Dodaj do ulubionych

Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 09:15
W poniedziałek rano jazda ul.Kobierzyńską na odcinku Torfowa - Grota zajęła mi 50 min (normalnie 10 - 15 min.)
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał To wina kierowców, nie ZIKiT IP: 77.236.26.* 01.03.11, 09:18
      Kierowcy mieli dużo czasu na zapoznanie się ze zmianami, skoro maja gdzieś swoje bezpieczeństwo, to nie jest wina miasta. To nie jest państwo opiekuńcze, jak ktoś ma gdzieś znaki, popełnia wykroczenie i jazda na pamięć jest okolicznością obciążającą.
      • q-nick Tyniecka też stoi 01.03.11, 12:30
        zachęcając do omijania Ruczaju ZIKIT skazuje mieszkańców Pychowic, Bodzowa i Kostrza na istne piekło. Tyniecka to malutka dróżka która z trudem wystarcza na lokalne potrzeby. Nie róbcie nam tego!
        • Gość: Aneks Re: Tyniecka też stoi IP: 178.73.24.* 01.03.11, 19:38
          Tyniecka tak nielubiana przez miasto /nie robimy bo nie warto, bo kiedyś będzie inna trasa i tak 30 lat/ jakoś co rusz staje się ofiarą braku planowania i jest systematycznie degradowana do drogi polnej. Jak zapytasz czemu wpuszczaja tiry - bo nie ma gdzie ich zatrzymac do kontroli , albo że od tego jest policja /też powiada że nie ma gdzie i nie ma środków/ . Robili autostrade - objazd Tyniecką, robia rondo Ofiar Katynia - ludzie uciekaja Tyniecką, Ruczaj - znowu ta niechciana i niedoinwestowana droga robi za arterię.
          Ostatnio (dwa miesiące temu/ odnowiono nawierzchnię na odcinku 100 metrów w Pychowicach w związku z kanalizacją dla 10 budynków. Co się stało z tym asfaltem - już się zapada, studzienki jakoś tak wpadły w głąb.
          Z tramwaju na Ruczaj nie damy rady korzystać, za to zostanie nam polna droga. Czy jak dawano zgody na zabudowe Ruczaju to mózgi nie pracowały ? Czy wówczas gdy nie było jeszcze ruchu nie należało najpier zaperwnić dojazdu ? Lub nie dawać zgody na kolejne paskudnie zagospodarowane osiedla ? .
          To jakieś wariactwo. Osobiście nie mam nic przeciwko okresowym utrudnieniom, aLe to jak wykorzystywana jest Tyniecka i jak zaniedbana przechodzi ludzkie pojęcie!!!!!!!!!!! Chyba musimy urządzić blokadę drogi to Pan prezydent obieca jak to robi od lat.
      • Gość: Krakus I powiedźcie mi.... IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 12:58
        ...co wam ten tramwaj da??? Biegnie bokiem, będzie zapełniony tylko studentami, więc stały przepływ pasażerów będzie, ludzie z środkowej części, nie mają jak przejść, bo przecież ogrodzone osiedle przy ogrodzonycm osiedlu nie ma jak przejść.....a dla miasta super PR..
    • paramecium Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj 01.03.11, 09:22
      Rozumiem, że pierwszego dnia zawsze są problemy.
      Ale ruch był już tak kierowany od niedzieli.
      Może rozwiązaniem tam są bariery naprowadzające na właściwy pas. Nie wiem tylko czy jest na nie miejsce.
      Wydaje mi się, że kłopot nie tkwi w tym, że kierowcy nie zauważyli, tylko nie chcą zauważyć.
      A niezbyt czytelne oznakowanie skrzyżowania pomaga im nie widzieć.

• Gość: ewa Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.wil.pk.edu.pl 01.03.11, 11:04
        Poprawka - już w sobotę była zmieniona organizacja ruchu...
    • Gość: gość Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 09:26
      Współczuję mieszkańcom, pracownikom i wszystkim dojeźdzającym. Pracuje przy Nowohuckiej, gdzie juz tylko chwila (oby) i będzie luz. Tak musi być...niestety.
    • Gość: rita Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 09:32
      uwielbiam tytuły w stylu "lepiej nie ruszaj na Ruczaj". a jak ktoś tam mieszka to co???
      • Gość: smok1976 Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.malopolska.uw.gov.pl 01.03.11, 10:21
        a jak ktoś tam mieszka - to jesli mieszka na europejskim i chmieleńcu moze pojechać przez Skotniki i Kostrze Tyniecką do skrzyżowania Praska-Zielińskiego. jak wyjedzie odpowiednio wczesnie to nawet na Tynieckiej przesadnie długo stal nie bedzie.
        a jesli meiszka na szuwarowej/raciborskiej, torfowej/obozowej to powinien myknąć Skośną do Zawiłej, anstępnie Żywiecką przez Borek do Wadowickiej.
        można mieszkając na Ruczaju wogóle nie korzystać z Kobnierzyńskiej i Bobrzyńskiego/ Grota by dojechać do cemntrum, trzeba tylko umieć myśleć :)
        zresztą sądze, że "doświadczeni" mieszkańcy Ruczaju wiedzą to od dawna ;)
        • Gość: RCJ3 Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 15:28
          O tak, zgadzam się :) Ja osobiście jeżdżę z pominięciem ulic Kobierzyńskiej i Grota. I jadąc do pracy było ok - czas normalny 20min. Gorzej było na powrót. Kapelanka stała jak kołek ale sprytni sobie poradzą i pojada boczną drogą :P
      • Gość: Sebciu Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.146.250.174.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.11, 13:28
        A jak ktoś tam mieszka to za głupotę się płaci.
    • Gość: dah Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 09:32
      "szymon wyrazik?"

Żurawik, jak wymyślasz postaci do artykułu, to się wysil, bo nas ku... obrażasz.
    • obiezyswiat Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj 01.03.11, 09:32
      Dzisiaj i wczoraj:
      1. Kierowcy dziarsko grzeja Norymberksa w obie strony, pomimo zmiany pierwszenstwa. WYjezdzajac z Pychowickiej zgodnie z pierszenstwem przejazdu trzeba sie skradac (!) zeby nei zaliczyc dzwona.

2. Skret z Norymberskiej w Grota - mimo ze jak byk jest tablica ze zmiana pasow do skretu - skrajny pas TYLKO w prawo, dumni i bladzi stoja na nim kierowcy jadacy prosto, skutecznie blokujac tych ktorzy mogliby zjechac na strzalce w prawo.

Faktycznie brakuje znakow na jezdni - biale strzalki sa poprzekreslane, ale nie ma namalowanych nowych zoltych.
    • Gość: INIBowiec Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 09:34
      Ja tam korków nienormalnych nie dostrzegłam. Tak jak zazwyczaj.
      • Gość: Rumcajs Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.03.11, 10:27
        W zasadzie to tak. Najgorzej jest wrócić, chociaż podobne korki już bywały. Cała Kapelanka od Monte Cassino do Kobierzyńskiej stała wczoraj ciekawe jak się to będzie rozwijać. Współczuję pasażerom autobusów. Potrzebny ten tramwaj na ruczaj jak d.. czyrak.
        • Gość: curious Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.eko.uj.edu.pl 01.03.11, 10:49
          Sam jesteś na d... czyrak. Oczywiscie ze tramwaj jest potrzebny.
          • Gość: Izydor Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 01.03.11, 11:02
            o.. kultura z uj się odezwała. Ja tam jestem nie wykształcony ale mgr to mógłby innych słów używać chyba ze to portiernia?
    • Gość: rollindomin Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 09:38
      faktycznie bałagan, stałem wczoraj na skrzyżowaniu z Wyłom kilkanaście minut, straszne zamieszanie. Parę aut oczywiście jechało pod zakaz.
      Znaki myślę są OK, ale zakaz wjazdu od strony znaku powinien być z tych wygiętych, albo jak niektórzy zauważyli może barierka na kawałek pasa. Napisałem wczoraj do TVP Kraków, aby jak uniknąć mandatu przyjechało tam, fakt ktoś powie, że się czepiam, ale RD, KMY, KWA, KT, WI, WE to jest 90% aut jadących tak. Problem w tym, że albo cwaniactwo bo każdy wie ze i tak trzeba z ograniczonym zaufaniem jechać Pychowicką, albo nieuwaga i nie patrzenie na znaki. A o tym trąbią wszystkie media, a na Kaufie nawet ogłoszenie jest na wejściu.
      • Gość: fryda2 Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.11, 18:44
        Może ktoś powie, że się czepiam ale pierwsze słyszę o RD.
    • Gość: ja Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: 95.155.122.* 01.03.11, 09:57
      haha pół godziny a właściwie nawet ponad to tam się z okolic aleji jechało bez żadnych remontów teraz to conajmiej z 1 godz na aleje i jaieś 1,5 godz do dworca
      • Gość: ewa Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.wil.pk.edu.pl 01.03.11, 11:06
        no ja wczoraj z Kleparza Nowego jechałam ok. godziny 16 trochę ponad godzinę.
    • Gość: id Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 10:30
      A jakie jest uzasadnienie wyłączenia pasa do skrętu w prawo z Kapelanki w Kobierzyńską? Można skręcać tylko z prawego pasa (kiedyś do jazdy prosto) no i w efekcie przykorkowane było tam jeszcze po 19.00 wczoraj...
      • Gość: prezessss Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.miks.uj.edu.pl 01.03.11, 11:32
        przystanek autobusowy
        • Gość: id Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 13:33
          jeśli tak, to mało mądry pomysł. Można chyba zrobić zygzak i samochody po prostu czekałyby chwilę za autobusem stojącym na przystanku? A tak stoją wszyscy - pasażerowie, jadący na wprost i skręcający. Chyba że to wyjątkowo było tak tłoczno wczoraj i będzie płynniej...
    • Gość: nick Wcale nie jest tak źle IP: *.royal-canin.pl 01.03.11, 10:32
      Jako mieszkaniec Ruczaju chciałbym powiedzieć że nie jest wcale tak źle. Dojazd do pracy rano zajął mi niewiele więcej niż w normalny dzień. Proponowałbym ZIKiTowi pójść o krok dalej i na jednokierunkową w tym momencie Grota-Roweckiego wpuścić tylko autobusy (w tym jadące od Kobierzyńskiej 106, 116 itd.). Komunikacja zbiorowa musi mieć priorytet!
      • Gość: aaa Re: Wcale nie jest tak źle IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 16:20
        śWIETNY POMYSŁ!!!!
    • Gość: informatyk Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 10:48
      W 15 min to ja jestem na skrzyżowaniu Monte-Cassino z Kapelanką, jadąc z Obozowej, a za kolejne 10 min na Oleandry i nie ważne jakie są korki - może to dlatego, że jadę rowerem...
      • Gość: ruczaj Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 12:41
        może dlatego, że jesteś debilem? już się kołku chwaliłeś swoim złomem. jak będziesz miał kiedyś dzieci i musiał po drodze kupić zapas pieluch, to chciałbym cię zobaczyć na tym rowerze. zwłaszcza zimą
        • Gość: gosc portalu Re: Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Rucza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 14:35
          nie kupuje pieluch w drodze do pracy
    • Gość: Aneks Mieszkancy Tynieckiej dziękują zi - KITOWI! IP: *.bel.pl 01.03.11, 10:53
      Autostrady Tynieckiej ciąg dalszy dramatu. Ta dziurawa wąska droga znowu stała się arterią teraz nie tylko dla zjeżdżających z autostrady, ale tez dla zdesperowanycyh kierowców z Ruczaju i okolic.

Dla nas mieszkańców tej ulicy czy tramwaj na Ruczaj będzie czy nie , nie ma znaczenia.
      Ale dzieki niemu zostaniemy ze zdewastowana droga , której nikt nie chce remontowac za to chetnie się z niej korzysta. ZIKICIE - jak nie remontujesz to przynajmniej nie dopuszczaj do niszczenia. Z Jemiołowej do ronda grunwaldzkiego jedzie się rano godzinę w korku za ciężarówkami których tam być nie powinno. Ale służby mają to gdzieś.

• Gość: AS Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.connected.pl 01.03.11, 11:01
      Apeluje !!
      wiosna idzie, więc wsiadać na rowery!!
      trasa centrum-ruczaj do pokonania bardzo sprawnie i jeszcze do tego bez stania w żadnych korkach!!
      a dzięki temu i kondycja będzie lepsza ;>
      polecam bo sam tak będę na uczelnię dojeżdżał :D
    • Gość: ciekawy Dziwny harmonogram prac IP: *.oke.krakow.pl 01.03.11, 11:11
      Czy nie można było tak ułożyć harmonogramu prac ze praca w tym newralgicznym punkcie wypadnie w miesiące wakacyjne??? Teraz przecież można by pracować wzdłuż Roweckiego i Bobrzyńskiego "mało szkodząc" mieszkańcom.???
      • Gość: prezessss Re: Dziwny harmonogram prac IP: *.miks.uj.edu.pl 01.03.11, 11:36
        a jak chcesz w 3 miesiace cala inwestycje zrobic?!
        w miesiace wakacyjne grota roweckiego wzdluz kampusu i bobrzysnkiego ma byc zamknieta
    • Gość: gościówa Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.gemini.net.pl 01.03.11, 11:19
      ja na prądnik czarwony zawsze jadę minimum pol godziny mimo że jest bliżej centrum niż ruczaj ://// i przez większosc tego czasu stoję w korkach
    • Gość: ajron Wyjazd z ul. Rydlówka w strone Ruczaju! IP: 78.133.245.* 01.03.11, 11:59
      Na wyjeździe z ul. Rydlówka w strone Tesco wczoraj trzeba było czekać ponad 30min!
      W godzinach szczytu zawsze tu były korki, ale jak ktoś mądry zmniejszył czas zielonego światła to teraz cały czas jest korek.
      • Gość: ruczaj Re: Wyjazd z ul. Rydlówka w strone Ruczaju! IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 12:53
        no to fakt ale za to potem leci się elegancko, zwłaszcza pychowicką. korek na wjeździe na ruczaj spowodował, że spadł ruch na bobrzyńskiego i normalnie można było dojechać do europejskiego a normalnie aż do chmieleńca jest korek, zwłaszcza w szczycie
        • Gość: .. Re: Wyjazd z ul. Rydlówka w strone Ruczaju! IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 14:29
          Europejskie i Chmieleniec - pozal sie Boze!!!!
    • Gość: ssss Matołki jeżdzą na pamięc IP: 89.174.215.* 01.03.11, 13:36
    • Gość: ruczaj/borek Chaos na drogach - lepiej nie ruszaj na Ruczaj IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 15:35
      zamknięcie przejazdu przez Lipińskiego to katastrofa, kiedyś do domu jechałem Kapelanką, potem Grota i Lipińskiego i jestem w domu, a teraz muszę stać w korku na Kapelance, potem na Kobierzyńskiej, czas przejazdu wzrósł o 10-15 minut na głupim, 1 km odcinku ... OBY DO WAKACJI
    • bewulf Norymberska/Grota-Roweckiego zmiana pasów 01.03.11, 15:46
      ZIKiT powinien postawić na ul. Norymberskiej obok Kauflanda żółtą tablicę z napisem:

Kierowco! Patrz na znaki ! Nie jedź na pamięć! Zobacz, że zmieniona została organizacja ruchu, teraz w prawy pas służy tylko do skrętu w prawo w ul. Grota-Roweckiego, a lewy do jazdy na wprost w ul. Rostworowskiego oraz skrętu w lewo.

Tablica ta powinna mieć rozmiary wielkości połowy Kauflanda, inaczej ślepi jej nie zobaczą ... przykre, że tylu kretynów jeździ po drogach ...
      • nrtp Re: Norymberska/Grota-Roweckiego zmiana pasów 01.03.11, 20:31
        dzięki tej zmianie korki na Norymberskiej cudownie zniknęły :):):) Jeszcze kilku ślepych nie widzi nowej organizacji, ale już powoli zaczyna wszystko grać. Dajmy ślepym czas ;)

Godzina 17:10 BRAK KORKÓW NA NORYMBERSKIEJ PRZY DOJEŹDZIE DO GROTA-ROWECKIEGO

Przy starej organizacji ruchu korek był sporo, sporo za skrzyżowanie z Wyłom/Pychowicką
        • Gość: Ruczajnik Re: Norymberska/Grota-Roweckiego zmiana pasów IP: 77.236.26.* 01.03.11, 21:25
          Korków na Norymberskiej nie ma, bo wreszcie stało się, to o co apelowali wszyscy trzeźwo myślący a czego ZIKiT nie widział. Prawy pas TYLKO do skrętu w prawo i zielona strzałka!
          Niestety skrzyżowania nie da się przejechać na wprost, bo nikt nie zsynchronizował tych świateł z następnymi na Kobierzyńskiej. Efektem czego jest zatkanie Rostforowskiego.
          A brak korków potwierdzam. Do pracy jechałem koło 10:00 w kierunku Rybitw, zero korków, byłem szybciej niż zwykle. Powrót w okolicach 16:30 przez Podgórze i pod Forum też bez zakłóceń :-)
      • Gość: zadowolony Re: Norymberska/Grota-Roweckiego zmiana pasów IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 21:35
        Jak ktoś ma do remontu prawy boczek, to proponuję by kilka razy spróbował przejechać Norymberską na wprost -właściwie - czyli z lewego pasa, gwarantuję że w niedługim czasie znajdzie frajera, który z prawego przejedzie i się troszeczkę obetrą ;) wina oczywiście będzie frajera :)
    • Gość: ada Dębno- tragiczny wypadek na 4 krajowej ! zobacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 13:33
      krakow.super-nowa.pl/a.6133.Debno_Tragiczny_wypadek_na_krajowej_czworce.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka