Dodaj do ulubionych

To była perełka... Klasztor w Alwerni spłonął

IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 01:09
Czarni uznali ze jestesmy im winni 147 mln PL. A tak powaznie - czy buli ubezpieczeni czy tak zdali się na łaskę bozą oraz budżet państwa ?
Obserwuj wątek
    • mariapaula To była perełka 08.03.11, 07:47
      Kolejny raz głupie i wredne komentarze. TO BYŁA PEREŁKA. To część naszej wspólnej kultury i historii. Mieszkańcy Alwernii - to dobrze funkcjonujaca społecznośc - na szczęście.
      • panienkazochrony no własnie- była 08.03.11, 11:58
        ja tam nie mam nic do zabytków, nawet je lubię. zloty spokoj renesansowej architektury.. rozumiem ze kilkanascie lat temu spłonął (sam) ledwo stuletni drewniany zakład fotograficzny na podworku przy ul. karmelickiej. stykającym sie z kosciolem przy owej ul. a byl to ostatni skrawek ktorego nie mogli oficjalnie dostac bo był wlasnie tzw zabytkiem ogln dostepnym dla zwyklego motłochu wierzacego czy nie wierzacego - a juz wtedy przechwycili w pewien magiczny sposób wszystkie kamienice w tym kwadracie panowie karmelici. teraz na podworko i miejce po zakladzie foto w sumie wielkości.... pol rynku gł mozna sobie wjechac samochodem na parking platny komuś... zaś za podworkiem oddzielającym kamieniczkami maja kolejny b.ładny ogród tez z wielkosci cwiartki rynku gl. I trudno uwierzyć że posiadają 75 procent starego miasta w Krakowie... trzeba sie wziąc chyba do jakiejś roboty, żeby tyle ziemi i nieruchomości mieć dla siebie. ale do czego zmierzam. nie rozumiem jaki mieli cel podpalając klasztor w alwernii... czy zawyżą straty i na datkach od biednych ludzi zarobią uczciwie na odbudowe... nie wiem chyba jestem nie wierząca, że klasztor sam sie podpalił, spłonąl, ale relikwie cudem ocalił.
    • Gość: zen To była perełka... Klasztor w Alwerni spłonął IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 08:35
      kalwaria.eu/Aktualnosci,211_badzmy_solidarni_z_alwernia.html
    • Gość: conchis a ja niezgadzam się żeby nasze pieniądze szły na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 09:08
      Watykańskie budnyki, oni opływają w złocie, a my biedę klepiemy!!! niech nam, Małopolanom kościół przekaże klasztor, to wtedy będziemy dbać o swoje zabytki, a nie o cudze!!!!!
      • Gość: tyś jest dobry Re: a ja niezgadzam się żeby nasze pieniądze szły IP: *.ibd.gtsenergis.pl 08.03.11, 09:20
        do roboty się weź to nie będziesz biedy klepał
        • Gość: jan Re: a ja niezgadzam się żeby nasze pieniądze szły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 10:20
          Ludzie,ppamiętajcie się...Chyba nie byliście nigdy w Alwerni.Ten kościół to arcydzieło.Jeden z najcenniejszych zabytków nazej kultury narodowej.A wy tu wypisujecie takie piramidalne głupoty.Wielka szkoda dla całej kultury narodowej.
        • Gość: conchis sam sie weż do roboty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 12:43

jak masz za dużo kasy to wpłać na konto Rydzyka, on wszystko przeje!!! ale dlaczego wspólne pieniądze państwa mają finansować kościół podległy Watykanowi???
          • Gość: wanna Re: sam sie weż do roboty!! IP: *.home.aster.pl 08.03.11, 18:04
            Człowieku, jeżeli jesteś poirytowany to idź gdzie indziej, dlaczego puszczasz kwasy tam, gdzie to niepotrzebne. W sumie żal mi Cię. Nawet jeżeli nie rozpatrywać Alwerni jako miejsca Sacrum, a niezwykłego kunsztu barokowych budowniczych to stała się rzecz straszna i tyle. Nie ma co wylewać bluzgów.
            Zresztą zobaczcie sami i wyróbcie zdanie o Alwerni.
            www.bernardyni-alwernia.pl/
            P.S. gdyby nie było klasztoru, nie byłoby Alwerni
    • Gość: ? A co robił piec w kotłowni? IP: 77.236.16.* 08.03.11, 20:11
      A co robił piec w kotłowni ?
    • Gość: don Camillo Re: To była perełka... Klasztor w Alwerni spłonął IP: *.play-internet.pl 10.03.11, 08:01
      Perełka owszem. Odrestaurować trzeba, bo piekny zabytek.
      Wystarczy tam Gronia wysłać i kase znajdzie, moze potem zrobia go prowinciałem, on to lubi hahaha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka