rita100 23.03.11, 09:53 Co jest ważniejsze, sprawa ataku na Libię czy ratowania Japonii ? Co się dzieje z tym światem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.eu Re: Dylematy 24.03.11, 09:33 rita100 napisała: > Co jest ważniejsze, sprawa ataku na Libię czy ratowania Japonii ? > Co się dzieje z tym światem ? Tu i tam cierpią ludzie tak w olbrzymim skrócie. Współczucie dla jednych i dla drugich Ale..... Zarówno jedno jak i drugie ma istotne gospodarcze znaczenie dla świata. Tu ropa i jak przypuszczam nadzieją na robienie interesu w nowej Libii. "Dzięki" trzęsieniu ziemi inne gospodarcze potęgi zdobędą część światowego rynku. W sumie nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Popatrzcie teraz w niebo 24.03.11, 21:47 Zobacz Adamie Przechodzą szybko chmurki . Jest ich pełno. Takie białe i na niskim pułapie. Zwróciłam uwagę, bo często wychodzę na dwór. A tu czytam... wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/krakow-wykryto-radioaktywny-jod-w-powietrzu,1,4221545,region-wiadomosc.html Wysokoczuła stacja wykrywania skażeń radioaktywnych w Instytucie Fizyki Jądrowej PAN (IFJ PAN) w Krakowie zarejestrowała dzisiaj obecność w powietrzu nad Polską śladowej ilości radioaktywnego jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Popatrzcie teraz w niebo 24.03.11, 22:13 No to posprzątane! Ja już sporządziłem testament, wyspowiadałem się przez internet i czekam na koniec;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Jeszcze jedno: 24.03.11, 22:22 Nie doczytałaś czy nie chciałaś doczytać do końca? "Według naukowców naturalna promieniotwórczość powietrza, związana z obecnością w nim radioaktywnego gazu radonu, jest od tysiąca do dziesięciu tysięcy razy większa w zależności od regionu Polski od rejestrowanych obecnie przez urządzenia zanieczyszczeń jodem. - Obserwowane skażenia stanowią jedynie ciekawostkę naukową – dodał Mietelski." 0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jeszcze jedno: 24.03.11, 23:18 Tak, tak, tylko dlaczego nam tego wcześniej nie powiedzieli. Jeśli jest zaćmienie księżyca czy słońca to polecają nawet obserwację. Nie wiem czy byłeś teraz na polu, ale widok tych chmur jest bardzo ciekawy. Nie uwierzysz, ale jak spojrzałam w piękne gwieździste niebo, a pod nim pełno tych białych chmurek to pomyślałam, że wyglądają na te japońskie. Nie o siebie się martwię, swoje przeżyłam. Tylko ten świat się robi, światem życia w strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: Jeszcze jedno: 25.03.11, 12:54 > Tak, tak, tylko dlaczego nam tego wcześniej nie powiedzieli. Jak nie powiedzieli, jak powiedzieli? Od kilku dni w mediach przeróżnych wypowiadają się specjaliści w tej dziedzinie podając właśnie takie informacje. Że owszem, czułe urządzenia zarejestrują - ale będą to różnice nie mające na nas wpływu. I np. o tym, że w Krakowie promieniowanie naturalne jest wyższe od obecnego w Tokio. > Tylko ten świat się robi, światem życia w strachu. Ten świat nie robi się światem życia w strachu. Niektóre media i/lub niektórzy ludzie mają w założeniu epatowanie informacjami mającymi za zadanie straszyć. Przekręcić nieco fakty - co za problem? Byle się nikt nie mógł wprost przyczepić. Na zasadzie: przecież nie napisaliśmy, że promieniowanie będzie 400 razy wyższe od normy, myśmy napisali że będzie 400 razy wyższe od normalnego (autentyk pisany z wielkimi wykrzyknikami sprzed kilku dni). A że ktoś tego niuansu nie zrozumiał i poleciał do apteki po lugolę - no cóż, przykro nam, że jest głupi, ale to naprawdę nie nasza wina. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jeszcze jedno: 25.03.11, 21:49 kr_kr, a Ty tak we wszystko wierzysz co mówią w mediach ? Jakos nie dosłyszałam, by były jakieś informacje o przemieszczaniu się chmury. Może takie rzeczy powinni mówić przy zapowiadaniu pogody. Jest w naszej naturze banie się i strach. Często przecież stosuje się metodę strachu. Oj, juz by nam trzecią bramkę strzelili, na trzydzieści minut przed końcem meczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: Jeszcze jedno: 25.03.11, 23:23 > kr_kr, a Ty tak we wszystko wierzysz co mówią w mediach ? Nie, nie we wszystko. Ale jeżeli jest to spójna informacja podana przez różnych specjalistów w różnych mediach, wraz z weryfikowalnymi danymi - to nie widzę podstaw, żeby nie wierzyć. > Jakos nie dosłyszałam, by były jakieś informacje o przemieszczaniu się chmury. Owszem, podawali. Nawet z animacją - przejście przez Amerykę i Atlantyk nad Europę. > Może takie rzeczy powinni mówić przy zapowiadaniu pogody. I o tym, że na sąsiednim osiedlu pies pierdnął - bo przecież dla Ciebie to może być bardzo ważna informacja. W końcu kilka atomów może dolecieć. PS. Rzecznik Instytutu Fizyki Jądrowej PAN podał dane: stężenie radioaktywnego jodu wynosiło 0,08 lub 0,32mBq (z tego, co można zrozumieć chodziło o dwie formy postaci). Dla porównania: w 1986 roku było to 100000mBq. Milion razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jeszcze jedno: 26.03.11, 22:34 kr_kr napisał: > PS. Rzecznik Instytutu Fizyki Jądrowej PAN podał dane: stężenie radioaktywnego > jodu wynosiło 0,08 lub 0,32mBq (z tego, co można zrozumieć chodziło o dwie form > y postaci). Dla porównania: w 1986 roku było to 100000mBq. Milion razy więcej. _____________________________________ Ale ta moja obawa nie taka głupia była. Spójrz co napisali w Fakcie: "BOR szykuje się na skażenie! Bo chociaż, według ekspertów, nie jest dla nas groźna, BOR zamawia kombinezony i maski ochronne! Przetarg w tej sprawie już ogłosili szefowie biura i wynika z niego, że potrzebują 300 kompletów kombinezonów jednorazowych, 400 filtropochłaniaczy do masek gazowych i 150 przeciwchemicznych kapturów ucieczkowych. W końcu lepiej być przygotowanym na każde zagrożenie, nawet jeżeli z pozoru wydaje się być bagatelne." Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: Jeszcze jedno: 27.03.11, 21:04 rita100 napisała: > Ale ta moja obawa nie taka głupia była. Spójrz co napisali w Fakcie: W "Fakcie" napisali? I to jest argument? rotfl! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc w tej chwili... 25.03.11, 12:24 najwazniejsza jest kwestia beatyfikacji Wojtyly. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: w tej chwili... 25.03.11, 18:35 co tam Wojtyła, teraz będą jaja ze Smoleńskiem, bo Łukaszenko nie chce wpuścić na teren Białorusi polskich polityków, a somolotami raczej nie polecą, he,he,he. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili... 25.03.11, 21:53 Swarozyc i Zgr-edo, a jaki temat najbardziej by wam pasował, skoro nie trawicie tego ani tego ? Opowiedzcie coś o swoi autorytetach. Macie takich ? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc [...] 25.03.11, 21:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili... 25.03.11, 22:12 Dzięki Swarozyc, masz prawo mieć swoje autorytety. Ale dlaczego tak bardzo nienawidzisz katolicyzm. Za co ? Nie wiem , czy zdajesz sobie sprawę, że kościół często bronił polskości, że odegrał przecież dużą rolę w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: w tej chwili... 25.03.11, 22:15 przepraszam, ile masz lat? bo jesli masz więcej niż 18, to nie wypada takich bajek opowiadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili... 25.03.11, 22:17 Nie odpowiadaj. Ja również na ten temat nie mam zamiaru dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: w tej chwili... 25.03.11, 22:34 No i śmy się dogadali.. "Jak Polak z Polakiem".. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili... 25.03.11, 22:52 Nie gniewaj się na mnie, taka już jestem. www.youtube.com/watch?v=JUuxdNmt5x0&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 26.03.11, 17:21 Taki niby gieroj a ze strachu przed Giermancami w hajdawery sral i przysral nam energicznie co wyszlo na jaw w I,II i III RzePie. Pepiki sprzedali dziadostwo i se zyja jak u Husa za piecem! Jakby nieboszczykowi Karolowi Wojtyle zalezalo na Polsce to w porozumieniu z Szefem podeslal by jakiegos Jozefa co kopiec ma na Sikorniku!I to bylby CUD a nie jakis Parkinson w zakonnicy...ech! swarozyc dreptasz do Watykanu? Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 28.03.11, 07:43 Myślałaś Rito, że tylko Ślązacy są heretykami coraz częściej pokazujący kościołowi plecy? Tych trafisz w Polsce coraz więcej. Dzięki Bogu! Kościół walczył o Polskość, bo zawsze dobrze rozumiał swój w tym interes. Polska jest i była zródłem ich wzbogacania Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 28.03.11, 20:15 Pyrsk Cirano. Prawdę mówią historycy, że Ślązacy kochali i kochają Kraków. Ilu ich osobiście do Krakowa przyjechało, by przyklęknąć w Katedrze Wawelskiej i pomodlić się za Ojczyznę. > Kościół walczył o Polskość, bo zawsze dobrze rozumiał swój w tym interes. Wiesz dobrze, że świat stoi na interesie. Nie istnieje świat bez interesu. Pokaż mi coś bezinteresownego . Odpowiedz Link Zgłoś
cirano [...] 29.03.11, 07:47 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 29.03.11, 09:39 Cirano, a czym się różnią niemieccy Ślązacy od polskich ? Chyba nie tym co Warmiacy od Mazurów. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 29.03.11, 15:13 Ta sama Heimat, ale się różnią. Powodów może być wiele. Najczęstszym ale to korzenie rodzinne i troska o swoją ojczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 30.03.11, 21:03 Wcięło Twój wpis, ale rozmawiamy na trudne tematy. Temat, który dzieli nas poglądowo i który nie może zakończyć się kompromisem, bo po prostu Cirano nie może, gdyż wyznajesz jedną zasadę - zły Polak. Pozdrawiam wiosenie Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 31.03.11, 07:27 Często mam okazję porównać te dwa kraje, przed i za Odrą i skonfrontować ze stanem dzisiejszym Śląska... wniosek nasuwa się sam. Polacy są niegodni niegdyś tak pięknego, a dziś dziadowskiego, kraju. Nie masz w Europie drugiego w tak podłym stanie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 01.04.11, 20:08 No tak, możesz tak myśleć, masz takie prawo. Choć nie jest tak źle z tym naszym krajem. Nie patrz wstecz. Rozglądnij się w koło, a zobaczysz pozytywne zmiany, zmiany na lepsze na lepsze. Po prostu nie chcesz tego zobaczyć. Czasami ta kromka chleba z masłem jest o wiele smaczniejsza od kromki chleba z szynką. Więc zamiast mówić o niegodności wspomnij o pokorze. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 02.04.11, 18:36 Każdy naród powinien mieć swoje, jakieśtam wartości, które i przez innych jako takie są postrzegane, rita, i nie mam tu na myśli pełnego kałduna, czy grubego merca, bo przez posiadanie nie koniecznie zdobywa się szacunek innych narodów. Spojrzawszy trzeźwym okiem na Polskę widzi się, że jesteście wypłukani z wszystkich wartości które się liczą, bo chyba nie powiesz, że "prawie święty" Wojtyła podnosi w większym stopniu wasz autorytet? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 03.04.11, 10:29 Dobrze to określiłeś Cirano. Jesteśmy wypłukani ze wszystkich wartości. Nie mamy swoich autorytetów, bo nawet jak je mieliśmy to doszczętnie oberwano ich ze skóry. To Zawisza Czarny był Niemcem, to Kopernik był kobietą , Chopin wulgarnym raperem, to Lech Kaczyński kartoflem itd..... Teraz zaczyna się nagonka na Wojtyłę. I cóż nam zostanie ? Powiedz lepiej, że jest Ci na rękę pokazać gołą i bezwartościową Polskę. Czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 06.04.11, 08:47 Takie panuje zdanie o Polsce, jakie WY SAMI je sobie wypracujecie. Podbieraniem Niemcom ich "wielkich", napewno nie, a Wojtyła..., no coż, będziecie mieli przynajmniej "świętego"... a to już coś Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: w tej chwili...Mieszko I jest winny 06.04.11, 19:03 No cóż. Trudno dziś mówić na takie tematy, bo szalone są ludzkie języki. Nie wiadomo z której strony możesz oberwać. Mamy niby wolność bezgraniczną, a prawdy w niej nie uświadczysz. Człowiek już nie jest istotą myślącą, musi go do myślenia pobudzać ekspert, czyli ten co zna jedynie słuszną prawdę. Trzeba płynąć z prądem jak te śnięte ryby w wodzie. Oglądałeś to? Doskonałe www.youtube.com/watch?v=6E4rJrpfnvM&feature=player_embedded#at=489 Odpowiedz Link Zgłoś