Dodaj do ulubionych

Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magist...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 16:37
Szczera prawda, to przykre że osoby pokroju Berkowicza czy Sroki mają tyle do powiedzenia w Krakowie, niestety Majchrowski robi tylko rotację dla swoich wiernych sług...
Obecna dyrektor biura festiwalowego to żona byłego rzecznika Pana prezydenta M.Helbina który pracując dawno temu w radiu Eska był bardzo miernym radiowecem,ale wraz z żoną wchodził za przeproszeniem do dupy Panu Prezydentowi.. W tym mieście rządzą koneksje układy a ludzie wartościowi są odsuwani. Tyle lat muzycy CC byli chwałą Krakowa,podejrzewam że maestro Gałońskiemu serce pęka widząc jak jego spuścizna zostaje systematycznie roztrwoniona przez nijakiego ale służalczego Adamusa.
Obserwuj wątek
    • Gość: krakauer Skandal ! IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 16:39
      Jak można w roku kryzysu tak bezczelnie żądać dla tak wąskiej a kosztownej grupy ! Zaróbcie na Siebie ! (dostaliście darmowe dojazdy na koncerty) czego więcej chcecie ? Odczepcie się od miejskiego budżetu !
      • Gość: AK-47 Ty? Księgowy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.11, 21:52
        zajmij się miejskimi stadionami w liczbie dwóch - zanim następnym razem coś bąkniesz o miejskiej kasie, kibolu.
    • Gość: Elche Mają grajki to, na co zasłużyły IP: *.opera-mini.net 25.03.11, 16:50
      kiedyś doprowadziły do wywalenia Gałońskiego... a teraz płaczą darmozjady i skamlą o swoje koryto.
      • Gość: ABSURD RE" elche IP: *.server4rent.eu 25.03.11, 17:44
        Gałoński został przeniesiony na emeryturę przez Berkowicza (wiadomość wysłana faxem), który teraz próbuje się pozbyć całej reszty zespołu. Z oczywistych względów niewygodne jest dla Adamusa żeby jego podwładni byli lepiej wykształceni i zdolniejsi od niego. Co do słów p. Dziedzica o powrocie do źródeł... to niekompetencja tego człowieka aż kłuje w oczy. Po pierwsze jak niedawno w wywiadzie dla programu drugiego PR powiedział założyciel CC nigdy celem zespołu nie było wykonywanie muzyki wyłącznie dawnej (albo jak mówi p. Dziedzic "starożytnej") Po drugie praktyki wykonywania muzyki na instrumentach z epoki (czy ich kopiach) modne były jakieś 10 lat temu Teraz nawet w Bachu coraz częściej wraca się do gry na instrumentach współczesnych. Cała ta "niby moda" została wymyślona przez P. Srokę i P.Berkowicza i w żadnym wypadku nie może być podstawą do eksterminacji dobrego i posiadającego własną sławę zespołu. Jakoś środowiska muzyczne samoistnie nie przekwalifikowują się gromadnie na granie na dawnych instrumentach ..... czy mają to robić bo takie jest widzimisię jednego muzykologa jednego teatrologa i jednego dziennikarza. Przecież to ABSURD
    • oldtime Gałoński to Capele doprowadził do upadku 25.03.11, 17:32
      W Krakowie jest Sinfonietta i prezentuje poziom, do którego Capela się nie zbliżyła od 10 lat, więc coś trzeba było zmienić. A co do Państwa Helbinów, to chyba nie jest żadną tajemnicą, że firma pana Marcina robi świetne interesy z KBF.
      • Gość: ABSURD Re: Gałoński to Capele doprowadził do upadku IP: *.server4rent.eu 25.03.11, 17:53
        Drogi oldtime: Założę się, że gdyby pan poszedł na koncert Capelli i Symfonietty z zamkniętymi oczami to nie odróżnił by pan jednego zespołu od drugiego. Żeby tego dokonać musiał by pan być muzykiem a gdyby pan nim był nie pisał by pan zdań, które nie mają innego celu jak tylko skłócić środowisko i odwrócić uwagę od zasadniczego problemu jakim jest arogancja i brak kompetencji "władzy"!!!!
        • Gość: krakauer ręce precz IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 18:24
          Ręce precz od władzy Krakowa - Ci ludzie dbają o nasze pieniądze - nie możemy finansować nie potrzebnych orkiestr dętych i grajków ulicznych lub trubadurów - nie macie kaski - to proszę się przebrać za lajkoniki lub rozebrać i grać gdzie się da ile się da !!!!! zaróbcie na siebie - czemu miasto ma likwidować żłobki żeby finansować wasze widzimisię i dyrdymały ! lub szarpidructwo !
          • Gość: Gosc Re: ręce precz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:28
            Ty krakauer, masz pojęcie ile kasy idzie na festiwale organizowane przez KBF??
            Po co wydawać kosmiczną kasę na beznadziejne Wianki,Sylwestra??
            Nie piszesz że miliony władze Krakowa rozwalają na coś co poleci z dymem w czasie Wianków i Sylwestra? Na gaże dla gwiazd pokroju Robert M który umiał tylko piać je je je...
            Jeśli tak wygląda dbanie to ty jesteś chory ostro
            Człowieku obudź się póki czas jeszcze:)
            To władza wydaje tą kasę,nie wiesz tego jeszcze??
            Jeśli nie to jesteś głąbem i szkoda czasu na dyskusje z Tobą!
            • Gość: krakauer Re: ręce precz IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 18:30
              Jasne - najlepiej jak władza wyda na elite na kilku grajków - a rozrywkę dla ludu dla gawiedzi umorusanej ... to ma skasować ? tylko na tyle Cię stać kobieto >?
              • Gość: Gosc Re: ręce precz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 19:19
                Zero intuicji, jestem facetem:)

• Gość: krakauer Re: ręce precz IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 19:29
                  hmmm ale w psychice chyba nie :)
                  • Gość: Gosc Re: ręce precz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 21:31
                    To może się spotkamy i porozmawiamy o tym na żywo?
                    • Gość: krakauer Re: ręce precz IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 00:52
                      Nie złość się to tylko forum - w razie spotkania nigdy nie masz pewności że to ta osoba do której ziejesz uczuciem :) gdyby rejestrowali nicki jak allegro to co innego a tak to porażka jest. Ale zapewniam Cię że mam tu wierny funclub :)
          • Gość: AK-47 Ty się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.11, 21:48
            nawet, smrodzie, po polsku nie potrafisz wysłowić, a zabierasz się za pouczanie osób zawodowo zajmujących się kulturą od lat?
            Zniknij czemprdzej.

won
      • Gość: Cuvia Re: Gałoński to Capele doprowadził do upadku IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.03.11, 19:03
        Poziom zespołu zależy od dyrygenta.
    • Gość: Gosc Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magist... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:24
      Dokładnie popieram opinię poniżej, władza nie ma pojęcia o sztuce,liczą się tylko prywatne interesy i rozpieprzanie kasy z naszych podatków poprzez dofinansowanie imprez typu Misteria czy Sacrum gdzie sprowadza się zagranicznych muzyków i płaci im horrendalne wynagrodzenia wobec tego co otrzymują w innych krajach..
      Potem są wielcy mecenasi i pokazywana w skowronkach Sroka która uważa się za kogoś lepszego od innych. Gdyby ta Pani miała odrobinę honoru i ambicji poddała by się sama do dymisji ale póki jest Majchrowski tak się nie stanie.
      Mam nadzieję że kolejne wybory sprawią że będzie nowy lepszy prezydent który pogoni to całe towarzystwo w siną dal..
      Apropo interesu Pana dyrektora kreatywnego Helbina to zapewne bardzo etyczna to sytuacja kiedy jego pożal się Boże "Weselna" 9.90 agencja zbiera kokosy z współpracy z Biurem Festiwalowym gdzie jego żona jest dyrektorem i korzystali z usługi znakomici.pl którzy od pewnego czasu tworzą grupę z agencją 9.90 której właścicielem jest Pan Helbin??
      Może w końcu jakiś dziennikarz zainteresuje się tymi ciekawostkami, hmm..

Do tego Berkowicz megaloman.. Król dobrego smaku,znawca nad wyraz żałosny
      Sinfonietta miewa słabsze koncerty i wie o tym tylko ktoś kto bywa na nich, frekwencja na koncertach jest różna i w dużej mierze wynika z ilości zaproszeń jakie rozdają ludzie z obu kapel. Prawda jest jednak taka że częściej sala pełna jest na CC.
      • Gość: krakauer precz IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 18:34
        Ręce precz od najwspanialszego miasta na świecie !
        niech żyje krakowska polityka kulturalna !

Panie Prezydencie ! urzędnicy ! nie dajcie się zastraszyć krzykliwemu lobby bezczelnej mniejszości nierobów ! niech na siebie zarobią !!!!!!! zarobią powtarzam !!!!!!! co za bezczelna logika - kalego - jak się od nich wymaga czegokolwiek to oni protestują i narzekają na PREZYDENTA którego wybrała większość mieszkańców - a im się to śmie nie podobać !!!!!!!! zaakceptujcie wole większości !!!!!! w tym mieście reprezentuje ją prof. J. Majchrowski czy to się komuś podoba czy nie .... i niech tak będzie na wieki !

generalnie jestem przeciwny karze śmierci, ale za pieniactwo i szkodzenie tak znamienitej władzy jak nasza w Krakowie - powinno być przynajmniej wygnanie z Krakowa na banicję - precz
        • Gość: AK-47 gdyby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.11, 21:45
          udało się doprowadzić do stanu, o którym marzysz - to nikt by Cię cycku do Krakowa nie wpuścił NIGDY. A może i do ościennych gmin też, bo smród przekupnego lizusostwa niesie się daleko.

won.
    • Gość: Mir Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magist... IP: *.24-87-b.business.telecomitalia.it 25.03.11, 19:17
      "Adamus na taczki, Sroka do klatki", czy "Adamus do Świdnicy, Sroka do piwnicy"... Faktycznie te teksty pokazują wyjątkowo wysoką kulturę ich autorów....................
      • Gość: krakauer Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 19:30
        Nie macie prawa mówić o kulturze ! w kraju w którym ból 1 obywatel pisze przez u zwykłe ! Wbrew 1000 letniemu dorobkowi ortografii jezyka !!!
        Odczepcie się wykształciuchy !
    • Gość: ICE Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magist... IP: *.ghnet.pl 25.03.11, 19:48
      i gdzie tu jest o muzyce dawnej, fragment statutu CC
      II. Cel i zakres działania
      § 4.
      1. Podstawowym celem działalności Capelli Cracoviensis jest tworzenie i upowszechnianie
      kultury muzycznej, zaspokajanie potrzeb i dąŜeń kulturalnych publiczności Krakowa
      i Polski oraz godne reprezentowanie kultury polskiej za granicą.
      2. Do zadań Capelli Cracoviensis naleŜy:
      1) kształtowanie, prezentacja i upowszechnianie humanistycznych wartości kultury
      narodowej i światowej,
      2) rozwijanie, kultywowanie oraz upowszechnianie tradycji narodowych i lokalnych oraz
      ochrona dziedzictwa kulturowego,
      3) tworzenie warunków dla edukacji muzycznej i wychowania przez sztukę , ze szczególnym
      uwzględnieniem edukacji muzycznej młodzieŜy,
      4) tworzenie warunków sprzyjających twórczości i rozwojowi talentów muzycznych,
      5) dokumentowanie swej działalności poprzez utrwalanie dźwiękowe arcydzieł polskiej
      i światowej literatury muzycznej oraz osiągnięć jej wybitnych wykonawców,
      6) gromadzenie wydawnictw nutowych.
      • Gość: krakauer Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 20:40
        Wykształciuchom mówimy stanowcze nie !
        • Gość: AK-47 Odsuń się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.11, 21:50
          bo cuchniesz indolencją na milę. Angielską.
          Szczekanie ma wielkie wzięcie w azylu dla zwierząt. Może tam się odnajdziesz?

won
    • Gość: Witek zamiast protestować IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 21:34
      Zamiast protestować wzieliby się za naukę na instrumentach dawnych. Protsestują bo nie potrafią. Celem Capelli Cracoviensis nie jest zabezpieczanie etatów dla muzyków.
      • Gość: Kwitek dla Witka Re: zamiast protestować IP: *.server4rent.eu 26.03.11, 00:02
        Nawet by się nie musieli specjalnie starać żeby na tych dawnych instrumentach zagrać.... tyle tylko że dyrektorek woli zatrudniać swoich (średnio uzdolnionych) kolesiów a etatowych pracowników trzymać z dala od siebie. .... bo widzą, że to przeciętniak (a może nawet jeszcze mniej).
        Nie wiem do końca jaki ma cel, ale na pewno nie stworzenie profesjonalnej orkiestry grającej na dawnych instrumentach. Bo to za jego kadencji jest niewykonalne. Dzisiejszym tuzom w tej dziedzinie dotarcie na szczyt zajęło lata lub dziesięciolecia i teraz jest tam dość ciasno, więc jeżeli ktoś wierzy że Adamus zrobi to w rok czy dwa to sam się oszukuje. Z Capelli będzie taka sama orkiestra jak jest teraz tylko ze starymi instrumentami i słabszymi muzykami (bo ci z doświadczeniem orkiestrowym idą na bruk!!!)
        Wszyscy piszą o darmozjadach i nierobach i szantażowaniu biednych pracodawców przez niedobre związki, ale prawda jest taka że z całkiem sprawnie działającej CC za 2.5mln rocznie będziemy mieli impresariat za 4mln rocznie i gdzie tu jest sztuka... ekonomia .... czy zdrowy rozsądek....????!!!!!
    • Gość: dr76d7u Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magist... IP: 77.236.25.* 25.03.11, 22:30
      Przyznam szczerze ,że mieszkam w Krakowie od kilkudziesięciu lat i nazwę zespołu słyszałem ale nigdy nie byłem na żadnym koncercie ani nie słyszałem muzyki w ich wykonaniu . Nie dziwi mnie ,że muzycy obawiają się o miejsca pracy ale pamiętajmy ,że komuna się skończyła i nadeszły inne czasy . W mojej ocenie nie może dochodzić do sytuacji w której pracownicy demonstrują przeciwko pracodawcy .To jest niedopuszczalne. Od załatwiania sporów pomiędzy pracownikiem i pracodawcą jest Sąd Pracy a nie ulica i demonstracja. Natomiast doświadczenie wskazuje ,że ta droga wielokrotnie doprowadziła do uległości pracodawcy .Metoda demonstracji , robienia szumu i kupą mości panowie niestety wielokrotnie dawała efekty . Natomiast pomyślmy co by było gdyby wszyscy niezadowoleni chcieli załatwiać swoje interesy w ten sposób . Moim zdaniem w Polsce wybuchła by chyba wojna domowa.Na koniec powiem tyle , prowadzę firmę i sam muszę wypracować zysk . Nie mam czasu by demonstrować choć szlag mnie trafia gdy lwią część mojej pracy pochłaniają podatki i inne daniny z których są opłacani ludzie i przedsięwzięcia z których ja w ogóle ni korzystam czyli jest to pasożytnictwo na mnie. Ponadto gdy się okaże ,że nie ma klientów na moje usługi to zbankrutuję i nikt mi ręki nie poda ani nie zapewni pracy oraz utrzymania dla mnie i mojej rodziny .O zasiłku dla bezrobotnych nawet nie wspomnę , bo tyle zostawiam codziennie w sklepie robiąc drobne zakupy do domu . Proszę zatem wziąć pod uwagę ,że domaganie się nadzwyczajnego traktowania i gwarancji pracy jest absolutnie niczym nieuzasadnione , bo przecież konstytucja gwarantuje równe traktowanie każdemu obywatelowi a tutaj widzę niektórzy chcą być traktowani lepiej , ponad prawem .
      Trudno , może się okazać ,że muzyk z braku pracy pójdzie pracować w innej dziedzinie tak jak np. absolwenci uniwersytetów ,którzy mają do wyboru zasiłek lub praca gdziekowlwiek .
      • Gość: kibol Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 17:07
        dr76d7u.

Starales sie bardzo, by Twoja wypowiedz byla kulturalna i inteligentna. Przykro mi, to Ci sie nie udalo. Tekst Twoj byl nasycony GLUPOTA.
        Jednoznacznie stwierdzasz, ze czlowiekowi nie jest potrzebna SZTUKA. Rozejrzyj sie dookola i odpowiedz sobie na pytanie.
        Czy kibol zainteresowany jest sztuka? NIE. Czy wiejski ROBOL lubi chodzic na koncerty? NIE.
        Czyzbys nalezal do tej kategorii ludzi? Smutne.
        Wyglada mi na to, ze jestes czlowiekiem prezydenta i jego swity.

Jako podatnik, zadam zaniechania proby rozwiazania Capelli Cracoviensis.
        Decyzja ta pachnie mi zalatwianiem prywatnych interesow kilkoro ludzi.
        Decyzja ta jest pozbawiona logiki i jest nieuczciwa.
        Kazdy muzyk z orkiestry moze nauczyc sie grac na dawnych instrumentach w ciagu 2 godzin!!!
        Jak wytlumaczycie fakt organizowania koncertow przez Adamusa, gdzie nie zatrudnia on ani jednego muzyka etatowego!!!!. Angazuje on muzykow z innych srodowisk, placac im wysokie gaze.

Czy Pan,Panie Prezydencie dba o interesy nas krakowian?. Przeciez kilkadziesiat ludzi z orkiestry, to krakowianie. Czy pomyslal Pan zwalniajac ich z pracy o tym, by zabezpieczyc ich przyszlosc. Przeciez to kiladziesiat rodzin!!!!!

W argumentacji waszej nigdy nie pojawil sie element ludzki. Co sie stanie z CZLOWIEKIEM.
        Wyksztalconym, kulturalnym.

W ten sposob moze Pan postapic z innymi grupami ludzi. Nie muzykami.
        Glosowalem na Pana. Teraz daje Panu wotum nieufnosci.

Krakowianie nie dajcie sie!!!

• Gość: grajek z Białego Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.bialnet.com.pl 27.03.11, 18:59
          Dość powszechne ostatnio stało sie prezentowanie przez tzw. dyrygentów/dyrektorów własnego widzimisię jako "artystycznej wizji", a to wszystko kosztem znakomicie wykształconych muzyków. I nie chodzi tu o obawę o etaty. Nie można własnych kaprysów zaspokajać kosztem kilkudziesięcioosobowego zespołu oraz publicznych pieniędzy. Skończmy wreszcie z kultem jednostki. W Białymstoku też jest taki jeden, któremu wydaje się, że jest bogiem i ma monopol na rację: bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,9314856,Koncertowa_pikieta_filharmonikow__Konfliktu_ciag_dalszy.html

• Gość: anaklet Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 01:29
          Za to Twoja wypowiedź bucha kulturą i inteligencją. Unosisz się, szanowny muzyku, kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią, spoglądając z wyżyn na roboli i innych godnych pogardy ludzi, z którymi, jak piszesz, można postępować dowolnie. Z każdym, byle nie z muzykami. Cała ta wypowiedź jest tak rozpaczliwa, że nawet chyba można wybaczyć jej brak logiki i spoglądania na świat w szerszym kontekście - ludziom w rozpaczy często odbiera rozum. Nawet tym wykształconym i kulturalnym. Żal mi muzyków dawnej CC, bo tak się już zamotali, że sami sobie przeczą. Raz piszą, że dojście do mistrzostwa w grze na dawnych instrumentach zajmuje dziesiątki lat i zrobiło się tłoczno, zaraz potem, że można nauczyć się gry na dawnych instrumentach w dwie godziny. "dr76d7u" napisał bardzo słuszne słowa, mamy wolny rynek. Nikt nie martwi się o bezrobotnych absolwentów prawa, historii, czegokolwiek, o plajtujących przedsiębiorców, niejednokrotnie nie z własnej winy.

Wstyd mi za pychę bijącą z cytowanej wypowiedzi. Jestem muzykiem zajmującym się muzyką rozrywkową. Wiecie koledzy, my nie mamy związków zawodowych. Górniakowe i inne gwiazdki zwalniają nas jak im kaprys podpowie, z dnia na dzień, bez wypowiedzeń. Nie ma etatów. Nasze pensje zależą ściśle od głosowania portfelami publiczności. A układy w stacjach radiowych i telewizyjnych pożerają Wasz krakowski bałaganik z kopytami, nie macie pojęcia, co tam się dzieje. Obudźcie się, albo łapiecie się w naszym gó...anym kapitalizmie, albo zmieńcie zawód.

Coś Wam powiem na koniec. Nie nauczycie się grać na dawnych instrumentach w dwie godziny. Nie ma na to szans, dobrze o tym wiecie, więc nie uprawiajcie demagogii. Już dawno byście to zrobili, gdyby to była prawda. Możecie za to nauczyć się w godzinę obsługiwać keyboard.
          • Gość: grajek z Białego Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.bialnet.com.pl 29.03.11, 20:13
            Tak dziś w Białymstoku zabrzmiał dyrygent: www.youtube.com/watch?v=J5HDcyGmtOo&feature=player_embedded
          • Gość: ilgiardino Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.radionet.info.pl 30.03.11, 10:14
            Zgodzilbym sie z przedmowca (kibol).
            Nauka grania sposobem i stylem muzyki dawnej (barokowej) nie powinna zajac duzo czasu dla sprawnego instrumentalisty.
            Dla smyczkowcow to tylko przejscie na struny jelitowe i granie na instrumentach ze skrocona belka. Struny jelitowe sa bardzo miekkie i wymagaja delikatnego nacisku, ale przeciez niektore typy strun Pirastro (obecnie powszechnie uzywane) sa tez bardzo miekkie.
            Styl grania muzyki dawnej (artykulacja, ornamentyka, dynamika - slynne "brzuszki")lezy juz w gestii prowadzacego proby (koncertmistrz, dyrygent itd).
            Dla instrumentalistow deciakow sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Zmiana instrumentu i zadecia to kwiestia kilku godzin.

Jak widzisz "anaklet" przejscie z instrumentu wspolczesnego na barokowy nie jest skomplikowane. No coz, skoro zajmujesz sie sie muzyka rozrywkowa, to tego przeciez nie mozesz wiedziec, ale przeczytaj uwaznie powyzszy tekst o pogleb swoja wiedze.

• Gość: anaklet Re: Protest muzyków Capelli Cracoviensis pod magi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 04:37
              ilgiardino, muzycy rozrywkowej mają często poważny klasyczny background, i zwyczajnie interesują ich też inne gatunki muzyczne niż jazz czy pop ;) Idę o zakład, że wiem więcej o muzyce baroku niż Ty o produkcji dobrej piosenki do radia...

Skoro to takie proste, ad rem! Do rzeczy. Pokażcie tym barokowym chłystkom, jak się to robi :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka