Dodaj do ulubionych

UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa

IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 07:18
Na PK jest wirtualny dziekanat i jest rzeczywiście WIRTUALNY bo kontaktu z prowadzącymi nie ma, planu zajęć też nie choć zakładka tak jest i jeszcze kilka innych które są puste, a jak się chce załatwić coś w dziekanacie to i tam trzeba stać pół dnia. Więc może niech lepiej zostaną przy papierkach.
Obserwuj wątek
    • dr_pitcher UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa 30.04.11, 07:54
      Nareszcie !!!
      Na mojej uczelni elektroniczny system dziala od dziesiatek lat - duza wygoda zarowno dla wykladowcow jak i studentow. Koniec z czekanie na "wpis" etc etc.
      • Gość: Inezz Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.zax.pl 30.04.11, 09:11
        Od dziesiątek? Dobre sobie, a konkretnie od ilu dziesiątek? Aż jednej? A może od przedwojnia działa?
        • Gość: xyz Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 09:54
          najpierw niech usprawnią ten usos, bo pojawia się tam MASA błędów!!!!! ile już osób musiało latać za zmianą oceny???!!!
          a poza tym indeks to symbol studiowania! po co to zmieniać? zresztą, tak czy tak, karty egzaminacyjne by pozostały i tak trzeba latać za wpisem :P
          • Gość: dzio czytamy ze zrozumieniem... IP: *.ists.pl 30.04.11, 10:23
            ..."karty okresowych osiągnięć" zostaną zastąpione przez wydruki z systemu

Jeżeli chodzi o błędy w USOSie, to jak do tej pory wszystkie, o których słyszałam (a było ich raptem kilka) wynikały z tego, że prowadzący pomylił się przy wpisywaniu oceny w system. Co zdarza się też przy wpisach w zwykły indeks, więc nie ma co marudzić.

A jeżeli chodzi o "symbol studiowania" to jasno napisane jest, że można będzie dalej sobie do indeksu wpisy i pieczątki zbierać, jeżeli tylko będzie się na to miało ochotę. Więc sentymentalni i przywiązani do tradycji poszkodowani nie będą. ;)

Ogólnie - bardzo, bardzo dobra wiadomość. :)
            • Gość: xyz Re: czytamy ze zrozumieniem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 10:35
              właśnie, w tym rzecz, że chodzi mi nie tylko o błąd prowadzących w wpisywaniu ocen.
              Przykład: student miał warunkowo zaliczony etap na usosie, na który w ogóle nie zaczął chodzić(czyli będąc na 4 sem. miał zaliczony 5 sem.)
              co do tego "czytamy ze zrozumieniem" to ja artykułu nie czytałem, tylko odnoszę się do komentarzy forumowiczów..
              to, że indeksy zostaną zniesione, to nic nie zmienia i tak trzeba będzie chodzić za wpisem, czy też będzie się nazywać "kartą okresowych osiągnięć....." czy inaczej. Osoby w dziekanacie i tak pozostaną na swych stołkach, tylko nie będą miały tylu papierków do sprawdzenia ;>
              • Gość: gość Re: czytamy ze zrozumieniem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 11:59
                Czytać ze zrozumieniem. Karty będą drukowane z USOS z OCENAMI i podpisywane przez Dyrektora/Dziekana. Student nawet ich nie dotknie i nie będzie zbierał żadnych podpisów
                • lucusia3 Re: czytamy ze zrozumieniem... 30.04.11, 15:44
                  Jasne USOS nie ma błędów, tylko są głupi studenci, którzy nie są w stanie zapamiętać hasła. To, że się zawiesza, są trudności w zapisaniu się na zajęcia, blokuje, to wszystko wina hasła. Moze by tak dać zamiast "fachowcom" studentom do wyłapania błędów. No i użyć jakiegoś serwera o przyzwoitej przepustowości?
        • dr_pitcher Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa 30.04.11, 19:52
          Niech sobie przypomne - zaczlaem pracowac w 1991 - wtedy byla to 7 wersja oprogramowania.
          Oceny na komuterach pojawily sie u nas wkrotce po komputeryzacji biblioteki a ta zostala skompletowana we wczesnych latach 80-tych (30 lat temu).
        • Gość: posesjant Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.centertel.pl 01.05.11, 07:28
          Jest taka, której leci już druga dziesiątka...zgaduj.
      • Gość: herbus dr_pitcher pisze głupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.11, 09:10
        Po co wypisujesz takie bzdury? A może na tej "twojej uczeni" system działa od setek lat? To brzmi jeszcze lepiej. Skąd się biorą takie pajace jak ty? Typowy pisior z ciebie.
    • Gość: mądry UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.11, 10:06
      Indeksy to jednen z filarów tej uczelni. Dzięki nim przeciętny student tracił setki godzin rocznie wyczekując na grymaśnych, niezdyscyplinowanych i aroganckich pracowników naukowych którzy robili wielką łaskę wpisując mu ocenę za egzamin który już zdał.

Indeksy to postkomunistyczny zamulacz - narzędzie do segregacji, mur pomiędzy studentem i pracownikiem naukowym i wreszcie źródło pracy kilku tysięcy niekompetętnych urzędasów (UJ zatrudnia 11000 osób!) których GŁÓWNYM ZAJĘCIEM było do tej pory wbijanie pieczątek w indeksach. Teraz lekką ręką można zwolnić 5000-6000 tych aroganckich nierobów.

Mam nadzieje, że wraz z upadkiem indeksu - narzędzia segregacji i głupoty odejdzie z UJ pokolenie pracowników naukowych, którzy oprócz paru tysięcy wpisów w indeksach studenckich jeszcze nic mądrego nie napisali w swojej miernej "karierze"
      • Gość: eee Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 12:04
        Ja jakoś, Panie kompetętny na UJ nie spędzałem godzin w wyczekiwaniu na wpis. Nigdy z tym większych problemów nie było.
        • Gość: mądry Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.11, 01:26
          A co studiujesz? Marketing w kulturoznawstwie?
    • big_gadu szkoda że indeksy do lamusa ! 30.04.11, 10:17
      Patrze teraz,
      w nim sa podpisy tych co uczyli !

I mam łezke w oku !
    • Gość: cz UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa IP: 194.42.110.* 30.04.11, 10:56
      Tak, tylko że na UJ wciąż są Wydziały, na których uczący nie wpisują ocen do USOSa, niektórzy nigdy się tam nie logowali.
      • terrtt Re: UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa 01.05.11, 01:45
        Czy to coś zmienia? Teraz będą po prostu musieli wpisywać oceny do USOSa.
    • bosman_plama UJ wysyła papierowe indeksy do lamusa 30.04.11, 11:56
      Zgroza! Po likwidacji indeksów strasznie dużo osób obleje pierwszą sesję. No bo jak ją zdać bez zagiętej ostatniej strony w indeksie?:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka