Dodaj do ulubionych

Jak to jest z partycypacją w tbsach?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:52
Czy np jak moja mama będzie partycypantem, to musi ją zapisać w spadku na
mnie- najmece mieszkania?. Jak byłam w tbsie u nich przy umowie nie można
tego zaznaczyć, że przekazuje partycypacje. Czy np. po śmierci mojej mamy
partycypacja automatycznie przechodzi na mnie czyli najemce, czy przechodzi
na tbs? Jak się najlepiej zabezpieczyć. Proszę o jakieś info?? Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Jak to jest z partycypacją w tbsach? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.05.04, 19:35
      Postaram Ci to wytłumaczyć bo sam się tym zająłem.
      Po śmierci Twojej mamy jeśli Ona nie wskaże Ciebie jako partycypanta mieszkani
      ai partycypacja przechodzi na stan TBS i dupa.Pamiętaj jednak ze nie mozesz(w
      sswietle aktualnej ustaw) byc jednoczesnie partycypantem i najemcą.
      Wydaje mi się ze mozna przed tym stosunkowo łatwo się zabezpieczyc.
      Spiszcie z mamą umowę cesji partycypacji wskazując nowego partycypanta tak aby
      była bez daty. Tylko podpisy starego i nowego partycypanta. W
      chwili ,,potrzeby,, przedstawisz dokument TBS i jestes górą.Pismo niech mama
      trzyma w domu.
      JAk zmieni się ustawa o TBS bedziesz mogła byc partycypantem i najenmcą
      jednoczesnie. Ale kiedy to się stanie nie wie nikt. Projekt ustawy utknął w
      sejmie i pewnie ta kadencja go nie załatwi.
      To tyle.
      • Gość: robert Re: Jak to jest z partycypacją w tbsach? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.05.04, 19:44
        mam wiadomosc z ostatniej chwili. Niektóre TBS wymagaja by cesja została
        przeprowadzona w ich siedzibie w obecnosci starego partycypanta i nowego oraz
        nowego najemcy i starego. W tym układzie wczesniejszy pomysł pryska.
        • Gość: Anna do Roberta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:26
          W tbsie w którym kupuje mieszkanie jak się zaputałam Pana prezesa czy można u
          nich zaznaczyć cos takiego że ja jako najemca dziedzicze partycypacje po mamie
          to chwycił się za głowę i powiedział że nasze sprawy spadkowe to go nie
          interesują. Poradził żebyśmy sobie spisały testament itd. Jak się go zapytał
          dlaczego tego w tbsie nie można zrobić to się roześmiał. Dał mi do zrozumienia
          że partycypacja z mojej mamy przechodzi automatycznie na mnie, ale żeby mama
          zrobiła testament aby czasem moje rodzeństwo nie miało praw do tego.

Czy jak spisze z moją mamą oświadzcenie w obecności dwóch świadków ale bez
          natariusza to czy tbs będzie w przyszłości to respektował?
          • Gość: robert Re: do Roberta IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.05.04, 22:15
            Tego nie wiem, czy bedzie respektował czy nie. Ja jestem z Kliny- Zacisze i się
            pytałem jak wygląda sprawa z partycypantami to własnie dowiedziałem się o tym
            całym cyrku ze wszystkimi zainteresowanymi stronami. Mam umowe najmu w domu,
            mam tez umowe partycypacji mojego ojca u siebie w domu i tam jak byk jest
            napisane ze jak nie wskaze sceduje partycypacji na inną osobę a umrze to
            partycypacja przechodzi na TBS. Nawet mam aneks do umowy ze jak spoznie sie z
            czynszem za 3 miesiące to partycypacja jest ich. Na twoim miejscu wysłał bym
            zapytanie do Urzędu Mieszkalnictwa, oraz oficjalne pismo do swojego TBS by miec
            sprawę jasną.Możesz pytac radcy prawnego. Po za tym modlic się o zmniane ustawy
            o nieszczesnych TBS.
            Zresztą ja kombinuje wyprowadzkę bo jestem mocno zawiedziony jakoscią .
          • Gość: robert Re: do Roberta IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.05.04, 22:19
            Jeszcze jedno nie wierz im na słowo, zrobią wszystko bys podpisała umowę
            partycypacji i najmu a potem tylko człowiekowi żal. Przykład z moim aneksem,
            poprostu nadużycie. Przeca od respektowania płacenia czynszu i itp. jest ustawa
            o lokatorach.Ale TBS to państwowo w państwie.Nowy projekt ustawy o TBS zakłada
            też ,że to TBS bedą ustałały czynsze, już nie gmina -to sie bedzie
            działo.Poczujemy się jak na wynajmie wolnorynkowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka