Gość: gość portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 08:17 u nas zawsze znajdą się "mądrzy" rodzice Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: urzędnik są szkoły które spełniają wymagania IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 08:36 są szkoły które spełniają wymogi, tylko redaktorka nie zadała sobie trudu aby sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 08:40 zapraszam do naszej kochanej SP4 :) - tutaj mój sześciolatek dzielnie dawał sobie rade przez cały rok i nie zamieniłby jej na przedszkole, w którym dzieci się cofają. Maluchy chcą się uczyć, a "mądrzy" rodzice im w tym tylko przeszkadzają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: 195.150.96.* 16.06.11, 08:46 A ja tam chetnie podpisze sie pod tym protestem. Gdzie mozna zlozyc podpis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola3335 Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: *.muz-nar.krakow.pl 16.06.11, 08:49 Polak, zgadzam sie z Toba. Jezeli dziecko chce sie uczyc, to nie cofajmy ich. A hasla o odbiorze dziecinstwa sa chyba bardzo naciagane - przeciez chodzac do szkoly tez mozna sie bawic, ma sie na dodatek wakacje i ferie ( w przredszkolu akurat tego nie mielismy), ma sie wycieczki, i rozne kolka plastyczne czy muzyczne i wiele innych atrakcji ktore dzieci kochaja. A ze rodzicom nie chce sie odrabiac wieczorami lekcji a rano szykowac sniadania to inna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko 2005 Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 08:50 jesteś "mądra" bo Twoje dziecko do szkoły się nadaje, jednak nie każde powinno iść do szkoły jako 6-latek i posyłanie na siłę tylko dziecku zaszkodzi. Na pewno też nie pomoże przeludnienie za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIKSI Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: *.fdk.abpl.pl 16.06.11, 23:51 Jak się nie nadaje to nie trzeba go posyłać na siłę. Wystarczy udać się do PPP i wyrobić papiery o braku gotowości szkolnej, przebada logopeda, psycholog oraz pedagog, ot co. Wychodzi na jaw brak znajomości prawa oraz nowej podstawy programowej, nikt nie zmusza do posyłania nienadających się dzieci do szkoły, a dziecko w przedszkolu może przebywać do 8 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: są szkoły które spełniają wymagania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.11, 08:01 Pewnie nie pracujesz jako nauczyciel i masz niewielkie a nawet zerowe pojęcie o 6-latkach w szkole.Takich, które są przygotowane jest może kilka na całą Polskę!! To nie tylko kwestia przygotowania sal!! To kwestia zmiany w podejściu dyrektorów z których większość zagrzała miejsce i ma przestarzałe poglądy na nauczanie.Nie obrażając n-li bo też nim jestem oni również powinni być przygotowani do pracy na dwóch poziomach z dz. 6 i 7 letnimi.Prawda jest taka,że jedni i drudzy robią to samo!!! Żal mi 6 latków a efekty zmian i ich edukacji poznamy po testach kompetencji w klasie 6!! Dobrze, że są ludzie którzy widzą jak wiele złego się dzieje,no i cala nadzieja w rodzicach!! Jak rząd może nie reagować na petycje i alarmujące sygnały że w polskiej szkole dzieje się źle??!! Powiedziałabym nawet tragicznie!! Bynajmniej nie jest to dorównywanie standardom europejskim!! Byłam w holenderskiej szkole 19 lat temu i wierzcie nawet dzisiaj jesteśmy daleko za murzynami, była to podrzędna szkoła w małej miejscowości.Brak mi już słów na to co dzieje się w polskiej oświacie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko 2005 Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 08:46 Wystarczy przeczytać odezwę rady Miasta Krakowa, kolportowaną w przedszkolach tydzień temu, rada przyznaje się w niej ze nie będzie w stanie w przyszłym roku zapewnić godnych warunków do nauki 6 i 7 latkom. A to nie będzie problem tylko w tym konkretnym roku, z przeludnieniem dzieci będą się zmagać przez wszystkie lata edukacji. Za rok jak rodzice będą protestować Rada odpowie że przecież apelowali, za 2 lata powiedzą, że przecież rodzice mogli posłać dzieci wcześniej do szkoły i sami są sobie winni, a za kilka, będzie nowa rada, która odpowie ze to nie ich sprawa. A wystarczyło żeby ustawodawca jeden z roczników podzielił na 3 części i obligatoryjnie posłał do szkoły w 3 kolejnych latach, jeśli reforma jest już konieczna. Mając od urodzenia dziecka problemy ze wszystkim: z żłobkiem, przedszkolem (dziecko z listopada), teraz ze szkołą, ze szpitalem położniczym, dostępem do lekarza itd odradzam bezdzietnym rozmnażanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xs46 Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 08:51 ciekawe, moje dzieci nie miały problemów z niczym (oprócz żłobka bo nie chodziły) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko 2005 Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 08:54 no skoro TWOJE nie miały to znaczy że problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 09:01 Dokładnie!. Sześciolatki w szkołach ok, ale nie dwa roczniki na raz. Należy rozdzielić reformę na 2 lata dzieląc rocznik 2006 co najmniej na pól. - obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.ghnet.pl 16.06.11, 17:23 Już dzielili roczniki i nastało Ratuj Maluchy i mamy co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada To jest kampania wyborcza do sejmu!!! IP: 109.169.41.* 16.06.11, 09:11 Rekrutacja do pierwszej klasy trwa już drugi miesiąc. Dlaczego w marcu Patena i PO nie latała po przedszkolach z tymi liścikami? Wtedy byłby to odpowiedni moment i rodzice mieliby dużo czasu na przemyślenia. Teraz można to tylko nazwać kampanią wyborczą. Patena będzie kandydować do sejmu. Wykorzystywanie dzieci w walce o „koryto” (mandat posła) jest obrazem zwyrodnienia naszych polityków. Te liściki Patena powinna wręczać rodzicom, a nie dzieciom. Podważa autorytet najważniejszej osoby w obecnym życiu dziecka – rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: To jest kampania wyborcza do sejmu!!! IP: *.ghnet.pl 16.06.11, 17:25 Sześciolatkami to kto inny będzie o mandaty walczył ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.ghnet.pl 16.06.11, 09:26 Kompletne bzdury. Mam 31 lat, poszedłem do szkoły w wieku 6 lat. W szkole byłem w stanie wysiedzieć 45 minut na lekcji i wiedziałem, że się dorosłym nie przerywa. To kwestia wychowania. To, że jakiejś Pani syn przerywa nauczycielce i nie chce siedzieć przez 45 minut, to brak wychowania, a jeśli nie, dziecko się nauczy tego szybko. Pani nauczycielka słusznie się więc dziwi. Poza tym jak ja byłem w 1 klasie, jakoś sobie nie przypominam żadnych zabawek w szkole. Zabawki mają być w domu, a nie w szkole. Czy teraz naprawdę wszystkim się wydaje, że przedłużanie zabawkowych miesięcy dzieciom będzie im służyć? Może rzeczywiści? Może utrzymać zabawki do końca studiów (zajęcia 30 minut, w kącie klocki, samochodziki i laleczki..., albo w zasadzie playstation...). Tak by było najlepiej. To jakaś paranoja, że dziecko nie może pójść do szkoły w wieku 6 lat, bo szkoła jest nieprzygotowana... To jest głupota, bo to nie prawda i dlatego, że się tych nieszczęsnych sześciolatków nie docenia, bo one naprawdę lepiej sobie radzą w nowym otoczeniu, niż ja po trzydziestce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIKSI Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.fdk.abpl.pl 16.06.11, 23:55 Jeden z rozsądniejszych wpisów pod tym art. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.play-internet.pl 16.06.11, 09:33 histerycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk To kretynska reforma IP: 89.174.215.* 16.06.11, 09:38 Dlaczego w jednej klasie ucza sie 6 i 7 latki? Starsi sie nudza, a mlodsi nie daja rady i sie zniechecaja. I jeszcze ustawowo zakazali prowadzenie zerowek w przedszkolach, zeby usunac sobie konkurencje. Tajemnica poliszynela jest ze wszystkie przedszkola lamia ten kretynski zakaz i ucza szesciolatkow literek i cyferek. Cel reformy jest prosty, wyrzucic dzieci z przedszkola do szkoly, bo w przedszkolach brakuje miejsc, a w szkolach jest nadmiar. Jednak sposob realizacji jest fatalny. Czy nie mozna bylo zrobic w szkolach zerowke dla szesciolatkow? Teraz ten burdel bedzie trwal latami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 10:04 Ja posłałam syna jako sześciolatka do szkoły. Obiektywnie muszę stwierdzić, że dla niego największym problemem z jakim walczyliśmy były zadania domowe. Nie mógł zrozumieć że musi. A poza tym to powtarza że w szkole bardziej mu się podoba. Ne ma problemów z wysiedzeniem 45 minut mimo iż jest dosyć ruchliwym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_ona Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.scansafe.net 16.06.11, 10:08 Gdzie można się podpisać? Popieram w 100proc tą inicjatywę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkkkk Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 11:55 Gdzie mnożna się podpisać przeciw tej inicjatywie. Sądzę, że jest nas więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
dziekan4 Sąd ostateczny 16.06.11, 10:17 A wszystko to bździna. Sąd ostateczny już się zbliża. Jak nie wierzycie sprawdźcie na poznajdate.com/kopary.html. I wszystko stanie się proste i łatwe ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.11, 13:01 Po co posyłać 6 latka do szkoły,zabierać mu beztroskie dzieciństwo ,o jakim tsunami w 2012 ktoś pierniczy mam córkę która jest rocznik 1986 wtedy był naprawdę wysoki przerost i poszła do szkoły w wieku 7 lat i na czas skończyła studia.najlepiej niech już 4 latki idą do szkoły jak tylko wyrażnie mówią. co się tyczy naszych zachodnich sąsiadów to nam do nich daleko .Ich dzieci nie dzwigają 10 kg plecaków a dlaczego bo państwo niemieckie dba o naród i swoich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KingMoney Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: 151.193.120.* 16.06.11, 13:20 Tylko ostatni kretyn z przerostem ambicji może pchać dziecko do kołchozu..... Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowany_rowerek Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą 16.06.11, 14:34 a obrażanie kogoś, kto ma inne poglądy to oznaka inteligencji, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KingMoney Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą IP: 151.193.120.* 16.06.11, 15:07 pl.wikipedia.org/wiki/Wrodzony_zespół_niedoboru_jodu Drogi rowerku, stwierdzenie faktu nikogo nie powinno obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone I dobrze ! Walczyć, stawać okoniem, protestować !! IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 23:31 Cała ta 'reforma' jest do kitu. Nie ma miejsc w przedszkolach - więc jakiś idiota wpadł na pomysł wysłania sześciolatków do szkoły. Tymczasem szkoły będą przeładowane - przecież w ostatnich latach LIKWIDOWANO SZKOŁY PODSTAWOWE bo niż demograficzny. Gdzieś te dzieci muszą się zmieścić! Jak - niedaj Boże - ta pseudoreforma przejdzie, to będzie łatwiej dostać się do przedszkola (to akurat plus). I nasi jaśnie oświeceni wspaniali rządzący będą wołać podczas kampanii wyborczej (kampania wyborcza - to taki dziwny okres czasu, w którym politycy przypominają sobie o nas, maluczkich) że 'zwiększyliśmy ilość miejsc w przedszkolach !!!!' Chodzi oczywiście o pieniądze - taniej jest wypchnąc dzieci rok wcześniej do szkoły (oczywiście kompletnie na to nieprzygotowanej - przecież to Polska!) niż budować kolejne przedszkola. Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Było dobrze (przedszkole - 8 klas podstawówki - 4 liceum / 5 technikum / 3 (?) zawodówka a potem studia)) to jakiś kretyn wymyślił gimnazja - co się w takich rejonowych gimnazjach wyprawia to chyba wszyscy wiedzą oczywiście oprócz urzędników. Proszę, błagam, nie rozwalajmy do końca systemu edukacji bo za 50 lat Polacy będą po prostu ciemni i niedouczeni. O ile tyle lat przetrwamy. pozdrawiam, noone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skosem Re: I dobrze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 13:28 Niestety nie było dobrze, było bardzo źle. Te same argumenty padały, te same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reforma Re: I dobrze ! Walczyć, stawać okoniem, protestow IP: *.host-dns.co.uk 04.07.11, 15:10 reforma była słuszna tylko niestety wykonanie przez samorządy kiepskie i należałoby za to rozliczyć, tylko kto to zrobi ? "pseudo-władzy" mediom nie zależy Odpowiedz Link Zgłoś
roszpunka3 Re: Rodzice sześciolatków walczą z reformą 15.09.11, 14:37 Według mnie wiele rzeczy należałoby zmienić. Zarówno w samych przedszkolach jak i szkołach. Wyjść na przeciw potrzebom, akurat w stosunku tej reformy przedszkolaków wg mnie to może nie byłby taki głupi pomysł ale według mnie do szkół należałoby wprowadzić spore zmiany, wprowadzić projekt Wirtualnej Szkoły, który nie bez powodu przecież zyskał dofinansowanie UE. Odpowiedz Link Zgłoś