Dodaj do ulubionych

Dojazd z Krakowa do Muszyny

03.07.11, 16:22
Witam,
Na początku Sierpnia wybieram się do Muszyny. Bardzo bym prosiła o informację z jakim przewoźnikiem najszybciej się tam dostanę? PKP wysyła mnie przez Tarnów, potem Stróże......masakra.
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • kr_kr Re: Dojazd z Krakowa do Muszyny 03.07.11, 18:18
      Akurat że "PKP wysyła przez Tarnów, potem Stróże" to najmniejszy problem - w końcu tak biegnie linii kolejowa.
      Większym problemem jest to, że w Tarnowie i Stróżach musisz się przesiąść - w związku z remontem tego odcinka zamiast pociągiem przebywasz tę drogę autobusem zastępczym.
    • kunnegunnda Re: Dojazd z Krakowa do Muszyny 03.07.11, 18:43
      ja jechałam kiedys bezposrednim autobusem- bylo ok
    • totus.tytus PKP to ostateczność 03.07.11, 21:47
      jeśli nie wieziesz np. rowerów (takich, których nie da się złożyć i umieścić w bagażniku autokaru), to odstąp od pomysłu podróży koleją.
      Sporo autobusów z krakowskiego Regionalnego Dworca Autobusowego - bezpośrednio (kończą trasę w rynku w Muszynie), lub możesz też rozważyć przesiadkę w Nowym Sączu (uwaga na busy jadące do Krynicy przez Grybów i Florynkę - jadą do Krynicy ale naokoło, dłuższą trasą) , trasa przez Piwniczną i Żegiestów ładniejsza, choć dłuższa, ale niestety mniej busów tamtędy jeździ, lub Krynicy-Zdrój (stamtąd do Muszyny kursują busy, w zasadzie do każdej części Muszyny najczęściej na Złockie/Szczawnik - z centrum Krynicy max. 2-3 złote od osoby, albo dalej wzdłuż Popradu na Andrzejówkę i Milik - wszystko i tak jedzie przez rynek w Muszynie, a jeśli wybierasz się w stronę Zapopradzia, Rusinowa/Wapiennego/Folwarku to w rynku można łapać busy jadące w stronę przejścia granicznego, jest ich zdecydowanie mniej ale są.
      Korzystając z busów w Muszynie/do Muszyny trzeba dokładnie pytać, którędy jadą. Dla tubylców to normalka, ale dla gości trudno ogarnąć, którą trasą jedzie dany bus i gdzie się zatrzymuje.

Pozostaje mieć tylko nadzieję, że w tym roku Muszyna nie pójdzie znów pod wodę... w tej chwili jest podwyższony stan wody na Popradzie, ale do sierpnia może wróci do normy.

Udanego wyjazdu!
      • olivetti1 Re: PKP to ostateczność 04.07.11, 12:37
        Dziękuję za pomoc. Sprawdzałam na stronie RDA i mam bezpośredni autobus do Muszyny o 14.40 także podróż skraca mi się z 10-12 godzin jak to proponuje PKP do 8 także to już coś i tylko 1 przesiadka, a nie 4-5 ;)
        Czy możecie mi jeszcze Państwo podpowiedzieć jak daleko znajduje się RDA od PKP Głównego? Poproszę o namiar na krakowskie sprawdzone taxi oraz taxi w Muszynie.
        Jadę dokładnie do Ośrodka Muszyna na Mściwujewskiego. Nie orientujecie się Państwo jak daleko z Rynku do tej ulicy?
        Z góry dziękuję za pomoc.
        • olivetti1 Re: PKP to ostateczność 04.07.11, 12:46
          Taaa, własnie zatelefonowalam do RDA mam 2 połączenia o 8.15 i 18.30. Macie Państwo może namiary na jakichś prywatnych przewoźników?
        • totus.tytus niedaleko 06.07.11, 22:46
          RDA przylega do DwGł PKP (przejście tunelem).

W Muszynie pytaj o busy jadące w stronę Leluchowa. Z rynku w M na Mściwujewskiego jest niedaleko, będzie jakieś 1,5...2 km (nie wiem dokładnie ile bo zawsze jadę samochodem lub rowerem -autkiem pod "Wandę" jazda trwa kilka minut, rowerem kilkanaście). Po przejechani przejazdów kolejowych koło tzw. "Wandy" (tam są dobre lody...) trzeba skręcić na most, i po drugiej stronie Popradu jest to miejsce, do którego jedziesz. Taksówki w M bierz w rynku, ale tanio to raczej nie będzie (jedyny plus to taki, że nie da się jechać "na około", więc Cię nikt nie oszuka (droga jest tylko jedna).

Baw się dobrze i być może do zobaczenia ;)
    • olivetti1 Re: Mam bezpośredni PKs z Wa-wy do Muszyny 04.07.11, 13:07
      Jak w temacie ;) jadę 9 godzin za 52 zł.
      Dziękuję za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka