Dodaj do ulubionych

Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem

IP: 195.75.207.* 14.07.11, 12:22
Otóz kilka lat temu próbowałem zareagować - jechał przede mną człowiek w kompletnym pijackim widzie - na moich oczach o mało nie rozbił kilku aut (ledwie mu uciekły) oraz ledwie nie przejechał kilku osób (szczęśliwie uskoczyły). Ten człowiek zupełnie już nie wiedział co robi, zjeżdżał na przeciwny pas, kluczył - to za moment mogło się to skończyć czyjąś śmiercią.

Zadzoniłem więc z telefonu komórkowego na numer policji, podałem ulicę po której jedzie, kierunek, markę auta, numer rejestracyjny - i co ? Nic ! Rozpoczęło się odpytywanie o moje dane, adres itd. - a ja dzwoniłem do nich z auta, z telefonu komórkowego i nie dość że trudno mi było rozmawiać, to jeszcze za chwilę sam mogłem dostać "premię" za rozmowę w czasie jazdy.

Dlatego pomyślałem tylko "to ja Wam bardzo dziękuję za reakcję, liczcie dalej na siebie".

Oto niestety jak to wyglądało w praktyce...

PS
Oczywiście zdaję sobie sprawę że zaraz ktoś mnie to nazwie kapusiem, chociaż swiadectwo tym samym wystawi jedynie swojej umysłowości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja cek Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.182.38.96.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 12:34
      Kiedyś dzwoniłem
      komisariat w chrzanowie podana oriętacyjna trasa przejazdu skutek taki że chciano mnie przesłuchiwać a dewlikwentem się nie zajęto mimo że znane były policji jego dane
      Dzięki postoję następnym razem może wjedzie w komendanta
    • Gość: Marek Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 13:10
      Reagowałem jak debile urządzali sobie wyścigi po nocach na Bora-Komorowskiego . Policja przyjeżdżała, pokręciła się , debile zjeżdżali na BP i po 20 minutach mogli sobie kontynuować popisy , już nie niepokojeni.Dopiero jak media zaczęły się rozpisywać o szaleństwach na Bora , policja dostrzegła problem , kilka pokazowych akcji z kamerą i znowu wróciło do normy.Chociaż trzeba przyznać że debile w samochodach się wynieśli , zostali tylko dawcy plastików.Jednak radiowozy wolą patrolować w tym czasie pas lotniska . tam przynajmniej nikogo nie muszą ganiać a i przespać się można.
      • ondskan Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem 14.07.11, 17:36
        Nie wyolbrzymiałbym problemu popisów na Bora Komorowskiego.
        Jest to - nie da się ukryć - łamanie prawa, jednak miejsce jest wybrane
        optymalnie tak, aby zminimalizować zagrożenie. Szeroka jezdnia,
        dalekie chodniki, długi cykl świateł na skrzyżowaniu z dobrego pasterza
        powodują, że kierujący zagrażają tam głównie sobie, a nie innym.
        • Gość: W Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: 195.75.207.* 14.07.11, 17:43
          Wie Pan - niby racja, ale co właściwie znaczy że "zagrażają samym sobie" ?

Jeśli jeżdziliby na przykład po nieoddanym jeszcze do użytkowania odcinku autostrady i rzeczywiście tylko sobie samym tam zagrażają, to wolna wola - jeśli im życie niemiłe, ich wybór.

Jeśli to się jednak dzieje na drodze publicznej i ja tam jadę - a jakiś pomyleniec wyprawia akrobacje - to on zagraża mnie, a nie samemu sobie.
        • Gość: Marek Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 18:49
          Miejsce wybrane optymalnie - dla kogo i czemu służące ? Pomijając uciążliwy hałas to ci bandyci bo inaczej nie można ich nazwać zapieprzają z takimi prędkościami że notorycznie przelatują na czerwonym.A później będzie płacz że nie patrzył w lusterka. W takim razie kierowcy ciężarówek niech sobie urządzają tam wyścigi slalomem , też mają optymalne miejsce a i debile na motorach będą mieli troszkę więcej emocji.
    • usia-siusia Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem 14.07.11, 13:20
      Miałem podobny przypadek miesiąc temu. Jechałem za kompletnie zalanym kierowcą, którego przy prędkości 30 km/h na łuku drogi "wyrzucało" na zewnętrzną. Zadzwoniłem na 112, podałem gdzie jesteśmy, w jakim kierunku jedziemy, z jaką prędkością, numer rejestracyjny, kolor, markę auta. Po 10 minutach zadzwoniłem ponownie, ponieważ zjechaliśmy z głównej drogi - i znowu dokładna pozycja, kierunek... Po kolejnych 10 minutach facet zorientował się, że jadę za nim i zjechał w bardzo wąską dróżkę prowadzącą do prywatnych posesji - nie ryzykowałem dalszego śledzenia. Zatrzymałem samochód, aby wskazać policji, w którą stronę facet pojechał. I co? po kolejnych 5 minutach olałem sprawę, nikt się nie pojawił, wracając nie minąłem żadnego radiowozu. Trwało to ponad 25 minut - to jest chore tym bardziej, że komisariat był o jakieś 5 kilometrów w kierunku Skawiny, do której zmierzaliśmy. Odechciewa się podejmować jakiekolwiek interwencje - skoro policja ma to w nosie, nie zamierzam następnym razem ryzykować.
      • Gość: gosc Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: 62.233.133.* 14.07.11, 16:30
        A ja w ostatni weekend mialem przyklad dobrego dzialania Policji w takiej sprawie. Jechalem za pijanym kierowca skutera, zadzwonilem na Policje, podalem jego numery, kierunek w ktorym jedzie i za okolo 2km pan pijany zostal zatrzymany.
    • Gość: ? Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: 77.236.16.* 14.07.11, 14:58
      zdaje się że przedpisacze nie czytają ze zrozumieniem...

to "reagujcie" to nie ma być dzwonienie na policję i zbędne zajmowanie
      ich cennego czasu

tylko widząc pijanego wsiadającego do samochodu macie /MACIE !!!/ go od tego
      powstrzymać...
      • Gość: ?? Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 15:11
        Ale jak się nie uda go od tego odwieźć, to niech sobie jedzie. Brawo!
      • Gość: Marek Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 15:23
        I pijany i debil prędzej czy później kogoś zabiją , a policja jak tak narzeka to niech robi kontrole trzeźwości na skrzyżowaniach , mają nowe alkomaty gdzie próba trwa 2 sekundy. poza tym podobno jest to kraj gdzie wszyscy politycy i kler chronią życie poczęte , więc niech wprowadzą drakońskie kary za jazdę po pijaku , może i nie zniknie problem ale na pewno zmniejszy się skala zjawiska.Bo jeśli debil będzie miał świadomość że pójdzie natychmiast , nawet na pół roku do więzienia , to na drogach już będzie ich mniej.
        • Gość: trzeźwy Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 17:09
          Nie wysokość kary, a skuteczność jej egzekwowania może skutecznie ograniczyć jazdę po pijaku. A tu widać jak na dłoni jak to działa - jak jest ogólnopolska akcja "balonik" i nagle okazuje się ile mamy pijanych kierowców. A jak akcji nie ma, to oni może trzeźwi jeżdżą? Zgadzam się, częste kontrole, wręcz upierdliwe i szybkie egzekwowanie kary.
    • Gość: Michał Re: Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 16:42
      Nie jesteś kapusiem. Jesteś Obywatelem przez duże "O".
    • Gość: MISIEK73 Policja: reaguj, gdy pijany siada za kółkiem IP: *.147.22.203.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.11, 19:03
      W tamtym tygodniu zgłaszałem policji sprawę busa który przejechał na czerwonym świetle jechał 30 km do Olkusza i nic...... jechał niebezpiecznie dalej.....trzeba kolejnej tragedii zginie 16 kolejnych osób w busie.... wtedy paru komendantów policji pokaże się w tv i dalej nic
    • Gość: rocco źle zrozumiane IP: *.nsystem.pl 14.07.11, 19:54
      W artykule chodzi między innymi o to,że przykładowo jesteś gdzieś na imprezie i kumpel po kielichu ma zajawke jazdy za kółkiem to musisz go powstrzymać i przekonać go do tego żeby odpuścił,to samo jeśli na rodzinnym niedzielnym obiedzie,podczas częstowania alkoholem,wujek,który jest kierowcą mówi"jednego bo prowadze" ;)
      • Gość: W ...to zależy czy się czyta dosłownie... IP: *.aster.pl 14.07.11, 20:57
        Wprawdzie ostatnie słowo tego "apelu" mówi dosłownie o tym, do czego Pan się odnosi - ale pierwsze jego zdanie ("nie stwarzajmy społecznego przyzwolenia dla osób które wsiadają za kierownicą po spożyciu alkoholu") - mówi faktycznie o czymś szerszym, czyli również o tych którzy już pojechali w "transie" ;-)
    • zablokowany-obrazliwy-nick Przepisy są super 14.07.11, 21:11
      gorzej z ich dawaniem i egzekwowaniem. Zna ktoś lub czytał o takiej osobie która dostała chociaż 100 tys grzywny.
      Zgodnie z przepisami za tzw. jazdę po spożyciu alkoholu - gdy jego zawartość we krwi kierowcy wynosi od 0,2 do 0,5 promila - grozi zakaz prowadzenia pojazdów do trzech lat, do 30 dni aresztu i do 5 tys. zł grzywny; jeśli stężenie alkoholu przekracza 0,5 promila - kierowcy grozi do 2 lat więzienia, utrata prawa jazdy na 10 lat i do 720 tys. zł grzywny.
      • usia-siusia Re: Przepisy są super 15.07.11, 10:46
        zablokowany-obrazliwy-nick napisał:

> gorzej z ich dawaniem i egzekwowaniem. Zna ktoś lub czytał o takiej osobie któr
        > a dostała chociaż 100 tys grzywny.
        > Zgodnie z przepisami za tzw. jazdę po spożyciu alkoholu - gdy jego zawartość
        > we krwi kierowcy wynosi od 0,2 do 0,5 promila - grozi zakaz prowadzenia pojazd
        > ów do trzech lat, do 30 dni aresztu i do 5 tys. zł grzywny; jeśli stężenie alko
        > holu przekracza 0,5 promila - kierowcy grozi do 2 lat więzienia, utrata prawa j
        > azdy na 10 lat i do 720 tys. zł grzywny.
        >

Przepisy są OK, ale to nieuchronność kary powinna być batem na pijanych kierowców. Bo tak jak mówisz, co z tego, że ustalono górną granicę 720 tys. zł, skoro nie zasądza się takich kar? A zamiast siedzieć z radarem w krzakach można zatrzymywać samochody i badać trzeźwość - wtedy będziemy mogli mówić o tym, że policja robi coś dla poprawienia bezpieczeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka