Dodaj do ulubionych

PJN o likwidacji gimnazjów i o podatkach

25.09.11, 22:07
Nie jestem fanem tego klonu PiS-u, ale pomysł z likwidacją gimnazjów popieram. Ten twór zepsuł polską oświatę.
Obserwuj wątek
    • Gość: `,`, Re: PJN o likwidacji gimnazjów i o podatkach IP: *.cela.pl 25.09.11, 22:36
      Dokładnie. Gimnazja to nieporozumienie, zgromadzono młodzież z dawnej 7,8 klasy podstawówki i pierwszej liceum, czyli z tzw. "najgłupszych" lat, kiedy pstro w głowie, brak zdyscyplinowania i w ogóle duża ochota żeby porozrabiać. W gimnazjach dzieją się cuda, a nauczyciele w nich uczący powinni dostawać dodatek za pracę w trudnych warunkach.
      • Gość: Kika Re: PJN o likwidacji gimnazjów i o podatkach IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.11, 07:00
        Zgadzam się,ze to niemajlepszy był pomysł. Ale wyobrażacie sobie ile kosztowała by taka zmiana! Utworzenie gimnazjów iwszysko z tym związane to było KILKA miliardów złotych. Teraz ktoś wyda znowu z naszej kieszeni kasę, zeby potem okazało się, że wcale nie jest lepiej.
        Uzdrowienie gimnazjów jest bardzo proste- klasa 15-20 osobowa (a nie 30-40 uczniów)
        zniesienie obowiazku szkolnego- jak ktoś sie nie chce uczyć to bez łaski.
        Nie wymaga to wielu reform, ustaw, pracy urzędników, akcji gmin zmniany podręczników, progranów nauczania, znian w egazminach itp. Jeszcze podobno mamy niż więc odpowiednia ilość nauczycieli by się znalazła.
    • chris30 PJN o likwidacji gimnazjów i o podatkach 25.09.11, 23:30
      Tak dla porządku: gimnazja wprowadzono na podstawie zgodnej opinii psychologów, że dzieci z klas 1-6 należy chronić przed ekscesami młodzieży "w głupim wieku", o którym pisze przedmówca. Pełna zgoda, że nauczycielom jest tam trudno i powinni mieć za to gratyfikacje, ale czy to powód, żeby po kilku latach wyrzucać w błoto kolejne miliardy likwidując działające instytucje i próbując znów upchnąć te klasy w przepełnionych szkołach podstawowych? A może choć jedno pokolenie mogłoby przejść szkołę bez rewolucji?
      • Gość: obcy gość Dobrze myślisz, ale.. IP: *.ists.pl 26.09.11, 00:05
        Uwierz mi na słowo, że w tej sprawie decyduje armia kompletnych ćwierćinteligentów z PO-PIS-SLD-PSL, czyli innymi słowy dawni towarzysze partyjni z PZPR i ZSL, oraz ich dzieci i wnuki /wielu nawet pozmieniało nazwiska, ale po fizjonomiach nadal ich bezbłędnie poznaję - zaleta siwych włosów pamiętających zamierzchły PRL/.

No i ta banda niesptykanych czerwonych durni niegdy nie zrozumie tego, o czym tu napisałeś.

Natomiast charakteryzuje ich rewolucyjna czujność i czekanie na rozkazy z góry, co na aktualnej "mądrości etapu" należy myśleć.

To się nazywa "mądrością etapu".

To ma budowę przypominającą piramidę.

Starsi i mądrzejsi wydają "prorokom mniejszym" ukazy co tam trzeba im myśleć a ci przekazują te ukazy "Salonowi".

Salon, jak wiadomo, w ogóle nie ma czym myśleć, bo ma za małe łby - takie wąskie czułka a potężne żuchwy, no wiesz - i w tych łbach nie ma już wcale miejsca na mózg. Ale za to jest pełna dyspozycyjność.

No i Salon przekazuje "co aktualnie należy myśleć" poddanej mu zhołdowanej tłuszczy.

A jak który tam bałwan z pospólstwa nie słucha się pryncypałów, ooo to marnie z nim. Wykopują z roboty, popada w kłopoty, nawet wywalają za długi z mieszkania czy domu i żyj człowieku nie wiadomo za co.

Także nie ma wyjścia, tłuszcza dla świetego spokoju daje tyłka.

Taka to jest tutaj w tym kraju polityka mniej więcej...
        • Gość: havi Re: Dobrze myślisz, ale.. IP: *.opera-mini.net 26.09.11, 00:22
          mysle że PJN to dobra alternatywa przede wszystkim dla PiS,zwlaszcza dla tych wyborców ktorym przyświecał pomysł popisu, ale kaczor zniweczył te plany, powinien zostać wyrzucony na smietnik historii.
          Poncyljusz może być dobrym integratorem polskiej centro prawicy, gdyby zdobył powyżej 10% poparcia mogłby przez 4 lata zintegrować wokól siebie prawą czesc platformy i liberalną pisu.

na scenie pozostaliby:
          resztki pisu w postaci rydzykowego talibanu, z kaczorem lub ziobro na czele
          SLD jako post PZPR zgrupiająca potomków UB i SB oraz ich tatusiów
          PSL jako zawszeistniejący twór
          Ruch Palikota jako przedstawiciel środowisk gajowskich przejętych od SLD
          PO- niewiadomoco pod rządami Schetyny...

• Gość: .......... Re: Dobrze myślisz, ale.. IP: *.cela.pl 26.09.11, 13:53
          No to niestety prawda wszystko, jesteśmy tak sterowani, za pomocą mediów internetu itp. że The Wall Pink Floydów jest naszą szarą rzeczywistością. Na górze grupka posłusznych durniów steruje...
      • mavashi Re: PJN o likwidacji gimnazjów i o podatkach 26.09.11, 12:38
        Jestem absolwentem 8 letniej szkoły podstawowej i pamiętam, że najbardziej dawali w d...ę młodszym klasą uczniowie klas 5-6. Chłopcy z klas 7-8 uważali się za dorosłych, często "uspokajali" tych z 6 klasy, zawsze można było ich poprosić o pomoc. Druga sprawa to ilość materiału do opanowania zarówno w gimnazjach jak i w liceach. Trzy lata to stanowczo za mało.
    • wanekwanek Słuszny postulat - jestem za 26.09.11, 00:12
      Bardzo dobry postulat, poprę każdego kto zlikwiduje ten patologiczny twór jakim jest gimnazjum.

Szkoły przepełnione nie będą, bo budynki po gimnazjach przecież można przeznaczyć na szkoły podstawowe - nie ma problemu.

Dzieci ani nie przybędzie od takiej zmiany, ani nie ubędzie.

Jestem zdecydowanie ZA.
      • Gość: Piotr Re: Słuszny postulat - jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 06:45
        > Bardzo dobry postulat, poprę każdego kto zlikwiduje ten patologiczny twór jakim jest gimnazjum.
        Szkoły przepełnione nie będą, bo budynki po gimnazjach przecież można przeznaczyć na szkoły podstawowe - nie ma problemu.
        Dzieci ani nie przybędzie od takiej zmiany, ani nie ubędzie.
        Jestem zdecydowanie ZA.

Ja również gdyby dotyczył tematu wprowadzić gimnazja czy nie. Teraz już je mamy.
        Czy wyobrażasz sobie 5-cio i 15-latki razem? Puste szkoły 'zaludniane' wcześniej wysłanymi na edukacje przedszkolakami zamienią się w przepełnione budynki.

Nie widzę też jak w praktyce miałaby odbyć się roszada tych dzieciaków do innych szkół. Przenosić pojedyncze sztuki czy może całe klasy? Z wychowawcą czy bez. Jak uniknąć przy tym stresu jaki przeżyją dzieci. Wyobraź to sobie.
        Sposób drugi - co rok uzupełniać gimnazja nowymi 5-latkami a z podstawówek nie wysyłać do gimnazjów?

Reasumująć - idea szlachetna ale z realizacją już nie tak słodko.
    • Gość: Paul Tani populizm IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 01:22
      Dobrze, że trudny wiek jest odizolowany od młodszych. Problem w szkoleniu nauczycieli tego szczebla i ich uprawnień względem rozwydrzonych uczniów.
    • Gość: Erryk Brednie piszecie IP: *.124.7.2.szara.net.pl 26.09.11, 08:45
      No pewnie lepiej jak chodzą razem z klasami 1-6 i zerówką. Mają na kim rozładować negatywne emocje a nauczyciele moją spokój. To nie gimnazja są złe tylko ludzie którzy tam pracują i głupie przepisy - uczeń może wszystko a nauczyciel niewiele.
      • Gość: noone Re: Brednie piszecie IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 21:12
        Erryk - masz rację.

Nauczyciel nie może NIC.
        Nawet nie może wywalić takiego bezczelnego, pyskującego wyrostka z klasy na zbity pysk bo 'dziecko zostanie bez opieki'

Dorzućmy jeszcze rodziców, którzy potrafią przylecieć do dyrektora z z awanturą że synek dostał pałę z zachowania - a to, że ten synek palił bezczelnie papierosa w szkolnym kiblu to takiemu rodzicowi nie przeszkadza......

Horror.

Moje dziecko poszło we wrześniu po pierwszej klasy szkoły podstawowej.
        Mam nadzieję, że w ciągu 6 lat gimnazja znikną.

noone
    • Gość: noone Kiełbasa wyborcza. IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 21:06
      Nawet jak wejdą do Sejmu to mając 5% i tak nic nie zrobią.

noone
    • zablokowany-obrazliwy-nick likwidacjia gimnazjów-popieram 26.09.11, 21:29

• zablokowany-obrazliwy-nick ewentualnie obowiazek nauki 26.09.11, 21:37
        tylko w szkole podstawowej, gimnazja, zawodówki i szkoły średnie NIEOBOWIĄZKOWE I PŁATNE np 100 zł/miesiąc
        • Gość: ### Re: ewentualnie obowiazek nauki IP: *.cela.pl 27.09.11, 21:27
          zablokowany-obrazliwy-nick: uważnie rozejrzyj się dookoła, następnie wybierz odpowiednią ścianę, a potem rozpędź się i uderz głową z całej siły. Nie pomoże, ale przez jakiś czas bredni pisać nie będziesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka