sigurimix Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała 07.01.12, 19:49 "Stara Capella Cracoviensis zatonęła. Na jej miejsce mamy nowy okręt. Flagową jednostkę Krakowa, która właśnie wypływa na szerokie wody. " SKANDAL!!! Jak można tak napisać o Zespole - Instytucji , założony, w 1970 przez dyrygenta i muzykologa Stanisława Gałońskiego!!! JaK można rzucać takie obelgi pod adresem Capelli która W 1992 roku otrzymała dwie prestiżowe nagrody za nagranie utworów Dariusa Milhauda (6 Symfonii kameralnych i Trois Opéras Minutes) - Diapason d'Or i Grand Prix du Disque de l'Academie Charles Cros. Z okazji przyznania Krakowowi w roku 2000 tytułu Europejskiej Stolicy Kultury, powierzono Capelli Cracoviensis nagranie płyt z dawną i współczesną muzyką kompozytorów krakowskich.Capella koncertowała w większości krajów Europy, łącznie z Watykanem, gdzie dał specjalny koncert dla Papieża Jana Pawła II (9 IV 2000), oraz w Kanadzie, Japonii, Korei Południowej, Tajwanie i w Stanach Zjednoczonych. A może jednak to prawda. "Stara "Capella zatonęła. Na szerokie wody wypłynął okręt - prywatny folwark Adamusa, Sroki itp. Oby nie podzielił losu innego okrętu który 100 lat temu wypłynął z Southampton na równie "szerokie wody"... Odpowiedz Link Zgłoś
sigurimix Skandal!!! 07.01.12, 19:51 Stara Capella Cracoviensis zatonęła. Na jej miejsce mamy nowy okręt. Flagową jednostkę Krakowa, która właśnie wypływa na szerokie wody. " Jak można tak napisać o Zespole - Instytucji , założony, w 1970 przez dyrygenta i muzykologa Stanisława Gałońskiego!!! Jak można rzucać takie obelgi pod adresem Capelli która W 1992 roku otrzymała dwie prestiżowe nagrody za nagranie utworów Dariusa Milhauda (6 Symfonii kameralnych i Trois Opéras Minutes) - Diapason d'Or i Grand Prix du Disque de l'Academie Charles Cros. Z okazji przyznania Krakowowi w roku 2000 tytułu Europejskiej Stolicy Kultury, powierzono Capelli Cracoviensis nagranie płyt z dawną i współczesną muzyką kompozytorów krakowskich.Capella koncertowała w większości krajów Europy, łącznie z Watykanem, gdzie dał specjalny koncert dla Papieża Jana Pawła II (9 IV 2000), oraz w Kanadzie, Japonii, Korei Południowej, Tajwanie i w Stanach Zjednoczonych. A może jednak to prawda. "Stara "Capella zatonęła. Na szerokie wody wypłynął okręt - prywatny folwark Adamusa, Sroki itp. Oby nie podzielił losu innego okrętu który 100 lat temu wypłynął z Southampton na równie "szerokie wody"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśligłowa Krakowski problem: Handzlik IP: 217.153.173.* 07.01.12, 20:26 To przykre, ale T. Handzlik każe wątpić w niezależność prasy. Ten pasjonujący się podobno muzyką, ale nienawidzący muzyków pseudokrytyk muzyczny potrafił ze swojej gazety uczynić stronniczy brukowiec. Myślę, że T. Handzlik stał się już problemem dla całego Krakowa, ktoś tak chory z nienawiści i przekonany o własnej wszechwiedzy, a jednocześnie bez autorytetu, etyki i bez cienia niezależności nie może przecież bez końca zatruwać życia muzycznego w tym mieście! Gdyby w tak nieuczciwy sposób jakiś inny dziennikarz pisał o jakichś innych, nieartystycznych sprawach, byłby zmieciony pod zarzutem nierzetelności przez samą redakcję (zakładając, że ta jest na wyższym poziomie). A tu, na temat sztuki, można bezkarnie napisać wszystko. Wyborcza zresztą nigdy nie miała szczęścia do redaktorów muzycznych. Przypomnijmy sobie te wszystkie głupie, przypadkowe osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
niewysoka Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała 07.01.12, 20:33 Czy ktoś może mi zdradzić, jak liczny jest ten "komitet związkowy", który tak energicznie zwalcza dawne instrumenty w CC? Byłby to może przyczynek do potwierdzenia znanej teorii, że chcieć - to móc... Rozumiem, że strata etatu to rzecz przykra, zwłaszcza, jeśli etat traci kilka osób naraz (może kilkanaście, nie wiem), ale żeby z tego powodu wyprowadzać ludzi na ulicę i ogłaszać ogólnopolskie protesty - to się w głowie nie mieści. Ale psychozy są zaraźliwe - tu mamy kolejny dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.ists.pl 07.01.12, 20:55 Żaden nowy dyrektor-dyrygent nic nie zmieni. Po pierwsze jedynym celem związków zawodowych jest wyłącznie walka o przywileje, a jeśli rzeczywiście pojawi się Shlomo Mintz, nie wydaje mi się, aby własnym nazwiskiem firmował związkowe nieróbstwo. Po drugie, powinien więcej wymagać od artystów, a skoro oni są równocześnie na dwóch, trzech etatach, chcą wyłącznie odwalić robotę, a najlepiej nic nie robić. Dym będzie jeszcze większy, już widać po opiniach, że nie będzie spokoju. Ciekawe, że Majchrowski nie zdaje sobie z tego sprawy, chyba że odpuszcza i władzę w Capelli przejmą związkowcy. Bardzo mnie też dziwi Szymański, który jakże niedawno twierdził, że nie ma pojęcia o muzyce, a teraz chce wydawać opinie. Zastanawiam się tylko po co, skoro nie zadowoli obu stron konfliktu, nie jest do tego autorytetem. Nawet jeśli będzie chciał być obiektywny, któraś ze stron zarzuci mu nieuczciwość. Ciekawe, co chce ugrać. Swoją drogą, jeżeli rzeczywiście związkowcy "chorują" na koncertach i przesłuchaniach, to już jest sprawa dla prokuratora. Tak w ogóle czy ktoś pamięta, dlaczego Gałoński spadł ze swojego fotela ?? Artystom się też nie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furiozo Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.home.net.pl 07.01.12, 22:04 Następny mądrala się znalazł. Tak jest oczywiście, wszystkiemu winne są "związki" to one gdzieś zapodziały dyplom dyrygentury Adamusa, one przeganiają publiczność z koncertów, one narobiły bałaganu w rachunkowości i posprzedawały instrumenty za bezcen. Szkoda, że nie jesteś muzykiem bo by ci było łatwiej wytłumaczyć, ale uwierz mi na słowo te tajemnicze "nieroby", o których tak ciągle rozprawiacie (ty, handzlik i wam podobni) nie istnieją. Bycie muzykiem to ciężki kawałek chleba, najsłabsi nie zdają egzaminów wstępnych do orkiestr a nawet jak im to się uda nie przetrwają okresu próbnego, a gdyby nawet to się jakoś udało to przez całe życie szef (mniej) i koledzy z sąsiednich pulpitów (bardziej) patrzą im na ręce. W tym zawodzie nie da się nic ukryć, bo aż do emerytury pracujesz mniej niż 10 metrów od swojego szefa i on sprawdza co robisz. Wiem, że wam wygodnie zrzucić winę za wszystkie nieszczęścia tego świata na jakichś chytrze zakamuflowanych związkowych nierobów ale może już wystarczy, bo piszesz (piszecie) o ludziach którzy po pijaku i przez sen mają więcej talentu w małym palcu niż cała wasze kumotersko przekręciarskie towarzystwo. Co do sugestii jakoby ktoś ukrywał się na lewym zwolnieniu, to tylko kłamliwa plotka "redaktora", bo inaczej Adamus już dawno skorzystałby z okazji żeby się pozbyć kolejnego, (zdolniejszego od siebie i wiedzącego, że jego szef jest zwykłą miernotą) muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 22:29 Aż żal serce ściska gdy czyta się wypowiedzi Muzyków CC, bo wiadomo, że to oni publikują owe "soczyste" komentarze, przesiąknięte nienawiścią i pozbawione już znamion zdrowego rozsądku. Najgorsze jednak jest to, że z kulturą nie mają one już nic wspólnego. Słownictwo niczym spod budki z piwem. Żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: 176.31.202.* 08.01.12, 11:00 A które konkretnie słowa cię tak "niestety" rażą i jakimi byś je zastąpiła :) ? Ja tam furiozo :) rozumem. "Jak się widzi taką sztukę to trudno kulturę zachować" :) :) :) A tak swoją drogą gdzie jest ta budka z piwem, pod którą się rozmawia o Adamusie. Śmiech...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 22:09 I to jest niestety cała prawda... Szkoda, że zagłuszona przez związkowych krzykarzy i innych aktywistów,którzy opierają się WYŁĄCZNIE na opinii tych pierwszych. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.hari.cable.virginmedia.com 08.01.12, 00:39 ze smutkiem musze sie zgodzic. :( zdumiewajace, ze tacy ludzie pracuja w tym zespole. to swiadczy niestety dobitnie takze o jego poziomie artystycznym. wiekszosc zdaje sie bowiem zapominac, ze w sztuce hierarchia - jak juz chocby Milosz pisal - jest rzecza absolutnie bezwzgledna. stad smieszy mnie np. nazywanie jakiegos posledniego skrzypka "swiatowej slawy artysta". widac ja nie mieszkam w "swiecie" ("swiat" jest przeciez wylacznie w Polsce, w Krakowie), bo w moim "prowincjonalnym" miescie i jego salach koncertowych nikt o tym panu dawno nie slyszal. ale czemu sie dziwic, wystepuje on z "czolowymi" orkiestrami "swiata", czyli filharmonikami z Opola czy Zagrzebia. jak mozna w ogole dyskutowac na takim poziomie?! z takiej perspektywy oczywiscie CC tez jest zespolem nie inaczej, ale oczywiscie wybitnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: 176.31.202.* 08.01.12, 10:35 No to masz sierotko pooglądaj sobie a najlepiej jak dasz radę to posłuchaj. www.shlomo-mintz.com/en/ Może ci to właściwie ustawi hierarchię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 10:40 Świetne wykonanie, wystarczy posłuchać jak doskonale brzmi orkiestra i jakim kunsztem dyrygenckim wykazuje się tutaj maestro :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyh. Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.cela.pl 08.01.12, 11:34 Tomku h. no tym razem przegiąłeś w opluwaniu ludzi. Tak, tak, wszyscy na etacie są leniwi (bo sam niby nie jesteś hm?) i są związkowcami, wszyscy się dziećmi wymawiają, żeby nie pracować. Wynika z tego, że reklama na temat niewłaściwych pytań w pracy, typu Czy pan/pani zamierza zajść w ciąże w najbliższym czasie, dotyczy takich zakładów pracy jak capella cracoviensis i gazeta wyborcza. Żenada. Ludzie naprawdę w te głupoty wierzą? W CC jest obecnie 33 osoby na etacie, z czego większość to administracja kłamczuszku. Reszta, czyli niedobitki zapewne wyleci teraz, lub właśnie wylatuje. Z blisko 60 osobowego zespołu artystycznego zostanie 5, może 6 osób, a docelowo pewnie nikt, bo wszyscy capellowcy to "trupy w szafie", że zacytuję nowego dyrektora. Pomijam wyprzedaż cennych instrumentów, bez przetargów, dosłownie za grosze. To nie tylko rewolucja, to jest likwidacja. Komentarz też nielichy. Myślę, że chciałbyś być takim poślednim trębaczem, jak Shlomo skrzypkiem. Zresztą w II stopniu wspominają cię, jako słabego muzyka, na akademii muzycznej nie udało się dobrnąć nawet do połowy studiów... I ktoś taki ma czelność twierdzić, że zna się na swoim fachu, pouczać innych. To jakaś tragikomedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sm Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 22:34 Obawiam się że jakakolwiek walka o starą CC nie ma sensu. Miasta wyraźnie nie stać na utrzymywanie zespołów o podobnym profilu (czym różniłaby się od Sinfonietty Cracovii, która jest dużo bardziej obiecująca) a cięcia nadchodzą? Moim zdaniem przeprofilowanie CC daje szanse na jej przetrwanie w dłuższym wymiarze. Shlomo Mintz jest żywą legendą i ma rozpoznawalne nazwisko ale współczesnych orkiestr tego typu jest w Polsce cała masa i trzeba tu raczej osoby niezwykle nowatorskiej by coś zawojować a nie weterana ze starej szkoły. Ludzie chcą słuchać i doświadczać nowych rzeczy tak to już jest. Obawiam się że jeżeli teraz zwycięży stara gwardia to CC zacznie tracić na znaczeniu w kolejnych latach a miasto będzie powoli obniżało dotacje aż do stanu wegetatywnego. Pozostanie przy HIPie daje szanse istnienia CC i jej dalszego rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doś Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 23:51 Jakiekolwiek porównanie z Sinfoniettą i jej koncertami nie ma sensu. Przypomnij choć jeden koncert z dublującym się repertuarem. Pisać każdy może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liet Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.12, 00:21 Repertuar może i się nie pokrywał ale twarze znajome - i owszem. Muzycy CC byli (są) bardzo często"dokooptowywani" do Sinfonietty Cracovii. To tak a propos zapraszania "obcych" przez Adamusa. Czyli jednym wolno, drugim zakazane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: 176.31.202.* 08.01.12, 10:51 Na całym świecie orkiestry powiększają swoje składy gdy zachodzi taka potrzeba. Nigdzie na świecie nie odsuwa się od pracy etatowych pracowników po to tylko, żeby dać zarobić koleżkom. Czyli jedno wolno, a drugie .... zakazane!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: best.krycha Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.146.6.73.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.01.12, 00:38 zagraniczny dyrektor????przeciez to nonsens!!!nigel kenedy jakos sie nie sprawdzil.minkowski w sinvinii varsovii bywal raz w roku moze. a kase leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śpiący Szefem Capelli Shlomo Mintz IP: *.welnowiec.net 08.01.12, 01:50 Szefem Capelli Shlomo Mintz, NOSPRu Alexander Liebreich, Marc Minkowski - Sinfonia Varsovia - dość dobre rozwiązania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doś Re: Szefem Capelli Shlomo Mintz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 02:07 I tak trzymać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rahnaroek Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.aster.pl 08.01.12, 09:00 Najpierw wyrzuca się Berkowicza, potem zabiera 15 milionów KBF -owi... teraz Mintz. Coś rozsypuje się imperium... Jak się w tym odnajdą sieroty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ragnaroek Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.aster.pl 08.01.12, 09:04 Kto będzie inspirować biednego Pana Redaktora ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: 176.31.202.* 08.01.12, 11:52 Z głodu nie zginą :) ..... Przecież sobie od ust odejmować nie będą. :) Mamy kryzys i Lenny Kravitz będzie się musiał obejść bez sowitego honorarium z Krakowa w tym roku. Serdecznie przepraszamy panie Kravitz. A swoją drogą to rzeczywiście tak jest, że jak Kravitz gdzieś śpiewa to miasto w którym się impreza odbywa musi do tego dopłacać???? Bo ja naiwny myślałem, że muzyka rozrywkowa to jest biznes na którym się zarabia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkoniQlajlaj Widać, że obijający się muzycy mają duuuuuużo czas IP: 172.25.254.* 08.01.12, 11:29 Widać, że obijający się muzycy mają duuuuuużo czas, skoro taaaaakie posty tu wpisują. Problem w tym, że poza nimi niewiele osób już ta zadyma interesuje. I dobrze. Zresztą, skoro są cięcia kolejne w budżecie, to może należy całą CC wykreślić? Raz, a dobrze. Jakoś to krk przeżyje. lajkoniQlajlaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Widać, że obijający się muzycy mają duuuuuużo IP: 176.31.202.* 08.01.12, 12:00 No proszę..... ktoś się jednak sprawą interesuje.... np Lajkonik :) Jasne wykreślić ... ciebie też bym wykreślił, zawsze to jakaś oszczędność, bo się obijasz i masz duuuuuuuuuużo czasu na taaaaakie posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doś Re: Widać, że obijający się muzycy mają duuuuuużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 12:04 Widzę że i ty się obijasz mając duuuuuuuuuuuużo czasu, więc czemu krytykujesz innych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daagestan Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.aster.pl 08.01.12, 14:44 W 2010 roku związkowcy pisali do prezydenta Majchrowskiego, że dyrektor Adamus nie organizuje prób i proszą o interwencję. Do wglądu na you tube -Capella Cracoviensis 2011 -walka o markę. Berkowicz odpisał, że codzienne próby nie są konieczne. W efekcie okazało się ze nie odbyło się 50 % prób wynikających z normy. Zakłamanie osób piszących o związkowcach obibokach jest niesłychane ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Myczka Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokonała IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.12, 18:28 Witam, powtórzę to, co napisałam na forum Dziennika Polskiego. Nie czytałam wpisów na forum Gazety, jak również nie mam zamiaru się kłócić, jedynie czuję, że muszę wyrazić swoją opinię. Jako osoba pracująca w CC od niemal 3 lat, jestem bardzo dumna z tego co instytucja osiągnęła i że część tych osiągnięć jest moją zasługą. Największą satysfakcją z pracy, która jest bardzo stresująca i trudna oraz wymaga poświęcenia dużej ilości czasu (większej niż by się wydawało), wracając, największą satysfakcją z wykonywanej pracy są koncerty, na których publiczność entuzjastycznie reaguje na muzykę, wychodzi zadowolona po wysłuchaniu programu. Słowa podziękowania ze strony publiczności jak również muzyków są największą nagrodą, jaką mogę dostać. Jestem na wszystkich koncertach (przy okazji zapraszam wszystkich na najbliższe, program jest na stronie internetowej: www.capellacracoviensis.pl) i takie słowa poparcia i uznania na niemal każdym się zdarzają. Adresatem tych słów jestem nie tylko ja, ale również moje koleżanki. Smuci mnie i złości, ale również sprawia mi przykrość, że wiele osób z zacietrzewieniem i złą wolą widzi jedynie to co chce, to znaczy, że zostały sprzedane instrumenty Capelli czy to, jak dyrektor Adamus został powołany na stanowisko. Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ ważne jest to co jak teraz działa instytucja i co osiągnie w przyszłości. Ważna jest jakość, to że koncerty są na bardzo wysokim poziomie oraz że publiczność, która chodzi na koncerty, wychodzi z nich zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oppeln Re: Capella Cracoviensis. Rewolucja już się dokon IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.12, 21:58 Szanowni Państwo, Krakowianie, Polacy, Zastanówcie się proszę co się stało z tą orkiestrą. Każdy wie, że najłatwiej zbudować swój autorytet kosztem poprzedników, tak robią politycy, lekarze itd. etc. "Cóż on Pani przepisał, przecież to może tylko zaszkodzić, jak Pani weźmie to (muzykę dawną), to Pani wyzdrowieje". I choć na medycynie zna się jak każdy, czyli znakomicie, to ma teraz nowy autorytet w postaci nowego doktora (Adamusa, niezłe nazwisko na ekran, jak Haus). No więc Pani Urzędowa wzięła się za terapię, kazała odstawić wszystkie poprzednie leki i postanowiła zażywać tylko muzykę dawną. itd itd Cóż, teraz okazuje się, że kuracja "dawna" nie przynosi zamierzonych rezultatów. Pani Urzędowa chce się trzymać jednak tej terapii, bo już raz w dobrej wierze zmieniała i teraz co? Miałaby przyznać, że poprzednia kuracja przynosiła pewne efekty (nagrody i sukcesy CC z przeszłości), a to na co dała się nabrać, to tylko większe pieniądze na kurację od znachora? To nie łatwo zrozumieć, proszę dać trochę czasu Pani Urzędowej. Ale czas to pieniądz, czyj? Nie, nie Pani Urzędowej, ona ma bogatego sponsora (niedługo on będzie nawet z Chin albo przez obligacje państwowe już dawno ma). Czas jedzie po tych złych związkach, to one sprawdzają kwalifikacje swojego zwierzchnika, próbują egzekwować przepisy; brak możliwości świadczenia pracy poza siedzibą, matki dziecka do 4 lat, bez jej zgody, działanie pracodawcy przeciw regulaminom wewnątrzzakładowym, itd, itd.... No więc Związki, to największa zawalidroga polskiej kultury, hamują wszystko; robienie lewej kasy; obsadzanie stanowisk ludźmi bez kwalifikacji, ale za to już, albo później do kupienia. To SKANDAL! Tak nie może być; musimy mieć media, Pani Urzędowa musi umieć wytłumaczyć koleżankom z ławki swoje postanowienia. Wyrzucam wszystkie swoje poprzednie leki (by, by dawna Kapelo), będę brać tylko leki "dawne" dr. AdHousa, sięgnijmy naprawdę głęboko; to będzie modne- czyli rtęć. Pani Urzędowo! Proszę się opamiętać, porozglądać się po Polsce. Lekarz zwykle żyje dalej, ale Pani już nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dylamat Rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 23:23 Pani Matyldo Faktycznie Adamus nie jest demonem.Nie wszystko co robi jest złe .Ale też nie wszystko co zrobił jest w porządku. Spokojnie poczekam na rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Manipulacja IP: *.blast.pl 09.01.12, 01:44 Trudno odnieść się do artykułu którego autor posługuje się manipulacją i kłamstwem. Jednostronność przekazu oraz bezceremonialne rzucanie inwektyw na muzyków dopełniają całości postawy jaką przyjął Hanzlik od początku pojawienia się tzw."sprawy CC". Tym samym prezentuje on głęboką pogardę wobec mieszkańców Krakowa-melomanów oraz środowiska, którzy znają prawdziwe wydarzenia jakie dotykają zespół CC od momentu przejęcia go przez obecnego dyrektora. Wszyscy znają prawdę.Pod płaszczykiem "restrukturyzacji zespołu" czy też "zmiany profilu"( wersja do wyboru- nie ma to najmniejszego znaczenia) Adamus z przychylnością władz Wydz.Kultury m. Krakowa zwolnił połowę zespołu a część muzyków zmusił do odejścia, przejmując jednocześnie dorobek i markę wypracowaną przez nich przez lata.To jest samo sedno, reszta jest tylko medialnym szumem.Trudność polemiki z artykułem polega na tym, że autor pławi się w tym szumie tworząc kolejne wersje do istniejących faktów. Dla przykładu odwołam się do kilku. 1)Przypominam, że sprawa miała swój początek nie rok temu, jak pisze autor, ale trzy lata temu kiedy to Adamus chciał zwolnić grupę 9 śpiewaków-Madrygalistów. Wtedy faktycznie rozpoczął się plan "rozmontowywania" zespołu. Na wskutek silnego oporu i poparcia dla zwalnianych kolegów przez prawie 97% zespołu prez. Majchrowski uchylił zwolnienia i zapoznał się ze stanem jaki panował wówczas w CC obiecując pomoc. Mimo to proces likwidacji zespołu nie został zatrzymany przebiegając pod różnymi "wyszukanymi" hasłami mającymi na celu zmanipulować opinię publiczną. Adamus zwalniając wówczas owe 9 osób nie podał żadnych powodów oraz konkretnych uzasadnień swojej decyzji. Takowe natomiast znaleźć można było w artykule Hanzlika. Napisał on, że byli to najsłabsi śpiewacy CC. Tak się składa, że kilkoro z tych śpiewaków przystąpiło kilka miesięcy później do tzw.egzaminu weryfikacyjnego. Zostali oni przesłuchani przez Adamusa i uznani za świetnych skoro śpiewają w zespole do dziś, wzbogacając go jako tak wyśmiewani przez Hanzlika etatowcy. Naigrywanie się z etatów jest zresztą ulubioną formą szydzenia z ludzi, tak jakby autor artykułu sam nie był na etacie)). Swoją drogą to mogli by też panowie Adamus i Hanzlik ustalić raz na zawsze jedną wersję o tych śpiewakach....to dobrzy są czy źli??? 2)Dziwię się autorowi artykułu, że ma odwagę pisać o "nicnierobieniu" muzyków.Świadczy to tylko o nieznajomości rzeczy albo o cyniźmie. Żeby zostać profesjonalnym muzykiem trzeba ćwiczyć od dziecka po parę godzin dziennie i ten nawyk zostaje już do końca życia. Jeśli zaś chodzi o "nicnierobienie" w CC to jest to wynik odsuwania przez Adamusa etatowych(tu rechot he,he, hłe) muzyków od prób i koncertów na rzecz muzyków z zewnątrz. I tak całymi miesiącami. Ile razy trzeba o tym pisać aby autor artykułu to zrozumiał...??? To naprawdę nie jest skomplikowane. 3) Należało by też odważnie przedstawić opinii publicznej -do czego namawiam autora artykułu rolę jaką miały odegrać wprowadzone przez dyr. tzw. egzaminy weryfikacyjne w CC, będące rodzajem "lojalki". 4) Autor artykułu powinien rzetelnie opisać sprawę dotyczącą zwolnienia znakomitej grupy dętej CC. 5) Po trzech latach należało by też wreszcie przestać przedstawiać muzyków, którzy nie są tzw."związkowcami" jako właśnie takowych.Władze Związków CC to obecnie dwie osoby. Czy pisząc ciągle, że to "związkowcy walczą, buntują się, piszą petycje itd" Hanzlik myśli o tych dwóch osobach??Przecież to śmieszne.To kolejne przekłamanie mające na celu przedstawienie obrazu szczęśliwego zespołu, którego fantastyczną pracę mącą ciągle walczące nie wiadomo o co Związki Zawodowe w sile batalionu. Mam nadzieję, że muzycy CC zwyciężą. Wygląda na to,że władze miasta robią ruch w dobrą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś