Dodaj do ulubionych

The American Spirit

IP: *.houston-07rh16rt.tx.dial-access.att.net 09.03.02, 23:04
Vibrant, wild and free
A melting pot of culture, past and present.
Progress and feeling - the American way - up front, confident, hard working and
willing.
Mistakes corrected, going forward with pride, never say die.
Knowing the greatness of America in her bones.
Knowing America will rise again with never ending spirit and desire;
to be the best she can be
with education, expierience and momentum.
America with its heart has earned its place,
its people from all walks of life,
from all over the world giving their all,
giving themselves to others, creating the GREAT UNITED STATES of AMERICA.
Moving forward against all odds,
with eye no achievement and greatness to be number ONE.....

The American way
with spirit, guts and energy
no matter what economic cyckle is current.
No economic down turns, terrorist activities, or war will keep America down,
'cause the spirit of America will always survive.

American , home of milions of natives and transplants - all ONE.

The warmth, the love, the spirit is everywhere
inspiring and exciting the soul,
'cause it comes from the hart.

The spirit of America is everywhere - from Atlantic to the Pacific Ocean.
America knocks your socks off with innovation, insight and drive.
Always building with new ideas.....WOW!
America excites and inspires.
Your fondest dreams come true,
American style
Roll on America, winning BIG,
a symbol of freedom and The American spirit
for all the world to see.
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Amerykanski Spiryt IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 23:25
      Gość portalu: Mysteric napisał(a):

> The spirit of America is everywhere - from Atlantic to the Pacific Ocean.

Tak, ale tu jest kraków, forum krakowskie. Nie możesz tego pisac na forum Pacyfiku?

> America knocks your socks off with innovation, insight and drive.

No faktycznie, aż mi skarpetki zjeżdżaja jak to czytam. Ale w pracy wszystko w porząsiu?

• Gość: Mysteric Re: Amerykanski Spiryt IP: *.houston-07rh16rt.tx.dial-access.att.net 09.03.02, 23:31
        Czy Polska jest zaprzeczeniem duszy amerykanskiej?

Wystarczy przeczytac wypowiedzi osiolkow komunistycznych aby stwierdzic ze
        Polska jest zaprzeczeniem amerykanskiej duszy. Marazm, niemoc, zlosliwosc i
        zawisc, ciagle narzekanie, brak entuzjazmu komunistyczne demagogiczne ublizanie
        charakteryzuje tych zacofanych i tepych poganskich adwersarzy do koryta po
        trupach i bez honoru sie pchajacych, wszystkich po drodze deptajacych. Kraj
        coraz biedniejszy, niemoc coraz wieksza, oh biedny ten kraj , oh biedna ta Moja
        Ojczyzna..

Szkoda, ze miernoctwo, socjalizm i propaganda to napedzajace sily paralizujace
        ten wspanialy kraj nad Wisla.
        • Gość: mm Re: napedzające siły paraliżujące IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 20:18
          Gość portalu: Mysteric napisał(a):

> Wystarczy przeczytac wypowiedzi osiolkow komunistycznych aby stwierdzic ze
          > Polska jest zaprzeczeniem amerykanskiej duszy. Marazm, niemoc, zlosliwosc i
          > zawisc, ciagle narzekanie, brak entuzjazmu komunistyczne demagogiczne ublizanie
          > charakteryzuje tych zacofanych i tepych poganskich adwersarzy do koryta po
          > trupach i bez honoru sie pchajacych, wszystkich po drodze deptajacych. Kraj
          > coraz biedniejszy, niemoc coraz wieksza, oh biedny ten kraj , oh biedna ta Moja
          > Ojczyzna..

Ojczyzna to tam, gdzie płacisz podatki.

> Szkoda, ze miernoctwo, socjalizm i propaganda to napedzajace sily paralizujace
          > ten wspanialy kraj nad Wisla.

"Napędzające siły paraliżujące" to mój faworyt, w przypadku gdyby Gazeta przyznawała znowu jakies
          kubki. W ramach moich skromnych możliwosci sam funduję ci durszlak do dalszego sukcesywnego
          czerpania z krynicy mądrosci.
    • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 00:33
      > Always building with new ideas.....WOW!

Czy swojej nowej ojczyzny nie mógłbyś chwalić trochę lepszą angielszczyną? To w końcu, było nie było, język
      Szekspira. Do czegoś to zobowiązuje.

Niemniej jednak podziwiam i jestem zachwycony. Pierwszy raz w życiu przeczytałem socrealistyczny wiersz
      chwalący Amerykę. W wypadku tak ważnego i śmiałego ponadustrojowego eksperymentu literackiego braki
      warsztatowe przestają mieć znaczenie. Always building with new ideas.....WOW!

• Gość: mysteric Re: The American Spirit IP: *.112.popsite.net 10.03.02, 02:11
        Czy zastanowiles sie ze byc moze to twoje braki w rozumieniu specyficznych
        zwrotow jezyka mojej nowej ojczyzny.
        • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 13:09
          Gość portalu: mysteric napisał(a):

> Czy zastanowiles sie ze byc moze to twoje braki w rozumieniu specyficznych
          > zwrotow jezyka mojej nowej ojczyzny.

Coz, w takim razie mam nie tylko braki w rozumieniu specyficznych zwrotow amerykanszczyzny, ale nawet
          ortografii, gramatyki i interpunkcji (zawsze preferowalem wlasciwa angielszczyzne, tj. angielszczyzne angielska).
          Pierwsze z brzegu przyklady: "no matter what economic cyckle (moze chodzilo o polskie potoczne slowo
          oznaczajace "piers"?) is current", " 'cause it comes from the hart (chodzi Ci o to, ze Ameryka jest zahartowana?
          niestety, po angielsku to sie akurat mowi inaczej)", "with education, expierience ("expier" to jeszcze mogloby byc,
          powiedzmy, "byle molo") and momentum."
          Coz dopiero sie dzieje, gdy zstapimy glebiej ("nasz narod jak lawa... wewnetrznego ognia nic w nim nie wyziebi,
          plwajmy na te skorupe i zstapmy do glebi") w warstwe znaczeniowa Twego poematu. Zupelnie olsnil mnie wers:
          "American , home of milions of natives and transplants - all ONE." Ze mianowicie Amerykanin, bedac domem dla
          milionow przeszczepow i tubylcow (bakterie?), caly stanowi jednosc? Co za wizja! To rzeczywiscie morduje/kradnie
          moje skarpetki.
          Wszystko to jednak pierwsze kroki na drodze do niesmiertelnosci ("never say die") i wienca laurowego. Jak
          powiedzialem, w Ameryce poezja socrealistyczna nie byla chyba przesadnie znana i popularna. Masz szanse to
          zmienic - nawiazujesz do jej wielkich tradycji. Sprobuj dostac gdzies jakas antologie poezji polskiej albo radzieckiej ze
          wczesnych lat piecdziesiatych (w Polsce ostatni raz byles, jak wynika z Twoich postow, co najmniej dziesiec lat
          temu, a mentalnosc masz co najmniej z epoki Gierka - kiedy poczujesz tesknote za swoja duchowa ojczyzna i
          wpadniesz, poszukaj w bibliotekach i antykwariatach). Znajdziesz tam niejedna inspiracje. "Rewolucja (Ameryka) -
          parowoz dziejow... Chwala jej maszynistom! Coz, ze wrogie wiatry powieja? Chwala plonacym iskrom!", "Odwrocimy
          lozyska rzek i pustynie woda uzyzni, popedzimy dwudziesty wiek ku szczesciu swiatowej ojczyzny", "Piekny jest
          napor i trwanie, piekny jest lot i polot: morze zatrzyma granit, orla wyprzedzi samolot." Z jakiego poematu pochodza
          powyzsze slowa? Jak widzisz, pisali to samo, co Ty, tylko lepiej. Jestes nieodrodnym dzieckiem PRL-u, ale nie martw
          sie: z tej slabosci mozesz uczynic sile. Komunistycznego literata piszacego wiersze slawiace USA jeszcze w
          Stanach nie widzieli. Podciagnij sie tylko warsztatowo.
          "Always building with new ideas.....WOW!" - "Nasze wiersze musza byc twarde, zelazne i trwac, trwac. Nie ginac
          jak nocna mgla"...
          • Gość: peteen Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 17:09
            ŚLICZNE !!!
            PS. Jest rzeczą charakterystyczną dla neofitów taka wieeeelka gorliwość w
            wyznawaniu nowej religii, "tajemniczy" przypomina mi kioskarkę udającą się na
            emigrację do Stanów w filmie "Kochaj albo rzuć", czy wie może w którym dniu
            tygodnia jest najwięcej porwań ?
            • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 19:57
              Gość portalu: peteen napisał(a):

> "tajemniczy" przypomina mi kioskarkę udającą się na
              > emigrację do Stanów w filmie "Kochaj albo rzuć", czy wie może w którym dniu
              > tygodnia jest najwięcej porwań ?

Tajemniczy ma w kinie polskim wiele pierwowzorów, np. "Szczęśliwego Nowego Jorku". Pamiętasz taksówkarza z
              "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"? "Do Stanów? Tam straszne korki! - Nie tylko. Tam są porwania i trusty, i
              bezwzględna władza kapitału, ale jak ktoś kogoś goni samochodem, to tylko idzie kurz. Amerykański!"
          • Gość: Mysteric Re: The American Spirit IP: *.112.popsite.net 10.03.02, 21:06
            Zaskoczyla mnie twoja doslowna interpretacja i tlumaczenie.
            Na ten wiersz patrzeli najlepsi liglystyczni eksperci i nie znalezli nawet
            jednego bledu zostal odczytany przy otwarciu NY stock exchange po jej
            zamkniecie spowodowanym wydarzeniami 9-11. Mial byc zarecytowany przed
            superbowl. Znajde chwile czasu to przetlumacze abys zrozumial jak jestes daleko
            od prawdy.
            • Gość: cdn Re: The American Spirit IP: *.intech.pl 10.03.02, 21:44
              Gość portalu: Mysteric napisał(a) m.in:

>
              > Na ten wiersz patrzeli najlepsi liglystyczni eksperci i nie znalezli nawet
              >

A kto to są liglystyczni eksperci?Poucz ty się Mysteric lepiej polskiego.
            • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 22:45
              I zdaniem najlepszych amerykańskich lingwistycznych ekspertów pisze się "hart", "expierience" lub "cyckle"? W
              takim razie Ameryka niechybnie chyli się ku upakowi. Nie wiedziałem, że 11.IX miał tak daleko idące konsekwencje.
              Mysteric, zaczynam naprawdę doceniać Twoje poczucie humoru.
              A tak w ogóle to wraz z prośbą Koli o napisanie złego wierszyka o wiośnie po angielsku ten wątek stał się
              jednym z najbardziej absurdalnych na krakowskich forum. Składam nam obu i wszystkim pozostałym dyskutantom
              serdeczne gratulacje!
    • Gość: fromusa Re: The American Spirit IP: *.ipt.aol.com 10.03.02, 12:03
      naiwne,naiwne,naiwne.......zalatuje nacjonalizmem.......niemniej w sumie kraj
      porzadnych ludzi......odcietych od swiata.......ale dobrej woli
      • Gość: Mysteric Re: The American Spirit IP: *.112.popsite.net 10.03.02, 21:06
        Aby zrehabilitowac sie od socjalizmu i lewusostwa wazne jest uzycie podobnej
        techniki jakiej uzywa sie do rehabilitacji narkomanow,i alkoholikow. 1. Musisz
        uswiadomic sobie ze nim jestes, (Przyznanie sie do swoich glupot
        socjalistycznych i lewusowskich)2. uzmyslowic szkodliwosc twego zachowania dla
        ciebie, dla twojej rodziny, kolegow i przyjaciol.
        3. limitow jakie stwarzasz sobie w pracy. Czyli socjalisci i lewusy musicie sie
        wyleczyc a potem otworza sie wam horyzonty, zycie w oszukiwaniu somego siebie
        jest nudne i depresyjne.... Szukajcie odpowiedzi do wlasnych problemow wewnatrz
        siebie to jest podstwa sukcesu w zyciu.

Wyjdz z pudelka jakie narzucil na ciebie komunizm, socjalizm i lewusostwa a
        zobaczysz inny swiat pelen mozliwosci i optymizmu.
    • Gość: koli Re: The American Spirit IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 20:43
      Widzę, że piszecie w "innastrannom jazyku". Prośba- potrzebują wierszyk o
      wiośnie 4-8 wersów, na poziomie 4 klasy " słabej" podstawówki. To ważne- mój
      syn bardzo prosi a ja nie umiem.
      • Gość: Koli Re: The American Spirit IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 21:03
        Widzę ,że nie kojarzycie- to ma być mniej więcej tak ( bez błędów)
        In mine mide- według mnie
        The best time- najpiękniejsza pora
        Is spring time- to wiosna
        I like a birds a like a flouers- uwielbiam ptaki i kwiaty
        I love all green like garden ouer- i zieleń w naszym ogrodzie

To nie są żarty, potrzebuję to na środę a po angielsku piszę jak wyżej. W
        ramach rewanżu mogą napisać wierszyk o wiośnie po czesku, słowacku albo serbo-
        horwacku a nawet po rosyjsu.
        Błagam
    • Gość: peteen Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 22:48
      ja juz wiem, ty jestes Marius Max Kolonko, bo inacej cos bys potrafil sklecic
      solidnie po polsku, he ?
      • Gość: koli Re: The American Spirit IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 23:07
        Wy sobie żartujecie za mój syn, a co gorsza moja żona myślą sobie że znam
        angielski. Proszę- napiszccie mi tem wierszyk.
        • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 23:14
          Koli, przeciez Twoj wierszyk jest spoko, nie gorszy niz Mysterica! Popraw tylko ortografie, daj go dzieciakowi i
          niech idzie spac. Nawet jezeli nie dostanie piatki, dostarczy wszystkim duzo radosci i polubia go.
        • Gość: good son Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 23:19
          A zreszta - zawsze mialem czule serce. Nie bede udawal, ze sam to napisalem; odgadniecie autora zostawiam
          nauczycielce Twojego dziecka. Teraz prosze o wierszyki we wszystkich jezykach, ktore wymieniles.

The sun was warm but the wind was chill.
          You know how it is with an April day
          When the sun is out and the wind is still,
          You're one month on in the middle of May.
          • Gość: koli Re: The American Spirit IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 23:27
            Sorry ale jestem po piwku a gówniarz śpi. Nie żartuję !!! Ja potrzebuję
            wierszyka dla IV klasy, o wiośnie, po angielsku- ale tak żebym mógł
            przetłumaczyć Juniorowi o co chodzi.
        • Gość: peteen Re: The American Spirit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 23:26
          nu, dawaj - po russki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka