Gość: góral IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.12, 15:16 smutne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q zamiast zbudować normalny most dla samochodów IP: *.play-internet.pl 07.03.12, 15:24 i ludzi to jakieś niepotrzebne kładki mordercy ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restaurator zawiesic siatke pod spodem IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 19:27 bedzie mozna z niej bosakiem wybierac te łabedzie i na rosół je przeznaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi922 Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 15:26 Zdecydowanie należałoby coś z tym zrobić. W końcu łabędzie tylko upiększają ten ściek który nazywamy Wisłą.... woda jest paskudna to chociaż piękne ptaki można pooglądać... Powinno się zrobić coś z takim problemem. Jestem całkowicie za. Szkoda zwierzaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalony myśliwy co dziś na obiadek? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.12, 16:57 Rosół z kury? Kura to też ptak, jak łabądź. Czy czytelniczka ze Starego Podgórza siorbiąc zupę odczuwa ten sam smutek, tą samą melancholię którą się z nami dziś dzieli w związku z przypadkiem młodziutkiego, niedoświadczonego łabędzia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conqiol Re: co dziś na obiadek? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 17:52 A skąd palancie wiesz, że ta Pani "siorbie zupę"? Założe się za to, że to ty żresz jak świnia, bekasz i pierdzisz co chwila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ech, redaktorzyny Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.60.citypartner.pl 07.03.12, 15:28 Haha. To niesamowicie ciężki musiał być ten list czytelniczki z Podgórza, że takiego huku narobił... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.12, 15:36 Niech mieszkańcy Podgórza wieszają pranie na linkach kładki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: 78.133.245.* 07.03.12, 15:40 TOZ w ogóle mało co robi. W okolicach świąt kilka razy pisałem o skandalicznym traktowaniu karpi na ulicznym stoisku i nic. Żadnej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasfa Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 15:46 Nie widze problemu, w okolicy jest knajpka chinska i oni te wszystkie pady zabieraja. Czytelniczka pewnie zauwazyla cala sytuacje w godzinie szczytu w restauracji. Wtedy faktycznie kucharz rzadziej sie pojawia przy kladce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wantatek Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ap.krakow.pl 07.03.12, 15:49 Drzewa też oznakować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GFGDFS Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 15:58 Tak bo stanowia potencjalne niebezpieczenstwo dla ptactwa i stanowia zrodlo rozprzestrzeniania sie boreliozy. Zostana zciete a na ich miejsce zostana ustawione slupy reklamowe. Prezydent miasta juz poparl ta akcje i dobrowolnie zgodzil sie aby sciete drzewa zostaly przewiezione do jego gorskiej willli celem ekologicznego opalania w kominku w dlugie zimowe wieczory jego zasluzonego odpoczynku po sluzbie dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej dać złomiarzą na pastwę IP: *.fema.krakow.pl 07.03.12, 15:52 oni będą wiedzieć co z nią zrobić, i ptaki będą mieć spokój. Potrzebna jak na tyłku kłaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Z tym praniem to niezły pomysł :D IP: *.home.aster.pl 07.03.12, 15:56 A tak poważniej, niby jak oznakować??Zresztą, ile tych łabędzi ginie przy tej kładce??Nigdzie w Europie nie widziałem specjalnie oznakowanych kładek i mostków tego typu.Jeżeli są to proszę o jakiegoś linka, chętnie zerknę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Z tym praniem to niezły pomysł :D IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 15:59 Tak na powaznie wystarczy napis 'objazd dla labedzi' i strzalka w bok. W europie od dawna tak robia. Tam tez przeciez maja te problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
prof_uj Re: Z tym praniem to niezły pomysł :D 07.03.12, 17:22 tak na powaznie, to w calym bardziej od nas cywilizowanym swiecie, juz na poziomie projektowania uwzglednia sie wymog ochrony przelatujacego ptactwa. Oczywiscie, nie ma tez takich idiotycznie glupich postow, jak niektore tu wpisane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdas Re: Z tym praniem to niezły pomysł :D IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 17:37 No coz, europa jest duzo bardziej zaawansowana. Slynny europejski ptasi sejm debatowal juz wielokrotnie nad kolorem i ksztaltem mostow ktory nie utrudnialby przelotow ptakow. Doszlo nawet do walki pomiedzy ptactwem typowo miejskim a migrujacymi gatunkami, walki bratobojczej zakonczonej smiercia wielu poslow kormoranow, gdyz ptaki miejskie jako bardziej agresywne i reprezentowane w wiekszej licznosci uzyskaly w bojce przewage. Sukcesywnie wszystkie budowle i mosty w europie sa przebudowywane. Ostatnimi czasy lobby slimakow wysuwa zadania utworzenia na mostach pasow wolnego ruchu, podnosza sie rowniez glosy namawiajace do rezygnacy z szybkich kolei poniewaz ptaki nie moga siedziec na pociagach przy tych predkosciach i sa zdmuchiwane. Europa o ptakach w kazdym badz razie pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Z tym praniem to niezły pomysł :D IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 18:18 ŚLEPY JESTEŚ jak nie widziałeś oznakowań na moście grunwaldzkim żeby ptaki nie uderzały w trakcję tramwajów tylko brały poprawkę przy wznoszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furda Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ists.pl 07.03.12, 15:59 co to znaczy lekkiego oszpecenia? skad wiemy ze akurat slonce go oslepiło? moze miał chory błednik? ile łabędzi ginie na kładce? co za bzdura kładka juz jest oszpecona kłódkami (a wyrzucone klucze zatruwają rzekę) moze teraz ja jeszcze folią osłonic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasd Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 16:02 Zostanie przeprowadzona sekcja zwlok labedzia. Jezeli zarzuty stawiane kladce potwierdza sie prawdopodobnie czeka ja rozbiorka. Labedzie w polsce maja specjalne znaczenie, sa podobne do bocianow. A wraz z problemem nizu demograficznego te ostatnie sa otoczone specjalna opieka rzadowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klos Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 18:21 nie słońce go oślepiło tylko one po prostu nie widzą stalowych linek, tak jak czasem nie widzą szyby chociaż ty wiesz że w oknach są szyby. Na moście grunwaldzkim często zaczepiały o trakcję i lądowały na środku mostu, dlatego oznakowano most sylwetkami ptaków drapieżnych tak żeby łabędź wznosił się ponad trakcję. KŁADKA JEST NIEPOTRZEBNA, TO KPINA Z MIESZKAŃCÓW I POMNIK ZADUFANIA RZĄDZĄCYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fad Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 19:17 Zamiast od razu rzucac sie do przebudowy mostow dajmy chwile ewolucji - za pare labedziopokolen te skurczybyki beda mialy taki wzrok ze jak czlowiek kieliszek przy wisle do gory wyrzuci to taka bestia podleci i w locie go chapnie. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? 07.03.12, 16:26 Widziane jesienią. Pewien Gołąb leciał se podobną trasą ... I jak nie p i e r d o l n i e znienacka o Most Piłsudskiego !!! Tak dalej być nie może ! Wasze propozycje ? Trzeba powołać Komisję !!! Pod zaszczytem Pana Prezydenta ;) Rozebrać tylko, czy żelastwo w powietrze wysadzić ? Milionowe miasto obędzie się przecież bez mostu ! A tak w ogóle, Podgórze to austryjacki Podrzutek. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsa Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 16:28 Most Pilsudskiego nie stanowi problemu, mozna go rozebrac a w innej bezpiecznej dla golebi lokalizacji postawic nowy, imienia Kaczynskiego. Bardziej w tym przypadku martwi mnie sama jesien skoro przyczynila sie do tego problemu - zastanowmy sie czy rzeczywiscie potrzebujemy tej pory roku w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titrant Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ksi-system.net 07.03.12, 17:03 Trzeba było zużyć pieniądze wydane na tę kładkę na zieleń publiczną. Łabędzie by nie ginęły a i inne pożytki byłyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa GW popiera budowę 2 mostów linowych na Wiśle IP: *.naszasiec.net 07.03.12, 17:35 w ramach wschodniej obwodnicy S7. Ogromne słupy mają podtrzymywać plątaninę lin. Stworzy to ogromne zagrożenie dla ptaków na najważniejszym szlaku ekologicznym Polski. Dlaczego nie można zrobić 1 płaskiego, taniego mostu, tylko aż 2 wantowe? Czy wszystko w naszym mieście musi być przynajmniej kilka razy przepłacone, aby się KOMUŚ opłacało? Odpowiedz Link Zgłoś
koneser_ka Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? 07.03.12, 18:18 W ten sam poniedziałek widziałam na moście Piłsudskiego martwego łabędzia. Zapewne także uderzył w niewidoczną (bo pomalowaną na niebiesko) dla niego kratownicę mostu. Wracając po jakiś 2 godzinach tą samą trasą, zauważyłam, że pod mostem pływa samotny łabędź. Łabędzie dobierają się przecież w pary na całe życie...i tak strasznie smutno mi się zrobiło, bo domyślałam się, że to ten drugi z pary szuka swojego towarzysza życia. Łezka poleciała:/ ps. Jakoś w np. w Warszawie można pomalować przęsła mostu na jakieś bardziej widoczne dla ptaków kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daf Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 19:21 Szkoda ze nie krecilas, bylby z tego piekny film o krotkiej tragicznej milosci na festiwal filmow niezleznych w kinie kijow, nagroda glowna murowana, tylko pamietaj ubrac czarne grube okulary. Aa, jak juz nosisz okulary to jestes pewna ze to nie byl ten sam labadz he? Moze ozyl, moze byl tylko lekko zamroczony? Moze cud? PS. z tym dobieraniem sie labedzi na cale zycie to sciema, sa labedzie-ruchacze, specjalizowane bestie, nie chcialabys byc blisko takiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 07.03.12, 19:30 A wydawało się,że nie ma już idiotyzmu,o którym nie napisałaby ta gazetka. Poziom tego piśmidełka staje się coraz bardziej żenujący. Poważna GW powinna pozbyć się lokalnych dodatków,bo psują renomę tej całkiem dobrej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fda Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 19:38 Lokalnych dodatkow jak lokalnych - zapewniam ze krakowski jest najlepszy! I bede go bronil ile sil zeby dalej sie ukazywal. Zramolale cioty miasta tysiecy kosciolow zbulwersowane dzwonia na 'goraca linie' poskarzyc sie 'redaktorowi' niepokajaca ich po nocach kwestia. Krzywy znak w jezdni. Sasiad w kamienicy obok nie zaplacil za barmicwe syna a minal rok. Labadek nie widzial linki. Glodny piesek juz trzeci dzien waruje przy spozywczym. Kladka zapada sie od ciezaru klodek. W miescie jest brudno. Straz miejska nie przyjezdza po dwudziestu telefonach. Bankomat nie dziala na mrozie. Ciezar gatunkowy tego dodatku znakomicie relaksuje i czlowiek zapomina o normalnych ludzkich problemach. Bardzo terapeutyczne a zarazem ciekawe jako eksperyment socjologiczny. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahimsa Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ksi-system.net 07.03.12, 23:48 Zwykle nie komentuje komentarzy-komentarzy ale coś mnie tknęło... kolego "daf", nie mam ochoty wnikać w twoje preferencje erotyczne ani inne fiksacje. Mało mnie obchodzi gdzie wtykasz trolowego nochala ale chyba cię poniosło... Jeśli łabędzie–ruchacze cię kręcą i masz coś na ten temat do powiedzenia to twoja sprawa. Uważaj, bo mogą być małoletnie a policja czasem lubi sobie poczytać na forach :) "koneser_ka" powyżej może być również poniżej czternastu... a wtedy po nakręceniu tego filmu o którym wspominasz powyżej, na nic zdały by sie tłumaczenia, że chciałeś być jak Romek P. ... Widocznie dziewczyna szczerze się wzruszyła. A tobie wara od tego. Acha, i jeszcze jedno na pszyszłość... jeśli już piszesz, to rób to po polsku. A teraz na temat. Mieszkam na Starym Podgórzu od wielu lat i regularnie obserwuję takie zjawisko jak opisane w artykule. Ten jeden łabądź to wcale nie wyjątek. Regularnie o krakowskie mosty rozbijają się ptaki i jak dla mnie nie jest to ani śmieszne ani zabawne. Zwłaszcza, że to te same ptaki które staram się czasem dokarniać, zwłaszcza przy 20-30 stopniowych mrozach. Z jakiego powodu? Ano z takiego, że mam współczucie dla drugiego. Nawet jeśli słabo opierzony i małomówny a może zwłaszcza dlatego... Dlaczego ptaki się rozbijają? To oczywiste. Nie widzą błękitów. Dla nich to kolor powietrza. Nie trzeba „zbrzydzać” mostów ani ich rozbierać. Wystarczą jakieś znaczniki albo malowanie przęseł w „widoczny” kolor dla ptaków. W wielu miastach tak się robi, trzeba tylko chcieć. W naturze czasem występują inne kolory niż niebieski... Jeśli czyta ten artykuł jakiś miejski urzędnik z Wydziału Architektóry albo ZiKITU niech o tym pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BALUSZ Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ists.pl 07.03.12, 18:31 Myślałem że skoro "nagle huk" to przynajmniej myśliwiec F16 uderzył w kładkę, ale nie to łabędź. Że też gazeta nie ma czym się zajmować. Przecież nadchodzi wasz ulubiony temat - SCIEZKI ROWEROWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podgorzanin Eksterminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 18:39 Wydaje mi sie ze tych labedzi ginie rzeczywiscie bardzo duzo, ja widzialem zeszlej zimy jak labedz nie zauwazyl trakcji kolejowej kolo mostu powstancow slaskich i spadl na tory - niestety nic nie moglem zrobic bo zanim doszedlem to przejechal pociag i kolejarz ewidetnie probowal przepedzic labedzie sygnalem dzwiekowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fada Re: Eksterminacja IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 19:14 Taki jeden labedz ostatnimi czasy przyblokowal zwrotnice, lapa mu wlazla, dyzurny polecial go wyciagnac, pociag na drugi tor skierowal, pare minut i labedz byl uratowany, wzial go do dyzurki, ogrzal, dal herbaty, w karty zagrali i nagle cba wpadlo, zobaczyli go z tym labedziem, zoofilie na dziendobry mu dorzucili i chlop z tego wszystkiego zwariowal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareck Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 19:59 Nie mogę słuchać czegokolwiek o kładce.Miasto się zadłużyło na jej budowę a teraz likwidują etaty w szkołach bo nie ma pieniędzy na nic!!!!!! Rzygać się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdas Re: Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.ghnet.pl 07.03.12, 20:11 Przyjdzie bieda - a przyjdzie - wszyscy beda na tej kladce czatowac zeby rozplaszczonego labedzia w siate zapakowac i do garnka. Baaa, zobaczycie, linki z rowerow beda krasc i takie pnacza zakladac zeby cokolwiek sie zlapalo. Wiedza dzieci nie wyzywisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Oznakować kładkę, by ptaki się nie zabijały? IP: *.as13285.net 07.03.12, 22:26 Kladki juz nie mozna zeszpecic - jest koszmarnie brzydka bez tez. Inna niz konkuroswy projekt, ot rura. Odpowiedz Link Zgłoś