Dodaj do ulubionych

Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie

09.03.12, 13:10
Lecz się dziewczyno.

Jest smycz? jest. To o co ci chodzi.

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 13:24
      O tak - zmora! Zwłaszcza na osiedlach.

Dwa dni temu mały kundel skoczył i obszczekał. Niby nie groźny, ale głupi. Niby nic się nie stało, ale spodnie brudne. Niby nie pogryzł, ale jakby szła mała dziewczynka?

Zawsze sobie obiecuję, że następny dostanie torbą i chyba czas zrealizować projekt!
      • harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie 09.03.12, 13:34
        To się nazywa eskalacja. Ty uderzysz torbą, ty dostaniesz smyczą, twój facet przyjdzie się mścić. Ktoś znajdzie jego. Sądy, wózki inwalidzkie, więzienia, ble.

Nie tędy droga.

Po to jest smycz żeby trzymać psa krótko jeśli się wie że jest głupi albo głupieje przy ludziach.
        To właściciel powinien wiedzieć kiedy przejść na drugą stronę chodnika, albo zasłonić psa.
        Albo po prostu założyć mu ten kaganiec jeśli już całkiem nie potrafi się zachować.

Ale nie wariujmy wciskając kagańce wszystkiemu co się rusza.
        • misself Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie 09.03.12, 15:02
          harrison_bergeron napisał:

> Po to jest smycz żeby trzymać psa krótko jeśli się wie że jest głupi albo głupi
          > eje przy ludziach.

Kropkę postaw po "krótko".
          Nie przewidzisz, kiedy pies, który jeszcze nikogo nie ugryzł, nagle zgłupieje.
    • Gość: YC Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.usr.onet.pl 09.03.12, 13:29
      Z tego, co wiem, to w Krakowie psy powinny być ALBO na smyczy ALBO w kagańcu. Nie ma obowiązku zakładania psom kagańca. Ale oczywiście jeśli pies nie ma kagańca, to powinien być na smyczy.
      • Gość: xi Re: Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 14:59
        Obowiązek zakładania kagańca w przypadku przewozu DUŻYCH psów nakłada MPK (patrz: piktogramy w każdym tramwaju/autobusie)
        • Gość: YC Re: Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie u IP: *.usr.onet.pl 09.03.12, 15:08
          Tak, ale to wewnętrzne przepisy MPK a nie przepisy Miasta Krakowa. W Krakowie albo smycz albo kaganiec a w MPK i smycz i kaganiec.
    • Gość: Zdegustowany Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 13:31
      Tak durnego tekstu dawno nie czytałem. Chyba już kompletnie nie masz młoda dziewczyno (zakładam, że to zdjęcie autorki było w wydaniu papierowyn) o czym pisać. Kogo interesują Twoje fobie? boisz się psów idź do lekarza , to sie leczy, a nie wypisuj głupot.
      • Gość: lexus [...] IP: *.opera-mini.net 09.03.12, 16:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gość Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.agora.pl 09.03.12, 13:51
      A ja bardziej sie boje kiboli, dresów i pijaków, którym nikt sie nie przeciwstawi ze strachu, a którzy duzo więcej szkód wyrządzają niż psy. Autorka chyba naprawdę nie miała pomysłu co napisać.
    • Gość: aaa brak kontaktu ze zwierzętami i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 13:59
      dopóki ludzie żyją ze zwierzętami, mają z nimi kontakt to umieją odczytywać sygnały i odpowiednio się zachowywać. jak tego braknie to nagle psy nie powinny jeździć windą ani na nią czekać ;D ale autorka ma schizę - na szczęście widzę po opiniach, że są tu zdrowo myślący ludzie. jak jest fobia - trzeba wiedzieć jak się zachowywać, żeby nie była uciążliwa, ale dla autorki, a nie zmieniać cały świat na około. nikt nie każe mieszkać w mieście - można na odludziu i nie mieć żadnego sąsiada i psa w promieniu wielu kilometrów.
    • Gość: klara Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 14:00
      Strażnicy miejscy w tym czasie łapią babcie z jamnikami. Staruszki to dla nich łatwy cel. Ciągle widzę jak im wlepiają mandaty, bo ratlerek/jamnik itp. bez kagańca chodzi. A jak idzie łysy z amstaffem to straż miejska odbija w przeciwną stronę...
    • Gość: Henryk Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.77.classcom.pl 09.03.12, 14:00
      Sam się lecz buraku !
      Artykuł jak najbardziej słuszny. Ma być kaganieć, a nie tylko smycz ! (kto będzie potem słuchał tłumaczenia że pies się zerwał ze smyczy.. ?)
      Po drugie szanowni własciciele - sprzątajcie kupy po swoich ulubieńcach - na salwatorze nie da się przejść chodnikiem nie brudząc obuwia. Gdzie Wasza kultura osobista ?
      • harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie 09.03.12, 14:09
        Nie unoś się Henryku.

Krakowska uchwała mówi, że pies ma być na smyczy, a w odludnych miejscach może być bez smyczy, ale w kagańcu.

Chyba że jest na liście 'ras agresywnych' - wtedy i to i to.

Po drugie - co dzisiaj jadłeś na śniadanie?
        Wbrew pozorom to pytanie ma taki sam związek ze sprawą jak twoje.
        • Gość: kasia Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 22:24
          Problem polega na tym, że niejednokrotnie pies jest i bez smyczy, i bez kagańca. Piszę z własnego doświadczenia.
    • Gość: jan Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.netline-sj.pl 09.03.12, 14:06
      dlatego warto mieć przy sobie gaz pieprzowy, raz musiałem go użyć gdy jakiś pies nie dał mi przejechać rowerem
    • Gość: sąsiad bez psa Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.centertel.pl 09.03.12, 14:11
      Do dupy sobie wsadź smycz. Jak ci się wyrwie, to akurat go dogonisz!

W ogóle w mieście powinien być ZAKAZ trzymania psów w blokach. 23 godziny na 50 w porywach metrach kwadratowych betonu i 2 razy po pół godziny narobić na skwerek pod blokiem, to całe ich życie. To jest znęcanie się nad zwierzętami i tym powinni się zająć ekologowie i obrońcy praw zwierząt...
    • Gość: rak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 14:13
      • Gość: wodnikSzuwarek [...] IP: *.tktelekom.pl 09.03.12, 14:42
        • harrison_bergeron Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie 09.03.12, 14:56
          Coś mi się wydaje że jesteś agresywny... zatem?
    • misself Gaz pieprzowy 09.03.12, 15:05
      Skuteczny na niemiłych dresów, natrętnych meneli i agresywne psy.
      Kaganiec to niech sobie autorka założy...
    • daks74 Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... 09.03.12, 15:29
      Ludzie, no dość tej anty psiej fobi! Gdzie autorka widzi tyle psów? Przecież ich u nas prawie w ogóle nie ma! Bo i nie ma gdzie psa wyprowadzać. Nie ma porobinych specjalnych wybiegów dla psów. Na nowych blokowiskach niekiedy trzeba przemierzyć setki metrów żeby psa normalnie wysiusiać. A tak naprawdę o naszym człowieczeństwie świadczy właśnie stosunek do zwierząt w tym psów. Mieszkałam w Niemczech dwa lata. Tam - mimo że to wyjątkowo "schludny naród" - psy są wszechobecne. Można je spotkać w supermarketach, sklepach z rzeczami dla dzieci, w kawiarniach. I jakoś nikomu nie przeszkadzają, nie rozrzucają pcheł, nie roznoszą chorób, nie śmierdzą. Psy mają wydzielone dla siebie w każdej dzielnicy "biegalnie" gdzie mogą się wybiegać i załatwić. W miejscach publicznych przy koszach na śmieci stoją śmietniczki do sprzątania po psach. Cudny kraj dla psów. U nas? Nic! Najlepiej psów się pozbyć, zabronić ich posiadania, zakazać. A jak już to pies na krótką smycz, w kagańcu i może rękawiczkach żeby nie podrapał. Bez przesady!!! Psy to w końcu bracia nasi mniejsi i warto o tym pamiętać.
    • Gość: aga Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 15:32
      Przesadzać oczywiście nie można, ale ja nie chcę być obśliniana i brudzona przez sympatyczne pieski na luźnej smyczy. Chciałabym też, żeby właściciel psa, którego boi się moje dziecko przytrzymał go w pewnej odległości, a nie tłumaczył przerażonej trzylatce, która się za mną chowa, że piesek jest niegroźny.
      Nie każdy ma ochotę na bardzo bliski kontakt z obcym psem i tyle.
      • Gość: ? Re: Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie u IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 15:50
        ucz trzylatkę życia

pieska i właściciela - o ile masz warunki z piąchy i buta

jak nie masz - trudno, może być gaz...
      • Gość: piotrek Re: Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie u IP: *.ghnet.pl 09.03.12, 16:13
        Dokładnie.
        Co mnie obchodzi tłumaczenie, że pies niegroźny jeśli i tak się zdążę przestraszyć kiedy bydle się przypieprzy do mojej nogawki?
        Ja nie straszę ludzi swoimi pająkami więc niech ludzie nie straszą mnie swoimi psami!
    • Gość: krak Artykuł bzdurny,tendencyjny i wymuszony... IP: *.play-internet.pl 09.03.12, 16:19
      Autorka nie ma widać czasu lub ochoty pisać o realnych problemach więc tworzy z trudem wypociny nie warte funta kłaków... W Krakowie jest obowiązek trzymania psa na smyczy i ludzie z fobiami lub pospolici pieniacze niech szukają innych ,,zagrożeń'' np. gó...arzy z maczetami .
    • liberumvotum Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... 09.03.12, 17:10
      Pies jest (zwierciadłem) ZWIERCIADŁEM WŁAŚCICIELA (taka chodząca na czterech łapach kanapa u psi...), jaki Pan Taki Kram... Wsiadając do windy patrz na tego po tej drugiej stronie smyczy, PIES tu nic nie ma do gadania. Własciciel SMYCZY jest ODPOWIEDZIALNY za swojego czworonoga.
      Ci co dają się gryźć, to osobniki nie mające pojęcia o życiu w stadzie (społeczeństwie).
      PIES MY|ŚLI i PARZY! Zachowuj się poprawnie i przyjaźnie w stosunku do niego... Jak już na nic cię nie stać, to bądź OBOJĘTNY z stosunku do OBCEGO PSA. DA CI SPOKUJ, BO WIE,ŻE nie jesteś godzien ZAINTERESOWANIA.
      PSY TO INTELIGENCJA NA CZTERECH ŁAPACH,

• jackers_ea Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... 09.03.12, 18:30
      Mam 2 psy.Chodzą bez kagańca,ale całe życie na smyczy.Jeśli właściciel/właścicielka/ nie szuka po kieszeniach telefonu lub papierosów tylko uwagę ma skierowną na psa /właścicielki odwrotnie/ to nie ma problemu. Problem widzę tylko z rasami agresywnymi: amstaf czy rotweiler mających właścicieli nie "ułożonych" zwłaszcza młodych.
    • Gość: Do babska tępego Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: 62.233.161.* 09.03.12, 19:32
      Głupia baba, chyba dostała mandat od straży miejskiej i teraz się mści. Idiotyczny tekst bez znajomości zasad i prawa obowiązującego.
    • Gość: henio Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 20:05
      Jest smycz? jest. To o co ci chodzi. Chodzi o dużo rzeczy. Psy potrafią być agresywne nawet na smyczy. W najlepszym przypadku wybrudzić spodnie. W najgorszym - dużo gorzej. A od takiego posiadacza psa trudno później wyegzekwować odszkodowanie.

Chodzi również o psie kupy na co drugim chodniku w niektórych rejonach. Dawniej było owszem, gorzej, bo były i ludzkie, i końskie. Teraz jest trochę lepiej - ale wdepnięcie w psią kupę dalej nie jest zabawne.

Chodzi również o trzymanie dużych psów - lub psów potrzebujących dużo przestrzeni - w małych mieszkaniach. To graniczy ze znęcaniem się nad zwierzętami. Rozumiem, że czasami trudno rozstać się z ulubieńcem, ale trzeba też myśleć o psa potrzebach, a nie tylko swoich.
    • Gość: Belf Re: Podpatrzone. Spokojnie, piesek nie ugryzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 20:30
      Sam się lecz. Pewnie tez masz takiego? Co, w przedszkolu dokuczali i teraz się wreszcie czujesz pewnie?
    • Gość: ajsdcn Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.net.stream.pl 09.03.12, 20:48
      "Ale są też wielkie z wyszczerzonymi zębami i ociekającą pianą paszczą"
      to mi zakrawa na wściekliznę chyba:D
      ale fakt, to nie psy są winne, tylko właściciele.Liczy się komfort mój, potem mojego psa, a potem reszty świata.
      pies=odbicie pana
    • Gość: kraaaa Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: 62.233.161.* 09.03.12, 21:03
      Ale wnioski ciekawe. Ja postuluje : ROZWIĄZAĆ STRAŻ MIEJSKĄ !! Przecież od tych spraw jest POLICJA straż miejska tylko z dobrej woli prezydenta, bo daje kase, uzupełnia ich działania. Rozwiazać straż a potem krzyczeć GDZIE JEST POLICJA ! a właściwie gdzie jest teraz policja, bo gdyby była to straż miejska byłaby niepotrzebna. Ile oszczędności by było ! No ale pytanie - gdzie oni są POLICJANCI?
    • Gość: sleepingsun Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.aster.pl 09.03.12, 21:27
      żaden z 'medialnych' psów, które pogryzły dzieci nie został uśpiony. Nie wiem po co w ogóle publikować tego typu artykuły o niczym.
    • Gość: Krzysiek Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.210.AWIST.PL 09.03.12, 22:59
      Nie ugryzie ... jasne. O tym ataku w gazetach nie pisali: www.youtube.com/watch?v=m-UqeuaTGuo
    • Gość: lgz Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie ugr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 15:34
      Prowadzenie psa na smyczy zdaje się być oczywistością. "Gryzący" czy nie, milutki czy nie, w miejscach publicznych nie powinien biegać wolno, kropka. Rolą opiekuna jest zorganizować zwierzęciu spacer, który nie dostarczy przechodniom czy sąsiadom nieprzewidzianych atrakcji. I już nie tylko o psy agresywne chodzi - pomijając tę kwestię: nie każdy życzy sobie, by gonił go ujadający, "chcący się przywitać", czy w jakikolwiek inny sposób zaciekawiony naszą osobą czworonóg.

(Inna sprawa, że tekst w papierowym wydaniu gazety nazwany został felietonem. Szumnie. Pomijając zastanawiającą składnię pierwszego zdania - napisany ze średnim polotem. Trochę tak jakoś po szkolnemu. I w sumie dlatego porywam się na komentarz, nie z powodu jakiejś szczególnej angażacji w temat - ot, jakoś zastanowiła mnie miałka pisanina. No, ale czego oczekiwać, trzy zdania na krzyż, czy nie? )
      • Gość: czytak Re: Podpatrzone. Spokojnie, przecież piesek nie u IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 16:46
        Autor pewno dostał mandat od straży miejskiej i po prostu odgryźć się chciał . Czy aby nie powninien być w kagańcu lub na smyczy? mam na myśli autora "felietonu"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka