Gość: Yossarian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 06:59 Obawiam się, że słowo "żebrający" w języku polskim nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ed Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.12, 07:22 Straż Miejska nie widzi problemu, no bo po co. Najlepiej przywalić mandat jakiemuś kierowcy, założyć blokadę i zniknąć, a tam gdzie jest prawdziwy problem z żebrakami oni nic nie widzą. Zacznijmy oszczędności w Krakowie od likwidacji tej pasożytniczej struktury zamiast wyłączać prąd na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia721 Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle 14.03.12, 07:33 a komu przeszkadza że głoś chce pomoc zanieś bagaże do pociągu ja dzięki takiemu bagażowemu zdążyłam na pociąg do warszawy gdzie spieszyłam się na samolot nie dość ze pomógł zanieść bagaże to jeszcze służył pomocą jako informacja PKP wiedział z którego peronu odjeżdża mój pociąg . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 10:57 Chcesz żeby służby łamały prawo. A prawo brzmi :Żebranie nie jest wykroczeniem. Natarczywe, tak. Ale natarczywość musi ktoś z nagabywanych potwierdzić. Nie ma nic gorszego niż przyzwolenie na łamanie prawa i pałowanie przez służby bez podstaw prawnych. A że prawo złe to, na prawo narzekajmy aby je zmienić, a nie naciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic sie nie da Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: *.cyberghostvpn.com 14.03.12, 21:19 Art. 58 kodeksu wykroczeń § 1. Kto, mając środki egzystencji lub będąc zdolny do pracy, żebrze w miejscu publicznym, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany. masz strażniku biedny, doucz sie i nie płacz, że nie można. bidny ten Kraków majacy taką straż, przepisy są podobne w całej Europie tylko straz w Krakowie nic bidna nie może a na drugi raz sie sam wczesniej wypałuj zanim cos napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: 83.0.12.* 15.03.12, 13:05 A może to napisął POLICJANT ? a ponadto skąd takie założenie że to osoby z zarobkiem i dochodami a do tego zdrowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic się nie da Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: *.cyberghostvpn.com 15.03.12, 17:37 Od profesjonalistów oczekuję sie własnie podjecia czynnosci sprawdzajacych w tym zakresie a nie wiecznego jojczenia ze nic sie nie da. Podstawy do podjecia wszelkich działań są tylko brak podstawowych umiejętnosci aby to zrobić. I zamiast zabrać się do roboty siedzą na necie i tłumaczą się jak są bezsilni, tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 20:39 krakow.naszemiasto.pl/artykul/1320061,ile-zarabia-policjant-straznik-miejski-sprawdzamy-pensje-w,2,id,t,nk.html#skomentuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok to chyba problem dla kleru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 07:33 Tenże uważa, że datki za zbawienie tylko do skarbon. Żebranie nie jest wykroczeniem. Natarczywe, tak. Nic nie zmieni, ze lud biednieje, a kler bogaci się nieustannie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Element widać też pod Carrefour, Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 07:54 Zostałam wielokrotnie zaczepiona w Tesco na Kapelance, i pod Carrefour na Zakopiańskiej. Nigdy tego nie zgłaszałam, bo kto chce wyciągać wtedy telefon i ma czas czekać na Straż Miejską w takiej sytuacji. Ale zawsze bałam się, że na "prośbie" o odprowadzenie koszyka się nie skończy... Straż Miejska musi robić coś pożytecznego z własnej inicjatywy a nie tylko czekać na zgłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Element widać też pod Carrefour, Tesco IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 11:05 Kasiu , blondyneczko, a ochrony w tych miejscach które wymieniasz nie ma ? Czemu do ochrony nie podejdziesz. Czy uważasz że policjant lub straznik ma stać na kazdym parkingu i skwerze, skrzyżowaniu i klatce schodowej itd aby nie daj boże na nich nie czekać, i nie dzwonić ?. Ile by kosztowało magistrat takie miasto policyjne ? I czy to jest cel - miasto policyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfh Re: Element widać też pod Carrefour, Tesco IP: *.ghnet.pl 14.03.12, 16:51 Nie znasz deklinacji? Powinno być "pod Carrefourem". W języku polskim odmienia się wszystkie wyrazy, które się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklepami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 08:17 Kiedyś na dworcach byli "bagażowi". Sam miałem kiedyś problem z dużym i ciężkim bagażem. Chętnie bym korzystał z pomocy fizycznej, szczególnie że dworzec kolejowy w Krakowie nie jest przyjazny podróżnym z bagażami. I chyba taki nie będzie po przebudowie ? Żebranina pod sklepami na parkingach, to problem ochrony. Żebranina na Rynku to problem policji i straży miejskiej. Tylko, czy te instytucje chcą/mogą rozwiązać problem na stałe ? To raczej problem społeczny, a nie karny. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Noszenie bagaży to nie żebranie 14.03.12, 08:21 Raz mi taki pomógł z walizkami (miałem ich trzy). Dobrze mu zapłaciłem za dobrą pracę. Dawniej byli porterzy na etacie, teraz są na umowie śmieciowej, czyli co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
alkaseltser Re: Noszenie bagaży to nie żebranie 14.03.12, 09:54 Podziel sie prosze informacja ile sie daje za cos takiego? 5? 10? Mniej? Więcej? Z gory jestem wdzieczna za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.60.citypartner.pl 14.03.12, 08:38 A ja z jednej strony wychodzę z założenia, że przynajmniej coś robią, aby dostać pieniądze. Łatwo jest stać i prosić. A Ci ludzie przecież wykonują jakąś pracę - odwożenie wózka , czy noszenie bagażu. Podchodzą i proponują swoje usługi - skorzystać nie musisz. To tak samo jak firmy nękające ludzi przez telefon. Wydzwaniają i napraszają się - ich też można zgłosić na policję? Są bardziej natrętni niż bezdomni na parkingu :) Odpowiedz Link Zgłoś
filakia Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle 14.03.12, 11:16 Teoretycznie skorzystać nie musisz - gorzej jednak jeśli za odmowę porysują Ci auto. Podobno takie przypadki się zdarzały. O.o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleanorrigby Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.12, 08:50 A ja chętnie korzystam z takiej pomocy, jak ktoś weźmie złotówkę czy dwie z wózka to nie zbiednieję, a dzięki temu nie muszę ganiać przez cały parking z wózkiem, a czasem mam pomoc przy przekładaniu ciężkich zakupów. To mimo wszystko jest jakaś praca, a nie tylko siedzenie i wyciąganie ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda to alkoholicy IP: *.ists.pl 14.03.12, 09:39 tylko ze wtedy wspierasz ich w alkoholizmie. Wiele razy bylem zaczepiany pod marketem i nigdy nie był to biedny człowiek, tylko mocno podchmielony alkoholik z długim stażem, co widać po ich twarzach. Widziałem wiele istnień ludzkich zrujnowanych przez uzależnienie od alkoholu i na pewno nie przyłożę ręki do czyjegoś nałogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleanorrigby Re: to alkoholicy IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.12, 12:15 I myślisz, że przez to, że mu nie dasz złotówki, on przestanie być alkoholikiem? A może akurat tę złotówkę wyda na bułkę? A może butelka, którą dzięki niej wypije będzie ostatnią? Nigdy nie możesz być pewny, możesz tylko gdybać. Ja wolę gdybać pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balfeor Re: to alkoholicy IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 15:14 ja alkoholikom zwykle nie daję ale nie po to żeby wspierać ich alkoholizm ale po to żeby nie wspierać TUSKA. Dasz mu na wódę a tam akcyzy 90% i wszystko trafi w łapy rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleanorrigby Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.12, 08:52 Aha, i pisze się "żebrzących", a nie "żebrających". Zdaje mi się, że autor powinien stracić pracę, bo się do niej nie nadaje, i iść żebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EcK Żebrzących! IP: *.devs.futuro.pl 14.03.12, 08:59 uczcie się do cholery jasnej! ŻEBRZĄCYCH nie żebrających.... www.sjp.pl/%BFebra%E6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktywista PO Grupy żebrających opanowały... - sukces tfuska IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 09:00 No jak widac zyje sie lepiej. Ludzie ida zebrac, bo zapewne wiecej moga zarobic niz w robocie. To dobitny dowod slusznej polityki milosciwie nam panujacego Slonca Wybrzeza, Najwiekszego Ekonoma Wszechczasow, Serca Narodu, Jego Zajebiscencji Kim Dzong Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
nagasuka Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami 14.03.12, 09:09 Od lat prowadzimy akcję edukującą mieszkańców, by nie dawali pieniędzy na ulicy, (...) - mówi Filip Szatanik, rzecznik magistratu. Że co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKMP Maciejasz! Do tablicy! IP: *.devs.futuro.pl 14.03.12, 09:24 i sto razy napisać ŻEBRZĄCYCH... skandal jaki poziom prezentujecie "elito intelektualna krakowskich dziennikarzy"... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle 14.03.12, 09:27 Gość portalu: Yossarian napisał(a): > Obawiam się, że słowo "żebrający" w języku polskim nie istnieje. Obawiam się, że masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKMP Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle IP: *.devs.futuro.pl 14.03.12, 11:02 Obawiam się, że pani Maciejasz tego nie wie... co gorsza widząc ile ten "artykuł" wisi bez korekty to obawiam się, że cała redakcja tego nie wie a coś takiego jak korekta nie funkcjonuje... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek to obraźliwe dla czytelników!!! 14.03.12, 17:56 Korekta nie funkcjonuje od dawna - to akurat wiadomo. Zastanawiam sie jednak, czy tam naprawdę nie ma nikogo, kto w sytuacji, gdy kilkanaście osób łapie się za głowę widząc ten horrendalny błąd i daje temu wyraz na forum - byłby władny to poprawić??? Przecież to jest obraźliwe lekceważenie czytelników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.um.krakow.pl 14.03.12, 09:45 co za ignotant z tego pracownika Kauflandu. W Hucie pod Kauflandem systematycznie stały grupki pijaczków wyłudzających drobne z koszyka. W razie odmowy swojej "pomocy"stawali się agresywni. Problem zgłaszany był do ich biura obsługi bez skutku. Dlatego z dala od takich sklepów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronowianka Grupy żebrających opanowały parkingi pod sklepami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 10:16 Żebrak żebrze; nie żebra A tak w ogóle, gdzie na Bronowickiej jest jakiś supermarket?!?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nolepiok Anioł ma piórka we łbie zamiast fałdów? IP: 94.42.82.* 14.03.12, 10:44 Twierdzi,że musimy po zgłoszeniu poczekać na przyjazd patrolu.Przecież to tam jest ich miejsce a nie w przydrożnych krzakach z radarem! Odpowiedz Link Zgłoś
gieekaa Re: Grupy żebrających opanowały parkingi pod skle 14.03.12, 12:35 Wszystkim "sympatykom" rzekomo żebrzących, bo to raczej nieroby i naciągacze, polecam ten filmik (szczególnie napisy końcowe) Sztuczna Rumuńska Pyta Ktoś powinien zrobić taki filmik na parkingach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z w Brazylii są szwadrony śmierci które strzelają do IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 12:40 do żebraków. Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Czego od nich chcecie, 14.03.12, 19:06 dziękujcie Kościuszce i jego dorocznej imprezie na rynku, oraz wszystkim instytucją które na potęgę budują noclegownie i jadłodajnie dla menelstwa z całej polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sygiet Made in Tuskoland IP: *.nsystem.pl 14.03.12, 19:20 będzie więcej żebrających, ale żąd sobie POradzi bo wprowadzi przymusową eutanazję po 67 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklepami IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.12, 19:31 Autorko Maciejasz gdzie jest parking "pod dworcem" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaun Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklepami IP: 79.141.163.* 14.03.12, 21:10 Marek Anioł z krakowskiej straży miejskiej uważa, że ze zgłoszeń nie wynika, by skala problemu była duża. - Zgłoszeń jest jak na lekarstwo. Bravo, genialne wnioski szczyt geniuszu Nie ma zgłoszeń o rozbojach znaczy sie ich nie ma, nie ma zgłoszeń o bandach kiboli terroryzujacych osiedla znaczy się nie ma problemu, nie ma zgłoszeń o pijanych wyrostkach demolujacych przystanki,ławki znaczy się ze tego nie ma, nie ma zgłoszeń o pseudograficiarzach malujących po murach znaczy sie problem nie istnieje, to wszystko wymysł mieszkańcow, dziennikarzy, radnych PRZECIEZ PROBLEMU NIE MA. Jak w słynnej anegdocie kandydata na prezydenta NICZEGO NIE MA. szkoda ze tylko nieudolnośc przeogromna jest, W kazdym dniu nic tylko KOMPROMITACJA!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklep IP: *.torservers.net 14.03.12, 21:31 Że z żebractwa wielu spryciarzy robi sobie sposób na życie - to fakt. Ale z drugiej strony -obszar nędzy w naszym kraju poszerza się i nikt temu nie zaprzeczy. Instytucje dobroczynne sprawy nie załatwią. Pytam - co robi państwo, by nędza zniknęła? Mamy gigantyczne fortuny z jednej strony, a z drugiej biedę, jakiej nie było w PRL-u. Czy o taką Polskę walczyła "Solidarność"? Przepędzać żebraków najłatwiej. A co się robi by jedni ludzie nie musieli żebrać, a inni nie oszukiwali naiwnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslau Re: Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklep IP: *.pl1.william.ir 14.03.12, 21:44 U nas we Wroclawiu zdecydowanie gorzej niz w Krakowie. Artykuł z lutego br. www.otowroclaw.com/news.php?id=73404 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspirant Re: Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklep IP: *.snydernet.net 14.03.12, 21:55 Żebranie nie jest karalnym czynem. O wykroczeniu można mówić wtedy, gdy osoba przyłapana na żebraniu wprowadza swoim zachowaniem innych w błąd, żebrząc i np. pobierając inne źródło dochodu takie jak emerytura bądź renta. Karalne jest również pozorowanie kalectwa lub podawanie fałszywych informacji o swoim stanie zdrowia lub bliskich oraz traktowanie żebractwa jako stałego źródła dochodu. Aby ukarać żebraka musi być poszkodowany. Nie ma poszkodowanego, nie ma żebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawdzone Rozwiązaniem jest plastikowy żeton IP: *.play-internet.pl 15.03.12, 01:08 bez wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Grupy żebrzących opanowały parkingi pod sklepami 15.03.12, 09:04 Ja , zgodnie z zasadami mojej religii - jestem uwrażliwiony na ludzi biednych ale nie na zawodowych żebraków a w gruncie rzeczy leni i przechodzę obojętnie koło nich . Szczególnie obok Cyganów . Odpowiedz Link Zgłoś