Gość: Michu Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 07:38 Zwykły palant, który pławi się w sukcesie zmarłej chlebodawczyni... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 07:43 etam. Wybiórcza sztucznie nakreca zainteresowanie. Jakby nie to, to Szymborska i Rusinkiem pies z kulawa nogą by sie nie zainteresował. Widocznie sprzedaz "rewelacyjnego tomika poezji" idzie źle. A tak - ruch w interesie jest. Ot i cała tajemnica. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja ludziom się w D... poprzewracało... IP: *.175.156.93.bialan.pl 22.04.12, 07:48 ....od "nadmiaru" elokwencji i "mądrości".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Zadałam sobie trud... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 07:48 Przeczytałam w moim pojęciu zupełnie neutralny artykuł, temat dla mnie interesujący i jak najbardziej do dyskusji. Weszłam na komentarze i właściwie z rozbawieniem (takim mrocznym) obserwuję ile pomyj można wylać na bogu ducha winnego polonistę, który wysmażył tekst o języku, kontrowersyjność zerowa, podaję próbkę tak ze stu komentarzy, opuściłam wiele z niższym poziomem agresji, później mi się znudziło. Zastanawiam się tylko co z tymi ludźmi jest nie tak, czy to złe zarobki, czy kłopoty rodzinne czy też może ogólna nienawiść do życia...i co zrobić żeby im pomóc. czy wszystkie krakusy są tak popierdo.lone, jak ten Rusinek? Rusinek, masz nieco przerośnięte ego. Jesteś (byłeś) podawaczem kawy i/a może lekarstw, może nawet podcierałeś pupę, a teraz chcesz być dziwiszem? Litości przygłupie Witam Panie Rusinek. W pierwszych słowach mego postu pragnę skonstatować,że góvvno mnie obchodzi,na jakie listy Szanowny Pan nie odpowiada. Jest Pan bardziej szymborski od Szymborskiej.To ta sama choroba,na którą choruje np.Dziwisz względem Wojtyły. Niech Pan sobie wykłada,tłumaczy i pisze,ale nie katuje swoimi nadętymi mONdrościami od biedy takie fochy można by znieść u Miłosza, Mrożka, samej Szymborskiej. Ale kimże jest imć Rusinek? Spisywaczem cudzych słów. Z misją, buhahaha. Panie Rusinek, spadaj pan na drzewo z tą swoją "poprawnością". Dmuchasz sobie pod nos z przyczyn absolutnie niewiadomych. OD sekretarzowania jeszcze nikomu talentu nie przybyło. Ego za to się jak widać nadąć może do granic absurdu i daleko poza nie. nie lubilem tego idioty dupek celebryta Witam..............to może nie odpowiada jeszcze Wielce Szanownemu Panu sekretarzowi lub po naszemu przydupasowi słowo "dziek",dzieki", "nara ","spada","zajebiste"..........a w sumie to niech się wypcha mędrzec ,centuś, bejok z Krakowa.................p;ozdrowienia ha ha ha Cóż panie Rozenek, osoba na grobie której (ostatnio jakaś plaga u miernot) próbujesz pan teraz zrobić karierę chyba by wywaliła by pana z roboty za takie gadanie. Nie odpowiada bo "witaj" zobaczył? Wystawiasz pan sobie ocenę raczej niską tym stwierdzeniem ale czegóż można spodziewać się po kolejnym nekrocelebrycie Witam.:-) Przewróciło się w odbycie z tego bycia sekretarzem. ... kolejnemu kapciowemu odbilo po smierci pana, wlasciciela i dobrodzieja. cześć Michał, ty stary P.dale. Rozumiem, ze to ci pasuje, bo nie ma słowa witam. A ja myślę, że tak mogłaby powiedzieć np królowa brytyjska, papież, niektórzy prezydenci.... a nie ty, człowieczku. Jesteś za mały, żeby tak selekcjonować ludzi. Powinieneś czytać i odpowiadać na listy nawet jak ktoś napisze: witaj durniu! Fochy to może stroić sobie także Lady Gaga, Adele albo Ronaldo, Messi a nie ty. A zresztą, ktoś w ogóle pisze do ciebie? Kto i po co?-ja się pytam. Bidaczysko, osiołek uwiązany do umierających regułek, z polszczyzny czyniący pole bitwy dla biurew znających "kod" biurwowy... No ale osiołki takie muszą z czegoś żyć - np. z definiowania regułek i lansowania się. ten pan jest zenujacy. w jego przypadku to nawet nie witam, lecz zegnam - ozieble wiejskich snobow i jabolowych fiozofow u nas dostake. Dac temu leniuchowi lopate nich rowy kopie. Ja mam zapytanie, bo moja koleżanka kiedyś idąc do ubkikacji, robiła sobie, to już dawno było. robiła sobie pajdę chleba ze smalcem, więc pytam, czy prawidłową formą jest mówienie, jadła srając, czy też srała jedząc. Pozdro Ja pierdzielę, ale gość ma problem. Panowi R w rzyci się poprzewracało, nabawił się kompleksów parząc kawę p. Szymborskiej i teraz sra wyżej niż siedzi, za przeproszeniem co za palant..Jezu...krakus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_30 Re: Zadałam sobie trud... IP: 95.108.84.* 22.04.12, 09:05 Boję się tych ludzi! Oni chodzą po ulicach i to mnie przeraża! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Zadałam sobie trud... IP: *.free.aero2.net.pl 22.04.12, 09:56 Nie bój się, oni na ulicy spędzają tylko tyle czasu, ile konieczne, by jak najszybciej znowu usiąść przy komputerze z dostępem do internetu. Gdyby im kiedyś tego zabrakło... e, nie zabraknie! Odpowiedz Link Zgłoś
kielceeee Re: Zadałam sobie trud... 22.04.12, 12:53 z pewnoscia jak ci ktos napluje w twarz to tez mowisz, ze deszcz pada jestes takim samym bufonem jak on wiec nic nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
mary.popins Re: Zadałam sobie trud... 22.04.12, 15:29 e tam...właśnie co jest z tobą??? kto cię opluł i w którym miejscu bo artykuł ani zjadliwy ani plujący, widać tekst dla ciebie za trudny, spróbuj łatwiejsze rzeczy albo czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: Zadałam sobie trud... IP: *.ghnet.pl 22.04.12, 21:45 To mogła napisać jedna osoba, może dwie, trzy pod różnymi nickami. Na te 900 ileś postów, to nie tak wiele. Alojzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 07:49 Szanowni Państwo, zauważyłem, że większość z Was nie rozpoczęła swoich wpisów na forum od zwrotu grzecznościowego. Dowodzi to Waszego chamstwa i niewykształcenia, albowiem czymże różni się dyskusja na forum internetowym od formalnej korespondencji? Dlatego też postanowiłem pozostawić Państwa bez pozdrowień i bez odpowiedzi na ewentualne komentarze, żegnam Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
enow4 Gwiazdor! 22.04.12, 07:52 Wot i żydokomuna imiejet nową gwiazdę - Michaiła Rusinka. Jezeli łon gwiazdor, to kim była Wisława? Rusinek dołączył do GWIAZD TVNu. Wystapił w audycji śniadanko mistrzów, duskutował nt.Smoleńska, marszu w obronie TRWAM, Brevika......................... Odpowiedz Link Zgłoś
zarro Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 07:53 To tak jak z grami komputerowymi, rzekomo społecznie szkodliwe, jednak zakazac dziecku - to skazac na wykluczenie markamiasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erfaim Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.12, 07:53 Straszny bufon po raz kolejny wychodzi z Pana. Dystans i ironia - ONA to miała! Odpowiedz Link Zgłoś
aguslava zgadzam sie, w innych jezykach tez brzmi smiesznie 22.04.12, 07:55 to tak jakby w anglojezycznych listach zaczynac od: welcome... albo w niemieckim- willkommen:) mozna by mnozyc takie przyklady. przeciez to smieszne:) to jakis wymysl w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: zgadzam sie, w innych jezykach tez brzmi smie 22.04.12, 09:00 aguslava napisała: > to tak jakby w anglojezycznych listach zaczynac od: welcome... > albo w niemieckim- willkommen:) > mozna by mnozyc takie przyklady. przeciez to smieszne:) to jakis wymysl w Polsc > e... No tak. Zgroza. Polacy używają jakiegoś zwrotu inaczej niż Niemcy, czy Anglicy! Mam nadzieję, że rząd coś z tym zrobi, bo to przecież oburzające! Odpowiedz Link Zgłoś
aguslava Re: zgadzam sie, w innych jezykach tez brzmi smie 23.04.12, 09:28 bosman_plama napisał: > No tak. Zgroza. Polacy używają jakiegoś zwrotu inaczej niż Niemcy, czy Anglicy! > Mam nadzieję, że rząd coś z tym zrobi, bo to przecież oburzające! po pierwsze, nie widze powodu zeby rzad w to mieszac...nie wszystko sprowadza sie do walki politycznej... i tu nie chodzi o INNE uzywanie zwrotu a o PRAWIDLOWE uzywanie... jesli dokladnie przeczytales argumentacje autora, slowo 'witam' dotyczy raczej przestrzeni, gdzie chcemy kogos powitac. jezyk polski jest na tyle bogaty, ze moglibysmy znalesc jakis grzeczny zamiennik zamiast witania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: zgadzam sie, w innych jezykach tez brzmi smie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 09:01 Z tego co wiem to nasze WITAM, wzięło się z angielskiego HELLO/HALLO, które jest powszechnie używane. Tylko że hello to bardziej cześć lub dzień dobry niż witam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.cafe-net.pl 22.04.12, 07:56 Czytając ten wywiad przychodziło mi do głowy jedno słowo: BUFON. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 07:56 A ja bym proPOnował takie POwitanko:dziń dibry z rana,d.po zas.ana. Marek Hłasko nie pasuje do tego szacownego grona, bo przeżył odstawienie od cycka w przeciwieństwie do reszty szemranego towarzycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.T. Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: 213.134.163.* 22.04.12, 07:57 Czy to już syfon ? A może np. "Cześć koleś". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hajmdal Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.zax.pl 22.04.12, 07:58 Jestem przekonany, że język powinien być przede wszystkim żywy. Dlatego musi dopuszczać zmianę. Kilkanaście lat temu w erze przed majlowej to może i byłoby niestosowne ale dzisiaj? Czy zasady epistolografii nie powinny nadążać za zmianami? SMS-y też mam zaczynać od Szanowny Panie i kończyć z wyrazami uszanowania? Dziennie piszę po kilkanaście maili wymieniam je ze współpracownikami, klientami, dostawcami itp.... większość jest odformalizowana i zaczyna się różnie ale od witam też. Jestem przekonany, że p. Rusinek przesadza i to bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grendel Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.04.12, 07:58 Znowu zinstytucjonalizowany intelektualista z wąskim horyzontem relacji interpersonalnych próbuje naprawiać świat. Relacje w dzisiejszym świecie są dużo bardziej skomplikowane niż relacja władczo-poddańcza (szanowny panie profesorze, drodzy studenci), relacja oficjalna (szanowny panie/pani itd..). Bo jak zwrócić się do rodziny? Gdybym ja zatytułował maila "Droga Matko", rodzicielka zaplułaby pewnie laptopa poranną kawą. Forma 'dzień dobry' nie ma sensu, bo nie wiemy kiedy mail zostanie odczytany ze zrozumieniem. Jak widać się ze współpracownikiem z którym nie ma zależności władzy (ja informatyk, on - pracujący w odległym mieście marketingowiec) - ani on dla mnie ani ja dla niego "szanowny pan" ani "kolega". Kontaktujemy się gdy jest taka potrzeba, nie ma relacji towarzyskiej. Słowo "witam" nie ma dla mnie osobiście konotacji "gospodarskiej", ale może ja z innego drzewa i z innej wsi? Tak więc maile i komunikację internetową w ogólności, rozpoczynać będę uniwersalnym i bezbolesnym "witam". A teraz żegnam :D Odpowiedz Link Zgłoś
perculator zamiast witam, witaj 22.04.12, 08:00 Witaj Michale, Tak wlasnie pisze od kilku lat, bo "witam" brzmialo nie naturalnie od samego poczatku odwiedzenia Polski, gdy tak zaczeto sie zwracac. Ciesze sie, ze nareszcie ktos zareagowal. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 08:03 Odbiło, michałowi oj odbiło i sili się na oryginalność. Jak się skończy fascynacja "pryncypałką" i zabraknie publiki, to w przepastnych archiwach odnajdzie pończochę albo majty i zwoła konferencję prasową i witaj wtedy przestanie przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość WITAM! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.12, 08:04 wszystkich! o co tu, ku..., chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 08:04 i nagle rusinek tłumacz, pisarz, wykładowca uj (specjalnie piszę z małej litery) ma swoje pięć minut, oczywiście połajanek, a na jaki temat? no...piszą do rusinka różni rożne maile ale on wybiera tylko te pisane z prawej do lewej strony kartki papieru. cymbał z uj nie wie, że wyrazy nie tylko w polskim zmieniają swoje znaczenie, w większości je poszerzając nie będę tu cytował prostych polskich wyrazów wieloznacznych, którymi należałoby obsmarować inteligencika. po prostu, przestańcie pisać do gwiazdora rusinka, bo już zaczyna się ślizgać na dorobku Szymborskiej. gdybym rusinek niewłaściwie użył słowa 'ślizgaj', nie odpisuj i nie tłumacz, po prostu zniknij! i mam nadzieję, że nie będę o tobie więcej słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mixer Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.236.221.10.ip.tps.uz 22.04.12, 08:06 Trafić na takiego wykładowcę z przerośniętym ego, brakiem dystansu i fochami to dramat. Z drugiej strony może to i lepiej że szkoła uczy obcowania z różnymi dziwadłami. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 08:07 Szanowny Panie Rusinek! Jako lingwista jest pan zapewne świadomy, że większość Polskich form grzecznościowych w tym również "Pan/Pani/Państwo" jest pozostałością (reliktem jak kto woli) stosunków społecznych w Rzeczypospolitej Obojga Narodów. W ten sposób tytułowało się tylko osoby pochodzenia szlacheckiego, dla reszty rezerwując formy poufałe "ty". W pewnym momencie "szlachectwo" stało się jednak w Polsce tak powszechne, że w zasadzie każdy gołodupiec z Koziej Wólki pod Pcimiem Górnym, gospodarujący na 3 hektarach doszukiwał się swoich przodków wśród starożytnych Sarmatów albo innych Fenicjan i kazał tytułować "Panem". Dlatego formy grzecznościowe "Pan/Pani" weszła do języka jako standard. Dla osób wychowanych w języku polskim, jest to forma naturalna i oczywista, dla obcokrajowców rozumiejących nasz język (szczególnie z krajów o tradycjach mieszczańskich i robotniczych) dziwna i śmieszna. Rosjanie na ten przykład, uważają używanie zwrotów "Pan/Pani" jako przykład naszej narodowej megalomanii i przerostu ego nad smętną rzeczywistością. W dzisiejszych czasach również wielu Polaków, wliczając niżej podpisanego, określają w stosunku do ludzi przykładających zbyt wielką wagę do przesadnych form językowych, kolorowego i jakże swojsko brzmiącego określenia: "sra wyżej niż dupę ma". Kreślę się z szacunkiem, padam do nóżek, szanownego Pana Profesora, etc, etc... Odpowiedz Link Zgłoś
farmer_mendoza Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 16:09 Myślę, że źródła naszego "panowania" należy dopatrywać się również we wpływach francuskich. Ciekawostka: w języku hiszpańskim forma trzeciej osoby ("usted") występuje tak jak w wielu innych, ale wszyscy są na "ty" i nie powoduje to ani nadmiernego spoufalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freg Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 08:10 Witam nadętego bufona, jaśnie Pana kapciowego noblistki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dhcp.inet.fi 22.04.12, 08:13 Witam! (tu można oczywiście przestać czytać, jeśli słowo witam drażni) I naprawdę mówi Pan o "mejlach"? Wprawdzie bezsensownie spolszczone, ale też takie "zachodnie", wstyd. Może by tak "posłanie cyfrowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 08:13 Dokładnie Panie Michale z tą jednak różnicą że internet to dobro wspólne i tak ja jak i Pan jesteśmy jego gospodarzami. Jeśli Pan sądzi inaczej życzę Panu jak najlepiej. Dodam iż mnie powala zdjcie na którym pan zagląda przez szkło okularów okulary się nosi na nosie zaglądanie przez szkła korekcyjne jednym okiem może pogorszyć wzrok. Spytam wproszt czy pan się promuje ?. chce pan zapewne zaistnieć dla mnie pan przestaje istnieć jako autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażka Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 08:18 Panie Rusinek ! Mnie to męczy od dawna , mdli i zniesmacza.Podobnie jest z "pozdrawiam". Też nie używam tych słów w korespondencji , bo uważam je za nieodpowiednie. Już myślałam,że jestem samotna w tych odczuciach. Dziękuje za artykuł. z poważaniem Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 08:19 Bufon? Chyba tak, nie rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś