Gość: z minionej epoki Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.12, 16:07 Oczywistym jest że to nie o bezpieczeństwo głównie chodzi, że to nie tylko nabijanie kasy budżetowi, ale także statystyki dla rzeczniczek/ków aby mogli pleść głupoty przed kamerami, aby dostarczać tematu na naradach i konferencjach, ale także udowadnianie przydatności danych służb w danym mieście, ale także własna satysfakcja moralna i cicha uciecha funkcjonariusza a już napewno celem najwłaściwszym są nagrody z osiąganych/naciąganych wyników. Niech mi ktoś powie że PRL był państwem policyjnym to na tle dzisiejszych czasów mu dam w ryja. Nie jestem wielbicielem dawnego ustroju, ale odczuwamy że totalitaryzm lecz w nowej oprawie jest nagminny. Teraz to dopiero jesteśmy inwigilowani, onumerowani, rejestrowani, zlokalizowani, zaszufladkowani - tylko po nowemu. Łatwiej jest nałożyć zaocznie kary, mandaty, obciążenia ZUS-owskie, skarbowe, kościelne opłaty, podatki ukryte w towarach etc. Ot taki wymarzony ustrój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacha Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.devs.futuro.pl 05.05.12, 16:08 Napiszę najłagodniej jak potrafię, bo cisną mi się na palce słowa na ch, p, szma. itd. 'śmieszny kraik i śmieszne prawo nastawione na gnębienie ogółu czyli najbiedniejszych' ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Biedactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 16:20 Pełne współczucie. Do Strasburga za te szykany. Odpowiedz Link Zgłoś
an.noyed Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... 05.05.12, 16:24 Jak to nazwać jak nie : po...bane, po.....wione, antyspołeczne państwo, prześladujące swoich obywateli na każdym kroku, nie dające w jakikolwiek sposób żyć, bo jeśli ktoś pójdzie wypocząć na zieloną, ale publiczną trawkę, to jeszcze tam wyśle swoich poku....ionych funkcjonariuszy, żeby go przećwiczyli, może być spokojny, kulturalny, z rodziną nawet mieć szturmówkę w łapie, bo 1 albo 3 maja, to nic, piwo pije, a nieopodal kibole będą drzeć ryja bluzgając i obrażając przechodniów, tych nie ruszą, bo ci są poprawni politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rav Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 16:29 Co innego zatrzymywanie pijanych, a co innego zatrzymywanie każdego rowerzysty. Nawet w ruchu samochodowym nie ma takiego przypadku, żeby zatrzymywać każdy przejeżdżający samochód. Robienie tego w ten sposób to zwyczajne zdziczenie policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANtek Re: Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 01:07 To przyjmij do wiadomości, że w czasie tej kontroli koło kładki zatrzymywano KAŻDY samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
jami100 Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... 05.05.12, 16:29 Czy my żyjemy w normalnym kraju? Policję trzeba po prostu zredukować, z braku zajęcia wydziwiają. Czy ktoś w rzadzie widzi ten kretynizm? Odpowiedz Link Zgłoś
lkan Re: Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy 05.05.12, 16:57 Inaczej byś śpiewał, gdyby pijany rowerzysta wyłożył Ci się pod koła samochodu. Szczęśliwie dopisał mi refleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nolan Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.12, 16:33 Może trzeba też kontrolować pieszych - to też uczestnicy ruchu drogowego. Naród zaraz wytrzeźwieje jak niemowlęta. Odpowiedz Link Zgłoś
tuli5 Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... 05.05.12, 16:45 niech sie w koncu rowerowi terrorysci dowiedza, ze nie sa swietymi krowami. Jestescie banda chamow i nalezy Wam sie pogarda i nienawisc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.12, 16:50 Od wielu lat jeżdżę na rowerze, nigdy jeszcze nie dmuchałem w balonik, ale uważam, że POLICJA powinna się wziąć za tych meneli spod sklepu, gó...arzy chodzących po ulicach(gdzie są rodzice), a jak rowerzysta wypije jedno piwo, to co z tego? Tylko z niego łatwiej ściągnąć kasę i prosta robota - TO JEST NABIJANIE STATYSTYK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgierd Obława na rowerzystów? IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 16:59 Eliminowanie nietrzeźwych z ruchu drogowego to nie obława. W naszym kraju każde - a szczególnie zmasowane - działanie policji, straży miejskich itd. jest traktowane jako atak na swobody obywatelskie. Rowerzystów, którzy poruszają się po drogach publicznych trzeba zmusić do posiadania oświetlenia, wykupienia OC. Równość wobec prawa moi drodzy a nie tylko czesanie kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 17:01 Polska Policja jawi się żałośnie. Jej wyniki to mandaty za "pilnowanie znaku drogowego" mierzenie u wylotu z miast prędkości ok. północy, kiedy ruchu w zasadzie nie ma i zagrożenie dla bezpieczeństwa jest śladowe, ściganie rowerzystów; słowem tego co przynosi w łatwy sposób tzw. wyniki Policji wraz dolegliwością obywatelom, którzy w tej sytuacji zasługują w zasadzie na pouczenie. Zastanawiam się czy polską policję oceniać będzie się wreszcie za wyłapywanie piratów drogowych, skuteczne ściganie złodziei, przestępców gospodarczych i malwersantów, morderców i biorących bezkarny udział w dużej wagi patologii społecznej. Obecny system ocen w policji takich ocen nie zakłada, a hańbą są postępowania wskazujące na nieudolność, zaniedbania procesowe, korupcję, działalność totumfacka, itp. Najbardziej zatrważające w tym jest to, że społeczeństwo nie ma wiary w skuteczną kontrolę państwa, głównie jej struktur (Rząd, Sejm, Sądy, NIK, Prokuratura), które wskazują na jego słabość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - RAPORT: Pijani sprawcy wypadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 17:03 ibikekrakow.com/2012/03/31/pijani-sprawcy-wypadkow-kto-szkodzi-glownie-sobie-a-kto-innym-pijani-rowerzysci-jak-pijani-piesi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.telgam.pl 05.05.12, 17:46 Co to znaczy, ze kontrolowali prewencyjnie. Nie ma w prawie czegos takiego. Zatrzymac do kontroli mogą tylko w uzasadnionym przypadku inaczej jest to przekroczenie uprawnien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy IP: *.centertel.pl 05.05.12, 20:13 Rowerzyści pili nad Wisłą a rowery stały wokół barów. Było uzasadnione przypuszczenioe, że nie wszyscy wylewali za kołnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANtek Re: Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 13:49 Gość portalu: leon napisał(a): > Co to znaczy, ze kontrolowali prewencyjnie. Nie ma w prawie czegos takiego. Zat > rzymac do kontroli mogą tylko w uzasadnionym przypadku inaczej jest to przekroc > zenie uprawnien Policja do przeprowadzenia kontroli drogowej może zatrzymywać bez żadnego uzasadnienia. Bo skąd niby policja z góry miałaby wiedzieć, że ktoś kieruje samochodem lub rowerem pod wpływem alkoholu lub jedzie ukradzionym właśnie samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Re: Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy IP: *.toya.net.pl 08.05.12, 22:40 Nie widziałaś nigdy pijanego na rowerze? A może nie wiedziałeś, czemu jedzie wężykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Oczywiście że nabijanie statystyk IP: 91.150.210.* 05.05.12, 17:54 Krakowska policja od początku roku robi łapanki na pijanych rowerzystów. Jeżdże wiele lat rowerem po Krakowie i nigdy nie zdarzyło mi sie byc kontrolowanym alkomatem, a gdzieś tak mniej więcej od lutego (chyba wtedy miała miejsce pierwsza kontrola) byłem skontrolowany już sześć razy. Przegięli, kiedy pewnego wieczoru na dwóch ulicach skontrolowali mnie dwukrotnie w odstepie 5 minut. Zacząłem robić wtedy z tego aferę. Taki tekst poszedł do policji i do krakowskich mediów (był publikowany też tu na gazeta.pl, sprawe opisywał równiez Dziennik Polski). Po jakimś czasie dostałem żenującą odpowiedź od policji, którą opublikowałem tutaj. Potem dostałem jeszcze jedną, jeszcze bardziej żenującą odpowiedź (jest w komentarzach pod tym tekstem). Obecnie sprawa jest na etapie złożonej przeze mnie formalnej skargi na działalność policji krakowskiej - zarówno na nadmiernie częste w stosunku do częstotliwości kontrolowania kierowców kontrole rowerzystów, jak i na sposób udzielenia odpowiedzi, która w ogóle nie odnosi się do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Policja ma całkowitą rację kontrolując rowerzystów IP: *.centertel.pl 05.05.12, 20:21 I nie ma co się obrażać. Zatrzymujesz się, dmuchasz w balonik i jedziesz dalej. Od razu widać, że lubisz się nałoić... :)) Na dodatek masz naturę pieniacza... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Policja ma całkowitą rację kontrolując rowerz IP: *.ghnet.pl 06.05.12, 01:49 To życzę, żeby ciebie kontrolowali równie często jak mnie. Co to jest, zeby nie mozna było sobie spokojnie przez miasto przejechać nie będąc zatrzymanym do kontroli. Daleko mi do pieniacza ;), ale kiedy czuje sie ewidentnie szykanowany, to mnie to bardzo mocno wkurza. A tak jest w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Musi tobie przeszkadza abstynencja IP: 79.162.72.* 06.05.12, 08:44 dlatego czujesz się prześladowany. Nie możesz jeździć naoliwiony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Oczywiście że nabijanie statystyk 05.05.12, 22:23 Postępowanie policji jest słuszne. Kierowca prywatnego własnego samochodu to człowiek stabilny i odpowiedzialny. A do tego minimalnie inteligentny, bo zdał niełatwy egzamin. Rowerzysta zaś to albo nieudacznik, albo pijak z odebranym prawem jazdy albo ćpun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Oczywiście że nabijanie statystyk IP: *.ghnet.pl 06.05.12, 01:50 Domyślam się, że ty jesteś kierowca samochodu? W takim razie na twoim przykładzie mozna stwierdzić, że kierowca samochodu to frustrat z problemami psychicznymi, który powinien się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rowerzysta Zwykła uliczna łapanka w stylu (sami dopowiedzcie) IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.12, 18:37 Ewidentne nabijanie statystyki (dla policji najwazniejsze). Gdyby mojemu synowi kazano w mojej obecnosci dmuchac (niepijacemu, harcerzowi) to bym dalsza dyskusje z funkcjonariuszem kontynuował używając jezyka Goethego... Skandal, najgorsze wzorce..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Złapali ciebie? Trzeba było nie pić IP: *.centertel.pl 05.05.12, 20:11 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyfaszysta Posłuchaj idiotko !!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.05.12, 22:16 Nie chodzi o fakt kontrolowania, tylko o metodę. Metoda, która przyczynia się do poprawy rzeczywistego bezpieczeństwa to patrole policji i straży miejskiej AKTYWNIE przemierzające szlaki, obserwujące DYSKRETNIE co się dzieje, REAGUJĄCE np gdy ktoś chce komuś ukraść rower, oczywiście kontrolujące stan trzeźwości, gdy ktoś zachowuje się podejrzanie i stwarza zagrożenie. Natomiast blokowanie ulicy, kontrolowanie nawet dzieci W OBECNOŚCI ICH OPIEKUNÓW PRAWNYCH nie zważając na ich zgodę, to działania o charakterze REPRESYJNYM, z oczywistych względów narzucające skojarzenie z HILTEROWSKIMI ŁAPANKAMI, czy też akcjami w STANIE WOJENNYM organizowanymi przez ZOMO. Nie o ideę idzie ten spór a o METODĘ !!! Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Zgadzam się z Tobą. 07.05.12, 12:05 Czytałem, że w USA policjant nie zatrzyma do rutynowej kontroli samochodu, który jedzie zgodnie z przepisami. Zatrzyma tylko wówczas, gdy zdaniem policjanta coś jest nie tak. Analiza wypadków pokazuje, że rowerzysta na rauszu jest znacznie mniej niebezpiecznym użytkownikiem dróg niż trzeźwy kierowca. Oczywiście, jestem przeciwny kierowaniu czymkolwiek pod wpływem alkoholu. Ale sprawdzani powinni być wyłącznie ci, co do których widać, że zachowują się dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Zwykła uliczna łapanka w stylu (sami dopowied IP: *.gemini.net.pl 06.05.12, 07:19 Na czole ma napisane, że niepijący? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Zwykła uliczna łapanka w stylu (sami dopowied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 08:46 A ty jeździsz po mieście rowerem z 15 letnim nawalonym synem? Pomyśl zanim coś równie głupiego napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 19:24 "Niemal w każdym zachodnioeuropejskim kraju, na przykład w Belgii, Holandii, Francji czy Niemczech, rowerzyści zatrzymywani są tylko wówczas, gdy na przykład nie mają światła lub zakłócają ruch, nigdy prewencyjnie." Gdyby podobnie było u nas, to policja musiałaby zatrzymywać 99% rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbbbbb Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.multi-play.net.pl 05.05.12, 20:42 "patrz w lusterka - rowery są wszędzie". Och jak ja tęsknię za zimą Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Kontrolowanie malych dzieci 05.05.12, 20:46 Gość: ds 05.05.12, 11:58 : "Pieszych się nie kontroluje dlatego ze nie są oni kierującymi żadnym pojazdem. A rowerzyści owszem." Powinno się kontrolowac male dzieci na hulajnogach i trojkolowych rowerkach. Kieruja one pojazdami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.ists.pl 05.05.12, 21:08 Znów te pierdy Łaczka, skąd ten gość się zerwał. Ja rozumię że rowerzyści chcą być ponad prawem ale niestety. Kontrlować Panowie Policjanci i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Obława na rowerzystów. Troska o porządek czy na... IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.12, 21:32 Holandia podniosła kary dla rowerzystów! forum.tvp.pl/index.php?topic=51022.0 W Niemczech ostro biorą się za piratów na dwóch kółkach forum.tvp.pl/index.php?topic=49982.0 Podniesiono mandaty dla rowerzystów w ... Danii! forum.tvp.pl/index.php?topic=49943.0 Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Polska to nie Indie 05.05.12, 23:09 rowerzyści nie święte krowy. moderator znowu wytnie mój post? nikogo nie obrażam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Polska to nie Indie IP: *.sferanet.pl 05.05.12, 23:26 Mądra myśl, szkoda że nie na temat. Mowa jest o pozorowanych, ubeckich działaniach policji, ktore w żaden sposób nie przyczyniają sie do poprawy bezpieczeństwa na drogach W tle oczywiście jest problem absurdalnych przepisów prawa. Natomiast nie ma tutaj dyskusji o tym, czy rowerzyści powinni jeździć bez świateł po zmroku czy powinni przejeżdżać przez przejścia dla pieszych - bo to są wg mnie dwa najgorsze ich grzechy. Za ktore powinny być wysokie kary i ktore rzeczywiscie zagrażają bezpieczeństwu na drodze. Szkoda słów, prawo głupie, policja głupia, państwo głupie. Że przejżdża sie zachodnią granicę i od razu inny świat: i piwa sie można spokojnie napić w parku i wrócić potem do domu na rowerze. A policja jest od łapania groźnych przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
kap_jeden NIE spedzaj czasu wolnego w Polsce, Jedz do Czech. 05.05.12, 23:35 niedawno wróciłem z Czech gdzie sa trasy szlakami winnic i piwniczek, dla rowerzystów, zgadnijcie co oni pija -:).Na durne prawo i idiotyczna pogon za nabijaniem statystyk nie ma rady. należny absolutnie przestrzec turystów przed przyjeżdżaniem do Polski a samemu na urlop jechać za granice. może wtedy jakiś idiota pójdzie po rozum do głowy. na pewno nie policja drogowa ani straż miejska bo przecież i tak będą ścigać wtedy gdy najłatwiej złapać a nie wtedy gdy to szkodzi bo tego wymagają ich przełożeni pod batuta kolejnego idioty - świętoszkowatego ministra bądź premiera. przy czym PO jest tak samo durne z Gowinem jak PiS z Ziobra tyle ze Gowin jest kwintesencja krakowskiej dulszczyzny absolutnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Nauczka: nawalony, tylko autem, nigdy rowerem IP: *.centertel.pl 06.05.12, 08:23 bo mniejsza szansa zlapania. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massi Stuknięta policja ma dzisiaj pole do popisu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 08:44 Na Błoniach startuje maraton Skandia, będzie pewnie około 1000 uczestników. Jadą tą samą trasą - niech ta nadgorliwa policja zaczai się na nich i zrobi blokadę np. na Królowej Jadwigi. Ciekawe czy kogoś złapią? Za to statystyki to zrobią sobie za cały rok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklista I jak tu człowiek może szanować policje? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.05.12, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: I jak tu człowiek może szanować policje? IP: *.gemini.net.pl 06.05.12, 20:19 Normalni, uczciwi ludzie jakoś mogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyklista tak trzeba.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 09:46 jestem zwolennikiem rowerow,popieram sciezki itp. ale mam dosyc nachlanych i nacpanych w dyskotekach niby-rowerzystow.. niech ichkontroluja.pijani rowerzysci i nacpani sa postrachem spacerowiczow na Kazimierzu i na Plantach.. Odpowiedz Link Zgłoś