Dodaj do ulubionych

Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto...

IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.12, 07:23
to jest właśnie objaw totalnej głupoty pazernych idiotów. Czy nad nimi nie ma już żadnej władzy. A kto kupował szynobusy. Czy przypadkiem nie władze wojewódzkie?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.home.aster.pl 22.06.12, 07:56
      Zdaniem MPK autobusy nie są przepełnione do momentu, gdy pasażerowie jeszcze dają rade się zmieścić w środku? Oj, to dlaczego pracownicy MPK i ZIKiTu jeżdżą służbowymi autami? Powinni częściej korzystać z usług swojego pracodawcy, to prędko zweryfikowaliby te informacje.
    • Gość: rembajło Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.IOd.krakow.pl 22.06.12, 08:21
      Powiem tak. Administracja PKP oraz MPK pracuje zazwyczaj do godziny 15:00. Zatem wysyłają szczęśliwych kontrolerów na trasę z kartką w ręku. Monitoring odbywa się w godzinach przedpołudniowych kiedy rzeczywiście mało kto jedzie gdziekolwiek. Potem mija 15 i do domciu, a właśnie wtedy zaczyna się w MPK i PKP prawdziwy SAJGON!!!! Trochę zwiedziłem świat i widzę że oddalamy się bardzo od dobrze zorganizowanych cywilizacji z szybkością co najmniej kolei TGV. Dziwne że na EURO zbankrutuje większość firm polskich, które pracują na pkb. Sami strzelamy sobie gola.
      • Gość: Buku Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 11:03
        Na serio sądzisz, że w MPK są tak głupi, że nie wiedzą, kiedy jest szczyt komunikacyjny? Bez przesady. A 292 jeżdżę i bywa ciasno, na niektórych odcinkach jest to nieprzyjemna ciasnota, ale nie bardziej niż na innych liniach w mieście.
        • Gość: szyderca ale za to zapach typowo polski IP: *.play-internet.pl 22.06.12, 11:28
          co jest powodem do dumy - oszczędzamy wodę i mydło....
          wywieśmy flage na znak dumy
    • Gość: Ir Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.ds4.agh.edu.pl 22.06.12, 08:23
      Wcale nie jest tak źle, często jeżdżę 208, tylko kiedyś jeździły co pół godziny
    • Gość: rembajło Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.IOd.krakow.pl 22.06.12, 08:30
      Jest jeszcze problem z kierowcami autobusu mpk w porcie lotniczym. Jeździ tam taki przegubowiec między krajowym i międzynarodowym terminalem. Zauważyłem, że autobus ten wozi powietrze. Ilekroć wysiadam na krajowym i wychodzę przez bramę facet ucieka pod międzynarodowy na pusto i biedne ludziska z walizami muszą gnać właśnie tam. Jak ktoś nie ma cierpliwości to bierze taxi, bo rozkład jest tak idiotycznie ułożony, że w ogóle nie pokrywa się z niczym. Wiecie co to oznacza? Że nikt w tym zasranym mpk nie bierze odpowiedzialności za odważne decyzje, które rzeczywiście można na bieżąco podejmować w porozumieniu z lotniskiem. Zawsze tam są jakieś problemy. Drażni to okropnie.
      • Gość: mig Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: 91.223.13.* 22.06.12, 10:32
        "Jest jeszcze jeden problem ..." że na terminalu krajowym jest rozkład jazdy minutowy i autobus odjeżdża wg tego rozkładu. Ponadto droga z przystanku kolejowego Kraków Balice wiedzie właśnie przez terminal krajowy i pasażerowie udający się na terminal międzynarodowy zlinczowali by kierowcę tego autobusu za postój na terminalu krajowym.
        Rembajło czy masz jeszcze jakieś problemy do rozwiązania?
        • Gość: Sowa Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: 94.42.92.* 22.06.12, 11:01
          Tak gamoniu, jest wiele problemów do rozwiązania, niestety nieudolność urzędników i ludzi za to odpowiedzialnych jest niewyobrażalna. Przeważnie tak jest, że ci opłacani z publicznych pieniędzy podejmują coraz to głupsze decyzje. Wystarczy zaaplikować wyświetlacz powiadamiający kiedy autobus przyjedzie. Który z zagranicznych turystów będzie studiował rozkład jazdy i czekał na nie wiadomo co?!
          • Gość: ax Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 14:14
            ZIKiT służy do zatrudniania krewnych i znajomych królika na fikcyjnych stanowiskach, tudzież do załatwiania intratnych zleceń innym krewnym i znajomym, a nie żeby robić dobrze jakimś frajerom płacącym podatki.
          • Gość: Jan Akuratny Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.lipska.net 22.06.12, 18:25
            Niestety tak jest w całym kraju. Brak odpowiedzialności urzędasów zbyt drogo nas kosztuje.
            Jako ciekawostkę podam fakt że z Katowic do Pyrzowic co pół godziny jedzie autobus ekspresowy MPK tylko dwa lub trzy przystanki za 35 PLN w jedną stronę prawie zawsze kilka osób. Natomiast prywatna komunikacja autobusowa Kraków Katowice trasą A4 to koszt 12 PLN. To świadczy o sposobie myślenia prezesów.
      • Gość: dereck Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.play-internet.pl 22.06.12, 15:02
        Weź pod uwagę fakt, że ten facet jak nazwałeś kierowcę ma rozkład jazdy i się go trzyma. Jeżeli ma czas odjazdu z Terminalu Krajowego, a nie widzi nikogo chętnego na podróż na Terminal Międzynarodowy to na co ma czekać? Aż ludzie jadący do Terminalu Międzynarodowego spóźnią się na odprawę? Weź pod uwagę jeszcze jedno - majstersztykiem często jest przecisnąć się między samochodami zaparkowanymi byle jak i byle gdzie na Terminalu Krajowym. Często się zdarza, że autobus tam nie może się przecisnąć.
    • big_gadu Już o tym mowa była !!!! 22.06.12, 09:18
      Już była dyskusja na forum !

Wystarczy puścić linie Dworzec - Balice z 5 przystankami Kleparz, Królewska, AGH, Cracovia i Balice podjazd do terminalu krajowego i miedzynarodowego i powrót,
      bilet 5 złotych, czestość co 20 - 30 minut !

• Gość: Buku Re: Już o tym mowa była !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 11:06
        To już było i nikt tym nie chciał jeździć. MPK wycofało się z pomysłu. Jak widać, to nie wystarczy.
    • Gość: ADA 19 zł - mam nadzieję że tylko konduktora wozi IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 10:41
      I bardzo dobrze że jeździ pusty. W maju jak wyjeżdżałem na wakacje to płaciłem 12 zł. Po powrocie wsiadam do szynobusu. Jak usłyszałem 19 zł to natychmiast wysiadłem. W życiu nie zapłacę tyle kasy za 15 minut jazdy. Tym bardziej że jak jadą trzy osoby to już opłaca się wziąć taxi lub iCara. Cena będzie porównywalna (bo trzeba jeszcze z dworca gdzieś dojechać MPK) a taxi dowiezie pod dom.
      • Gość: Buku Re: 19 zł - mam nadzieję że tylko konduktora wozi IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 11:07
        Jak bilet kosztował 12 zł, to też jeździł pustawy. :-) PKP dąży do ideału 0 pasażerów. Pasażer = ciężar = większe zużycie paliwa. 0 pasażerów = oszczędności.
    • Gość: Sowa Zasikany szynobus IP: 94.42.92.* 22.06.12, 10:46
      Nie wiem czy mieliście okazje jechać tym cackiem. Smród jak w nie sprzątanej przez miesiąc toalecie publicznej! I jeszcze każą za to płacić! Powinni dopłacać, że w ogóle się tam wsiada!
      Nie mówiąc już o prędkości jaką osiąga na krzywych torach .... Żenada!
    • Gość: Elineusz Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 10:59
      Trzeba nakręcić taki film jak był o nocnych - jak będą twarde dowody to będą zmuszeni do zmian...
      • Gość: Brum Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 11:08
        Tylko że twardych dowodów nie ma. Co któryś autobus się zapycha.
    • Gość: abcdef Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.ghnet.pl 22.06.12, 11:07
      Żenada lub głupowa, wybór dowolny. Prosta kalkulacja: iCar ( lub inna tania taksówka) kosztuje 40 pln na lotnisko. Jak widać gdy podróżują min. 2 osoby PKP jest nieopłacalne. Typowy wylot na weekend, 3 dni np. Ryanairem to koszt parkingu 40 pln. Również nie opłaca się PKP. Jadąc samemu 3.4 MPK miażdży "ofertę" PKP. Dramat.
    • chipek13 Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... 22.06.12, 11:08
      przy dwóch osobach opłaca się wziąć taksówkę, w poniedziałek zapłaciłem 49pln z lotniska na prądnik czerwony, komunikacją zbiorową wyszłoby 42pln
      • Gość: Al Saif Zaniedbane nie tylko lotnisko... IP: *.superkabel.de 22.06.12, 16:01
        Według mnie wina leży po stronie władz Krakowa (a szczególnie gabinetu "sprawdzonego prezydenta"). Wszędzie na świecie władze lokalne angażują się w rozwój lotniska, nawet jeżeli jest ono w prywatną firmą. Tak jest też w innych polskich miastach. A to dlatego, że rozwój lotniska bardzo silnie leży w interesie regionu. W Krakowie, z jakiś niewiadomych przyczyn, jest inaczej.
        Krakowskie lotnisko i cała okołolotniskowa budzą wstyd i zażenowanie. I trudno znaleść polityka, który chciałby powalczyć, żeby ten stan rzeczy zmienić. Przyznam szczerze, że trudno mi to zrozumieć.
    • Gość: Anka Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.31.20.232.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.06.12, 11:35
      z 12 na 19 zł?? Jak mowi polskie przysłowia "Chytry dwa razy traci"!
    • Gość: gosc (portalu) Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.inig.pl 22.06.12, 11:56
      Ja tego czepiania się nie rozumiem, załóżmy że mam szynobus i 100 pasażerów za 12 zeta na każdy kurs. To jest 1200 zł. Podnoszę cenę bo coś tam coś tam i wtedy mam 1900 zł. 1900 jest lepsze niż 1200. Te operacje jest w stanie przeprowadzić uczeń szkoły podstawowej, no i jakiś pracownik kolei dał do rozwiązania ten skomplikowany problem córce lub synowi. Można zarobić jeszcze więcej, podnieść cenę za przejazd do 100 zł. Boże, ileż to będzie.
      Wynalazcom z kolei powodzenia i Szczęść Boże. Róbta tak dalej.
      • Gość: arka Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.ghnet.pl 22.06.12, 14:36
        100 pasażerów razy 100 złotych to by było 10 tysięcy złotych za przejazd!! Czysty zysk. Nie rozumiem, dlaczego kolej nie chce więcej zarobić.
        • Gość: geniusze z pkp Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:26
          Myslę, że promocyjna cena 200 zł za kurs byłaby jeszcze lepsza...
          PS. Kto da więcej? ;)
    • Gość: megas Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 12:45
      Ekonomia PKP:

Jest taka firma należąca do PKP (chyba cargo) zatrudniająca kilkunastu pracowników na głodowych pensjach i zagrożona cały czas likwidacją bo... inne koszty są bardzo wysokie. Mianowicie firma wynajmuje 1500 mkw pustych pomieszczeń za 300 tys. zł miesięcznie od.... innej spółki PKP. No i wszyscy zadowoleni :D
    • Gość: ,,, Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.ghnet.pl 22.06.12, 13:28
      Podnieśli cenę pociągu bo EURO a nie wzrost cen paliwa, niech już nie kłamią!
    • viveleroi Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... 22.06.12, 13:28
      19 złotych? Wedle normalnej taryfy REGIO to jest cena za przejazd 100 kilometrów, a w interREGIO 80! Kogoś poniosło z tym cennikiem. Jeśli utrzymanie tego połączenia kosztuje aż tyle pieniędzy, to najwyraźniej nie jest ono opłacalne.
      • Gość: pless Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.netcologne.de 22.06.12, 15:03
        Bilet z lotniska Koeln/Bonn do centrum Kolonii (w zasadzie na całe miasto) kosztuje 2,60€ i można sie poruszać S-Bahną oraz Expressem Regionalnym.
        Jazda trwa jakieś 15 do 18 minut.
        Szkoda, że linia na lotnisko nie jest zintegrowana z taryfą miejską.
    • Gość: hm Czy chodzi o wzrost ceny energii elektrycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 13:43
      wytwarzanej w szynobusie?

"Jako powód zmiany cennika Przewozy Regionalne podały wzrost cen paliw, energii elektrycznej i konieczność remontu taboru."
    • Gość: ax Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 14:04
      Majchrowski Wirtschaft.
    • Gość: m. Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: 94.42.237.* 22.06.12, 14:18
      Jak to, nikt nie zostaje? W maju odprowadzałam męża na lotnisko. Wracałam autobusem, mieszkam na Salwatorze. Na większość przystanków ludzie zostawali wściekli, nie mogli wejść, bo autobus wypełniony był aż po brzegi. Nie róbcie badań i naaliz, tylko wsiądzcie. I wydarzyło się to we wtorek, a nie w piątek, czyli środek tygodnia. To był horror, myślałam, że zemdleję, a nie mogłam sobie pozwolić na taksówkę tego dnia.
    • Gość: Dyrma Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 14:23
      Niech "przewozy regionalne" wożą się szynobusami do oporu to może wreszcie szlag je trafi. Bojkot pazernych cwaniaków jest naszą odpowiedzią. Walcie się wieśniaki!
    • Gość: xnn Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.barn.cable.virginmedia.com 22.06.12, 14:34
      19zł???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kogoś całkiem pogrzało na tej kolei!!!!!!!!!!!!!!Pamiętam jak kosztował 8!!!!!!!!!!!
      • Gość: gość portalu Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 15:32
        A ja pamiętam co było zanim kosztował te 8. Kolej trzeba było prosić, błagać i zmuszać latami, żeby w ogóle chciała nieużywane tory do Balic uruchomić. Trzeba jej było kupić szynobus i wtedy łaskawie zgodzili się uruchomić linię i ustalić cennik za swoje "usługi".
        • Gość: munio Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: *.183.148.113.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.06.12, 09:12
          Jak widzicie sami uzyskujecie na temat SKM w Krakowie.
          Sami widzicie jak kolej do tematów podchodzi.
          Dla PKP PR lub PKP każdy dodatkowy pasażer to dodatkowy problem.
          Brak pasażerów to brak problemów.
          Zaorać tory i zrobić normalne drogi ( Niepołomice - przynajmniej 90% tirów nie jeździ przez centrum miasta).
    • Gość: x Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.geod.agh.edu.pl 22.06.12, 16:01
      Z miedzynarodowego lotniska Gardemoen do centrum Oslo jest 48 km. Pociągi kursują co 10 (dziesięć) minut, przejazd trwa 18 minut (pociąg rozpędza się do 300 km/h) i kosztuje - nowa niedawno wprowadzona taryfa - 30 (trzydzieści) koron norweskich, a więc, według dzisiejszego (22.06.2012) kursu 17,14 złotego.
      I Norwedzy twierdzą, że im się to opłaca ...
      Czy potrzebny dalszy komentarz?
      Jakiego bata jeszcze trzeba na wszystkie spółki PKP razem wzięte?
      Pociąg do Balic wykłada opinia wielkiej niezawodności. Gdy się zepsuje autobus, można zawsze wziąć taksówkę. Z pociągu, który utknął gdzieś pod Mydlnikami, można co najwyżej pójść na spacer w pola. Podóżny musi mieć gwarancję, że dojedzie, a z tym jest na PKP gorzej niż kiepsko.
      Pociąg na linii Dworzec Gł. - Balice powinien kursować co 10 min., kosztować na dzień dzisiejszy max. 5 zł, i powinna to być komunikacja tak wiarygodna, pewna i stabilna, jak przed wojną. Mogłyby to być pociągi Wieliczka-Balice, Bochnia-Balice, Kalwaria/Skawina-Balice, na początek, a docelowo takie włączenie Balic do sieci komunikacyjnej Polski, jak włączone jest lotnisko Kloten pod Zurichem do sieci komunikacyjnej Szwajcarii.
      A tak na marginesie - położenie przystanku Balice, dojście do niego z lotniska - to kompromitacja Krakowa ...

• tannat Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au 23.06.12, 09:22
        Fajnie tak porównywać wybrane ceny. Nie mając pojęcia o dotowaniu przez państwo. Chleb w Norwegii kosztuje za to 20-30 NOK. I Norwedzy twierdzą, że im się to opłaca... Proponujesz takie ceny chleba w PL?
        • Gość: Sowa Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au IP: 94.42.92.* 25.06.12, 10:57
          A co mnie u diabła obchodzi, czy coś jest dotowane, czy nie. Cena jest za wysoka i połączenie nie powinno być realizowane. Dlaczego mam płacić za pociąg wożący powietrze?! Gamoniu!?
          • tannat Re: Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w au 25.06.12, 14:29
            Nie jest dotowane:
            Nie jeździsz - nie płacisz.

Jest dotowane:
            Jeździsz lub nie - i tak płacisz (w podatkach)

Taka jest różnica. Czy Cię to obchodzi, czy nie... No to już nie moja sprawa.
    • Gość: gazeciarz Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 22.06.12, 18:32
      Cały dworzec Kraków Główny z jego labiryntem nie oznaczonych tuneli to jedna wielka pomyłka, nikt nie jeździ szynobusem bo nie można trafić na peron 1. Przejazd za 19 złotych to wielka pomyłka, wystarczy przejechać się 1 raz i dobrze zapamiętać tel taxi na całe życie. Jak to jest że w Warszawie przejazd na lotnisko kosztuje 8 złotych?
    • a-thomek Szynobus do Balic pusty, bo drogi. Ścisk w auto... 22.06.12, 18:32
      Jestem jednym z tych, którzy się przesiedli na MPK i ostatnio jechałem na lotnisko autobusem, gdy do tej pory zawsze kolejką. Nie z chytrości, nie z braku pieniędzy, po prostu nie zamierzam wspierać PKP, które chce mnie, co tu kryć, orżnąć, bo jak inaczej nazwać 19 złotych za tak krótki odcinek.
    • Gość: sikor MPK jest tylko przewoźnikiem. IP: *.ceti.pl 22.06.12, 18:35
      Po pierwsze to czy na danej lini jezdzi autobus midi czy 18m przegubowiec to jest decyzja zikitu. Po drugie linia 292 jest linia aglomeracyjna (gmina Zabierzów) i to ta gmina razem z zikitrem placi za kursy i ona zleca rodzaj i czestotliwosc autobusu
      Rozkład jazdy też nie ley w gesti MPK, MPK jest tylko i wyłącznie przewoźnikiem

Uwierzcie mi, że ograniczenia w ilości autobusów na mieście wprowadzane przez Zikit bardzo udeżają w MPK bo mnejsza liczba wozo/km to mniej pracy dla kierowców i grożące zwolnienia
      • Gość: m. Re: MPK jest tylko przewoźnikiem. IP: 94.42.237.* 22.06.12, 19:14
        Wlaśnie, niech kierowcy MPK się wypowiedzą, czy mają ścisk, czy nie. A PKP oszalało. Tam jeszcze trzeba z torbami biegać kawał. Szkoda gadać.
        • Gość: krakus PR a PKP IP: *.tktelekom.pl 23.06.12, 09:41
          Jakie PKP ?! Przewozy Regionalne już od 2 lat nie są w grupie PKP - są wyłączna własnością samorządów 16 województw. Swoją drogą może PKP IC wprowadziłoby na tę linię swoje pociągi - wszak konkurencja wymusza walkę o klienta!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka