Dodaj do ulubionych

Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24

19.07.12, 16:23
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: i dobrze Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.ghnet.pl 19.07.12, 16:27
      "Ptaki nie miały właściciela" - heloooł..gołębie??? seriously?
      • Gość: dorota Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 17:08
        Niektórzy hodują...
    • Gość: OHO Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 16:30
      Ja chetnie Ciebie bym otruł.... co ci winne ptaki? ze zyją obok? Gimbus czy głupek z domu?
      • Gość: wix A ty głupek z urodzenia czy wyuczony? IP: *.compower.pl 19.07.12, 16:48
        Latające worki z gównem są zwykłymi pasożytami.
        • Gość: burek do wix IP: *.zax.pl 19.07.12, 16:56
          wix, Ty za to kupki robisz symboliczne :D Glancuj słome, w niedziele do kościółka...
          • Gość: wix [...] IP: *.compower.pl 19.07.12, 17:28
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Sowa Gołąb - super ptak! IP: 94.42.92.* 20.07.12, 13:03
          Jakimi znowu pasożytami?! To ptaki, które świetnie zaadoptowały się do życia z człowiekiem, ale również w dzikim tereni świetnie sobie radzą. Ostatnio zresztą można zauważyć inwazję dzikich gołębi do miasta. Dachowce jednak są o wiele bardziej sprytniejsze. Ponadto są świetnymi lotnikami. Nie mają właściwie naturalnych wrogów - a to przez swoją manewrowość w powietrzu. Dlaczego nazywasz ich tak obraźliwie. No wstydź się! To wspaniałe ptaki!
      • miastkowianin Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 19.07.12, 22:12
        Gość portalu: OHO napisał(a):

> Ja chetnie Ciebie bym otruł.... co ci winne ptaki? ze zyją obok? Gimbus czy głu
        > pek z domu?

Chcesz mnie otruć? Toć to groźba karalna.
        miastkowianin@gmail.com
    • Gość: kore Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.centertel.pl 19.07.12, 16:35
      kretyni też powinni być tępieni z urzędu.
      • miastkowianin Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 19.07.12, 20:28
        Gość portalu: kore napisał(a):

> kretyni też powinni być tępieni z urzędu.

Kretyni powinni być poza urzędem.
        Wtedy mądrzy urzędnicy wprowadziliby sterylizację latających szczurów.
    • Gość: gość Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.ip.netia.com.pl 19.07.12, 16:44
      Zjadły amelinium, dlatego padły. Amelinium się nie je.
    • Gość: burek Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.zax.pl 19.07.12, 16:50
      A dlaczego szczury bo kupy robią? Czasem zaglądnij co Ty szczurze po sobie zostawiasz w klopie :D Jeden gołąb więcej nie nasra w miesiąc niż Ty w jeden dzień...
      • Gość: wix Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.compower.pl 19.07.12, 18:29
        Burek ty kołku nieociosany:-) Przynajmniej nie wali gdzie popadnie tylko w kibel:-)
        • Gość: burek do wix IP: *.zax.pl 20.07.12, 08:47
          Ciesz się, że Ty jesteś ociosany kołek :) A gołąb jak każde zwierze, załatwiać swoje potrzeby musi a gdyby Tobie kołeczku ociosany ktoś kibla nie zrobił i nie zainstalował kanalizacji też robiłbyś w krzaki...
          • Gość: wix Re: do burek IP: *.compower.pl 20.07.12, 10:27
            Sprecyzuj ten specyficzny wywód o krzakach bo nie wiem jaką mądrość chciałeś wystękać.
            • Gość: burek do wix IP: *.zax.pl 20.07.12, 10:43
              Urodziłeś się i najwyraźniej umrzesz w niewiedzy kołeczku ociosany :)
    • Gość: SraczykKrakowski Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.ghnet.pl 19.07.12, 17:30
      ciekawe, ze jak wytruto golebie przy al.JPII po remoncie "mlyna" kilka lat temu, to nikt niczego nie badal - a padniete ptaki lezaly wszedzie. dla niewtajemniczonych - policja jest 200 metrow obok (przy tej samej ulicy). przypomne, ze byly to czasy kiedy straszono nas ptasimi grypami itp. a jednak ptaki lezaly i lezaly... jak nie wierzycie - na spacerze zagladnijcie sobie za ogrodzenie mlyna, sa tam jeszcze pojemniki (puste) stojace tam od lat. kiedys byla w nich trutka ktora poczestowano ptaki, bo inwestor chcial miec problem z glowy po restauracji budynku ktory byl oblegany przez golebie. i co - ktos za to odpowiedzial kiedykolwiek?
      • teczowa-szmata Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 19.07.12, 20:27
        Gość portalu: SraczykKrakowski napisał(a):

> ciekawe, ze jak wytruto golebie przy al.JPII po remoncie "mlyna" kilka lat temu
        > , to nikt niczego nie badal - a padniete ptaki lezaly wszedzie.
        wolisz ptasie odchody w mące z której pieką chleb dla Ciebie?
    • miastkowianin ... 19.07.12, 17:46
      Gołębie, czyli latające szczury powinny być tępione legalnie. Jak każde dzikie zwierze, które roznosi choroby, którego populacja jest 100 razy za duża i ciagle rośnie. W cywilizowanym kraju jakim jest Szwecja wiedzą o tym od dawna i tępią je legalnie.
      • Gość: ? Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 18:26
        Aj waj

to już wiemy czemu milicja nie może się
        zająć poważniejszymi sprawami:

jest zajęta przy gołębiach do emerytury....
      • Gość: burek Re: ... IP: *.zax.pl 20.07.12, 08:48
        Człowiek więcej chorób i zaraz roznosi niż wszystkie gatunki zwierząt razem wzięte... melepeto!
    • Gość: fix Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: 213.134.163.* 19.07.12, 19:49
      ktoś wie może kiedy pochówek na Wawelu?
      • Gość: krak Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 19.07.12, 20:20
        Ładne kwiatki,co robią z naszymi pieniędzmi.(sekcje,badania,policja)
        • Gość: Sowa Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: 94.42.92.* 20.07.12, 13:05
          Niech robią te sekcje. Są inne rzeczy na które beznadziejni radni i urzędasy wydają pieniądze!
    • Gość: zmij666 dlaczego mozna truc szczury a nie golebie? IP: *.gemini.net.pl 19.07.12, 21:54
      Oprocz tego, ze golebie roznosza choroby, grzebia po smietnikach to jeszcze s... na nas z powietrza.
    • Gość: borewicz ech dlaczego tylko 24 a nie wiecej ? a najlepiej IP: *.aster.pl 19.07.12, 23:19
      wszystkie w krk to byloby cudownie !
    • Gość: Zyga Latające szczury won! IP: *.play-internet.pl 19.07.12, 23:21
      Gołębie przenoszą wszy, kleszcze i około 50 groźnych dla ludzi chorób zakaźnych. Szkody wyrządzane przez nie w substancji architektonicznej Krakowa można z grubsza oszacować na kilkanaście milionów zł rocznie. Im mniej tego pierzastego paskudztwa, tym lepiej dla ludzi i dla miasta.
      • Gość: burek A gdzie IP: *.zax.pl 20.07.12, 09:10
        A gdzie wyczytałaś o 50-ciu groźnych chorobach przenoszonych przez gołębie? I pytanie jeszcze w jaki sposób te choroby są przenoszone? Po pierwsze, zdecydowaną większością chorób człowiek od zwierzęcia się nie zarazi, po drugie - trzeba byłoby jeść mięso surowe ze zwierząt lub dosłownie wtryniac ich odchody żeby móc czymkolwiek się zarazić. A po trzecie, elewacje bydunków nie niszczeją wyłącznie w skutek odchodów ptaków - to mały odsetek w przyczynie, a zwykłe działania erozyjne wilgoci, wody, kurzu, zanieczyszczenia, itp.
        • Gość: Ja Re: A gdzie IP: *.tktelekom.pl 20.07.12, 09:43
          To weź je sobie do domu i zaopiekuj się nimi!!
          • Gość: burek Re: A gdzie IP: *.zax.pl 20.07.12, 10:17
            Lata temu odchowałem gołębia u siebie w domu i jakoś żyję, natomiast malkonentom i życiowym frustratom zawsze wszystko przeszkadza...
            • Gość: Ja Re: A gdzie IP: *.tktelekom.pl 20.07.12, 10:26
              Ojej!!! I nie zagościły u Ciebie na stałe te przemiłe przytulaki??!!! A dlaczegóż to??? Czyżbyś nie chciał udostępnić im toalety??!!!
        • Gość: ja Re: A gdzie IP: *.ericpol.com 20.07.12, 13:49
          > byłoby jeść mięso surowe ze zwierząt lub dosłownie wtryniac ich odchody żeby mó

niestety na tym świecie również żyje dość spora populacja dzieci w wieku 6-12 miesięcy które używają wszystkich czterech kończyn do poruszania się po balkonie niestety zasrywanym przez te "wspaniałe ptaki", a na dodatek używają dwóch z tych czterech kończyn do uśmierzenia nieprzyjemności związanych z ząbkowaniem - i co tak ciężko by śladowe ilości tychże odchodów trafiły do układu pokarmowego?
          Zanim się posypią "dobre rady":
          1. Skrobanie, szczotkowanie, mycie balkonu nie wystarcza, białe plamy zostają czyli conieco tej wychwalanej przez niektórych substancji pozostaje.
          2. Zastawianie czymkolwiek otwartych drzwi balkonowych (konieczne podczas upału) jest żadną przeszkodą dla malucha spragnionego wrażeń i widoku z balkonu.
          • Gość: burek Re: A gdzie IP: *.zax.pl 20.07.12, 14:03
            Wystarczy wiatraczek odpustowy za 2 złote na balkonie, przyklejony na balkonie wizerunek ptaka drapieżnego, itd, itp i po problemie. Sposobów dziesiątki i wystarczy trochę pomyśleć...
            • Gość: ja Re: A gdzie IP: *.ericpol.com 20.07.12, 14:42
              to wszystko działa przez 3-5 dni. Naprawdę już wiele próbowałem.

Ale może źle to robiłem, słuchaj, i nie żartuję absolutnie, zapłacę Ci 500 zł jeśli uda Ci się zrobić cokolwiek (poza zabudową balkonu szybami, siatką, kratami - to jest dla mnie nieakceptowane bo nie chcę szklarni/więzienia na balkonie) z tych itp itd że przez cały sezon zakładania gniazd żadnego gołębia nie przyłapię na moim balkonie.
              Odpisz jeśli przyjmujesz wyzwanie, będę naprawdę wdzięczny bo ta batalia trwa już od lat...
            • Gość: ja Re: A gdzie IP: *.ericpol.com 20.07.12, 14:49
              to wszystko działa przez 3-5 dni. Naprawdę już wiele próbowałem.

Ale może źle to robiłem, słuchaj, i nie żartuję absolutnie, zapłacę Ci 500 zł jeśli uda Ci się zrobić cokolwiek (poza zabudową balkonu szybami, siatką, kratami - to jest dla mnie nieakceptowane bo nie chcę szklarni/więzienia na balkonie) z tych itp itd że przez cały sezon zakładania gniazd żadnego gołębia nie przyłapię na moim balkonie.
              Odpisz jeśli przyjmujesz wyzwanie, będę naprawdę wdzięczny bo ta batalia trwa już od lat...
    • Gość: ornitolog Może zrozumiały wreszcie, że nie są lubiane IP: *.play-internet.pl 19.07.12, 23:47
      i same się zabiły?!
    • Gość: MK Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: 149.156.58.* 20.07.12, 08:42
      Przykre, bo to żywe stworzenie, ale prawda jest taka że jest ich za dużo, że pasożytują wokół ludzi i roznoszą rozmaite choróbska i żyjątka. Różnica między gołębiem a szczurem jest tylko taka, że szczur nie siedzi mi na parapecie i nie osrywa balkonu. Jak się morduje szczury to wszyscy się cieszą a nie płaczą po nich.
      • Gość: Sowa Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: 94.42.92.* 20.07.12, 13:08
        Kolego, trochę mniej nienawistne posty pisz o tych wspaniałych ptakach i dowiedz się też czym jest pasożytnictwo.
    • Gość: DW Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.centertel.pl 20.07.12, 11:09
      Nowohuckie Babuszki karmią gołąbki chlebkiem. Ptaszki nie znają umiaru, przejadły się bidulki i wykorkowały zbiorowo.
      • Gość: Sowa Re: Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: 94.42.92.* 20.07.12, 13:09
        I niech karmią. To może ich jedyna radość w żuciu. Dzieci o nich zapomniały, nie mają nikogo, tylko te gołąbki. Niech im dają!
    • Gość: Sowa Gołąb - niesamowity ptak ... IP: 94.42.92.* 20.07.12, 12:58
      Powiedziałbym nawet o wiele bardziej przydatny człowiekowi niż jakiś tam kundel. Spotykamy oczywiście psy w służbie człowieka (wykrywają bomby, wyszukują ludzi w lawinisku, pomagają niewidomym). A do gołębi powinniśmy mieć pewien sentyment. Przez lata roznosiły pocztę, a podczas drugiej wojny światowej przyczyniły się do udanego lądowania wojsk alianckich w Europie przenosząc meldunki wywiadowcze z Niemiec przez kanał do Anglii. Gołąb to jedyny ptak, który może podjąć wyzwanie sokołowi w powietrzu. Przy prędkości sokoła dochodzącą do 300 km, gołąb potrafi się wywinąć obronną ręką z takiego ataku, przez swoją niesamowitą zdolność do manewrowania. To jak wspaniały helikopter, samolot pionowego startu, samolot do akrobacji, bombowiec i transportowiec dalekiego zasięgu w jednym.
      Ten sentyment jednak nie powinien nam przeszkadzać w zwalczaniu tych ptaków na osiedlach, dachach, strychach itp. Tak samo powinniśmy zresztą postępować z włóczącymi się bezpańsko psami. Ale z drugiej strony czy furgot ich skrzydeł, pogruchiwania nie są przyjemne? Nie trujmy tych gołębi, przepędzajmy je lepiej!
      • Gość: S Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.tktelekom.pl 20.07.12, 13:09
        Gdyby każdy wielbiciel gruchania przygarnął trzy gołąbki to byłoby po sprawie!!!Wszyscy byliby zadowoleni. Ja - odkąd taki przyjemniaczek zrobił dziobem dziurę w policzku mojego dwuletniego syna - omijam z daleka te darmozjady i obsrywacze. Gdyby to ode mnie zależało wytrułabym wszystkie co do jednego!!!! Wielcy obrońcy pasożytów rozczulają się nad nimi, ale żeby się nimi zająć to już nie!!!!
        • Gość: burek Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.zax.pl 20.07.12, 13:33
          A mojego syna pies ugryzł, też mam wszystkie psy wytruć?

Pewne zwierzęta w przestrzeni ze sobą rywalizują i już dawno dowiedziono, że gdzie nie ma ptaków (w tym i przede wszystkim gołebii), to za pożywieniem zaczną eksplorować większe tereny gryzonie - myszczy i szczury. I warto to sobie uświadomić, że przerywając lub zaburzając pewne ekosystemy, nastąpi przez pewien czas dziura a później dziura zostanie wypełniona przez inne gatunki przy których gołąb to małe drobne...
          • Gość: Ja Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.tktelekom.pl 20.07.12, 13:54
            jeszcze raz powtarzam. Wypełnij tymi obsrańcami dziurę swojego mieszkania!!!!! Hoduj je, zachwycaj się nimi, ale nie zmuszaj do tego innych!!!!
            • Gość: burek Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.zax.pl 20.07.12, 13:59
              A czy ktoś zmusza Cie do hodowania gołebii, łożysz na ich utrzymanie? Nie, to co się tak ciskasz? A ruch żeby czasem wysprzątać balkon, umyć okno czy parapet Ci się przyda. Trochę dotlenisz mózgownice...
              • Gość: Ja Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.tktelekom.pl 20.07.12, 14:02
                Ty już nie masz co dotleniać. Otóz właśnie łoże na te pasożyty, gdyż z moich podatków opłaca się służby, które usuwają odchody tych - jak to Ty nazywasz - ptaków z zabytków tego pięknego miasta!!!
                • Gość: burek Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.zax.pl 20.07.12, 14:08
                  Równie dobrze mogę napisać, że łożę ogromne pieniądze na sprzątanie miasta po Juvenaliach, Wiankach, koncertach i innego typu imprez, łącznie z utrzymaniem wytrzeźwiałki na ul. Rozrywki. Bombą zrzucić na Kraków i po pasożytach wszelkiego gatunku...

A co do niszczejących elewacji. Chłopie, otrzeźwiej! Czas najwyższy! To nie wina gołebii a erozji - wiatr, woda, pyły, zanieczyszczenia, związki toksyczne w powietrzu itd, itp a gołebie mają tu marginalne znaczenie, łącznie z innymi gatunkami ptaków których żyje znacznie więcej niż gołebii.
                • Gość: burek Re: Gołąb - niesamowity ptak ... IP: *.zax.pl 20.07.12, 14:14
                  A o budynki i ich elewacje należy dbać i nie ma znaczenia czy zalega tam guano ptaków czy porasta mchem, czy wręcz zanieczyszczone przez brudną atmosferę. To normalne zabiegi które są zabiegami konserwacyjnymi i pielęgnacyjnymi. Zupełnie jak z zębami. Dbasz, masz długo zdrowe, nie dbasz o zeby... próchnica...
    • Gość: a propos Otruto gołębie w Nowej Hucie? Padły 24 IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.12, 14:40
      www.facebook.com/pages/Krak%C3%B3w-ma-nasrane/352369841444725?ref=ts polecam!!
      • Gość: burek A... IP: *.zax.pl 20.07.12, 14:56
        A ja polecam zdrowy rozsądek i szacunek do przyrody :) I od lat proszę swoich sąsiadów żeby nie zaśmiecali mi ogródka wyrzucanymi z balkonu petami, torebkami ekspresowymi z herbaty, puszkami z piwa, niedojedzonymi parówkami, itd i nie mogę się doprosić :) Jest w tym pewna regularność bo najwięcej zaśmiecają właśnie ci dla których gołebie to latające szczury :D To się nazywa paradoks...
    • Gość: burek Re: A gdzie IP: *.zax.pl 20.07.12, 15:03
      Wiatraczek absolutnie pomaga. Im bardziej błyszczący tym lepiej. Dwa wiatraczki, po jednym na 1/4 i 3/4 długości balustrady i gotowe. Ptak nie podleci ze względu na ruch i odblaski.

A za pięć stówek dziękuję, mam swoje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka