Dodaj do ulubionych

Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pomog...

25.07.12, 06:19
Podobne zjawisko ma miejsce w sklepach Alma. Dzieci wkładają zakupy klientów do toreb i w zamian wyciagają rękę po pieniążek.
Robią to w sposób zorganizowany z pomocą i za zgodą kierownictwa sklepu. Owo kierownictwo zapewne uważa się za robiące dobry uczynek.
A może trzeba dzieciom dać wiadro, szmatę wyznaczyć rejon do posprzątania i uczciwie zapłacić?
Obserwuj wątek
    • Gość: krak Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pomog... IP: *.noc.fibertech.net.pl 25.07.12, 07:30
      zgadzam się z poprzednikiem, szczep harcerski który opanował almę wykorzystuje dzieci w wieku 9-15 lat z zbierającymi monety do puszek....Może pora skończyć z czymś takim.... dzieci maja mieć wakacje a jak chce się uczyć pomagać to może skontaktować z Mopsem aby przyniosły zakupy starszej samotnej osobie , sprzątnąć mieszkanie itp. Kiedyś był Teleranek a w nim niewidzialna ręka która pomagała. Alma powinna zapłacić za usługi szczepu.. a nie przerzucać to na klientów.....
      • Gość: salt Harcerze w Almie IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.12, 10:16
        Nie zbierali tych pieniędzy dla siebie do kieszeni, tylko właśnie na dofinansowanie działalności swojej organizacji, w tym np. wyjazdu na obóz w wakacje.
        • Gość: Jakub Re: Harcerze w Almie IP: *.centertel.pl 25.07.12, 22:06
          To żebractwo harcerzy uwłacza godności. Sam byłem harcerzem w latach gdy naprawdę o wszystko bylo trudno, ale nigdy nie przyszloby nam do głowy żebrać po supermarketach. pracowaliśmy w polu przy żniwach, organizowaliśmy imprezy dla dzieciaków, za to czasami dostawaliśmy jakieś wsparcie najczęsciej w postaci żywności lub sprzetu. Czasami też pieniądze, ale były one uczciwie zarobione.
          Dziś nie posłałbym dziecka do takiego pseudoharcerstwa, w którym honor zamieniono na mamonę.
    • emplo Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pomog... 25.07.12, 08:48
      "Odciągamy dzieci od żebractwa - opowiada Drewniak"

Jakiego żebractwa? Dzieci coś tam tworzą, potem to sprzedają. To się nazywa przedsiębiorczość. I jeśli dzieci nie robią tego po to, żeby oddać potem pieniądze swoim "opiekunom" to ja jestem jak najbardziej za!
      • Gość: Statystyczny_Polak Re: Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pom IP: 81.136.242.* 25.07.12, 11:40
        tez jestem za
        Latwe pieniadze? Dobrze! - znalazly dla siebie nisze i tyle.
    • Gość: ... Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pomog... IP: *.xdsl.centertel.pl 25.07.12, 14:11
      "żebrzącymi dziećmi (i nie tylko, bo pieniądze wyłudzają też nastolatki i dwudziestoparolatki)"
      -fakt - nigdy nie widziałem żebrzącego tzrydziesto-, czterdziesto-....osiemdziesięcioparolatka :D

• gazeta_mi_placi Re: Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pom 25.07.12, 15:17
      Gdyby jeszcze wkładali te zakupy z pomyślunkiem minimalnym, ale nie.
      Znajomej ciężki płyn do prania położyli na pudełku ze śmietaną, innej wymieszali chemię z produktami spożywczymi, a mi zakupy na maksymalnie dwie reklamówki (lub nawet jedną dobrze upakowaną) rozłożyli ekologicznie do czterech reklamówek.
    • Gość: Ania Kupisz kartkę, wzruszysz się. Myślisz, że pomog... IP: *.ghnet.pl 25.07.12, 16:10
      Ten drewniak chyba jest z drewna - ludziom trzeba pomagac, dzieciom tym bardziej! Ja zawsze daje pare zlotych, ludzie bez jaj stac nas wszystkich na taka odrobine pomocy i ludzkich uczuc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka