Dodaj do ulubionych

Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach

IP: *.home.aster.pl 19.09.12, 08:26
W ramach nagrody załatajcie chociaż dziury na głównych ulicach miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: r_xxx Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.12, 08:40
      Kawałek Prądnika Białego..
      Dziurawa jak sito Pachońskiego, "alpinistyczny" chodnik przy Tajber/Glogera.
      I NA PEWNO lepiej nie będzie.
      Nasze pieniądze pójdą na kolejny bruczek i latarenki w Centrum.
      • Gość: quasi Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.um.krakow.pl 19.09.12, 09:02
        przecież tylko 5% podatku wraca z Warszawy do miasta
        • Gość: pawel319 Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.static.chello.pl 19.09.12, 10:48
          jakie 5%? chyba 50...:
          serwisy.gazetaprawna.pl/pit/galerie/600216,duze-zdjecie,1,miasta-chca-wiecej-pieniedzy-z-pit.html
    • Gość: Stefan specjaliści od map IP: *.aster.pl 19.09.12, 08:58
      Z Waszej infografilki wynika, że najważniejsza polska rzeka to Rudawa. Brawo!

Wisła to jakaś nieistotna (niezaznaczona) rzeczułka, która obok Norbertanek wpada do dużej Rudawy i dalej płyną razem. No i zgodnie z zasadami powinna się nazywać tak jak większa z dwóch łączących się rzek. A więc to Rudawa płynie dalej. Ciekawe czy o tym wiedzą w Sandomierzu, Warszawie, Toruniu i Gdańsku. :-)
    • misself Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach 19.09.12, 08:59
      Płacę podatki w Krakowie, więc wzięłam udział w tym konkursie. W ramach nagrody została mi przyznana karta uprawniająca do bezpłatnego parkowania tuż przy Dworcu Głównym - czyli coś kompletnie bezwartościowego, bo nagrodzono moją wypowiedź na temat infrastruktury rowerowej i komunikacji miejskiej.

Może ktoś chce odkupić taką kartę? Nie jest imienna.
      • ninsei Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 10:09
        Chetnie, a co to za kartai za ile oraz jak dlugo jest wazna? :-)
        • misself Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 16:29
          ninsei napisał:

> Chetnie, a co to za kartai za ile oraz jak dlugo jest wazna? :-)

6 miesięcy od 1 października.
          krakow.gumtree.pl/c-ViewAd?AdId=415048487
    • Gość: ggg Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach IP: *.ghnet.pl 19.09.12, 10:10
      "... niemal na pewno nowi podatnicy będą mogli liczyć na preferencje np. przy rekrutacji dzieci do przedszkoli samorządowych."

Z tymi preferencjami przy rekrutacji do przedszkoli, to chyba jakaś kpina. Płacę podatki w Krakowie od lat i nie mam z tego tytułu żadnych preferencji. Jedno dziecko chodziło do żłobka prywatnego, teraz chodzi do przedszkola prywatnego, a kolejne czeka w kolejce. Raczej za niepłacenie podatków w Krakowie powinny być punkty ujemne przy rekrutacji.
      • Gość: ooo Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.61.citypartner.pl 19.09.12, 10:21
        Właśnie. To za niepłacenie podatków w Krakowie (jeśli tu się mieszka) powinny być kary. I chyba takie są przewidziane. Może wreszcie urzędnicy zamiast się prosić, będą egzekwować i karać tych, którzy się nie stosują do przepisów - najlepiej 5 lat wstecz i z karnymi odsetkami.
        • misself Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 16:30
          Gość portalu: ooo napisał(a):

> Właśnie. To za niepłacenie podatków w Krakowie (jeśli tu się mieszka) powinny b
          > yć kary.

Nie do wyegzekwowania. Właśnie o to chodzi, że dużo ludzi tu mieszka, ale zameldowani są zupełnie gdzie indziej. Podatki powinno się płacić w miejscu zamieszkania, ale nie ma ewidencji ludzi, którzy mają meldunek poza Krakowem, a mieszkają w Krakowie.
          • Gość: Łukasz Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.187.236.144.ip.abpl.pl 19.09.12, 18:06
            a kiedy właściciele mieszkań zaczną płacić podatki od wynajmu mieszkań tym wszystkim złym, przyjezdnym, nie urodzonym tutaj?

Widzicie tylko jedną stronę ale drugiej nie!

Wymagacie by inni byli fair, to może sami bądzcie najpierw fair.
      • aarvedui Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 11:58
        Gość portalu: ggg napisał(a):

> Z tymi preferencjami przy rekrutacji do przedszkoli, to chyba jakaś kpina. Płac
        (...) Raczej za niepłacenie podatków w Krakowie powinny by
        > ć punkty ujemne przy rekrutacji.

masz zdecydowanie rację. najlepiej działa prawo, gdzie marchewka i kij są powiązane.

za zmianę miejsca opodatkowania może być nagroda - ale najwyżej ważna przez rok, np 5 punktów

natomiast dla podatników płacących poza Krakowem, ale chcących wysłać dzieci do instytucji krakowskich powinny być punkty ujemne, stawka x razy nagroda, np -10 albo -15 punktów karnych za nie płacenie podatków w mieście.
        • misself Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 16:33
          aarvedui napisał:

> za zmianę miejsca opodatkowania może być nagroda - ale najwyżej ważna przez rok
          > , np 5 punktów

To taka nagroda jak ta karta do parkowania.
          Nie mam dzieci, płacę podatki w Krakowie od 2 lat.
          Opłacałoby mi się zmienić na miejsce mojego stałego zameldowania, jak będę miała powiedzmy dwulatka, a następnie z powrotem się przepisać, jak moje dziecko będzie mieć trzy lata.

Chyba nie o to chodzi, żeby w ten sposób żonglować, zwłaszcza że w 2015 zdaje się mają znieść obowiązek meldunkowy, więc wtedy każdy się będzie musiał zdeklarować, gdzie mieszka, i problemu nie będzie.
      • Gość: marcin Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 17:55
        > "... niemal na pewno nowi podatnicy będą mogli liczyć na preferencje np. przy
        > rekrutacji dzieci do przedszkoli samorządowych."

jak to wejdzie, to biorę swoje podatki z Krakowa. i przenoszę gdziekolwiek. Nie dość, że dla mojej córki nie ma miejsca w przedszkolu samorządowym to miast obcina (i spóźnia się z wypłatami) dotacje dla przedszkoli prywatnych.
        To jakaś kpina.
    • harrison_bergeron Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach 19.09.12, 10:34
      1500 złotych na głowę.
      Szaleństwa nie ma.
    • ar.co Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach 19.09.12, 13:08
      Wcale nie trzeba osobiście zgłaszać się w US, wystarczy wysłać zgłoszenie zmiany pocztą (druki są do ściągnięcia na stronie internetowej US).
      • Gość: Ania Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni IP: *.ghnet.pl 19.09.12, 14:03
        Juz wszyscy pedza na poczte :)
      • misself Re: Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielni 19.09.12, 16:34
        ar.co napisała:

> Wcale nie trzeba osobiście zgłaszać się w US, wystarczy wysłać zgłoszenie zmian
        > y pocztą (druki są do ściągnięcia na stronie internetowej US).

Ja składałam przez internet przy okazji wysyłania PIT-u :-)
    • Gość: sara Ilu podatników przybyło w krakowskich dzielnicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 17:39
      A ja bardzo chętnie płaciłabym podatki a nawet zameldowała się we własnym domu w Krakowie gdyby nie URZĘDNICY wydziału architektury, którzy dla których 2 lata to za mało aby wydać zgodę nie remont!!! 2 lata, przecież to jest chore!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka