Dodaj do ulubionych

VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 21:19
He, he !!
Izba Architektów Rzeczypospolitej Polskiej i Małopolska Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa, póki co to rozsyła na pewno architektom vademecum projektanta i inwestora. Przypuszczam, że Izby będą chciały rozprzestrzeniać to wydawnictwo również wśród inwestorów. Jest ono zarówno w formie papierowej, jak i elektronicznej na cd-romie. Zwracam uwagę na tytuł, który sugeruje, że inwestor korzystając z tego wydawnictwa, dowie się wszystkiego na temat prawidłowego pod względem prawnym, postępowania inwestycyjnego. Podam przykład - chcę postawić dom jednorodzinny. Wkładam płytkę do napędu, czekam..., czekam....., może coś "odpali"....., czekam.... No nic. Zrobię inaczej - Mój komputer-----cd rom "Prawo"-----otwórz. Pokazuje się 20 folderów. Pierwszy "0 000 TYTUŁ" a w nim plik Worda pod tytułem "Strona tytułowa.doc", gdzie Pan, przypuszczalnie inżynier, chwali się, że zestawił akty prawne odnośnie budownictwa. To by było na tyle. Drugi Folder "A 100 Budownictwo". Znowu pliki Worda, tym razem już konkretne ustawy i rozporządzenia. Następne katalogi podobne do drugiego. I koniec !! Zbiór ściągniętych z Internetu, niby posegregowanych, ustaw i rozporządzeń. Jakbym to kupił, będąc inwestorem, załamałbym się !!!! Reasumując - pomysł był dobry. Wykonanie nie zasługuje nawet na ocenę mierną. Pod względem informatycznym - niedostateczny !!! Dalej nie wiem jak postawić domek zgodnie z prawem :) Ciekawe, kto za to zapłacił i ile? Ot, bubel i tyle.
Obserwuj wątek
    • hm_tak Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA 03.07.04, 09:41
      Witam,
      A Pan to pewnie mniemałeś, że Izba za własne pieniądze pozbawi się(swoich
      czlonków)monopolu na obcowanie z urzednikami? Eee - no nie wierzę, żebyś Pan
      tak myslał.
      Oczywiście najlepszy jest taki przeciwnik, który sam przygotowuje własną
      zbędność, ale gromada architektów do takich przeciwników nie nalezy.
      Przypominam, że mówiąc o Izbie Architektów RP mówimy o firmie, która na
      przewodniczącego Krajowego Sądu Dyscyplinarnego wybrała sobie późniejszego
      projektanta ( projektanta?)niezapomnianego Hotelu Szyraton ( w skrócie NHS)f
      Krakowie, Pana Profesora Dochtora Habilitowanego Dyrektora Dziekana Wzór Cnót i
      Moralności Wychowawcę Pokoleń Młodzieży (oraz człowieka o bardzo rozległej
      wiedzy btw. nie pojmuję, jak mógł wykręcić coś takiego)- nazwisko chyba
      niepotrzebne...
      • Gość: JacekKra Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 20:59
        Ale paranoicznie, "vademecum" przygotował członek izby inżynierów, nie architektów ;)
        • Gość: urzednik Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.spine.pl 04.07.04, 22:34
          zwróćcie uwagę na nieaktualnośc niektórych przepisów bowiem weszła w życie
          nowelizacja prawa budowlanego oraz rozporządzenia w sprawie warunków
          technicznych.. Po za tym zwróćcie uwagę na skład komisji legislacyjnej. Tak np
          jedna z osób tam widniejących ( może jest ich więcej) nie ma w ogóle żadnych
          uprawnień budowlanych, nigdy nic nie projektowała, ani też nie jest prawnikiem
          Tak w ogóle to takie wydawnictwo jest moze potrzebne ale na Boga niech się tym
          zajmą fachowcy, praktycy ( nie Ci co stworzyli paranoiczne ustawy i nie Ci co
          tak je interpretują żeby ochronić własny tyłek ).
          • Gość: JacekKra Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 23:23
            Ja mam podejrzenia, że jedna z tych osób (powstrzymam się jeszcze od nazwisk), co tworzyła "vademecum" nie ma pojęcia o inwestycjach, prawie budowlanym, że nie wspomnę o prawie autorskim. Ale to już "inna bajka" ;)
    • Gość: jans Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 19:14
      Vademecum jest rozprowadzane wśród członków Izby za darmo. Poza Izbą można je
      będzie kupić ale oczywiście nie ma takiego obowiązku. Myslę że to był dobry
      pomysł zebrania wszystkich aktów prawnych w jednym wydawnictwie, bo ciągłe
      szukanie w Internecie i ew. drukowanie tez może być kłopotliwe i kosztowne. Być
      może nie jest to wydawnictwo doskonałe ale jest to pierwsze tego typu
      opracowanie stworzone przez Izbę. Swoją drogą to nie bardzo wiem co chciałbyś w
      nim znaleźc - to nie jest poradnik dla inwestorów budujących domki
      jednorodzinne tylko wydawnictwo przeznaczone przede wszystkim dla architektów
      profesjonalistów, członków Izby. Porady typu jak zbudować dom mozna znaleźc w
      Muratorze i innych tego typu pismach. O ile wiem to celem tego wydawnictwa było
      m in. takie zebranie przepisow i wyjaśnienie wątpliwości dot. projektu
      budowlanego by można było go bez konieczności ciągłego uzupełniania złożyć w
      Wydziale Architektury i uzyskać pozwolenie na budowę. Zycie jak zwykle
      zweryfikuje to opracowanie, uważam jednak że dobrze że Izba podejmuje takie
      działania, ktore mają ułatwic życie architektom. Proponowałbym przekazać
      krytyczne uwagi pod adres Małopolskiej Izby Architektów, będzie to działanie na
      pewno bardziej konstruktywne niz wyśmiewanie wysiłku całej grupy ludzi
      działających było nie było w dobrej wierze.
      • malylasek Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA 05.07.04, 20:59
        no nie za darmo bo m.innymi za moją składkę 50 zł miesięcznie.Może lepiej żeby
        izba w końcu zabrała się za działania mające na celu zdroworozsądkową poprawę
        prawa budowlanego i tych bzdur które z niego wynikają zawartych m.innymi w tym
        opracowaniu. Jeszcze jakieś 10 lat temu dokumentacja przeciętnego domku to była
        cieniutka książeczka jakieś 10 - 20 stron teraz kilka grubych tomów i
        kilkanaście różnych uzgodnień.Pocedura uzyskania pozwolenia na budowę w
        Krakowie to przeciętnie 1,5 roku a jak tak dalej pójdzie pewnie będzie jeszcze
        dłużej .Parę lat temu dwa trzy tygodnie no może miesiąc i komu to
        przeszkadzało, może były jakieś katastrofy budowlane nie domy stoją ludzie
        mieszkają i się cieszą że wtedy to załatwili bez problemu
      • Gość: JacekKra Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 23:43
        Pierwsza sprawa - wydawnictwo to nazywa się VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - PROJEKT BUDOWLANY. Załóżmy, że to ja jestem inwestorem.

Druga sprawa - z tego co się zorientowałem to autorem tegoż CD-Romu nie jest Architekt, tylko członek Małopolskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa.
        Domyślam się, że inżynier (a może prawnik?) z wieloletnią praktyką ;-)
        Gdyby to robił Architekt-praktyk to wydaje mi się, że zawartość merytoryczna byłaby dużo lepsza. Ale praktycy czasu nie mają - bo myślą skąd, przy obecnych układach i sytuacji w WA UMK, - zarobić na utrzymanie.
        A od strony informatycznej to pewnie, że się przejechałem. Bo to jest szczyt pewnego rodzaju niechlujności i niestaranności. Żadnego menu, chociażby otwierającego się w zwykłej przeglądarce WWW... Pewnie czasu nie wystarczyło, albo też wiedzy i możliwości zabrakło ;)

Trzecia sprawa - wydaje mi się, że każdy Architekt dysponuje tymi materiałami i co ważniejsze na pewno aktualniejszymi (no comment).

Czwarta sprawa - przy tym tempie zmian wymagań stawianych Inwestorowi (chyba, że Inwestor upoważni Architekta (15 złotych w znaczkach)) to i tak petent dopiero jak mu przyślą tzw. "braki" dowiaduje się co musi uzupełnić. I wieloletnia praktyka Architekta mozę tutaj nic nie dać...

Po piąte - z tego wydawnictwa nic nie wynika - załatwiałem ostatnio sprawę pozwolenia na budowę!! na docieplenie budynku. Dopiero Pani w WA UMK otwiera zainteresowanemu oczy.

Po szóste - wyśmiewam !!! I to z tak prozaicznej przyczyny, że byłoby zdecydowanie lepiej gdyby Izby, a szczególnie Izba Architektów wpłynęła na to co się dzieje w Wydziale Architektury naszego miasta. Patrz WZiZT !!! Przy dobrych wiatrach w tym miesiącu, wg tego co Urząd Miasta podaje w Dzienniku Polskim, przewiduję, że zostanie wydane parę WZiZT.

Po siódme - za darmo to ono rozprowadzane nie jest ... patrz składka 50 złotych miesięcznie.
        • Gość: jans Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:52
          Podyskutujmy w kilku punktach..
          Autorem CD jest członek Izby Budownictwa, i bardzo dobrze bo inzynierow jest w
          skali kraju kilkadziesiat tysięcy, a architektów tylko ok 7000, więc należy
          chyba podejmowac wspólne działania ...
          Na pewno forma Cd mogła by byc lepsza ...
          Materiały są o ile się orientuje aktualne, będę wdzięczny za wskazanie tych
          nieaktualnych, mysle że inni zainteresowani również. Z drugiej strony trudno
          nadążyć za radosna twórczościa naszego Sejmu :-((
          Co do punktu szóstego. Izba na pewno będzie wdzięczna za wskazanie sposobu, jak
          wpłynąc na działalność WA UMK. WA podlega Panu Prezydentowi, działa w oparciu o
          ustawy i przepisy. Co mają zrobić architekci? Położyć się przed drzwiami na
          Rynku Podgórskim? Zastrajkować?Proszę o pomysły! Łatwo napisać że Izba powinna
          wpłynąc na Urząd Miasta tylko,że to jest niestety tzw. chciejstwo, ale być może
          się mylę...
          I na koniec, moze dobrze że składka chociaz w takiej formie moze "wrócic" do
          architektów?
          • Gość: JacekKra Re: VADEMECUM PROJEKTANTA I INWESTORA - HA, HA,HA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 23:28
            Podyskutujmy w kilku punktach.. - no to dyskutuję !

Autorem CD jest członek Izby Budownictwa, i bardzo dobrze bo inzynierow jest w
            skali kraju kilkadziesiat tysięcy, a architektów tylko ok 7000, więc należy
            chyba podejmowac wspólne działania ...
            A co ten Inżynier w swoim życiu osiągnął ?? I czym się zajmuje na co dzień?

Na pewno forma Cd mogła by byc lepsza ...
            OOOO, proszę !!!

Materiały są o ile się orientuje aktualne, będę wdzięczny za wskazanie tych
            nieaktualnych, mysle że inni zainteresowani również. Z drugiej strony trudno
            nadążyć za radosna twórczościa naszego Sejmu :-((
            Materiały przeanalizuję, opierałem się na nie swojej opinni, jak sam znajdę bubla nie omieszkam poinformować. Co do twórczości Sejmu - niestety masz rację ,jest bardzo radosna. I dlatego tego typu wydawnictwo uważam za mocno przedwczesne...

Co do punktu szóstego. Izba na pewno będzie wdzięczna za wskazanie sposobu, jak
            wpłynąc na działalność WA UMK. WA podlega Panu Prezydentowi, działa w oparciu o
            ustawy i przepisy. Co mają zrobić architekci? Położyć się przed drzwiami na
            Rynku Podgórskim? Zastrajkować?Proszę o pomysły! Łatwo napisać że Izba powinna
            wpłynąc na Urząd Miasta tylko,że to jest niestety tzw. chciejstwo, ale być może
            się mylę...
            No sorry !! Izba Architektów, jako organ powstały poniekąd dzieki naszym ustawodawcom, jakiś wpływ na to co się dzieje w WA UMK wpływ mieć powinna. Tam też pracują Architekci. Jakby na to nie patrzeć utrzymujemy tę dość znaczną grupę urzędników i mamy prawo, jako obywatele, domagać się czegoś wzamian. A tak to, o ile pamiętam, było jedno spotkanie z JM dyrektorem WA i co? Coraz gorzej... Pracownicy Izby są dobrze wynagradzani, więc należy się spodziewać, że będą reprezentować tych, którzy płacą im pensję. Przejrzyjmy na oczy - to już jest PARALIŻ inwestycyjny naszego miasta !! Z czego mają zyć Architekci i firmy budowlane ? Tzw. "tematy prezydenckie" załatwiane są terminowo.

I na koniec, moze dobrze że składka chociaz w takiej formie moze "wrócic" do
            architektów?
            Ja bym podziękował za taki powrót składki odsyłając to "Dzieło". Piękne oprawy, książki, biuletyny i pustka, pustka, pustka.... Ciekawe ile członków IA zalega ze składkami i opłaceniem ubezpieczenia? I wierz mi - nie ze swojej winy, czy normalnego niedbalstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka