Dodaj do ulubionych

Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków.

IP: 192.168.2.* 17.03.02, 20:20
Kiedyś Warszawiacy użalali się, że prowadzący pojazdy w ich MZK, zachowują się
tak, jakby wozili worki z zimniakami, a nie ludzi. Muszę powiedzieć, że u nas
są uprzejmi, chociarz mają swoje humory.
Np., kolega ostatnio mi opowiadał, że jechał 502 do szkoły i na przystanku,
policja na sygnale zablokowała się pomiędzy autobusem i przystankiem
(chodnikiem). W tym momencie wyskoczył kierowca i... cytuję: "Gdzie jedziecie
wy h...", AUTENTYCZNIE.
Czasem zdarzy się też, że jakieś auto zajedzie drogę pojazdowi MPK, wówczas z
cokpitu dobiegają przekleństwa i bluźnierstwa.

A TERAZ TO CO NAJLEPSZE:

Wysłałem swoją Babcię, pewnego zimowego dnia na pętle w Bieżanowie - do 502.
Babcia po przyjeździe do domu dzwoni i mówi mi, że kierowca, ni z tego ni z
owego jadąc Straszewskiego w stronę Placu Centralnego SKRĘCIŁ W
J.PIŁSUDZKIEGO!!! Pasażerowie się nieco zaniepokoili i zaczęli nawiązywać
kontakt z zapracowanym kierowcą. Skończyło się na tym, że autobus 502 ZAWRACAŁ
NA UL.CZAPSKICH!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 17.03.02, 20:46
      Kiedyś 179 ( jeszcze przed puszczeniem tramwaju wlekł się niemiłosiernie. Przy
      skręcie w Walerego Sławka jechał tym samym tempem. Ostatecznie POJECHAŁ
      MALBORSKĄ, a część pasażerów wysiadających na przystanku przy zajezdni Wola
      Duchacka, musiała iść na piechotę ze skrzyżowania Malborskiej/ Łużyckiej/
      Sławka.
      Tak więc nawet wlekący się autobus może zboczyć z kursu.
      • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 17.03.02, 20:58
        Nie wspomnę już o incydentach opisanych w Dzienniku Polskim. "Szybki tramwaj",
        o pijanym motorniczym w 8.
        • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 17.03.02, 21:02
          Ale srugiej strony i tak podziwiam cierpliwość kierowców, gdy samochody się
          wpychają. Nie lubię też jak autobus/ tramwaj się wlecze
          • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 17.03.02, 21:08
            Interesująca jest też reakcja kierowców/motorniczych na fotografowanie ich
            pojazdów. Dzisiaj zacząłem robić adjęcia autobusów, są mi potrzebne do strony,
            którą powoli produkuję. Gdy zobaczą lampę błyskową, patrzą się na mnie (zamiast
            prze siebie) i jadą prosto. A patrzą się tak przez dłuższy czas :-)
            • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 17.03.02, 21:10
              A widziałeś stronę tego kierowcy z Warszawy - Pana Fredzia ?

A jeśli wolno spytać : robić prywatną stronę o komunikacji w Krakowie ?
              • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 17.03.02, 21:22
                Widziałem stronę Fredka - nie wiem czym się ludzie tak zachwycają. Ale sam
                Fredek jest sympatyczny. Wysłałem mu maila z zapytaniem, a on odpisał z
                pozdrowieniami - jest OK.

Co do strony, to tak. Robię stronę o komunikacji miejskiej. Podejrzewam, że
                strony nie uda mi się skończyć nawet do wakacji, bo wziąłem sobie za ambit,
                napisać ją samemu w HTML, a mam mało wolnego czasu przez szkołę. Gdybym używał
                jakiegoś Front Paga, albo gotowych szablonów, to już bym się cieszył efektami:-)
                • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 17.03.02, 21:28
                  Spoko. W takim przypadku będziezs robił dłużej, ale Twoja strona będzie
                  orginalna. Powodzenia !
                  • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 17.03.02, 21:34
                    malopolanin napisał(a):

> Spoko. W takim przypadku będziezs robił dłużej, ale Twoja strona będzie
                    > orginalna. Powodzenia !

THX!

• mikolaj7 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 17.03.02, 22:51
                  Gość portalu: Yogy napisał(a):

> Widziałem stronę Fredka - nie wiem czym się ludzie tak zachwycają. Ale sam
                  > Fredek jest sympatyczny. Wysłałem mu maila z zapytaniem, a on odpisał z
                  > pozdrowieniami - jest OK.
                  >
                  > Co do strony, to tak. Robię stronę o komunikacji miejskiej. Podejrzewam, że
                  > strony nie uda mi się skończyć nawet do wakacji, bo wziąłem sobie za ambit,
                  > napisać ją samemu w HTML, a mam mało wolnego czasu przez szkołę. Gdybym używał
                  > jakiegoś Front Paga, albo gotowych szablonów, to już bym się cieszył efektami:-
                  > )

potrzebowalbys do tej strony jakies skrypty? sonda
                  (parcuje nad czyms co rozwali sonde.pl, ale pewnie ruszy w
                  wakacje w 100%), ksiega gosci (choc takich jest pelno), cos
                  oryginalnego? obrobka formularzy - full serwis, polecam sie
                  :-)))
                  • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 12:55
                    Zobaczy się. Jakbym czegoś potrzebował, to napiszę, Ty się i tak zawsze swoim
                    mailem na forum podpisujesz.
                    • mikolaj7 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 21:07

> Zobaczy się. Jakbym czegoś potrzebował, to napiszę, Ty się i tak zawsze swoim
                      > mailem na forum podpisujesz.

nawet dwoma mailami :-)))
          • Gość: bonzaj Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: *.krakow.pl 17.03.02, 22:45
            malopolanin napisał(a):

> Nie lubię też jak autobus/ tramwaj się wlecze

Ostatnio jechalem w sobote 163 Scania i wiecie ile gość wyciągał 23-30 km/h!!!
            To był szczyt chamstwa. Ale malo tego czekałem na przystanku na autobus ktory
            mial przyjechac o 10.11,to nic ze nie przyjechal a zamiast niego zjawil sie 163 o
            10.20 gdy nie miną nawet jeden przystanek ,pojawil sie wyprzedzający nas
            puściutki 174...Nie musze chyba wspominać że przez 15 min opóżnienia 174 w 163
            było ciasno jak w konserwie...
            • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 17.03.02, 22:53
              Mnie się zdarzyło jechać zatłoczonym 502 koło HIT'a, a na środkowym pasie
              wyprzedził mnie... 502 :-)
              • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 07:41
                To się zdarzało dawniej, jeszcze rok temu z 502 działy się różne dziwne rzeczy.
                Co do 163, to rzeczywiście zwykle jedzie bardzo wolno, ale to wina rozkładu -
                gdyby jechał szybciej, wyprzedziłby swój rozkład. A ja kiedyś jechałem 7, która
                do niedawna była obsługiwana solowymi 105Na. Więc czekam, miał być o 11:20.
                Przyjechał następny, o 11:41, tyle, że miał dwa wagony! Czy to były jakieś
                nagłe oszczędności - połączono dwie siódemki w jedną, a jednego z motorniczych
                wysłano do domu?
                • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 12:54
                  Kilka dni, prze wszystkimi świętymi, jadę do szkoły 502 i na ul. Stradomskiej
                  widzę skład z napisem "JAZDA PRÓBNA". To nic, najlepsze jest to, że ten skład
                  miał 4 WAGONY TYPU 105Na!!!
                  • Gość: mn 502 IP: *.avamex.krakow.pl 18.03.02, 14:02
                    Widziałem osobiście:
                    Do kierowcy 502 na przystanku "Wiślicka" podchodzi pasażer:
                    - Czy pan jedzie koło Genant'a?
                    - Jadę! - odparł kierowca.
                    I rzeczywiście - jechał...
                    Morał: Jeśli pytasz, to bądź precyzyjny...

• kuba203 Re: 502 18.03.02, 15:45
                      Gość portalu: mn napisał(a):

> Widziałem osobiście:
                      > Do kierowcy 502 na przystanku "Wiślicka" podchodzi pasażer:
                      > - Czy pan jedzie koło Genant'a?
                      > - Jadę! - odparł kierowca.
                      > I rzeczywiście - jechał...
                      > Morał: Jeśli pytasz, to bądź precyzyjny...

Hehe, dobrze powiedziane. Musiał się facet nieźle zdziwić...
                      Qrcze, ale swoją drogą, to zwłaszcza w autobusach przyspieszonych, ale w innych
                      też, przydałby się system zapowiadający przystanki. Skoro nawet w GOPie w
                      tramwajach mogli coś takiego zrobić, to chyba nie jest to trudne.

• kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 15:46
                    Ale czy to był skład połączony specjalnie na jakieś testy, czy tylko
                    przypadkowo jeden ściągał drugiego po awarii czy jakimś wypadku?
                    • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 18:10
                      Otóż był to skład połączony, jak pisałem miał tablicę "jazda próbna". W
                      pierwszym i drugim wagonie siedział motorniczy i jeden z odblaskową kamizelką
                      MPK. Obydwoje w kamizelkach mieli jakieś segregatory i coś pisali.
                      • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 19:13
                        Czyli klasyczne ściąganie składu po awarii. Jeden motorniczy w kamizelce to
                        przysłany pracownik pogotowia technicznego, a drugi to motorniczy zepsutego
                        tramwaju. I pewnie jakiś protokół spisywali. Zwykle to tak mniej więcej wygląda.
                        • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:18
                          Właśnie że nie. Jeżeli byłby to skład holujący, to pozdejmowaliby tablice.
                          Czasem widuję tramwaje z "Jazdą próbną", np.105Na po remoncie lub naprawie. To
                          nie był zepsuty skład. A poza tym, nie wiem czy wiecie, że Krakowscy motorniczy
                          (jako jedyni w Polsce), muszą umieć obsługiwać skrzynkę rozdzielczą (za
                          cocpitem), by ruszyć zepsutą 105Na (te często się psują)
                          • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 19:28
                            O! To jeszcze jeden argument o wyższości naszego MPK nad innymi. Ale co w takim
                            razie dzieje się w innych miastach, gdy zepsuje się tramwaj? Do każdego byle
                            g*** wzywają pogotowie techniczne?
                            A może to i były jakieś testy, chociaż nigdy niev słyszałem o składach 4*105Na
                            poza Poznaniem, gdzie kiedyś zupełnie poważnie przymierzano się do wprowadzenia
                            ich do ruchu liniowego.
                            • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:31
                              No cóż, przecież mają prawo prowadzić testy na terenie miasta (najrozmaitsze).
                              Tymbardziej, że na Wszystkich Świętych takie coś przydałoby się.
                            • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:15
                              "...składach 4*105Na
                              poza Poznaniem, gdzie kiedyś zupełnie poważnie przymierzano się do wprowadzenia
                              ich do ruchu liniowego."

NIc o tym nie słyszałem, znasz szczegóły ?
                              • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:18
                                Do kogo to było? :-)
                                • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:30
                                  Do kokoś, kto mółby mi przybliżyć plany wprowadzenia 4*105 Na w ruchu w
                                  Poznaniu.
                                  • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:38
                                    Wysłałem do nich maila w tej sprawie, bo muszę powiedzieć, że mi się potwornie
                                    nudzi. Podejrzewam, że o tej porze nikogo tam nie ma:-(

Strasznie mały ruch na tym forum :-(
                                    • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:46

> Wysłałem do nich maila w tej sprawie, bo muszę powiedzieć, że mi się potwornie
                                      > nudzi. Podejrzewam, że o tej porze nikogo tam nie ma:-(

Do Poznania? Chętnie poznam więcej szczegółów, bo to, co teraz wiem, jest trochę
                                      niedokładne, a poza tym czytałem o tym już dawno temu...
                                  • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:44
                                    Tzn były takie plany w Poznaniu, składy te miały obsługiwać linie przebiegające
                                    trasą PeSTki, czyli tamtejszego szybkiego tramwaju. Czytałem o tym na jakiejś
                                    stronie, niestety nie pamiętam teraz na jakiej, jak ją kiedyś odnajdę, to
                                    podrzucę link. Prowadzono nawet chyba testy takich składów. Potem jednak
                                    zrezygnowano z tego, bo tak długie składy po prostu miały trudności ze
                                    zmieszczeniem się na przystankach na innych ulicach. Właśnie dlatego przystanki
                                    na PeSTce są dłuższe niż gdzie indziej. W ogóle w założeniach pierwotnych miała
                                    to być raczej kolejka miejska, stąd takie długie składy.
                                    A w Krakowie takie składy mogłyby jeździć chyba tylko po NH. Wyobrażacie sobie
                                    taki pociąg np skręcający pod Bagatelą? Albo pod kinem Wanda? Ciężko by było...
                                    • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:48
                                      Dzięki.

A w NH notorycznie ograniczająś kursowanie linii tramwajów
                                      wewnątrzdzielnicowych :(
                                      • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:52
                                        A jakie to linie, jeśli można wiedzieć?
                                        • malopolanin Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 21:21
                                          Po godzinie szczytu teraz wewnątrz tej dzielnicy jeżdżą tylko 16 i 21 ( i to co
                                          20 minut). Tak więc połącznie Mistrzejowic i os Piastów z Placem Centr. jest
                                          fatalne.
                                          • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 19.03.02, 14:18
                                            malopolanin napisał(a):

> Po godzinie szczytu teraz wewnątrz tej dzielnicy jeżdżą tylko 16 i 21 ( i to co
                                            >
                                            > 20 minut). Tak więc połącznie Mistrzejowic i os Piastów z Placem Centr. jest
                                            > fatalne.

Ale chyba wystarczające. I tak ludzie jeżdżą raczej do centrum Krakowa, bo co tak
                                            naprawdę na tym Placu Centralnym jest? Kilka sklepów, jakiś bank, i tyle.
                                            Poza tym jest jeszczec 123 i 153 z tych osiedli.
                                      • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:52
                                        No niestety, Ale jakby nie patrzyć, tamte linie poza szczytem dość pustawe
                                        jeżdżą... Ze wspomnę tu o trasie do Pleszowa, czy do Walcowni. Wystarczy
                                        odrobina szczęścia, a można być jedyną osobą w wagonie.
                                        A mnie chodziło o to, że po NH ze względów technicznych mogłyby jeździć - bo
                                        tam nie ma wąskich skrajni ani ostrych zakrętów.
                                    • Gość: Yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:51
                                      Szukam jakiś informacji na różnych prywatnych stronach (bo na oficjalnej
                                      niewiele jest), i dowiedziałem się, że Poznaniu jeździ skład 105N/2 czyli 105Na
                                      z dwoma przegubami i obniżoną podłogą. To eksperymenty Poznaniaków, a adres
                                      strony to: mtrambus.w.interia.pl/

Tak na marginesie, to kubę203 proszę, by zajrzał do: Architektura, osiedla,
                                      ulice/NB
                                      • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 18.03.02, 20:53
                                        Linie nowohuckie to 16, 17, 20, 21.
                                        Taak, ten poznański stwór jest co najmniej ciekawy...
                                        Już zaraz zajrzę :))
    • Gość: Michał Królowie szos IP: 213.77.81.* 28.03.02, 15:20
      Ośmielę się dodać parę uwag - gdyż jako kurier sporo poruszam sie po ulicach
      naszego miasta.
      Częśc prowadzących pojazdy komunikacji zbiorowej ( zaznaczam ,że nie wszyscy)
      zachowują sie często na drodze jakby nikogo poza nimi na niej nie było.
      Do najczęstrzych przypadków nalezy "oszczędzanie prądu" - to jest nie
      sygnalizowanie kierunkowskazem zamiaru skretu , czy postoju. Prawdopodobnie
      wynika to z rutyny kierowców przemierzacacych jednego dnia wielokrotnie tą sama
      trasę. Jednak takie lekcewazenie przepisów z pozoru błache jest bardzo
      niebezpieczne - chocby w przypadku gdy autobus rusza z przystanku w momencie
      gdy omijaja go samochody . Inne przypadki to wjazd na skrzyzowanie gdy nie ma
      możliwosci z niego zjechać - blokowanie ruchu.
      Na szczęscie kierowcy MPK nie sa w tych przypadkach najgorsi a czesto mozemy
      spotkac prawdziwych gentelmenów , duzo wieksza arogancją cechują sie kierowcy
      prywatnych busów ( na szczęscie niektóre firmy ubezpieczeniowe zaczeły stosować
      spore zwyzki dla OC tych pojazdów z powodu czestego powodowania przez nie
      kolizji). Myślę że policja w trosce o bezpieczenstwo pasazerów powinna zajmować
      bardziej zdecydowane stanowisko wobec łamiacych przepisy kierowców km.
      Przyczyni sie to do wzrostu bezpieczeństwa i kultury na drodze.

• kuba203 Re: Królowie szos 28.03.02, 21:38
        Ja zaobserwowałem ostatnio dziwne i chyba dość niebezpieczne zjawisko -
        kierowcy autobusów z słuchawkami od walkmana w uszach. Nie mam absolutnie nic
        przeciwko, żeby sobie kierowca w czasie jazdy słuchał radia, nawet jeżeli jest
        to bardzo głośno, no ale z słuchawkami w uszach to już przesada... Przecież to
        jest zabronione.
        • yogy Re: Królowie szos 28.03.02, 22:25
          Też to widziałem, trzeba by napisać do MPK (mailem)!!! I nie lekceważyć tej
          sprawy!!!
          • kuba203 Re: Królowie szos 29.03.02, 13:39
            Podaj jakiś rozsądny adres (tzn taki, żeby ktoś to w ogóle przeczytał), to mogę
            coś napisać.
            • Gość: Yogy Re: Królowie szos IP: 192.168.2.* 29.03.02, 13:47
              Adresy są na stronie www.mpk.krakow.pl, a ja sobie upatrzyłem adres:
              mrup@mpk.krakow.pl, jak się grzecznie zachowasz, nie na chama:"Co wy sobie
              kur...myślicie", to dostaniesz odpowiedź (odpowiedzią:))
              • kuba203 Re: Królowie szos 29.03.02, 20:46
                Podaj-no link do strony z adresami, bo ja takowych nie znalazłem...
    • bonzaj1 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 29.03.02, 21:08
      A ja dzisiaj jechałem Nowohucka w 163 przez most tam jest teraz remont i
      korki.No i ja wlasnie w tej sprawie.Jak sa godziny szczytu to zawsze lewy pas
      ruchu w strone huty jest zaprany bo za mostem jest zwezenie,ale prawym jezdzi o
      wiele mniej osob bo na koncu jakos sie wpychaja i jest dobrze .Mpk ma
      przystanek w srodku tego zwezenia tak wiec kierowca musi jadac prawym pasem
      ominac znak zjezdzajac w lewa strone by potem znow zjechac na prawo na
      przystanejk i wyjechac z niego wpychajac sie na chama.Wszystko jest dobrze poki
      kierowcy jada po nie zakorkowanym prawym pasie i sie wpychaja ,gorzej jak z
      uporem maniaka stoi w korku na lewym pasie widzac ze prawy jest pusty i
      spokojnie mozna sie potem wryc .Dzisiaj szlag mnie trafiał bo pierwszy raz
      widzialem jak gosc woli postac w korku niz spokojnie jechac....
      no to to by bylop na tyle moich żalów...
      • yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 29.03.02, 21:23
        Zacznij używać polskich liter, a jak nie masz w kompie, to sobie skopiuj: ą, ć,
        ę, ó, ż, ź :))))))
        • mn Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 17:28
          Przypomniało mi się jedno zdarzenie. Kilka lat temu jechałem autobusem 612 spod
          Hali Targowej w kierunku Łagiewnik. Na przystanku przy Starowiślnej (wtedy
          jeszcze przystanek był za skrzyżowaniem) dwaj panowie obalali flaszkę wódki.
          Kierowca zatrzymał autobus i wyskoczył ze swoim kubkiem: - Chłopaki, dajcie
          trochę... Chłopaki się podzielili i kierowca z napełnionym kubkiem wrócił do
          kabiny. Na jego korzyść - nie wypił zawartości (w każdym razie nie od razu),
          tylko zostawił sobie na później.
          W ogóle w nocnych zdarzają się ciekawe rzeczy. Także dobrych kilka lat temu 609
          (już wtedy obsługiwany przez firmy prywatne) regularnie jadąc o 2.05 ze Wzgórz
          Krzesławickich zajeżdżał na kawę do pani dyspozytor przy CAHTS - zjeżdżał na
          chwilę z trasy i dostawał świeżo zaparzoną szklankę. Czasem zdarzało się, że
          kierowca jechał też na zakupy (np. pod delikatesy na ul. Mogilskiej; nie wiem,
          czy jeszcze tam są). A raz jechał taki gość, który mając kilka minut spóźnienia
          dla jego odrobienia skrócił sobie trasę i nie objechał przez os. Willowe jak
          powinien (zapytał wcześniej, czy ktoś z pasażerów nie ma zamiaru tam wysiadać).
          Ostatnio niestety - a może na szczęście - takie rzeczy się nie zdarzają.
          • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 17:45
            Kiedyś w godzinach porannego szczytu kierowca 502 skrócił sobie zupełnie bez
            pytania drogę i zamiast objechać przez ul. Mała Góra, pojechał na skróty przez
            Teligi. Pomijam, że nie spytał, czy ktoś przypadkiem nie zamierza wysiąść na
            Rżące, ale przecież tam zwykle dziki tłum czeka na autobus.
            Podobne rzeczy dość często zdarzały mi się, gdy czekałem wieczorem na ostatni
            kurs l. 183 ze starego Bieżanowa. Kierowcom najwyraźniej spieszyło się już do
            domu, bo często zdarzało się, że jechali na skróty (przez ul. Drożdżową zamiast
            przez Popiełuszki, jeżeli to komuś coś mówi) i omijali przystanek na którym
            czekałem. Ponieważ był to ostatni kurs tej linii, więc nie pozostawało nic
            innego, jak tylko zap**** na nogach. Dzwoniłem kilka razy w tej sprawie do MPK,
            i faktycznie problem zniknął, ale bynajmniej nie od razu.
            • _hektor Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:03
              kuba203 napisał(a):
              >Dzwoniłem kilka razy w tej sprawie do MPK,
              > i faktycznie problem zniknął, ale bynajmniej nie od razu.

pamiętam że kiedyś przez jakieś 3 dni, samochód z nadzoru ruchu mpk jeździł cały
              dzień za autobusem 183, może to po Twojej interwencji:)
              • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:08
                Naprawdę? Ja tego nie widziałem... Qrcze, jestem mile zaskoczony, że tak
                poważnie do sprawy podeszli. Fakt, że po kilku interwencjach przestali jeździć
                na skróty. :)
                • _hektor Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:12
                  fajne to wyglądało jak się wlekli lanosem za tym autobusikiem:)
                  ja wtedy myślałem, że to dlatego że niektórzy kierowcy nie stawali na
                  przystankach jak nikt nie wysiadał a na przystanku nikogo nie widzieli.
                  • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:15
                    Fakt, że fajnie musiało wyglądać, tylko, że to nie miało sensu, bo kierowca,
                    widząc, że nadzór ruchu za nim jedzie, na pewno nie zjechałby z trasy, żeby
                    pojechać na skróty. Musieli też oprócz tego jakoś inaczej zadziałać, skoro
                    odniosło skutek.
                    • _hektor Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:21
                      kuba203 napisał(a):

>Musieli też oprócz tego jakoś inaczej zadziałać, skoro
                      > odniosło skutek.

pewnie tak, ale lepsze takie jeźdżenie niż nic
                      • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:22
                        Pewnie, że lepsze. Przynajmniej przez te 3 dni był spokój.
                        • _hektor Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 30.03.02, 19:29
                          no i jak wynika z tego co piszesz, poskutkowało bo już na skruty nie jeżdżą.
                          a skoto już o linii 183, to nie sądzisz że mpk niepotrzebnie wydłużyło jego trase
                          aż do Prokocim UJ, tam moim zdaniem 183 jeździ puste/
                          • Gość: OLO I Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. IP: *.chello.pl 31.03.02, 08:56
                            A ja na własne oczy widziałem jak kierowca autobusu natrzaskał kierowcę malucha
                            przez otwartą szybkę w maluchu za to że mu się wpychał z ul. Powstańców
                            Śląskich na Matecznym (zanim wybudowali Tischnera). PO prostu wysiadł i walnął
                            parę razy w pysk!!!
                            • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 31.03.02, 10:10
                              Uważam, że na takich ludzi powinno się donieść i powinni zostać zwolnieni z
                              pracy. Gdybym ja był świadkiem takiej sytuacji, pewnie napisałbym w tej sprawie
                              do MPK.
                              Co do 183: Przedłużono go po to, żeby ludzie ze starego Bieżanowa mieli większe
                              możliwości przesiadki w kierunku centrum (na przystanku Prokocim-szpital). A
                              pod UJ jeździ tylko dlatego, że gdzieś musi zawrócić, a nigdzie indziej w
                              pobliżu nie ma takiej możliwości. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby,
                              gdyby zawracał na Kozłówku, np objeżdżając prze ul. Wolską i Na Kozłówce.
                              • _hektor Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 31.03.02, 18:25
                                nie sądze żeby aż tyle ludzi się przesiadało na autobusy pod hitem, żeby z tego
                                powodu wydłużyć trasę. przedtem to obsługi tej linii wystrarczył jeden autobus, a
                                teraz potrzebne są 2, a na dodatek tak jak już pisałem, ostatnią część trasy (od
                                hita do pętli prokocim uj) autobus jedzie praktycznie zawsze cały pusty. moim
                                zdaniem powinno się przywrócić poprzednią trasę, tak żeby wystarczał 1 autobus,
                                nawet kosztem kilkuminutowego zmniejszenia częstotliwości, i od pon-piąt na tej
                                linii powinien jeździć jelcz 120M. w godzinach szczytu, szczególnie jak uczniowie
                                jadą i wracają ze szkoły, w małych autobus jest straszliwy tłok. w weekendy tak
                                ja teraz, jeździły by krótkie autobusy melony.

• kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 31.03.02, 19:13
                                  Nie całkiem jest tak, jak mówisz. Przed przedłużeniem trasy też jeździły w
                                  szczycie (porannym) dwa autobusy, a poza tym naprawdę sporo ludzi jedzie do
                                  przystanku >Teligi<, i pod Hit też. Natomiast obecnie w szczycie porannym
                                  jeżdżą 3 autobusy, w tym jedna Scania z Płaszowa (robi 2 kółka). Naprawdę, ta
                                  trasa jest lepsza, a ten jeden przystanek na pusto da się przeboleć, skoro MPK
                                  nie zwraca na to uwagi.
                                  Żeby tą trasę mógł obsłużyć jeden autobus częstotliwość musiałaby wynosić co
                                  najwyżej 35 minut, a teraz jest 25, a rano 15, więc to chyba jest różnica. A
                                  duże autobusy (np rzeczona Scania) nienajlepiej sobie radzą na wąskich ulicach
                                  w Starym Bieżanowie.
                                  • yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 31.03.02, 20:28
                                    JEJU...!!!!!! Jak zdarzy się jakaś sytuacja, np. taka jak opisywana kilka
                                    postów wyżej (z Maluchem), to DZWOŃCIE, albo PISZCIE DO
                                    MPK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 01.04.02, 09:25
                                      Ja bym zadzwonił. No ale ja tego nie widziałem...
    • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 02.06.02, 15:16
      Taaaak, a dzisiaj około godz 11:30 (a więc pod koniec zmiany) kierowca autobusu
      303 nie zatrzymał się na przystanku pod Jubilatem (na którym zwykle czeka dość
      sporo ludzi). Gdy pasażerka zwróciła mu uwagę, że minął przystanek, kierowca
      zdziwił się śmiertelnie "to tam jest przystanek?" Tzn wiedział, że tam jest
      przystanek, tylko myślał, że ma się na nim nie zatrzymywać. I robił tak od
      samego rana. Tak sobie myślę, że powinno się mimo wszystko instruować kierowców
      przed wyjazdem na trasę, bo o konsekwencjach niezrobienia tego już się nieraz
      przekonałem na własnej skórze.
      • yogy Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 03.06.02, 18:14
        to musiało boleć...
        • kuba203 Re: Wybryki prowadzących pojazdy MPK Kraków. 03.06.02, 19:10
          :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka