Dodaj do ulubionych

jak głosuje p.Chrzanowski

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 08:27
Dlaczego startujący z nr1 z listy SLD w Krakowie p. Chrzanowski głosuje przeciw
swojemu miastu? Kogo on reprezentuje Krakowian czy Leszka Millera?
Daleko mi do skrajnej prawicy, ale to całe SLD to przemalowany PZPR.Jakimi
kategoriami oni myślą gdy głosują przeciw dotacjom dla Krakowa a za pieniędzmi
dla Warszawy? Może odpowie mi ktoś kto na Chrzanowskiego głosował?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 09:21
      Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Dlaczego startujący z nr1 z listy SLD w Krakowie p. Chrzanowski głosuje przeciw
      >
      > swojemu miastu? Kogo on reprezentuje Krakowian czy Leszka Millera?
      > Daleko mi do skrajnej prawicy, ale to całe SLD to przemalowany PZPR.Jakimi
      > kategoriami oni myślą gdy głosują przeciw dotacjom dla Krakowa a za pieniędzmi
      > dla Warszawy? Może odpowie mi ktoś kto na Chrzanowskiego głosował?

Kiedyś już to pisałem komuna wróciła więc nikt z posłów SLD nie głosuje tak jak
      chcą jego wyborcy tylko jak komitet ustali. I jeszcze się tłumaczy że jakby
      głosował za pieniędzmi na kampus to i tak nie zmieniłoby to wyniku łosowania.
      • skks Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 12:41
        Drodzy forumowicze, widzę w Waszych wypowiedziach złość, smutek, nienawiść wręcz
        zupełnie zbędną i nic nie dającą.
        Czy wolelibyście by w Polsce posłowie głosowli dzielnicami albo ulicami.
        Polska dzielnicowa już była.
        Nie twierdzę, że kampus jest niepotrzebny, wprost przeciwnie środki finansowe
        na naukę w Rzeczpospolitej są wielokrotnie za małe. W CAŁEJ POLSCE nie tylko w
        UJ. Przy takiej degrengoladzie budżetu niestety trzeba wybierać "mniejsze zło"
        i to zrobiono. Sejm, jako całość poucinał wiele słusznych wydatków, niestety.
        Ale wolę jasno powiedziane złe rzeczy, niż owijane w bawełne gówno.

Jednocześnie b. proszę nie wyzywać mnie od komuchów itp. bo nie jestem.
        Też inną sprawą jest sposób sprawowania władzy przez obecną koalicję,
        niewiele lepszy niż od poprzedników.
        Ale trudno tak sobie wybraliśmy to i tak mamy.
        :-((( skks
        • malopolanin Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 12:56
          1. Ciekawe czemu posłowie z innych regionów głosowali jednogłośnie za "swoimi"
          inwestycjami. Czyli tylko posłowie z Małopolski jako dzielnicy senioralnej mają
          głosować za inwestycjami w innych częściach Polski, a pozostali za pieniędzmi
          dla swoich regionów.
          2. Ciekawe, że na metro w Warszawie bez problemu znalazło się 155 mln zł, a dla
          Kampusu 5 mln zł - już nie.
          • Gość: mm Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 13:06
            malopolanin napisał(a):

> 1. Ciekawe czemu posłowie z innych regionów głosowali jednogłośnie za "swoimi"
            > inwestycjami. Czyli tylko posłowie z Małopolski jako dzielnicy senioralnej mają
            > głosować za inwestycjami w innych częściach Polski, a pozostali za pieniędzmi
            > dla swoich regionów.

Zgadzam sie z skks. Nie tak sie powinno rozdzielać pieniądze publiczne w nowoczesnym państwie.

> 2. Ciekawe, że na metro w Warszawie bez problemu znalazło się 155 mln zł, a dla
            > Kampusu 5 mln zł - już nie.

Przykro mi z powodu metra. Ale nie martw sie, sa pomysly na forum, zeby zrobic metro takze w krakowie ;-(
          • skks Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 15:23
            Małopolaninie sercem jestem z Tobą, ale rozumem z metrem. Często bywam/niestety/
            w Warszawce i nie lubię warszawiaków, ale metro im jest potrzebne, jeszcze
            bardziej mosty. Warszawka się dusi. Czy nam się to podoba czy nie tam kasa iść
            musi/oby nie cała i dla krakowa też coś zostało/.
            Czy nie uważasz, że w krakowie bardziej niż kampus potrzebna jest oczyszczalnia
            w Płaszowie, restrukturyzacja Huty, i nowe miejsca pracy?
            I znowu wiem, że nie będzie postępu bez nauki .
            :-))) skks
            • malopolanin Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 15:59
              skks napisał(a):

> Małopolaninie sercem jestem z Tobą, ale rozumem z metrem. Często bywam/niestety
              > /
              > w Warszawce i nie lubię warszawiaków, ale metro im jest potrzebne, jeszcze
              > bardziej mosty. Warszawka się dusi. Czy nam się to podoba czy nie tam kasa iść
              > musi/oby nie cała i dla krakowa też coś zostało/.
              > Czy nie uważasz, że w krakowie bardziej niż kampus potrzebna jest oczyszczalnia
              >
              > w Płaszowie, restrukturyzacja Huty, i nowe miejsca pracy?
              > I znowu wiem, że nie będzie postępu bez nauki .
              > :-))) skks

Tylko, że metro w Warszawie bez 5 mln by sobie poradziło. A tak nawiasem mówiąc
              to tę inwestycję powinien finansować samorząd stolicy ( w tym najbogatszej gminy
              Warszawa - Centrum), gdyż tu są siedziby największych firm, a więc i wpływy z
              podatków. Z jakiej racji ma na to jeszcze łożyć budżet?
              Oczyszczalnia Płaszów II jest konieczna. Ale Kraków wygrał konkurs grantowy i
              pieniądze na ten cel w 75 % pochodzić będą z funduszy unijnych ( a 25 % z
              gminnych). Tak więc ta inwestycja powstanie bez ruszania kasy z budżetu państwa.

Po raz kolejny marzy mi się samodzielność finansowa województw ( bez dotacji i
              subwencji a z większymi dochodami własnymi). Wtedy podatki ( m. in. na
              warszawskie metro) zamiast pośrednio z całej Polski musiałyby pochodzić z budżetu
              woj. Mazowieckiego.

Restrukturyzacja HTS jest konieczna. Ale skoro równoczesnym prezesem HTS i HK
              został Ślązak ( sorry - Zagłębiak),to nasza huta będzie jedynie podwykonawcą HK,
              zupełnie od niej uzależnioną. Wcześniejsze winiki HTS dawały nawet szansę na
              dominującą pozycję HTS w Polskim Koncernie Stalowym i siedzibę koncernu w
              Krakowie. Teraz możemy o tym pomarzyć.
            • peteen Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 16:01
              kruca fuks, dawaliśmy na warszawkę od 45 roku, rozumiem - odbudowa, ale potem
              naszym kosztem ( czyt. innych miast ) utrzymywaliśmy ją, bo żaden zakład
              przemysłowy tamże nie wychodził na swoje, teraz fundujemy im metro, a za chwilę
              co, kosmodrom ? poza stolycą istnieje życie
              155 do 5, czujecie te proporcje ?
              a Chrzanowski głosuje jak mu każą, w SLD jest prawie taki posłuch i dyscyplina
              jak w kościele katolickim
              • Gość: skks Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 16:12
                Często bywam w Warszawie ale jeszcze częściej w Białymstoku i Sokółce
                pod samą granicą z Białorusią. Ciekawe czy teorię o samofinansowaniu się
                województw sprzedałbyś bez załapania bron w grzbiet Polesiakom, Mazurom, czy
                kresowiakom z zachodnich grznic. Tam nie ma nic, tam nie ma podatków.
                Tam w lasach nie ma zwierząt/zjedzone/. Nie patrz na Polskę tylko z punktu
                widzenia własnego siedliska. Nawet jeżeli w Warszawce, czy w Krakowie chwilowo
                będzie lepiej to ta straszna dysproporcja pociągnie i Kraków.
                Nie narzekaj na złych polityków, skorumpowanych polityków, głupich polityków
                bo to Ty ich wybrałeś, ja ich wybrałem, nawet jeżeli nie poszedłeś do urny to
                znaczy, że tez dokonałeś wyboru to jest właśnie ta paskudna demokracja.
                • malopolanin Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 18:15
                  Dlatego wojewdztw powinno być maksymalnie 12.
              • Gość: skks Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 16:15
                Peteenie nawet nie porównuj dyscypliny w KOŚCIELE z dyscypliną w sld.
                Sld ma tylko słabych menagerów, trochę chciwych, trochę głupich, trochę
                pazernych takich szmaciaków.
        • m-garfield Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 18:55
          Obserwuje zbiorowy masochizm na forum ... Moze powinienem sie jeszcze cieszyc, ze goscie z Poznania i Warszawy kolejny raz wystrychtneli Krakow na dudka? Moze jeszcze powinnismy im doplacic do ich inwestycji. Poza tym wiadomo, ze kazdy pilnuje przede wszystkim wlasnych spraw i wlasnego podworka.
          Moze obecne metody nie sa cywilizowane i sprawiedliwe. Ale jakies sa. A goscie pokroju p. Chrzanowskiego sa sprzedawczykami. Nie wybieralem go i mam pelne prawo go krytykowac i objezdzac. Ciekawe, ze ludzie chociaz z SLD, ale innych miast, umieli sie zatroszczyc o siebie.
          Wiem - w Krakowie jedyne co nam pozostaje, to wlasne nieudacznictwo przykryc "wyzsza" kultura.
          • malopolanin Re: jak głosuje p.Chrzanowski 18.03.02, 20:33
            Tu się z Tobą zgodzę : takie są reguły w sejmie i jeśli zamiast martwić się o
            metro w Warszawie martwmy się o Kampus. A jeślinasi posłowie będą dalej tak
            dobroduszni dla innych miast, to w Krakowie z pieniędzy rządowych nic nie
            powstyanie.
            • Gość: peteen Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 23:57
              ciekawe, bo jeśli i ty i ja na nich nie głosowaliśmy, to kto ? masz odwagę się
              przyznać... wyborco ?
              • Gość: xxeet Re: jak głosuje p.Chrzanowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 08:43
                Nie tylko poseł Chrzanowski ma swoich wyborców w wielkim poważaniu - do jego
                sposobu myślenia ( sekretarz PZPR ) dopsaowała się większość reprezentantów
                naszego regionu.
                Miernota i partyjne kładzeniu uszu po sobie to dewiza tych wybrańców.
                Popatrzmy jak pracował i jak wszedł do sejmu poseł Chrzanowski poprzednio
                a jak za dobrą postawę w sejmie został w ostanich wyborach ustwiony na
                świeczniku listy SLD. Warto by może wrócić do obitnic wyborczych - może jakieś
                archiwalia z kampanii wyborczej i porównać jak się to ma do obecnych działań
                posłow z Małopolski. Jak pisano już na tym "szanownym forumnie" za kampusem
                była nawet część posłów ze Śląska - ale jak widać nasi posłowie liczą na
                posadki z Brukseli i dlatego "partia rządzi partia radzi parti nigdy cię nie
                zdradzi" - o ile będziesz posłuszny.
                Brawo Kaziu - bierz przykład z posła Iwińskiego jak się dobrze spiszesz to
                sobie też klepniesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka