Dodaj do ulubionych

Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m...

IP: *.ists.pl 15.10.12, 09:25
Człowiek o malutkim charakterku...
Obserwuj wątek
    • Gość: wodnikSzuwarek Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.tktelekom.pl 15.10.12, 09:27
      Aj waj wyrosła nowa nam w Krakowie młoda Wanda Wasilewska...
      /z domu Skowrońska...
    • Gość: gość Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 09:28
      Pan kardynał pewnie był bardzo dobrym sekretarzem, może i nawet dobrą kawę parzył i prawidłowo dokumenty segregował i chyba tym już powinien się zajmować i tylko tym. W życiu albo się jest prezesem albo pokojówka i po 50 latach bycia pokojówka nawet najlepszego szefa już tylko można być pokojówką...
      • Gość: wyborca Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi IP: *.ip.netia.com.pl 15.10.12, 15:26
        przypominam, ze sekretarzem Dziwisza jest Raś - rodzony brat posła I. Rasia z Krakowa, który w następnych wyborach będzie ubiegał się o fotel prezydenta miasta. (zresztą ostatnio poseł Raś znalazł się wsrod słynnych już40 posłów PO opowiadających sie za utrudnieniem prawa do aborcji)

nie wiem, czy już gratulować?
        • czarnyptasior Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi 15.10.12, 18:07
          Raś był ale już nie jest sekretarzem Dziwisza
    • Gość: Panicz w Skodzie Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi IP: *.centertel.pl 15.10.12, 09:30
      Ale kogo to zaskakuje? Chyba tylko dziennikarzy GW, którzy uwierzyli, że istnieją "oświeceni" duchowni.

Otóż nie istnieją, niektórzy są po prostu mniej oszołomieni, ale poziom ego oszołomienia waha się wprost proporcjonalnie do władzy danego purpurata.
    • stasieczek5 Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 15.10.12, 09:39
      Jaka niespodzianka ?!
      Przecież było wiadomo od samego początku istnienia rozgłosni, stacji telewizyjnej, szkoły itp, ze te wszystkie "zmyłki" hierarchów kościelnych o różnych stanowiskach wobec Rydzyka - to ściema dla naiwnych.
      Skoro Kościół stworzył takie imperium medialne, doskonale zorganizowana tubę propagandową to nie ustąpi ani na krok od wszelakich żądań i nie zrezygnuje z wypełnionej datkami "skarbonki".
      Toż to majątek jak jasny gwint !
      Nie po to przez dwa tysiące lat znakomicie organizowana była administracja tego państwa (Watykan) pracowała nad powstaniem takiej instytucji aby zrezygnować ze wszelkich profitów jakie płyną z tej działalności.
      I to bajdurzenie o "niemożności odwołania Rydzyka czy zmiany charakteru instytucji" !
      Skoro na pstryknięcie palcem papieża czy hierarchów - w ciągu setek lat - zmieniano rządy, państwa, granice czy ustroje to nie można np. odwołać Rydzyka ?! Śmiech bierze serdeczny.
      Tak więc dziwowanie się, że Dziwisz to czy tamto jest zwykłą ślepota polityczną.
      Albo wiarą w cuda. A w tej instytucji (Watykan) - co może dziwić - cudów nie ma.
      Są twarde realia i totalna dyscyplina...
    • asasello_krakow Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi 15.10.12, 09:50
      przecież to polityka. Dziwisz się odgrywa na PO po jej zwrocie w lewo. znamienne słowa Tuska, że nie będzie klękał przed księdzem, koniec rekolekcji w Tyńcu, marginalizacja Rasia itd...
    • gieekaa Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 15.10.12, 09:56
      Kościół musi mieć zaplecze polityczne a i politycy powinni mieć wsparcie Kościoła. PiS miał Rydzyka, PO w jakimś tam stopniu miało Dziwisza. Ale Dziwisz dał prztyczka PO, zezwolił na pochówek Kaczyńskiego na Wawelu. To był chyba początek końca Kościoła łagiewnickiego. Jeśli Dziwisz ich olał to oni olali jego. Dziwisz mógł zrobić tylko jedno, przyłączyć się do PiS-u i Rydzyka. Była przyjaźń PO-Dziwisz to była szansa na anty Trwam. TVN sypnęło kasą na Religia.tv. Skończyła się przyjaźń to i skończyły się pieniążki na kanał religijny. TVN to teraz nawet zrobił sie taki antykościelny. Zrobił program o przekrętach w komisji majątkowej. Ciekawe dlaczego dopiero po tylu latach?
    • brave48 Dziwisz to taki 'koszałek-opałek' ... 15.10.12, 10:15
      polskiego kościoła ... i niestety inteligencją to on nie grzeszy ...
      • Gość: kiki Re: Dziwisz to taki 'koszałek-opałek' ... IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.12, 22:37
        Szkoda że Kardynał niczego się nie nauczył będąc tyle lat przy papieżu.
    • franconus Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 15.10.12, 10:24

A mnie to na przykład w ogóle nie zaskakuje. Kościół rzymsko-katolicki w Polsce od dawna stał się kościołem toruńsko-rydzykowym, a w organizacji hierarchicznej obowiązuje zasada podporządkowania.

Obraz „liberalnego” Dziwisza zresztą zawsze był bardziej fałszywą projekcją idealistycznych laików, którzy za bardzo chcieli w to wierzyć, niż rzetelnym opisem rzeczywistości.
    • adamm5 Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 15.10.12, 10:26
      Trzeba udawać głupiego, by napisać taki tekst - Otwarta walka z Kościołem: zdrada ze strony tych, których Kościół chronił w stanie wojennym, sikanie na krzyże za aprobatą władzy, nie oddanie wszystkich majątków zagarniętych przez komunistów, likwidacja Komisji Majątkowej, zapowiedź likwidacji Funduszu Kościelnego, a w mediach eksponowanie wszystkiego co jest antykatolickie, nie sprawdzenie się koncepcji "kościoła otwartego"... To z kim kardynał ma współpracować? Gdzie ma przyjazne media, skoro do tekstu udającego zaniepokojenie postępowaniem Kardynała dołączone są linki reklamujące strony antychrześcijańskie (dwa przeciwko mediom katolickim i jeden ubliżający postaci Chrystusa) ? Czy z takim medium, które podłącza linki reklamowe takich stron w ogóle Kościołowi warto współpracować?
      A wreszcie czy autorka zapytała biskupa Rysia, czy rzeczywiście brak mu wsparcia w tym co robi ze strony kardynała?
      Ten góral ma swój góralski rozum i zdaje sobie sprawę, że po powrocie z Rzymu nie znał polskich realiów i dał się wmanipulować w politykę ludzi, którzy chcieli użyć Kościoła, jako instytucji do swojej walki politycznej. Na szczęście zrozumiał, że wierniejsi Kościołowi i wierze są pogardzani słuchacze Radia Maryja niż otwarci, ale na wszystko "intelektualiści" - koniunkturaliści.
      Żal? - Sami do tego doprowadziliście!
      • seven Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi 15.10.12, 10:44
        > Gdzie ma przyjazne media, skoro do tekstu udającego zaniepokojenie postępowaniem Kardynała dołączone są linki reklamujące strony antychrześcijańskie (dwa przeciwko mediom katolickim i jeden ubliżający postaci Chrystusa) ? Czy z takim medium, które podłącza linki reklamowe takich stron w ogóle Kościołowi warto współpracować?

już się nie popisują swoją ignorancją, autor artykułu nie ma żadnego na to wpływu, prawdopodobnie zresztą nikt z krakowskiej redakcji nie ma. zwykły niefortunny zbieg okoliczności w systemie reklam kontekstowych i tyle.
      • franconus A jednak zaczynam się dziwić... 15.10.12, 10:50

??? Ty chyba żyjesz w jakimś świecie równoległym? Chyba że tylko tak sobie żartujesz?
      • Gość: wenge Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 13:53
        "Nie sprawdzenie się koncepcji kościoła otwartego".
        Pięknie, pięknie. To po co misje ewangelizacyjne?
        Prezentujesz bardzo powierzchowną ocenę sytuacji Kościoła w chwili obecnej. Zapominasz, że to swoiste "państwo w państwie", o odpowiedniej chierarchii, państwo w którym ścierają się różnorakie poglądy, zarówno polityczne jak i społeczne.
        O czymś takim jak jedność Kościoła można tylko pisać w gazetkach niedzielnych i prezentować ją na mszach.
        Wolta kardynała w kierunku radykalnej jego frakcji, jest faktycznym "zamykaniem się" na olbrzymią grupę wiernych, którzy postrzegali kościół przez pryzmat takich księży i biskupów jak: ks. Tichner, bp Pieronek, bp Życiński, bp Nycz kard. Macharski.
        Nie da się cały czas jechać na autorytecie Jana Pawła II.
        Dobrze się stało, bo ukazuje się prawdziwe oblicze kardynała.
        Dla mnie to raczej brzmi jak przesłanie: "Nie mamy koncepcji na prowadzenie w dzisiejszych czasach swej działalności", więc trzymamy się starego schematu: walki, zdrady, poszkodowanego, itd.
        Problem w tym, że "starego" wroga już nie ma ! Trudno się do tego przyzwyczaić!
        Piszesz "otwarta walka" - kto walczy z kościołem?
        Piszesz "zdrada" - kto i jak zdradza?
        Piszesz "nieoddanie..." - jakie nie zostały oddane? Komu oddano szybciej i sprawniej, zagarnięte majątki?
        Piszesz "likwidacja Komisji Majątkowej" - a co to było? Twór, który swoje decyzje stawiał ponad obowiązującym prawem.
        Piszesz "zapowiedź likwidacji Funduszu Kościelnego"- a co to jest ten Fundusz? To usankcjonowane przez prawo, utrzymywanie przez państwo (nie przez wiernych) rzeszy kościelnych funkcjonariuszy. Fundusz stworzony przez tych złych komunistów w zamian za zagarnięty majątek. Dziś majątki we lwiej części zostały oddane, a fundusz dalej istnieje. Łatwo przyzwyczaić się do takiego funduszu, trudniej z niego zrezygnować.
        Piszesz "w mediach eksponowanie...."- kto i co eksponuje? Kolana salezjanina, przypadki molestowania, czynny homoseksualizm biskupa, nie radzenie sobie ze swoimi podwładnymi? Kościół, który mieni się autorytetem moralnym we wszystkich dziedzinach życia, powinien czyścić swoje szeregi z "czarnych owieczek" szybko i skutecznie, a przyzwyczaił się do zamiatania spraw pod dywan- jakby ciągle tkwił w XIX wieku.
        Komunały, komunały,komunały....
        Jak się raz wyjedzie do Torunia, to trudno z niego powrócić.
    • Gość: o. Jan Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 11:46
      A czego spodziewać się po kimś kto wygonił z Krakowa najpierw Nycza a potem z Franciszkańskiej kardynała Macharskiego słynnym: " ...księże kardynale, przecież nie będziemy sobie deptać po piętach..."

Przez lata mamiono nas, że w Kościele jest frakcja postępowa. Niestety, albo poumierała albo została zakneblowana. Polskim Kościołem rządzą Rydzyk i Głódź przy poparciu różnych prowincjonalnych miernot biskupich... Ja już dawno podziękowałem im za "współpracę" - świetnie dogaduję się z Panem Bogiem bez pośredników.

• stasieczek5 Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi 15.10.12, 12:46
        Kościół watykański i frakcja postępowa ?!
        Szczególnie w sytuacji tak korzystnej dla Watykanu (radiostacja + telewizja o, praktycznie, ogólnoświatowym zasięgu !) spodziewasz się, że Watykan ustąpi w czymkolwiek ?!
        Z takiej tuby propagandowej i pieniędzy, jak uczy historia tego państwa, nie będzie ani jednego sygnału ustępstwa. Mało tego, ofensywa ideologiczna prowadzona przy pomocy najnowszych zdobyczy techniki, jest zbyt intratnym interesem dla hierarchów. Nie zgadzam się z Tobą kiedy piszesz,że polskim kościołem rządzą miernoty Rydzyk i Głódź. Są to doskonale wyszkoleni urzędnicy tego Państwa - Watykanu. A osiągneli już dużo. Jeden dyrektor ogromnej instytycji (organizacji), drugi poznał doskonale struktury państwa (jako urzędnik kancelarii prezydenta). Wiedzę mają poważną i potrafią z niej korzystać - przy pełnym poparciu papieskim, nie mówiąc o Episkopacie.
        • Gość: o. Jan Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 13:30
          Frakcja postępowa w polskim kościele istniała "od zawsze". Jej "postępowość" zmieniała się i zależała od czasów i skali skostnienia tła. Życiński, Tischner, Boniecki, Gadacz (jak był jeszcze księdzem) a nawet kiedyś Wojtyła. Wielkim, wręcz legendarnym przeciwnikiem Rydzyka był zawsze Macharski.

Nie napisałem, że Rydzyk i Głódź to miernoty. Napisałem że "rządzą Rydzyk i Głódź przy poparciu różnych prowincjonalnych miernot..." Podziwiam ich biznesowy kunszt.
          Nie mniej niż Twój brak umiejętności czytania ze zrozumieniem
          • stasieczek5 Re: Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi 15.10.12, 14:17
            Serdeczne (chce sie powiedzieć: Bóg zapłać !) dzięki za delikatny, wręcz "rydzykowy" lub "głodziany" komentarz do mojego wpisu.
            Ale mniejsza o to.
            Skoro jestem "przy piórze" to zwracam - nieśmiało - uwagę, że w gruncie rzeczy nasze oceny nie ... różnią się. Mam może odmienne zdanie co do Macharskiego. Nie wiem czy jego postepowanie w kwestii Rydzyka (i jego instytucji) nie było swego rodaju zasłoną dymną. W myśl zasady: "niech wrogowie myślą, że nie jesteśmy monolitem".
            Cieszy mnie to niezmiernie chociaż czytam, jak matołek (wg Ciebie) bez zrozumienia...
    • studioh jaki Kościół, 15.10.12, 12:43
      taki kardynał..
    • Gość: hildebrant Pasują do siebie intelektualnie - Dziwisz i Rydzyk IP: *.play-internet.pl 15.10.12, 13:12
      Zatem nie dziwi mnie to co się dzieje. Pozytywnym zaskoczeniem była dla mnie wypowiedź kardynała o Radiu Maryja sprzed kilku lat. Obecny zwrot nie wydaje mi się niczym nadzwyczajnym: ot, wszystko wróciło do normy. I tylko szkoda, że kard. Macharski jest już na emeryturze. Tak się składa, że mimo iż nie jestem religijny, dla jego osoby mam bardzo wielki szacunek. W przeciwieństwie do osoby następcy.
      • ya-nek Re: Pasują do siebie intelektualnie - Dziwisz i R 27.11.12, 01:06
        Skoro poruszyles temat kardynała Macharskiego, to porównanie prawdziwego księcia kościoła jakim jest Macharski z wiejskim proboszczem Dziwiszem jest co najmniej ubliżające temu pierwszemu.
    • Gość: shiva Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.2.14.vie.surfer.at 15.10.12, 14:10
      W demokracji podobno wolno mieć własne zdanie.Dlatego chciałbym się zapytać jakim prawem moralnym oceniacie kogokolwiek , a sami nie napiszecie kim są wasi mocodawcy , dla kogo naprawdę piszecie , na czyje polecenie ogłupiacie miliony ludzi.
      Potraficie tylko wskazywać palcem Tych , którzy nie myślą jak wy.Jesteście po prostu obłudną bandą spadkobierców bolszewii , która katowała polskich patriotów zaraz po zakończeniu wojny.
      Na początek wypadałoby chociaż przedstawić wszystkim wasze prawdziwe nazwiska - pochwalić się szlakiem bojowym waszych ojców i dziadów.
      Póżniej moglibyście oceniać.
      • Gość: wenge Shiva się objawił!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 14:28
        Sugeruję zacząć od siebie. Nazwisko rozumiem już znamy, ciekawy jestem imienia.
        Szlak bojowy twoich ojców i dziadków, niewątpliwie fascynujący, ale narazie nie leży w zakresie moich zainteresowań. Spisz w formie pamiętnika, ktoś napewno się zainteresuje!!
        • Gość: shiva Re: Shiva się objawił!! IP: *.2.14.vie.surfer.at 15.10.12, 15:10
          Być może , ale w porównaniu do bolszewii i tzw.jaśnie oświeconych ja się nie muszę niczego wstydzić.
    • Gość: anastazy Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.ip.netia.com.pl 15.10.12, 14:58
      "Czy tego rodzaju i takiej rangi inicjatywa nie zasługuje na więcej zainteresowania ze strony kardynała? Choćby list do wiernych zachęcający do przyjazdu na spotkanie?"

Jego zachęta miałaby pewnie odwrotny efekt. Ten człowiek nie jest pasterzem, ale osobnikiem, który sam się wypasł na wiernych. Arogancja i pycha (vide.: Kaczyńscy na Wawelu) oraz głupota (bronienie Krakowa przed powodzią za pomocą relikwii) dyskredytują go w oczach conajmniej znacznej ilości wierzących...
    • anna-888 Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 15.10.12, 16:22

Ciekawe wypowiedzi - mozna o tym dyskutowac b.dlugo !!
    • Gość: patogen Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.ghnet.pl 15.10.12, 17:54
      Słudzy Boga są najlepszym dowodem na jego nieistnienie
    • Gość: aoa Gówno wam do tego IP: *.centertel.pl 15.10.12, 18:18
      Wyborczej nie powinno obchodzić, to co robi Dziwisz. Kto to jest ten redaktorek, który to napisał? Jakiś krasnoludek.
    • Gość: liuwisz odwalcie się od generała, ups kardynała IP: *.multi-play.net.pl 15.10.12, 22:14
      Odpieprzcie się od Generała , ups kardynała. Można by rzec.
    • Gość: dres Nie oddamy Wam telewizji TRWAM! IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.12, 00:06
      siłaaaa!
    • senior2244 Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... 19.11.12, 19:17
      Od czasu jak kard.Dziwisz pohańbił Wawel przez pochowanie nieudacznika prezydenta stał się zakładnikiem sekty Toruńskiej .Doszlusował do tych biskupów którzy są hańbą Polskiego kościoła.
    • Gość: Mikołaj Kard. Dziwisz i krakowski sojusz z toruńskimi m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 11:22
      Niestety Kardynał Dziwisz wypala się bardzo szybko. Kościół w Polsce traci wpływy. Nie ma się co dziwić skoro jest w Kościele takie zakłamanie, zło. Nacisk Kościoła wiedzie przez tacę i kasę. Nie ma innej alternatywy juz niebawem w Kościele w Polsce będzie na mszach po kilka osób w wieku 70-80 lat. Kościół nie ma alternatywy dla młodych osób nie jest reformowalny. Naucza zakłamaniem i obłudom. Martwię się o Kościół w Polsce. Problemy Kościoła przewyższają wiarę.. pedofilia, molestowanie dzieci, homoseksualizm... utajnianie tych faktów przez księży doprowadza do powolnego rozpadu Kościoła na świecie ale też i w Polsce. Bogactwo Kościoła i afery z Funduszem Kościelnym zakupem działek, odszkodowań gdzie wychwycono miliardowe oszustwa gdzie Kościół oszukał Państwo nie napala optymizmem. Jest przecież święte przykazanie "Nie kradnij". Kościół naucza przykazań lecz nie widać tej nauki na własnym podwórku. Smutne jest to wszystko. Wiary ubywa. Nadchodzą czasy kiedy za błędy Kościół w Polsce bardzo mocno zapłaci. Jeśli w Polskim Kościele nie będzie prawdziwego reformatora, który dokona czystki wśród księży pedofilii, homoseksualistów, alkoholików, złodziei itd Kościół w Polsce całkowicie straci zaufanie i uderzy dna z którego nigdy już się nie podniesie. Czas na wielkie zmiany. Kardynał Dziwisz nie jest w stanie udźwignąć tego wielkiego trudu i nie potrafi przeciwstawić się innym hierarchom kościelnym w której po cichu ukrywa się i broni zarazę kościelną. To przykre, że człowiek bliski Papieżowi nie jest w stanie dokonać prawidłowego wyboru w życiu Kapłana. Czy jestem dla ludzi i Boga czy dla oszustów kościelnych którzy nie mają powołania lecz już dawno zboczyli ze ścieżki wiary, Boga, Kościoła, prawości i uczciwości. Co raz częściej słychać, że Kapłan to nie powołanie lecz dobry zawód. Być może ten zawód będzie już nie długo na listach Urzędów ds bezrobotnych w całej Polsce. W tedy tylko pozostanie zamknięcie kościołów i przekwalifikowanie na inne zawody. Kościół i kapłanie obecnie to nie wiara i Bóg lecz wielka partia polityczna która walczy o być lub nie być w czasach kiedy wszystko się zmienia Kościół nie ma pomysłu na wiarę i życie wiernych i własne. Te wszystkie macki, żyły, tętnice kościelne są zatrute jadem złości i bezczelności. Te wszystkie naczynia powiązane są strefami i ukrywanymi seksualnymi skłonnościami. Chyba nikt już nie wierzy w Kapłańskie zapewnienia o celibacie i czystości. Wiara w Kościół upada wraz z wszystkimi wiernymi którzy są u schyłku swoich ziemskich lat na ziemi. Oni umierają a wraz z nimi wiara, uczciwość, religia, Kościół.. itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka