Dodaj do ulubionych

Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !?

30.10.12, 09:31
Wczoraj w siedzibie Sejmiku Śląskiego odbyła się debata nt. nowo powstającego muzeum. Jesteśmy, tj. Bielsko-Biała Krakowska :), w tym nieszczęsnym województwie, jedynym 'aśląskim' elementem i takie jak poniżej przedstawiono, zapędy Ślązaków komentujemy od dawna, jak widać, nie myliliśmy się !

"Tadeusz Kijonka, literat, rozpocząłby tę narrację o historii Śląska od wojen śląskich............ - Upominam się o pamięć o marszu śmierci. Upominam się o obecność Śląska Cieszyńskiego na wystawie - wyliczał Kijonka........ Są głosy, by nie zapominać o ................. papieżu Polaku, bo Wadowice też kiedyś należały do Śląska." relacja: www.dziennikzachodni.pl/artykul/688355,debata-o-slasku-prawdziwa-historia-czyli-jaka-opinie,3,id,t,sa.html

Zapomnieliście już w Krakowie o tym, że Bielsko-Biała przegłosowała w 1998 za przynależnością do woj. małopolskiego. Zapomnieliście, że połowa naszego miasta tj. Biała Krakowska (do 1951) to razem z Żywcem, Małopolska. Teraz będziemy mieli Karola Wojtyłę - Wielkiego Ślązaka, a niedługo potem roszczenia Ruchu Autonomii Śląska o Wadowice, Oświęcim i Zator :( :)
Obserwuj wątek
    • stefan26 Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 30.10.12, 10:46
      dobrze, niech Wam będzie...

W końcu Kopernik też była kobietą...

:D
    • jarecki2224 Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 03.11.12, 20:19
      Trzeba być wyrozumiałym dla śląska, oni też chcą mieć bohatera w swoim województwie ;)
      • cirano Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 05.11.12, 14:14
        Akurat TEGO bohatyra to zachowajcie dla siebie Polaki. To jednak był Polak
        • firiduri Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 05.11.12, 14:42
          No i popatrz Zirankiewitchz. Ciebie, ani Balesta, czy też Hepusia z Lelitkowa nie ma na liście wybitnych Ślązaków. Nikt z wami się nie liczy. Tragedia. Najgorsze, że na niemieckich listach też was nie ma. Chyba, że na listach poszukiwanych?
        • ministrant15 Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 09.11.12, 21:03
          cirano napisał:

> Akurat TEGO bohatyra to zachowajcie dla siebie Polaki. To jednak był Polak

Ale napewno nie, to tylko mógł być Ślązak i dajemy Go Wam bez żalu i smutku. Teraz i Wy się cieszcie z tego wielkiego dobroczyńcy. Dla Polski już narobił, teraz niech porobi trochę dla Was.
    • to_straszne Gorolu69? 07.11.12, 00:10
      W przeciwieństwie do Ciebie siedziałem na tej (ekhm) debacie 6 godzin, do ostatniego głosu.
      Godnych uwagi było pięć pierwszych głosów.

Reszta to hałastra o tak mizernym poziomie przygotowania merytorycznego, że aż wstyd było słuchać.
      Zdarzały się zwykłe wsiowe głupki, nie brakowało też rasowych chamów.

Dla sprawy istotne były - i będą miały jakikolwiek wpływ na sprawę - trzy wystąpienia: prof. Ewy Chojeckiej i dyr. Jodlińskiego i prof. Kaczmarka. Prof Marek mówił ciekawie i gruntownie, ale częściowo nie na temat.
      Wystąpienie prof. Chojeckiej zawarło w sobie wszystkie istotne elementy, SWOT i bagaż erudycji tak znaczny, że reszta tego tałatajstwa mogłaby spokojnie zmyknąć do domu i zająć się czytaniem na głos ważnych książek, których NIGDY nie czytali.

Wystąpienie prof Chojeckiej dostępne na stronach Urzędu Marszałkowskiego. Można je puszczać w kółko, bo tak to już w Polsce nikt mówić nie potrafi.

Nie licz natomiast na obudzenie w Małopolsce czy Krakowie zainteresowania waszymi śląskimi fobiami, kłótniami i wrzaskami.
      Guzik nas obchodzą.

Cała ta heca z papieżem-Ślązakiem z Wadowic nadaje się do kabaretu jak nic. Dorzecze Skawy nie było częścią Śląska, natomiast Bytom leżał w Małopolsce, czy się to komu podoba, czy nie.

Aha - nazwa Wadowice jest pochodzenia ... wołoskiego. Wołosi - typowi Ślązacy.
      • bombullo Re: Taki Wielki 08.11.12, 17:30
        Karol Wojtyla znany pod ksywa JPII byl i jest tak wielki z moze byc kazdym!
        Na ten przyklad "Wielkim XII","Wielkim Gatsbym","Wielkim chinskim murem","Big Bangiem" czy nawet "WielkaNoca"!
        HA!
        • seven Re: Taki Wielki 08.11.12, 17:39
          znaczy co, słaby był? to co wtedy powiedzieć reszcie tego narodu?
          • bombullo Re: SlaboSilny 09.11.12, 15:54
            "reszta tego narodu"?
            Powinienes napisac:"reszcie naszego narodu".Prawdaz?
            Tak miedzy nami."reszta" wyjechala z tego kraju!
      • gooral69 Re: Gorolu69? 09.11.12, 16:05
        na wstępie dziękuję za odpowiedź.
        > Nie licz natomiast na obudzenie w Małopolsce czy Krakowie zainteresowania waszy
        > mi śląskimi fobiami, kłótniami i wrzaskami.
        > Guzik nas obchodzą.

Wyobraź sobie, że nas, a mówię za siebie i myślę że za znakomitą większość Bielska-Białej i Żywiecczyzny, te śląskie kłótnie i wrzaski nie obchodzą o wiele bardziej niż Kraków. Z tą małą różnicą, że będąc w tym 'pseudośląskim' województwie, bo w końcu składa się w większości z ziem historycznie małopolskich, bliżej nam do obserwowania dość dziwnych procesów, w tym 'ześląszczania' wszystkiego co się da.
        Wykorzystywane do tego są różne podstawy, w tym tak śmieszne jak przytoczona w pierwszym moim 'poście'.
        Co do 'śląskości' dorzecza Skawy, to obawiam się, że nie masz racji, ponieważ księstwo oświęcimskie, a później zatorskie powstały na skutek podziału księstwa cieszyńskiego. Nie rozciągając wywodu historycznego, bo można na ten temat wiele odszukać w internecie, potwierdza to również obecność 'orła górnośląskiego' w herbie chociażby Wadowic, podobnie zresztą jak w herbie Żywca czy byłego Bielska. Co do Bytomia czy terenów obecnych Katowic to oczywiście masz rację.

• to_straszne Do Goorala69 09.11.12, 20:51
          goorala69 napisał:

> na wstępie dziękuję za odpowiedź.
          > > Nie licz natomiast na obudzenie w Małopolsce czy Krakowie zainteresowania
          > waszy
          > > mi śląskimi fobiami, kłótniami i wrzaskami.
          > > Guzik nas obchodzą.
          >
          > Wyobraź sobie, że nas, a mówię za siebie i myślę że za znakomitą większość Biel
          > ska-Białej i Żywiecczyzny, te śląskie kłótnie i wrzaski nie obchodzą o wiele ba
          > rdziej niż Kraków. Z tą małą różnicą, że będąc w tym 'pseudośląskim' województw
          > ie, bo w końcu składa się w większości z ziem historycznie małopolskich, bliżej
          > nam do obserwowania dość dziwnych procesów, w tym 'ześląszczania' wszystkiego
          > co się da.

Znakomita większość obywateli wymienionych przez Ciebie okolic - indagowana przy okazji nowego podziału adm. , wyraziła gromadną chęć przynależności do woj. Śląskiego. Takie są fakty. Oczywiście szczególną moją wesołość powoduje internetowa reklama woj. Śląskiego "Śląskie inspiruje" czy jakoś tak - z widokiem skałek kroczyckich. No sto pociech: Jura Krakowsko-Wieluńska na Śląsku...
          Oczywiście pisząc "Waszymi fobiami" nie miałem na myśli Ciebie, ani obywateli niezadowolonych z przyłączenia do woj. śląskiego. Tzw. "Wasze fobie" najlepiej widać, jeśli się wejdzie na dowolne forum "Gazety" na Górnym Śląsku: wrzaski, pyskówki, obelgi, epitety, obrzucanki, sosy śląsko-zagłębiowskie a wszystko to obficie podlane octem piłkarskich i około-piłkarskich burd.

> Wykorzystywane do tego są różne podstawy, w tym tak śmieszne jak przytoczona w
          > pierwszym moim 'poście'.
          > Co do 'śląskości' dorzecza Skawy, to obawiam się, że nie masz racji, ponieważ k
          > sięstwo oświęcimskie, a później zatorskie powstały na skutek podziału księstwa
          > cieszyńskiego. Nie rozciągając wywodu historycznego, bo można na ten temat wiel
          > e odszukać w internecie, potwierdza to również obecność 'orła górnośląskiego' w
          > herbie chociażby Wadowic, podobnie zresztą jak w herbie Żywca czy byłego Biels
          > ka.

Jeśli Ci to nie zrobi różnicy, to w tej materii wolałbym polegać na dziele kardynalnym, jakim jest wydana ostatnio pod red. m. in. Kaczmarka "Historia Górnego Śląska" , wspólne dzieło czesko-niemiecko-polskie - aniżeli na rewelacjach "Internetu".

Co do Bytomia czy terenów obecnych Katowic to oczywiście masz rację.
          >
          • gooral69 Do 'to_straszne' 09.11.12, 22:11
            > Znakomita większość obywateli wymienionych przez Ciebie okolic - indagowana
            > przy okazji nowego podziału adm. , wyraziła gromadną chęć przynależności do woj
            > . Śląskiego. Takie są fakty.

raczysz żartować, fakty są takie że po przegłosowaniu przez Radę Miejską Bielska-Białej przynależności do województwa małopolskiego. Przy jednoczesnym tworzeniu woj.opolskiego, koncepcja woj. śląskiego/katowickiego była skazana na klęskę.
            Wówczas rozpoczęły się działania, których skutkiem było przegłosowanie, głosem wójta jednej gminy, przynależności powiatu bielskiego do woj.śląskiego, dołączono również Częstochowę. Żywiec od początku deklarował przynależność wojewódzką tam gdzie trafi Bielsko-Biała.

Nie wiem skąd bierzesz przytoczone 'fakty', bo ze znaną mi rzeczywistością mają niewiele wspólnego. Niezależnie od wszystkiego Bielsko-Biała trafiła tam gdzie nie chciała, ale pomimo śląsko-niemieckiej historii części naszego miasta (dawnego Bielska w przeciwieństwie do dawnej Białej Krakowskiej), Bielsko-Biała nie jest śląskim miastem. Czy wobec tego jest miastem małopolskim ? historycznie zapewne tak samo jak śląskim. Na pewno po części wytworzyło się coś nowego, co często, nieprecyzyjnie wyraża się określeniami 'Podbeskidzie' a co na pewno wraz z Żywiecczyzną jest bardziej 'małopolskie' niż 'śląskie'.

> Jeśli Ci to nie zrobi różnicy, to w tej materii wolałbym polegać na dziele kard
            > ynalnym, jakim jest wydana ostatnio pod red. m. in. Kaczmarka "Historia Górnego
            > Śląska" , wspólne dzieło czesko-niemiecko-polskie - aniżeli na rewelacjach "In
            > ternetu".

Nie wiem dlaczego podane przeze mnie informacje określasz jako 'rewelacje Internetu', przywołane przez Ciebie dzieło na pewno je potwierdzi, skoro jest rzetelne. Podają te fakty również informacje nt. historii Żywca, Zatora, Oświęcimia czy Wadowic, które nota'bene dopiero w drugiej połowie XVIw, w ramach księstwa zatorskiego zostały finalnie włączone do Królestwa Polskiego.
            Możesz oczywiście pominąć te fakty i odwołać się do dzieła które ich nie przytacza. Pomimo tego nie zmienisz śląskiej genezy np. Wadowic :)
            Czy to znaczy że np. Wadowice są śląskie ?, oczywiście że nie ! To samo stało się z połączonego, dawnego śląskiego Bielska i małopolskiej Białej Krakowskiej, Bielska-Białej, pomimo obecnej wojewódzkiej struktury administracyjnej.
            • to_straszne Do goorala69 II 10.11.12, 16:17
              gooral69 napisał:

> > Znakomita większość obywateli wymienionych przez Ciebie okolic - indag
              > owana
              > > przy okazji nowego podziału adm. , wyraziła gromadną chęć przynależności
              > do woj
              > > . Śląskiego. Takie są fakty.

>
              > raczysz żartować, fakty są takie że po przegłosowaniu przez Radę Miejską Bielsk
              > a-Białej przynależności do województwa małopolskiego. Przy jednoczesnym tworzen
              > iu woj.opolskiego, koncepcja woj. śląskiego/katowickiego była skazana na klęskę.

Dwóm powyższym zdaniom czegoś z pewnością brakuje. Ich PT Autorowi brakuje zaś :
              1. wiedzy o trybie przyłączania obszarów i gmin do innych jednostek adm.(polecam przypadek Sławkowa).
              2. świadomości, że głosy rady miejskiej Bielska-Białej to głosy jednej tylko gminy. Gdzie głosy i zdecydowana większość uchwał pozostałych rad gmin dawnego woj. Bielskiego?? Tryb zmiany przynależności był jasno opisany w ustawie.
              3. wiadomości o kształcie dawnego województwa katowickiego (sprzed reformy gierkowskiej)
              4. świadomości, że dawny powiat żywiecki podążył tam, gdzie obiecał (razem z Bielskiem-Białą) i że powrót do Małej Polski go nie interesuje (do dziś)

To dla odświeżenia pamięci:
              1 stycznia 1999, w wyniku likwidacji województwa bielskiego, gminy wchodzące w jego skład zostały włączone do nowo utworzonych jednostek[D.U. z 1998, nr 96, poz 603]:
              włączona do województwa śląskiego jako miasto na prawach powiatu – Bielsko-Biała;
              włączone do powiatu bielskiego (województwo śląskie) – gmina miejska Szczyrk; gmina miejsko-wiejska Wilamowice; gminy wiejskie: Buczkowice, Jasienica, Jaworze, Kozy, Porąbka i Wilkowice;
              włączone do powiatu cieszyńskiego (województwo śląskie) – gminy miejskie: Cieszyn, Ustroń, Wisła; gminy miejsko-wiejskie: Skoczów, Strumień; gminy wiejskie: Brenna, Chybie, Dębowiec, Goleszów, Hażlach i Istebna;
              włączone do powiatu żywieckiego (województwo śląskie) – gmina miejska Żywiec; gminy wiejskie: Czernichów, Gilowice, Jeleśnia, Koszarawa, Lipowa, Łękawica, Łodygowice, Milówka, Radziechowy-Wieprz, Rajcza, Ślemień, Świnna, Ujsoły i Węgierska Górka;
              włączone do powiatu oświęcimskiego (województwo małopolskie) – gmina miejska Oświęcim; gminy miejsko-wiejskie: Chełmek, Kęty i Zator; gminy wiejskie: Osiek, Oświęcim, Polanka Wielka, Przeciszów;
              włączone do powiatu suskiego (województwo małopolskie) – gmina miejska Sucha Beskidzka; gmina miejsko-wiejska: Maków Podhalański; gminy wiejskie: Budzów, Stryszawa, Zawoja i Zembrzyce;
              włączone do powiatu wadowickiego (województwo małopolskie) – gminy miejsko-wiejskie: Andrychów, Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice; gminy wiejskie: Brzeźnica, Lanckorona, Mucharz, Spytkowice, Stryszów, Tomice, Wieprz.

> .
              > Wówczas rozpoczęły się działania, których skutkiem było przegłosowanie, głosem
              > wójta jednej gminy, przynależności powiatu bielskiego do woj.śląskiego, dołączo
              > no również Częstochowę. Żywiec od początku deklarował przynależność wojewódzką
              > tam gdzie trafi Bielsko-Biała.

Głos wójta jednej gminy także stanowi większość (zwykłą). Kwalifikowana nie była wymagana. Nie wiem, co ustawowo oznacza sformułowanie :"rozpoczęły się działania". Nikt też nie wie o jakiej gminie mowa, czy wójt działał w prawie, czy tak ot - coś sobie bąknął po wczorajszym?

>
              > Nie wiem skąd bierzesz przytoczone 'fakty', bo ze znaną mi rzeczywistością mają
              > niewiele wspólnego. Niezależnie od wszystkiego Bielsko-Biała trafiła tam gdzie
              > nie chciała, ale pomimo śląsko-niemieckiej historii części naszego miasta (daw
              > nego Bielska w przeciwieństwie do dawnej Białej Krakowskiej), Bielsko-Biała nie
              > jest śląskim miastem. Czy wobec tego jest miastem małopolskim ? historycznie z
              > apewne tak samo jak śląskim. Na pewno po części wytworzyło się coś nowego, co c
              > zęsto, nieprecyzyjnie wyraża się określeniami 'Podbeskidzie' a co na pewno wraz
              > z Żywiecczyzną jest bardziej 'małopolskie' niż 'śląskie'.

Ale bigos, Chłopie! Fakty biorę z historii najnowszej. Śląskie miało powstać z połączenia poprzedniego opolskiego i katowickiego, ale się nie zgodził Kwasniewski - choć to najoczywistszy Górny Śląsk. Okresy i regiony historyczne, geograficzne i administracyjne mieszasz w niebywały sposób. Co to ma za znaczenie, co gdzie leży - lub leżało? Sandomierz leży w Małopolsce od czasu, kiedy istnieje jako miasto - i co z tego? Przecie to tylko region historyczny. Obejmujący ~ 1/4 dzisiejszej Polski. Z pkt widzenia historii polskich regionów całe kieleckie a po nim świętokrzyskie to jest żarcik. No ale mają województwo (decyzją SLD), krakusów nie lubią - i są szczęśliwi. Podobnie są szczęśliwi obywatele gmin, które chciały należeć do obecnego woj. Śląskiego. I należą...
              Skoro Wadowice i dorzecze Skawy mają śląskie pochodzenie ludzkie, państwowe czy książęce (nie uważasz, nawet nazwa jest wołoska...) to jakimż cudem bielskie może przynależeć do Małopolski?? Zdecyduj się. Rzut oka na mapę nie zawadzi. Enklawa? Jakież znaczenie dla obecnego funkcjonowania samorządów i bytu obywateli Bielska-Białej mieć może to, że coś leżało PO DRUGIEJ STRONIE RZEKI?? "Sfera" w jednym województwie, a rynek w drugim? Jeszcze sobie wizy wprowadźcie...
              >
              > > Jeśli Ci to nie zrobi różnicy, to w tej materii wolałbym polegać na dziel
              > e kard
              > > ynalnym, jakim jest wydana ostatnio pod red. m. in. Kaczmarka "Historia
              > Górnego
              > > Śląska" , wspólne dzieło czesko-niemiecko-polskie - aniżeli na rewelacja
              > ch "In
              > > ternetu".
              >
              > Nie wiem dlaczego podane przeze mnie informacje określasz jako 'rewelacje Inter
              > netu', przywołane przez Ciebie dzieło na pewno je potwierdzi, skoro jest rzetel
              > ne. Podają te fakty również informacje nt. historii Żywca, Zatora, Oświęcimia c
              > zy Wadowic, które nota'bene dopiero w drugiej połowie XVIw, w ramach księstwa z
              > atorskiego zostały finalnie włączone do Królestwa Polskiego.

No własnie - to odpowiedz sobie sam, po co Żywcowi Małopolska?? Moje wiadomości czerpię z fundamentalnego opracowania, którego pochodzenie i redaktora (w branży Kaczmarek to truizm) wymieniłem. Tam jest napisane, co to jest i był Górny Śląsk. Po kolei i od zawsze do teraz.

> Możesz oczywiście pominąć te fakty i odwołać się do dzieła które ich nie przyta
              > cza. Pomimo tego nie zmienisz śląskiej genezy np. Wadowic :)

Och naturalnie, śląska geneza Wadowic z wołoską nazwą jest zupełnie oczywista, co automatycznie czyni rodowitego Ślązaka z dziecka urodzonego w Wadowicach, w maju 1920 roku. Tak, tak. A przypominam, że od tego własnie rozpocząłeś swoje wystąpienie. No i jesteśmy w domu.

> Czy to znaczy że np. Wadowice są śląskie ?, oczywiście że nie ! To samo stało s
              > ię z połączonego, dawnego śląskiego Bielska i małopolskiej Białej Krakowskiej,
              > Bielska-Białej, pomimo obecnej wojewódzkiej struktury administracyjnej.
              • gooral69 Re: Do goorala69 II 10.11.12, 17:55
                widzę, że lubisz dużo pisać, pytanie tylko czy piszesz już w trakcie czytania czy brakuje ci myślenia przyczynowo-skutkowego, bo chyba w Twoim wywodzie trochę szwankuje ta część.

Ale może po kolei:
                > 1. wiedzy o trybie przyłączania obszarów i gmin do innych jednostek adm.(poleca
                > m przypadek Sławkowa).
                czy ja pisałem o działaniach związanych ze zmianą granic administracyjnych ? gdzie ? mam świadomość w jaki sposób może to się odbyć. Jak herr Gorzelik będzie łączył śląskie z opolskim w górnośląskie to zapewne przyjdzie czas i na ponowne działania na Podbeskidziu i Żywiecczyźnie.

> 2. świadomości, że głosy rady miejskiej Bielska-Białej to głosy jednej tylko gminy.
                a z czego wnioskujesz, że ja nie mam tej świadomości ? napisałem, że przeważył głos jednej gminy.

> 3. wiadomości o kształcie dawnego województwa katowickiego (sprzed reformy gier
                > kowskiej)
                raczysz żartować, a niby skąd taki wniosek o 'wszechwiedzący' ?

> 4. świadomości, że dawny powiat żywiecki podążył tam, gdzie obiecał (razem z Bi
                > elskiem-Białą) i że powrót do Małej Polski go nie interesuje (do dziś)
                dokładnie tak napisałem, więc chyba polemizujesz z wytworem Twojej wyobraźni

>co ustawowo oznacza sformułowanie :"rozpoczęły się działa
                > nia"
                a kto pisał w kontekście ustawy ?, czy ustawa przewidywała ‘lobbing’ na rzecz przyłączenia do śląskiego, czy ustawa przewidywała przyjazdy ówczesnego wojewody tarnowskiego (a był nim wówczas były minister Grad) lobbującego za małopolskim ?. Jasne, wszystko odbyło się 'ustawowo', …………….zejdź na ziemię.

> Nikt też nie wie o jakiej gminie mowa, czy wójt działał w prawie
                Oczywiście, że skoro głosowali zgodnie z ustawą to działali w ramach prawa. Nie było też głosowania w kolejności, więc niby jak chcesz stwierdzić który ? jest demokracja, więc przeważyła większość. Czy sprawiedliwie w sytuacji tak znacznej dysproporcji Bielska-Białej, opowiadającej się za Małopolską, w stosunku do gmin podmiejskich ? wg mnie nie, bo jeżeli założymy, że głosujący reprezentowali swoich wyborców to Twoja teza o 'znakomitej większości obywateli’ jest co najmniej zabawna.
                Suma summarum, z tego co pamiętam to decyzja o przynależności wojewódzkiej i tak zapadała w Sejmie i Senacie, a dla odświeżenia przypomnę Ci nocne głosowanie w Senacie i wypowiedzi ówczesnych senatorów Tyrny i Okrzesika. Dla odświeżenia przypomnę również ‘litanię pomyj’ wylewanych na Podbeskidzie i Bielsko-Białą przez K.Kutza w ‘felietonach’ w ‘Wybiórczej’, w okresie dyskusji nad nowym podziałem administracyjnym.

>Skoro Wadowice i dorzecze Skawy mają śląskie pochodzenie ludzkie, państwowe czy książęce (nie >uważasz, nawet nazwa jest wołoska...) to jakimż cudem bielskie może przynależeć do Małopolski??
                Cytując „Ale bigos, Chłopie!”. Gdybyś czytał do końca to zapewne byś tego nie napisał. Dla mnie upatrywanie ‘śląskości’ na podstawie tego, że coś kiedyś było lokowane w ramach księstwa cieszyńskiego czy opolskiego, jest bzdurą! Na terenach w dorzeczu Skawy, Soły i Wisły żadnych plemion śląskich ani ich migracji nie było! Najbliżej byli Gołęszyce, ale to nie na terenach mnie interesujących. Nawet książęta cieszyńscy, pomimo hołdu lennego przed królem Czech, do początku XVw nie określali się mianem ‘książąt śląskich’
                Niemniej, bazując również na tak dalekich ‘wycieczkach historycznych’ apologeci ‘śląskości’ chcą ją narzucić wszystkim mieszkańcom terenu który obecnie nazywa się woj.śląskim. Niektórzy, te wycieczki wykonują znacząco dalej jak to miało miejsce w przypadku Karola Wojtyły, którego rodzina ma ‘bielskie’ korzenie, z Lipnika i dawnej Białej Krakowskiej.

>No własnie - to odpowiedz sobie sam, po co Żywcowi Małopolska??
                Wydajesz się być zaangażowanym obserwatorem, również tego co się dzieje w woj. śląskim, więc może odpowiem tak, ekonomicznie prawdopodobnie do niczego ‘małopolskie’ nie jest potrzebne ani Żywcowi ani Bielsku-Białej. Potrzebne jest nam tożsamościowo i kulturowo, bo w ‘śląskim’ narasta fala czegoś co nazwałbym ‘ślązakowskim rewanżonyzmem’, ponieważ w ‘śląskim’ narasta ‘śląski kulturkampf’ wraz z ‘narodem’ i ‘językiem’, ponieważ na podstawie bzdurnej genezy, podobnej do tej jak z papieżem rozciąga się pojęcie Śląska i Ślązaków na miejsca i ludzi, którzy ze śląskością mieli tyle wspólnego co Wojtyła.
                Dlatego, że ktoś wymyślił sobie taki a nie inny ‘region’ i nazwał go śląskim bez pytania się o to mieszkańców, ponieważ w imię demokracji dopuszcza się do władzy grupy z niebezpiecznymi ideami na sztandarach, realizujące swoje programy pod szyldem ‘władzy wojewódzkiej’, takie jak RAŚ ?

> Jakież znaczenie dla obecnego funkcjonowania samorządów i bytu obywateli
                > Bielska-Białej mieć może to, że coś leżało PO DRUGIEJ STRONIE RZEKI?? "Sfera" w
                > jednym województwie, a rynek w drugim? Jeszcze sobie wizy wprowadźcie...
                Tutaj już poleciałeś ‘po bandzie’. Dla funkcjonowania i bytu obywateli nie ma to żadnego znaczenia, ale też ja w żaden sposób do takiego wniosku Cię nie zachęcałem. Nie przypisuj mi też, czy Bielsku-Białej cech ‘śląskiego kociołka’ o którym sam pisałeś, vide śląskie fora na GW, dzielenie na obcych/goroli i swoich, czy dziesiątki innych podpodziałów które tam funkcjonują. W Bielsku-Białej nie ma żadnych podziałów, ani pomiędzy napływowymi w różnych okresach historii a tutejszymi, ani pomiędzy katolikami i ewangelikami.

>Tam jest napisane, co to jest i był Górny Śląsk. Po kolei i od zawsze do teraz
                Nie wiedziałem, że Górny Śląsk istniał ‘od zawsze’, ale zawsze człowiek uczy się czegoś nowego 

>Och naturalnie, śląska geneza Wadowic z wołoską nazwą jest zupełnie oczywista, co automatycznie czyni >rodowitego Ślązaka z dziecka urodzonego w Wadowicach, w maju 1920 roku
                Nie zrozumiałeś sarkazmu w mojej wypowiedzi, czy nie chcesz go zauważyć ? Oczywiście, że ta teza jest idiotyczna i poprawnie na nią zareagowałeś. Szkoda tylko, że na bezkrytyczne narzucanie śląskości Bielsku-Białej (chodzi o całość) czy Żywcowi, zapewne tak byś nie zareagował.
                Na koniec nawiązując do twojego ulubionego ‘argumentu wołoskiego’, to przypomnę Ci, podając za etnografami, m.in. Wincentym Polem, że ostatnie wsie góralskie na pł-zach granicy góralszczyzny, pod koniec XIXw, to m.in. Straconka i Mikuszowice, obecne dzielnice Bielska-Białej.

Jeszcze jedno, "Jerzy" to mógł być Jerzy Pilch :) , nie wiem skąd przyszedł Ci do Głowy herr Gorzelik ;)
              • gooral69 do wiadomości 10.11.12, 18:12
                nie wywnętrzam się na forach 'Hanysowa', ................'cymbale' (to tylko retorsyjnie, nie bierz tego do siebie)
      • gooral69 Gorolu? 09.11.12, 18:07
        jak mniemam, 'to_straszne', masz antyśląskie fobie i jesteś 'silesiofilem' lub Ślązakiem, bo w innej sytuacji nie wyobrażam sobie siedzieć podczas "tej (ekhm) debaty 6 godzin".
        Pochwały dla prof.Chojeckiej, osoby wielkiego formatu, jednak zagorzałej orędowniczki 'narodowości' śląskiej i mentorki Gorzelika też to potwierdzam.

mimo to, pozdrawiam panie Jerzy
        • peteen "panie jerzy?" 09.11.12, 19:53
          aleś pociągnął... jak suzie quatro...
          :D
        • to_straszne Re: Gorolu? 09.11.12, 20:17
          gooral69 napisał:

"jak mniemam, 'to_straszne', masz antyśląskie fobie i jesteś 'silesiofilem' lub
          Ślązakiem, bo w innej sytuacji nie wyobrażam sobie siedzieć podczas "tej (ekhm)
          debaty 6 godzin".
          Pochwały dla prof.Chojeckiej, osoby wielkiego formatu, jednak zagorzałej orędowniczki 'narodowości' śląskiej i mentorki Gorzelika też to potwierdzam.
          > mimo to, pozdrawiam panie Jerzy"

Jestem pełen obaw, że przed wysłaniem nie czytasz swoich wpisów:

"(...)masz antyśląskie fobie i jesteś 'silesiofilem' lub
          Ślązakiem(...)"

Albo - albo, kolego sympatyczny. Nie sposób mieć antyśląskich fobii I (sic!) jednocześnie być silesiofilem lub Ślązakiem. Prowadziłoby to do tzw. schizofrenii.

To ważne, że dodałeś "nie wyobrażam sobie siedzieć" (pisownia oryginalna). To może oznaczać konieczność popracowania nad wyobraźnią. Siedziałem w tej pięknej sali do końca debaty z co najmniej z dwóch ważnych powodów. Żadnego z nich jednak nie wymieniłeś, a lista Twoja wygląda na skończoną.
          Pani prof. Ewa Chojecka jest człowiekiem wielkiego formatu i wybitnym znawcą przedmiotu, erudytką, niezrównaną oratorką, chodzącym wzorem elegancji, prezentacji (meritum) i prezencji. Ma poczucie humoru i odrobinę autoironii - co stawia ją na stopniach, do których jej młodsze koleżanki i koledzy nie są zdolni nawet z dwutaktu doskoczyć, a cóż dopiero mówić o sięganiu.
          Powyższego nie zmienia ani na jotę fakt, że jest ona (Twoim zdaniem) mentorką Gorzelika. Z mojego pkt, widzenia może być dlań nawet Matką Chrzestną i Królową-Matką - z tego co mówiła podczas swojego wystąpienia nic takiego nie wynikało ani wprost ani też pośrednio.
          Że była promotorem jego (Gorzelika) doktoratu? No i co z tego? A sama robiła dyplom u Karola Estreichera (syna). Czy z tego, poważnie rzecz biorąc, coś wynika?

Zwyczajnie wybornie przedstawiła kardynalne osie obrotu programu ekspozycji stałej muzeum. To dobry program, za którego krytykę wzięli się debile i silesiofoby.
          Legitymuję się taką oto zaletą, że NIE JESTEM ZE ŚLĄSKA. To jednak nie odbiera mi zdolności widzenia i analizy problemów. Amen.

Wystąpienie Pani Prof. jest do ściągnięcia ze stron Urzędu Marszałkowskiego WŚ.
          ===============================================

Nie bardzo wiem, o co chodzi z tym Jerzym, bo na imię mam inaczej. Potrafię sobie jednak wyobrazić, że aby składnie odnosić się do cudzych wypowiedzi, to trzeba być (na Śląsku) co najmniej Gorzelikiem, bo dla reszty towarzystwa takie wyżyny nie są dostępne. Stąd pewnie ta freudowska pomyłka... (c:
          • gooral69 Re: Gorolu? 09.11.12, 22:13
            > Jestem pełen obaw, że przed wysłaniem nie czytasz swoich wpisów:

tak to jest jak się pisze 'w pędzie' i 'na kolanie', przepraszam.
      • Gość: greg0.75 Re: Gorolu69? IP: 31.187.0.* 22.11.12, 09:23
        ??? A skąd Ci się tych bzdur nabrało? Nazwa "Wadowice" jest starsza niż osadnictwo Walaskie w Beskidach; Wadowice jak najbardziej stanowiły kiedyś część Księstwa Oświęcimskiego i Zatorskiego, odkupionego przez "Koronę" gdzieś tak w XV wieku.
    • stanislaw_ziaja Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? 20.11.12, 17:25
      czy pan kijonka ma na myśli okres okupacji kiedy niemcy włączyli Wadowice do reichu
    • Gość: d Re: Karol Wojtyła - Wielki Ślązak !? IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.12, 22:21
      he he

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka