Gość: ... IP: *.centertel.pl 20.11.12, 18:05 Czy ten Pan z Uniwersytetu Rolniczego nie chciałby czasem czegoś zrobić z ZIKIT-em? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiak_spasiony Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] 20.11.12, 18:26 Przed zmianą na lini 50 i 51 jeździły Bombardiery. Teraz przerzucono na linie 50 jakieś pohitlerowskie truchło. Brakuje tylko napisów " Nur fur Deutsche" Brawa dla ZIKITU. I nie dziwcie się, jak jakiś kolejny imbecyl nauczany poglądami Brunona K. się wami zajmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: 195.150.224.* 20.11.12, 20:36 misiak_spasiony napisał: > Przed zmianą na lini 50 i 51 jeździły Bombardiery. Teraz przerzucono na linie 5 > 0 jakieś pohitlerowskie truchło. Brakuje tylko napisów " Nur fur Deutsche" > Brawa dla ZIKITU. I nie dziwcie się, jak jakiś kolejny imbecyl nauczany pogląda > mi Brunona K. się wami zajmie... EU8N są z 2010, NGT6 (stare bombki) z 2008 ... fakt "stare truchło"... widzę na Kurdwanowie się w dupach poprzewracało i powinni tam mieć same NGT6 i NGT8 a w reszcie Krakowa niech jeżdżą akwaria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.30.1.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.11.12, 20:37 Rok produkcji ostatniego NGT6 - 2008, rok najstarszego EU8N - 2010. Ale to EU8N jest "pohitlerowskim truchłem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.183.236.155.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.11.12, 20:40 Bombardier-Rotax/MPK EU8N – typ tramwaju produkowanego od 2009 roku w Stacji Obsługi i Remontów w krakowskim MPK. Ostatecznie postanowiono sprowadzać używane tramwaje z Niemiec i Austrii. Po dostarczeniu w 2006 roku pierwszych wagonów MAN/Duewag N8S-NF uznano, że wstawienie niskopodłogowego członu do używanych tramwajów i jednoczesna ich modernizacja to dobry pomysł na zwiększenie liczby pojazdów niskopodłogowych. Historia pierwszego wagonu o numerze taborowym #3012 zaczęła się w 2008 roku, kiedy do Krakowa sprowadzono dwukierunkowe wagony Bombardier-Rotax E6 (silnikowy) i c6 (doczepny) które w składach 5-wagonowych były używane na wiedeńskiej linii premetra U6. Na ich podstawie z wykorzystaniem niskopodłogowego członu zbudowanego w fabryce Autosan w Sanoku wyprodukowano wagon EU8N. MAN – Nürnberg N8S-NF – wagony tramwajowe produkowane przez firmę MAN SE w latach 1976–1977 jako N6S (dwuczłonowe, sześcioosiowe), zmodernizowane w latach 1992–1993 Odpowiedz Link Zgłoś
lukilukk A w Tallinie komunikacja za darmo !! 21.11.12, 09:32 Tallin - tam sie myśli o mieszkańcach stooq.com/n/?f=670656&c=0&p=4+18+22 Pobieranie opłat za usługi komunikacyjne to jak nakładanie ukrytego podatku. Wszak miasto to my. Płacimy podatki i logicznie rzecz ujmując rozsądniej byłoby pobierać jakiś dodatkowy podatek na komunikację od wszystkich jednocześnie dając komunikację za darmo. Inaczej nigdy nie ograniczymy ruchu samochodów w mieście. Szersze, przejezdne arterie to zachęta aby przesiąść się do samochodu. Miasto powinno więc postawić na bezpłatną komunikację. Można to zrobić najtaniej wyznaczając warunki przewozu na danych trasach i ogłaszając przetarg. Zakładam się że MPK szybko zacznie się restrukturyzować i w miejscu mułowatych autobusów i chamskich kierowców pojawią się prywatne szybkie busy z miłą obsługą. A że w komunikacji może być taniej widac na przykładzie korporacji Taxi i przewozów iCara. Niby to samo ale ostatnio z Kryspinowa na Dworzec Gł iCarem jechałem za 33 pln a dwa tygodnie wcześniej taxówką za 71 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: A w Tallinie komunikacja za darmo !! IP: *.centertel.pl 22.11.12, 20:45 To bardzo ładnie co piszesz, ale magistrat kłamie udając, że mu zależy na ograniczeniu liczby samochodów w mieście. To taki dyżurny temat mający uzasadnić wszelkie łupiestwo na mieszkańcach Krakowa. Tak naprawdę chodzi o to, żeby jak najwięcej zarobić na biletach za komunikację, jak najwięcej zarobić na mieszkańcach i tych którzy muszą pracować w strefie za parkowanie, bo wiadomo, że i tak nas, którzy muszą parkować tu codziennie to dotyczy najbardziej, a nie żadnych turystów. Jakby miastu zależało na ograniczeniu ruchu samochodów i rozwiązaniach przyjaznych mieszkańcom, to by już dawno to zrobiło. Ale nie zależy, a przyczyna jest taka, że wokół magistratu jest za dużo biznesmenów-sępów, którzy chcą na tych sprawach zwyczajnie zarobić i nabić własną kieszeń. Taka prawda. I w d.... możecie sobie wsadzić parking za 10 zł koło Czerwonych maków. Koło pętli przy Kleparzu, przy dworcu towarowym stworzył się na dziko parking, za darmo. I takich parkingów potrzeba. Nie byłoby żadnego problemu, żeby go wyasfaltować lub wybrukować i tyle. Wystarczy. Żadnych wielkich betonów nie trzeba. I takich niewielkich kilkunastu parkingów potrzeba. No, ale zaraz się znajdzie przedsiębiorcza hiena, która będzie chciała sępić na ludziach kasę. Niestety w tym mieście od kilkunastu lat z roku na rok żyje się coraz gorzej. Zastanówcie się kogo wybieracie do władzy i czy ten człowiek będzie dbał o nas krakowian. Póki co wybierany ludzi pochodzących jak choćby Majchrowski np z Sosnowca, który otacza się ludźmi spoza Krakowa, którzy tego miasta mnie znają, nie rozumieją, a czasem szczerze nienawidzą, bo im się ciężko było zaaklimatyzować. A potem decyzje które podejmują godzą w mieszkańców, często z podświadomej zemsty na nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds stop likwidacji karty na 1 linię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.12, 12:14 zgadzam się z wypowiedzią p. Jana - likwidacja tego typu karty to normalne zdzierstwo. Dojeżdżam do pracy kilka przystanków 1 linią - to co mi karta na 2 linie? Chyba tylko po to, żeby po przekalkulowaniu kosztów przesiąść się do auta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RH Re: stop likwidacji karty na 1 linię IP: *.ghnet.pl 21.11.12, 15:36 A ja się zgadzam z tym, że to rozwiązanie sprawiedliwsze niż teraz. Aktualnie można płacić za jedną linię i jechać przez cały Kraków jak się ma szczęście i bezpośredni autobus albo o połowę więcej jeśli się takiego szczęścia nie ma a jedzie na przykład 6-7 przystanków. Optymalny byłby bilet 'trasowy' z ceną zależną od ilości przystanków ale i tak taki 'ryczałtowy' na jedną trasę jest sprawiedliwszy niż teraz. Mało kto wykupuje 'dwie linie' bo jeździ w 2 różne punkty docelowe. Większość to osoby, które nie mają bezpośredniego połączenia z pracą / szkołą i nie dość, że muszą się przesiadać to jeszcze płacą więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joankb Re: stop likwidacji karty na 1 linię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 20:49 I dlatego biletu trasowego nie będzie... Trzeba by wreszcie odpowiedzieć na pytanie, ile może kosztować 2-3-5-10 kilometrów. Jakby ludzie zaczęli liczyć to by różnie to mogło być. Odpowiedz Link Zgłoś
medicus11 Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] 20.11.12, 18:52 Dzięki wybudowaniu torowiska na Czerwone Maki, nareszcie mogę przesiąść się z samochodu na komunikację miejską. Nareszcie bez przesiadania się mogę dojechać z Czerwonych Maków na Prokocim dzięki linii 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 19:21 Jak zwykle idiotyczne listy ludzi, którzy robią z siebie pośmiewisko, nie mając pojęcia, o czym piszą: Do pana od Pawiej: jeździła 19, teraz jeździ 3. Co 10 minut, tak jak 19! Czyli NIC się nie zmieniło - jaki "ruch tramwajowy praktycznie przestał istnieć"?!?! Jak można pisać do gazety przed sprawdzeniem najprostszych, ogólnodostępnych danych?! Do pana od linii 249. Na Salwator przyjeżdżają trzy linie tramwajowe. Linia 1 przyjeżdża co 10 minut. Nie da się zrobić tak, żeby wszystkie linie aglomeracyjne były skoordynowane z przyjazdem każdego tramwaju. Czy może powinny być skoordynowane tylko z jedynką, no bo przecież akurat panu tak pasuje, więc tak ma być... Wystarczy podjechać wcześniejszą jedynką - spokojnie pan zdąży, a nie naczeka się. Poza tym - czy pisał pan w tej sprawie do MPK? Skąd bierze się zwyczaj rozwiązywania wszystkich problemów dnia codziennego przez gazetę? To nie gazeta układa rozkłady jazdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 19:27 Ale tylko przez gazetę będzie skutecznie. Pojedynczego pasażera, który nie wie, że nie jest jednym z setki - ZIKIT oleje. Nawet nie odpowiedzią, ale milczeniem. Przetrenowałam i wiem co mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knrd Ale w demokracji właśnie o większość chodzi ? IP: *.naszasiec.net 20.11.12, 22:02 Dlaczego załatwiasz swoją prywate skoro większości jest lepiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 19:23 Zatłoczone linie, wirtualne przesiadki. Największe pretensje mam o WIRTUALNOŚĆ rozkładów. Przez tydzień by się ta banda przejechała komunikacją - i zobaczyła ile REGULARNIE się spóźnia. W dobie GPS to naprawdę nie jest trudne. A jak się oprze coś o życzenia, nie o rzeczywistość, to wyniku można dostać tylko bzdury. Plus komunikacja weekendowa. Tragiczna. Kompletnie przecząca jakiejkolwiek mobilności... Widocznie auta w weekend to nie zło. Tylko - kto odwyknie, ten już auta nie porzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: susanee Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 19:28 Dojezdzam do Borku Fałęckiego 201 ale niestety od godz,9,30 do 14,15 zadna nie jezdzi i co maja powiedziec ci wszyscy pracujący na trasie Borek -Skawina .Ludzie jezdza do ZUS-u i co maja czekac do 14tej lub wczesnie rano jechac.A juz w niedziele wcale nie kursuje.Poprostu zadnych odwiedzin i wizyt w Krakowie.Toz to skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 19:37 Można jechać 283 przez Czerwone Maki. Można wykorzystać linię 244. Możliwości jest sporo, ale trzeba umieć czytać mapkę i rozkład jazdy. No ale łatwiej "w niedzielę nie jechać do Krakowa". Bo zawsze była linia 201, a teraz jej nie ma, więc się już nie da dojechać do Krakowa, koniec, asfalt zwinięty, prosimy czekać do poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 19:50 Ogólnie za linie "200-ście" to nie tylko odpowiada ZiKIT /nie umniejszając jego braku kompetencji/ ale - i - przede wszystkim podkrakowska gmina finansująca linię /tak wyobraźcie sobie podkrakowscy obywatele że krakowianie nie zamierzają wam fundować aubutusu/ bez dotacji - wsiadać w busiki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 20.11.12, 19:53 Dajcie sobie w tej gazetce na wstrzymanie z tą komunikacją.Rzygać się chce,od tygodni ciągle o jednym. Czy wyobrażacie sobie,że przeciętnie inteligentny człowiek ma to w ...? Raz przeczyta,skomentuje albo nie i zajmuje się swoimi sprawami. Tylko opętany mania prześladowczą kretyn bez przerwy "analizuje" jazdę tramwajem. Brakuje tematów,czy talentu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: susanee Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 18:20 No oczywiscie ze mozna jechac ale najlepiej to moze przez Wieliczke do Borku bo bede miala jeszcze blizej.Człowieku zastanow sie co piszesz.Dojezdzalam w 20minut do pracy a teraz ile mam jechac.Trza myslec ale zaden facet niestety nie mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kr Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 19:55 Panie Mieszko, czy Pan jest studentem dojeżdżającym na zajęcia do Przegorzał ? Proszę ze swoim problem napisać do Zikitu, prezydenta Miasta, premiera, może i do Trybunału w Strasburgu - przecież tak nie może być że Ci wstrętni urzędnicy zrobili tak Panu na złość, pan chce jechać poza Salwator i musi czekać od 8.36 kiedy wysiądzie Pan z 1 do 8.45 na 209 lub do 8.46 na 409. A teraz na poważnie.... Wszyscy dziwią że ZIKIT ma w dupie mieszkańców ale cóż się dziwić jak ktoś z czymś takim wyskakuje. Człowieku: 1. Nawet przesunięcie o 2 min nic Ci nie da jeśli chodzi o to żebyś zdążył na swój 249 o 8.35, tramwaje zazwyczaj "wiedeńce" kursujące na "1" mają zdolność do spóźniania się, więc raz będziesz na Salwatorze punktualnie, raz spóźnisz się 2 min, a innym razem 5 min. Wtedy zobaczysz jak to fajnie że jest to 209 i 409 parę minut później. 2.Rozkład linii 1 jest układany przede wszystkim pod kątem linii nr 5 której trasa pokrywa się z 1, później z liniami 14 i 22 na Al Pokoju czy wreszcie linii nr 6. Myślę że przy częstotliwości kursów w szczycie linii 1 i 2 -> f=10 min nie da się zadowolić wszystkich żeby nie czekali długo na przesiadkę na Salwatorze. 3. Rozkład linii 249 jest układany głównie pod kątem mieszkańców gmin zza Krakowem które płacą za tą linię (głównie Czernichów, Liszki). Ma on spójnie wyglądać w połączeniu z liniami 229 i 259 i zapewniać optymalny transport między tymi gminami a gminą Kraków. 4. Może najlepiej przyjechać na Salwator kursem wcześniejszym o 8.26, zakładając pewne opóźnienie, oczekiwanie na 249 zajmie w tym przypadku ok 5 min. Myślę że to i tak nieźle na na nasze warunki. Bo tego czego Pan żąda w tym momencie nikt Panu nie spełni a biorąc pod uwage ile jest linii autobusowych i tramwajowych w Krk - nie da się wszystkiego synchronizować tak żeby każdy mieszkaniec mógł przy przesiadkach od razu wskakiwać do następnego środka transportu. Nie przy tej liczbie linii autobusowych i tramwajowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 20:42 Daj spokój, tracisz czas. Pan Mieszko ŻĄDA, by akurat ten kurs tramwaju był zsynchronizowany co do minuty z akurat tym kursem autobusu, bo on nim jeździ. Tu nie ma znaczenia, że na Salwator co kilka minut przyjeżdża jakiś tramwaj, że co kilka minut odjeżdża jakiś autobus. Ten jeden kurs ma być dograny i już. Nie wspominając o tym, że żadnym priorytetem rano nie jest synchronizacja miasto->wsie, tylko odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły Urzędasy zaplanowali bajzel ale 13-tka będzie:-) IP: *.compower.pl 20.11.12, 20:03 Nie wiem jaki baran wpadł na pomysł zmiany linii 128! Syf zamiast mózgu. Jedyna korzyść ze zmian jest taka że zarobią więcej kasy i o to chodziło! Więcej przesiadek czyli droższe bilety. A pieprzenie o wygodzie niech sobie w * wcisną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bewr Re: Urzędasy zaplanowali bajzel ale 13-tka będzie IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 20:50 A skąd dokąd jeździłeś tą linią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feniks80 Re: Urzędasy zaplanowali bajzel ale 13-tka będzie IP: *.gemini.net.pl 20.11.12, 21:45 Ja tam akurat jestem z tej zmiany zadowolony, wsiadam na Powstańców WLKP i w 30 minut (w korkach autobus stał przed R.Grzegórzeckim) dojeżdżam pod Park Wodny gdzie jest mój przystanek docelowy. Faktycznie, w poniedziałek jeszcze mało kto kumał o co chodzi, ale dzisiaj już więcej ludzi nim jechało. Tak w ogóle to śmiać mi się chce jak w jednym z listów czytam, że 50tka jeździ za rzadko....No rzeczywiście, co 5 minut to zdecydowanie za rzadko. Maruderzy od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raróg Re: Urzędasy zaplanowali bajzel ale 13-tka będzie IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 10:43 Od prawie zawsze spod Hali na Olszę można było dojechać 128, teraz jest alternatywa pomiędzy przesiadką z droższym biletem czasowym ( nie 2 zł a 3,20 ) a oczekiwaniem na 184 (25 min). Gratulacje dla MPK - macie wspaniałego managera od planowania strategii zarobku na te trzynastki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły Re: Urzędasy zaplanowali bajzel ale 13-tka będzie IP: *.compower.pl 21.11.12, 16:14 Oto właśnie chodzi ale kmioty powyżej nie trybią w czym problem. Jak rasowe polaczki zadowolą się byle g...m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrzejowice 128 popsuto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.12, 11:07 Wycofanie 128 z Grzegórzeckiej, po której jeździł wydzielonym na środku pasem, to jest moim zdaniem najgorszy pomysł pośród ostatnich zmian. Dla mieszkańców Mistrzejowic, Olszy kierunek z Ronda Kotlarskiego do Powstańców jest na pewno wielokrotnie mniej popularny niż do Dietla. Przesiadki na dużym Rondzie w kierunku Grzegórzeckiej są niewygodne - czekanie na sygnalizację. I trzeba zapłacić za drugi bilet. Nie mam wątpliwości, że ten ostatni argument jest dla ziKITu najważniejszy, wszystkie inne to bajki dla ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
thomos85 Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] 20.11.12, 20:05 Wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę tramwajem linii 24 (poza godzinami szczytu, coś koło 10.30). Moje pierwsze wrażenie - w tramwaju było dość tłoczono jak na środek dnia (ciekawe jak sytuacja wygląda w godzinach szczytu). Skoro tramwaj jeździ co 20 minut może warto pomyśleć o dodaniu trzeciego wagonu (zwłaszcza, że trasa 24 w pewnej części pokrywa się z trasą dawnej 13, której trasę zmieniono a która była dość popularną linią). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łucja Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.79.77.194.atman.pl 20.11.12, 20:41 Częstotliwość kursowania linii 19 to chyba jakiś żart! Ludzie jadący z Dworca Głównego do Borku Fałęckiego, z bagażami na pewno się ucieszą z licznych przesiadek :/ Ciekawe czy te "mądre" głowy układające nowy rozkład jazdy korzystają w ogóle z komunikacji miejskiej w Krakowie? Nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI 20.11.12, 23:42 Gość portalu: łucja napisał(a): > Ludzie jadący z Dworca Głównego do Borku Fałęckiego, z bagażami obydwaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomznh Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.ghnet.pl 21.11.12, 11:29 Bardzo łatwo będzie wymóc na nich jazdę komunikacją. Wzorem filmu "Zmiennicy" możemy umówić się z jakimś kierowcą wywrotki wiozącym duży betonowy element, żeby na jeden dzień złożył owy element, oczywiście "niechcący", przed wyjazdem z parkingu ZiKiTu. Niech sprawdzą jak się jeździ komunikacją, zwłaszcza po ich szaleństwach. Bo pewnie niedługo czeka nas "Dzień pieszego pasażera", tacy są odkrywczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmiany tramow Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: 77.236.28.* 20.11.12, 20:54 W poniedzialek 7 rano probowalem dostac sie z Kurdwanowa do dworca. Tramwaje jezdza czesciej... Ale te podmienione zamiast Bombardierow sa jakies ciasniejsze w srodku, ludzie upchni jak sardynki, 3 tramy pod rzad tak zaladowane... Moze przez to, ze te tlumy baly sie zmian i nastapilo dziwne zdrzenie, ze tyle ludzi chcialo dotrzec do pracy wczesniej, tak na wszelki wypadek... We wtorek juz takich tlumow o takiej samej porze nie zaobserwowalem. Wtorkowy powrot na Kurdwanow: wiadam w 13, bo przeciez przesiadka to nic przerazajacego. Wysiadam przy Dworcowej, zeby poczekac a 50 /24 / 6 w kierunku Kurdwanowa. No i ZONK. Ostatni z nich byl 1 minute pzed 13, ktora przyjechalem. A potem tradycyjnie - cale stado tramwajowe do Prokocimia, po 12 minutach oczekiwania przyjechala 50. Nawalona, a za nia dosyc delikatnie zapelnione 24. Czyli pomimo tych zmian nadal bedziemy podrozowac stadami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrakZKrakowa Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 21:02 O Nowej to Hucie piosenka... Tramwaj linii 16 - przystanek początkowy Złotego Wieku - przystanek końcowy Kombinat tak było. Teraz od pl.Centralnego wozi duchy na kopiec od piątej rano (a może turystów?). Wg starego rozkładu jechałem 17 min, a teraz wstaje 15 min wcześniej (ale ZIKIT ma mój czas w d...) jadę dwoma tramwajami 21 min (niewiele więcej czasu) ALE BĘDĘ MUSIAŁ PŁACIŁ ZA BILET 39% DROŻEJ !!! bo muszę jechać dwoma tramwajami. A powrotna droga linią 21 o 14:20 to czyste sk... . Dość, że płacić trzeba więcej to jeden stary wagon tramwajowy, który już na przystanku Kombinat jest doładowany jak byśmy byli jakimś bydłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 21:43 Ależ pasażerowie komunikacji miejskiej w Krakowie nie są bydłem. Są to dla ZIKiT-u "potoki pasażerskie", które się "rozładowuje". W praktyce, jeśli ZIKiT-owi się nie uda jednak "rozładować", no to w końcu są to "potoki pasażerskie", a nie jacyś tam ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] 20.11.12, 21:17 Przesiadek więcej i każda z nich kosztuje 5-15 minut. Naprawdę nie szkoda Wam czasu? Są busy, są auta. Założenie, że każdy jedzie do centrum, szuka miejsca to bzdura. Busem +na nogach - 25 minut. Autem - 15. Komunikacją - 40. Bus - 84 zł miesięcznie, auto, ok 100, komunikacja 89. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.142.citypartner.pl 20.11.12, 22:04 Obiecywano, że pojazdy MPK nie będą już jeździć "stadami"... Przykład z dziś: 1. Przystanek Przybyszewskiego, godz. 17:00 z kierunku Bronowic w stronę centru podjeżdżają 3 autobusy (więc nawet nie mieszczą się na przystanku) - i jak tu się przesiadać, skoro trzeba czekać kilkanaście minut na jakikolwiek autobus, po czym można wybrać aż 3 (wystarczyłby jeden, co kilka minut). 2. Przystanek Uniwersytet Pedagogiczny, godz. 18:00 - w kierunku Bronowic przyjeżdżają 3 tramwaje naraz 4, 24 i 13. W rezultacie kolejka tramwajów sięga Biprostalu... Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 22:43 Przecież z góry było wiadomo, że rozpisywanie przesiadek na 2,3,4 minuty to kompletna bzdura. Jeszcze większa, jeśli przesiadki mają miejsce w takich "dogodnych" węzłach przesiadkowych, jak Rondo Grunwaldzkie czy Rondo Grzegórzeckie. Żadna remarszrutyzacja - czy nic innego o mniej lub bardziej pokracznej nazwie - nie sprawi, że znikną korki, tramwaje nie będą się psuły (vide poniedziałek i ulica św. Gertrudy), nie będzie wypadków i zdarzeń losowych. Tyle tylko, że teraz, przy zwiększonej częstotliwości kursowania niektórych linii, przesiadanie się w sytuacji, gdy wystąpi zakłócenie dowolne z powyższych, będzie obarczone zwiększonym ryzykiem, że coś się nie uda w sposób, w jaki górnolotnie zaplanowali to pracownicy ZIKiT-u. Nie oceniajmy tego, co mówi ktoś tam z ZIKiT-u w kategoriach planów do zrealizowania. Bo są to w tym mieście pobożne życzenia i takimi pozostaną. Być może jednak obecna sytuacja zmusi część osób skazanych na podróżowanie krakowskim MPK do myślenia. Nie o miejscu, w którym mają się przesiąść, nie o czasie, który mają na przesiadkę. Do myślenia o tym, dlaczego miasto stara się wyrwać jak najwięcej z kieszeni mieszkańców Krakowa. Bo temu przecież te zmiany służą, ratowaniu budżetu. Wygoda pasażerów, chęć poprawienia połączeń, poprawa jakości komunikacji miejskiej nie mają tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość ziKIT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.12, 11:42 Dodam, że ratowanie budżetu miasta odbywa się wyłącznie kosztem obywateli. Etaty i pensje w ziKICIE - tylko w górę, a to od nich powinno się zacząć oszczędności. Podziękujmy prezydentowi i radnym w odpowiedni sposób! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pełen zachwytu... Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.11.12, 00:19 Szanowni, wynajęci przez MPK hejterzy, wypisujący głupoty o niedorozwiniętych pasażerach, co to nie umieją korzystać z "danych ogólnie dostępnych" i mapek. Spróbujcie mądraliny skorzystać z mapek jeżdżąc wieloma autobusami i tramwajami przez cały Kraków. Takie umysły zakładają, iż większość jeżdzi w ciągu dnia jedną linią z domu do pracy i z powrotem... W takiej sytuacji nie jest problemem nauczyć się na pamięć, jaki nowy pojazd, z jakim numerem jeździ po mojej stałej trasie. Ale wybaczcie wysoce kształceni specjaliści z MPK - nie będę się uczył całkiem nowych tras i numerów kilkudziesięciu linii tramwajwych i autobusowych. W dniu dzisiejszym musiałem około 10 osobom, w tym turystom, opowiedzieć, iż przykro mi, ale nie wiem jaką trasą jeździ dany tramwaj, czy autobus... I proszę nie dawać kretyńskich rad o danych i mapkach ogólnodostępnych. Równie dobrze możecie radzić pasażerom, że przecież można w zatłoczonym tramwaju wyciągnąć tablet lub laptopa i opierając je o plecy innego współpasażera przejrzeć sobie dokładnie mapkę i trasy, tudzież rozkłady jazdy w internecie. I tak na każdym przystanku... w deszczu, czy słońcu... Jeszcze usłyszymy, że GPS-y są (tylko trzeba zaktualizować oprogramowanie...). Smartfony też większość ma... To tyle w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.myslenice.net.pl 21.11.12, 01:20 MPK wykonuje usługę, to ZIKIT zleca wykonanie usługi i za nią płaci. Jak szczekasz, to szczekaj przynajmniej posiadając elementarne podstawy wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI 21.11.12, 08:43 Gość portalu: tramwajarz napisał(a): > MPK wykonuje usługę, to ZIKIT zleca wykonanie usługi i za nią płaci. > Jak szczekasz, to szczekaj przynajmniej posiadając elementarne podstawy wiedzy. A to już pomijam. W ogóle nie rozumiem tego - jak ktoś pisze, że jest dobrze, to jest wynajęty przez firmę, a jak pisze, że źle, to jest wynajęty przez konkurencję. To już nie można mieć własnego, niezależnego zdania? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI 21.11.12, 08:38 Gość portalu: Pełen zachwytu... napisał(a): > Ale wybaczcie wysoce kształceni specjaliści z MPK - nie będę się uczył c > ałkiem nowych tras i numerów kilkudziesięciu linii tramwajwych i autobusowych. A niby dlaczego nie? Te zmiany są pierwszymi tak poważnymi od 13 lat, kiedy nie było powszechnie dostępnego internetu, rozkładów jazdy na telefony komórkowe i innych udogodnień. I jakoś ludzie się nauczyli... Jak się przeprowadziłam do Krakowa, uczyłam się rozkładów jazdy, tak jak dzieci się uczą alfabetu czy liczenia. I tak co roku, bo co roku mieszkałam gdzie indziej. Drukowałam w kafejce internetowej rozkład jazdy i takie tabelki nosiłam ze sobą. > W dniu dzisiejszym musiałem około 10 osobom, w tym turystom, opowiedzieć, iż pr > zykro mi, ale nie wiem jaką trasą jeździ dany tramwaj, czy autobus... I proszę > nie dawać kretyńskich rad o danych i mapkach ogólnodostępnych. Równie dobrze mo > żecie radzić pasażerom, że przecież można w zatłoczonym tramwaju wyciągnąć tabl > et lub laptopa i opierając je o plecy innego współpasażera przejrzeć sobie dokł > adnie mapkę i trasy, tudzież rozkłady jazdy w internecie. Można telefon wyciągnąć :-) A trasy są dokładnie wyjaśnione na przystankach. Jest infolinia MPK. Czego jeszcze oczekujesz? Że ktoś Ci otworzy głowę i oleju do niej naleje, wzbogaconego o dokładną mapę połączeń? ;-) > Smartfony też większość ma... To tyle w temacie... Nie trzeba mieć smartfona, żeby mieć rozkłady jazdy w telefonie - przecież one chodzą pod Javą. Wpisujesz w Google "mmpk" i ściągasz aplikację z pierwszej strony, która jest na tamtej liście. To nawet nie wymaga internetu w telefonie, wystarczy pięcioletnia "cegiełka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nociekawe Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.ghnet.pl 21.11.12, 16:23 > Jak się przeprowadziłam do Krakowa, uczyłam się rozkładów jazdy, tak jak dzieci > się uczą alfabetu czy liczenia. I tak co roku, bo co roku mieszkałam gdzie ind > ziej. Drukowałam w kafejce internetowej rozkład jazdy i takie tabelki nosiłam z > e sobą. > tyle, ze to bylo w czasach PRZED CUDOWNA ZMIANA NA SYSTEM PRZESIADKOWY > Nie trzeba mieć smartfona, żeby mieć rozkłady jazdy w telefonie - przecież one > chodzą pod Javą. Wpisujesz w Google "mmpk" i ściągasz aplikację z pierwszej str > ony, która jest na tamtej liście. To nawet nie wymaga internetu w telefonie, wy > starczy pięcioletnia "cegiełka". aha no to wyobraz sobie, ze ja mam telefon sprzedawany obecnie w sklepie i wyprodukowany dosc niedawno, ktory nie umozliwia wgrywania na niego niczego.. a jaki telefon ma moja babcia zeby sprawdzic sobie rozklad? na tobie i twoim iphonie swiat sie nie konczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 20:55 Wypchaj się mądralińska... Popytaj 60, 70, 80 latków. Nauczą się - jakim kosztem? A w końcu i tak się okaże, że są odcięci od miejsca zamieszkania, a parę dojazdów miesięcznie kosztuje majątek w stosunku do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: 195.150.224.* 21.11.12, 21:50 Gość portalu: r_xxx napisał(a): > Wypchaj się mądralińska... > Popytaj 60, 70, 80 latków. Nauczą się - jakim kosztem? > A w końcu i tak się okaże, że są odcięci od miejsca zamieszkania, a parę dojazd > ów miesięcznie kosztuje majątek w stosunku do emerytury. Tak, bo 80 latkowie płacą za bilety... swoją drogą- może wrócić do tras z 1900 roku (tramwaj konny przez rynek) żeby sie ludziom nie myliło jak nie potrafią z rozkładów korzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI 22.11.12, 03:47 Gość portalu: Pełen zachwytu... napisał(a): > Spróbujcie mądraliny skorzystać z mapek jeżdżąc wieloma autobusami i tramwajami p > rzez cały Kraków. Takie umysły zakładają, iż większość jeżdzi w ciągu dnia jedn > ą linią z domu do pracy i z powrotem... no niestety, takie są uroki mieszkania w dużym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leel00 NH pozdrawia.... IP: *.if-pan.krakow.pl 21.11.12, 10:02 Właskawości swojej ZIKiT wyczarował nową linię - 572. Super...było. Po zmianie rozkładu Linia wzbogaciła się o nowe przystanki, a autobus z długiego - zrobił się któtki. Efekt jest taki, że już na przystanku Wanda ludzikowie upychają się jak sardynki, a później...jest tylko gorzej. Mam jakieś niejasne przekonanie, że ludzikowie w ZIKiT nie korzystają z komunikacji w mieście w którym pracują, albo sprowadzili się tutaj jakiś miesiąc temu i bladego pojęcia o Krakowie nie mają. A i jeszcze jedno. Słyszałem, że zmiany w systemie informatycznym ZIKiT wprowadzono już 1 XI....to kiedy były te konsultacje społeczne? W okresie wakacji i turystów pytano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdw Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.44.pxs.pl 21.11.12, 11:33 Moje podsumowanie jest proste: dluzsze dojazdy, wiekszy tlok, gorszy tabor (np. nr 50). Nie da sie ukryc, ze za wszelka cene ZIKIT byl zmuszony wymislic oszczednosci i wymislil kosztem wszystkich krakowian. Oszczednosci sa wymuszone z powodu zaciagnietych kredytow. Pytanie jakie mi sie nasuwa jest takie: dlaczego wszyscy musimy ponosic koszty z tego powodu? Ja np. nie interesuje sie sportem (tak jak wiekszosc ludzi w naszym miescie). Dlaczego wiec, ponosze koszty z powodu wybudowania 2 stadionow, hali sportowej. Przyklady mozna mnozyc (poszerzanie strefy platnego parkowania, podatki itd). Pytam wiec: ilu krakowian jezdzi komunikacja, a ilu chodzi na stadiony? Dlaczego jak ktos podejmowal decyzje, ze bedzie budowal 2 stadiony dla mniejszosci mieszkancow ( i to jakiej mniejszosci!!) w tym samym momencie zdecydowal, ze z tego powodu oszczedzac beda wszyscy (nawet ci ktorzy nigdy na taki stadion nie pojda)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomznh Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.ghnet.pl 21.11.12, 11:37 Mam ważne pytanie do ZiKiTu... Co za mądrala wymyślił trasę lini 116... Kiedyś zapełniona, popularna... Teraz wozi powietrze. No czasami jednego - dwóch pasażerów... bo tak lubiane przez was "potoki pasażerskie" przejął 178... I dla tych mądrych inaczej głów rozwiązanie: zlikwidować 116 a w zamian za to dołożyć kursów do 201 aby kursowała jak kiedyś, aby ludzie z pracy w "Biznes Parku Zawiła" i innych kilkudziesięciu innych firmach mieli czym dojechać po 22.00 do domu w Skawinie. Ja wiem, że pewnie czyjś wujek jeździ na tej trasie busem, ale busy się już nie wyrabiają... Proste? Nie w ZiKiT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LI IP: *.ip.netia.com.pl 21.11.12, 12:06 Czy może ktoś sprawdzić godziny odjazdów linii nr 13? Będzie tak samo niepunktualna jak wcześniej linia nr 3?Z przystanku wawel ma odjeżdżać o 16.02 co 10 minut. czy godzina przyjazdu 16.19 to spóźniony tramwaj z 16.12 czy wcześniejszy 16.22? I czy codziennie bedę się zastanawiać, czy uda mi się do niego wsiąść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nociekawe Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.ghnet.pl 21.11.12, 16:17 pelno tu widze zakamuflowanych znawcow z zikitu no to moze zamiast udowadniac na sile innym, ze zmiany nie sa na gorsze, to popiszcie sie i udowodnijcie, ze sa na lepsze! konkretnie poprosze! Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] 21.11.12, 23:03 thomos85 napisał: > Wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę tramwajem linii 24 (poza godzinami szczytu, > coś koło 10.30). Moje pierwsze wrażenie - w tramwaju było dość tłoczono jak na > środek dnia (ciekawe jak sytuacja wygląda w godzinach szczytu). Skoro tramwaj > jeździ co 20 minut może warto pomyśleć o dodaniu trzeciego wagonu (zwłaszcza, ż > e trasa 24 w pewnej części pokrywa się z trasą dawnej 13, której trasę zmienion > o a która była dość popularną linią). My thoughts exactly ;) Dojeżdżam nową 24 do pracy - wcześniej jeździłam 13. Na 13 jeździły w szczycie 3x105N, na 24 mamy 2x105N. Widzę, że skład 3x105N wylądował na linii 3, która teraz kursuje z Bieżanowa po starej trasie 13 aż do dworca - z tego wniosek, że 3 wagonowe składy były de facto na 13 dla Bieżanowa, nie dla Bronowic... Ja sama jeżdżę z Bronowic i zauważyłam, że tłok się zwiększył, na drugim przystanku licząc od pętli nie ma już miejsc siedzących (jeżdżę między 8 a 9). 24 jeździ w szczycie (oczywiście w Polsce 17:30 to już nie szczyt, u nas ciągle pokutuje przekonanie, że każdy Polak pracuje 7-15 albo ewentualnie 8-16...) co 10 minut, jednak myślę, że dodatkowy wagon by się przydał - chociaż nie ma tragedii, mogę postać, przy Bagateli i tak zazwyczaj sporo miejsc się zwalnia. Bardziej mnie denerwuje fakt, że ostatni kurs dziennych linii w kierunku Bronowice odbywa się śmiesznie wcześnie - najpóźniejszy kurs to chyba 4 o 23:19 spod Bagateli, dzień powszedni. W weekendy jest jeszcze gorzej. A pierwszy nocny jest dopiero o 00:34. Także- albo krócej pić, albo dłużej pić, albo iść z buta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozioł Pasażerowie o nowej miejskiej komunikacji [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 23:06 Przeżyłem jakoś zmianę trasy 13 - bo jeździłem z Prokocimia pod Bagatelę - i po zmianie jeżdżę dalej, tyle że na okrętkę, trudno ;). Ale, do diaska, 13 przed zmianą to był skład starego typu, ale 3-wagonowy; tymczasem "nowa" 13 to bombardier, który - choć znacznie mniejszy - odjeżdża z tą samą częstotliwością. A ludzie się nie mieszczą, tylko tłoczą jak sardynki już na początku drogi. Dramat. Odpowiedz Link Zgłoś