Dodaj do ulubionych

czy oddadzą bezprawnie zagarnieta nieruchomości?

08.01.13, 10:13
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13159615,Kosciol_wzbogacil_sie_na_Komisji_Majatkowej__Rusza.html?lokale=krakow&v=1&obxx=13159615#opinions
Organizacja pod nazwą "KK" bezprawnie przejęła grunty, budynki i wyłudziła kasę...którą będziemy musieli samorządom zwrócić.
Dwa razy zapłacimy z naszych podatków:(((

I ponadto mam pytanie do krakowskich bezradnych z ich szefem p. Kośmidrem na czele:
Czy 100ha gruntów o przeznaczeniu komercyjnym w Krakowie wraz planem zagospodarowania warte jest 5mln złotych czy może "ciut" więcej"?
Z jednej strony płaczą, ci bezradni, że KK im walnął parę hektarów, kilka budynków i parę grosiaków a sami by wleźć do .. Dziwiszowi, przekazali 100ha....
Gdzie logika?

Na pytanie zadane Przewodniczącemu Rady M. Krakowa: "Dlaczego?"
On odpowiedział: "Bo nikt inny nie chciał":-)

Ja chciałem... i mam 5 mln:), i dałbym...za te marne 100ha...
Obserwuj wątek
    • c.t.k Nie,nie oddadzą.Powiedzą,że już nie mają,że już 08.01.13, 11:39
      wydali/na cele kultu religijnego oczywiście/.Jest to wielce skuteczna taktyka."Flaszka"Głódź od kilku lat nie oddaje bezprawnie przejętych 7mln.,twierdząc,że ich już nie ma"bo wydał".
      • zgr-edo Re: Nie,nie oddadzą.Powiedzą,że już nie mają,że j 08.01.13, 20:06
        nawet jak będą mieli , to kto odważy im się zabrać ? ministrem sprawiedliwości nie bez powodu jest Jarosław Gowin. To tak jak z Konkordatem, wszyscy wiedzą ,ze to przekręt , ale jak ktoś coś będzie chciał coś zmienić, to będzie bezczelny atak na Kościół Katolicki który liże rany po prześladowaniach komunistów z PRL-u .
        -----------------
        www.youtube.com/watch?v=dAKdqc2AGOE&feature=related
    • peteen nie sądzę 08.01.13, 17:31
      raz przyjętych korzyści administracja kościelna nie zwykła oddawać...
      • skks Re: nie sądzę 09.01.13, 08:48
        A właściwie, co mnie to wszystko obchodzi?
        Jestem odpowiednio stary, zarobiłem w życiu trochę kasy...dobrze schowałem...by mi jakiś złodziej z UKSu albo prokuratury nie zabrał...
        Co mnie to wszystko obchodzi...
        Niech kradną, niech bezprawnie aresztują, niech nakładają idiotyczne podatki, mnie już mogą naskoczyć. Nawet jak mnie zamkną...to tez mnie mogą...cmoknąć.
        Najwyżej przeniosę się do Portugalii albo innego Hondurasu a ten kraj, coraz bardziej NIE mój, niech tonie.
        Może kiedyś, przyjdzie jakiś nowy Wałąsa i rozgoni to całe sprzedajne towarzystwo.
        • peteen o to to... 09.01.13, 18:54
          ja, co prawda, siedze na wschodzie, ale tylko po to, żeby zarobić na zachód (podeślij ten portugalski adres, żebym wiedział dokąd zmierzać)
          • polendwic Re: o to to... 11.01.13, 08:12
            i ty chcesz się POwałęsać?
            • bombullo Re: Dopadlo! Wreszcie skumal gdzie jest. 11.01.13, 15:57
              skks-ie!Czyzby anhedonia zagoscila w Twoim osobistym Jestestwie?
              Potugalia? Za blisko!
              Moze Galapagos lub atol Bikini a moze Zabajkale?

Na wastokie spakojna?
              • skks Re: Dopadlo! Wreszcie skumal gdzie jest. 11.01.13, 19:56
                Faktycznie, depresyjny jestem:)) ale przyjemności /starcze/ jeszcze odczuwam...
                Portugalia za blisko?
                Uważam, że w sam raz.
                Myślałem o Bornholmie - ale zimno.
                Włochy znów za gorąco.
                Francja...ta południowa - nie lubię Żabojadów.
                Azja..fuj
                Rosja - daj żyć. Chce uciec z jednego syfu i mam się zasadzić w jeszcze gorszym?
                Mogła by być jeszcze Nowa Zelandia - ale okrutnie daleko, Urugwaj, Chile też daleko.

Zostaje tylko Portugalia...
                Albo emigracja wewnętrzna:)))

ABW, CBŚ, CBA, NIK, UKS, PIP, IPN, Cip i jak słucham w telewizorni co "one" wszystkie wyprawiają...
                Weszli do Minfina:) - podobno dyrechtory w minfinie brały...
                A kto nie bierze?
                Kuźwa!!! Mnie nikt, nic nie chce dać.
                Jakiś chory jestem?
                • polendwic Re: Dopadlo! Wreszcie skumal gdzie jest. 11.01.13, 21:10
                  niegłupi pomysł z tą POrtugalia, bo i pierwsze 2 litery takie swojskie, no i dalej od płemieła a bliżej do bossa novy
                  • bombullo Re: swojskie litery... 12.01.13, 02:55
                    ...a moze dobrze by bylo zeby juz bylo PO wszystkim?
                    Ta POmyslowa zbieranina POkatnych POlitykierow nigdy nie miala POmyslu na wprowadzenie Polski w XXI wiek.
                    Zrobili swoja POlske ktora po lekkim retuszu zamazala ale nie zmazala Polski PiSdzielcow.
                    kilkanascie miesiecy do wyborow.Moze w koncu milosierny Bog natchnie KOGOS kto wezmie
                    dziadostwo za twarz(?) a elektorat tez przejrzy,po odpluszczeniu,na oczy!
                    • polendwic Re: swojskie litery... 12.01.13, 03:25
                      Tadek, syn mojego kolegi z podwórka (i podwórka peteena również) o tym POrapuje

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F5JSOntAyys

• bombullo Re: Tadki,to fajne chopaki som 12.01.13, 05:35
                        Tata jemu nagryzmolil ten zajebisty tekst?
                        Nie kiepski klip,jak Manitou ja ljublju!

Przypuszczam jedanakowoz,ze ci do ktorych to jest skierowane maja to w swoich POtriotycznych dupskach(od prawa do lewa).
                        • polendwic Re: Tadki,to fajne chopaki som 12.01.13, 06:08
                          Centrum C :)
                          • peteen grafomania 12.01.13, 07:42
                            którą można "podpiąć" pod każdą władzę
                            komuna - bandyci
                            road/ud/uw - kolaboranci
                            zchn - nawiedzeni
                            pc - kombinatorzy
                            pppp - głupki
                            psl - sprzedawczyki
                            sld - spadkobiercy bandytów
                            pis - paranoicy
                            po - kłamcy

ale sami się nie dorwali do władzy (z wyjątkiem komuchów), ktoś ich wybrał, o nich napiszcie piosenkę i to nie jedną...
                            • polendwic to nie jest grafomania 12.01.13, 08:20
                              można to ewentualnie określić mianem twórczości przeegzaltowanego licealisty, ale grafomanią to nie jest, ani to, ani to co pisał tato rapera. Hej, peteen, coś nie lubisz ty swoich byłych sąsiadów Polkowskich, tylko o najmłodszym z nich Dzidku wyrażałeś się w miarę ciepło. Dziwne, bo to bardzo tolerancyjni ludzie, którzy wybaczali mi że nie chodziłem do kościoła.
                              • peteen Re: to nie jest grafomania 12.01.13, 08:48
                                jest taka forumowa zasada, że nazwisk się nie używa, nie każdy sobie tego życzy, by o nim pisać z podaniem nazwiska...

ps. nazwanie grafomanią nie niesie ładunku emocjonalnego, zasadniczo nic nie mam do żadnego sąsiada od bloku 1 do 7a
                                • polendwic Re: to nie jest grafomania 12.01.13, 09:18
                                  no cóż politycznie bywam niepoprawny, ale w tym przypadku dość miekko-niepoprawny, przyznasz? Cieszy mnie że pamiętasz o bloku 7a, bo to kotłownia kiedyś była, ech....
                                  • peteen Re: to nie jest grafomania 12.01.13, 09:25
                                    w 7a nigdy nie było kotłowni, to mały bloczek za 1, kotłownia była w bloku 44, z tyłu teatralnej, czyli bloku nr 2...
                                    • polendwic Re: to nie jest grafomania 12.01.13, 09:50
                                      zgadza się, ta była kotłownia była z tyłu "teatralnej", gdzie raz pamiętam stołowali się żużlowcy Wandy Nowa Huta, a nigdy przesławny Zygmunt Malanowicz, który często przechodził przez nasze podwórko (sam albo z Marysią Andruszkiewicz, aktorką Teatru Ludowego, w której kochali się wtedy chłopcy z XI LO) w modnym góralskim kożuchu a'la Skaldowie, ale raczej nigdy nie skręcił do "teatralnej" . Czy nie za dużo nazwisk?
                              • dzidek.polkowski Re: to nie jest grafomania 13.01.13, 10:22
                                Pozdrawiam chłopaki
                                • polendwic Re: to nie jest grafomania 14.01.13, 07:14
                                  Serwus Dzidek! skąd nadajesz?
                    • skks Re: swojskie litery... 12.01.13, 08:50
                      "Ta POmyslowa zbieranina POkatnych POlitykierow" dawno temu miała POmysł na POlskę i to dobry.
                      Jednomandatowe itd...hasła z którymi PO rozpoczynało polityczny bój i istnienie to było to:) - mnie uwiodło.
                      Zostało z tego - to co zawsze i czuję się wydymany - bo ja chciałem jednomandatowych, mniejszej ilości Osłów i senatorów, chciałem uproszczeń podatkowych.

Mam za to brzozę, Rostowskiego z jego genialnością, mam "jedno okienko", mam ciągłą wojenkę w telewizorni i hektolitry wódy spijanej wspólnie i w porozumieniu przez telewizorowych adwersarzy.
                      • peteen Re: swojskie litery... 12.01.13, 09:10
                        PiSz swe żale na Berdyczów (jak będę przejeżdżał może odbiorę)...
                        ;)
                        • bombullo Re: Czyli co? 12.01.13, 15:54
                          Wychodzi na to,ze "bulterier" racje mial?
                          "Ciemny lud to kupi" .
                          Kupuje az milo od 20 lat.Za duzo towaru,za duzo reklamy a za malo trzezwego rozumu?
                          Po przyjsciu do tegoz(rozumu)okazuje sie ze rekalmacji nie ma a przy kolejnych "zakupach" bierze takie samo badziewie.

Ob.ob.Kurski Jacek i Drzewiecki Miro to licencjonowani prorocy we wlasnym kraju!
                          • zgr-edo Re: Czyli co? 13.01.13, 12:37
                            Politycy i księża, od małego dziecka nam kity wciskają , urabiają na swoją nutę, zmuszają do określonego zachowania. Nawet w dorosłym życiu nie zawsze można dokonać wyborów takich, jakich by się chciało. Jesteśmy dalej oszukiwani i mamieni obiecankami których się nie realizuje. Kiedyś mieliśmy czerwoną, przewodnią siłę narodu, a teraz czarną . Watykańczykom nikt w Polsce nie podskoczy, bo mają pisany pod nich Konkordat, podpisany w ostatni dzień rządów byłej premier, nagrodzoną dożywotnim stanowiskiem ambasadora Polski w Watykanie. Obecny papież ma 86 lat, byłoby bardzo nie fajnie dla Polski, gdyby jego następcą został ktoś z kraju orła białego.
                            www.polityka.pl/kraj/1527639,1,po-co-nam-ambasada-w-watykanie.read
                            • bombullo Re: za MM lat 13.01.13, 20:45
                              zgr-edo-zio nam nie potrzeba kolejnego autorytetu na Watykanie.
                              Poprzednik,autorytet mial tylko wtedy gdy zostal wybrany,gdy nawiedzal Ojczyzne i gdy oddal Ducha Panu,a poza tym ktoz sie Jego zdaniem liczyl?
                              "Ciemny Lud" nie pojmowal jego nauk i homilii.
                              A rzadzoncy politykole tak tanczyli jak se grali i do dzis to disco-polo trwa w najlepsze.
                              My potrzebujemy Czlowieka...tyle,ze stworzyc Adama nr2 moze tylko Najwyzszy ale On
                              38 000 000 na 312 000 km/kw ma w tym miejscu co ja wiem a ty sie domyslasz,ze to jest to.
                              Orzel Bialy...ciekawe ile tych pieknych ptakow jest jeszcze w Polsce?
                              Teraz chyba wiecej krukow i wron krazy w kraju rozdziobujac energicznie...

Czytales wywiad "kruka" w czerwonnej mycce w ostatnim Newsweek-u?
    • skks Re: czy oddadzą bezprawnie zagarnieta nieruchomoś 13.01.13, 22:21
      "....Dziś młodzi ludzie uciekają przed polityką, choćby do Anglii czy Irlandii. Gdzie im tam wzniecać anty-PiS-owskie rewolucje!

To jest pokolenie strachu. Oni się boją. Wszyscy się boją, że stracą te swoje etaty w TVP. Ja też się bałem, że np. wypieprzą mnie ze studiów, ale w marcu 1968 r. przestałem się bać na całe życie. Jak dostałem pałą, raz na zawsze pojąłem, że jeśli władza zaczyna bić, to znaczy, że się boi. I dlatego trzeba doprowadzić do tego, żeby zaczęła bić, bo wówczas poziom strachu będzie taki, że lada moment zaczną strzelać, a jak przyjdzie kolejny Grudzień, no to do widzenia..."
      • prawie_bezrobotny Re: czy oddadzą bezprawnie zagarnieta nieruchomoś 18.01.13, 21:19
        Do Skksa.
        Dość dawno to było, ale Cię popierałem, a przede wszystkim chętnie czytywałem.
        Zwykle trzymasz się tematu. A teraz była sprawa nieruchomości (KM).
        Zatem twój odnośnik do strachu i pałowania rozumiem jako porównanie, albo nawet przenośnię.
        Raczej to drugie, bo środki przymusu bezpośredniego wyszły z użycia.
        Teraz stosuje się "pały" działające na duszę (psychikę, solidarność ogólnoludzką, empatię itp.).
        Możesz więc mnie oświecić co do tego, kto "ma bić"? Kto nie bije?
        • skks Re: czy oddadzą bezprawnie zagarnieta nieruchomoś 19.01.13, 07:38
          Nie jestem upoważniony, nie potrafię, nie chcę nikogo oświecać....

Ale: Zauważ, że cały tekst jest opatrzony cudzysłowem - nie moje pytanie i nie moja odpowiedź.
          Słowo kluczowe to ODWAGA, odwaga w głoszeniu poglądów nie koniecznie tych "po linii i na bazie" ale i trudnych - jak relacje Państwa z kościołem zwłaszcza katolickim.
          Kościołem rozumianym jako "zastaw" funkcjonariuszy, administratorów a nie kościołem wiernych.
          Dziś niewielu ludzi jest w stanie publicznie drzeć ryj, że źle się dzieje.
          Dziś niewielu ludzi jest w stanie zwrócić uwagę katechecie, że na "lekcjach" religii przesadza,
          Dziś niewielu ludzi wyobraża sobie, że może być i powinno być inaczej.

Pokaż mi urzędnika, który wejdzie w spór z szefem...URZĘDNIKA nie pracownika prywatnej firmy - jakkolwiek dużej czy małej...
          Urzędnika w urzędzie miasta, urzędzie skarbowym, szpitalu, przychodni czy zwykłego krawężnika w policji....
          Cena odwagi bardzo wzrosła - bo jednym pociągnięciem długopisu można być pozbawionym jedzenia i kasy na kredyt mieszkaniowy...

Który urzędnik powie P. Kośmidrowi i p. Majchrowskiemu, że przehandlowali 100h gruntów za wszy...chyba, że pod stołem były inne konfitury - ale to już tylko moje insynuacje, niczym nie poparte.

poszepszynscy.info/zembaty/wywiady/wywiad2.html
          Gdy władza bije...to znaczy, że się boi
          Gdy władza "zwalnia, grozi" to znaczy, że się boi....
          • prawie_bezrobotny Re: czy oddadzą bezprawnie zagarnieta nieruchomoś 19.01.13, 08:43
            Do Skksa.
            Dzięki za odpowiedź.
            Lubię tę nutę refleksji, choć gorzka jak piwo chmielowe, albo zioła na piołunie.
            Ale przynajmniej jest i może być punktem odbicia. Albo raczej punktem oparcia dla kogoś, kto się na coś waży. Źródłem otuchy, że są jeszcze ludzie, którzy doceniają jego bohaterstwo.
            Zauważyłeś jednak zapewne, że liczba materiałów krytycznych i wypowiedzi publicznych podważających świętość "Matki Naszej KK" w ostatnich dwu latach stopniowo rosła i urosła do niespotykanych od dziesięcioleci rozmiarów. Jak myślisz, odwaga (jednak), czy też jakieś "konfitury" tajemne?
    • rozkoszny_bobasek Kościół kat niczym Gomułka: 19.01.13, 14:56
      "Majątków zagarniętych raz, nie oddamy nigdy"!
      Dlatego należy przyjrzeć się jak wyglądała nacjonalizacja majątku Kościoła kat we Francji pod koniec XIXw., i wyciągnąć nauki z tegoż.
      • bombullo Re: Przygladac sie mozna... 19.01.13, 16:31
        ...bo w tej rzeczywistej rzeczywistosci to pozostalo nam robic w Polsce ale jest to oczywista oczywistoscia skoro mamy takich rzadzacych od 24 lat,ze "klekajcie narody"!
        Francja to inny kraj jest,inni ludzie i inne spoleczenstwo.
        Oni kilka wiekow wczesniej przekonali sie czym jest Krk i pozniej bylo juz "z gorki".
        Takze samo Anglicy.
        Jak to robia w innych europejskich katolickich krajach,ze Krk jest dla ludzi a nie odwrotnie?
        I zajmuje sie tym do czego ma uprawnienia nadane ...no wlasnie,przez kogo?
        Czy LUDZIE inni czy MY zapyziali.A wyjatkami oczywiscie.Z wyjatkami...niestety.

A my? Liczmy na to,ze kolejna "okupacja" potrwa tez 45 lat.Czyli jedno pokolenie.
        A wsrod tych ktorzy rodza sie teraz beda tacy co potrafic beda stanowczo i dokladnie postawic urzednikow Krk w szeregu im przynaleznym.
        Troche przykro bo niektorzy z nas tego nie zobacza na wlasne oczy.

"Przewodnia Sila" Narodu I PRL-u to byl maly pikus w porownaiu z dzisiejszymi "liderami" III RP.
        Ci co pamietaja wiedza.
        skks jest empirycznym przykladem takiej Osoby.
        • zgr-edo Przywracają Fundusz Kościelny 26.01.13, 10:45
          w przygotowaniu ustawa o przywróceniu Kościelnej Komisji Majątkowej , sądów św. Inkwizycji, oraz przekształceniu III RP z państwa świeckiego na wyznaniowe.
          Najgorsze jest , że to ma szanse realizacji tak samo jak powstanie PRL-u.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13300954,Sejm_przywraca_Fundusz_Koscielny__Posel_PiS_glosowal.html?lokale=krakow&v=1&pId=20745283&send-a=1#opinion20745283
          • bombullo [...] 26.01.13, 17:11
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • zgr-edo Re: Przywracają Fundusz Kościelny 26.01.13, 19:19
              oj, będzie gorąco. Gowin zaszarżował, jak go Tusk nie ustrzeli , to będzie po Platformie. Kaczyński po śmierci matki może się wycofać z polityki, a wtedy Opus Dei stworzy POPiS z Gowinem na czele.
              Bombullo, watykańczycy przy każdej władzy potrafili się ustawić, zawsze grali na dwa fronty.
              • zgr-edo co można wybudować za 25 mln złotych ? 06.02.13, 18:10
                toż to szok, a sprawa się rozchodzi po kościach. Jakim cudem za państwowe pieniądze ma być rozliczany jakiś ksiądz ? jeżeli pieniądze są z samorządów i ministerstwa, to powinny nimi zarządzać władze świeckie.
                tvp.info/informacje/polska/papieskie-muzeum-pod-lupa-sledczych/9981281
                • bombullo Re: co można wybudować za 25 mln złotych ? 06.02.13, 21:59
                  Ktos na watku szuka pozostalosci socjalizmu w Krakowie.
                  A ja tak sobie mysle,szczegolnie w kwestii katabasow ale nie tylko,ze SOCJALiZM w Kroke i nie tylko ma sie dobrze a nawet bardzo dobrze.Katabasiostwo kwitnie tak samo jak przez 55 lat I PRLu.Mamy tylko ta roznice,ze wtedy na salony i do przekaziorow nie byli zapraszani lub,lepiej,dopuszczani co dla zwyklych ludzi bylo zdrowsze.
                  Wiadomo przeciez ze najwiecej,i skutecznie,spraw zalatwialo sie w przedsionku.

A odpowiadajac na pytanie co mozna wybudowac za 25 OOO OOO,oo zetow odpowiadam energicznie,ze wszystko tyle,ze nie do konca.
                  • polendwic Re: co można wybudować za 25 mln złotych ? 07.02.13, 07:23
                    Za PRL' byli opozycją, co było pozytywne, a za PRL" są kolaborantami. Różnica kolosalna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka