buraque 28.01.13, 12:55 świetnie, pamiętajcie, że osoby uczciwie kasujące bilety nie mają się czego obawiać, darmozjady, a raczej darmojazdy owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miya Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 13:15 Szkoda tylko, ze część z tych kontrolerów jest wręcz... Bezczelna. Sama byłam świadkiem jak usiłowali wpisać kobiecie mandat tylko dlatego, ze po wejściu do pojazdu nie zdążyła przepchnąć się od niedziałającego kasownika, do tego działającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.2-0.pl 28.01.13, 13:26 Dobry nick, prawdziwy B U R A K z ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huth Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:53 a co, prawdę Ci napisał? zabolało? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyżuraw Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyki IP: *.204.111.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 13:52 50 kanarów z Wrocka wystawia 6tys. wezwań, a 150 kanarów z Kraka wystawia w tym samym czasie 9tys. wezwań. To kto jest bardziej skuteczny, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbus Re: Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyk IP: 217.153.93.* 28.01.13, 14:06 Kolejne pytanie: jak stoją miasta z egzekwowaniem długów za jazdę bez biletów ? Z tego co mi wiadomo, bardzo słabo. Więc co z tego, że wystawią milion wezwań do zapłaty, jak nikt nie zapłaci złamanego grosza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyżuraw Re: Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyk IP: *.204.111.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 14:26 Moja uwaga dotyczy skuteczności kanarów, bo o tym traktuje artykuł. Ty z kolei poruszasz kwestię skuteczności sądów i komorników, a to już odrębny temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 14:29 buraque napisał: > świetnie, pamiętajcie, że osoby uczciwie kasujące bilety nie mają się czego oba > wiać, darmozjady, a raczej darmojazdy owszem :) Problem bedziesz miał, gdy Twoje dziecko skasujesz bilet ulgowy dla dziecka 116 cm wzrostu, a kontroler poprosi o legitymację i wlepi Ci mandat za brak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqryku Kraków został też liderem w liczbie zatrzymań IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 14:43 Kraków też jest liderem w ilości zatrzymań i przerw w prawidłowym funkcjonowaniu komunikacji tramwajowej - dzień bez zablokowań to dzień stracony. A to tramwaj się zepsuje, a to zwrotnica nawali, a to znowu tory zaśnieżone... Kocham dni pieszego pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 14:59 Przecież wyraźnie jest napisane w regulaminie przewozów, że należy posiadać przy sobie dokument uprawniający do zniżki. Na Twoim miejscu też bym miała nieco żalu (ale nie pretensji) do kontrolera, ale w pełni bym się poczuwała do odpowiedzialności. Po to są przepisy żeby ich przestrzegać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: . IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:30 dokument że dziecko ma poniżej 116 cm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 15:49 A prawo do ulgi zawdzięcza wzrostowi czy wiekowi? Nie słyszałam nigdy, żeby były zniżki ze względu na wzrost. No chyba że dziecko ma do 4 lat, to wtedy na podstawie oświadczenia opiekuna, ale jeśli dziecko ma 116cm, to chyba jednak "troszkę" starsze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolomiti Re: . IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:53 W wielu ośrodkach narciarskich we Włoszech zniżki na karnety dla dzieci zależą właśnie od wzrostu, a nie od wieku. Jest przy kasie bramka, kto pod nię przejdzie - ma tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: . IP: *.interia.pl 28.01.13, 16:13 Przez całe przedszkole i zerówkę - czyli do 6 roku życia moje dziecko jeździło za darmo. Nie dało się sprawdzić, ile ma lat, bo nie posiadało legitymacji szkolnej, ani nie jest wpisane w mój dowód. Dopiero od klasy pierwszej jeździ na bilecie ulgowym, ważnym wraz z legitymacją szkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: . 28.01.13, 16:31 Gość portalu: gość napisał(a): > Przez całe przedszkole i zerówkę - czyli do 6 roku życia moje dziecko jeździło > za darmo. > Nie dało się sprawdzić, ile ma lat, bo nie posiadało legitymacji szkolnej, ani > nie jest wpisane w mój dowód. Dopiero od klasy pierwszej jeździ na bilecie ulgo > wym, ważnym wraz z legitymacją szkolną. innymi słowy chwalisz się, że aż dwa lata jeździliście na koszt innych? wspaniała postawa, nie zapomnij opowiedzieć dziecku jaki z ciebie wspaniały, uczciwy i zaradny rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwejk Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:47 Nie napisal/a, że "jeździli", tylko dziecko jeździło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: . IP: *.kundenserver.de 28.01.13, 17:53 Skoro dres, kibol czy żul może jeździć bez biletu i jest nietykalny, to dlaczego nie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cergov Re: . IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:54 A z ciebie nawet nie burak, ale zwykły buc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:38 Gość portalu: kk napisał(a): > Przecież wyraźnie jest napisane w regulaminie przewozów, Za kilka lat zmienisz zdanie, gdy na przykład tramwaj postoi minutę dłuzej w korku i zapłacisz karę za za krótki bilet. Kwestia doswiadczenia życiowego. Jak chcesz jezdzić za darmo, to się obrzygaj i położ na ziemi, nikt cie nie zaczepi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 18:10 Wiesz, żyję w sopłeczeństwie cywilizowanym, które musi podlega pewnym regułom, żeby prawidłowo funkcjonować. Owszem, są jednostki nie przestrzegające swoich obowiązków, ale to nie będzie mnie usprawiedliwiać w momencie kiedy ja wyjdę poza te reguły. Mówimy tutaj o braku dokumentu uprawniającego do zniżki, co jest sprawą dość oczywistą, kwestia jest wyraźnie uregulowana w regulaminie przewozów. Nie ma, to nie ma - należy się mandat (który swoją drogą bez problemu może być anulowany w siedzibie MPK po przedstawieniu odpowiednich uprawnień). Niestety kwestia czasu biletowego to zupełnie inna sprawa i to o wiele delikatniejsza. W tej kwesti ciężko się wypowiadać, bo często jest to sprawa indywidualnych przypadków, dlatego też tego nie czynię, a Ty nie mieszaj tych dwóch wykroczeń ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 20:08 Gość portalu: kk napisał(a): > Wiesz, żyję w sopłeczeństwie cywilizowanym, które musi podlega pewnym regułom, > kwestia czasu biletowego to zupełnie inna sprawa i to o wiele delikatniejsza. Czemu delikatniejsza, skoro taki jesteś proregulaminowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hush Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:53 fanzolisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maaram Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: 149.156.124.* 28.01.13, 14:42 Przecież tym procederem trudnią się głównie ludzie prymitywni, zwykłe żule i menty społeczne. Nikt normalny, wykształcony nie upadnie tak nisko, żeby zaczepiać pasażerów, straszyć ich i napadać głównie młode dziewczyny i staruszki. Wtedy te łyse karki / tacy głównie włóczą się po tramwajach / udają "wielkich bohaterów" i z piana na ustach pastwią się nad nimi. Zaspokajają woje dzikie rządze. Jakoś nie widać ich w zapełnionych autobusach po meczach Wisły lub Cracovii. A przecież wtedy jedzie w nich ponad 200 łysych kibili i żaden nie kasuje biletu. Mieliby dużó prowizji za wystawione mandaty. No, ale oni srają w pory i boja się,m że dostaną po ryju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.13, 15:13 A kogo jak nie żuli i "ment" społecznych wyłapują bez biletów? Kontrolerzy są dopasowani do poziomu pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:31 żula to ominą. Z tego co zauważyłem to najłatwiej dopaść jakąś dziewczynę np. studentkę. Do mnie z reguły nie podchodzą o ile jeżdżę MPK. Nie wiem czy to moja mina :) czy ubiór :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krax Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:56 uhuhuhu... a ciekawe czym Ty się zajmujesz, bohaterze :) układasz towar na półce w markecie, czy może sprzedajesz obwarzanki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maaram Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:43 Twój post nie ma sensu. A zajmuję się oprowadzaniem wycieczek, jestem przewodnikiem miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af Kraków został liderem w liczbie kontrolerów bil... IP: 78.133.245.* 28.01.13, 14:44 Rzadko jeżdżę MPK, bo mnie odstraszają ceny biletów, ale w ciągu ostatniego roku jechałem kilkanaście razy i nigdy nie spotkałem kanara - gdzie oni są? Połowa z nich na chorobowym? Nawet jak jeżdżą parami, to w co 8 pojeździe powinna być kontrola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:33 musisz jeszcze trafić na porę. Oni wiedzą że nie bardzo opłaca się kontrolować w godzinach np. dojazdu do pracy bo większość będzie miała kartę a tłok jest taki że nie można nic skontrolować. Najczęściej łapią albo w środku dnia albo wieczorem ok. 19-20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miya Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.compower.pl 29.01.13, 16:38 Dementuję plotki o tym, że ich widać w okolicach 19-20. Zaczynam lub kończę o tej porze pracę i żywcem i jakoś nie mogę na nich trafić. I nie ubolewam. Pomimo, że mam miesięczny na wszystkie linie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.home.aster.pl 28.01.13, 17:52 Jeżdżę regularnie, jak spotkam raz w ciągu miesiąca to jest spory sukces... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.zax.pl 28.01.13, 21:48 I bardzo dobrze.Złodziejstwa nie należy tolerować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm I DOBRZE :) IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.13, 15:11 Niech kasują złodziejskich cwaniaczków :) Przynajmniej uzbiera się na kolejne Bombardiery i Solarisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mgrzemow Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... 28.01.13, 15:12 ... tych kontroli. Moja ładniejsza połowa ma dojazd do pracy taki, że wystarcza jej miesięczny na jedną linię, dojeżdża prawie do celu, a ostatni przystanek zgodnie z regulaminem może dojechać dowolną inną. Sprawdźcie sobie w regulaminie - jest taka możliwość. I już kilkukrotnie tępe chamy próbowały wmusić jej karę. I za każdym razem musi się z niedouczonym kretynem kłócić. Zaczęła raz wozić w portfelu fragment regulaminu, ale toto czytać raczej nie lubi. Raz karę dostała, odwołała się, odwołanie uznano, po czym ... przysłano za jakiś czas ponaglenie do zapłaty. Ręce opadają. Dodam, że w firmie w której pracuje (a to budynek firmy jest o 1 przystanek od szybkiego ponoć tramwaju) takie przypadki jak jej idą w dziesiątki. Na firmowym wiki wisi odpowiedni fragment regulaminu i wzór pisma z odwołaniem. Tak więc, może najpierw nauczą tych kontrolerów co są przepisów a potem dopiero zatrudniają nowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:16 też miałam taką sytuację, jednak u mnie kanar nie był niedouczony tylko cwaniakowaty. Zagroził mi karą, ale jak się zorientował, że znam regulamin, szybko się wycofał i wysiadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm? Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:56 może to był nasz buraque ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 00:33 >> a ostatni przystanek zgodnie z regulaminem może dojechać dowolną inną. Nie tak do końca - to jest ciut bardziej skomplikowane. Jeśli ma się kartę na jedną, czy dwie linie, można jechać przystanek dalej każdą inną linią, która ma przynajmniej dwa wspólne wcześniej przystanki z tą na którą, czy które mamy wykupioną kartę. Przykład: ktoś ma kartę na linię 11. Dzięki temu dojedzie inną linią np. do Ronda Mogilskiego, ale nie może pojechać linią "14", bo ta nie ma dwóch przystanków wspólnych z linią "11", przy czym za przystanek wspólny przyjmuje się przystanek o takiej samej nazwie. W tym przypadku do Ronda Mogilskiego będzie można podjechać liniami "50", "9", "128", za wyjątkiem "14", i za wyjątkiem wszystkiego co by jechało od strony Alei Pokoju. Analogicznie w kierunku przystanku Kordylewskiego: "1" i "22" spełnia ten warunek, "14" nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:48 Kanary są za głupie, żeby to zrozumieć. Trzeba by im wypisać wszystkie możliwe kombinacje dla wszystkich linii i przystanków. Powstałaby gruba księga, z której i tak nie potrafiliby korzystać. Widziałeś kiedyś ich tępe gęby? Załamać się można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 23:51 Jak do tej pory, to byłem właśnie zdziwiony, że nie miałem żadnych z nimi problemów. Czasem tylko upewniali się, czy dopiero wsiadłem na tym jednym przystanku wcześniej, a nie jechałem już więcej przystanków. Natomiast wydaje mi się, że duża część z nich może to znać i rozumieć, ale próbują korzystać na ewentualnej niewiedzy pasażera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka_jedna Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.connectic.pl 29.01.13, 11:14 Mam prośbę o linka do tego regulaminu (fragmentu regulaminu o tym, że korzystając z biletu miesięcznego na jedną linię, można jeden przystanek przejechać poza "wykupioną trasą"). Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 12:16 A proszę bardzo ;) www.mpk.krakow.pl/pl/bilety2/aktualne-uchwaly-rady-miasta-krakowa/ To jest ostatni pdf na tej stronie uwzględniający ostatnie zmiany: uchwala-nr-lxi_877_12.pdf Pkt. 6b UCHWAŁA NR LXI/877/12 RADY MIASTA KRAKOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 15:20 A na jaką linię ma bilet i gdzie wyjeżdża za trasę, bo często ludzie błędnie interpretują ten 1 przystanek :) Przykładowo, mając bilet na linię 4 można np. 10ką podjechać spod Dworca Głównego pod Pocztę Główną na "legalu", ale tą samą 10ką NIE MOŻNA jechać spod Poczty do Dworca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Nowak zamiast dróg stawia radary i zabiera prawko. IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 23:14 Restrykcje i dojenie kasy zamiast kompetencji. W Mpk również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Kraków został liderem w liczbie kontrolerów bil... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.13, 23:24 i jak tu zachęcać do komunikacji miejskiej, wysokie ceny biletów i jeszcze jak chcę kupić to kioski zamkniete, w sklepie nie ma, automat zepsuty, a u motorniczego po 5 zł jedynie godzinne - i tak za 10 minut jazdy spod Biprostalu pod Bagatelę - zapłaciłem 5 zł, ale biorąc pod uwagę że mogło mnie to kosztowac 240 zł - to co za głupek ze mnie że nie pojechałem taksówką - BTW - w takiej Łodzi bilety można kupić w każdym spożywczym czy Żabce, a u nas tylko kanaryzacja na wysokim poziomie - i to nigdy nie wiadomo jak kanar wygląda - wsiada taki długowłosy student w okularach - i kto by się spodziewał że zaraz powie "bileciki do kontroli" / w takiej Łodzi to kanary noszą dresy - no ale po prostu nie chca się widac wyróżniać z tłumu.../ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość czy ktoś mi może powiedzieć... IP: *.opera-mini.net 30.01.13, 03:05 co zrobić w sytuacji, gdy nie można kupić biletu? Mieszkam w okolicy, gdzie nie ma możliwości kupna biletu a w autobusach nie ma automatów.Kilka razy zdarzyło mi się, że kierowca nie sprzedał mi biletu z powodu cyt.: braku odliczonej kwoty. Nie zawsze mam drobne w portfelu. To jest jakaś paranoja. Wymagają od pasażerów uczciwości czyli kasowania biletów a sami postępują nieuczciwie, bo uniemożliwiają zakup biletu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olquin Re: czy ktoś mi może powiedzieć... IP: 149.156.124.* 30.01.13, 13:38 Kup sobie 5 biletów / żaden wydatek/ i noś je zawsze w portfelu na wszelki wypadek. Jaki to problem? Odpowiedz Link Zgłoś