Dodaj do ulubionych

Kraków został liderem w liczbie kontrolerów bil...

28.01.13, 12:55
świetnie, pamiętajcie, że osoby uczciwie kasujące bilety nie mają się czego obawiać, darmozjady, a raczej darmojazdy owszem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Miya Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.play-internet.pl 28.01.13, 13:15
      Szkoda tylko, ze część z tych kontrolerów jest wręcz... Bezczelna. Sama byłam świadkiem jak usiłowali wpisać kobiecie mandat tylko dlatego, ze po wejściu do pojazdu nie zdążyła przepchnąć się od niedziałającego kasownika, do tego działającego.
    • Gość: hehe Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.2-0.pl 28.01.13, 13:26
      Dobry nick, prawdziwy B U R A K z ciebie!
      • Gość: huth Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:53
        a co, prawdę Ci napisał? zabolało? :)
    • Gość: antyżuraw Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyki IP: *.204.111.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 13:52
      50 kanarów z Wrocka wystawia 6tys. wezwań, a 150 kanarów z Kraka wystawia w tym samym czasie 9tys. wezwań. To kto jest bardziej skuteczny, hę?
      • Gość: qbus Re: Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyk IP: 217.153.93.* 28.01.13, 14:06
        Kolejne pytanie: jak stoją miasta z egzekwowaniem długów za jazdę bez biletów ?
        Z tego co mi wiadomo, bardzo słabo. Więc co z tego, że wystawią milion wezwań do zapłaty, jak nikt nie zapłaci złamanego grosza ?
        • Gość: antyżuraw Re: Ktoś ma chyba problemy z podstawami matematyk IP: *.204.111.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 14:26
          Moja uwaga dotyczy skuteczności kanarów, bo o tym traktuje artykuł. Ty z kolei poruszasz kwestię skuteczności sądów i komorników, a to już odrębny temat :)
    • Gość: gosc Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 14:29
      buraque napisał:

> świetnie, pamiętajcie, że osoby uczciwie kasujące bilety nie mają się czego oba
      > wiać, darmozjady, a raczej darmojazdy owszem :)

Problem bedziesz miał, gdy Twoje dziecko skasujesz bilet ulgowy dla dziecka 116 cm wzrostu, a kontroler poprosi o legitymację i wlepi Ci mandat za brak
      • Gość: qqryku Kraków został też liderem w liczbie zatrzymań IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 14:43
        Kraków też jest liderem w ilości zatrzymań i przerw w prawidłowym funkcjonowaniu komunikacji tramwajowej - dzień bez zablokowań to dzień stracony. A to tramwaj się zepsuje, a to zwrotnica nawali, a to znowu tory zaśnieżone... Kocham dni pieszego pasażera.
      • Gość: kk . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 14:59
        Przecież wyraźnie jest napisane w regulaminie przewozów, że należy posiadać przy sobie dokument uprawniający do zniżki. Na Twoim miejscu też bym miała nieco żalu (ale nie pretensji) do kontrolera, ale w pełni bym się poczuwała do odpowiedzialności.
        Po to są przepisy żeby ich przestrzegać
        • Gość: Gonzo Re: . IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:30
          dokument że dziecko ma poniżej 116 cm?
          • Gość: kk Re: . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 15:49
            A prawo do ulgi zawdzięcza wzrostowi czy wiekowi?
            Nie słyszałam nigdy, żeby były zniżki ze względu na wzrost. No chyba że dziecko ma do 4 lat, to wtedy na podstawie oświadczenia opiekuna, ale jeśli dziecko ma 116cm, to chyba jednak "troszkę" starsze jest.
            • Gość: dolomiti Re: . IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:53
              W wielu ośrodkach narciarskich we Włoszech zniżki na karnety dla dzieci zależą właśnie od wzrostu, a nie od wieku. Jest przy kasie bramka, kto pod nię przejdzie - ma tańszy.
          • Gość: gość Re: . IP: *.interia.pl 28.01.13, 16:13
            Przez całe przedszkole i zerówkę - czyli do 6 roku życia moje dziecko jeździło za darmo.
            Nie dało się sprawdzić, ile ma lat, bo nie posiadało legitymacji szkolnej, ani nie jest wpisane w mój dowód. Dopiero od klasy pierwszej jeździ na bilecie ulgowym, ważnym wraz z legitymacją szkolną.
            • buraque Re: . 28.01.13, 16:31
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Przez całe przedszkole i zerówkę - czyli do 6 roku życia moje dziecko jeździło
              > za darmo.
              > Nie dało się sprawdzić, ile ma lat, bo nie posiadało legitymacji szkolnej, ani
              > nie jest wpisane w mój dowód. Dopiero od klasy pierwszej jeździ na bilecie ulgo
              > wym, ważnym wraz z legitymacją szkolną.

innymi słowy chwalisz się, że aż dwa lata jeździliście na koszt innych? wspaniała postawa, nie zapomnij opowiedzieć dziecku jaki z ciebie wspaniały, uczciwy i zaradny rodzic
              • Gość: kwejk Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:47
                Nie napisal/a, że "jeździli", tylko dziecko jeździło.
              • Gość: pozdrawiam Re: . IP: *.kundenserver.de 28.01.13, 17:53
                Skoro dres, kibol czy żul może jeździć bez biletu i jest nietykalny, to dlaczego nie dziecko?
              • Gość: cergov Re: . IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:54
                A z ciebie nawet nie burak, ale zwykły buc.
        • Gość: gosć Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:38
          Gość portalu: kk napisał(a):

> Przecież wyraźnie jest napisane w regulaminie przewozów,

Za kilka lat zmienisz zdanie,
          gdy na przykład tramwaj postoi minutę dłuzej w korku i zapłacisz karę za za krótki bilet.
          Kwestia doswiadczenia życiowego.

Jak chcesz jezdzić za darmo, to się obrzygaj i położ na ziemi, nikt cie nie zaczepi.
          • Gość: kk Re: . IP: *.gemini.net.pl 28.01.13, 18:10
            Wiesz, żyję w sopłeczeństwie cywilizowanym, które musi podlega pewnym regułom, żeby prawidłowo funkcjonować. Owszem, są jednostki nie przestrzegające swoich obowiązków, ale to nie będzie mnie usprawiedliwiać w momencie kiedy ja wyjdę poza te reguły. Mówimy tutaj o braku dokumentu uprawniającego do zniżki, co jest sprawą dość oczywistą, kwestia jest wyraźnie uregulowana w regulaminie przewozów. Nie ma, to nie ma - należy się mandat (który swoją drogą bez problemu może być anulowany w siedzibie MPK po przedstawieniu odpowiednich uprawnień). Niestety kwestia czasu biletowego to zupełnie inna sprawa i to o wiele delikatniejsza. W tej kwesti ciężko się wypowiadać, bo często jest to sprawa indywidualnych przypadków, dlatego też tego nie czynię, a Ty nie mieszaj tych dwóch wykroczeń ze sobą.
            • Gość: gosc Re: . IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 20:08
              Gość portalu: kk napisał(a):

> Wiesz, żyję w sopłeczeństwie cywilizowanym, które musi podlega pewnym regułom,
              > kwestia czasu biletowego to zupełnie inna sprawa i to o wiele delikatniejsza.

Czemu delikatniejsza, skoro taki jesteś proregulaminowy?
      • Gość: hush Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:53
        fanzolisz.
    • Gość: Maaram Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: 149.156.124.* 28.01.13, 14:42
      Przecież tym procederem trudnią się głównie ludzie prymitywni, zwykłe żule i menty społeczne. Nikt normalny, wykształcony nie upadnie tak nisko, żeby zaczepiać pasażerów, straszyć ich i napadać głównie młode dziewczyny i staruszki. Wtedy te łyse karki / tacy głównie włóczą się po tramwajach / udają "wielkich bohaterów" i z piana na ustach pastwią się nad nimi. Zaspokajają woje dzikie rządze. Jakoś nie widać ich w zapełnionych autobusach po meczach Wisły lub Cracovii. A przecież wtedy jedzie w nich ponad 200 łysych kibili i żaden nie kasuje biletu. Mieliby dużó prowizji za wystawione mandaty. No, ale oni srają w pory i boja się,m że dostaną po ryju.
      • Gość: tomm Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.13, 15:13
        A kogo jak nie żuli i "ment" społecznych wyłapują bez biletów?

Kontrolerzy są dopasowani do poziomu pasażerów.
        • Gość: Pedro Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:31
          żula to ominą. Z tego co zauważyłem to najłatwiej dopaść jakąś dziewczynę np. studentkę. Do mnie z reguły nie podchodzą o ile jeżdżę MPK. Nie wiem czy to moja mina :) czy ubiór :)
      • Gość: krax Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: *.183.239.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.01.13, 22:56
        uhuhuhu... a ciekawe czym Ty się zajmujesz, bohaterze :) układasz towar na półce w markecie, czy może sprzedajesz obwarzanki? :)
        • Gość: Maaram Re: Nie rozumiem, czym się tu chwalić? IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:43
          Twój post nie ma sensu. A zajmuję się oprowadzaniem wycieczek, jestem przewodnikiem miejskim.
    • Gość: af Kraków został liderem w liczbie kontrolerów bil... IP: 78.133.245.* 28.01.13, 14:44
      Rzadko jeżdżę MPK, bo mnie odstraszają ceny biletów, ale w ciągu ostatniego roku jechałem kilkanaście razy i nigdy nie spotkałem kanara - gdzie oni są? Połowa z nich na chorobowym?
      Nawet jak jeżdżą parami, to w co 8 pojeździe powinna być kontrola...
      • Gość: Pedro Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.ip.netia.com.pl 28.01.13, 15:33
        musisz jeszcze trafić na porę. Oni wiedzą że nie bardzo opłaca się kontrolować w godzinach np. dojazdu do pracy bo większość będzie miała kartę a tłok jest taki że nie można nic skontrolować. Najczęściej łapią albo w środku dnia albo wieczorem ok. 19-20.
        • Gość: Miya Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.compower.pl 29.01.13, 16:38
          Dementuję plotki o tym, że ich widać w okolicach 19-20. Zaczynam lub kończę o tej porze pracę i żywcem i jakoś nie mogę na nich trafić.
          I nie ubolewam. Pomimo, że mam miesięczny na wszystkie linie :P
      • Gość: x Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.home.aster.pl 28.01.13, 17:52
        Jeżdżę regularnie, jak spotkam raz w ciągu miesiąca to jest spory sukces...
        • Gość: smok Re: Kraków został liderem w liczbie kontrolerów b IP: *.zax.pl 28.01.13, 21:48
          I bardzo dobrze.Złodziejstwa nie należy tolerować.
    • Gość: tomm I DOBRZE :) IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.13, 15:11
      Niech kasują złodziejskich cwaniaczków :)

Przynajmniej uzbiera się na kolejne Bombardiery i Solarisy :)
    • mgrzemow Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... 28.01.13, 15:12
      ... tych kontroli.

Moja ładniejsza połowa ma dojazd do pracy taki, że wystarcza jej miesięczny na jedną linię, dojeżdża prawie do celu, a ostatni przystanek zgodnie z regulaminem może dojechać dowolną inną. Sprawdźcie sobie w regulaminie - jest taka możliwość.

I już kilkukrotnie tępe chamy próbowały wmusić jej karę. I za każdym razem musi się z niedouczonym kretynem kłócić. Zaczęła raz wozić w portfelu fragment regulaminu, ale toto czytać raczej nie lubi.

Raz karę dostała, odwołała się, odwołanie uznano, po czym ... przysłano za jakiś czas ponaglenie do zapłaty.

Ręce opadają.

Dodam, że w firmie w której pracuje (a to budynek firmy jest o 1 przystanek od szybkiego ponoć tramwaju) takie przypadki jak jej idą w dziesiątki. Na firmowym wiki wisi odpowiedni fragment regulaminu i wzór pisma z odwołaniem.

Tak więc, może najpierw nauczą tych kontrolerów co są przepisów a potem dopiero zatrudniają nowych...
      • Gość: qwerty Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:16
        też miałam taką sytuację, jednak u mnie kanar nie był niedouczony tylko cwaniakowaty. Zagroził mi karą, ale jak się zorientował, że znam regulamin, szybko się wycofał i wysiadł.
        • Gość: hm? Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 17:56
          może to był nasz buraque ?
      • Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 00:33
        >> a ostatni przystanek zgodnie z regulaminem może dojechać dowolną inną.

Nie tak do końca - to jest ciut bardziej skomplikowane. Jeśli ma się kartę na jedną, czy dwie linie, można jechać przystanek dalej każdą inną linią, która ma przynajmniej dwa wspólne wcześniej przystanki z tą na którą, czy które mamy wykupioną kartę. Przykład: ktoś ma kartę na linię 11. Dzięki temu dojedzie inną linią np. do Ronda Mogilskiego, ale nie może pojechać linią "14", bo ta nie ma dwóch przystanków wspólnych z linią "11", przy czym za przystanek wspólny przyjmuje się przystanek o takiej samej nazwie. W tym przypadku do Ronda Mogilskiego będzie można podjechać liniami "50", "9", "128", za wyjątkiem "14", i za wyjątkiem wszystkiego co by jechało od strony Alei Pokoju. Analogicznie w kierunku przystanku Kordylewskiego: "1" i "22" spełnia ten warunek, "14" nie.
        • Gość: asd Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: 149.156.124.* 29.01.13, 14:48
          Kanary są za głupie, żeby to zrozumieć. Trzeba by im wypisać wszystkie możliwe kombinacje dla wszystkich linii i przystanków. Powstałaby gruba księga, z której i tak nie potrafiliby korzystać. Widziałeś kiedyś ich tępe gęby? Załamać się można.
          • Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 23:51
            Jak do tej pory, to byłem właśnie zdziwiony, że nie miałem żadnych z nimi problemów. Czasem tylko upewniali się, czy dopiero wsiadłem na tym jednym przystanku wcześniej, a nie jechałem już więcej przystanków. Natomiast wydaje mi się, że duża część z nich może to znać i rozumieć, ale próbują korzystać na ewentualnej niewiedzy pasażera.
      • Gość: Krakowianka_jedna Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.connectic.pl 29.01.13, 11:14
        Mam prośbę o linka do tego regulaminu (fragmentu regulaminu o tym, że korzystając z biletu miesięcznego na jedną linię, można jeden przystanek przejechać poza "wykupioną trasą").
        Z góry dziękuję.
        • Gość: otto Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.multi-play.net.pl 29.01.13, 12:16
          A proszę bardzo ;)
          www.mpk.krakow.pl/pl/bilety2/aktualne-uchwaly-rady-miasta-krakowa/
          To jest ostatni pdf na tej stronie uwzględniający ostatnie zmiany: uchwala-nr-lxi_877_12.pdf
          Pkt. 6b
          UCHWAŁA NR LXI/877/12 RADY MIASTA KRAKOWA
      • Gość: znawca Re: Ja bym wolał żeby zainwestowali w jakość ... IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 15:20
        A na jaką linię ma bilet i gdzie wyjeżdża za trasę, bo często ludzie błędnie interpretują ten 1 przystanek :) Przykładowo, mając bilet na linię 4 można np. 10ką podjechać spod Dworca Głównego pod Pocztę Główną na "legalu", ale tą samą 10ką NIE MOŻNA jechać spod Poczty do Dworca :)
    • Gość: xyz Nowak zamiast dróg stawia radary i zabiera prawko. IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.13, 23:14
      Restrykcje i dojenie kasy zamiast kompetencji. W Mpk również.
    • Gość: p Kraków został liderem w liczbie kontrolerów bil... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.13, 23:24
      i jak tu zachęcać do komunikacji miejskiej, wysokie ceny biletów i jeszcze jak chcę kupić to kioski zamkniete, w sklepie nie ma, automat zepsuty, a u motorniczego po 5 zł jedynie godzinne - i tak za 10 minut jazdy spod Biprostalu pod Bagatelę - zapłaciłem 5 zł, ale biorąc pod uwagę że mogło mnie to kosztowac 240 zł - to co za głupek ze mnie że nie pojechałem taksówką - BTW - w takiej Łodzi bilety można kupić w każdym spożywczym czy Żabce, a u nas tylko kanaryzacja na wysokim poziomie - i to nigdy nie wiadomo jak kanar wygląda - wsiada taki długowłosy student w okularach - i kto by się spodziewał że zaraz powie "bileciki do kontroli" / w takiej Łodzi to kanary noszą dresy - no ale po prostu nie chca się widac wyróżniać z tłumu.../
      • Gość: vvv wykorzystaj tąlofon ... IP: *.ists.pl 29.01.13, 17:24
        ... Kato
    • Gość: gość czy ktoś mi może powiedzieć... IP: *.opera-mini.net 30.01.13, 03:05
      co zrobić w sytuacji, gdy nie można kupić biletu? Mieszkam w okolicy, gdzie nie ma możliwości kupna biletu a w autobusach nie ma automatów.Kilka razy zdarzyło mi się, że kierowca nie sprzedał mi biletu z powodu cyt.: braku odliczonej kwoty. Nie zawsze mam drobne w portfelu.
      To jest jakaś paranoja. Wymagają od pasażerów uczciwości czyli kasowania biletów a sami postępują nieuczciwie, bo uniemożliwiają zakup biletu :(
      • Gość: olquin Re: czy ktoś mi może powiedzieć... IP: 149.156.124.* 30.01.13, 13:38
        Kup sobie 5 biletów / żaden wydatek/ i noś je zawsze w portfelu na wszelki wypadek. Jaki to problem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka