Dodaj do ulubionych

Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni...

IP: 195.150.224.* 27.03.13, 23:24
Prezentacja radnego Ścigalskiego z dzisiejszej sesji
docs.google.com/file/d/1M7Ji1wZDYC5OxnphEs40GlnQf844_aqB2JH_6q2H3LIDMi6fSjawagfQDRJq/edit?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • Gość: solz Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:34
      TAK dla płatnego parkowania!
      NIE dla preferencyjnych abonamentów dla mieszkańców!

Jedyne uczciwe rozwiązanie!
      • eminey Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 01:05
        Popieram!
      • Gość: Siciński Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 01:10
        też popieram
      • Gość: OLAF Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 08:42
        dokładnie! To oczyści Kraków z samochodów :D
      • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:14
        Rowniez dla Ciebie na peryferiach
        • Gość: solz Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.82.22.18.s.net.pl 28.03.13, 09:28
          Może być i dla mnie na peryferiach.
          Ja swoje miejsce parkingowe kupiłem za niemałe pieniądze wiec nie obawiam się strefy...
          • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:32
            Aha, czyli jeśli Ciebie to nie dotyczy to nie ma problemu... Zaproponuj prosze gdzie w takim razie mieszkancy centrum maja zakupic miejsce parkingowe?
            • Gość: Olaf Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 09:41
              zainteresuj się czy nie lepiej się z centrum wyprowadzić. I nie mówię tego złośliwie. Po prostu żyje się w tym mieście jak się żyje. Czasem warto zamienić mieszkanie na domek z ogródkiem i garażem.
              • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 10:36
                wiesz, nie każdy marzy o domu z ogródkiem. sa ludzie mieszkajacy w centrum bo lubia miasto po prostu. taki sposob na zycie ze wszedzie jest blisko, zewszad wracasz na nogach, chodzisz po muzeach, kawiarniach, kinach, parkach. masz przyjacioł do których wpadasz w wolnej chwili. O nie - domek z ogrodkiem na peryferiach to nie marzenie:)
                • Gość: Olaf Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 14:52
                  To trzeba z samochodu zrezygnować! Mój sąsiad zrezygnował dosłownie. Mieszkam na Ruczaju, trochę elementu tu jest. Pewnej nocy po prostu mu auto zdewastowali i już nie parkuje pod blokiem. On ma do wyboru albo auto albo wyprowadzka.
                  • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 15:41
                    ale co ma piernik? czemu rezygnowac z samochodu gdy mieszkasz w centrum? kazdemu potrzebne na ciezkie zakupy, wyjazd na wakacje czy w razie spoznienia.
                    to nie argument ze sasiadowi na ruczaju popsuli auto, chyba odwrotnie: to raczej przyjezdni powinni sie bac dewastacji wkurzonych mieszkanców
                    • Gość: Olaf Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 16:02
                      nie mówię że dobrowolnie, po prostu jak nie masz miejsca na samochód to nie możesz go mieć... to klasyczny wybór albo rybki albo akwarium.
                      Naprawdę zastanów się nad zmianą miejsca zamieszkania. Nie koniecznie pod miasto. Jest pełno nowych osiedli z parkingami i ogrodzeniem.
                      Ja sam muszę zmienić swoje chociaż mieszkam w tym samym miejscu od lat. Po prostu warunki zewnętrzne się zmieniają to trzeba na to reagować.
                      Natomiast domek pod miastem ma naprawdę sporo plusów - a do miasta np. do kina czy filharmonii można podjechać samochodem po 20stej i zaparkować za darmo :) albo w weekend :) za to czyste powietrze jest bezcenne.
                      BTW nie możesz być zły na ludzi z KRA bo ulice nie są prywatne.
                      • Gość: Matula Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 16:20
                        Ja mieszkałam pod miastem - 2 lata i się stamtąd zwinęłam, wróciłam na stare smiecie. Nie dla mnie wyjeżdżanie o swicie i wracanie, gdy jest ciemno, nie dla mnie wieczne - chyba do liceum - podwożenie dzieci do szoły i na zajęcia, kiedys muszą się usamodzielnić a prawko cos koło 17, 18 można miec? Lubię centrum, wielu moich znajomych nie zamieniłoby swoich 70 m2 na 200 w domku, ale tam, gdzie MPK co 2 godz. dojeżdża.
                        • Gość: Leonidas Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 151.191.175.* 28.03.13, 17:22
                          Na większe zakupy się zwykle jeździ w weekendy (wyjątkowo po godzinach szczytu). Problemem jest intensywny ruch w ciągu dnia.
                          Co do parkowania, to nie zmienia to faktu, że bardzo cenna przestrzeń publiczna, której w mieście brakuje należy do nas wszystkich i nie powinna być wykorzystywana prywatnie. Brakuje miejsc do odpoczynku, chodnikii są zajmowane przez auta, brak ddr, etc. Auto się przydaje, ale to wyłączna odpowiedzialność i koszty właściciela. Ja zapłaciłem sporo kasy za garaż, więc dlaczego mam komukolwiek się dokładać do miejsca parkingowego. Mieszkając w śródmieściu i tak częściej robi się mniejsze zakupy.
                          W NY, gdzie chwilowo siedzę pół godziny na parkingu na Manhattanie kosztuje 6$ (1$ realnie jest tu tyle wart co złótówka u nas, mniej więcej). 80% aut na ulicach ma kolor żółty... Co ciekawe, zdecydowana większość jednokierunkowa (mimo, że bardzo szerokie, po 4 pasy w jednym kierunku)Fakt, transport zbiorowy jest lepiej rozwinięty, ale to pokazuje właśnie konieczny kierunek zmian.
              • Gość: krakós Naprawiać centra, nie porzucać. IP: 145.221.52.* 28.03.13, 10:45
                Czyli nakłaniasz do dołożenia się to procesu suburbanizacji, która jest niekorzystna dla miast.
                Wprowadzenie strefy płatnego parkowania jest jedną z metod przeciwdziałania temu procesowi. Oprócz tego trzeba poprawiać jakość życia w centrum przez walkę z hałasem, poprawę jakości komunikacji miejskiej, dbanie o zieleń i zwiększanie powierzchni terenów zielonych.
                • Gość: echo Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 11:10
                  Ciekawe co mają zrobić właściciele mieszkań i nieruchomości z brakiem możliwości kupna miejsc parkingowych. Sprzedać i kupić domek?
                  • Gość: x Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:16
                    1. Zrezygnować z auta.
                    2. Parkować auto nie pod samymi drzwiami - spacer nikomu nie zaszkodzi.
                    3. Wykupić abonament na pobliskim parkingu.
                    4. Wynająć miejsce postojowe na terenie np. sąsiedniego osiedla.
                    5. Zmienić mieszkanie na takie, gdzie można sobie bez problemu kupić miejsce postojowe.
                    Jak widzisz, rozwiązań jest aż nadto.
                    • Gość: gość Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.03.13, 11:22
                      Ale z ciebie burak wiejski! Przeczytaj sobie powoli sam co napisałeś.
                      • Gość: x Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:33
                        Nie jestem ze wsi. Nie traktuj wszystkich swoją miarą.
                      • eminey Re: Naprawiać centra, nie porzucać. 28.03.13, 18:28
                        Wlasnie buraki ze wsi parkuja pod samymi drzwiami nie przejmujac sie tym, czy to komus przeszkadza, czy nie...
                • Gość: Olaf Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 15:01
                  Istnieje na pewno pewna grupa ludzi którzy samochodu nie potrzebują. I dla tych mogłoby być mieszkanie w ścisłym centrum. Np. jacyś artyści, ludzie którzy mają własnych szoferów, ludzie których stać na taksówkę. Ludzie którzy mogą dojeżdżać komunikacją zbiorową.
                  Niestety reszta musi pogodzić się z tym faktem że po prostu nie zaparkują bo nie ma jak.
                  Faworyzowanie przez radnych mieszkańców ścisłego centrum powinno być zrównoważone. Np. kasa z opłat za parkowanie powinna iść na rozwój NH. Wtedy moglibyśmy mówić o jakieś sprawiedliwości społecznej. A tak decyzje urzędników faworyzują jednych kosztem innych. Dlaczego jedni mają prawo parkować za 12 zł na miesiąc a inni za 3 zł/h? Dlaczego? Skoro każdy jest takim samym obywatelem?
                  • Gość: ww Re: Naprawiać centra, nie porzucać. IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 18:30
                    Olaf... prosze Cie, jacy "artyści", jaki szofer:) Artysci to bida z nedza, ale w jednym sie zgodze - aut czesto nie maja wiec ich pominmy.
                    Otóz faworyzowanie w centrum ludzi z centrum nie jest niesprawiedliwościa dziejów. Wrecz przeciwnie - Ty mozesz zaparkowac pod domem, mieszkancy centrum tak samo. Ale nie walczymy o parkowanie takie jak u Ciebie - za darmo. 12zl(?) jest ok juz chyba bardziej sprawiedliwie sie nie da. Przeciez za tego dwunastaka nie mam zadnej gwarancji miejsca. Ale jest szansa,że miejsc tzw rotacyjnych przybedzie a znikna te widma na zamiejscowych blachach które stoja nieprzepisowo albo przez (!) 3 miesiace na dwoch miejscach postojowych +3/4chodnika...itd itd. LUDZIE NIE BADZMY TAKIMI KUTWAMI KRAKOWSKIMI. to naprawde zenujace. Czasem trzeba cos za parking zapłacic a nie na krzywy ryj blokowac komus chodnik. Pozdrawiam
                    • eminey Re: Naprawiać centra, nie porzucać. 29.03.13, 02:51
                      > Ty mozesz zaparkowac pod domem, mieszkancy centrum tak s
                      > amo. Ale nie walczymy o parkowanie takie jak u Ciebie - za darmo. 12zl(?)

Pominales drobny szczegol. Mieszkaniec centrum moze zaparkowac pod jego blokiem, on tez. Natomiast mieszkaniec centrum moze zaparkowac u siebie placac za miesiac mniej, niz on za 4 godziny.

Nie wspominajac juz o przywilejach w postaci pozwolenia wjazdu do strefy...
            • Gość: Bartek Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 10:15
              Dotyczy, dotyczy. Ale już zapłacił za miejsce postojowe.
              • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 10:39
                no wiec skoro pragnie absolutnej równości to niech znajdzie ludziom miejsce gdzie tez beda mogli to miejsce parkingowe wykupic. My bysmy bardzo chcieli zapłacic 20000 i miec te problemy z głowy
                • Gość: Bartek Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 20:00
                  A ja chcę 100 m2 w centrum za 100 tysięcy
            • eminey Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 10:32
              Centrum ma najlepsza komunikacje miejska, najmniej miejsca na parkingi - dlatego oczywistym jest, ze w centrum auta nie moze miec kazdy, a najwyzej czesc.

Podobnie zreszta bylo na zachodzie. Tam likwidowano miejsca postojowe stopniowo. A to remontujac chodnik, a to przerabiajac ulice, a to dodajac sciezke rowerowa. Stopniowo, rok po roku znikalo kilkanascie-kilkadziesiat miejsc. Teraz aut w centrum jest malo...przynajmniej na ziemi.

Jeszcze cos - Ci, ktorzy parkuja w centrum moga sprobowac wykupic miejsca postojowe. Coraz wiecej w centrum garazy. A jesli nie, to zawsze sa parkingi platne, ktore swieca pustkami?

Dlaczego? Bo wielu posiadaczy samochodow uwaza, ze sam fakt, ze maja auto jest takim luksusem, ze reszta infrastuktury im sie nalzey. Otoz nie. Ten kawalek chodnika, ktory zajmuje auto nalezy do wszystkich krakowian. Udostepnianie go gratis, "bo ktos tam mieszka" nie dosc, ze jest dyskryminacja wiekszosci, to zahacza o niegospodarnosc.
              • Gość: gość Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.03.13, 10:46
                No to kochany mój wytłumacz mi dlaczego to ja płacę za sprzątanie i odśnieżanie tego wspólnego chodnika, który należy do wszystkich????????????????????? Dlaczego to ja mam płacić astronomiczne kary jeżeli poślizgniesz się na tym wspólnym chodniku i złamiesz sobie nogę ???????????????????????? Ok - zapłacę tyle samo za miejsce postojowe jeżeli miasto przejmie na siebie sprzątanie i odśnieżanie wszystkich chodników i wszystkie obowiązki związane z utrzymaniem tego WSPÓLNEGO chodnika!
                • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:03
                  Dbanie o chodnik przy posesji należy do obowiązków każdego, nie tylko mieszkańca centrum. Kiepski argument.
                  • Gość: gość Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.03.13, 11:25
                    Tak? Masz obowiązek odśnieżać i sprzątać chodnik przed swoim wiejskim domem a jak tego nie zrobisz to przyjeżdża straż miejska i wlepia ci mandat?
                    • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:34
                      Mieszkam w bloku, mieszkam w Krakowie. Nie pochodzę ze wsi. Masz może jakiś kompleks na tle wsi, że próbujesz wszystkim wytknąć wiejskie korzenie?
            • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:00
              Ich problem. To jest jeden z czynników, które uwzględnia się przy zakupie mieszkania.
              Jeśli takiego miejsca nie ma, trzeba sobie jakoś radzić. Np. wykup sobie abonament na pobliskim parkingu - wielu ludzi na osiedlach poza centrum tak robi, żeby mieć miejsce do parkowania.
              • Gość: echo Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 11:14
                Mieszkania były kupowane poza strefą płatnego parkowania. To strefa przyjdzie do mieszkańców, a nie oni do niej
                • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:17
                  Dlatego mieszkańcy takich okolic powinni protestować przeciwko propozycjom radnych.
                  • Gość: krakós Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 145.221.52.* 28.03.13, 14:10
                    No widzisz, wydaje ci się, ze powinni, a oni popierają propozycję wprowadzenia strefy płatnego parkowania. Czyżbyś się nie znał? ;)
            • Gość: solz Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.82.22.18.s.net.pl 28.03.13, 16:58
              Jeżeli będzie popyt na takie miejsca parkingowe to znajdą się inwestorzy którzy np. wybudują parkingi podziemne. W tej chwili inwestorów nie ma bo nie ma popytu skoro można sobie za 12 zł miesięcznie zaparkować na publicznym chodniku tylko dlatego że się mieszka w pobliżu.

Ja kupując swoje mieszkanie jako jeden z wymogów uznałem właśnie parking podziemny. Za miejsce na nim zapłaciłem niespełna 30 tyś. zł, a mimo wszystko muszę jeszcze płacić miesięczny czynsz w wysokości 104 zł.
              Licząc że będę korzystać z tego mieszkania przez 20 lat (w co wątpię) w tym okresie wraz z amortyzacją inwestycji i czynszem parking podziemy będzie mnie kosztować 251 zł miesięcznie.

Jak widać na moim przykładzie luksus posiadania samochodu niestety słono kosztuje.
              • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 18:38
                No ale jest róznica pomiedzy miejscem pod dachem, bez skrobania w zimie, czystego, bezpiecznego i NA WŁASNOŚĆ od: na ulicy, ze skrobaniem, z mozliwoscia ze rano go juz nie bedzie albo ze ktos nie lubi lusterek samochodowych i postanawia je skosic+ fakt najwazniejszy. WCALE GO NIE MASZ! :) Popatrz nam kaza płacic 12 za NIC, a chcemy. Przemysl to ;)
                • eminey Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 29.03.13, 03:02
                  Jestes tak glupi, tak bezczelny czy trollujesz?

Pytam serio, bo trudno w innych kategoriach mierzyc powyzszy post...
      • Gość: matula Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 16:24
        A niby skąd ten pomysł? Mieszkam w pewnym miejscu i MAM PRAWO do parkowania włąsnie tam. Zróbcie sobie na Kurdwanowie czy innym Bieżanowie tez opłaty i preferencyjne warunki abonamentowe, skoro tam mieszkacie. Mnie tam wsio ryba - nie wybieram się, a jak mnie tam zawieje, to zapłace, zgodnie z umową.
        • Gość: solz Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.82.22.18.s.net.pl 28.03.13, 17:01
          Dlaczego rościsz sobie prawo do parkowania na publicznym chodniku tylko dlatego, że mieszkasz w pobliżu?
          • Gość: Pieszy Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 17:48
            A dlaczego uważasz, że parkowac powinno się na CHODNIKU?
            • Gość: solz Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.82.22.18.s.net.pl 28.03.13, 18:10
              Zakładam, że w centrum bardzo rzadko można parkować na ulicy.
              No chyba, że pijesz do tego że ktoś może sobie zaparkować za własną bramą - popieram pomysł.
          • Gość: ww Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 18:45
            yyyy nielogiczne. to gdzie mamy parkowac jak nie w poblizu domu? poszukac jakiegos osławionego P&R zostawic i wrócic tramwajem. Tak jakby mieszkać na Kurdwanowie ale parkować na Prokocimiu. bez sensu.
    • Gość: st.piechnik Wprowadźmy strefę na terenie całego Krakowa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:54
      Po co w ogóle ludziom auta. Niechże wszędzie będzie strefa. Za możliwość parkowania pod własnym domem - opłata min. 200zł miesięcznie. By żyło się lepiej.
      • Gość: przyszly_radny Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 07:49
        Popieram.
        Ja bym poszedł jeszcze dalej.
        Wprowadzić całkowity zakaz wjazdu do Krakowa dla aut osobowych.
        Jednorazowa opłata za wjazd 100zł.
        Oczywiście miesiąc wcześniej należy złożyć w urzędzie pismo z wnioskiem o pozwolenie na wjazd.
        W piśmie ma być uzasadnienie konieczności wjazdu.
        Opłata manipulacyjna 200zł.
        Zezwolenie ważne by było maksymalnie 7dni.

Na pewno, takie rozwiązanie pozwoliłoby na całkowite uspokojenie ruchu w Krakowie!!

Dodatkowy zysk - dałoby to nowe miejsca pracy w komunikacji miejskiej oraz w firmach taksówkowych
        Proponuję zniżkę za wjazd taksówką - zamiast 100zł, 50zł dziennie za prawo wjazdu w granice miasta

Wybierzcie mnie na radnego - mam jeszcze wiele pomysłów na zmianę życia w Krakowie
        • czeresnik Ale ciebie nie wybierzemy, bo bełkoczesz 28.03.13, 08:37
          > Wybierzcie mnie na radnego - mam jeszcze wiele pomysłów na
          > zmianę życia w Krakowie

Nie wybierzemy, bo to co piszesz to bełkot jakiś.
        • Gość: radny paradny Co za idiota to pisze? Co mają zrobić rodzice z 3 IP: *.centertel.pl 28.03.13, 10:23
          dzieci i 6 plecakami, mieszkający pod na obrzeżach miasta i dojeżdzający rano do szkoły a później do pracy? Zastanów się co piszesz kretynie.
          • Gość: gość Re: Co za idiota to pisze? Co mają zrobić rodzice IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.03.13, 10:48
            Jak to co???? Zawozić te swoje wiejskie dzieci do wiejskiej szkoły!
          • Gość: Madźka Re: Co za idiota to pisze? Co mają zrobić rodzice IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 16:00
            A rejonówki tam nie macie? Jak się wybrało mieszkanie na peryferiach to z wszystkimi konsekwencjami, nie?
    • Gość: x Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:54
      1. Najpierw MARCHEWKA w postaci dobrej komunikacji miejskiej, dopiero później KIJ w postaci rozszerzonej strefy płatnego parkowania. W obecnej formie to będzie tylko forma wyciągnięcia dodatkowych pieniędzy od mieszkańców!
      2. Równe abonamenty dla wszystkich. Żadnych ulg, ulice są wspólne i łożą na nie wszyscy mieszkańcy. Jak ktoś chce mieć parking pod domem, niech zainwestuje w garaż lub miejsce postojowe.
      • Gość: gość Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 85.219.170.* 28.03.13, 06:34
        >zadnych ulg, ulice są wspólne i łożą na nie
        > wszyscy mieszkańcy

Co do tych ulic wspólnych to bym się trochę spierał. Chodniki przy budynkach w centrum są najczęściej własnością właścicieli budynków i to Oni je odśnieżają i remontują!
      • Gość: mieszkaniec Grubo się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 07:54
        Z tym parkingiem pod domem, to grubo się mylisz
        Konkretny przykład: była ulica, chodnik, ogrodzony trawnik, dalej stał dom.
        Był wjazd do własnego garażu pod domem.
        I co? ... i przyszło miasto, zabrało ogródek, w miejscu ogródka zrobili chodnik, wjazd do garażu został zasypany (garaż na poziomie piwnicy).
        A przy domu postawiono zakaz parkowania

Czy uważasz, że wszystko jest OK?

Tak działa to miasto - nie rozwiązuje się problemów tylko stawia zakazy i nasyła Straż Miejską
    • Gość: tomasz wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ulgą IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 00:30
      Kraków jest miastem z najbardziej zanieczyszczonym powietrzem w Polsce - normy zanieczyszczeń są przekroczone przez większość dni w roku - ograniczenie ruchu samochodowego to nie jest kwestia estetyki itp tylko kwestia zdrowia ludzi tu mieszkających.
      • Gość: taki tam Re: wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ul IP: *.free.aero2.net.pl 28.03.13, 09:48
        to najpierw zbudujcie obwodnicę, przez centrum miasta pcha się tranzyt z północy. Aha, i nie palcie butelkami w piecach...
        • Gość: Bartek Re: wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ul IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 10:18
          Nie palcie? To najpierw podprowadźcie nam CO, zamontujcie grzejniki.
          • Gość: gość Re: wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ul IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.03.13, 10:51
            Dlaczego to my mamy ci pajacu grzejniki montować??? Ty mi montowałeś?
            • Gość: Bartek Re: wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 20:04
              A dlaczego to my mamy ci pajacu obwodnice budować?
          • Gość: krakós Re: wprowadzić jak najszybciej i odetchniemy z ul IP: 145.221.52.* 28.03.13, 10:59
            Dokładnie. Zbudujcie, podprowadźcie, zróbcie, o bliżej nieokreśleni WY.
            Przecież JA nic nie muszę, ODE MNIE niczego nie można wymagać.

:D
    • Gość: pon Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 00:36
      Ciekaw jestem ,kto przygotowywał tą prezentację ,bo niektóre wyrażenia są żywcem wzięte z pyskówek ,które odbywały się od dłuższego czasu na różnym forum ,oczywiście zawsze był to głos za opłatami .Przyznam szczerze ,że w tej całej prezentacji brakuje jedynie rekomendacji dla firmy ,która dostarczy nowe parkomaty ,chociaż już teraz wiadomo kto , oraz firmy obsługującej strefę płatną ,która pewnie nie może się doczekać kiedy kontrakt zostanie rozszerzony i będą świeże dochody .
      Zwróciłem szczególnie uwagę na to, co w prezentacji napisano na temat możliwości wprowadzenia strefy ograniczonego postoju zamiast strefy płatnego parkowania .Szkoda ,że przedstawiciel firmy ,który wykonał tą prezentację nie wspomniał ,że w centrum Krakowa od 1988r do 2000r była właśnie strefa ograniczonego postoju .Prawdopodobnie był to przedstawiciel firmy spoza Krakowa więc skąd ma wiedzieć jak było w Krakowie w czasach gdy seplenił jeszcze wówczas w przedszkolu . Trudno też wymagać gruntownej wiedzy w zakresie organizacji parkowania od osoby po studiach europeistyka i cywilizacja śródziemnomorska .Wobec powyższego powiem tylko tak :
      - nie jest prawdą ,że dla strefy ograniczonego postoju brak jest prawnych regulacji pozwalających na egzekwowanie respektowania ograniczenia czasu postoju - takie stwierdzenie w prezentacji to głos laika
      wręcz odwrotnie znak B-39 wprowadza zakaz postoju ponad oznaczony czas
      kto nie stosuje się do znaku podlega odpowiedzialności karnej art.92.1. kodeksu wykroczeń czyli mandat i punkty karne co przy upartych kierowcach może się zakończyć zabraniem prawa jazdy
      -kontrola czasu postoju przy zastosowaniu zegarów polega na tym samym ,co kontrola kwitów z parkomatów czyli jest tak samo łatwa więc twierdzenie o trudności kontrolowania strefy ograniczonego postoju to mrzonki
      -rozwiązania systemowe nie zakładają kontroli wszystkich parkujących (podobnie nie kontroluje się wszystkim prędkości) bo to utopia ( większa część i tak stosuje się do przepisów) i strata czasu i ludzi ,chodzi natomiast o to ,że w przypadku stwierdzenia wykroczenia kara jest nieunikniona i to bardzo dotkliwa ,
      - argument dotyczący kadry kierowniczej na spotkaniach biznesowych jest tak głupkowaty ,że praktycznie jego przytoczenie to krok desperata ,który boi się wprowadzenia innych rozwiązań niż opłaty a nie posiada żadnych argumentów . Po to są parkingi komercyjne ,że osoba planująca dłuższy pobyt tam zostawia samochód i stoi bez ograniczeń czasowych płacąc (tak jak w strefie płatnej) więc to właśnie strefa ograniczonego postoju będzie motywować inwestycje parkingowe a nie strefa płatna w której czas parkowania nie podlega ograniczeniom .- i najważniejsza rzecz ,aby radny i laik pamiętali o celu jaki wskazał ustawodawca dając możliwość wprowadzenia strefy płatnego parkowania . Wśród celów jakim ma służyć wprowadzenie strefy płatnej wskazanych w ustawie nic nie ma o dochodach lecz o rotacji i organizacji ruchu oraz potrzebach priorytetów .Natomiast w prezentacji jest to rzecz kluczowa bo przecież kontrakty na obsługę strefy płatnej są opłacane z opłat za parkowanie .I raczej wszystko jasne.
      • laku82 Strefa ograniczonego postoju nie działa 28.03.13, 11:54
        1 w centrum Krakowa od 1988r do 2000r była strefa ograniczonego postoju, ale ją zlikwidowano bo nie działała. Nikt tego nie przestrzegał
        2. Brak jest reguł prawnych pozwalających na skuteczną egzekucję. Co z tego że są jakieś tam przepisy skoro by udowodnic że ktoś stoi dłużej trzeba nakręcic film, bo nawet zdjęcia nie są dowodem jeśli kierowca zezna, że między jednym a drugim zdjęciem wsiadł do auta i zrobił kółko, po czym z powrotem zaparkował
        Dla porównania: W Niemczech to na kierowcy spoczywa obowiązek udowodnienia czasu postoju, ale ten obowiązek zapisany jest na poziomie ustawy. U nas tego nie ma
        3. Pomysł z zegarami nie ma żadnych podstaw prawnych więc nie musi byc przestrzegany. By było inaczej musimy zmienic ustawę Prawo o Ruchu Drogowym i odpowiednie rozporządzenie
        Żaden sąd nie da grzywny kierowcy który nie ma zegara, albo ma ich np 10 :)

I na tym skończmy krytykę, bo prawda jest taka, że takich stref nikt nie będzie przestrzegał, a Straż Miejska nie udowodni nikomu przekroczenia czasu postoju, wobec czego to będzie martwe prawo i kpina z praworządności
        ibikekrakow.com/2013/03/19/beim-o-strefach-ograniczonego-postoju-w-niemczech-i-w-polsce/
        A tak to funkcjonuje w Niemczech
        • Gość: heartz Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 12:45
          W Niemczech to na kierowcy spoczywa obowiązek udowodnienia czas
          > u postoju, ale ten obowiązek zapisany jest na poziomie ustawy. U nas tego nie m
          > a

I całe szczęście paranoiku, mam udowadniać swoją niewinność? To udowodnij, że wczoraj o 17:14 nie przeszedłeś na czerwonym świetle albo mandat! To nie jest żadne rozwiązanie, bardzo szkodliwy pomysł.
          • Gość: ZenRow Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 12:54
            Dla drogowego cwaniaczka na pewno bardzo szkodliwy. Bardzo.
            Normalny kierowca nie da powodu do podejrzewania go o nielegalne parkowanie.
          • naspam00 Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa 28.03.13, 16:09
            Jest proste rozwiązanie, do bezpłatnego parkowania przez krótki czas, uprawnia bloczek parkomatu. Na bloczku jest godzina od której, liczy się 15, 30 czy 60 minut. W parkomacie wybieramy, opcję krótki postój. Dodatkowo bloczek powinien zawierać numer rejestracyjny samochodu, a następne bezpłatne parkowanie w tej samej podstrefie powinno być dozwolone za np 15 czy 30 minut. Żaden parkomat nie w danej strefie nie powinien wydać kolejnego bezpłatnego bloczku wcześniej niż po upływie ustalonego czasu.
            • laku82 Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa 29.03.13, 10:59
              To obecnie jest niemożliwe przy ustawie o drogach publicznych
              Zresztą 20 min kosztuje 1 zł w strefie normalnej i 50 gr w buforowej. Czy to dużo?
          • laku82 Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa 29.03.13, 10:58
            W Niemczech masz ustawowo określony wzór zegara, który musisz ustawic za szybą.
            Jeśli na zegarze zaznaczono np 9, a jest 11, a dozwolony czas postoju to 90 mint to ten zegar jest podstawą do ukarania kierowcy.
            Tymczasem w Polsce nie możesz zmusic bez zmiany ustawy PoRD kierowcy do wstawiania takiego zegara więc zegar, albo jego brak nie jest żadnym dowodem.
            Tam to działa, a u nas nie. Kto tu jest paranoikiem?
        • Gość: :K Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 16:14
          Tak szybki jesteś ,żeś jeszcze nie znalazł a już rozdajesz.Jak się mówi to trzeba wiedzieć co to znaczy.
          Po pierwsze strefę ograniczonego postoju zlikwidowano nie dlatego ,że się nie sprawdziła tylko z uwagi na zmiany w przepisach ,które wykluczyły jednoczesne pobieranie opłat i ograniczanie czasu postoju .
          Zegar nie jest potrzebny ,a wystarczy trochę wyobraźni ,nie mówiąc już o wiedzy fachowej ,żeby zrozumieć jakie rozwiązanie proponują w Krowodrzy . Ja osobiście nie widzę żadnych szans w sądzie dla kierującego ,którego pojazd został dwukrotnie spisany i sfotografowany .Żaden sąd na świecie nie da wiary wersji ,żeś wyjechał i zaparkował w tym samym miejscu co do milimetra i na obu zdjęciach stoisz w tym samym miejscu .Spróbuj to zrobić swoim samochodem tylko się nie błaźnij twierdząc ,że miejsce będzie czekało aż spokojnie odjedziesz i wrócisz oraz zaparkujesz w oznaczonym co do milimetra miejscu ta sama częścią koła ( łatwo poznać po wentylu) .Rozumujesz jak dziecko ,które przekomarza się tylko dlatego ,że nie może pogodzić się z brakiem argumentów . W strefie płątnej nikt się nie boi bo w razie czego płaci 50 zł i tyle.W strefie ograniczonego postoju płacisz mandat i dostajesz punkty karne i bogacze też ,bez względu na to ile mają na koncie .Jest dotkliwie i sprawiedliwie i nigdy nie wiesz czy przypadkiem ciebie nie monitorują policjanci lub strażnicy .Gdyby strefy ograniczonego postoju były powszechniejsze jestem pewien ,że przepisy już dawno pozwalałyby na zakładanie blokad lub holowanie pojazdów przekraczających czas parkowania .Tymczasem samorządy oczarowywane przez firmy obsłgujące strefy obietnicą wyręczenia urzędnikówze wszystkich czynności zdobyły ten rynek i robią wszystko aby go utrzymać stąd tak wielki opór przed innymi rozwiązaniami .A i na urzędnicze premie coś z opłat zawsze zostaje tylko szkoda ,że dojony jest zawsze przeciętny obywatel.Większość osób dojeżdżających dopracy zrezygnuje z tego bez względu czy będzie odpłatność czy ograniczenie czasu .Pozostaje ta część ,którą stać na parkowanie tylko co będzie gdy dla bogaczy zabraknie miejsca ,jakie rozwiązanie przyjąć ?
          • laku82 Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa 29.03.13, 11:09
            > Zegar nie jest potrzebny ,a wystarczy trochę wyobraźni ,nie mówiąc już o wiedzy
            > fachowej ,żeby zrozumieć jakie rozwiązanie proponują w Krowodrzy .

A jakie? Chyba właśnie zegar, który ma zerową wartośc dowodową.

>Żaden sąd na świecie nie da wiary wersji ,żeś wyjechał i zaparkował w tym samym miejscu co do milimetra i na obu zdjęciach stoisz w tym samym miejscu

Ale czemu? Zapale silnik, wyjadę i wjadę w miejsce parkingowe i będę stał w tym samym miejscu, a postuj prawnie liczony będzie od nowa.
            To legalne

>W strefie ograniczonego postoju płacisz mandat i dostajesz punkty karne i bogacze też ,bez względu na to ile mają na koncie .Jest dotkliwie i sprawiedliwie i nigdy nie wiesz czy przypadkiem ciebie nie monitorują policjanci lub strażnicy

Doskonale widac prawidłowośc Twoich teorii na ulicach Krakowa. Jakoś za inne wykroczenia: parkowanie na skrzyżowaniu,przed przejściem dla pieszych, na przystankach grożą te same mandaty i pkt karne i pilnuje tego ta sama Straż Miejska, a jednak wszyscy leją na te przepisy, łamią je masowo, a Straż Miejska reaguje sporadycznie.
            • Gość: eu3154 Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.13, 23:15
              Dobra panie mądry na wszystko przedstawicielu firmy parkomatowej .
              Pierd....głupoty aż się kurzy i myślisz żeś taki mądry.
              Podjeżdżam radiowozem z kamerą , nastawiam kamerę , idę na kawę ,wracam po 2 godzinach i mam dowód kto stał ponad oznaczony czas . Wystarczy ? Wystarczy i przestań w kółko pieprzyć bo kłapiesz dużo tylko głupio i musisz nieć w tym interes ,żeby utrącić strefę ograniczonego postoju. Głupkowate nawiązania o nieprzestrzeganiu przepisów ,a skąd wiesz osle ilu takich parkujących na skrzyżowaniu zostało ukaranych i modlą sie teraz czy uda się im zdać kolejny raz egzamin na prawo jazdy za punkty.Całe lata jeżdziłem bez pasów a tu nagle w ciągu 2 miesięcy dostałem 3 mandaty i teraz już jeżdże w pasach bo nie chcę mieć pecha po raz czwarty .
              Nie zwracam uwagi na wypowiedzi debili ,którzy deklarują ,że będą co 2 godziny schodzić i jeżdzić w kółko i jeżeli znajdą miejsce znów zaparkują na 2 godziny ,i co im zrobisz. A ja sie rzucę z mostu i co mi zrobisz? Zobaczymy komu się znudzi .Żadne zegary nie sa potrzebne .Zegary są tylko niepotrzebnym kłopotem . Czy teraz na zakazie postoju wystawia sie zegary ? Jaka jest różnica ? Ano tylko różnica czasu postoju i nic więcej jeżeli chodzi o przepisy .Tak samo w strefie ograniczonego postoju . Większość osób podporządkuje się przepisom a patologię nieprzestrzegającą prawa wszędzie się przewiduje , w strefie płatnej też są tacy ,którzy nie płacą bo im sie opłaca .Po wprowadzeniu strefy ograniczonego postoju skończy się jej krytyka bo przedstawiciele firm parkomatowych przenosą się do innego miasta wciskać kit tamtejszym urzędnikom.
            • Gość: b7w Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.13, 23:23
              tak to chyba robią kierowcy ale w Grudziądzu
        • Gość: ww Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 18:56
          zaciekawiło mnie jakby to wytłumaczył :D ze przyjechał do centrum na dłuzej i lubi tak dla sportu co krotki okres czasu wrocic do auta, zrobic kółko i wrocic na to samo miejsce :) chyba, ze na krotko, ale ma alzheimera i juz wyjezdzał ale mu sie po raz kolejny cos przypomniało i musiał wrócic...
          no nic, zlekceważcie moj głos w dyskusji bo nic nie wnosi :)
          • Gość: wrte Re: Strefa ograniczonego postoju nie działa IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 21:50
            szpital dla wariatów jest daleko poza centrum.
    • Gość: 12345 Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 00:54
      Prezentacja jest kolejnym przykładem pomijania rowerów w polityce transportowej miasta. To właśnie rower jest najbardziej opłacalnym środkiem codziennego transportu na średnie odległości.
      • Gość: wini Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 195.150.224.* 28.03.13, 14:06
        Gość portalu: 12345 napisał(a):

> Prezentacja jest kolejnym przykładem pomijania rowerów w polityce transportowej
        > miasta. To właśnie rower jest najbardziej opłacalnym środkiem codziennego tran
        > sportu na średnie odległości.

Prezentacja jest o SPP- zapewniam że kierowcy z Wieliczki się na rower nie przesiądą. Co nie zmienia tego że uspokojenie ruchu dzięki SPP jest zachętą to jeżdżenia rowerem. No ale poruszanie tej kwestii skończyło by się pyskówką że to ekoterroryzm, a tak wiemy swoje i czekamy na decyzje o poszerzeniu strefy ;)
    • Gość: 03730 strefa obejmująca całe województwo to jest to ! IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 00:54
      I strefa to cały Kraków
      II strefa trochę tańsza obejmie obszar do: Krzeszowic, Niepołomic, Proszowic, Myślenic
      III strefa to Pcim, Nowy Sącz i Oświęcim
      strefa specjalna Tatrzańska, opłaty 10x tyle co w Krakowie
      strefa wolna od opłat w godzinach od 22.00-5.15 to Olkusz i Tarnów
    • Gość: Krakowiak Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.wse.krakow.pl 28.03.13, 07:08
      A to wszystko przy bardzo utrudniających poruszanie się po mieście decyzjach dotyczących komunikacji miejskiej, skierowanych i odczuwanych głównie przez tych, którzy mieszkają na obrzeżach Krakowa, oraz w powiatach krakowskim i wielickim. Czy wzorem Warszawy lat 30=tych XX w. nie byłoby najrozsądniejsze wybudowanie trakcji tramwaju (w Warszawie Kolei) wychodzącej w różne kierunki miasta i powiatu. Bez przesiadek, łatwo, szybko, tanio i przyjemnie.
    • Gość: brunner jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 07:51
      przy stosowanej liczbie zwolnień (dla mieszkańców i innych uprzywilejowanych) jest to rozbój i podział na lepszych i gorszych. A co do komunikacji miejskiej, to poza tym że droga, to praktycznie dostępna tylko dla mieszkańców centrum i niektórych osiedli. A przed pytaniem dlaczego ktoś przyjeżdża samochodem do centrum pierw wypada sprawdzić jak długo będzie jechał komunikacją miejską. Bardziej sensowne pytanie, po co w ogóle mieszkańcom centrum samochody ? Jeżeli do wyjazdów poza miasto, to dlaczego nie parkować ich na obrzeżach miasta.
      • Gość: x Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 08:19
        Popieram. Korzystam z praktycznie każdej formy komunikacji (auto, zbiorkom, rower, pieszo). Auto wybieram wtedy, kiedy potrzebuję coś przewieźć albo czas przejazdu autem jest wielokrotnie mniejszy od jazdy MPK. Jak mam wybierać komunikację miejską w sytuacji, gdy trzeba dojść na przystanek (zrozumiałe) i czekać z 20 minut na zapchany pojazd, gdy w tym samym czasie autem dojadę bezpośrednio do celu? Brakuje rozwiązań, które pozwalałyby na szybszy przejazd MPK pomiędzy punktami przesiadkowymi. Bez zatrzymywania się co 200 metrów i obowiązkowego odstania na każdych światłach.
        Co do mieszkańców centrum, ciekawe, gdzie oni jeżdżą i parkują w ciągu dnia, skoro pojawia się informacja, że często mają problem ze znalezieniem miejsca parkingowego w pobliżu zamieszkania? Najwidoczniej robią to samo, co cała reszta. Gdyby regularnie nie zwiększali ruchu samochodowego swoimi autami, nie przeszkadzałoby im to, że np. raz w tygodniu podejdą do auta kawałek dalej.
        • Gość: Babs Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.inet.krakow.pl 28.03.13, 09:11
          Ano mieszkańcy centrum wracają po pracy swoimi samochodami i chcą zaparkować auto pod domem, ale nie mogą, gdyż tam stoją auta tych, którzy przyjechali do centrum w celu zrobienia zakupów, pójścia na spacer, albo jeszcze tu pracują. To takie dziwne, że mieszkaniec centrum jeżdzi do pracy autem? Nie wszystkie miejsca pracy są tutaj. Na osiedlach mieszkaniowych nikogo nie dziwią ogrodzone części parkingów, które niedawno były wspólne, ale szczęśliwi mieszkańcy centrum mają obowiązek odstępować miejsca parkingowe tym innym, mniej szczśliwym, mieszkającym na osiedlach?
          • Gość: x Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:15
            Te ogrodzone części to jest teren prywatny... na tym polega różnica. Dlaczego dojeżdżasz autem do pracy? Powinieneś przesiąść się na komunikację zbiorową.
            • Gość: ww Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:34
              czyli jedynym rozwiazaniem dla mieszkajacych w centrum jest przeprowadzenie wykupu chodnika przed posesją, Namalowanie miejsc dla konkretnych rejestracji i po sprawie
        • Gość: ww Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:13
          Odpowiem Ci: mieszkancy centrum to tez ludzie. Dojezdzaja do pracy np do Krzeszowic, Zabierzowa - wtedy uzywaja samochodu i wracając umeczeni musza staczac regularne bitwy z kierowcami z kra czy kwi o miejsce pod domem. Uwierz, ze nie zdajesz sobie sprawy co to znaczy przyjechac do domu, pół godziny krazyc po jednokierunkowych uliczkach w okolicy (stojac na nich czesto w korkach) albo wyłaczyc silnik pod domem, stanac na zakazie i czekac (ostatnio 1h 20) az jakis wieliczanin łaskawie zabierze swoja tuningowana honde. W chwilach załamania na tym zakazie zostawiasz i nast dnia płacisz oczywiscie mandat.
          • Gość: zet Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.ericpol.com 28.03.13, 09:30
            Oj biedactwa. A mieszkaniec Krzeszowic ma jeździć do pracy pociągiem i tramwajem zebys ty pod domem mogl zawsze zaparkowac za darmo. Mieszkajac w centrum i majac pod nosem mase lini MPK jazda autem do pracy an Biezanow to szczyt głupoty w sytuacji roszczenuiowej postawy w obec innych. Niech inni przesiąda sie do MPK zebym jak mógł jezdzic samochodem i parkowac w centrum.
            • Gość: ww Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:40
              Ale dlaczego napisałes Biezanów? na Biezanów jezdzi sie tramwajem oczywiście. W inne miejsca, gdzie jest połaczenie komunikacji miejskiej także. Człowieku, ludzie z centrum dusza sie spalinami wiec chcac- nie chcac mysla o ekologii i nie dokładaja cegiełki w postaci własnych spalin, kiedy nie musza. Ale niektórzy musza i tych nie karaj i pomysl troche o czyms innym niz wygoda dla własnego tyłka
              • Gość: brunner po co mieszkańcom centrum samochody IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 10:07
                skoro tak dbają o ekologię. Wszędzie mogą dojechać komunikacją zbiorową. A jeżeli chcą do wyjazdów poza miasto, mogą je trzymać na parkingach Park & Ride jak to się proponuje przyjezdnym.
                • Gość: ww Re: po co mieszkańcom centrum samochody IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 10:47
                  no bez sensu. na p&r parkujesz dojezdzajac z np krzeszowic - przesiadasz sie na tramw/autobus - jedziesz do pracy czy gdzie potrzebujesz - konczysz prace - wsiadasz w tramw/autobus - p&r - auto do domu. prawda?
                  teraz z centrum. auto- p&r - pociag/pks(?) - praca. - konczysz prace - pociag/pks(?) - p&r - I CO DALEJ???? zostawiam tam auto ? i wracam tramwajem? i co mam jechac po ciezkie zakupy do hipermarketu, dojezdzac do p&r i dalej w tramwaj???
                  ludzie troche logiki
                  • Gość: x Re: po co mieszkańcom centrum samochody IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:08
                    Dokładnie tak. Jak ktoś mieszka na obrzeżach i potrzebuje dojechać po coś do centrum to niech płaci albo jedzie komunikacją miejską. Dlaczego jedna z grup miałaby być uprzywilejowana?
            • Gość: u te Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 15:55
              A po co mieszkaniec Krzeszowic jedzie do Krakowa ? Niech pracuje w Krzeszowicach . Stąd się biorą wąśnie problemy Krakowa .Króaków tworzy miejsca pracy dla ....mieszkańców sąsiednich miejscowości a w Krzeszowicach ,Miechowie ,Słomnikach ,Dobczycach , do południa matki z małymi dziećmi , emeryci ,psy bezpańskie bo wszyscy zdrowi pojechali do pracy do Krakowa .
              • Gość: oszołom Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 16:12
                Idiota!!
                • Gość: ? Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 19:04
                  Dlaczego idiota?
          • Gość: brunner taki sam problem mają mieszkańcy osiedli, IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 09:30
            spróbuj zaparkować np. na osiedlu oświecenia po pracy. Od przyjezdnych oczekujeci, że zostawią samochód na peryferiach i dalej pojada komunikacją miejską. Przecież to samo mogą robić mieszkańcy centrum, tylko odwrotnie: pierw komunikacja miejska a dalej samochód.
            • Gość: zet Re: taki sam problem mają mieszkańcy osiedli, IP: *.ericpol.com 28.03.13, 14:02
              Okazuje się ze pod pozorem troski o środowisko chodzi o to żeby mieszkańcy ścisłego centrum mieli zagwarantowane darmowe miejsca do parkowania.

Oczywiscie wg pseudo logiki Pan WW. Ktos mieszkajacy w Krzeszowicach ma tak doskonałe połaczneie że Krakowem że samochodu uzywac nie powinien.

Smog w centrum miast a w ogóle robia przyjezdni. A nie tabuny aut mieszkańców i ich piece opalane weglem. Dlaczego ktos meiszkający w centrum ma zatrowac srodowisko za darmo?
              • Gość: Gonzo Re: taki sam problem mają mieszkańcy osiedli, IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 16:05
                No właśnie... O co chodzi radnym?
                1. czy o zwolnienie miejsca dla mieszkańców? - ja się pytam gdzie sprawiedliwe traktowanie wszystkich mieszkańców miasta
                2. czy o miejsca dla turystów?
                3. czy o wpływy z tego "podatku"?
                4. czy o to że radni nie mają gdzie parkować?
                5. czy o usunięcie samochodów z ulic?
                Może ktoś by wyjaśnił CEL ?
      • Gość: echo Re: jeżeli parkowanie płatne to dla wszystkich, IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 11:18
        Jeśli nie będzie strefy nie będzie przywilejów.
    • Gość: Ania Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 08:01
      Zapraszam poslow do sklocenia sie z wlascicielami samochodow - i zegnam w takim razie :) Troche tych wlascicieli jest :)
    • czeresnik Niekompetentny radny Wojtowicz 28.03.13, 08:13
      Wiedziałem że Wojciech Wojtowicz jest niekompetentny, ale że aż tak?!

Czy on nie rozumie, że aby postały parkingi podziemne czy naziemne musi najpierw zostać rozszerzona strefa płatnego parkowania oraz musi się zdecydowanie poprawić egzekwowanie przepisów dot. parkowania. To są warunki konieczne!

Zresztą twierdzenie, że brakuje parkingów jest półprawdą. No niby ich brakuje, ale jednocześnie te które są świecą pustkami. Dlaczego? Bo ludzie wolą zaparkować za darmo, nawet łamiąc przepisy, niż zapłacić. Jeśli trzeba będzie płacić za parkowanie na ulicy, to po pierwsze w końcu dotrze do ludzi, że możliwość zostawienia gdzieś samochodu to usługa jak każda inna i przestaną cwaniaczyć. Wytworzy się rynek parkingowy i być może pojawi się jakaś firma, która zechce na tym rynku zainwestować — zbudować w końcu te „mityczne” parkingi podziemne. Bo na razie nikt ich wybudować nie chce, bo to żaden biznes w mieście, gdzie można nielegalnie zaparkować gdziekolwiek i nie ponosi się za to kary.

Nie jest prawdą, że ludzie będą parkować zawsze tuż za granicą strefy. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy strefy są za małe. Wtedy opłaca się podjechać do granicy samochodem i jeden-dwa przystanki podskoczyć tramwajem, czy nawet przejść. Ale już gdyby strefa od strony zachodniej zaczynała się na ul. Piastowskiej, mało kto by robił takie podchody, tylko od razu wsiadłbym w tramwaj, nie ruszając samochodu.

Co więcej, strefa płatnego parkowania daje miastu pieniądze, które można przeznaczyć na dofinansowanie komunikacji zbiorowej. Czyli w zamian za ograniczenie możliwości parkowania masz lepszą komunikację. Coś za coś.
      • Gość: x Re: Niekompetentny radny Wojtowicz IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 08:21
        Już to widzę, jak miasto nagle zmienia taktykę i inwestuje większe pieniądze w rozwój komunikacji miejskiej. Do tej pory przecież z każdą zmianą, jakość komunikacji miejskiej spadała w dół. Co też przyczyniło się do tego, że więcej ludzi przesiadło się do własnych czterech kółek.
        • czeresnik Re: Niekompetentny radny Wojtowicz 28.03.13, 08:42
          Masz rację. Polityka miasta odnośnie komunikacji miejskiej to jest jakaś tragifarsa.
    • Gość: Plac Getta Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 08:20
      Mieszkam w Podgórzu, które rzekomo ma tak duże problemy z parkowaniem i od jakiegoś tego nie widać. Owszem był problem kilka lat temu, lecz aktualnie będzie to kolejne wyciąganie pieniędzy.

Ci, którzy piszą o normalnych abonamentach dla mieszkańców powinni się solidnie puknąć w głowę.
      • Gość: Egon Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.13, 08:48
        jakby ci wprowadzili opłatę w normalnej formie to miałbyś większą motywację żeby protestować.
        Zapewne więc tego nie zrobią zeby nie denerwować mieszkańców natomiast osoby spoza strefy i tak nie mają jak protestować.

Mój pomysł to całkowity zakaz ruchu w strefie B. Taksówki obciążyć opłatą za wjazd. Zrobić strefę na całe miasto. Każdy skrawek miejskiego miejsca parkingowego zrobić płatny. Wtedy przynajmniej będzie po równo dla wszystkich.

A teraz jeszcze wyobraźmy sobie że strefy nie ma oprócz strefy A. I co? Nie sądzę żeby ruch był większy!!! Spadły by tylko wpływy z parkomatów.
    • Gość: @@@ Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.cela.pl 28.03.13, 09:03
      Nieuniknione to jest wywalenie obecnych władz Krakowa. I to jak najszybciej... A wyborcza znowu się zamieniła w tubę propagandową magistratu.
    • Gość: Nina o czym oni p....... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:10
      gdzie nam do Budapesztu czy Monachium.... Proponuję aby najpierw nasi politycy tam pojechali i zobaczyli co mają w zamian - METRO panowie, którym nawet z kilkoma przesiadkami można bardzo szybko przejechać całe Monachium, a korzystając ze Schnellzugów dociera się bez problemu do miejscowości przylegających do Monachium. Takie miasteczka jak Skawina, Wiliczka, Niepołomice, Bochnia, Zabierzów, Trzebinia itp.... są odpowiednikami miast pod Monachium gdzie dojeżdża się takim Schnellzugiem w ramach karty sieciowej i nie w 1,5 godziny jak do Skawiny, która leży tuż za Krakowem, a w 20-30 min.
      • Gość: Zuza Re: o czym oni p....... IP: *.zax.pl 28.03.13, 09:14
        Jak już piszesz "sznellcośtam" to napisz też "uban", albo w ogóle idź na całość i całego posta napisz w tym faszystowskim języku, żeby zaszpanować przed czytelnikami...
        • Gość: q Re: o czym oni p....... IP: *.mota-engil-ce.eu 28.03.13, 09:36
          dobrze napisał, a Ty w związku z brakiem konkretnych argumentów przyprdalasz się do słówek.
        • Gość: radny paradny Właśnie takie zuzy wybierają radnych z podobnym iq IP: *.centertel.pl 28.03.13, 10:35

którzy są jedynie ręką do głosowania i brania kasy.
    • Gość: balusz Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.ists.pl 28.03.13, 09:23
      strefa, kolejny haracz dla miasta, nic więcej.
      • Gość: krakós Balusz opowiada głupoty -- jak zwykle IP: 145.221.52.* 28.03.13, 11:42
        Balusz opowiada głupoty
    • buraque Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 09:26
      każdy pomysł mający utrudnić życie hałastrze ze wsi co dzień paraliżującej miasto jest godny poparcia, aczkolwiek warto by rozwiązać problem od razu wprowadzając myto na rogatkach miasta
      • Gość: ... Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.13, 09:51
        > każdy pomysł mający utrudnić życie hałastrze ze wsi co dzień paraliżującej mias
        > to jest godny poparcia, aczkolwiek warto by rozwiązać problem od razu wprowadza
        > jąc myto na rogatkach miasta

POPIERAM!
        I do tego zakaz wjazdu w strefę (dawną) C dla rejestracji innych niż KR :-)
        • Gość: x Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:09
          O, klasyka. Rejestracja, rejestracja. Od kiedy rejestracja używanego samochodu świadczy o miejscu zamieszkania kierowcy? Zastanów się dwa razy, nim napiszesz taką głupotę.
          • Gość: skobolev Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 195.212.79.* 28.03.13, 15:47
            haha... dokładnie, klasyka. Toż na parkingu ze zdjęcia do zwykle stoi moje auto (bo tam mieszkam) a rejestracja auta SM zamiast KR :)
        • Gość: pavka Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.zax.pl 28.03.13, 13:35
          > każdy pomysł mający utrudnić życie hałastrze ze wsi co dzień paraliżującej mias
          > to jest godny poparcia, aczkolwiek warto by rozwiązać problem od razu wprowadza
          > jąc myto na rogatkach miasta

>POPIERAM!
          >I do tego zakaz wjazdu w strefę (dawną) C dla rejestracji innych niż KR :-)

Wy naprawdę jesteście tacy głupi, czy tylko udajecie?
          • kflynn Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 20:56
            Oni tacy naprawdę. KRólewskie blachy na które patrzą co raną ratują ich podupadające ego...
    • Gość: noone Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 09:27
      "Nie porozumieli się również radni tłumaczący, że strefa zabierze klientów przedsiębiorcom, z przekonanymi, że będzie wręcz przeciwnie, bo klienci będą mieli wreszcie gdzie zaparkować"

Oczywiście że strefa zabierze klientów.

Znów zarobią więcej hipermarkety, a małe sklepiki w strefie padną.
      Nie jeżdżę do galerii krakowskiej, bo tam jest płatny parking. Nie jeżdżę do galerii(?) koło tandety, bo jest tam płatny parking.

Jeżdżę tam, gdzie nie płacę za parkowanie i mogę spokojnie usiąść na kawie nie zastanawiając się nad tym, że im dłużej tam siedzę tym więcej płacę za parking.

• Gość: ... Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.13, 09:54
        > Nie jeżdżę do ga
        > lerii(?) koło tandety, bo jest tam płatny parking.

To bardzo inteligentnie... Nie wydasz na parking 3-5 pln, nie zaoszczędzisz na zakupach (często identycznych) towarów 30-500pln Tak trzymaj!
        • Gość: h Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.cityconnect.pl 28.03.13, 11:03
          widać, że do galerii na zakupy to ty nie chodzisz, taka wycieczka na zakupy + kawa to minimum 5h a to już nie 3-5zł, dodatkowo usługi takie jak fitness, fryzjer itp. płacisz za to, oni płacą podatki, miasto ma z tego kase, wiec jeszcze żeby dowalić to za parking podliczą ot takie polszewickie myślenie
        • Gość: x Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:11
          To dlaczego każą płacić swoim klientom za parkowanie pod ich budynkiem? Niech tracą klientów takim podejściem. Również, z tego samego powodu, omijam szerokim łukiem Galerię Krakowską. A na Tandetę podjechałem raz, zobaczyłem informację o płatnym parkingu i pojechałem do konkurencji.
          • Gość: h Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 12:45
            zanim zaczniesz tu glosic sprawdz jakie byly ustalenia pomiedzy miastem, PKP, a galerią gdy ja budowano, a wtedy zrozumiesz kto tak bardzo chcial platny parking i wierz mi galeria jest tu w ogonku to kasy z niego
            • Gość: x Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: 188.116.36.* 28.03.13, 15:47
              To jak raz mnie nie interesuje. Jest galeria z płatnym parkingiem - jadę do konkurencji, która nie wymaga, żebym już na dzień dobry płacił im za przywilej robienia zakupów. Proste.
      • Gość: ZR Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 10:25
        Oczywiście, że strefa zabierze pewien typ klientów. Szczególnie buraczany typ.
      • Gość: krakós Re: Strefa doda klientów przedsiębiorcom! IP: 145.221.52.* 28.03.13, 12:38
        Oczywiście, że strefa nie zabierze, a raczej doprowadzi nowych klientów.

Więcej zarobią lokalni przedsiębiorcy, ponieważ dostęp do ich sklepów będzie łatwiejszy. Zamiast szukać wolnego miejsca przez kilkadziesiąt minut, tak jak to czasem bywało w Podgórzu, ale sobie wygodnie podjadę, wrzucę piątaka i mam.

Z zasady jeśli poruszam się samochodem, to nie korzystam ze sklepów, gdzie występuje problem z parkowaniem, ponieważ nigdy nie parkuję w sposób niezgodny z przepisami. Jeśli zaparkować się nie da, jadę dalej.

Z kolei gdy jestem pieszym to okolice gdzie trudno jest przejść pomiędzy samochodami zaparkowanymi wszędzie i gdzie popadnie, staram się omijać lub przejść możliwie szybko
      • Gość: echo Re: Strefa nie zabierze klientów przedsiębiorcom? IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 23:02
        Sama prawda
    • Gość: LO Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 10:21
      Jak słyszę o pomysłach radnych, jak czytam niektóre Wasze wypowiedzi na Forum, to niepowstrzymana refleksja ciśnie mi się do głowy: z jakimi głupkami przyszło mi mieszkać w Krakowie. Brak po prostu słów.
      • Gość: krakós Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: 145.221.52.* 28.03.13, 13:27
        Mam to samo! Zupełnie nie rozumiem dlaczego radni już dawno nie przegłosowali rozszerzenia strefy, dlaczego nie zmusili prezydenta do wprowadzenia polityki transportowej z prawdziwego zdarzenia, tylko cały czas promują indywidualny transport, hałas i smród.
    • oppserwatorr Trzy oczywiste wady stref... 28.03.13, 10:39
      1. Zapraszam do dowolnego miejsca dowolnej strefy. Konia z rzędem temu, kto mi udowodni, że parkowanie dla przyjezdnych jest tam prostsze. Absurd. Komplet jest ZAWSZE, a jedyny plus ma z tego miasto. Szukanie wolnego miejsca ma taki sam przebieg jak wcześniej, więc przeciętny Kowalski nie ma ze strefy nic, choć to niby dla niego strefa powstała.

2. Problem przyjezdnych, których jest od groma. Z wiadomych względów wynajmujący mieszkania faktu tego nie rejestrują, co skutkuje również brakiem zameldowania. W taki oto sposób pracując w Krakowie i wynajmując mieszkanie nie mam prawa do abonamentu strefowego. Ktoś kiedyś wpadł w magistracie na pomysł, że takich ludzi są tysiące, i bynajmniej nie mowa o studentach ?

3. Ktoś, kto twierdzi, że dzięki strefie ruch aut się zmniejszy, a ludzie przesiądą się na komunikację miejską, jest idiotą. Regularnie uczęszczam na siłownię oddaloną od mojego miejsca zamieszkania jakieś 4-5 km. Komunikacją miejską jadę tam okrężną drogą ponad 20 minut + dojścia na przystanek. Razem daje to lekką ręką 30 minut za 4 złote; czyli koszt dotarcia i powrotu z siłowni to 8 PLN i ponad godzina. Autem pokonuje ten dystans w 30minut, słuchając sobie muzyki, i płacę za to 3 złote. Jakiś kontrargument..?
      • Gość: nini jak to robą w cywilizowanych krajach IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 10:49
        Mam nadzieję, że przynajmniej jeden urzędnik zna angielski na tyle dobrze, by przyswoić ten film:

www.youtube.com/watch?v=CX_Krxq5eUI
        • Gość: wini jak się pozbyć korków? IP: 195.150.224.* 28.03.13, 14:09
          Gość portalu: nini napisał(a):

> Mam nadzieję, że przynajmniej jeden urzędnik zna angielski na tyle dobrze, by p
          > rzyswoić ten film:
          >
          > www.youtube.com/watch?v=CX_Krxq5eUI

Jak nie znają to tu jest z napisami ;)

www.ted.com/talks/jonas_eliasson_how_to_solve_traffic_jams.htm
          l
      • Gość: Zen Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:02
        "Zapraszam do dowolnego miejsca dowolnej strefy. Konia z rzędem temu, kto mi
        udowodni, że parkowanie dla przyjezdnych jest tam prostsze. "

Kto powiedział, że strefa jest wyłącznie po to, by przyjezdnym było prościej?

" Problem przyjezdnych, których jest od groma. Z wiadomych względów wynajmujący mieszkania faktu tego nie rejestrują, co skutkuje również brakiem zameldowania"

A kto Ci zabrania się zameldować? Co to są "wiadome względy"?

"[...] czyli koszt dotarcia i powrotu z siłowni to 8 PLN i > ponad godzina. Autem pokonuje ten dystans w 30minut, słuchając sobie muzyki, i płacę za to 3 złote. Jakiś kontrargument..?"

Liczysz to, przy założeniu, że strefy nie ma, a służby nie reagują na nielegalnie zaparkowane samochody. Brawo. To teraz policz jeszcze raz przy założeniu, że strefa jest i jest rzeczywista kontrola.

Albo zestaw koszt 8 zł +1h tramwajem z kosztem 3 zł + 0.5h samochodem+ wizyta u lakiernika + wizyta u wulkanizatora x4. Nie, to nie jest groźba. To realna ocena sytuacji, w której Radni i SM współpracują z piratami drogowymi, zostawiając mieszkańców samych sobie. Nie sposób wykluczyć, że za którymś razem komuś puszczą nerwy.
        • Gość: x Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:14
          Skoro komuś w takiej sytuacji w taki sposób puszczają nerwy, powinien wylądować w Kobierzynie...
          • Gość: Zen Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 12:56
            W jakiej sytuacji? Że ~300 dni w roku burak jeden z drugim wjeżdżają Ci pod domem na trawnik, gdy niedaleko jest płatny i pusty parking? Że parkują na przejściu dla pieszych? Że zasłaniają widok na skrzyżowaniu? Że zastawiają cały chodnik, a Ty z wózkiem jedź sobie jezdnią, albo zawróć?
            • Gość: x Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: 188.116.36.* 28.03.13, 15:49
              Od tego są odpowiednie służby, a nie samorządy. Skoro ktoś zagraża bezpieczeństwu, niech zapłaci mandat. Jeśli ktoś w takiej sytuacji woli przebić mu opony, jest zwykłym burakiem i kretynem.
        • oppserwatorr Re: Trzy oczywiste wady stref... 28.03.13, 12:23
          1. Strefa miała na celu rotację. Obecnie ona nie istnieje - sprawdzone empirycznie.
          2. Bardzo interesuje mnie, jak się mam zameldować, gdy oficjalnie tutaj nie mieszkam - właściciele mieszkań w 99% nie meldują swoich najemców chcąc uniknąć podatków. Dla miasta Kraków oficjalnie nie istnieję.
          3. Skoro przy JEDNEJ wyprawie mam zaoszczędzone 5 złotych i pół h, to proponuję obliczyć sytuację pomnożoną przez 365 dni w roku. Gwarantuję ,że wystarczy i na wulkanizację, i na amortyzację pojazdu. Pomijam niewymierne kwestie, typu moknięcie, zimno, smród i tłok.
          • Gość: Zen Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 13:06
            "1. Strefa miała na celu rotację. Obecnie ona nie istnieje - sprawdzone empirycznie. "
            Co nie istnieje? Rotacja? Przy zbyt niskiej cenie popyt przewyższa podaż i faktycznie tak jest. Problemem jest zbyt niska cena parkowania lub obecność tańszych dóbr alternatywnych.

"2. Bardzo interesuje mnie, jak się mam zameldować, gdy oficjalnie tutaj nie mieszkam - właściciele mieszkań w 99% nie meldują swoich najemców chcąc uniknąć podatków."

Szczegóły jak masz to zrobić wyjaśni Ci prokurator i naczelnik Urzędu Skarbowego, gdy zgłosisz się do nich z tym problemem. Idę o zakład, że Cię nie zignorują.

"3. Skoro przy JEDNEJ wyprawie mam zaoszczędzone 5 złotych i pół h, to proponuję obliczyć sytuację pomnożoną przez 365 dni w roku."
            Prawda. Może tak być. Jeśli jedziesz i masz legalne miejsce do parkowania, to nie ma żadnego problemu. Legalne parkowanie jest tutaj kluczowe.

Co do obliczeń, skoro mamy mnożyć przez 365 dni, to nie zakładaj, że będziesz miał sprawny samochód cały ten czas. Dolicz też koszt utraconej możliwości skorzystania z siłowni lub przymusowej, kilkurazowej jazdy tramwajem.

A teraz zupełnie na serio i bez złośliwości. Jak proponujesz rozwiązać problem nadwyżki popytu na wolne miejsce parkingowe przy stałej podaży ziemi? Każdy chce jeździć autem spod domu aż pod sam cel podróży. Jak zdecydować kto może, a kto nie? (Bo dla wszystkich nie ma fizycznie miejsca).
            • oppserwatorr Re: Trzy oczywiste wady stref... 28.03.13, 13:36
              Gość portalu: Zen napisał(a):

"1.Co nie istnieje? Rotacja? Przy zbyt niskiej cenie popyt przewyższa podaż i faktycznie tak jest. Problemem jest zbyt niska cena parkowania lub obecność tańszych dóbr alternatywnych."

Widzisz - problem jest inny, mianowicie dla kogo strefę się tworzy ? Szumne hasła miasta głoszą, że dla krakowianina, który podjeżdżając do centrum nie ma gdzie parkować, więc sztucznie wprowadza się rotacje. Ok. Piszesz jednak, że popyt przewyższa popyt, gdyż cena jest za niska. Postulujesz zatem, by godzinę wycenić na 15 złotych, by zaczęły się pojawiac wolne miejsca w strefie ? Jeśli tak, to wróćmy do podstawowego pytanie - dla kogo ta strefa ? Bo jeśli dla Kowalskiego, to proponuje przeprowadzić ankietę, co Kowalski sądzi o drastycznym podniesieniu cen w strefie. Podejrzewam, że gdyby to pytanie padło w 'Familiadzie", odpowiedź byłaby najprostsza w historii. Jest także druga strona medalu. Pewne część ludzi przyjeżdża do centrum np. na zakupy, co obecnie przestaje się opłacać. Na stronie "Gazety" czytam o dogorywaniu krakowskich targowisk - strefa to jeden z czynników ten proces przyspieszający. Strefa na Podgórzu ? Wolne żarty. Wylewamy dziecko z kąpielą. Prawda jest taka, że ze strefy cieszy się tylko miasto, bo dla szaraka problem jest taki sam, czyli nie ma miejsc, a za te, z trudem znalezione, trzeba słono zapłacić. Sądzisz, że Kowalski jest za..?

"2.Szczegóły jak masz to zrobić wyjaśni Ci prokurator i naczelnik Urzędu Skarboweg
              o, gdy zgłosisz się do nich z tym problemem. Idę o zakład, że Cię nie zignorują.

Przegrywasz zakład :)

"3.Co do obliczeń, skoro mamy mnożyć przez 365 dni, to nie zakładaj, że będziesz miał sprawny samochód cały ten czas. Dolicz też koszt utraconej możliwości skorzystania z siłowni lub przymusowej, kilkurazowej jazdy tramwajem."

Idąc tym tokiem myślenia policz, co będzie, jeśli zarazisz się grypą w tramwaju, nie możesz wziąć L4, bo pracujesz na zlecenie, idziesz do prywatnego lekarza, bo ten normalny ma Cię... Nie pracujesz 2 tygodnie, tracisz mnóstwo niezarobionych pieniędzy + lekarstwa. Możemy licytować się w nieskończoność szukając hipotetycznych plusów i minusów. Podałem Ci jednak czyste obliczenia bez elementów losowych - oszczędzam podwójnie pieniądze i czas. Warto

Powiększyć strefę zamkniętą dla pojazdów w centrum, z wyjątkiem mieszkańców. W zamian postawić słupy ze Straży Miejskiej na naprawdę każdym skrzyżowaniu granicznym przed tą strefą i egzekwować w 100% zakaz wjazdu wysokimi mandatami. Chwilę to potrwa, ale z czasem społeczeństwo nauczy się, że wjazd się nie opłaca. Pieniądze z mandatów powinny pójść na dofinansowanie MPK, bo obecne ceny są zabójcze i nie działają zachęcająco. Najbanalniejsza rzecz - miasto dla rowerów. Ścieżki, ścieżki, jeszcze raz ścieżki, i małe parkingi dla rowerów na każdym rogu. By mieszkając na Kazimierzu i mając do załatwienia sprawę na Królewskiej opłacało mi się jechać rowerem, bo to raptem 20 minut - nie więcej, niż MPK.
              • Gość: Zen Re: Trzy oczywiste wady stref... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 20:55
                oppserwatorr napisał:
                "Przegrywasz zakład :) "

Dobra, stawiam piwo. C(_)

Pomysł z rowerami - jak najbardziej za!

Pomysł z wjazdem tylko dla mieszkańców - nie. I piszę to jako potencjalny beneficjent. To wzmacnia tylko konflikty społeczne.

Regulacja za pomocą wysokich cen jest bardziej sprawiedliwym rozwiązaniem. Gdy ktoś rzeczywiście będzie musiał gdzieś wjechać, to niech się liczy z dużym wydatkiem. Jasne, proste, przewidywalne i względnie sprawiedliwe. Każdy może zadecydować, czy chce wydać kasę na wjazd i parkowanie, czy woli oszczędzić gotówkę, a "zapłacić" wygodą i czasem.
    • Gość: wilhelmTL póki co grodźcie osiedla, róbcie szlabany na ulicz IP: *.centertel.pl 28.03.13, 12:55
      MACIE SWIETE PRAWO WLASNOSCI, ZEBY MIEC SWOJA WLASNOSC WOLNA OD PRZYJEZDNYCH AUT, KOLPOERTERÓW, DOMOKRAZCOW, PSIARZY, ZLODZIEI ITD.
    • Gość: piotrek Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieuni... IP: *.ap.krakow.pl 28.03.13, 13:33
      najlepiej całe miasto objąć strefą - od razu znikną auta studentów z poza Krakowa - będzie gdzie parkować i korki będą mniejsze - nie mam racji ? wystarczy zobaczyć ruch w mieście w czasie dłuższych ferii i wakacji
      • oppserwatorr Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 13:51
        W ferie i wakacje ubywa też rodowitych mieszkańców, co daję pod rozwagę. Poza tym prezentujesz infantylne podejście, że studenci są całym złem tego miasta. Zapominasz, że te 100k ludzi nakręca to miasto do życia, które żyje z nich i turystów, bo co innego to miasto posiada oprócz zabytków, uczelni i pubów ?
        • Gość: Nie-student Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu IP: *.ghnet.pl 28.03.13, 17:52
          Nakręca? A nie dopłaca? Np. do ulowych biletów MPK
          • oppserwatorr Re: Strefa płatnego parkowania: dyskusja nad nieu 28.03.13, 18:48
            Zastanów się, jaki wpływ na gospodarkę miasta ma 100 tysięcy studenciaków. Gdyby tylko każdy z nich dziennie kupił jedną zupkę chińska i jedno piwo. Myśl globalnie - studenci nakręcają to miasta i ciężko tego nie zauważyć
    • Gość: echo Strefa bezpłatnej jazdy komunikacją miejską IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 19:12
      Z ekonomicznego i społecznego punktu widzenia należy obniżyć natężenie ruchu samochodowego w obrębie centrum. Tylko komunikacja za tzw symboliczną złotówkę rozwiąże ten problem. Trzeba doprowadzić do tego by opłaciło się jeździć komunikacją miejską.Teraz 4 osobowa rodzina za przejazd tramwajem musi zapłacić wiecej niż za przejazd samochodem i opłatę parkingową. Chora polityka władz miasta. Tworzenie nowych stref, parkingów, podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej po to by utrzymać stadiony , wybudować halę z Czyżynach i centrum kongresowe. Władze miasta zamiast myśleć jak zrobić Kraków przyjaźniejszy mieszkańcom , myślą jak złupić z nich ostatnią złotówkę. Wystarczy poprzesuwać środki w budżecie i pieniądze się znajdą. Ale na tym nie zarobi królik i jego rodzina.
      • Gość: /k; Re: Strefa bezpłatnej jazdy komunikacją miejską IP: *.204.109.245.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 23:09
        TAK !
    • Gość: echo Strefa bezpłatnej jazdy komunikacją miejską IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 22:49
      Komunikacja miejska powinna kosztować symboliczną złotówkę i być powszechnie dostępna. Teraz wychodzi dla 4 osobowej rodziny drożej niż jazda samochodem z opłaceniem parkingu.
      Takie rozwiązanie ma ekonomiczne i społeczne uzasadnienie. Nie trzeba będzie wydawać milionów na likwidację smogu który zniknie wraz z koszmarną ilością samochodów, poprawią się warunki bytowe mieszkańców i nie będą potrzebne żadne strefy. Pieniądze na to są, wystarczy zreorganizować budżet. Ale na tym nie zarobią pociotki i znajomi królika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka