m.martyn W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... 11.04.13, 11:02 Pomysł dobry, ale i tak nie wierzę, że zwiększy się prędkość przejazdu tramwajów przez centrum. Próbowałem dojeżdżać z Ruczaju do pracy tramwajem w Czyżynach. Na Dietla jest wydzielone torowisko dla tramwajów, a i tak wloką się nim niemiłosiernie. Wokół Plant podobnie. Pewnie problem stanowią nie samochody, ale wyeksploatowane szyny. Efekt jest taki, że aby dojeżdżać do pracy MPK musiałbym wychodzić z domu pół godziny wcześniej i wracałbym ponad pół godziny później. Dlatego wciąż jeżdżę do pracy samochodem. Nie muszę się do tego stresować rozkładem jazdy. A co do nakazów skrętu, to ciekawe, kto będzie pilnował ich przestrzegania, bo jakoś nie widać, żeby ktoś się zajmował cwaniakami na buspasach, czy łamiącymi podobne przepisy w innych miejscach. Aż sobie, spiesząc się, nieraz pluję w brodę, że jestem takim frajerem, że jeżdżę zgodnie z przepisami. Podobnie będzie ze ścieżkami rowerowymi. Hordy roztargnionych pieszych urządzą sobie na nich dodatkowy deptak. Założenia szczytne to nawet Lenin miał, ale z realizacją, to jakoś zawsze wychodzi jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: 79.141.167.* 11.04.13, 11:03 Podobnie będzie ze ścieżkami rowerowymi. Hordy roztargnionych pieszych urządzą > sobie na nich dodatkowy deptak. bzdura, wybiorą planty. Zresztą - czas pokaże :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.martyn Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó 11.04.13, 11:25 Bzdura? ostatnio, w niedzielę wieczorem biegłem wzdłuż Bobrzyńskiego. Co 2. pieszy spaceruje sobie ścieżką rowerową, ludzie wyprowadzają na nich psy, biegają. Na Starym Mieście to inna kultura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:08 Inna. Więcej Krakusów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.13, 15:37 chyba najmniej jest właśnie na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:46 Ej no, bez przesady. Zrozumiem jeśli będzie chodziło o każdą dzielnicę/każde osiedle.. ale nie o Ruczaj. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.13, 15:55 Ruczaj to osiedle z lat 80tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 17:45 A Kraków miasto z XIII wieku. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 20:29 Ruczaj jest w Krakowie. Zatem ruczaj też jest z XIII w. Można tak dalej uogólniać. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó 11.04.13, 16:44 m.martyn napisał: > Bzdura? > ostatnio, w niedzielę wieczorem biegłem wzdłuż Bobrzyńskiego. Co 2. pieszy spac > eruje sobie ścieżką rowerową, ludzie wyprowadzają na nich psy, biegają. Na Star > ym Mieście to inna kultura? A rowerzyści tamże oraz w okolicach mają w rzyci ścieżki. Ścieżki w kraju niewychowanych i leniwych rowerzystów nie mają sensu, są wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
greganton Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó 11.04.13, 11:56 > A co do nakazów skrętu, to ciekawe, kto będzie pilnował ich przestrzegania, bo > jakoś nie widać, żeby ktoś się zajmował cwaniakami na buspasach, czy łamiącymi > podobne przepisy w innych miejscach. Wystarczy jedna kamerka i każdy będzie przestrzegał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Chcialbym poznac nazwisko idioty IP: *.matinf.uj.edu.pl 11.04.13, 11:12 ktoremu Wieden pomylil sie z Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiekkk W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.226.51.200.awist.pl 11.04.13, 11:13 Co za debilny pomysł. Chyba Ci co to wymyślili nie jeżdżą po Krakowie zwłaszcza w tamtych rejonach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effertz Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 23:33 Bo tam się nie powinno jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: 192.166.203.* 11.04.13, 11:21 A jak ja mieszkam 30 km poza Krakowem i pracuje przy planatach to mam sobie na rowerze ten dystans przemierzyc codziennie? Nie mam mozliwosci skorzystania z podmiejskich autobusow. Nie ma takich rozwiazan jak "park and ride". Wszytko to jest fajne ale brakuje obwodnicy ktora by odciazyla glowne arterie miasta. Teraz to bedzie jeden wielki korek i dlugi powrot do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blk Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.opera-mini.net 11.04.13, 11:44 A podatki gdzie płacisz? Może Ci jeszcze darmowy garaż podziemny koło pracy mamy zbudować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: 192.166.203.* 11.04.13, 12:34 Akturat podatki place w Krakowie. No i co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:12 No i to, że ja też płacę. Płacimy więc oboje. Ty chcesz samochodem, ja autobusem. Ciebie samochód nie dowiezie do samego centrum, mnie autobus nie dowiezie pod sam dom. A tak zupełnie serio, to przez 30km znajdziesz jakieś miejsce do zaparkowania samochodu. Okej, okej.. przez 5km od centrum też je znajdziesz. Na pewno szybciej niż w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycki Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.play-internet.pl 11.04.13, 12:27 Auto zostaw koło pętli tramwajowej i MPK do centrum. Nie płacisz podatków w Krakowie to milczysz - "żondzisz" w swojej gminie. Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kran generalnie dobry pomysł IP: 12.89.243.* 11.04.13, 11:43 tylko warto wysłuchać rzeczowych opinii i konsultacji, by dograć szczegóły. jako mieszkaniec centrum - popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MWM W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 11:45 Większość argumentów jest wyssanych z palca. Np. 90.000 pasażerów w ciagu godziny to 1500 co minutę. I znów za "innowacyjność" ktoś weźmie duże pieniądze, ktoś inny nagrodę , a jeszcze inny za wyprodukowanie i ustawienie oznakowań ulic... a Kraków jak się dusił komunikacyjnie tak dusił się będzie dalej. Nawet nie wiem czy nie bardziej niż teraz zwłaszcza po wprowadzeniu durnego pomysłu z jednokierunkowością Czarnowiejskiej. Najpierw trzeba wybudować infrastrukturę pozwalająca na takie zmiany. Parkingi w systemie Park&Ride, w którym bilet parkingowy jest biletem komunikacji miejskiej, nowe ścieżki rowerowe i działający system wypożyczalni rowerów. Osobną rzeczą jest budowa świadomości społecznej przez informację a nie wprowadzanie przymusu i zakazów. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zmiany są konsultowane w urzędach a nie z mieszkańcami miasta. A my mieszkańcy jesteśmy wobec takich zmian niestety bezsilni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.matinf.uj.edu.pl 11.04.13, 11:54 1000 aut na godzine to jedno auto na 3,6 sek - kto nas robi w konia Odpowiedz Link Zgłoś
piter_inc W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... 11.04.13, 12:03 Porównanie w/w koncepcji do obecnie stosowanego rozwiązania w Wiedniu ma się tak jak pięść do oka. Fakt w Wiedniu na "Ringu" jest ruch w jednym kierunku, różnica tkwi w ilości komunikacji Miejskiej jaka mieszkańcy maja do wyboru. Zmiany budzą dziś wiele kontrowersji, co gorsze informacja o nich spowodowała, że my sami mieszkańcy Krakowa zaczynamy sobie skakać do gardeł. Przy podejmowaniu takiej decyzji potrzebny jest daleko idący kompromis. Choć w tej materii możemy liczyć na dyktaturę ze strony Miasta bez jakiejkolwiek chęci na uwzględnienie naszych uwag (kierowcy, mieszkańcy) Miasto Kraków pod osłoną planu poprawy punktualności komunikacji miejskiej, oraz teoretycznych planów zmniejszenia zanieczyszczeń związanych z ruchem samochodowym wyraża chęć wprowadzenia daleko idących zmian w infrastrukturze drogowej, które utrudnią życie nie tylko kierowcom ale też mieszkańcom. Co gorsze na obecną chwilę Miasto Kraków poza wielkimi wydatkami związanymi z proponowanymi zmianami i wielkimi utrudnieniami dla kierowców nie ma nic więcej do zaoferowania. Bo nawet komunikacja Miejska ledwo przeżyła liczne zmiany które nie do końca przyniosły zakładaną poprawę z punktu widzenia podróżujących, Magistrat oczywiście uważa, że jest inaczej. Ciekawe jak się to wszystko rozwinie. Ale do Wiednia nam bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.matinf.uj.edu.pl 11.04.13, 12:15 Zmiany najlepie zaczac od zmiany tabliczek przy wjezdzie do maista na te z napisem WIEDEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Piłsudskiego Fatalny pomysł IP: 217.153.93.* 11.04.13, 12:28 Pomysł fatalny! Mieszkam na ul. Piłsudskiego i dotarcie z Gertrudy do domu będzie dla mnie jedną wielką masakrą! Nie mówiąc o tym, że spalę przy tym 2 razy więcej benzyny i wygeneruję dwa razy więcej spalin. W ogóle dojazd do własnego domu będzie jednym wielkim problemem! Nie rozumiem po co robić takie rewolucje skoro i tak ruch wokół Plant ogranicza już strefa B? Dodatkowo rozwiązanie z wprowadzeniem ścieżki rowerowej, które ma być sper rewolucyjnym pomysłem, jest jak dla mnie mocno przereklamowane. Sam jeżdżę na rowerze wokół Plant i jakoś nie widzę problemu w tym że nie ma tam ścieżki. A ruch przeniesie się na ulice między Alejami a Plantami korkując je kompletnie. Podsumowując - pomysł nieprzemyślany, nieskonsultowany, zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Fatalny pomysł IP: *.ists.pl 11.04.13, 12:45 Z Gertrudy na Piłsudskiego autem ? Ja pi....ole Pytanie poważne Jesteś inwalidą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c2u Re: Fatalny pomysł IP: 192.195.106.* 11.04.13, 13:00 z_Piłsudskiego, mam dla Ciebie rozwiązanie! en.wikipedia.org/wiki/File:MotorCart.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: Fatalny pomysł 11.04.13, 13:13 No jeśli musisz jechać z Gertrudy na Piłsudskiego samochodem to gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Gertrudy Re: Fatalny pomysł IP: *.4.ftth.classcom.pl 11.04.13, 13:20 z_Piłsudskiego was wypuścił a wy się grzejecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.4.ftth.classcom.pl 11.04.13, 13:17 ul. Pawia się zatka w 5 min., Lubicz stanie, Westerplatte stanie, Mogilskie się zaklinuje i tak to widzę..... Zbudujcie parkingi za drugą obwodnicą a nie marnujcie czasu na - pożal się boże - koncepcje Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó 11.04.13, 17:09 Ale przecież miasto dużo robi, aby te parkingi powstały, tylko żadna firma nie chce w to zainwestować. Wszystkie uważają, że to chybiona inwestycja, ponieważ będzie mało chętnych do korzystania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Urzędniku, źle myślisz IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.13, 13:23 - Zakładamy, że zwiększy się też liczba osób docierających do centrum komunikacją publiczną. Nieprawda, nie będę jechała z rodziną z dziećmi do centrum tak zwaaną komunikacją publiczną półtorej godziny z trzema przesiadkami bo się tak panom urzędnikom ubzdurało. Nie będę korzystać z tego co oferuje nam centrum. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Urzędniku, źle myślisz IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:22 Półtorej godziny, z trzema przesiadkami. Z dziećmi! Żeby wzmocnić siłę wyrazu. Zupełnie jakby KAŻDY w samochodzie jechał z KIMŚ! Zrobiłem sobie ostatnio nowe hobby. Stojąc na czerwonym świetle na przejściu dla pieszych liczę sobie samochody, w których jedzie jedna osoba i te, w których więcej. Wyniki z ostatnich 4 "pomiarów" kształtują się tak (1 osoba/więcej osób): 48/12, 36/7, 42/5(!), 38/11. Wnioski? Jeśli na ulicach zostaną samochody, w których znajduje się więcej osób niż jedna, a pozostałe "wsiądą" do autobusów - będę ukontentowany. Ty też. A! Te trzy przesiadki i półtorej godziny. Dobre.. :) Dziś pojechałem sobie tak: Grunwaldzkie - Łęg - Kuklińskiego - Mogilskie - Grunwaldzkie. Z uwagi na fakt, że w dwóch miejscach miałem coś do zrobienia, podróżowanie trwało 1:52 (sama jazda - 48). No ale ja nie miałem ze sobą dzieci! :P Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Brak dojazdu z alej na jedyny krakowski parking 11.04.13, 13:26 na placu Na Groblach - swietny pomysl. Moze od razu zalejcie go betonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Brak dojazdu z alej na jedyny krakowski parki IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:25 Ostatnio ten parking był jeszcze POD placem. :) /to już wynik czytania tych wszystkich płaczących, uciśniętych ludzi z samochodami/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalo W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.mtm-info.pl 11.04.13, 13:44 A w ogóle zabrać wszystkim auta sprzedać pieniądze dać miastu i MPK. Wprowadzić obowiązek jazdy tramwajem i tylko w prawo! no i bilety 300% w górę bo jak nie masz samochodu to przecież oszczędzasz. Przecież to miasto ma być dla ludzi a nie ludzie dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: 195.117.188.* 11.04.13, 13:50 APEL. ZIKIT chce wprowadzic te zmiany jak zwykle kuchennymi drzwiami. Dzwonilem dzisiaj do rady dzielnicy I. Tak nikt nie byl poinformowany o tych zmianach. Dzisiaj o godz. 18-tej ma byc posiedzenie komisji infrastruktury z kims z ZIKIT-u. Apeluje do wszystkich zainteresowanych. Przyjdzcie na ta komisje - tam mozemy wniesc swoje uwagi ( zarowno za jak i przeciw zmianom). Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó 11.04.13, 18:45 Ale pier.... przeciez wyraźnie piszą, że będą konsultacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pediatra W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 13:54 Mieszkam róg Szpitalnej i Mikołajskiej. Dojeżdżam do pracy w Prokocimiu. Teraz wyjeżdżam Mikołajską na Westerplatte, pod Pocztę i Starowiślną, i już. A po zmianach będę objeżdżał całe Planty. Czyli więcej spalę benzyny, więcej zapłacę, więcej zanieczyszczę a moi pacjenci (w tym również Was, "genialnych" "specjalistów", będą na mnie czekały pewnie i o pół godziny dłużej. Wiecie, co to jest pół godziny w nagłych przypadkach?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:31 O! To im dalej mam do pracy, tym bardziej mogę się spóźnić? A do ilu km mam być punktualnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pediatra Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 12:17 Bo jak mnie wołają do ciężkiego przypadku, to liczy się każda minuta. Ja nie pracuję od-do. Jeżeli Ty tak - zazdroszczę. mądralo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.ists.pl 11.04.13, 14:12 Skandaliczne zmiany. W Krakowie tylko zakazy i nakazy. Parkingów zero. Jako kierowca mówie NIE. W następnym roku rozliczenie pitu na pewno nie wskażę urzędu krakowskiego. Niech za wszystko płaci ta garstka rowerzystów skoro dla nich wprowadza się tyle udogodnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.b. Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.ens.ornl.gov 11.04.13, 21:21 +1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan W Krakowie jak w Wiedniu??? IP: 91.221.145.* 11.04.13, 14:34 Jeśli to jest jak w Wiedniu, to gdzie są parkingi? O metro nawet nie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: W Krakowie jak w Wiedniu??? IP: *.ists.pl 11.04.13, 14:37 Parkingi są na chodnikach. Wynalazek prosto z głębokiej Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiane Re: W Krakowie jak w Wiedniu??? 11.04.13, 14:40 Dokładnie!!! Nie wpominając już o tym ile pasów mają wiedeńskie ulice... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiane Już nie wiedzą jak utrudniać życie mieszkańcom 11.04.13, 14:39 Jak zwykle chodzi o kase, straż miejska na pewno już ręce zaciera. Bo ani ilości emitowanych spalin to nie zmniejszy a raczej zwiększy bo jako mieszkaniec centrum będę musiała przejeżdżać 2-3 razy więcej km żeby gdzieś dotrzeć i na bank będę stać w ogromnych korkach. Nie wiem czemu niektórzy mieszkańcy starego miasta się tak cieszą, bo moim zdaniem te zmiany najbardziej dotkną właśnie nas! Mieszkam w okolicach Wawelu, żłobek dziecka mam na Podzamczu a pediatrę na ul. św. Marka (parking na pl. św. Ducha). Ciekawe jak teraz będę jeździć z np: chorym dzieckiem ze Stradomia do lekarza bo raczej nie komunikacją miejską. Nawiasem mówiąc korzystanie z MPK jest tak nieopłacalne, że takie pomysły to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Już nie wiedzą jak utrudniać życie mieszkańco IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:33 Hmm.. Przemyśl czy nie lepiej zostawić to dziecko na stałe w przychodni, skoro tyle choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz... Re: Już nie wiedzą jak utrudniać życie mieszkańcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 16:27 To mądralo powiedz w takim razie jak dojechać stamtąd na dworzec kolejowy. To jest nie do pomyślenia żeby w mieście turystycznym dojazd do dworca był tak utrudniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Już nie wiedzą jak utrudniać życie mieszkańco IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 17:48 Dojazd do dworca utrudniony?! Niby dlaczego? Nigdy nie mam z nim problemu, a mieszkam troszkę dalej niż Filharmonia.. Tramwaj, autobus, taksówka.. co jest? W czym problem? Mądralo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: 91.221.145.* 11.04.13, 14:46 "(...) ul. Podzamcze będzie (...) jednokierunkowa, będzie dopuszczała jazdę tylko od ul. Straszewskiego do ul. św. Gertrudy. Z kolei kierowcy nieposiadający uprawnień na wjazd w strefę B u wylotu ul. Straszewskiego pod Wawelem zostaną zmuszeni do skrętu w prawo." Czy ten co to pisał, przeczytał to przed publikacją? Nie da się jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Krowoderska - Słowiańska - Długa - Pędzichów... IP: *.campus.bath.ac.uk 11.04.13, 14:49 Już widzę to skrzyżowanie (czy raczej cały układ) w "nowym systemie" przy założenieu że Krowoderska i Długa pozostaną w tym miejscu dwukierunkowe - już teraz jest tam Sajgon. Jednokierunkowy układ I-szej obwodnicy wypchnąłby wielki wolumen ruchu w ulice pomiędzy nią a Alejami. W związku z już dużym natężeniem ruchu w tym pasie (zwłaszcza dla ulic dwukierunkowych) ten projekt po porażka - pomyślcie o mieszkańcach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Jak dojechać? IP: 91.221.145.* 11.04.13, 14:51 Drodzy urzędnicy! Jak teraz będzie można dojechać samochodem (nie pytam o komunikację miejską) spod Filharmonii pod Biały Domek i z powrotem? Proszę o jasną i prostą marszrutę. Informacja dla rowerzystów i miłośników komunikacji zbiorowej: odpowiedź rowerem lub tramwajem nr 2 mnie nie interesuje. Pytam o sytuację, w której konieczne jest dojechanie samochodem z takich czy innych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też pytam Re: Jak dojechać? IP: *.ists.pl 11.04.13, 15:26 Właśnie A jak dojechać na rynek główny się pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Jak dojechać? IP: 91.221.145.* 11.04.13, 15:41 Pomimo, że Twoje pytanie jest prowokacyjne (w stosunku do mojego), nie jest ono pozbawione sensu. Skoro tak się lubimy porównywać do Wiednia, to czemu w Krakowie nie ma komunikacji miejskiej wewnątrz Plant? Można by puścić mały ekologiczny (np. elektryczny) busik, który jeździłby po trasie: Poczta Gł - Rynek Gł. - LOT Basztowa - Rynek Gł. - Bagatela - Rynek Gł. - Kurza Stopka (Hotel Royal) - Rynek Gł. - Poczta Gł. i tak w kółko. Przystanki orientacyjne przy założeniu, że nie wyjeżdża poza Planty. Założę się, że wielu chętnie by skorzystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Jak dojechać? IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.13, 15:44 w lecie nie przejedzie przez rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Jak dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:38 Rozbij szybę w radiowozie. :) Tylko nie wiem co z powrotem.. :( PS: Jakież to "takie czy inne przyczyny" powodują konieczność jazdy akurat samochodem? PS2: Żeby być rzeczowym, proszę: Zwierzyniecka - ATW - 29L - Wita Stwosza - Lubomirskiego - Rakowicka. Można też zakręcić się w drugą stronę. To już zależy od upodobań - w lewo, lub w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Jak dojechać? IP: 91.221.145.* 11.04.13, 15:45 Pomysł z radiowozem nawet mi się podoba. Co do powrotu, to można zeznać, że wie się gdzie w filharmonii ukryto dowody zbrodni. "Takie czy inne przyczyny" to np. konieczność podwiezienia kogoś ze złamaną nogą (na to znaczka inwalidy nie dają). A co do trasy, to sam sobie odpowiedz ile czasu to zajmie i ile paliwa niepotrzebnie się spali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Jak dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:50 Ze złamaną nogą mówisz. Więc po co do Białego Domku? (po przeciwnej stronie jest jakaś medycyna, ale chyba nie pourazowa?) Popatrz tu: www.przychodnia-salwatorska.pl/ I zapomnij o Białym Domku. Wsiadasz w auto, gaz do dechy i kilometr PROSTO. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Jak dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 21:40 Chodziło mi o przykład trasy i przykład sytuacji, ale jeśli konicznie chcesz, to po to aby zgłosić pobicie, którego skutkiem była złamana noga. :-) :-) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Naokoło 11.04.13, 20:11 Dojedziesz na około. Właśnie O TO CHODZI, żebyś musiał jechać na około. Taki jest CEL tych zmian. Dzięki temu w centrum będzie ciszej i przyjemniej. I dzięki temu zwiększa się szansa, że zrezygnujesz z podróży samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Naokoło IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 21:39 Cytuję fragment swojego pierwotnego postu: "Pytam o sytuację, w której konieczne jest dojechanie samochodem z takich czy innych przyczyn." Oczywiste jest, że jeśli nie będę musiał jechać autem, to pojadę tramwajem. Zazwyczaj tak czynię. Chodzi mi o to, że są czasem sytuacje, w których jazda tramwajem jest niemożliwa, albo trrudna. Nie można skazywać z automatu wszystkich na kluczenie po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan autobusy na torowisku na ul. Warszawskiej??? IP: 91.221.145.* 11.04.13, 15:00 Gdzie na ul. Warszawskiej jest torowisko? Panie ekspercie z Politechniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: 91.221.145.* 11.04.13, 15:04 "Koncepcja, którą po szerokich konsultacjach (np. 30 kwietnia do sali obrad krakowskiego magistratu zaproszeni są wszyscy zainteresowani tematem) urzędnicy chcą wdrożyć przed wakacjami" Tak wyglądają konsultacje "po krakowsku" pod rządami JM: Każdy może przyjść i wysłuchać, co zamierzamy zrobić. Potem może nawet się wypowiedzieć, ale my i tak wdrożymy to co chcemu. Ale będzie to po konsultacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokół ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 15:27 A kto mi powie jak mam z Filharmonii dojechać pod Dworzec? Oj wybiorę się na to spotkanie 30... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W Krakowie jak w Wiedniu. W jedną stronę wokó IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 15:40 O - skoro Ty nie zastrzegłeś jak NIE odpowiadać, to odpowiem. Tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś