Gość: gość portalu Och, sa inne IP: 93.154.130.* 16.04.13, 00:04 Juz urabianie gruntu: sa inne pomniki przyrody... Dab jest nie do uratowania, bo droga dojazdaowa to jedno, a brak miejsc parkingowych w "inwestycji" na jej koncu to drugie i bedzie cala zastawiona. Dab, jak mu nie rozjezdza korzeni, to bedzie przeszkadzal w otwieraniu drzwi przy wysiadaniu ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ch nie nie Re: Och, sa inne IP: *.ists.pl 16.04.13, 08:06 nazwać go pararuczaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master of bacja Re: Och, sa inne IP: *.ists.pl 16.04.13, 08:07 nazwijmy go "brzoza" Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruczaj 16.04.13, 01:18 Kto pamieta, co oznacza "ruczaj" ? Proponuję : Bolko, Bolek ( moze nie bedzie sie kojarzyc z teczkami), Adaś, Litwin, Wiktor ( od Wiktora Zina, który lubił drzewa), Karol (Estreicher). Nawiazuję do wiersza A. Mickiewicza " Lilije" : Zbrodnia to niesłychana, Pani zabija pana; Zabiwszy grzebie w gaju, Na łączce przy ruczaju, Grób liliją zasiewa, ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erazm Re: Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruc IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.13, 08:47 Ruczaj jak sama nazwa wskazuje cechował się szeregiem jeziorek, bagienek itp. wiele bloków stoi właśnie na bagnach. Wielki dąb rósł w okolicy miłkowskiego, koło kościoła. Chyba większy. Nie wiem czy jeszcze stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skooobi Dąb Świętokrzyski. IP: *.tktelekom.pl 16.04.13, 02:16 Ta nazwa od nowych obywateli budujących świetność naszego miasta. To tylko lekka ironia, ale głównie pokłon w stronę nowych mieszczan. W przeciwieństwie do pogardzanych stołecznych "słoików" szanujemy nową krew w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dąb Świętokrzyski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.13, 08:44 Nie wiem jak tam dokładnie na Ruczaju to wygląda ale większość nowych Krakowian to z Podkarpacia a nie ze Świętokrzyskiego przybywa. Prastarym traktem królewskim wiodącym z Rusi Kijowskiej przez Lwów, Przemyśl i Bochnię do Krakowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogi Re: Dąb Świętokrzyski. IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.13, 08:51 no to niech będzie: Dąb Świętokarpacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dąb Świętokrzyski. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.13, 09:11 PIĘKNIE, tak dewelopersko-nowokrakowsko-prowincjonalnie-nowobogacko-idiotycznie. Niektórym się spodoba :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Dąb Świętokrzyski. IP: *.tktelekom.pl 16.04.13, 22:10 Bardzo fajna nazwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczka Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruczaj IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.13, 02:39 VonZay, Wonziu, Maciek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruc IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 06:09 "Nic dziwnego, bo dąb - mimo że naprawdę nie ma jeszcze 300 lat - jest zdecydowanie starszy od samego osiedla." Pani Ałtorka Chojnowska przyznaję jakaś chyba nowa, ale od razu mierzy wysoko w szczyty absurdu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student z kielc RUCHAJ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 07:56 TYLKO RU...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant Dąb im. Poległych w Zbrodniczej Katastrofie IP: *.play-internet.pl 16.04.13, 07:59 Albo... Ja Ro Sław Ja Ro Sław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.13, 08:47 Skończy tak jak już niejeden pomnik przyrody w Krakowie. Jak choćby drzewo z Ronda Mogilskiego - stojące przy przystanku tramwajowym u wlotu ul.Lubicz na rondo. Miało nawet tabliczkę z godłem i napisem POMNIK PRZYRODY... I cóż? I nić, nie ma go :-( Tych pomników przyrody przy samym rondzie było więcej, żaden się nie ostał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdeq Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruczaj IP: *.motorola-solutions.com 16.04.13, 11:04 Wystarczyło napierdo.... nasadzić nowych drzew zamiast tego piekielnego ekranu akustycznego a to stare próchno możnaby spokojnie w kosmos wysadzić. Co z tego, że stary, co z tego, że pomnik, skoro przeszkadza a poza tym zdycha? Jak świat światem - nowe życie zastępuje stare, sadzić nowe, stare do piachu. Jako i z nami będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruc IP: 93.154.129.* 16.04.13, 12:03 A z Tobą już niedługo kropoludku z Motoroli. Wiesz dlaczego średnia wieku pracowników oscyluje tam wokół 30? Podpowiem: w moim bloku po przeciwnej stronie ulicy 5 mieszkań osób takich jak Ty (i ja) jest na licytacji komorniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Dąb - pomnik przyrody starszy niż osiedle Ruczaj IP: *.xdsl.centertel.pl 16.04.13, 14:55 JACEK, kurka, JACEK!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Janex IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.13, 18:24 Dąb powinien się nazywać JANEX tak jak firma która go niszczy Odpowiedz Link Zgłoś