Dodaj do ulubionych

Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech się

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:59
wpisze

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2193222.html
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:54
      W zasadzie nie wiadomo jak to ma wyglądać ale że bedzie w Krakowie kolejny
      hotel to mi się bardzo podoba.
      • zielonki Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 23.07.04, 16:19
        Też tak myślę, ale popatrz jakie są wyniki sondy:
        Projekt nowego hotelu pod Wawelem...
        76% Dobry czy zły i tak nie powinien tam powstać
        10% Nie podoba mi się
        8% Dobry czy zły i tak się cieszę, że w Krakowie pojawiają się nowe inwestycje
        6% Podoba mi się
        • Gość: Szop Pracz Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 16:34
          Hallo.

Po pierwsze podoba mi sie szalenie bo zniknie ten psedohistoryczny budynke
          który tam stał i straszył lata. Decyzje o rozpoczeciu jego rozbiórki przyjąłem
          z zachwytem.

Po drugie na ogólnym forum prezntuje opinie ze powinno byc 4 z dachem choc
          ostatnio skałaniam sie ku 8 bez dachu pod naciskiem lobby górskiego
          (Sadeckiego).

Po trzecie dzieki nagrodzie Prof. Bogdanowskiego juz wiem, ze Debniki
          kształtuja krakowskie gusta a prezentowany projekt zachowuje skale nominowanej
          ostatnio kamienicy na Debnikach a autorzy znacznie lepiej poradzili sobie z
          winda i kolorem.

Po czwarte małe pytanko. Czy to prawda ze wszyscy jurorzy archi szopy sa z
          Zielonek ): ?
          • zielonki Re: ? 23.07.04, 20:59
            Pierwsze słyszę. Ale my się tu wszyscy nie znamy tak jak w starym Krakowie.
            Sporo naleciałości miejskich.
        • Gość: behemot Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 17:26
          W Pychowicach?To tam maja lotnisko?chyba na dachy kampusu UJ albo parku Motoroli ;D
          A tak powaznie to masz jakies dziwne wiadomosci o lotniskach
          • zielonki Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 23.07.04, 21:03
            Miało być PYRZOWICE.
            Wiadomości nie są dziwne. Zobacz rozkłady lotów tzw tanich linii.
            Ale cała nadzieja w górnikach co tam ciągle w ziemi ryją.
            • hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:23
              zielonki napisał:

> Miało być PYRZOWICE.
              > Wiadomości nie są dziwne. Zobacz rozkłady lotów tzw tanich linii.
              > Ale cała nadzieja w górnikach co tam ciągle w ziemi ryją.

Dobra. To może podzielmy się tak: ja przejrzę rozkład lotów tzw tanich linii a
              mój adrewsarz przejrzy w tym czasie rozkłady lotów tzw nie-tanich linii.
              Później porównamy wyniki? Zgoda?
              Dla ułatwienia dodajmy jeszcze, że Balice to lotnisko na drugim - po Okęciu -
              miejscu w Polsce, co do przepustowości i ilości odpraw.
        • hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:42
          No to plebiscyt... po zbóju.700 osób raczyło kliknąć* (0,9 promila ogółu
          zameldowanych obywateli miasta). To ja mam pytanie: ile sposród nich wie
          wogóle, o czym mowa?

*) dane z chwili wysyłki
    • hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:38
      Gość portalu: Szop pracz napisał(a):

> wpisze
      >
      Czy ja upadłem na rozum z wysokości 6 piętra? A kto przy zdrowych zmysłach
      powie cokolwiek godnego uwagi, opierając swój sąd na fotografii kawałka
      styropianu i to do tego sfotografowanego w ulubiony sposób: z miejsca, z
      którego nikt nigdy nie obejrzy tego projektu?
      Fotografie i wizualicacje z lotu ptaka, to opowieści-z-mchu-i-paproci, bo
      znakomicie wyglądają oglądane przez inwestora (nb chyba z helikoptera). A
      przechodzień wie z tego tyle, co nic.
      A gdzie odniesienie do pierzei od strony Grobli? A gdzie umiejscowienie w
      perspektywie długich osi widokowych?
      Ktoś nas chyba lekceważy, drodzy forumowicze.
      Możebyś tak - droga Gazeto - zadała se wiencej trudu - i pokazała coś dla ludzi?
      Dejmy na to:
      1. żabia perspektywa,
      2. widok z Mostu Dębnickiego
      3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik
      4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem-
      piwogródkiem
      5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic?

Nie trzeba do tego zaraz cudów w 3D, zupełnie wystarczy wrysowanie projektu w
      dobrą fotkę - letnią i zimową.(z zielenią i bez)

Mam też szybkie pytanie do inwestora: dlaczego nie dało się pozyskać przy
      okazji tego przegraństwa na sąsiedniej działace od strony Grobli?
      • zielonki Re: hmmmm ale się czepiasz 24.07.04, 19:34
        Masz jakiś problem?
        • hm_tak Lulu-bulu.. 24.07.04, 20:27
          ...psychoanaliza - czy architektura?
          Bo rozmowa jest o konkretach, a wyskakujesz z przytykami jak niejaki Filip.
          Więc może do rzeczy - albo do forum "Medycyna"?

HT

zielonki napisał:

> Masz jakiś problem?
      • hm_tak http://www.deco-d.krakow.pl/prez/prez50.swf 25.07.04, 16:18
        hm_tak napisała:

> Gość portalu: Szop pracz napisał(a):
        >
        > > wpisze
        > >
        > Czy ja upadłem na rozum z wysokości 6 piętra? A kto przy zdrowych zmysłach
        > powie cokolwiek godnego uwagi, opierając swój sąd na fotografii kawałka
        > styropianu i to do tego sfotografowanego w ulubiony sposób: z miejsca, z
        > którego nikt nigdy nie obejrzy tego projektu?
        > Fotografie i wizualicacje z lotu ptaka, to opowieści-z-mchu-i-paproci, bo
        > znakomicie wyglądają oglądane przez inwestora (nb chyba z helikoptera). A
        > przechodzień wie z tego tyle, co nic.
        > A gdzie odniesienie do pierzei od strony Grobli? A gdzie umiejscowienie w
        > perspektywie długich osi widokowych?
        > Ktoś nas chyba lekceważy, drodzy forumowicze.
        > Możebyś tak - droga Gazeto - zadała se wiencej trudu - i pokazała coś dla
        ludzi
        > ?
        > Dejmy na to:
        > 1. żabia perspektywa,
        > 2. widok z Mostu Dębnickiego
        > 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik
        > 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem-
        > piwogródkiem
        > 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic?
        >
        >
        > Nie trzeba do tego zaraz cudów w 3D, zupełnie wystarczy wrysowanie projektu w
        > dobrą fotkę - letnią i zimową.(z zielenią i bez)
        >
        > Mam też szybkie pytanie do inwestora: dlaczego nie dało się pozyskać przy
        > okazji tego przegraństwa na sąsiedniej działace od strony Grobli?
        >
        >
    • Gość: Epp Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 18:37
      Mnie
    • hm_tak Są obrazki. Taki może być. 25.07.04, 16:17
      www.deco-d.krakow.pl/prez/prez50.swf
      • zielonki Re: Są obrazki. A tak było ... 25.07.04, 17:06
        www.twierdza.art.pl/galeria/kr012.jpg
        • Gość: Szop pracz Re: Są obrazki. A tak było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:46
          A jak było wczesniej ? I kiedy to sie tak porobiło, ze jest jak dzisiaj ?
      • Gość: Szop pracz Taki może być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:43
        Hm_tak napisał (a)

Dejmy na to:
        1. żabia perspektywa,
        2. widok z Mostu Dębnickiego
        3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik
        4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem-
        piwogródkiem
        5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic?

Prose kolege (żanke) o wyjasnienie ktory z tych obrazków z linka uspokoił
        czujnosc kolegi(żanki) ? Wystarcy podac cyferke. Ja tam widze tylko ten Hotelik
        bez otoczenia, nie ma też żabiej perspektywy, widoku z mostu, wałów, relacji
        oraz co zasłoni ? I jak tak patrze to mogłby byc 8 kondygnacyjny i byłoby tez
        dobry. Ergo jet dobry sam w sobie co zmienia perspektywe dyskusji na tym
        forumie ):

• o13y :-))))))))) n/t 25.07.04, 22:23
        • hm_tak Otpowiedź w trybie prentkim 27.07.04, 12:19
          Mój świat - luby adwersarzu - na cyferkach się nie kończy. Jam nie inzynier
          (szczęście od Boga!). Mój świat to porównanie tego kawałka styropianu z
          obrazkami ze stronki Deco d. Oraz wnioski z tego porównania płynące.Mój świat,
          to perspektywa tego widoku, którą oglądam codziennie po kilka razy przez lat
          bez mała 40. Mój świat, to świat wyobrażeń i ich porównywania, świat
          umiejętności odniesienia się do nowej sytuacji - zwanych w pewnych kręgach
          inteligencją. Choć nie należy sobie przypisywać rzeczy nie udowodnionych.

Ponadto, z powodów, których się tu nie ujawni, jestem w tej sprawie lepiej
          poinformowany, niż moznaby wnosić z tego, co piszę.Ja - proszę kolegi/-żanki
          zajmuję się tu edukacją obywateli na masową skalę, a nie kopaniną.
          Kopanina mnie nie bierze. I to mimo faktu, że mam za sobą przygody sportowe w
          tej sprawie.
          pzdr

HT

Gość portalu: Szop pracz napisał(a):

> Hm_tak napisał (a)
          >
          > Dejmy na to:
          > 1. żabia perspektywa,
          > 2. widok z Mostu Dębnickiego
          > 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik
          > 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem-
          > piwogródkiem
          > 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic?
          >
          > Prose kolege (żanke) o wyjasnienie ktory z tych obrazków z linka uspokoił
          > czujnosc kolegi(żanki) ? Wystarcy podac cyferke. Ja tam widze tylko ten
          Hotelik
          >
          > bez otoczenia, nie ma też żabiej perspektywy, widoku z mostu, wałów, relacji
          > oraz co zasłoni ? I jak tak patrze to mogłby byc 8 kondygnacyjny i byłoby
          tez
          > dobry. Ergo jet dobry sam w sobie co zmienia perspektywe dyskusji na tym
          > forumie ):
          >
          • Gość: Szop Pracz Ot powie w trybie prentkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:06
            hm_tak napisała:
            > inteligencją. Choć nie należy sobie przypisywać rzeczy nie udowodnionych.
            potwirdzam
            > zajmuję się tu edukacją obywateli na masową skalę,
            i priosze jak ponizej

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=14392209&a=14449122
      • Gość: Kolorowe Re: Są obrazki. Taki nie może być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 12:16
        Faktycznie architektura iście rycerska. Poezja surowego betonu.
        • Gość: Szop pracz być może, może byc nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:04
          Gość portalu: Kolorowe napisał(a):

> Faktycznie architektura iście rycerska. Poezja surowego betonu.

Chyba dolomitu wiezac kolorowi i wyjasnieniom autora.

Gupie (gubie) sie juz hm_tak po obejrzeniu obrazkow pisze, ze byc moze a ty ,ze
          byc nie moze ? Komu wierzyc ?
          A moze ty masz monochromatyczny monitor a hm_tak narysował cos na ekranie i
          stad to jego byc moze przeciw twojemu byc nie moze ?
          Oczekuje pilnych wyjasnien choc skłaniam sie ku hm_takowi bo on tu marka
          bardziej znana i uznana ale argumentuj.
          • zielonki Re: szczerze ? 26.07.04, 18:12
            jakoś nie zachwyciło mnie. Bliższe wielkiej płycie niż klasykom.
            Tyle się marudziło nt Sheratona a ta realizacja bliżej Sheratona niż zabytkom.
            Myślałem, że po tak totalnej krytyce sąsiedniego hotelu powstanie jakiś
            kontrapunkt. Czy nie bezpieczniej nawiązać do architektury klasycystycznej?
            • Gość: Szop pracz szczerze - Peterburg czy Bukareszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:19
              > kontrapunkt. Czy nie bezpieczniej nawiązać do architektury klasycystycznej?

Na wzor Petersburga czy Bukaresztu ? Bezpiecznje zgodnie z ankieta jest nie
              budowac ):
              • zielonki Re: szczerze + 26.07.04, 18:45
                Amsterdam, Sztokholm, Wiedeń, Warszawa ...
                Nie wiem zadaje głośne pytanie jedynie.
                Może nie mam racji - bo o gustach się ponoć nie dyskutuje, ale rozważać można.
                • zielonki Re: szczerze + 26.07.04, 19:02
                  Daleki jestem od twierdzenia, że bezpiecznie jest nie budować. To nie jest
                  merytorycznie żaden argument. Wspominając przykładowo o nawiązaniu do jakiegoś
                  ztylu jak każdy się by domyślił nie chodziło mi o małpowanie czy kopiowanie.
                  Nawiązanie dla mnie to elementy architektury korespondujące z daną manierą.
                  Prawda, taka kompozycja jest trudniejszym wyzwaniem bo łatwo może się skończyć
                  zwykłym kiczem. To jest propozycja dla wytrawnego artysty, a nie rzemieślnika.
                  Łącze pozdrowienia w uszanowanniu jednak publicznego sondażu.
        • hm_tak Surowy beton w kolorze żółtym? 27.07.04, 12:21
          ...nnno może. Człowiek się całe życie uczy. A może jednak jakisi kamień, co?
          • Gość: behemot Re: Surowy beton w kolorze żółtym? IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 14:07
            Sadzac po odcieniu pewnie trawertyn albo wapien dadza. Ale krytyka w rodzaju "zbyt szklany, zbyt betonowy" to na forum standard...
            • Gość: Szop Pra cz A B C D - beton w kolorze żółtym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:13
              Poza obrazkami warto przeczytac tekst (znowu cytuje klssyka) i nie trza bedzie
              tak fantazjowac o tym kamieniu, betonie i szkle. Dla ułatwienia - link jest w
              pierwszym post-cie.
              • Gość: Epp Re: A B C D - beton w kolorze żółtym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:32
                "...Do obłożenia elewacji budynku użyty zostanie dolomit i gładki tynk. Na
                fasadzie pojawi się też drewno, żelbet oraz szkło..."
                • zielonki Re: A B C D - beton w kolorze ......... 28.07.04, 20:23
                  Faktycznie o farbie ani słowa.
                  • m.in Re: A B C D - beton w kolorze ......... 28.07.04, 21:55
                    przypomina mi to raczej holideja z wielopola
                    najbardziej mysle dałoby nam do myślenia widok hotelu z parterowym domkiem,
                    który stoi obok
                    parterowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka