Gość: Szop pracz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:59 wpisze serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2193222.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: verte Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:54 W zasadzie nie wiadomo jak to ma wyglądać ale że bedzie w Krakowie kolejny hotel to mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 23.07.04, 16:19 Też tak myślę, ale popatrz jakie są wyniki sondy: Projekt nowego hotelu pod Wawelem... 76% Dobry czy zły i tak nie powinien tam powstać 10% Nie podoba mi się 8% Dobry czy zły i tak się cieszę, że w Krakowie pojawiają się nowe inwestycje 6% Podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop Pracz Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 16:34 Hallo. Po pierwsze podoba mi sie szalenie bo zniknie ten psedohistoryczny budynke który tam stał i straszył lata. Decyzje o rozpoczeciu jego rozbiórki przyjąłem z zachwytem. Po drugie na ogólnym forum prezntuje opinie ze powinno byc 4 z dachem choc ostatnio skałaniam sie ku 8 bez dachu pod naciskiem lobby górskiego (Sadeckiego). Po trzecie dzieki nagrodzie Prof. Bogdanowskiego juz wiem, ze Debniki kształtuja krakowskie gusta a prezentowany projekt zachowuje skale nominowanej ostatnio kamienicy na Debnikach a autorzy znacznie lepiej poradzili sobie z winda i kolorem. Po czwarte małe pytanko. Czy to prawda ze wszyscy jurorzy archi szopy sa z Zielonek ): ? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: ? 23.07.04, 20:59 Pierwsze słyszę. Ale my się tu wszyscy nie znamy tak jak w starym Krakowie. Sporo naleciałości miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 17:26 W Pychowicach?To tam maja lotnisko?chyba na dachy kampusu UJ albo parku Motoroli ;D A tak powaznie to masz jakies dziwne wiadomosci o lotniskach Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 23.07.04, 21:03 Miało być PYRZOWICE. Wiadomości nie są dziwne. Zobacz rozkłady lotów tzw tanich linii. Ale cała nadzieja w górnikach co tam ciągle w ziemi ryją. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:23 zielonki napisał: > Miało być PYRZOWICE. > Wiadomości nie są dziwne. Zobacz rozkłady lotów tzw tanich linii. > Ale cała nadzieja w górnikach co tam ciągle w ziemi ryją. Dobra. To może podzielmy się tak: ja przejrzę rozkład lotów tzw tanich linii a mój adrewsarz przejrzy w tym czasie rozkłady lotów tzw nie-tanich linii. Później porównamy wyniki? Zgoda? Dla ułatwienia dodajmy jeszcze, że Balice to lotnisko na drugim - po Okęciu - miejscu w Polsce, co do przepustowości i ilości odpraw. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:42 No to plebiscyt... po zbóju.700 osób raczyło kliknąć* (0,9 promila ogółu zameldowanych obywateli miasta). To ja mam pytanie: ile sposród nich wie wogóle, o czym mowa? *) dane z chwili wysyłki Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech 24.07.04, 16:38 Gość portalu: Szop pracz napisał(a): > wpisze > Czy ja upadłem na rozum z wysokości 6 piętra? A kto przy zdrowych zmysłach powie cokolwiek godnego uwagi, opierając swój sąd na fotografii kawałka styropianu i to do tego sfotografowanego w ulubiony sposób: z miejsca, z którego nikt nigdy nie obejrzy tego projektu? Fotografie i wizualicacje z lotu ptaka, to opowieści-z-mchu-i-paproci, bo znakomicie wyglądają oglądane przez inwestora (nb chyba z helikoptera). A przechodzień wie z tego tyle, co nic. A gdzie odniesienie do pierzei od strony Grobli? A gdzie umiejscowienie w perspektywie długich osi widokowych? Ktoś nas chyba lekceważy, drodzy forumowicze. Możebyś tak - droga Gazeto - zadała se wiencej trudu - i pokazała coś dla ludzi? Dejmy na to: 1. żabia perspektywa, 2. widok z Mostu Dębnickiego 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem- piwogródkiem 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic? Nie trzeba do tego zaraz cudów w 3D, zupełnie wystarczy wrysowanie projektu w dobrą fotkę - letnią i zimową.(z zielenią i bez) Mam też szybkie pytanie do inwestora: dlaczego nie dało się pozyskać przy okazji tego przegraństwa na sąsiedniej działace od strony Grobli? Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Lulu-bulu.. 24.07.04, 20:27 ...psychoanaliza - czy architektura? Bo rozmowa jest o konkretach, a wyskakujesz z przytykami jak niejaki Filip. Więc może do rzeczy - albo do forum "Medycyna"? HT zielonki napisał: > Masz jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak http://www.deco-d.krakow.pl/prez/prez50.swf 25.07.04, 16:18 hm_tak napisała: > Gość portalu: Szop pracz napisał(a): > > > wpisze > > > Czy ja upadłem na rozum z wysokości 6 piętra? A kto przy zdrowych zmysłach > powie cokolwiek godnego uwagi, opierając swój sąd na fotografii kawałka > styropianu i to do tego sfotografowanego w ulubiony sposób: z miejsca, z > którego nikt nigdy nie obejrzy tego projektu? > Fotografie i wizualicacje z lotu ptaka, to opowieści-z-mchu-i-paproci, bo > znakomicie wyglądają oglądane przez inwestora (nb chyba z helikoptera). A > przechodzień wie z tego tyle, co nic. > A gdzie odniesienie do pierzei od strony Grobli? A gdzie umiejscowienie w > perspektywie długich osi widokowych? > Ktoś nas chyba lekceważy, drodzy forumowicze. > Możebyś tak - droga Gazeto - zadała se wiencej trudu - i pokazała coś dla ludzi > ? > Dejmy na to: > 1. żabia perspektywa, > 2. widok z Mostu Dębnickiego > 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik > 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem- > piwogródkiem > 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic? > > > Nie trzeba do tego zaraz cudów w 3D, zupełnie wystarczy wrysowanie projektu w > dobrą fotkę - letnią i zimową.(z zielenią i bez) > > Mam też szybkie pytanie do inwestora: dlaczego nie dało się pozyskać przy > okazji tego przegraństwa na sąsiedniej działace od strony Grobli? > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epp Re: Komu sie podoba nowy Hotel pod Wawelem niech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 18:37 Mnie Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Są obrazki. Taki może być. 25.07.04, 16:17 www.deco-d.krakow.pl/prez/prez50.swf Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Są obrazki. A tak było ... 25.07.04, 17:06 www.twierdza.art.pl/galeria/kr012.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop pracz Re: Są obrazki. A tak było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:46 A jak było wczesniej ? I kiedy to sie tak porobiło, ze jest jak dzisiaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop pracz Taki może być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:43 Hm_tak napisał (a) Dejmy na to: 1. żabia perspektywa, 2. widok z Mostu Dębnickiego 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem- piwogródkiem 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic? Prose kolege (żanke) o wyjasnienie ktory z tych obrazków z linka uspokoił czujnosc kolegi(żanki) ? Wystarcy podac cyferke. Ja tam widze tylko ten Hotelik bez otoczenia, nie ma też żabiej perspektywy, widoku z mostu, wałów, relacji oraz co zasłoni ? I jak tak patrze to mogłby byc 8 kondygnacyjny i byłoby tez dobry. Ergo jet dobry sam w sobie co zmienia perspektywe dyskusji na tym forumie ): Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Otpowiedź w trybie prentkim 27.07.04, 12:19 Mój świat - luby adwersarzu - na cyferkach się nie kończy. Jam nie inzynier (szczęście od Boga!). Mój świat to porównanie tego kawałka styropianu z obrazkami ze stronki Deco d. Oraz wnioski z tego porównania płynące.Mój świat, to perspektywa tego widoku, którą oglądam codziennie po kilka razy przez lat bez mała 40. Mój świat, to świat wyobrażeń i ich porównywania, świat umiejętności odniesienia się do nowej sytuacji - zwanych w pewnych kręgach inteligencją. Choć nie należy sobie przypisywać rzeczy nie udowodnionych. Ponadto, z powodów, których się tu nie ujawni, jestem w tej sprawie lepiej poinformowany, niż moznaby wnosić z tego, co piszę.Ja - proszę kolegi/-żanki zajmuję się tu edukacją obywateli na masową skalę, a nie kopaniną. Kopanina mnie nie bierze. I to mimo faktu, że mam za sobą przygody sportowe w tej sprawie. pzdr HT Gość portalu: Szop pracz napisał(a): > Hm_tak napisał (a) > > Dejmy na to: > 1. żabia perspektywa, > 2. widok z Mostu Dębnickiego > 3. Widok z wałów Półwsia i Dębnik > 4. relacje sąsiedztwa i proporcje brył pomiędzy tem projektem a Szyratonem- > piwogródkiem > 5. oraz ulubione moje fotografie: co nam znów zasłoni? A może tym razem nic? > > Prose kolege (żanke) o wyjasnienie ktory z tych obrazków z linka uspokoił > czujnosc kolegi(żanki) ? Wystarcy podac cyferke. Ja tam widze tylko ten Hotelik > > bez otoczenia, nie ma też żabiej perspektywy, widoku z mostu, wałów, relacji > oraz co zasłoni ? I jak tak patrze to mogłby byc 8 kondygnacyjny i byłoby tez > dobry. Ergo jet dobry sam w sobie co zmienia perspektywe dyskusji na tym > forumie ): > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop Pracz Ot powie w trybie prentkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:06 hm_tak napisała: > inteligencją. Choć nie należy sobie przypisywać rzeczy nie udowodnionych. potwirdzam > zajmuję się tu edukacją obywateli na masową skalę, i priosze jak ponizej forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=14392209&a=14449122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolorowe Re: Są obrazki. Taki nie może być. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 12:16 Faktycznie architektura iście rycerska. Poezja surowego betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop pracz być może, może byc nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 15:04 Gość portalu: Kolorowe napisał(a): > Faktycznie architektura iście rycerska. Poezja surowego betonu. Chyba dolomitu wiezac kolorowi i wyjasnieniom autora. Gupie (gubie) sie juz hm_tak po obejrzeniu obrazkow pisze, ze byc moze a ty ,ze byc nie moze ? Komu wierzyc ? A moze ty masz monochromatyczny monitor a hm_tak narysował cos na ekranie i stad to jego byc moze przeciw twojemu byc nie moze ? Oczekuje pilnych wyjasnien choc skłaniam sie ku hm_takowi bo on tu marka bardziej znana i uznana ale argumentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: szczerze ? 26.07.04, 18:12 jakoś nie zachwyciło mnie. Bliższe wielkiej płycie niż klasykom. Tyle się marudziło nt Sheratona a ta realizacja bliżej Sheratona niż zabytkom. Myślałem, że po tak totalnej krytyce sąsiedniego hotelu powstanie jakiś kontrapunkt. Czy nie bezpieczniej nawiązać do architektury klasycystycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop pracz szczerze - Peterburg czy Bukareszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:19 > kontrapunkt. Czy nie bezpieczniej nawiązać do architektury klasycystycznej? Na wzor Petersburga czy Bukaresztu ? Bezpiecznje zgodnie z ankieta jest nie budowac ): Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: szczerze + 26.07.04, 18:45 Amsterdam, Sztokholm, Wiedeń, Warszawa ... Nie wiem zadaje głośne pytanie jedynie. Może nie mam racji - bo o gustach się ponoć nie dyskutuje, ale rozważać można. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: szczerze + 26.07.04, 19:02 Daleki jestem od twierdzenia, że bezpiecznie jest nie budować. To nie jest merytorycznie żaden argument. Wspominając przykładowo o nawiązaniu do jakiegoś ztylu jak każdy się by domyślił nie chodziło mi o małpowanie czy kopiowanie. Nawiązanie dla mnie to elementy architektury korespondujące z daną manierą. Prawda, taka kompozycja jest trudniejszym wyzwaniem bo łatwo może się skończyć zwykłym kiczem. To jest propozycja dla wytrawnego artysty, a nie rzemieślnika. Łącze pozdrowienia w uszanowanniu jednak publicznego sondażu. Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Surowy beton w kolorze żółtym? 27.07.04, 12:21 ...nnno może. Człowiek się całe życie uczy. A może jednak jakisi kamień, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Surowy beton w kolorze żółtym? IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 14:07 Sadzac po odcieniu pewnie trawertyn albo wapien dadza. Ale krytyka w rodzaju "zbyt szklany, zbyt betonowy" to na forum standard... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szop Pra cz A B C D - beton w kolorze żółtym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 16:13 Poza obrazkami warto przeczytac tekst (znowu cytuje klssyka) i nie trza bedzie tak fantazjowac o tym kamieniu, betonie i szkle. Dla ułatwienia - link jest w pierwszym post-cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epp Re: A B C D - beton w kolorze żółtym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 18:32 "...Do obłożenia elewacji budynku użyty zostanie dolomit i gładki tynk. Na fasadzie pojawi się też drewno, żelbet oraz szkło..." Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: A B C D - beton w kolorze ......... 28.07.04, 20:23 Faktycznie o farbie ani słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: A B C D - beton w kolorze ......... 28.07.04, 21:55 przypomina mi to raczej holideja z wielopola najbardziej mysle dałoby nam do myślenia widok hotelu z parterowym domkiem, który stoi obok parterowym Odpowiedz Link Zgłoś