gandharwa System gospodarki odpadami 23.04.13, 21:40 Najpierw słówko do AUTORA - mam nadzieję panie Bartoszu, że przeprosi Pan na łamach pracy za wielotygodniowe wprowadzanie czytelników w błąd, odnośnie opłat za odpady od mieszkańców zabudowy wielorodzinnej? W kilku artykułach utrzymywał Pan, że od głowy to zapłacą mieszkańcy domków, a ci z bloków od kubła, na dotychczasowych zasadach, prawda? System gospodarki odpadami w Krakowie opiera się na 4 uchwałach i dwóch ustawach: Uchwały RMK: - Regulamin utrzymania czystości - uchwała ta precyzuje obowiązki mieszkańców a także tryb pozbywania się odpadów. W Regulaminie np określono, że centra recyklingu muszą przyjmować odpady zielone od mieszkańców (np. art 4 pkt 4 regulaminu). - Uchwała w sprawie szczegółowego sposobu świadczenia usług - ta uchwała mówi nam, co tak naprawdę mamy w zamian za poniesioną opłatę, a co jest ewentualnie dodatkowo płatne. W Tej uchwale nic nie ma nt opłat za mycie czy dzierżawę pojemników, nie ma też ograniczenia pojemnościowego - co oznacza, że można wyrzucać tyle odpadów, ile się chce - oczywiście tylko osoby fizyczne, nie firmy. -Uchwała w sprawie sposobu naliczania opłaty - ta uchwała w sposób szczegółowy reguluje, ile mamy zapłacić. - Uchwała w sprawie określenia terminu i trybu uiszczania opłaty za odpady - ta uchwała jest w sumie najmniej ważna z tych czterech, określa, co ile należy wpłacać opłaty za odpady do kasy miasta. Ustawy: - Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. 1996 nr 132 poz. 622 z późn. zm.) - najważniejsza ustawa - mówi m.in. kiedy istnieje obowiązek uiszczania opłaty oraz jakie są obowiązki mieszkańca, gminy oraz firmy wywożącej odpady czy operatora instalacji regionalnej. - Ustawa z dnia 1 lipca 2011 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2011 nr 152 poz. 897 ) - najważniejsza nowelizacja rewolucji podatkowej, ma jednak przepisy nieujęte w ujednoliconej wersji ustawy, np o obowiązku dołączania oryginałów ostatnich umów do pierwszej deklaracji podatkowej (art 11 ust 2 ustawy nowelizującej). Trzeba przyznać, że nie jest łatwo a Kraków to jeszcze skomplikował: a) zapisy odnośnie minimalnej objętości na mieszkańca i cyklu wypróżnień dublują się w uchwale w sprawie szczegółowego sposobu świadczenia usług oraz w regulaminie. RMK popełniła tu błąd - dla mieszkańców powinien być skierowany regulamin, dla firmy która wygra przetarg uchwała szczegółowa, mieszkańca by tylko interesowały w niej dodatkowe usługi płatne, który w Krakowie brak. b) opcja w deklaracji "nie sortuję" wyklucza się z zapisem regulaminu gdzie jak wół jest napisane (art 3, 4.1, 5.1 regulaminu) że wszyscy są obowiązani do selektywnej zbiórki. Skoro jest obowiązek to dlaczego RMK daje w innej uchwale wybór? c) kolory pojemników (np dla zmieszanych - niebieski) jest niezgodny z rozporządzeniem wykonawczym dla ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, która przewiduje ten kolor dla pojemników na papier (na terenie całej Polski). d) bardzo niefortunny zapis o odpadach zmieszanych - za takie się uważa zarówno odpady resztkowe po segregacji, jak i odpady niesortowane, a przecież takie odpady podlegają pod dwie różne stawki opłaty. Z uchwały w sprawie szczegółowego sposobu świadczenia usług można wręcz wyczytać, że karane będzie jedynie "brudzenie" (błędne wrzuty) do pojemników na surowce wtórne a nie za wrzucanie tychże surowców do pojemnika na odpady zmieszane. Nie wiadomo też, na czym będzie polegała kara, no bo jeżeli powiedzmy sortuję tylko tworzywa, ale całą resztę wrzucam do zmieszanych, bo ja sortuję (niższa stawka) czy nie sortuję (wyższa), jeżeli cały papier i szło ląduje w zmieszanych? Zgodnie z uchwałą RMK - taka osoba sortuje, o ile w pojemniku na tworzywa ma tylko tworzywa. na koniec jeszcze tylko dodam, że jest duża szansa, że opłata za odpady zostanie potraktowana jako podatek uchwalony niezgodnie z Konstytucją RP i upadnie, szczegóły tutaj: www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ustawa-smieciowa-niezgodna-z-Konstytucja-RP-n66856.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR Re: System gospodarki odpadami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 01:51 Nie mam zamiaru przepraszać za coś, czego nie zrobiłem. Tak Ci z bloków administrowanych przez spółdzielnie lub inne zarządy zapłacą wg dotychczasowych zasad, jakie mieli. Np. ja będę płacić wg. dotychczasowych zasad (moja administracja nalicza akurat opłatę od zadeklarowanej osoby w mieszkaniu) tyle, że kilka zł więcej. O ile więcej jeszcze nie wiem, ale słyszę, że chyba o trzy zł/os. Ci z zabudowy wielorodzinnej, ale nie mającej pomieszczeń użytkowych (biur, sklepów etc.) będą się rozliczać jak domy jednorodzinne. Chyba, że - o czym napisałem w tekście, którym Pan komentuje - stworzą takie pomieszczenie użytkowe. Wtedy będą jako cały blok płacić od pojemności kubłów i krotności ich odbioru. Wielokrotnie podawałem te informacje w swoich tekstach. P.S. Wskazuje Pan te błędy w uchwałach już któryś raz. Widzi Pan, dla krakowian te sprawy nie mają specjalnej wagi. Bardziej interesuje ich to, że nie mogą dodzwonić się na infolinię w MPO, by uzyskać odpowiednie informacje. Bardziej martwi ich to, że nie mają wiedzy, jak sortować, a miasto nie robi nic, by im pomóc. Widzi Pan kłopot z kubłami? MPO je podstawi, więc pewnie będą niebieskie, bo takie ma w magazynach. No cóż, najwyżej pewnego dnia zacznie się powolna ich wymiana na te w ustawowym kolorze. BTW. Czy w projektowanej noweli też jest zapis o niebieskim dla papieru? Pewnie tak, bo to powszechnie używany kolor. Nie widzę żadnej niefortunności w zapisie dotyczącym odpadów zmieszanych. To oczywiste, że 1 lipca mieszkańcy Krakowa nie doznają objawienia, nie zaczną nagle sortować śmieci, jak fachowiec po wielu lat szkoleń. Gdyby więc wprowadzić pożądaną przez Pana metodę, przez pierwsze kilka lat sypałyby się opłaty podwyższone za opłatami, bo MPO mogłoby do woli znęcać się nad krakowianami niewystarczająco selekcjonującymi odpady. Zaskakuje mnie Pan, bo przecież to oczywiste, że lepiej odzyskać 10 kg czystych surowców wtórnych niż 50 kg zanieczyszczonych i ubabranych. Te drugie nadają się głównie do spalenia. W poprzednim poście opisuje Pan Szwecję, gdzie właśnie tak traktuje się resztkówki z sortowania. Na dodatek, jak Pan wytłumaczy, że MPO chce, by w blokach oddzielano szkło osobno, jako trzecią frakcję. Czyli nie wystarczy oddzielać same PET. Kto poza tym powiedział Panu, że kiedy wreszcie nauczymy się tego, rada miasta nie zaostrzy wymogów odzysku domowego? Wieszczy Pan upadek ustawy? Nawet jeśli Trybunał Konstytucyjny uzna ją za niezgodną z ustawą zasadniczą zaręczam Panu, że w wyroku zaleci poprawienie ustawy, ale nie pozostawi Polski bez przepisów regulujących gospodarkę odpadami. Nie rozumiem zatem tego zmartwienia. Z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Śmieci - nowe zasady. Deklarujprotest na facebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 23:57 Masz dość rady miasta i stawek jakie ustalili? wejdz na profil i przyłącz się do akcji protestacyjnej przeciwko za wysokim stawkom za wywóz smieci w Krakowie!!!! Link: www.facebook.com/pages/Stop-nowym-op%C5%82atom-za-%C5%9Bmieci-w-Krakowie/370825416363962?ref=stream&hc_location=stream Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeno Re: Śmieci - nowe zasady. Deklarujprotest na face IP: 78.30.118.* 09.05.13, 02:25 Dlaczego przy stanie techniki na dzień dzisiejszy nikt nie mówi o instalacji wag elektronicznych z czytnikami kodów paskowych na samochodach odbierających śmieci ? Każdy pojemnik z indywidualnym kodem klienta. Sprawa prosta i rachunek nie z "księżyca" tylko za faktycznie oddane śmieci. Każdy kupujący w markecie wie jak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Śmieci - nowe zasady. Deklaruj, sortuj i pilnuj... IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.13, 00:41 Na całym świecie osobno zbiera się plastiki i złom. Dlaczego w Krakowie plastik ma iść to razem do jednego kubła ? Papier upaćkany, jest gorszej jakości niż czysty. Np w Stanach jedna firma zajmuje się utylizacja papieru i zbiera go w okreslonym dniu. W innym dniu odbierany jest plastik i śmieci. W Szwajcarii większość petów jest kaucjowana i zwrotna, a makulature zbiera sie osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary zgred Re: Śmieci - nowe zasady. Deklaruj, sortuj i piln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.13, 07:11 W tymże Krakowie od kilku lat dostawałem od firmy która mi wywoziła śmieci 4 różne worki -na makulaturę -na metal -na tworzywa sztuczne -na szkło Od kilku lat sortowałem tak śmieci a worki z posortowaną frakcja odbierane były tego samego dnia co śmieci nieposortowane ale jak je wystawieniem worek czytaj zapełniłem Spowodowało to że na pięcioosobową rodzinę spokojnie a luzami wystarczał pojemnik 120 litrów na śmieci pozostałe Teraz wzięli się za to urzędnicy więc będę płacił razy drożej a w sortowaniu cofamy się o kilka lat w tył Czyli jak zwykle jak za coś weźmie się miasto lub państwo to będzie gorzej i drożej ale za to etatów pasożytów przybędzie i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Śmieci - nowe zasady. Deklaruj, sortuj i pilnuj... IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.13, 08:52 już widzę jak ludzie myją śmieci przy takich cenach wody. Może jeszcze detergentem? Odpowiedz Link Zgłoś