Dodaj do ulubionych

Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 09:44
Ulice na Zabłociu Romanowicza, Dekerta, Dąbrowskiego nawet najmniejszego remontu nie widziały już 3 lata. Obecnie jest tam więcej dziur niż asfaltu. O tunelu i jego okolicach nie będę już wspominał, bo na ten temat już wiele zostało powiedziane....bez skutku. Nie znalazły się nawet pieniądze na to, żeby posprzątać ulice po zimowym posypywaniu. Natomiast bez problemu znalazła się WIELKA KASA na podniesienie, praktycznie po sąsiedzku i tak już wysokich ekranów akustycznych przy Rondzie Grzegórzecki. Prace trwają tam już od dłuższego czasu i aż strach pomyśleć ile to musi kosztować.....
Zastanawiam się też nad tym, kto zezwolił na postawienie drewnianej pakamery sprzedającej wycieczki tuż obok MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ?!?! a może to część ekspozycji.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Getta Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.13, 10:18
      Plakaty widoczne, to reklamy...kawy w kawiarni w MOCAK, zatem sami dokładają do kotła. Nie demonizujcie tego tunelu, bo poza tym, że jest ciemno, to wcale nie śmierdzi. Generalnie nie jest najgorzej, na w wielu wielkich miastach mija się taki miejsca. Chodnik nie jest w najgorszym stanie, wraz z wiosną obrósł trochę nasyp. Lepiej usuńcie ten beznadziejny beton sprzed tunelu, który podobno jest sztuką. To jest obraz nędzy i rozpaczy, a o tym się nie mówi.
      • Gość: lad Re: Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turysty IP: *.krakowskiinternet.pl 16.05.13, 10:31
        www.youtube.com/watch?v=zCDYGdVfP98
    • oppserwatorr MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 10:29
      Patrząc na poziom ekspozycji, to równie dobrze mogliby tam prezentować dzieła dzieci autystycznych, i poziomem by nie odbiegały. Co do reszty, to tym razem nieudolność miasta okazała się sprawiedliwa. Należy definitywnie skończyć z szopką p.t "Kraków miastem turystycznym". Jakim prawem ktoś domaga się lepszego traktowania ulic tylko dlatego, że wycieczka melexem tam przejedzie ? Przejedzie, zapłaci, i odjedzie, choćby miał tam być nawet tor przeszkód i pole minowe. Zastanówmy się nad ulicami, chodnikami i ogólnie miastem tam, gdzie żyją krakowianie, którzy nie mają możliwości wyjechać z miasta po suto zakrapianym weekendzie. Gwarantuję, że dziurawe okolice MOCAK-u i Fabryki nie zniechęcą nigdy żadnego turysty - beznadziejna infrastruktura miasta zniechęci za to niejednego inwestora. Ale wiadomo - wsie Potiomkinowskie dalej w modzie..
      • jukka2003 Re: MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 10:35
        > Gwarantuję, że dziurawe okolice MOCAK-u i Fabryki nie zniechęcą nigdy żadnego
        > turysty

A jak w morde turysta dostanie to jeszcze wróci zeby drugi raz dostać - taka to atrakcja!
        • oppserwatorr Re: MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 10:46
          jukka2003 napisał:

> A jak w morde turysta dostanie to jeszcze wróci zeby drugi raz dostać - taka to
          > atrakcja!

Mi też wstyd za skatowanie wycieczki siedemnastu Niemców w poniedziałek, brutalnej napaści na wycieczkę Koreańczyków w niedzielę i te starcia w środę pod Fabryką, gdzie w imieniu autokaru Austriaków musiała interweniować ambasada.
      • distefano5 Re: MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 10:46
        @oppserwatorr napisał:

> Patrząc na poziom ekspozycji, to równie dobrze mogliby tam prezentować dzieła d
        > zieci autystycznych, i poziomem by nie odbiegały.

Odbiór sztuki jest rzeczą indywidualną więc może po obejrzeniu zbiorów Modern Tate Gallery w Londynie miałbyś podobną opinię.
        • oppserwatorr Re: MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 11:05
          Sęk w tym, że to nie tylko moja opinia. Zbieranina artystów V ligi udających nowoczesnych artystów. Niektóre pomysły naprawdę rażą infantylnością i banałem; to już nie kwestia odbioru, lecz samego poziomu.
          • distefano5 Re: MOCAK sam w sobie jest hańbą. 16.05.13, 11:26
            @:oppserwatorr napisał:

> Sęk w tym, że to nie tylko moja opinia. Zbieranina artystów V ligi udających no
            > woczesnych artystów. Niektóre pomysły naprawdę rażą infantylnością i banałem; t
            > o już nie kwestia odbioru, lecz samego poziomu.
            Nie chcę tu prowadzić zaangażowanej dyskusji o sztuce ale biorę pod uwagę to że muzeum MOCAK jest nowe , bardzo nowe i pewno nie ma dużych środków aby dokonywać zakupów nowych artefaktów sztuki współczesnej to bardzo dobrze że jest !
            Ja byłem w tym muzeum 3 razy, mimo że nie mieszkam w Krakowie i niektóre dzieła wzbudziły u mnie zachwyt i chęć przemyśleń.

Należy podkreślić że Warszawa do dzisiaj nie doczekała się muzeum sztuki współczesnej więc tym większa chwała dla tych którzy przyczynili się do powstania tego muzeum
    • jukka2003 Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... 16.05.13, 10:34
      Infrastruktura jak w Burkina Faso - muzeum stoi a do tego deweloperzy dodaja nowe bloki. A najlepiej zeby nowi mieszkancy oraz turysci robili składki na asfalt i chodniki - chca miec ladnie to płacić.

Przychody z turystyki spoko - inwestycje zapomnij. Tunel - ee to nie da rady bo to wlasnosc PKP - w 2050 zrobimy nawa linie kolei (budowa potrwa tylko 20 lat) to przy okazji posprzatamy tunel i pomalujemy.
      Nie no - to miasto naprawde żyje z turystyki - strategia jak u górali - lecą dutki jest dobrze i sie pije; nie lecą - płacz.

• Gość: Aczitara Re: Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turysty IP: 149.156.124.* 16.05.13, 14:43
        Założę się, że nigdy nie byłeś w Burkina Faso. Ba, nawet nie wiesz z jakimi innymi państwami BF graniczy. Po co więc wypisujesz takie głupoty? Co chcesz przez to osiągnąć? Jeśli wyjść na kompltenego durnia, to ci się udało.
    • distefano5 Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... 16.05.13, 10:36
      Tak ! Jak pierwszy raz szedłem z placu Bohaterów getta do tych dwóch muzeów byłem co najmniej zdziwiony a właściwie zaszokowany jak wglądaja mijane budynki i ulica.
      Nawet w pewnym momencie miałem wątpliwości czy idę prawidłową drogą.
      Za drugim razem już widziałem u siebie objawy przyzwyczajenia do tego co widzę. Niestety !
      Biorąc pod uwagę że w muzeach spotkałem wielu obcokrajowców wygląd tej okolicy oraz jej oznaczenie powinno się diametralnie zmienić.
      Ponieważ nie jestem mieszkańcem Krakowa przypuszczam że mój pogłąd jest swieży nie skażony przyzwyczajeniem mieszkańców Krakowa.
      Bardzo dobrze że GW poruszyła ten temat. To powinno się bezwzględnie zmienić !
    • Gość: Allan Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: 194.165.48.* 16.05.13, 10:44
      A Gazeta znowu mendzi, jak to w Krakowie beznadziejnie i dziwi się, że poprzemysłowa dzielnica, która - między innymi dzięki niewątpliwemu sukcesowi ulokowanych tam muzeów - w ekspresowym tempie się zmienia, wygląda jeszcze trochę jak... poprzemysłowa dzielnica. No cuda i dziwy normalnie! Zwykle opuszczone hale fabryczne, są przecież czyste, schludne, otynkowane na bialutko i wyłożone alucobondem, a dojścia do nich elegancko wybrukowane granitem i oświetlone pięknymi latarniami LED. Ręce normalnie opadają jak się czyta.
    • Gość: gosc Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.13, 10:58
      Podobny fotoreportaż można zrobić na Grzegórzeckiej, Dietla i wielu innych ulicach. Po prostu tak wygląda to miasto, brudne, ubogie i bez podstawowej troski o estetykę. A chore jest martwienie sie co na to turyści, którzy tu przyjadą raz i nigdy więcej, martwmy się o ludzi, którzy muszą w tym mieszkać i mają ot na co dzień.
      • Gość: kikki Re: Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 06:48
        Niestety, masz całkowitą rację.
    • Gość: MP Typowo krakowskie zapyziałe podejście ... IP: *.ghnet.pl 16.05.13, 11:12
      ... - ulice i chodniki trzeba wysprzątać i remontować dopiero wtedy, jak ktoś powie, że są "prestiżowe". Zdecydowanie wolałbym, żeby sprzątać ulice i chodniki, bo KORZYSTAJĄ Z NICH MIESZKAŃCY, a nie dlatego, że coś jest "prestiżowe" czy nie. A władze miasta powinny jednoznacznie wybrać - mniej "prestiżowych" inwestycji, więcej troski o komfort codziennego życia w mieście!
      • Gość: nes Re: Typowo krakowskie zapyziałe podejście ... IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.13, 00:23
        Dokładnie tak - niech będą równe chodniki bo będzie mieszkańcom się lepiej mieszkac a nie dlatego, żeby turystów dopieścić...
    • Gość: adam Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.183.146.25.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.05.13, 11:17
      "...sama obecność popularnych muzeów i ekskluzywnych apartamentowców czyni tę dzielnicę prestiżową!"
      urzednik miejski ma swietne poczucie humoru!

ekskluzywne apartamentowce, w ktorych ludzie boja sie zamieszkac, poniewaz musieliby zyc ze swiadomoscia codziennego przechodzenia przez ciemny tunel i zastanawiania sie, czy ktos sie tam moze czai. rzeczywiscie eksluzywne to bardzo. wiele razy obserwowalem tam sytuacje, w ktorych kobiety krotko przed wejsciem do tunelu czekaly na kogos, kto wzglednie wzbudza zaufanie i dopiero wtedy decydowaly sie przejsc. nie mowiac juz o osobach, ktore musza tam mieszkac lub wracac codziennie wieczorem z pracy z dusza na ramieniu przechodzac przez ten koszmarny tunel.
      mamy wiec dwa strategiczne i najnowoczesniejsze muzea w miescie, do ktorych nie ma dostepu, a decyzje o ich zwiedzeniu podejmuje sie ciezko lub daje sobie spokoj.

eksluzywnie?
      bezpiecznie?

• Gość: GB Na tych zdjeciach to Zablocie? IP: *.as13285.net 16.05.13, 11:21
      Na tych zdjeciach to Zablocie? Bo tak naprawde wygladaja jakby byly z wielu innych dzielnic Krakowa.

Wedlug mnie sa dwa powody dlaczego Krakow wyglada tak jak wyglada:
      1. Fuszerka budowlana - nie ma ani jednego budynku i ani jednej drogi ktore by sie nie zaczely sypac po dwoch latach od budowy. Do tego kazdy moze sobie wybudowac co chce i jak chce gdy tylko ma kilka metrow ziemi - nie wazne ze to cos nie pasuje do otoczenia. Chcesz w dzielnicy mieszkaniowej przerobic swoj garaz na fabryke/magazyn/sklep? Nie ma problemu.
      2. Urbanisci Krakowscy sa do niczego - w Krakowie kroluja samochody, galerie handlowe i reklamy. A wokol nich poupychani sa mieszkancy. Nikomu nie chce sie po pracy wychodzic do tego s**u. Nie ma gdzie wyjsc. A tam gdzie nie ma ludzi panuje s*f, bo to teren "niczyji".

Oczywicie nie dotyczy to starego miasta, no ale ono powstalo kilkaset lat temu - tak wiec w sumie krakowscy urbanici nie maja za bardzo sie czym chwalic.
    • Gość: grazyna Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.blich.krakow.pl 16.05.13, 12:14
      racja z Zabłociem, ale jeśli chodzi o przejścia podziemne w mieście to turysta już od dworca PKP jest konsekwentnie oswajany z syfem, zapachem moczu. Nowo wyremontowane przejście na skrzyżowaniu Basztowej i Lubicz też jest ulepione brudem. Czy regularne mycie aż tyle kosztuje?
      A to dramatyczne przejście z Placu Bohaterów Getta na Lipową to tez chyba działka PKP?
    • eminey Re: Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turysty 16.05.13, 12:56
      Nie chce byc zlosliwy, ale to miejsce dobrze reprezentuje Krakow.

Cale miasto jest brudne i zaniedbane. Moze tworzenie potiomkinowskich wiosek nie ma sensu?
      Pokazmy ludziom prawdziwy Krakow...Krakow Majchrowskiego :)
    • Gość: Justa Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 13:14
      Dodajmy jeszcze setki firm na Zabłociu, które płacą gigantyczne podatki do kasy miasta. Niestety nie przekłada się to na stan dróg. Choćby w najmniejszym stopniu. WSTYD~!
    • Gość: no more Kraków brud, smród i dzikie ludzie IP: *.182.197.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.05.13, 16:16
      tyle z "magii"
      • Gość: ? Re: Kraków brud, smród i dzikie ludzie IP: 89.75.170.* 16.05.13, 16:23
        A ja myślałem że hitem turystycznym to jest Wawel i Stare Miasto.

Ale pewnie się nie znam ?
    • Gość: MP Re: Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turysty IP: *.ghnet.pl 16.05.13, 19:00
      Wolałbym, żeby właściciel "akademii" obok posprzątał, bo to jego obowiązek, nie studentów...
      • Gość: ufer co sie dzieje z podatkami? IP: *.ists.pl 17.05.13, 01:27
        Co sie dzieje z podatkami, milionowymi dochodami za parkowanie w Krakowie? To miasto jest potwornie zaniedbane, wystarczy wyjechac w jakimkolwiek kierunku za Krakow, zeby drogi byly normalne bez tysiąca dziur. W tym miescie nie robi sie nic dla mieszkancow, dziurawe chodniki, brak parków. Co sie dzieje z tymi milionami placonymi z podatkow? mysle ze wladze miasta i radni sa w tym miescie do wymiany.
        • eminey Stadiony :) 17.05.13, 13:09
    • Gość: r_xxx Wstyd na Zabłociu. Dziury i śmieci na turystycz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.13, 08:02
      Tak wygląda 3/4 miasta.
      I jeśli nadal będzie się dbać tylko o enklawy, "bo wypada" to trzeba będzie zarządzających wywieźć na taczkach. NIE dla specjalnego traktowania Zabłocia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka