Dodaj do ulubionych

Śmierć turysty w Tatrach. Spadł z Orlej Perci

19.06.13, 14:01
Za każdym razem, gdy czytam o takiej bezsensownej śmierci, jak bumerang wraca odpowiedź, która udzielili mi ratownicy TOPR, na pytanie o zainstalowanie w Tatrach ferratów. Odpowiedzieli mi, że "to nie jest zgodne z duchem Tatr".
Zatem odpadający ludzie od ściany już należą do tej "kultury tatrzańskiej"??
Sęk w tym, że po zainstalowaniu ferratów mogłoby się okazać, że toprowcy są juz mniej potrzebni, bo ludzie przestają odpadać od ścian. Wspaniale, panowie torpowcy...
Tymczasem, w Tatrach, słowackich, a jakże, już w tym roku będzie uruchomiona via ferrata. I to jakoś nie będzie kolidować z duchem Tatr............

www.orlaperc.info.pl/apel.php
Obserwuj wątek
    • gandharwa Śmierć turysty w Tatrach. Spadł z Orlej Perci 19.06.13, 14:47
      To prawda. Przecież jak Gadowski na początku XX wieku wytyczał Orlą Perć to wzorował się na dolomickich "vie ferrate" - tras, które istnieją do dnia dzisiejszego i były wielokrotnie odnawiane, dostosowywane do dnia dzisiejszego.

Teraz mamy tak, że oryginały (np trasy w Brenta) są nowoczesne, a ich kopia musi być starożytnie oryginalna. Orla Perć to nie ceprostrada, należy z jednej strony ją utrudnić, np poprzez likwidację części stopni ale z drugiej zainstalować stanowe liny asekuracyjne dla tych, którzy mają lonżę, kask i uprząż.
    • Gość: ? Re: Śmierć turysty w Tatrach. Spadł z Orlej Perci IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.13, 17:03
      Tak z grubsza to Orla Perć nie jest jednak skalną ścianą.

Ale ja się może nie znam ?
    • Gość: Nielad Tylko Via Ferrata IP: *.pawluk.org 19.06.13, 17:32
      Via Ferrata jak najbardziej w 100 % . Są przypuszczenia, że w interesie środowisk przewodnickich lezy aby zdemontować zabezpieczenia i zamknąć szlak poza kilkoma dojściami, ale nie mieści mi się to w głowie.
    • Gość: lgazeta Re: Śmierć turysty w Tatrach. Spadł z Orlej Perci IP: *.matinf.uj.edu.pl 19.06.13, 18:31
      Gdzie na Orlej Perci mozna odpasc od sciany?
      Ludzie, ktorzy tam ida, powinni byc pewni swoich umiejetnosci. Nie dziecko tam zginelo, tylko dorosla osoba. Najlepiej zaczac myslec za innych, nie?
    • Gość: wini Re: Śmierć turysty w Tatrach. Spadł z Orlej Perci IP: 195.150.224.* 20.06.13, 04:05
      anesta napisała:

> Za każdym razem, gdy czytam o takiej bezsensownej śmierci, jak bumerang wraca o
      > dpowiedź, która udzielili mi ratownicy TOPR, na pytanie o zainstalowanie w Tatr
      > ach ferratów. Odpowiedzieli mi, że "to nie jest zgodne z duchem Tatr".
      > Zatem odpadający ludzie od ściany już należą do tej "kultury tatrzańskiej"??

JEszcze tylko ferraty brakuje na Orlej Perci.
      Każde wejście tam to ryzyko którgo nikt nikomu nie każe ponoscić. A Tatry są za małe żeby niszczyć najlepsze szlaki ferratą.

A co do ferrat w innych górach to a)alpy i dolomity są dużo większe od tatr b) te ferraty które widziałem to lina przy pionowej ścianie i lina/półka na nogi. Na orlej tam gdzie tak to wygląda już teraz można chodzć z asekruracją (np między granatami a krzyżnem)

> Tymczasem, w Tatrach, słowackich, a jakże, już w tym roku będzie uruchomiona vi
      > a ferrata. I to jakoś nie będzie kolidować z duchem Tatr............

Jasne, kawałeczek via ferraty i to nie na najważniejszym szlaku tatrzańskim. Jak ktoś się boi chodzić bez asekuracji to niech łazi po ściankach wspinaczkowych w budynkach a nie się pcha na orlą. A uszczęśliwanie nas turystów na siłę proszę sobie łaskawie darować
    • mgrzemow Problem z Orlą jest taki, że jest za łatwa 20.06.13, 10:00
      ale ma parę ciekawych "momentów". No i skutek jest taki, że idzie tam właściwie każdy. I co jakiś czas w którymś z tych trudniejszych miejsc noga się komuś powija.

Na większości trudnych ferrat w alpach jest bardzo trudny fragment na początek, który ma odsiać tych, którzy mogliby później mieć problemy.
      • mijo81 Re: Problem z Orlą jest taki, że jest za łatwa 15.08.13, 21:04
        Zdejmią łańcuchy to i tak tam będą chodzić, bo Orlą w 95% da się przejść bez łańcuchów i drabinek i bez jakiejkolwiek innej dodatkowej asekuracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka