Gość: Jacek_NH IP: *.ifj.edu.pl 20.06.13, 09:39 A już miałem się przesiadać z samochodu na komunikację miejską kupując bilet miesięczny....dziękuję za ten artykuł...pojeżdżę dalej swoim gratem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czeresnik Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... 20.06.13, 09:47 Nie do końca zgadzam się z wnioskami autorki artykułu. Bez wątpienia kara powinna zostać anulowana, natomiast faktycznie kontrolerzy nie są w stanie stwierdzić ze 100% pewnością, że akurat w chwili kontroli ma miejsce awaria systemu MoBilet. Kontroler powinien wystawić mandat kredytowy i pouczyć pasażera, że może strać się o jego anulowanie, jeśli operator systemu potwierdzi, że awaria faktycznie miała miejsce. I takie anulowanie powinno być rutynową czynnością, z maksymalnie uproszczoną procedurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znamto Jak to dobrze że żyjemy w takim praworządnym kraju IP: *.ip.jarsat.pl 20.06.13, 11:40 Szkolenia ZOMO nie poszły na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
angielski_kochanek Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 11:49 Jeden mądrzejszy od drugiego, kuźwa.... A wszystko rozbija się - z jednej strony o "co, JA nie wyląduję????" i "nie będzie mi tu gó...arz podskakiwał", a z drugiej o odrobinę ludzkiego podejścia do małych, zwykłych problemów dnia codziennego... Jedyna zadowolona strona to dziennikarz, bo dostał wierszówkę za opisanie sprawy. A pozostałych problemów dałoby się uniknąć gdyby kontroler odsunął swoje ego na bok i spojrzał na całą sprawę - tam na miejscu, w autobusie - ludzkim okiem. Gdyby to był jego syn - na 100% opowiedziałby się po drugiej stronie... Czyż nie? No ale jaki naród, takie ego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: 83.218.101.* 20.06.13, 12:00 Nie masz racji. System moBilet jest przeznaczony dla normalnych ludzi - czytaj nie trzeba być ekspertem by go używać. Skoro użytkownik, nie ekspert używa aplikacji i nie może zakończyć operacji to inny nie ekspert - kontroler może to zweryfikować. No chyba, że moBilet w opisie ma zawartą klauzulę "do użytku tylko przez ekspertów". BTW awaria może wystąpić na wielu etapach: z winy telefonu (np mało pamięci, jakieś inne aplikacje wpływające na pracę moBilet etc), z winy operatora (błąd połączenia), z winy operatora moBilet. Ważne jest to, że w momencie kupowania biletu i ew. kontroli nie jest istotne gdzie wystąpił błąd (ten kto stworzył aplikacje odpowiada za to, że ma działać cały system, ewentualnie zawrzeć w regulaminie kiedy ów system może nie działać, lub na jakich telefonach go używać - etc.) - ważne jest tylko to, że ów błąd wystąpił i to kontroler może sprawdzić - np kupując bilet w aplikacji ponownie. Zresztą jeśli będzie faktycznie awaria platformy moBilet to kontrolerzy powinni o tym wiedzieć (będą mieć kilka takich przypadków). Odpowiedz Link Zgłoś
kosm.aty Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 20:51 > BTW awaria może wystąpić na wielu etapach: z winy telefonu (np mało pamięci, jakieś inne aplikacje wpływające na pracę moBilet etc), z winy operatora (błąd połączenia), z winy operatora moBilet. Gdyby to było z winy telefonu lub operatora to nie miałbym do nikogo żalu. Ale to była awaria systemu, której doświadczyło sporo osób i potwierdził mobilet, to już trochę inna sprawa. Awarie mobiletu zdarzają się rzadko i myślę, że MPK/ZIKIT nie naraziłby się na falę oszust, gdyby trochę tutaj odpuściły. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 22:24 No właśnie nie masz racji. Jeśli system nie zadziałałby ze względu na problem z telefonem, to jest to ryzyko pasażera. W przeciwnym wypadku można sprawę posunąć do absurdu i twierdzić, że telefon z wyładowaną baterią uprawnia do przejazdu, bo stanowi dowód, że system nie działa. Wszak wyładowaną komórką nie da się zapłacić za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
kosm.aty Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 21.06.13, 08:15 > No właśnie nie masz racji. No własnie mam rację, bo chodzi mi dokładnie o to samo co Tobie. Awaria telefonu to problem pasażera. Potwierdzona awaria całego systemu (czyli tak jak w tym przypadku) to już jednak powód do reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
egon.schiele Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 13:26 No nie są specjalistami i to jest problem. Powinni nimi być skoro takie sytuacje mają miejsce. Skoro aplikacja służy do płacenia podobnie jak kasownik to komunikacja między kontrolerami a ludźmi zajmującymi się aplikacją MOBilet powinna być lepszej jakości. Co chwilę czytamy o niekompetencji kontrolerów, zepsutych automatach i niedopracowanych aplikacjach, może najwyższy czas żeby nie płacić za czyjeś winy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Dad Wolf Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.ksi-system.net 20.06.13, 09:50 Miałem analogiczną sytuację. Tj. awaria MoBiletu uniemożliwiła mi kupno biletu. Próbowałem kilka razy. Miałem jednak więcej szczęścia, bo kontroler przyjął moje tłumaczenia poświadczone przez współpasażerów, którzy potwierdzili, że przed chwilą dopiero wsiadłem do tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
kosm.aty Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 20:55 > Miałem jednak więcej szczęścia, bo kontroler przyjął moje tłumaczenia poświadczone przez współpasażerów, którzy potwierdzili, że przed chwilą dopiero wsiadłem do tramwaju. U mnie kontroler widział, że wsiadam do tramwaju, i widział, że kasuję bilet. Nawet się tego nie wypierał. Ale co z tego? Zabrakło mi refleksu, żeby użyć tego papierowego biletu jak nade mną stał wgapiając się w ekran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.13, 09:53 Przecież nie opłaca się jeździć komunikacją zbiorową na biletach jednorazowych, samochód taniej wychodzi. Tylko karta a jak ktoś jeździ spontanicznie to KONIECZNIE trzeba mieć zawsze co najmniej jeden bilet gotowy. Automat może być zepsuty, można nie mieć drobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The Dad Wolf Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.ksi-system.net 20.06.13, 09:56 Zaistniała sytuacja nauczyła mnie właśnie, żeby zawsze mieć przy sobie dodatkowy bilet papierowy. Odpowiedz Link Zgłoś
porterneon Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 10:42 Gosc mial dodatkowy bilet papierowy ktorego nie pozwolono mu skasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.13, 11:00 no cóż... to już trzeba mieć refleks i szybko się orientować. Wchodzisz do pojazdu i się rozglądasz. Jeżeli kasownik jest zepsuty albo nie można się do niego dopchać szybko wyjmujesz komórkę. Jeżeli znowu wolisz komórkę ale widzisz że nie działa to szybko wyjmujesz bilet papierowy. najlepiej obie rzeczy mieć przygotowane a nie szukać! Dla mnie jeżdżenie z biletem jednorazowym to zwyczajna masakra i to jest dobre dla turystów. Dla mieszkańca albo karta albo samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: tramwajowy survival. IP: *.bb.sky.com 20.06.13, 12:21 moze jeszcze powienien mieć na wszelki wypadek bilet miesięczny, saperkę i racje zywnościowe na kilka dni, a do tego mapę miasta z oznaczonymi punktami, gdzie można kupić bilet i o jakim nominale. przecież to co opisałeś to najprawdziwszy survival. najlepiej to wsiadać na końcowym. jest parę minut aby s[rawdzić, czy działa biletomat, czy w pobliżu są kioski otwarte. ile nerwów człowieka kosztuje przejazd kilku mprzystanków, a wejście kanarów to jak sala sądowa. winny czy niewinny to już od nich zależy. dlaczego takie problemy sa tylko w polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: tramwajowy survival. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 13:18 No. Najpierw trzeba wziąć taksówkę i podjechać do pętli, i dopiero tam próbować kupić bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.free.aero2.net.pl 20.06.13, 12:10 Rzecz właśnie w uniemożliwieniu przez kontrolerów skasowania posiadanego papierowego biletu w sytuacji błędu aplikacji mobilnej... i nałożenia stosownej kary za nieposiadanie ważnego biletu na przejazd. W tym państwie widocznie ważniejsze jest karanie od porządkowania i pobierania zwykłych opłat, o co przecież w sumie chodzi lub przynajmniej chodzić powinno. Ale wówczas "system" karania, bo nie pobierania opłat, by na siebie nie "zarobił" i być może byłoby mniej kontrolerów, bo nie byłoby z czego płacić pensji plus prowizji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZACk Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: 159.50.16.* 20.06.13, 14:03 dokladnie tak jest jak napisales/napisalas. nie chodzi o to, zeby nauczyc ludzi kasowac. ale zeby ich zlapac. i tak samo ze straza miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 16:08 Muszę się nie zgodzić. Miałem kilka spraw ze strażą miejską i nigdy nie robili problemów. Mandacik za przekroczenie prędkości. Zdjęcie ładne i wyraźne :) Nawet w oryginale było widać, że ja. Dostałem minimalny mandat i stosowne do przewinienia punkciki. Wczoraj czekałem na żonę pod szpitalem. Wszystkie miejsca zajęte. To stoję na zakazie i tak dobre pół godzinki. W końcu straż podchodzi i pokazują mi kamerkę mówiąc,że mieli interwencję i muszę się przestawić. Zero mandatu nic,kulturalnie mi zwrócili uwagę. Odjechałem 10m i stanąłem na awaryjnych. Szczęści, że żona wróciła akurat i nie musiałem jej mówić gdzie prze parkowałem. Zmierzam do tego, że wszędzie pracują ludzie i jak ich jak śmieci traktujemy to jak mogą to nam dowalą a jak się jest miłym i uprzejmym to wszystko można załatwić polubownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.dsl.telepac.pt 20.06.13, 15:10 Dokładnie, dopóki każdy pasażer będzie traktowany jak złodziej i przestępca, który ciągle wypatruje okazji, żeby oszukać MPK a kontrola będzie służyła do udowadniania swojej niewinności, dopóty nic się nie zmieni. No ale tu potrzeba zmiany mentalności, mniej agresji więcej humanizmu. To potrwa jeszcze z cztery pokolenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowiaczekcija Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.gemini.net.pl 20.06.13, 10:21 Ło matko ! jaka procedura ! kara słuszna bo nie miał, zapłacić musi, odwołań nie uwzględnia się ! ale jak kolejna instancja sprawdzi i potwierdzi (za pomocą zapewne listów poleconych) to petent będzie mógł wnosić (poprzez podanie z prośbą na dziennik podawczy na centralnej plus załączniki, życiorys i udokumentowana historia korzystania z MPK przez ostatnie 45 dni) o jej anulowanie. Następnie bardzo ważny urzędnik rozpatrzy prośbę i jak nie dopatrzy się uchybień formalnych to w przeciągu 30 dni da wykrętną odpowiedź. Koszt operacji to pewnie kilka stów a chodzi o kretyńskie 2,80. Oby tak dalej ! Odpowiedz Link Zgłoś
angielski_kochanek Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 11:58 Dokładnie. Szkoda, że tu nie ma ocen - masz + ode mnie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
parapsychopatolog Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... 20.06.13, 10:23 Uważam, że kara się należy. Przecież to nie wina MPK że jakiś tam mobilet nie działa. Pasażer jedzie i należy się zapłata. Zwrotu poniesionej kary powinien żądać pasażer od mobilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dementia13 Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.nq.pl 20.06.13, 11:27 Przecież to MPK wybrało ofertę "jakiegośtam" mobilet i pewnie podpisało z nim umowę. Co mnie obchodzi jako pasażera że nie umie jeden z drugim zapewnić odpowiedniego poziomu usług? Ja bym chyba odmówił pokazania dowodu i zapytał kanarów grzecznie czy oni dzwonią po policję czy ja mam dzwonić. Jak kupisz w sklepie niedziałający produkt z Chin to żądasz zwrotu poniesionego wydatku od producenta z Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.toya.net.pl 20.06.13, 11:45 słuszna ksywa ani psycholog ani patolog.Jeżeli w pojeżdzie jest możliwość użycia mbiletu i następuje awaria systemu pasażer MUSI mieć alternatywę tym bardziej że zabezpieczył się posiadając bilet.Odmówiłbym zapłacenia niech kierują sprawędo sądu.Swoją drogą kto ustala tekary przecież jest niewspółmierna do przewinienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 16:15 Nie zgodzę się. Z bardzo prostej decyzji. Pozostawienie decyzji kontrolerom bez możliwości tego weryfikacji stworzy pole do korupcji. No i kanar nie jest ekspertem od sieci mobilnych i nie do jego obowiązków należy stwierdzenie,że aplikacja nie zadziałała bo pasażer udaje,, że kasuje, bo nie ma środków na koncie i nie połączyło go, bo mobilnet się popsuł czy masa innych spraw. Od tego są organy odwoławcze, a w ostateczności sądy. Kanar ma stwierdzić jedynie brak ważnego biletu i wystawić mandat kredytowy. Koniec A my w takiej sytuacji możemy się odwołać a w ostateczności iść do sądu i zażądać zwrotu niesłusznie pobranego mandatu oraz związanym z tych dodatkowych kosztów. Tak jest w świetle prawa i zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.inqbator.poznan.pl 20.06.13, 12:26 Zdarzenie Z życia wzięte: wejście do tramwaju w czasie targów na Moście Teatralnym, połączenie z internetem i uruchomienie aplikacji moBilet, zerwanie połączenia po ok. 4-5 sek. (prawdopodobnie przeciążona sieć). W między czasie wsiadają kontrolerzy. Pomimo kilkakrotnych prób, na koniec już także w obecności kontrolerów nie udaje się skutecznie połączyć i skasować biletu. Stabilne połączenie wróciło dopiero w okolicy ul. Marcinkowskiego (już po wystawieniu mandatu). Reszta analogicznie, niemożność skasowania biletu papierowego, odmowa reklamacji pomimo adnotacji kontrolera na mandacie o problemach z działaniem moBilet. Regulamin (moBilet): (pkt. 4) ... nie ponosi odpowiedzialności za funkcjonowanie interfejsów oraz łączy telekomunikacyjnych, które nie są jego własnością lub nie są przez niego obsługiwane... (pkt. 5) ... zastrzega sobie prawo do czasowego, bądź stałego zawieszenia działania Systemu moBILET... (z definicji nie udostępniają także szczegółowych logów dotyczących połączeń z aplikacją, tylko to co dostępne w panelu użytkownika -> historia biletów, to nieco za mało jak na materiał do reklamacji). Regulamin operatora telekomunikacyjnego Dopuszcza okresowe przerwy w działaniu usługi i/lub jej czasową niedostępność na określonym obszarze. Regulamin MPK Pasażer ma obowiązek posiadania ważnego dokumentu przewozu (biletu). Wniosek Oznacza to iż w przypadku elektronicznych wersji biletów praktycznie nie ma możliwości przeprowadzenia skutecznej reklamacji. Obecnie unikam elektronicznych biletów jak ognia... P.S. W gruncie rzeczy problemem nie jest podejście kontrolerów do takiej sytuacji (choć mogło by być inne) czy nawet stanowisko ZTM/MPK, a zasady i wysokość naliczania kar. Bez względu na przyczynę i rodzaj przewinienia kara to 140/196/280pln. Kara najwyższa naliczana jest już po 7 dniach, reklamacja tego terminu nie wstrzymuje (a to zdecydowanie za mało by cokolwiek wyjaśnić). Sprawę rozwiązałoby sensowne stopniowanie kar, tylko kto by się przejmował pasażerem... Odpowiedz Link Zgłoś
4picu Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 13:58 No więc chodzi o to właśnie, że tak naprawdę mobilet z jednej strony ułatwiać ma życie, a z drugiej strony nie ponosi za nic odpowiedzialności odczułem to na własnej skórze, gdy wskutek awarii aplikacji (nie wiem dokładnie z jakiego powodu) - zostałem ukarany. Pisałem reklamację, próbowałem uzyskać pomoc w Mobilecie, ale wypięli się na mnie całkowicie, stwierdzając, że w ich regulaminie jest napisane, że użytkownik ma mieć zawsze bilet tradycyjny. I nie o to chodzi, co powinien zrobić kanar, a co MPK. Praktyka jest prosta - każdy z nich kroi pasażera. Mnie korzystanie z Mobiletu kosztowało drogo i nie polecam nikomu tego systemu, bo jak widać mój przypadek nie był odosobniony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 13:11 To chyba jakaś mocno niedojrzała prowokacja. Wg przepisów jeśli nie ma możliwości zakupu biletu w autobusie - kontroler nie ma prawa nałozyć kary. Poinformował mnie o tym kierowca, któremu skończyły się bilety - gdy chciałem je u niego kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rence Opadajom Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 10:37 "w opisanej sytuacji zabrakło przede wszystkim minimalnej choć dobrej woli samych kontrolerów" Śmiech pusty mnie powalił, że ktokolwiek przytomny dopuszcza takie zachowania tej grupy zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sony Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.opera-mini.net 20.06.13, 10:53 Dziwne. Kasa idzie do zikitu, zikit nie chce kasy, a mpk uparcie twierdzi, że się należy. Kamień na górze i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika A co w takiej sytuacji? IP: *.internetia.net.pl 20.06.13, 10:53 Jak podjeżdżał autobus widziałem przez szybę że jest automat. Wsiadłem. Chciałem kupić bilet okazało się że automat jest zepsuty. Miałem przy sobie gotówką tylko 3 złote żeby wystarczyło na bilet 20 minutowy. Kierowca ma tylko godzinne za 5 złotych... Miałem dobre intencje, chciałem skasować bilet, ale zostałem zmuszony żeby przejechać na gapę przynajmniej jeden przystanek. Czy nie działający automat miałby znaczenie, czy w razie kontroli byłbym 240 złotych do tyłu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: A co w takiej sytuacji? IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.13, 11:02 ZAWSZE przed wejściem do pojazdu warto mieć bilet już gotowy. Nie licz na automat bo możesz się przeliczyć. Nie mówiąc już o kolejce do niego. Dziwię się że tego kanary nie wykorzystują?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: A co w takiej sytuacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 11:26 Tylko gdzie go kupić? Rzadko korzystam z komunikacji, ale niedawno musiałem podjechać kawałek tramwajem w NH i przemaszerowałem chyba kilometr, żeby kupić bilet. Dopiero trzeci kiosk prowadził sprzedaż biletów. Jeszcze niedawno robiły to wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: A co w takiej sytuacji? IP: *.ip.netia.com.pl 20.06.13, 11:55 Wydrukuj sobie w automacie na zapas co najmniej 1 sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: A co w takiej sytuacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 13:10 1. W jakim automacie? Gdzie są te automaty? 2. Jeżdżę komunikacją miejską sporadycznie, raz-dwa razy do roku, ale nie jestem w stanie przewidzieć, kiedy przydarzy mi się taka sytuacja. Bilety coraz częściej drożeją, więc kupowanie ich na zapas jest ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik Re: A co w takiej sytuacji? IP: *.4web.pl 20.06.13, 11:33 A jak się przyjeżdża do innego miasta? W swoim to jeszcze nie problem, ale pamiętam we Wrocławiu pół godziny krążenia wokół dworca i szukania kiosku z biletami. Wszyscy mi mówili, żeby kupić w tramwaju, więc w końcu tam kupiłam. A co by było jakby biletomat tam nie działał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek i babcia Następny nowoczesny się znalazł IP: 91.233.18.* 20.06.13, 11:11 Spróbuj zjeść elektroniczny chleb dzieciaku. Bilety są materialne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzkik Re: Następny nowoczesny się znalazł IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 11:20 Debil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haqer Re: Następny nowoczesny się znalazł IP: 149.156.124.* 20.06.13, 12:56 Odezwa się buc mieszkający w jaskini i używający pochodni. Nowoczesność ci ciulu przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsk Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 11:24 co za debilizm ze strony pasażera. Skoro widzi że jest kontrola i nie może kupić tego biletu to po co próbować w nieskończoność zamiast od razu skasować bilet? Poza tym, nie mógł kupić biletu czekając? zobaczyłby że jest awaria i by nie było problemu. Skasowałby papierkowy. W ogóle, po co kupować przez komórkę mając kartonikowy bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zero Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.internetia.net.pl 20.06.13, 11:26 Ale wiedząc że jest awaria można przejechać kilka kursów za każdym razem usiłując kupić bilet i za każdym razem nie kupując:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dementia13 Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.nq.pl 20.06.13, 11:43 > co za debilizm ze strony pasażera. Skoro widzi że jest kontrola i nie może kupi > ć tego biletu to po co próbować w nieskończoność zamiast od razu skasować bilet > ? Może nie próbował w nieskończoność tylko próbował przez minutę (to i tak krócej niż niejednokrotnie się czeka w kolejce do automatu drukującego papierowe bilety) i wtedy go złapali? > Poza tym, nie mógł kupić biletu czekając? zobaczyłby że jest awaria i by nie > było problemu. Skasowałby papierkowy. Częściej zdarzają się awarie tramwajów. Dlaczego mam ryzykować i kupować bilet np. 20-minutowy (bo takiego potrzebuję) gdy rozkład jazdy jest wyssany z palca i równie dobrze przez 20 minut pojazd może nie nadjechać? > W ogóle, po co kupować przez komórkę mają > c kartonikowy bilet? Bo przewoźnik dał taką możliwość więc zapewne przewidział wszystkie okoliczności które mogą utrudnić/uniemożliwić pasażerowi skorzystanie z niej i zapewne podjął odpowiednie działania zapobiegawcze - określił procedury na takie przypadki i przeszkolił swoich pracowników. Co za debilizm ze strony komentującego rsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Niepoważne IP: *.1-3.cable.virginmedia.com 20.06.13, 11:25 To absurd! Kontrolezry nie są ekspertami? To źle! Powinni być. Nie mogą pracować w obszarze którego nie znają. To nie dla nich robota. I żadne "w przypadku awarii pasażer może dochodzić...". Jak jest awaria, to po prostu nie ma prawa być kontroli. Zdrowy rozsądek się kłania. AbsurdyRP Odpowiedz Link Zgłoś
weipers Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... 20.06.13, 11:39 Kontroler nie jest od weryfikacji poprawnego działania aplikacji tylko od sprawdzenia posiadania ważnego biletu czy to papierowego czy elektronicznego czy na jeszcze innym nośniku. Osoba wiedząca o awarii systemu może tak kilka godzin jeździć i rżnąć głupa, że kupuje bilet. To służby kontroli ZIKiT mają możliwość weryfikowania od właściciela systemu faktycznej awarii i godzin w jakich występowała a tym samym nadużyć ze strony pasażerów bo wiadomo, że osoba złapana 5 razy na tym samym nie będzie miała pozytywnie rozstrzygniętej reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dementia13 Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.nq.pl 20.06.13, 11:51 Kontroler jest od tego żeby był grzeczny i uczynny oraz nie przeklinał. Kontroler jest od tego żeby znał od podszewki ofertę spółki którą reprezentuje oraz procedury na wypadek awarii. Spółka jest od tego żeby takie procedury były zdefiniowane w taki sposób aby pasażerowie (klienci) byli zadowoleni ze świadczonych usług a także od tego by wszystkie osoby któe ją reprezentują znały te procedury dokładnie i potrafiły je zastosować. Kiedy władze miasta i spółek zikit i mpk dojdą już do takich wniosków jak powyżej, chętnie przesiądę się czasami z auta na tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirror UWAGA! Czytajcie uważnie regulamin Mobiletu! IP: 31.179.254.* 20.06.13, 11:44 Stoi tam jak byk, żeby mieć się na baczności w przypadku awarii systemu, gdy jest się w Krakowie. Operator Mobiletu daje jasno do zrozumienia, że cywilizowane normy użytkowania aplikacji nie dotyczą krakowskiego MPK, gdyż są to nieucywilizowane małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 12:00 Mobilet to gowniana aplikacja. Miałem problem, że odbiłem bilet. Po czym aplikacja się zawiesiła i w historii biletów nie miałem żadnych biletów do pokazania. Podczas kontroli, musiałem przyjąć mandat i z historią wydruku powędrowałem do działu reklamacji. Skończyło się tak, że reklamację uwzględnili i nie musiałem płacić 200 zł kary a tylko 13 zł jakiś tam kosztów. W efekcie skasowałem bilet za ponad 3 zł plus 13 daje w sumie 16 zł. Za to mogłem podjechać taksówką... Odpowiedz Link Zgłoś
pbattk Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... 20.06.13, 12:01 Cwaniaczek miał bilet, ale nie skasował. Jeździ na gapę i tylko jak kanarów zobaczy to uruchamia telefon. No to sobie MPK czy tam ZKiT strzeliło w kolano z tą aplikacją, bo teraz wszyscy będą tak robić. Gratulacje pomysłu...!!! :v Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzislawzakalec Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.play-internet.pl 20.06.13, 12:02 Mobilet jako usługa to dziś idiotyzm na kółkach. Sama idea ma sens, ale przy obecnej niestabilności połączeń internetowych w smartfonach nie ma racji bytu. Połączenie może zostać zerwane w każdej chwili, smartfon znaleźć się poza zasięgiem, w Play dochodzi kwestia przełączania w roaming do innych sieci co jest równoważne z utratą połączenia APN. Z biletem w telefonie wstrzymałbym się aż jakość połączeń zostanie poprawiona, przez telekomy i producentów telefonów. Z Mobiletu skorzystałem raz i, szczerze mówiąc, cały przejazd siedziałem jak na szpilkach (czy smartfon się nie zawiesi, czy połączenie nie zostanie przerwane). Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 12:30 Gość portalu: zdzislawzakalec napisał(a): > Z Mobil > etu skorzystałem raz i, szczerze mówiąc, cały przejazd siedziałem jak na szpilk > ach (czy smartfon się nie zawiesi, czy połączenie nie zostanie przerwane). A ja korzystam od 3 lat. Jeszcze zanim korzystałam ze smartfonu. Uprzedzając pytanie: nie jestem taka durna, żeby ciągle jeździć na kasowanych biletach :-) Ale kiedy pogoda mnie nie morduje, jadę na rowerze - więc zawsze mam te 20 zł doładowane, żeby w razie czego (nawałnica, awaria) wsiąść do zbiorkomu. W zimie kupuję miesięczny na jedną linię i wtedy też bilet kasuję kiedy korzystam z innej trasy niż ta codzienna. Współczuję, że siedziałeś jak na szpilkach, bo bilety w Mobilecie są offline... Połączenie internetowe to kwestia 10-15 sekund kasowania, jeszcze ani razu nie miałam z tym problemu. Pamiętam opisaną w tekście awarię - mocno mnie zdenerwowała, bo chociaż zawsze noszę przy sobie rezerwę w postaci biletu papierowego, to zużyłam ją rano jadąc do pracy. A jakoś żaden automat ani kioskarz nie chciał mi wydać z 50 zł, kiedy chciałam kupić bilet papierowy po południu... Napisałam do Mobiletu z pytaniem, o co chodzi - a oni na to, że to były PLANOWANE PRACE MODERNIZACYJNE. Świetnie, tylko czemu nie uprzedzili o nich? Szanujące się firmy to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: umowa z przewoźnikiem IP: *.bb.sky.com 20.06.13, 12:14 jesli wsiadam do tramwaju to umawiam się z przewoźnikiem, że on mnie przewiezie z punktu A do B a ja mu za to zapłacę. w regulaminie jest napisane, że skasowac bilet zaraz po wejściu. zatem ja wywiązuję się z umowy, bo chce zapłacić za bilet. druga strona już nie bardzo, jesli awaria systemu, niedziałający kasownik czy coś innego. nie ma mozliwości skasowania biletu przed wejściem do pojazdu, dlatego jesli jest jakiś problem pasażer bez problemu powinien wysiąść na następnym przystanku. czasy się zmieniły. są w pojazdach biletomaty, można przez komórkę kupić bilet, ale te systemy jak cała elektronika moga być wadliwe. dlaczego przepisy nie są nowelizowane, nie odnoszą się do nowej sytuacji?? w tej chwili to nie ze swojej winy pasażer jest intruzem. pierwsze to płać a dopiero potem się odwołuj. druga sprawa to zepsute kasowniki, awarie biletomatów kanarom sa na rękę. dla firmy kanarskiej lepiej jak ludzie nie kasują, dla miasta już gorzej. kto pospisał tak niekorzystne dla miasta umowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: umowa z przewoźnikiem 20.06.13, 16:30 Przewoźnik ma też odpowiadać za zrywanie przez Twój telefon połączenia z siecią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: umowa z przewoźnikiem IP: *.easynet.co.uk 20.06.13, 17:39 przewoxnik podpisal umowe z firma sprzedajaca te mobilne bilety. podroz to specyficzna sytuacja. jesli przewoxnik nie chce wypelnic swojej czesci umowy i sprzedac mi biletu to pasazer nie moze w trakcie jazy opuscic pojazdu. w polsce kazdego klienta, petenta, pasazera traktuje sie jak intruza. juz to ktos napisal dzisiaj. jak kupujesz chinskie buty, to za towar i reklamacje jest odpowiedzialny sklep w polsce, a nie producent w chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 12:15 Gość portalu: Jacek_NH napisał(a): > A już miałem się przesiadać z samochodu na komunikację miejską kupując bilet mi > esięczny....dziękuję za ten artykuł...pojeżdżę dalej swoim gratem! Opisana sytuacja dotyczy biletów elektronicznych do kasowania, a nie miesięcznych. Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem - na złość babci odmrozisz sobie uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dementia13 Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.nq.pl 20.06.13, 12:24 > na złość babci odmrozisz > sobie uszy. Ostatni raz odmroziłem sobie uszy jadąc tramwajem. W samochodzie mi się to nigdy nie zdarzyło. Gdzież tu sens w Twojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 12:33 Gość portalu: dementia13 napisał(a): > > na złość babci odmrozisz sobie uszy. > > Ostatni raz odmroziłem sobie uszy jadąc tramwajem. W samochodzie mi się to nigd > y nie zdarzyło. Gdzież tu sens w Twojej wypowiedzi? To nie było do Ciebie. Moja rada: więcej czytaj, będziesz wiedział, o co chodzi w tym powiedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dementia13 Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste IP: *.nq.pl 20.06.13, 12:57 > To nie było do Ciebie. Moja rada: więcej czytaj, będziesz wiedział, o co chodzi > w tym powiedzeniu. O, przepraszam... zapomniałem że ironię stosujemy tylko po uprzednim upewnieniu się że zostanie przez adwersarza dostrzeżona i zrozumiana. > Gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem W ogóle jakoś dbasz o czytelnictwo... słusznie, gdyż ponoć podupada. Ad meritum jednak. Nie mogę zrozumieć jaką logiką posługujesz się by człowiekowi wmawiać że podróżowanie samochodem jest dla niego gorsze ("...odmrozisz sobie uszy") niż zakup biletu okresowego naszej marnej komunikacji miejskiej i - co gorsza - korzystanie z tejże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fandorin Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.net.stream.pl 20.06.13, 12:29 Po pierwsze kontrolerzy powinni otrzymywać informację o ew. przestojach systemu informatycznego. Po drugie aplikacja powinna być napisana, żeby zakup biletu odbywał się na poziomie samej aplikacji, czyli bez połączenia z internetem (offline). Aplikacja podaje wtedy dowód wpłaty. To na wypadek problemu z logowaniem do sieci itd. Po zalogowaniu do sieci aplikacja moBilet sama dokona reszty operacji w tle (może się łączyć cyklicznie z siecią). To jest podobne rozwiązanie na kształt obecnych transkacji kartami zbliżeniowymi PayPass, gdzie transakcje są rozliczane dopiero po jakimś czasie. Po trzecie w razie gdyby komuś padła bateria w smartfonie użytkownik ma obowiązek zakupu biletu w autobusie. Przy czym w autobusie powinny być automaty z biletami. Możliwość płatności gotówką oraz kartą. Jeżeli tego nie uczyni dopiero wtedy kontroler powinien mieć prawo nałożyć na niego karę. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii syste 20.06.13, 12:33 "To powód co najmniej do anulowania kary" To powód do anulowania kary i przeprosin na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To święta prawda. 20.06.13, 12:34 „Warszawa sama zatrudnia swoich kanarów i służby miejskie mają większy wpływ na standardy ich zachowania” Wczoraj na przystanku tramwajowym w DC koło Galmoku pan kontroler wypisywał mandat parze, która nie miała ważnych biletów, ale zaproponował jej, by na czas wypełniania dokumentów schroniła się (para) za wiatą tramwająwą - w cieniu. Bardzo miły gest... Odpowiedz Link Zgłoś
zubr.z.jeczmienia To komunikacja odpowiada za stan pobierania opłat 20.06.13, 12:36 Zdecydowanie to komunikacja odpowiada za stan systemu pobierania opłat!! Natomiast w komentarzach przebija się się mocne stanowisko, że trzeba się przygotowywać na wszystkie negatywne sytuacje i że awaria systemu obciąża konsumenta. Ktoś podaje przykład, że trzeba mieć zawsze zapasowy bilet przy sobie bo wskakując do autobusu gdy widać z nim automat a okazuje się, że automat nie działa i jedzie się na gapę jest to wina pasażera. Tak nie jest. Powiem więcej, jeśli kontroler wlepia mandat gdy system pobierania opłat nie działa to jest to próba wymuszenia i powinna być ścigana sądownie analogicznie 240zł razy 80-krotność jak w przypadku 240zł do ceny biletu. Śmieszne jest, że łaskawie komunikacja anuluje karę, która była wymuszeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzw Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... IP: *.ae.krakow.pl 20.06.13, 12:39 MPK powinno poinformować pasażerów o następujących sprawach: - pasażer powinien kupić przynajmniej kilka biletów na wypadek gdyby pojazd stał w korku - pasażer powinien skasować przynajmniej 2 bilety na wypadek awarii któregoś z systemów. - pasażer powinien być gotowy na to, że w czasie największych mrozów i upałów komunikacja nie będzie działać. Dostałem karę za przejazd 130, na której długość przejazdu wynosi 16minut. Miałem bilet 15 minutowy i wsiadłem na 4 przystanku (do końca 8 minut) Oczywiście winę ponoszę ja za stanie w korku. Od tamtej pory podziękowałem komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kabanos84 Nie zdążył kupić biletu z powodu awarii systemu... 20.06.13, 12:44 Ha ha, mobilet. Dla sprytnych. Kontrola polega wyłącznie na pokazaniu ekranu z datą i godziną zakupu biletu. Nigdy nie sprawdzają tego qr-codu. (zresztą tak jak nigdy nie sprawdzają czy jest się posiadaczem biletu miesięcznego, można jechać spokojnie na pożyczonym) Co oznacza, że zrobiłem sobie identycznie wyglądającą aplikację na telefon i przed wejściem do pojazdu ustawiam sobie ekranik, z napisem iż mam bilet całodniowy :) Drugi rok jeżdżę za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Oszust, a dziennikarz (po znajomosci?) go broni IP: *.hiroshima.ocn.ne.jp 20.06.13, 13:00 Bilety z mobiletu to nie szczyt techniki. Nie bardzo wiadomo jak sa np. Sprawdzane przez Zikit u ich wydawcy, ale zasada jest prosta, kupuje sie bilet PRZED jazdą, a nie gdy widzi sie kontrolerów. A potem strzela sie focha. Gdybyś koleś kupował bilet przed wejściem do pojazdu to byś wiedział, ze musisz kupić papierowy zamiast udawać głupka przed kontrolerami. A teraz "ci źli kontrolerzy" Odpowiedz Link Zgłoś