Dodaj do ulubionych

Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty?

IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 09:28
Poprawa jakości powietrza to główne kryterium, którym będę się kierować przy wyborze prezydenta i radnych w kolejnych wyborach.
Obserwuj wątek
    • Gość: lisa Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 09:34
      Co do palenia węglem jestem nawet zgodna ale drzewo!! to chyba przesada.
      • Gość: krkrak Zakaz musi byc - tu chodzi o nasze życie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.13, 08:53
        A szczególnie o zdrowie naszych dzieci - który rodzic tego nie chce?
        • Gość: mec Re: Zakaz musi byc - tu chodzi o nasze życie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 11:09
          Ogromna liczba ciężarówek i innych smrodzących samochodów wjeżdża do miasta.Muszą mieć zakaz tu chodzi o nasze życie.Uruchomić natychmiast program -towary na meleksy -z dopłatą 50 mln rocznie
      • tymon99 Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 25.10.13, 22:10
        ale co drzewo? rośnie ci pod oknem i widok zasłania?
    • Gość: henio Oby zakaz wszedł w życie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 09:48
      Oby zakaz wszedł w życie! Za każdym razem jak myślę o krakowskim zimowym powietrzu to boję się wziąć głębszy oddech. Nie mówiąc już o nowotworach skóry. Dużo starszych osób z Krakowa i okolic ma jakieś zmiany na skórze. To nie jest normalne.
      • Gość: logik Re: co z tymi co nie mają w domach gazu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 13:53
        Wszystko fajnie tylko czy krakowscy rajcy pomyśleli o tych, którzy nie mają w swoich domach gazu, ani nawet w ulicy przy której mieszkają. Czym wtedy ogrzewać duże domy jednorodzinne ?Poza tym nie wiem co zrobią ludzie którzy zainwestowali w drogie specjalistyczne piece do spalania (zgazowywania) drewna, sam zamierzałem taki piec kupić...
        • Gość: Ty Re: co z tymi co nie mają w domach gazu ? IP: *.tktelekom.pl 03.08.13, 22:58
          Są piece olejowe, na biomasę albo elektryczne, jest wybór.

Swoją drogą, od jakiegoś czasu istnieje Mapa Smogu, gdzie można anonimowo dodawać na mapę zdjęcia "zadymiarzy": mapasmogu.orq.pl
          • Gość: logik Re: co z tymi co nie mają w domach gazu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 00:21
            Przykre, że kolega nie ma pojęcia o czym pisze, że nie wspomnę o przeczytaniu artykułu ze zrozumieniem, biomasa ma być zakazana. Mój dom jest stary instalacja elektryczna nie wytrzyma obciążenia ogrzewania na prąd. Moja sytuacja jest jeszcze o tyle skomplikowana, że szerokość działki wynosi 8 metrów (bliźniak), gdzie mam niby postawić zbiornik na lekki olej opałowy bądź płynny gaz, na drodze? Nie mam pojęcia też czy linia energetyczna jest przystosowana do dużych obciążeń (jak sąsiad spawa to u mnie mruga światło) a co gorsza mieszkam pod koniec ślepej ulicy i sąsiedzi mieszkający wcześniej powodują spadek napięcia u mnie. Zanim wszyscy zaczną strugać mądrale zastanówcie się co mają zrobić ludzie w podobnej lub gorszej sytuacji od mojej. Nie zapomnijmy też, aby miasto było dla nas a nie my dla miasta.
      • Gość: zniesmaczona Re: Oby zakaz wszedł w życie! IP: *.centertel.pl 04.08.13, 00:27
        Prognoza zanieczyszczenia powietrza dla miasta Krakowa
        sobota, 3 sierpnia 2013 r.

Jutro i pojutrze na obszarze Krakowa zanieczyszczenie powietrza ozonem może przekroczyć poziom dopuszczalny.
        Zaleca się ograniczenie przebywania na powietrzu, szczególnie przez dzieci, osoby starsze i chore na astmę, a także ograniczenie czasu uprawiania sportów i ćwiczeń na otwartym powietrzu – zwłaszcza w godzinach 11.00 – 16.00.
        Pojutrze na obszarze Krakowa zanieczyszczenie powietrza pyłem PM10 może przekroczyć poziom dopuszczalny.
        Nie należy przebywać na otwartym powietrzu zbyt długo. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych oraz chorych na astmę, choroby alergiczne skóry, oczu i choroby krążenia.
        Wczoraj zanieczyszczenie powietrza pyłem PM10 przekroczyło poziom dopuszczalny na stacjach pomiarowych: Kraków, ul. Bulwarowa.
        ----------------------------------------------------------------------
        Od roku dostaje mailowo informacje alarmowe o wszelkich zanieczyszczeniach, ktore przekraczaja normy i zapewniam, ze od maja do pazdziernika powietrze tez nie jest czyste. Ja obstawiam samochody a piece dopiero w drugiej kolejnosci. A poza tym miasto zostalo tak gesto zabudowane, ze przewiewu wogole nie ma.
        • Gość: xyz Re: Oby zakaz wszedł w życie! IP: 185.4.215.* 04.08.13, 12:39
          Najwyraźniej przebywałaś na powietrzu z byt długo.
    • Gość: tomm Antysmog! IP: *.xdsl.centertel.pl 03.08.13, 09:49
      Niech wreszcie ten morderca wyniesie się z Krakowa! Nienawidzę smogu. Krakowskie powietrze jest okropne. Wszyscy moi znajomi spoza Krakowa na niego narzekają. Jak tu przyjeżdżają od razu zaczynają się źle czuć. To bardzo niekorzystne dla miasta.
    • gieekaa Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? 03.08.13, 10:05
      Czy są jakieś wiarygodne badania że za zimowy smog w Krakowie odpowiadają piece opalane węglem? Tak się zastanawiam czy wprowadzenie tego zakazu nie jest spowodowane tym że władze miasta chcą być w czymś najlepsze. W tym przypadku chcą być pierwsze w Polsce. Nie mamy sukcesów, nie mamy się czym chwalić to wprowadzimy coś czego jeszcze nie ma w Polsce. Będzie o nas głośno. Będzie co wpisać w sukcesy przy następnych wyborach.
      • Gość: henio Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 10:46
        Póki co, Kraków jest ostatni w rankingu polskich miast pod względem czystości powietrza.

Jeśli chodzi o związek węgla z zanieczyszczeniem powietrza, to wystarczy pogooglać "źródła PM10 kraków". Średniorocznie dużym źródłem jest pył z dróg. Arcelor MIttal dokłada się 15% w okolicach Nowej Huty. Za wzrost w okresie zimowym odpowiedzialne jest ogrzewanie węglem.
        • gieekaa Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 11:07
          Gość portalu: henio napisał(a):

> Za wzrost w okresie zimowym odpowiedzialne jest ogrzewanie węglem.

Zapylenie wzrosło znacznie w ostatnich latach. Rozumiem że jest jakaś zależność pomiędzy sprzedażą węgla w Krakowie a tym wzrostem, którą można sprawdzić? Np. że w ostatnich 5 latach sprzedaż węgla wzrosła o 15% (nie wiem czy o tyle wzrosła i czy w ogóle) i w tym czasie zapylenie wzrosło tez o 15%. Są dostępne gdzieś takie dane porównawcze? Sprawdziłem i średnie temperatury dla stycznia w ostatnich 4 latach rosły. Podobnie z temperaturami grudnia. Luty prawie się nie zmieniał oprócz tego roku gdzie średnia była wyższa o 10 st. od lat poprzednich. Jeśli średnie temperatury rosły to znaczy że było coraz cieplej a to jak nakazuje logika oznaczało mniejsze zużycie węgla do ogrzewania. Jeśli mniej spalano węgla to jak to możliwe że z jego powodu rosło zapylenie w Krakowie?

• tymon99 Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 15:02
            trzeba by jeszcze sprawdzić jakość sprzedawanego węgla, a z tym jest ostanio b. źle.
      • Gość: ArT Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: 195.150.70.* 03.08.13, 11:36
        Również się nad tym zastanawiam. Dodam jeszcze, że śledzę od ponad roku stronę www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-prognozaMalopolski/Malopolska/Strony/default.aspx gdzie jest mapka stężeń zanieczyszczeń. Kraków w zimie tonie w powietrzu bardzo złej jakości. Niemalże cała mapka jest czerwona. Zakaz ma sens jak jakby w całej Małopolsce i na śląsku obowiązywał. Nie podoba mi się to wszystko, bo w Krakowie będą gnębić ludzi wyższymi opłatami, remontami, wymianami, a wszyscy pozostali wokoło Krakowa dalej będą truć. Te całe zakazy w Krakowie dadzą tyle efektu co splunięcie araba na Saharze. Oprotestuję to z samej idei.
        • head_up Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 13:35
          To tylko kroczek do przodu:
          - kompletnie nie dotyka się problemu zanieczyszczeń z silników aut.
          - brudne powietrze z okolicznych powiatów będzie w zimie nadal napływać.

Skoro dzisiaj, przy +30C jakoś powietrza jest tylko dostateczna, a za 2 dni będzie zła - co to ma wspólnego z sezonem grzewczym i węglem?

Drodzy mieszkańcy - chcecie mieć czyste powietrze - wyprowadźcie się z Krakowa, bo póki co te zanieczyszczenia będa tylko narastać.
          • tymon99 Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 23:29
            lepiej zrobić kroczek do przodu, czy dreptać w miejscu?
      • Gość: lkr666 Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 18:13
        No i bardzo dobrze, niech będą pierwsi. Chociaż i tak są mocno spóźnieni.
    • wyprostowany_banan napiszę tak 03.08.13, 10:23
      debile polityczni porównują zarobki bogatych krajów do nędzy Polskich niewolników okradanych przez mafie polityczno biznesowe, gratuluje pomysłu, polityk to z zasady debil
    • Gość: czarna Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 03.08.13, 10:34
      Węgieljest największym winowajćą,zgoda, ale w krakowie zabudowano tzw. korytarze powietrzne .Za komuny bardzo pilnowano tego ,ale od długiego czasu nikt tego nie bierze pod uwagę. Miasto zostało zabudowane w bezmyślny sposób i te ciągi też.Nie ma przewiewu nie ma wiatrów.Przedtem halny wiał też w Krakowie ,teraz nie , byłysilne wiatry które przewiewały krakow.Obecnie wszystko stoi w miejcsu.Połozenie w niecce też ma swoje znaczenie.Natomiast zakaz palenia drewnemto chyba d€za przesada.Tu się nie da życ ,to najbardziej nieprzyjazne miasto dla swoich własnych mieszkańców
      .
      • wyprostowany_banan Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 12:27
        idiotyczne bezmyślne planowanie przez głąba politycznego i takie są skutki o łapówach nie wspomnę
    • Gość: Gdy Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.230.88.2.lubocka.net 03.08.13, 10:35
      Jak zawsze świetny pomysł . Może wodóle nicym nieogrzewać .Panie majchrowski jużna pana nie głosuje!!! A drogi dziurawei wszędzie smród i dziadowsto . Weście się do robotynieroby .
    • wandazhuty K-w należy przenieść 03.08.13, 10:47
      gdzieś wyżej. W hindukusz albo choćby Tybet. Na początek Kurię!
    • Gość: PUMA A śmieci? IP: *.pools.arcor-ip.net 03.08.13, 11:03
      Jak to dobrze, że nie wprowadza się zakazu palenia śmieciami. Skorzystają na tym mieszkańcy...oraz KHK i jego budowana ekospalarnia .-P

A tak serio, to już widzę miny tych , którzy wywalili kilkadziesiąt tysięcy na kominki i mają to zapisane w projektach budowlanych klepniętych przez UAB. Dziwi też, że nie wprowadzono zakazu wjazdu diesli poniżej EURO-4 czy ogólnych ograniczeń ruchu w centrum.
      • Gość: asdf Re: A śmieci? IP: *.60.citypartner.pl 03.08.13, 21:36
        Dokładnie. Przecież tlenki azotu i siarki to sprawka diesli.
        Rozumiem dostawczaki skoro muszą, ale posiadanie rakotwórczych diesli w mieście powinno być obciążone dodatkową opłatą. Do tego to wycinanie filtrów cząstek stałych.
    • Gość: Chl Głupota nie ma granic IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.13, 11:18
      Głupota nie ma granic. Nawet dziecko wie, że największym czynnikiem jest smogu jest spalanie śmieci. Które już jest zakazane, ale nikt tego nie kontroluje. Z kolei nie jest trudne poczytanie o nowych technologiach węglowych (np. spalanie dolne), które są często ekologiczniejsze od gazu. Nie będzie więc można użyć nowoczesnych, oszczędnych technologii węglowych, ale na spalanie śmieci przyzwolenie pozostanie. Oczywiście urzędasy i Majchrowski będą dumni, ludzie stracą po kilkadziesiąt tysięcy złotych a smog pozostanie.
      • tymon99 Re: Głupota nie ma granic 03.08.13, 16:38
        spalanie śmieci odbywa się w domowych paleniskach na paliwo stałe.
    • Gość: gosc Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 11:21
      Zakaz palenia drzewem w kominach, chyba popieprzyło tych chorych radnych !!
    • Gość: pigwa Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 11:26
      oczywiście że spalanie gazu jest lepsze niż węgla, ale spalanie zostanie i tak spalaniem. Powinno się postawić elektrownię atomową i ciepłem ogrzewać miasto. Wtedy będzie czysto i zdrowo
    • Gość: anka Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 11:26
      Oby ten zakaz wszedł jak najszybciej - to powinno być zrobione już dobrych parę lat temu. Coraz więcej ludzi funduje sobie piece węglowe, w których spalają śmieci. Drewno - skoro też truje to jaki jest argument za spalaniem go w mieście? Poza tym, że włodarze zapewne lubią romantyczne wieczory przy kominku ;)
    • Gość: jnsdci Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.net.stream.pl 03.08.13, 11:29
      węgiel won - tak!
      dopłaty dla tych, których taka zmiana kopnie w portfel - tak!
      ale dlaczego do jasnej anielki nie mogę sobie posiedzieć przy kominku w zimny dzień????? kogoś to udusi? ile jest tych kominków w Krakowie, mam wrażenie że nie aż tak dużo....
      • Gość: Kura Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 21:17
        Bo jak wszyscy będą chcieli tak jak Ty, to problem zostanie jaki był, albo większy... nawet bez węgla
    • Gość: p Papierosy trują bardziej!!! IP: *.183.250.3.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.08.13, 11:37
      Ja postuluję zakaz palenia papierosów!!! są kilkaset bardziej rakotwórcze niż drewno i śmierdzą!!!
    • hrabia_wronski Zabronmy palenia czymkolwiek ! 03.08.13, 11:56
      Doplaty dla mieszkancow da Putin ...
      • gugcia0 calkowicie popieram zakaz palenia weglem i drewnem 03.08.13, 12:16
        mam astme od dziecka,mieszkalem w latach 60 kolo placu Inwalidow,tam pali sie do dzis w wiekszosci w piecach,teraz mieszkam na gorze,kolo cmentarza Batowice,jest tam troche lepsze powietrze,bo troche wieje od pol,ale zawiewa tez dym od wsi,jednak jak jade na dol,do centrum,Kleparz,Aleje to czasami jest o 11 przed poludniem ciemno od smogu i wlaczam swiatla p-mgielne,naprawde,a okna w aucie nie otwieram,dramat,kaszle cala zime pomimo lekow,ciotka w Katowicach mieszka naprzeciwko Banku ING i ma duzo lepsze powietrze-na Slasku!!!Ten zakaz powinien byc wprowadzony nawet za 3 lata,nie za 5 lat,przez 3 lata mozna spokojnie wymienic piece na inne typy ogrzewania,fachowcow masa,bo nic sie w Polsce ani na Zachodzie nie buduje,roznych systemow na gaz,na LPG,na olej,na prad do wyboru,do koloru,kasa unijna i miejska jest-o co chodzi,ruszac do roboty!A co do rachunkow to niech ludzie nie przesadzaja-placili dotad za kilka ton wegla,drewno do podpalki,transport,wywoz popiolu,to tez byly koszty,nowoczesne ogrzewanie bedzie ich kosztowac ok.30% wiecej i tyle,zreszta masa ludzi starych,roznych samotnikow z mieszkaniami z przydzialu w PRL nie musi mieszkac samotnie na 100 m2,mozna sie zamienic na mniejsze,miasto powinno to teraz ulatwic-zrobic na kilka lat w centrum biuro zamiany mieszkan aby ci,ktorych nie bedzie stac na ogrzanie 100m2 lub wiecej mogli sie zamienic.Doplaty powinny byc tylko dla najbiedniejszych ale tez nie na zasadzie,ze 1 czy 2 osoby mieszka w 4 pokojach i wymaga doplat na full ogrzewanie,powinna byc doplata do jakiegos metrazu na 1 osobe,nie znam przepisow ale sa normy.Trudno uznac za sprawiedliwe aby miasto doplacalo jakiemus straszemu panu czy pani czy malzenstwu do ogrzania 100 czy 120 metrowych mieszkan w centrum w calosci,inni ludzie musza mieszkac w 32 m2,bloki, i nikt im nie doplaca,a oplaty spoldzielcze ida stale w gore i to ostro,u mnie w bloku oplaty za 70 m2 poszly od 2000 roku z 380 zl na 700 zl ! i nikt mi nic nie doplaca, a sytuacje mam trudna.Jestem za zakazem palenia weglem i drewnem i za bardzo ograniczona pomoca do rachunkow.
        • gieekaa Re: calkowicie popieram zakaz palenia weglem i dr 03.08.13, 12:27
          gugcia0 napisał:

> jednak jak jade na dol,do centrum,Kleparz,Aleje to czasami jest o 11 przed
          > poludniem ciemno od smogu i wlaczam swiatla p-mgielne,naprawde,a okna w aucie n
          > ie otwieram,dramat,

Jeżdżąc samochodem przyczyniasz się do tego smogu. To tak na marginesie :)
          • Gość: asdf Re: calkowicie popieram zakaz palenia weglem i dr IP: *.60.citypartner.pl 03.08.13, 21:34
            To zależy czy ma diesla czy nie. Powinni wprowadzić zakaz jazdy osobowymi dieslami, solić porządne kary tym co wycinają DPFy.
            Auta na LPG preferowane jako najmniej szkodliwe. Do tego EGZEKWOWAĆ zakaz palenia śmieciami, do tego wystarczy kontrolować sprzedaż węgla i wystarczy. Nie będzie smogu.
            • Gość: zielony Re: calkowicie popieram zakaz palenia weglem i dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 08:28
              Auta na benzynę i nowoczesne diesle produkują w zasadzie tyle samo pyłów. Diesle bez DPF są gorsze bo produkują sadzę. Do tego wszystkie diesle produkują toksyczny tlenek azotu z powodu wyższej temperatury spalania.

Auta z wyciętym DPFem powinny być zatrzymywane na przeglądzie technicznym.
        • Gość: Ręce opadły Re: calkowicie popieram zakaz palenia weglem i dr IP: 195.150.70.* 03.08.13, 12:32
          30% więcej i tyle? Widać, że jesteś blokowcem. Nie masz widać pojęcia o starym budownictwie. O ogromie inwestycji jaka czeka ludzi, którzy w czasach kiedy nic nie można było kupić musieli zakładać rury do małych domów takie jak teraz stosuje się na dziesięciopiętrowe bloki. Wymienisz tylko piec i zostawisz takie rury? 30% więcej na rachunkach? Śmiech.

W ogóle to lepiej wyprowadź się się ze swojego mieszkania i a najlepiej wynieś się z Krakowa jak ci się tu nie podoba. Zamień się z kimś na śląsku skoro jest tam tak dobrze. Sory, ale człowieku ale są to niemalże twoje słowa...
          • gugcia0 do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog mi 03.08.13, 14:08
            sie nie podoba,to dwie rozne sprawy.Na Slask sie nie przeniose,bo urodzilem sie w Krakowie,tu zyje,tu studiowalem,w miescie jest ulica imienia mojego dziadka.Twoje myslenie jest dziwne-jezeli w Londynie,Dublinie,w roznych niemieckich miastach mozna bylo zrobic taki zakaz i ludzie zyja tam zdrowiej, to i w Krakowie bedzie sie zylo zdrowiej.Trudno aby 850 tysiecy mieszkancow miasta bylo zatruwane przez 30 tysiecy rodzin,gdzie sa piece.Do tego pamietajmy,ze wiadomosc o smogu i zagrozeniu zdrowia rozniosla sie juz po swiecie i np.wielu Niemcow w RFN pyta mnie czy jest rzeczywiscie tak zle,bo oni wiedza ,ze mieszkam w Krakowie i tez chcieliby przyjechac.Ten smog moze kosztowac miasto wiecej z utraty masy turystow niz koszty przerobki ogrzewania w 30 tys domow.Koszty sa naturalnie jeszcze duzo wieksze gdy choruja tysiace Krakowian,nie ida do pracy,niszcza sie zabytki-nasz kapital na pokolenia.Nie ma zadnych argumentow aby zatrzymac zmiany,zakaz musi byc jak najszybciej.Piszesz o jakis rurach w domach-po pierwsze jezeli sa z czasow PRL (gdy nic nie bylo) to sie juz mocno zuzyly i sa czesto do wymiany na nowoczesne,po drugie-miasto ma sie dokladac do zmiany ogrzewania,po trzecie swiat idzie do przodu i z powodu brakow w PRL nie mozemy dzis w XXI wieku dusic sie dymem.Niestety-tak jak zmieniamy auta,sprzet AGD,zarowki,dachy,itd na nowsze,oszczedne,sprawne,bezpieczne,tak musimy tez robic z budynkami i piecami na wegiel.Bloki sa zreszta tez stale modernizowane,docieplane,zmieniane sa dachy,okna,bramy,systemy CO,robione sa komputery reagujace na temperature,itd.,w blokach tez dokonujemy modernizacji i to bez doplat od miasta,wylacznie z wlasnych funduszy remontowych,na ktore skladaja sie mieszkancy.Takie jest zycie-nie da sie przezyc zycia w jednym niezmiennym stanie,z jednym piecem na wegiel,z jednym autem,z ta sama lodowka na 60 lat,prawda? Zmiany sa konieczne,a szczegolnie gdy realnie zagrazaja zdrowiu dzieci,doroslych i turystow.Tu nie ma dyskusji,to nie jest kwestia czy klasc kostke brukowa w 2 czy 3 kolorach.
            • Gość: p Re: do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog IP: *.183.250.3.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.08.13, 15:25
              miasto ma dokładać? a z czego? cała wolna kasa pójdzie na budowę torowiska w pewien ciekawy rejon krakowa...
              • Gość: asdf Re: do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog IP: *.60.citypartner.pl 03.08.13, 21:38
                No nie gadaj że M. znowu sobie kładzie kolejne tory na Płaszów i KSW.
                Wiedziałem, że planują w tamtym rejonie jakąś bzdurną estakadę, ale żeby tory?
                Jakby nie było rejonów Krakowa które mają gorszą komunikację.
            • Gość: joankb Re: do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog IP: *.free.aero2.net.pl 03.08.13, 15:41
              Jednym słowem - biedniejszym mówisz "wypie...ć".
              Czy widziałeś/aś kiedyś plan Krakowa? Do którego przyłączono wiele okolicznych wsi? I nie ma w nich ŻADNEJ infrastruktury? Nie ma miejskiego ciepła, nie ma gazu, prądu jest tyle co na parę żarówek?
              Będę palić węglem, dopóki mnie takie gugcie na taczkach nie wywiozą - proponuję osobiście.
              Nie mam alternatywy.
            • Gość: Ręce opadły Re: do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog IP: 195.150.70.* 03.08.13, 16:44
              I widzisz, łatwo jest napisać żeby ktoś wyprowadził się ze swojego mieszkania, gdzie może spędził niezmienne całe życie używając jednego kafelkowego pieca. Gdyby tak samemu stanąć w takiej sytuacji to jednak coś zaczyna boleć prawda? Twoja propozycja po prostu wydała mi się nieludzka.

Kwestia porównywania Krakowa do Londynu to ewidentnie kupowanie durnoty jaką sprzedaje Lutosmka z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Powiedz mi... jaki jest sens porównywania Opla Corsy do Porsche Panamera ? Tak samo porównywanie Londynu do Krakowa. Fakt, że 1950r w Londynie wprowadzono zakaz palenia węglem. Tyle, że tam mieszkało wówczas ok. 8 733 000 mieszkańców. Kraków liczy sobie... ile? niespełna 760 000 mieszkańców? Mało tego! Uważam, że w Krakowie mimo, że jest te 30k palenisk węglowych to te paleniska w stosunkowo niedużym stopniu wpływają na stan krakowskiego powietrza. Podstawa dlaczego tak sądzę? Większość danych jest od ręki www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-prognozaMalopolski/Malopolska/Strony/default.aspx , 213.17.128.227/iseo/ , powietrze.gios.gov.pl/ Jak codziennie w zimie będziesz tam zaglądać przekonasz się, że całe Województwo tonie w powietrzu "Bardzo złej jakości". Wnioskuję: to nie Kraków jest źródłem zanieczyszczeń. To Kraków tonie w zanieczyszczeniach. Dlaczego więc Krakowianie, szczególnie ci biedniejsi mają ponosić koszty rzekomej naprawy złego stanu powietrza? Krakowianie muszą oddychać tym syfem ze wszystkich okolicznych wsi, chorują ci bogaci i ci biedni co te piece mają. Wpływ ma też geografia, bo Kraków się nie przewietrza i architektura, ale na to nie poradzi się już nic. To prawda - przez samochody, paleniska Kraków dokłada do tego, ale to nie jest moim zdaniem główna przyczyna. I to mnie boli. Łatwo napisać "Węgiel Won!" ale ile to da jak wszystkie wsie będą dalej kopcić?, ba! śmieci palić?

Ostatecznie jestem do tej akcji negatywnie nastawiony ponieważ uważam, że albo ci którzy tą akcję wszczęli nie znają nie na tym w ogóle, albo prowadzą jakieś lobby. Jestem o tym tym bardziej przekonany jak czytam wypowiedzi krakowskich radnych, że likwidacja pieców w Krakowie nie pomoże, bo zakaz trzeba by wprowadzić co najmniej w całej Małopolsce. I ja się z nimi zgadzam sic! To, że za pięć lat zakażą palić paliw stałych i trzeba będzie się obawiać, że jak zapalisz sobie w kominku to policja zapuka do twych drzwi. Mandat za palenie w kominku ijeszcze kara... milion złotych, bo skąd drewno do kominka? Ścięte z lasu pewno...

Jestem zdecydowanie za działaniami poprawy powietrza, ale nie tylko w Krakowie i w sposób zorganizowany w całej Małopolsce. Jestem za zakazem instalowania pieców węglowych w nowych budynkach i dążenia Państwa do zapewnienia taniego ogrzewania - taniego gazu, a piece węglowe, śmierdzące, brudne i nieekologiczne same znikną. Wyrażam stanowczy sprzeciw wobec Lutomskiej, która podżega ludzi przeciw sobie, bo np. bębni na prawo i lewo, że skoro Londyn pozbył się pieców to Kraków też musi i przekazuje dane w taki sposób, że głównymi winowajcami są ludzie biedniejsi mający piece na paliwa stałe.
              • Gość: lkr666 Re: do rece opadly:w Krakowie mi sie podoba,smog IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 18:25
                Od czegoś trzeba zacząć. Najlepiej od siebie.
              • gugcia0 do rece opadly-oczywiscie,ze jeszce lepiej byloby 03.08.13, 18:44
                aby zakazac palic w piecach w okolicznych wsiach,gdzie jest dostep do gazu,np.Zielonki,Wegrzce sa tak samo "zasmogowane" jak Krakow,mam dom za Korzkwia,na wysokosci Maszyc,15 km od Krakowa,tam jest pierwsza duza gora i stamtad widac dokladnie dokad smog dochodzi-siega do Giebultowa,Trojanowic.Tyle,ze to jest sprawa rad owych gmin,moze tez dojda do podobnych wnioskow jak w Krakowie i przestana sie dusic dymem,u nich sytuacja jest rownie zla i swoim dymem beda dokladac sie do gorszego stanu powietrza nawet po likwidacji piecow w Krakowie.Jednak to Krakow ma najwiecej piecow,najgorsze przekroczenia,do 600% w zimie,najwieksze mozliwosci finansowe i sile przebicia do zdobycia srodkow unijnych,centralnych krajowych i mozliwosc stworzenia calego systemu przerabiania ogrzewania,itd.Od czegos trzeba zaczac,po Krakowie moze zakaz wprowadza sasiednie gminy,dla wiekszosci ludzi tam nie byloby to problemem,bo znacznie wzrosla skala ich zamoznosci przez masowa sprzedaz dzialek budowlanych.W osciennych gminach jest b. malo ludzi biednych,do sum uzyskanych z dzialek dokladaja sie stale doplaty unijne do ziemi oraz liczne programy unijne dla rolnikow.W tych gminach jest tez prawie wszedzie dostep do gazu.

Teraz co do moich propozycji zamiany mieszkan na mniejsze,ktore wg.Ciebie sa nieludzkie.Nie widze w tym nic strasznego aby ktos zamienil sie ( z zyskiem,bo dostanie doplate za wieksza powierzchnie od nabywcy) na mniejsze mieszkanie,gdzie koszty beda dostosowane do jego mozliwosci.Na calym swiecie tak sie robi,obywatele innych panstw zmieniaja mieszkania,domy,kilka razy w zyciu zaleznie od potrzeb,od miejsca pracy,od sytuacji finansowej,nie jest to nigdzie postrzegane jako nieludzkie.Mieszkanie nie jest jakims sanktuarium,jest dobrem takim jak kazde inne,np.auto,ktore tez zmieniamy zaleznie od potrzeb.Ja zmienilem juz w Krakowie 3 razy miejsce pobytu w czasie mojego 50 letniego zycia,zmienialem mieszkania zaleznie od potrzeb i mozliwosci.Moja mama mieszka w 32m2 gdyz jej emerytura pozwala wylacznie na utrzymanie takiej powierzchni,nie ma pretensji o to ,ze nie mieszka sama w 100m2.W Polsce, jest to tradycja przydzialow z PRL,uznaje sie,ze mieszkanie ma sie jedno na cale zycie,nikt nigdy go nie zmienia,kto proponuje zamiany w celu optymalizacji kosztow utrzymania lokum jest nieludzki.To jest zupelnie dziwaczne podejscie-nikt w swiecie nie traktuje tak miejsca,w ktorym mieszka.PRL siedzi jeszcze mocno w glowach.
    • pup-ina Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? 03.08.13, 11:58
      Ciekawe czy prezydent wybuli każdemu 15 tys .zł na założenie co/tyle kosztowało mnie założenie w tym roku w 43 mtr. mieszkaniu/.Niech gminy zaczną zakładac w budynkach co a nie przepieprzac pieniądze na durne inwestycje....Budujcie więc wiezienia no bo co zrobicie z tymi którzy będą palic.BOGACI na pewno nie palą .....zwrot od gminy za założenie co to max.2 tys.zł......
    • Gość: xyz Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.free.aero2.net.pl 03.08.13, 12:04
      Problem można rozwiązać nadzwyczaj prosto. Wystarczy wszystkie mieszkania podłączyć do miejskiej sieci ciepłowniczej. Dlaczego tego oczywistego rozwiązania władze nie proponują. Wiadomo, nie wpadnie wówczas kasa do ich kieszeni i kieszeni ich kolesi. Zgadzam się z autorem komentarza, który sugeruje, że to towarzystwo należało by normalnie rozwalić. Przecież to, co proponują to przestępstwo, a przestępców należy eliminować.
      • Gość: p Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: *.183.250.3.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.08.13, 15:52
        miejska sieć nie obejmuje sporej części krakowa, w większości tej gdzie pali się węglem. I nigdy tam nie dojdzie, kasę należy przeznaczyć na bezpośrednie połączenie tramwajem Kurdwanowa, Bieżanowa i Prokocimia z Zabłociem, ograniczając połączenie z centrum krakowa. Po co?
        • Gość: xyz Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: 93.154.129.* 03.08.13, 16:03
          Do mnie sieć ciepłownicza od dwudziestu lat ma kilkanaście metrów i jakoś dotrzeć nie może, bo korzyść z tego mieli by okoliczni mieszkańcy a nie zarządcy miasta.
      • 7ogamihcra Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 03.08.13, 19:14
        W MPEC-cu też palą węgłem, więc sieć ciepłownicza będzie po tej uchwale nielegalna..niejako zejdzie do podziemia.
    • Gość: palacz Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.13, 12:54
      Czy Łęg tez zostanie przerobiony na gaz, a elektrownia w Skawinie. Czy zamkniemy hutę? cementownię, Czy bedzie wolno grilować?

Putinowscy agenci uzalezniają nas od rosyjskiego gazu.
      Za kilkanascie lat bedziemy uzaleznieni gospodarczo od Rosji bardziej niż za czasów komuny.

• 1234qwerty Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? 03.08.13, 13:13
      Może jak mamy stosować wytyczne Unii Europejskiej to może we wszystkich dziedzinach bo poki co to stosujemy te które walą w tyłek normalnych ludzi a jak trzeba dać to jakoś takoś tych wytycznych nie stosujemy. Najprościej wprowadzić zakaz czy to palenia węglem, czy zakaz wjazdu czy postoju. No i co dalej oszołomy co dalej. Ludzie sobie jak zwykle poradzą ale w tym przypadku mogą sobie nie poradzić. Czy do was dociera ogrom prac jakie trzeba wykonać by przejść na ogrzewanie C.O gazem czy drogą en. elektryczną. Kto poniesie gigantyczne koszty tej operacji bo o dopłatach dla ubogich mieszkańców już nie mówię. Najprościej rzucić nośne hasełko pod publiczkę. Oczywiście to trzeba zrobić tylko nie zaczynajmy na wariata.
      • jacekes1 Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty 04.08.13, 08:56
        Wszystkie wymogi unijne jak najbardziej tak, ale w pakiecie z płacami na takim samym poziomie. Pięć lat wystarczy na dostosowanie?
    • Gość: komentator Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.13, 13:15
      Proponuję żeby radni wprowadzili ustawę zakazującą temperatur poniżej 20 stopni oraz nakazującą zmianę klimatu w Krakowie na sródziemnomorski.
      Taka ustawa na pewno znajdzie wielu zwolenników i pomoże w następnych wyborach znaleźć się znowu w radzie.
      :)
    • adamm5 Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty? 03.08.13, 13:15
      Ciekawe czy to efekt działania lobby PGNiG, czy Gazpromu? W każdym razie dlaczego z naszych podatków mają być dopłaty do droższego paliwa, a też z naszych podatków mają być finansowane zasiłki dla bezrobotnych górników, którzy stracą pracę? To antygospodarcza i antypolska inicjatywa!
      Ekolodzy na postępową gilotynę za szkodzenie krajowi i ludziom!!
      • Gość: xyz Re: Wprowadzą zakaz palenia węglem. Będą protesty IP: *.free.aero2.net.pl 03.08.13, 13:31
        Zgadzam się. Znacznie taniej wyniosłoby doprowadzenie ciepła z sieci miejskiej w miejsce wszystkich tych pieców, ale to z wiadomych powodów komuś nie pasuje.
        Co do górników, to nie zarabiają na siebie. Na hałdach zalega 9 milionów ton węglę, który się nie sprzedaje. Za drogi. W miejsce polskiego węgla wchodzi węgiel chiński tańszy, z za oceanu. Opłaca się. Górnicy mają jednak zarobki na poziomie wynagrodzenia przeciętnego, tj. około 3600 zł, skrócony okres pracy do emerytury, a emeryturkę w wysokości 100% zarobków. Pytam za co. Ktoś przecież za to płaci. W tym kontekście dopłacanie do ogrzewania osobom przymusowo pozbawionym pieców jest drobnym wydatkiem. Zaś podłączenie ich do sieci miejskiej jeszcze mniejszym. No cóż jednak na przekręcie z piecami ktoś musi sporo zarobić. Zobaczymy jakie będzie wówczas PM10. Jeśli niewiele się obniży, to kto za to beknie, pewnie nie będzie winnych a kasa i tak przekręcona. Kominki opalane drewnem mogą funkcjonować u nowobogackich chociaż emitują więcej PM10 niż piece . U biednych staruchów piece opalane drewnem już nie.
        • teczowa-szmata Ale Bogdanak i Silesia zarbiają na siebie. 03.08.13, 13:48

• Gość: weglokop Re: Ale Bogdanak i Silesia zarbiają na siebie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 01:19
            niebawem się okaże czy zarabiają. Chiński węgiel jest tańszy i bardziej kaloryczny.
    • Gość: krandan popieram, bo nie chcę się dusić w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.13, 13:38
      a tak przy okazji - dlaczego bogacze palący drewnem w kominkach mieliby mieć prawo do trucia krakowian, a ludzie palący węglem nie?
      • Gość: propozycja Re: popieram, bo nie chcę się dusić w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.13, 13:59
        Mi się zapach dymu z drewna podoba ale rozumiem, że komuś może przeszkadzać. Skoro bogacze mają kominki to może wprowadzić nakaz zamontowania filtrów, żeby spaliny opuszczające komin miały odpowiednią czystość.
    • teczowa-szmata Kraków leży w dołku 03.08.13, 13:40
      i nic mu nie pomoże, a smieci dalej ludzie będą palić w piecach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka