Dodaj do ulubionych

Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto pr...

11.08.13, 09:53
czas budować metro. Potrwa to z 50 lat. Ktoś pamięta K-w sprzed 50 lat, kiedy łaziło sie przez ulice w poprzek?
Obserwuj wątek
    • Gość: joka Potrzebna nam rowerostrada IP: *.internetia.net.pl 11.08.13, 11:06
      Nie wąskie ścieżki przypięte do ulic, które co chwilę się urywają, przeplatają z jezdnią, z chodnikami itp, a odrębna szeroka droga tylko dla rowerów. Bądźmy pierwsi w Polsce.
      Jestem pewien że gdyby była taka bezpieczna wygodna rowerostrada np. z Huty do Śródmieścia to znacznie więcej osób decydowałoby się na rower
    • Gość: thq Wszystkie nowo budowane IP: 79.141.161.* 11.08.13, 11:18
      Wszystkie nowo budowane odcinki powinny być tak oznakowane jak na tym zdjęciu!
      • Gość: wini Re: Wszystkie nowo budowane IP: 195.150.224.* 11.08.13, 11:37
        Gość portalu: thq napisał(a):

> Wszystkie nowo budowane odcinki powinny być tak oznakowane jak na tym zdjęciu!

Łbem się w ścianę walnij, do jazdy rowerem jest JEZDNIA nie chodnik! Jak się boisz jeździć na rowerze to albo się naucz albo na niego nie wsiadaj, bo potem przez takich tępych chodnikowców muszę się tłumaczyć że rowerzyści to wcale nie banda idiotów

A list Adama pokazuje że się skupia w tym kraju na pierdołach typu słup na DDR (co jest irytujące ale nie kluczowe) a ważne sprawy jak Mogilska czy Wielicka przeciekają przez ręce
        • Gość: thq Re: Wszystkie nowo budowane IP: 79.141.161.* 11.08.13, 12:22
          >Łbem się w ścianę walnij, do jazdy rowerem jest JEZDNIA nie chodnik! Jak się boisz jeździć na >rowerze to albo się naucz albo na niego nie wsiadaj, bo potem przez takich tępych >
          >chodnikowców muszę się tłumaczyć że rowerzyści to wcale nie banda idiotów

Tępy to raczej jesteś ty. Nie masz prawa jazdy, prawda? Jeśli masz to odśwież sobie może lekturę znaków - popieram takie oznakowanie właśnie dlatego, że NIE MUSZĘ jechać takim odcinkiem tylko mogę i jadę jezdnią!!
        • Gość: miki Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.internetia.net.pl 11.08.13, 12:23
          Sam się stuknij. jazda rowerem w mieście ma być bezpieczna, a nie ma być sportem ekstremalnym...
          A prawda jest taka, czy ci się podoba czy nie, że rowerzysta na ulicy jest 100 razy większym utrudnieniem dla innych korzystających niż ten na chodniku
          • Gość: wini Re: Wszystkie nowo budowane IP: 195.150.224.* 11.08.13, 13:19
            Gość portalu: miki napisał(a):

> Sam się stuknij. jazda rowerem w mieście ma być bezpieczna, a nie ma być sporte
            > m ekstremalnym...
            > A prawda jest taka, czy ci się podoba czy nie, że rowerzysta na ulicy jest 100
            > razy większym utrudnieniem dla innych korzystających niż ten na chodniku

Wybudujmy wszędzie drogi z vmax=90km/h a rowerzystów zastraszmy i wygońmy na chodniki na pewno się zrobi od tego bezpieczniej. A jak ci rowerzysta "utrudnia" to widać prowadzić samochodu nie umiesz więc oddaj praw jazdy zanim komuś krzywdę zrobisz
            • Gość: (.)(.) Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.beskidmedia.pl 11.08.13, 15:09
              rowerzysta to chwast na drodze. zaden milosnik pedalow, ktory nie doklada sie do budowy drog, nie powinien miec prawa ich uzytkowania
              • Gość: hahahah Re: Wszystkie nowo budowane IP: 79.141.165.* 11.08.13, 15:44
                > rowerzysta to chwast na drodze. zaden milosnik pedalow, ktory nie doklada sie d
                > o budowy drog, nie powinien miec prawa ich uzytkowania

piesi powinni przeskakiwać z jednej strony ulicy na drugą, zamiast zużywać przejścia i pasy!!!111oneoneone
                Buhahahah :) Jesteś trollem czy tylko idiotą?
              • Gość: mojepodatki Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.221.173.228.reserved.voxility.com 11.08.13, 15:58
                zaden milosnik pedalow, ktory nie doklada sie do budowy drog, nie powinien miec prawa ich uzytkowania

To rowerzyści w Polsce są zwolnieni z podatków? Gdzie mogę wypełnić odpowiedni wniosek? Kupię specjalnie jeszcze dziś rower - zwróci się w pierwszym miesiącu :)
                Autorze powyższego bełkotu - rada na dziś - piłeś, nie pisz. Ewentualnie jak potrafisz pisać tylko takie bzdury to najlepiej nie pisz wcale :)
              • tymon99 Re: Wszystkie nowo budowane 11.08.13, 18:23
                jak to - nie dokłada się? co masz na myśli? i o jakim kraju rozmawiamy, bo w polsce samochodziarze pokrywają mniej niż połowę kosztów budowanych (dla nich!!!) dróg.
            • Gość: miki Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.internetia.net.pl 11.08.13, 19:30
              wini, a co ma umiejętność jazdy do rzeczy?
              jak jest wąska droga i pojawia się rowerzysta jadący 15 km/h to oczywiste jest że staje się utrudnieniem dla kierowców, spowalnia nagle cały ruch...
              Oczywiście to nie jego wina, ma prawo tam być, ale takie są fakty. To wina złej infrastruktury, dlatego nie dziwię się że wielu rowerzystów wybiera chodnik. I tylko o tym piszę
              • Gość: guess_who??? Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.comarch.com 12.08.13, 08:38
                Ale macie problemy... Obisz sie szybkich samochodów - proste jedź tak co by na trzeciego cię nie wyprzedził, to nie nie ma drobgi rowerowej to nie twoja wina jak wszyscy tak zaczniemy jeździć to piesi będa zadowolenia kierowcy no cóż - jako że zdali egzamin na prawo jazdy to powinni wiedzieć że rowerzysta jest pełnoprawnym uczestnikiem rucho drogowego.

Jazda na rowerze tak żeby cię nikt na trzeciego nie wyprzedził jet możliwa bez łamania przepisów (co dzień tak jadę wadowicką :)) nikt nie powiedział że masz 30cm od krawężnika jechać - masz się trzymać prawej strony.

Znak jest ok ale to już szczegół bo oczywiste jest że jeżeli nie masz okragłego znaku C-13 lub C-13/16 to NIE MUSISZ chodnikiem jechać proste więc sprawa znaku na zdjęciu ma się nijak do treści!!!

Znajmość podstawowych znaków jest wskazana dla rowerzystów nie wiem jak jest teraz ale mnie w szkole na takim przedmiocie jak technika uczyli takich rzeczy co więcej można było zdać na kartę rowerową... Może w ramach jakiegoś projektu UE warto by powrócić do takich zajęć może stoważyszenia rowerowe o czymś takim pomyślą.
                • Gość: thq Re: Wszystkie nowo budowane IP: 79.141.166.* 12.08.13, 09:49
                  >Znak jest ok ale to już szczegół bo oczywiste jest że jeżeli nie masz okragłego znaku C-13 lub C-13/16 to NIE MUSISZ chodnikiem jechać proste więc sprawa znaku na zdjęciu ma się nijak do treści!!!
                  >

jakoś dla kierowców nie jest to oczywiste - już nie raz słyszałem, że "obok masz ścieżkę to trzeba nią jechać" :) Więc nie każdy kierowca rozumie znaki choć powinien. Jak dla mnie wszystko by mogło być oznakowane jak na zdjęciu bo jeżdżę jezdniami i omijam drogi gdzie idzie obok DDR więc takie oznakowanie tylko by mi pomogło.
                  • Gość: guess_who??? Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.comarch.com 12.08.13, 15:05
                    za dużo wymagasz :) ...

mam wrażenie że chcielibyśmy żyć w idealnym świecei gdzie każdy wszystko wie... tak niestety nie ma i rowerzyści, kierowcy i piesi nie znaja wszystkich przepisów więc nie ma co...
        • Gość: kaja Re: Wszystkie nowo budowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 09:59
          Jadąc ulicą boje się takich kierowców - bandytów ja ty, którzy sa panami szos i nie uważają na rowerzystów.
    • Gość: thq PKP :) IP: 79.141.161.* 11.08.13, 11:23
      Nie liczyłbym na załatwienie czegokolwiek w PKP, choć sam pomysł jest świetny.
    • tomeyk Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto 11.08.13, 12:42
      wandazhuty napisał:

> czas budować metro. Potrwa to z 50 lat. Ktoś pamięta K-w sprzed 50 lat, kiedy ł
      > aziło sie przez ulice w poprzek?

A teraz się łazi wzdłuż?
    • Gość: Panicz Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.centertel.pl 11.08.13, 17:30
      dzień bez ględzenia o rowerach dniem straconym, nawet w zimie lobby pedalistyczne nie da nam spokoju
      • Gość: Madźka Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.13, 19:26
        Przecież nie musisz czytać. Mozesz sobie pograć w jakąś strzelaninkę, poczytać o cenach w Biedronce czy pooglądac gołe babeczki.
    • Gość: MK Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto pr... IP: *.petroinform.com 11.08.13, 22:27
      Hmm... A ile to będzie kosztowało i kto za to zapłaci? I jakie będą związane z tym niedogodności dla kilkuset tysięcy krakowian, którzy poruszają się pieszo, samochodami i zbiorkomem?

Niech sobie rowerzyści projektują na zdrowie, dopóki sami za to płacą.
      • tannat Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto 11.08.13, 22:46
        Hm... Piesi ucieszą się, że rowerzyści znikną z chodników. Kierowcy ucieszą się, że rowerzyści znikną z kilku kolejnych ulic. Same niedogodności.

> Niech sobie rowerzyści projektują na zdrowie, dopóki sami za to płacą.

Mentalność psa ogrodnika... Rozumiem, że nie masz nic przeciwko finansowaniu remontów ulic z kasy miasta? Chyba, że jesteś za opcją, że to kierowcy sami by sobie za nie zapłacili?
      • Gość: thq Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: 79.141.166.* 12.08.13, 10:01
        Hmm... A ile to będzie kosztowało i kto za to zapłaci? I jakie będą związane z tym niedogodności dla kilkuset tysięcy krakowian, którzy poruszają się pieszo, samochodami i zbiorkomem?

Niech sobie rowerzyści projektują na zdrowie, dopóki sami za to płacą.

Typowy frajer-pies ogrodnika, do tego nie potrafiący popatrzeć na ruch w mieście całościowo :)

Z punktu widzenia rowerzysty - jak dla mnie może nie być DDR - pojadę po jezdni. Ciekawe tylko czy ci wszyscy co za mną jadą wolniej niż by mogli będą tak samo zadowoleni? Mnie to różnicy żadnej nie zrobi czy za mną jest sznur samochodów i mpk czy nie. A ci co się boją jechać jezdnią pojadą chodnikami, niby nie wolno, ale i tak nikt ich nie karze więc czemu nie.
        Brak infrastruktury wpływa na cały ruch w każdej części miasta. Każdy kierowca któremu się nie podoba budowa nowej infrastruktury to jest idiota, skoro nie rozumie, że on w wielu miejscach stoi albo toczy się 20km/h bo gdzieś tam z przodu ktoś jedzie na rowerze jezdnią bo nie ma DDR :)
    • Gość: xx Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 00:30
      Hmmm.. pomysł brzmi interesująco.. z chęcią obejrzałbym przykładowe mapki obrazujące proponowany, dokładny przebieg trasy.. wrodzone lenistwo nie pozwala mi na prześledzenie opisu z mapą.. ;)

A już na poważanie.. jeżdżę rowerem bardzo dużo po Krakowie.. trzymam się z dala od "aktywistów" rowerowych, bo zwyczajnie część ich pomysłów uważam za mocno nierozsądnych.. ;) ..w przypadku drogi rowerowej w kierunku południowych dzielnic jednak w pełni się zgadzam.. ja nawet nie oczekuję żadnych wielkich projektow.. zależy mi jedynie na bezpiecznym dojechaniu do w/w dzielnic, co na chwile obecna jest prawie niemożliwe <nie licząc jazdy z dużym nakładam czasowym na objazdy>.. dodam, że nie jestem niedzielnym rowerzystą i nie panikuję na widok samochodu.. ;) Kontynuując jednak odpowiedz na temat dojazdu do południowych dzielnic..jakie sa mozliwosci..

1. Wielicka!? ..jazda ulicą szalenie niebezpieczna, a na dziurowym i wąskim chodniku jest niewiele bezpieczniej..
      2. Kamieńskiego jadąc od ronda Matecznego!? ..to samo - nie mówiąc już o tym, że na części trasy nie ma żadnego chodnika..
      3. WAdowicka/Zakopiańska!? kolejne nieporozumienie..
      4. boczne drogi - a to są jakieś!? ;)

I kolejna sprawa.. dojazd do Wieliczki.. czy ktoś może poleciś jakąs droge rowerem do Wieliczki z Krk, która jest "w miarę" bezpieczna"??
      • Gość: Bartek Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 07:48
        > ja nawet nie oczekuję żadnych wielkich projektow..
        > zależy mi jedynie na bezpiecznym dojechaniu do w/w dzielnic,
        Tak brzmi 100% pomysłów aktywistów rowerowych, a Tobie część się nie podoba?
        • Gość: xx Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 08:14
          Hmmm.. chyba nieco inaczej rozumiemy pojęcie "bezpieczeństwa".. ;)
          • Gość: Bartek Re: Rowerem z południowych dzielnic Krakowa? Oto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.13, 14:38
            Na przykład?
    • Gość: GAZPROM Rak płuc IP: *.centertel.pl 12.08.13, 11:04
      Jazda na rowerze wśród tych starych diesli to rak płuc murowany.
      Gorsze jest tylko bieganie .
      • Gość: thq Re: Rak płuc IP: 79.141.166.* 12.08.13, 11:47
        Przy tej jakości powietrza co w Krakowie jakakolwiek choroba płuc jest loterią niezależną od tego co się robi na co dzień......... A ze starych diesli, jak donoszą badania, najwięcej wdychają ich właściciele czyli kierowcy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka