agi75 28.08.04, 23:39 chciałabym nauczyć się języka czeskiego!!!!nie pytajcie: "dlaczego"?tak poprostu....!!!czy ktoś mi może w tym pomóc???znacie jakieś kursy w Krakowie????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qludek Re: JĘZYK CZESKI 02.09.04, 15:34 agi75 napisała: > chciałabym nauczyć się języka czeskiego!!!!nie pytajcie: "dlaczego"?tak > poprostu....!!!czy ktoś mi może w tym pomóc???znacie jakieś kursy w > Krakowie????? Witaj Agi75, zadnych kursow czeskiego w Krakowie nie znam, ale sam jestem Czechem, a wiec tym, co nazywa sie po polsku "native speaker". Mieszkam w Chrzanowie, co nie jest zbyt daleko od Krakowa. Wprawdzie nigdy czeskiego nie uczylem, ale przy indywidualnych zajeciach nie powinno to zbyt przeszkadzac. Mozemy dopasowac lekcje wedlug Twoich zainteresowan i czasu. Z nauczaniem mam kilkuletnie doswiadczenia z uczelni, gdzie uczylem pierwszakow podstawowej pracy z komputerem. Z wyksztalcenia jestem informatykiem, jednak potrafie mowic i pisac, bo np. przetlumaczylem na czeski kilka ksiazek z informatyki, lacznie z ksiazka Kevina Mitnicka: Sztuka Podstepu (to polski tytul tej ksiazki). Wazniejsze jednak jest, ze wiem, jakie podchwytliwe rzeczy czyhaja na tych, ktorzy bedac Polakami, chca uczyc sie czeskiego. Potrafie bowiem wylapac jakies nieporozumienia, takie jak "skłamać" i "zklamat" (zawiesc), ktore brzmia prawie tak samo, ale maja inne znaczenie. Oprocz tego potrafilbym tez ostrzec uczestnikow kursu przed pewnymi typowo czeskimi zjawiskami - np. zaden Polak nie powinien sie zdziwic, kiedy w niektorych sytuacjach Czech (zwlaszcza w Pradze) pojawia sie w spodenkach - nawet nieraz utytulowani nauczyciele na uczelniach przychodza na zajecia w spodenkach, albo ze do czeskich knajp jako pierwszy wchodzi mezczyzna (nie kobieta). Pozdrawiam serdecznie Luděk Odpowiedz Link Zgłoś
agi75 Re: JĘZYK CZESKI 03.09.04, 09:49 Witam!! szczerze mówiąc to i na taki sposób nauki liczyłam!!!ponieważ zdaje sobie sprawę, że w Krakowie niestety nie istnieją kursy tzw. języków mniej popularnych!!Byłabym więc zainteresowana lekcjami..tylko jak mam się z Tobą skontaktować???czy mógłbyś podać swojego maila??? pozdrawiam agi75@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś