Dodaj do ulubionych

JĘZYK CZESKI

28.08.04, 23:39
chciałabym nauczyć się języka czeskiego!!!!nie pytajcie: "dlaczego"?tak
poprostu....!!!czy ktoś mi może w tym pomóc???znacie jakieś kursy w
Krakowie?????
Obserwuj wątek
    • qludek Re: JĘZYK CZESKI 02.09.04, 15:34
      agi75 napisała:

> chciałabym nauczyć się języka czeskiego!!!!nie pytajcie: "dlaczego"?tak
      > poprostu....!!!czy ktoś mi może w tym pomóc???znacie jakieś kursy w
      > Krakowie?????

Witaj Agi75,

zadnych kursow czeskiego w Krakowie nie znam, ale sam jestem Czechem, a wiec
      tym, co nazywa sie po polsku "native speaker". Mieszkam w Chrzanowie, co nie
      jest zbyt daleko od Krakowa. Wprawdzie nigdy czeskiego nie uczylem, ale przy
      indywidualnych zajeciach nie powinno to zbyt przeszkadzac. Mozemy dopasowac
      lekcje wedlug Twoich zainteresowan i czasu. Z nauczaniem mam kilkuletnie
      doswiadczenia z uczelni, gdzie uczylem pierwszakow podstawowej pracy z
      komputerem. Z wyksztalcenia jestem informatykiem, jednak potrafie mowic i pisac,
      bo np. przetlumaczylem na czeski kilka ksiazek z informatyki, lacznie z ksiazka
      Kevina Mitnicka: Sztuka Podstepu (to polski tytul tej ksiazki).

Wazniejsze jednak jest, ze wiem, jakie podchwytliwe rzeczy czyhaja na tych,
      ktorzy bedac Polakami, chca uczyc sie czeskiego. Potrafie bowiem wylapac jakies
      nieporozumienia, takie jak "skłamać" i "zklamat" (zawiesc), ktore brzmia prawie
      tak samo, ale maja inne znaczenie. Oprocz tego potrafilbym tez ostrzec
      uczestnikow kursu przed pewnymi typowo czeskimi zjawiskami - np. zaden Polak nie
      powinien sie zdziwic, kiedy w niektorych sytuacjach Czech (zwlaszcza w Pradze)
      pojawia sie w spodenkach - nawet nieraz utytulowani nauczyciele na uczelniach
      przychodza na zajecia w spodenkach, albo ze do czeskich knajp jako pierwszy
      wchodzi mezczyzna (nie kobieta).

Pozdrawiam serdecznie

Luděk
      • agi75 Re: JĘZYK CZESKI 03.09.04, 09:49
        Witam!!
        szczerze mówiąc to i na taki sposób nauki liczyłam!!!ponieważ zdaje sobie
        sprawę, że w Krakowie niestety nie istnieją kursy tzw. języków mniej
        popularnych!!Byłabym więc zainteresowana lekcjami..tylko jak mam się z Tobą
        skontaktować???czy mógłbyś podać swojego maila???

pozdrawiam

agi75@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka