Dodaj do ulubionych

Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa...

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 11:59
były szybciej remontowane?
No właśnie, co zrobić? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 12:46
      Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> były szybciej remontowane?
      > No właśnie, co zrobić? :)

Przede wszystkim znaleźć właścicieli i niestety pozbyć się niektórych lokatorów:
      ((( co mieszkają w 2 osoby w 100 metrowym mieszkaniu za grosze.
      • Gość: skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 13:02
        A powiedz dlaczego chcesz wyrzucić mnie z 140m2 jeżeli płacę zawsze w terminie
        umówiony czynsz a w mieszkaniu mieszkam sam i to 2x w tygodniu.
        Powiedz czy tak nie można?
        :-))) skks
        • Gość: Zbigniew Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 13:17
          Gość portalu: skks napisał(a):

> A powiedz dlaczego chcesz wyrzucić mnie z 140m2 jeżeli płacę zawsze w terminie
          > umówiony czynsz a w mieszkaniu mieszkam sam i to 2x w tygodniu.
          > Powiedz czy tak nie można?
          > :-))) skks

Jeżeli płacisz czynsz w prywatnej kamienicy właścicielowi w wysokości
          wynegocjowanej z nim jasne, że nikt nic do Ciebie nie ma.
          Przecież wiesz że chodzi mi o przypadki płacenia zaniżonych czynszów, które nijak
          się mają do rzeczywistych kosztów utrzymania nieruchomości.
          • Gość: skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 13:29
            Wiem, żartowałem.
            Jak mnie wk..... to ustalanie odgórne czynszu, te "ochrony lokatorów".
            Dlaczego właściciel kamienicy nie może pozbyć się lokatora zalegającego z czynszem
            kto ma ponosic koszty utrzymania budynku, koszty prądu,wody, sprzątania, podatku
            od nieruchomości i innych.
            Teoretycznie można sobie wyobrazić kamienicę z 20 mieszkaniami, których lokatorzy
            nic nie płacą. Są wielodzietnymi, bezrobotnymi inwalidami, pod ochrona prawa.
            Właściciel kamienicy ma OBOWIĄZEK sprzątać chodnik, myć klatkę, płacić podatek od
            nieruchomości. Powinien chałpę remontować bo go do tego zmusi odpowiedni urząd.
            I co będzie jeżeli nikt z lokatorów nic nie będzie płacił - to komornik skarbowy
            zlicytuję kamienice, nie lokatorów tylko właściciela.
            To bliskie Mrożka i innego cyrku ale niestety prawdziwe.
            • m.in Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 12.04.02, 13:43
              Gość portalu: skks napisał(a):
              > To bliskie Mrożka i innego cyrku ale niestety prawdziwe.

Akurat trafiłeś: Mrożkowie mieszkają w kamienicy z lokatorami z kwaterunku,
              którzy nie płacą, bo i po co. Spróbuj ich wyrzucić!
              Właśnie kupuję mieszkanie w kamienicy na Kazimierzu, gdzie jest fity-fifty:
              kwaterunek i nowi "normalni" mieszkańcy. I ta nasza połowa będzie do nich
              dopłacać, póki ich nie eksmituje komornik: oczywiście do lokalu socjalnego czyli
              będziemy dalej do nich dokładac, tyle, że nieco mniej, bo wspólnie z resztą
              Krakowian. :-(((
              pozdro dla wszystkich płacących
              m.in
              • skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 12.04.02, 19:05
                Taki chory system będzie tak długo aż ktoś zrozumie ,że ceny mieszkań, ceny
                wynajmu mieszkań musi kształtować rynek a nie widzi mi się urzędasa i posła i
                młodego Zolla co urodził ustawę w bólach.
                A poza tym to m.in dlaczego nie meldujesz się na wątku Kazimierskim jako
                przyszły Kaźmirzok masz pewne obowiązki/choć mam pewne podejrzenia ale.../
                • Gość: jacek2 Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.abo.wanadoo.fr 12.04.02, 19:21
                  skks napisał(a):

> Taki chory system będzie tak długo aż ktoś zrozumie ,że ceny mieszkań, ceny
                  > wynajmu mieszkań musi kształtować rynek a nie widzi mi się urzędasa i posła i
                  > młodego Zolla co urodził ustawę w bólach.
                  > A poza tym to m.in dlaczego nie meldujesz się na wątku Kazimierskim jako
                  > przyszły Kaźmirzok masz pewne obowiązki/choć mam pewne podejrzenia ale.../
                  > :-))) skks

Widzac ostatnie winiki wyborow -Polacy sa gleboko przywiazani do socjalizmu! I w
                  najblizszej przyszlosci nie ma szans na zmiane tych pogladow.Totalnym przegieciem
                  jest dziedziczenie smieszniego niskiego czynszu!Podam konkretny przyklad -
                  mieszkanie 100 m kw.na Basztowej za 60 PLN - wnuk najemcy juz jest
                  zameldowany!!!! Nawet sad nie pomoze!!!!! Rece i nogi opadaja!!! Rezultat tych
                  historii : kamienice sie rozsypia , ich wlasciciele sprzedaja grunt a urzad
                  miasta przejmie lokatorow.Niech zyje socjalizm!!!
                  • Gość: skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.chello.pl 12.04.02, 19:36
                    No ale ile pokoleń urzędników, posłów, Zollów musi umrzeć, ile kamienic musi
                    się rozlecieć bydoszło do polityków, że ustalanie stawek czynszu poniżej
                    kosztów utrzymania budynku a jeszcze nakładanie na właściciela budynku
                    obowiązku utrzymywania lokatorów to droga do nikąd.
                • m.in Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 15.04.02, 09:32
                  skks napisał(a):
                  m.in dlaczego nie meldujesz się na wątku Kazimierskim jako przyszły Kaźmirzok
                  masz pewne obowiązki
                  zameldowałem się :-D
                  /choć mam pewne podejrzenia ale.../
                  ???

m.in
    • separatysci_limanowscy Źle postawione pytanie. 12.04.02, 19:09
      Ich nie trzeba remontować, bo koszty byłyby horrendalne (oczywiście
      "znalazłyby" się pieniądze...), a efekt żaden: zaduch przed i zaduch po.
      Je trzeba wyburzyć, by wreszcie wyprowadzić wasze miasteczko ze średniowiecza.
    • Gość: Krakfan Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:34
      Może urzędasy skapują o co chodzi, jak balkony z ludźmi zaczną się urywać.
      Albo jak w mieście zostanie połowa kamienic. Wcześniej nie ma na co liczyć.
    • bonzaj1 Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 12.04.02, 22:41
      Trzeba wszystkie kamienice posprzedawać na śiedziby firm...Zauważyłem że prawie
      wszystkie wyremontowane kamienice są właśnie siedzibami firm np.empik na
      rynku...
      • skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 12.04.02, 22:54
        Myślę, że urzędasy gminne, powiatowe, a nawet ministerialne nic nie będą mogły
        zrobić jeżeli w "mieszkaniówce" dalej nie będzie zdrowej konkurencji a tylko
        straszenie ludzi, mieszkańców, lokatorów, wynajmujących niewyobrażalnie
        wielkimi podwyżkami czynszów.
        To, że czynsze za mieszkanie nie mogą być na poziomie paru złotych chyba jest
        oczywiste/ 60PLN za 80m2/, za takie pieniądze nie idzie nic w budynku zrobić
        nie mówiąc o remoncie.
        Mieszkanie własnościowe spółdzielcze 80m2 /bez kredytów, wszystko spłacone/
        czynsz 360PLN/eksploat, remonty, śmieci, woda, centralne ogrzewanie/ a w
        kamienicy komunalnej- szczególny tryb najmu - czynsz 130PLN.
        Czynsz wolnorynkowy za 70m2 to 350/opłaty/+ 700/zarobek właściciela/
        i to jest max, po uwolnieniu będzie 350+350.
        I puki ta prawda nie dojdzie do decydentów /p-osłów/ i nie uwolnią czynszów,
        polikwidują wynaturzenia to tak długo mieszkania będą horendalnie drogie,
        czynsze niesprawiedliwe i istniało będzie napuszczanie właścicieli na lokatorów
        i odwrotnie.
        :-)))skks
        • Gość: jacek2 Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.abo.wanadoo.fr 13.04.02, 00:20
          skks napisał(a):

> Myślę, że urzędasy gminne, powiatowe, a nawet ministerialne nic nie będą mogły
          > zrobić jeżeli w "mieszkaniówce" dalej nie będzie zdrowej konkurencji a tylko
          > straszenie ludzi, mieszkańców, lokatorów, wynajmujących niewyobrażalnie
          > wielkimi podwyżkami czynszów.
          > To, że czynsze za mieszkanie nie mogą być na poziomie paru złotych chyba jest
          > oczywiste/ 60PLN za 80m2/, za takie pieniądze nie idzie nic w budynku zrobić
          > nie mówiąc o remoncie.
          > Mieszkanie własnościowe spółdzielcze 80m2 /bez kredytów, wszystko spłacone/
          > czynsz 360PLN/eksploat, remonty, śmieci, woda, centralne ogrzewanie/ a w
          > kamienicy komunalnej- szczególny tryb najmu - czynsz 130PLN.
          > Czynsz wolnorynkowy za 70m2 to 350/opłaty/+ 700/zarobek właściciela/
          > i to jest max, po uwolnieniu będzie 350+350.
          > I puki ta prawda nie dojdzie do decydentów /p-osłów/ i nie uwolnią czynszów,
          > polikwidują wynaturzenia to tak długo mieszkania będą horendalnie drogie,
          > czynsze niesprawiedliwe i istniało będzie napuszczanie właścicieli na lokatorów
          >
          > i odwrotnie.
          > :-)))skks
          Tak zgadzam sie z Twym wywodem tylko ze poslowie -oslowie rozumuja w innych
          kategoriach -jak na razie jest wiecej wynajmujacych niz kamienicznikow! Czyli
          trzeba walczyc o glosy tych pierwszych! Kosztem tych drugich! Dopoki kamienice
          sie nie zawala......
          • Gość: mimero Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 10:32
            Wszystko co napisano na ten temat to szczera i bolesna prawda. Jest jednak
            jeszcze jeden wątek: otóż są własciciele, którzy zarabiają krocie a remontu
            kamienicy nie zrobią, lub jak zrobia to byle jak. Może pamiętacie historię
            kamienicy przy Rynku, która w zeszlym roku przez wiele miesiecy zasłonieta była
            rusztowaniem i płachtę reklamową - niby to na remont elewacji. Własciciel
            palcem w bucie nie kiwnął! Kasę zwinął i tyle! Wystarczy wejść do sieni i na
            klatkę schodową by zobaczyć, ze budynek potrzebuje remontu: pomimo, ze jest tam
            kilka sklepów i biur właściciela nikt nie zmusi by cokolwiek zrobił. Takich
            obiektów znam w Krakowie kilkanaście, a jest ich z pewnością sporo więcej.
            Uważam że to chora sytuacja gdyż własciciel obiektu wpisanego do rejestru
            zabytków z mocy prawa jest zobowiązany o niego dbać, tymczasem często
            doprowadza obiekt do ruiny, eksploatuje aż do śmierci technicznej i nie ponosi
            konsekwencji. Jednym z wieleu przykładów może być zajazd Kościuszkowski i
            niedawno opisywane historie z fortami.
            By szybko przeprowadzic remonty fasad krakowskich kamienic niezbędne jest
            wporwadzenie kilku zmian o chrakterze administracyjnym:
            - ulgi podatkowe dla prowadzacyh remont
            - ułatwienie porcedur z takim remontem zwiazanych - obecnie zwłatwienie
            zezwoleń trwa kilka miesięcy - to absurdalne
            - faktycznie połowa kosztów takiego remontu to cena wynajmu rusztowań i
            ...zajęcia chodnika! nawet za zajęcie chodnika przy kościele Mariackim miasto
            pobierało ogromne opłaty które płacone były z niewielkiego w końcu funduszu
            przeznaczonego na ratowanie krakowskich zabytków - to w moim odczuciu jest
            sytuacja patologiczna. Ktoś kto z trudem zdobywa srodki na remont fasady
            swojego domu powinien zostać zwolniony z tej absurdalnej opłaty, oczywiście na
            jakis ustalony okres np. trzech - czterech tygodni.
            Wydaje mi się, ze gdyby kilka z tych regulacji wprowadzić ulice naszego miasta
            z doskonałymi przykładami XIX - wiecznej architektury mogłyby stać się jednymi
            z najlepszych, najbardziej oryginalnych w Europie.
            • m.in Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... 16.04.02, 10:46
              mimero! kandyduj na jesieni!
              • Gość: skks Re: Co zrobić, aby kamienice w centrum Krakowa... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 14:41
                Witam, ponownie!!!
                Jużem po pracy.
                Mimero proszę nie kandyduj!!!!
                Oczywiście tekst ładny, populistyczny, ładnie napisany, chwyta za serce.
                Tylko już 50 lat regulowano czynsze, zmuszano właściciela do różnych działań,
                najczęściej b. pożytecznych tylko nie racjonalnych.
                Dlaczego chcecie ingerować w moją własność?
                Dlaczego mam remontować budynek?
                Dlaczego mam remontować dach?
                Ja jestem wolnym człowiekiem, jak mam ochotę to sobie mój dom zburzę i już.
                Jezeli zniszczę budynek to go nikomu nie wynajmę i nie będzie mnie stać na
                podatek od nieruchomości i w konsekwensji skarb państwa mi go zabierze,
                zlicytuje.
                Pozwólcie właścicielowi być właścicielem ale i wymagajcie od niego działań
                zgodnych z obowiązującym prawem, ale prawem logicznym.
                Jak mam remontować gdy połowa lokatorów nie płaci?
                Itd,itp.
                • Gość: mimero Re: do skks... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 22:00
                  Uspokajam: za mały misiek ze mnie by kandydować, więc bez nerw. Jestem
                  wspólwłascicelem wraz z siostrą i ojcem kamienicy (z oficyną) w centrum Krakowa
                  - Twoje rozumowanie mnie przekonuje ale: chcę wykazać że w tej sprawie jest po
                  prostu wiele wątków i dwie bardzo mocno zwasnione strony. Uważam ze trzeba za
                  wszelka stronę szukać konsensusu a nie, tak jak niestety często robi`a to media
                  judzić obie strony na siebie. Są przecież różne punkty gdzie sprawy lokatorów i
                  własciceli się pokrywają - te własnie należy wydobywać. Naprawdę uważam że
                  wrzaskiem się wiele nie wyrazi. Jako własciciele nie mamy żadnego obowiązku - i
                  mieć nie możemy - utrzymywania lokatorów, natomiast mając lokale mieszkalne
                  chcemy je wynajmować itd.
                  Ten wątek dotyczył jednak przede wszystkim tego co zrobić by kamienice zostały
                  odremontowane: no to piszę - wydaje mi się, że są to sprawy niezwykle proste a
                  skuteczne. Też chcielibyśmy by nasza kamienica ładnie wyglądała: możemy wziąć
                  kredyt hipoteczny, znaleźć ekipę itd. ale jak pomyśle o tysięcznych
                  formalnościach związanych z rozpoczeciem budowy, zezwoleniach, odporawdzeniach
                  wody, wywozie gruzu, zadaszeniach etc. to mi rece opadają, a mam w swiadomości,
                  ze większość ze zdobytych pieniedzy wydam na "zajetość chodnika" i absurdlanie
                  drogie rusztowania, no to już nie mam watpliwości - nasza kamienica bedzie bura
                  i tynk bedzie odpadać. Pal sześć czynsze - w końcu wzrosną tylko ile na
                  fasadzie zostanie?
                  • dora5 rece opadają 18.04.02, 12:34
                    Witajcie! wiecie co? niedobrze mi się robi po lekturze strony
                    kamieniczników.komentarz do projektu zmiany ustawy - BUBEL ZA BUBEL.
                    min,dojscie do 3% wartosci odtworzeniowej w 2117 roku. Zresztą sami se
                    poczytajcie.Ja ide na papierocha. Jedyny pozytyw - skarga przeciwko Polsce do
                    Trybunału w Strasburgu ZOSTAŁA PRZYJETA!...no i co z tego..czy to co zmieni..
                    pozdr.
                    Dora
                    • Gość: Piter Re: rece opadają IP: 192.168.5.* 18.04.02, 12:39
                      Aby nasze kamienice były czyste piękne i wyremontowane należy tylko i
                      wyłącznie zamknąć oczy i wyobraźić to sobie-najtańszy i najłatwiejszy sposób,
                      bo przecież się nie doczekamy ;)
                    • Gość: jacek2 Re: rece opadają IP: *.abo.wanadoo.fr 18.04.02, 18:50
                      dora5 napisał(a):

> Witajcie! wiecie co? niedobrze mi się robi po lekturze strony
                      > kamieniczników.komentarz do projektu zmiany ustawy - BUBEL ZA BUBEL.
                      > min,dojscie do 3% wartosci odtworzeniowej w 2117 roku. Zresztą sami se
                      > poczytajcie.Ja ide na papierocha. Jedyny pozytyw - skarga przeciwko Polsce do
                      > Trybunału w Strasburgu ZOSTAŁA PRZYJETA!...no i co z tego..czy to co zmieni..
                      > pozdr.
                      > Dora
                      A czemu sie tak dziwisz przeciez w Polsce rzadza tzw.socjal- demokraci! Socjalizm
                      jest tak drogi sercu wiekszosci polakow!
                      • dora5 Re: rece opadają 19.04.02, 10:54
                        Jacku! ja się nie dziwię, ja swój stan opisałam powyżej i nawet mało dokładnie!
                        To chyba nawet nie jest socjalizm ani komunizm to jest wytwór po polsku. To
                        jest po prostu - dno i ..słów brakuje.
                        Ale widzicie,nie ja jedna durna,nie ja jedna nie mam sumienia powiedzieć
                        lekatorom - idzcie se gdzie indziej. Tak jojcą, tak płaczą że im ciężko, że na
                        chleby ni mają, a za wode majo płacić? Czekam aż sami opuszczą mój dom i pójdą
                        na nowe mieszkania, najlepiej świeżo wybudowane dla nich w centrum.
                        pozdr
                        Dora
                        • Gość: rita Re: rece opadają IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 23:19
                          Dora - pilnie poszukuję zarządcę kamienicy z licencją państwową albo adres
                          internetowy gdzie mogłabym znależć chętnych do zarządzania. Popatrz do której
                          pracuję.
                          pozdrowienia (zaglądnę na stronę o 22.oo)
    • dora5 zarządca 20.04.02, 14:19
      Witajcie!
      Rito jak miło Cię znów zobaczyc na forum. Nie mogę Ci pomóc w tej kwestii. Nie
      znam żadnego licencjonowanego zarządcy w Krakowie, którego mogła by Ci polecić.
      Ale jeżeli dom jest własnością lub wspólwłasnością Twojej Mamy, to nie widzę
      przeszkód abyś dalej to sama prowadziła. Dasz sobie radę! Trochę durnych
      przepisów, dużo wyczucia jak się pośród nich (+ lokator + urzędnik )poruszć.
      Może Ci Mimero coś podpowie. Wiem, że wsród nas są jeszcze inni kamienicznicy.
      Jak masz czas i chcesz to możemy sie spotkać. Co wiem to powiem, ale ja jestem
      jedynie "księgowa-administrator" samouk.
      pozdrawiam
      Dora
      • Gość: rita Re: zarządca IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.04.02, 20:39
        Dora - wyobraż sobie kamienicę gdzie dwóch właścicieli ma po 50% czyli jest to
        sytuacja patowa dlatego nikt nic nie może i każdy może wszystko. Nikt nie chce
        zgodzić się na swojego administratora dlatego musi być zarządca sądowy. Sąd
        poprosił naszą rodzinę o podanie dwóch zarządców i on zadecyduje. Kamienica
        jest w trakcie podziału fizycznego ale jak słuchy niosą potrwa to kilka lat, do
        tego czasu kamienica musi być administowana.
        • skks Re: zarządca 21.04.02, 20:49
          Witajcie!!!
          Rito, moja ślubna jest licencjonowanym zarządcą nieruchomości.
          Służę pomocą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka