Gość: m IP: *.crowley.pl 14.10.04, 00:16 "Zastrzeżenia do pedałów"? Chyba gejów, zgodnie z waszą nowomową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ROBAK Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.04, 03:27 WRZUCIĆ BIEG OD STRONY INSTRUKTORA... Co to ma znaczyć Panie Redaktorze i gdzie się Pan uczył j.polskeigo ? Coś szwankuje lub nawala - a może Pan już oblał egzamin... by, ale w jakim gronie. Mnie uczono, że biegi się "wprowadza" po to, aby biegi miękko włączały się. Pańska polszczyzna nie tyle szwankuje co jest nie sprawna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr. Pierre d'Olin Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: 195.150.18.* 14.10.04, 08:31 Panie polonisto! Co to znaczy "egzamin....by"?????!!!! A ten lewarek zmiany biegów to Pan sobie wprowadził chyba gdzie nie trzeba, żeby takie głupoty wypisywać! Wprowadzić bieg ... hehehehehe dawno takiego kretyuństwa nie słyszałem! To jakiś slang wojskowy czy co?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zwisek Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow 14.10.04, 12:02 Chyba masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu pisanego. Czyżby wtórny analfabetyzm? ROBAK napisal: > Mnie uczono, że biegi się "wprowadza" po to, aby biegi miękko WŁĄCZAŁY SIĘ. > Pańska polszczyzna nie tyle szwankuje co jest nie sprawna.... podkreślenie moje. Teraz rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Euromarket?!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 07:40 Tam serwisanci potrafia najwyzej wymienic olej a na dodatek sa wyjatkowo niegrzeczni, przynajmniej jeden az kierownikow serwisu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Euromarket?!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:47 Tam mechanicy potrafią o wiele więcej zapewniam Jeden jest niegrzeczny to się zgadza POP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: Euromarket?!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:09 sądząc po kłopotach z instalacjami gazowymi i pedałami muszą się jeszcze trochę poduczyć Chevroletów jednak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdawalam ogolnie wiadomo IP: *.dhcp212-198-164.noos.fr 14.10.04, 09:19 ze chodzi o lapowki.MORD podpisal umowe na kupno chewroletow,poniewaz kazda szkola jazdy musi je potem kupic, bo stracilaby klientow! ciekawe kto dokladnie sie na tym bogaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tima Re: ogolnie wiadomo IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 14.10.04, 11:00 Gówno wiadomo, to ze auta sie psuja to nie wina MORD, tylko samochodu a w MORD nie moze byc brania lapowki bo od ponad roku sa na swieczniku i administracja trzesie sie o kazda zlotowke, kontrole maja permanentne. A jak nie znasz sprawy to sobie mozesz dywagowac a i tak mylisz sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idealistka? Re: ogolnie wiadomo IP: *.d1.club-internet.fr 14.10.04, 12:18 dziecko, ty nie wiesz chyba w jakim kraju zyjesz:)korupcja jest wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: ogolnie wiadomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:56 to opinia potoczna. Natomiast fakty są mniej bulwersujące: 1. warunki przetargu były takie, że wszystkie firmy nogły w nim wystartować (ustawowa długość > 3500mm, 4 lub 5 drzwi, silnik benzynowy itp) 2. specyfikację odebrało wielu dilerów i nawet stowarzyszenie nauczycieli kształcących kierowców. 3. nikt nie zgłosił zastrzeżeń do specyfikacji przed złożeniem ofert (miał na to 52 dni). 4. złożono 3 oferty (Opel, Chevrolet, Toyota). 5. na publicznym otwarciu ofert podano ceny, nikt z publiczności nie zgłosił uwag do przebiegu otwarcia. Najniższą cenę oferował Opel, potem Chevrolet i na końcu Toyota. Zaczęły się komentarze wśród instruktorów, że Opel jest zły bo trzeba wzmacniać wspomaganie kierownicy. 6. w trakcie sprawdzania ofert okazało się, że oferta Opla ma błąd, którego na mocy ustawy Prawo zamówień publicznych nie można poprawić i została odrzucona (błąd w obliczeniu ceny - źle obliczony vat). Oferta Chevroleta była druga w kolejce i nie miała błedów. 7. Żaden z wykonawców nie skorzystał z prawa do ochrony prawnej (protest). 8. Umowę podpisano z dostawcą Chevroleta - firmą Euromarket. I tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeży zapytaj fiata czemu nie wystartował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:05 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henio Re: zapytaj fiata czemu nie wystartował IP: *.autocom.pl 17.10.04, 19:29 bo nie chciał? Nie opłacało się? Zupa była za słona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: zapytaj fiata czemu nie wystartował IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:55 bo mu się nie opłacało. Panda i tak sprzedaje sie aż za dobrze, a Punto ma przejśc zmianę modelową w 2005, więc byłby to inny samochód. Dochodzi do tego niski impuls sprzedażowy - Punto jest w szkołach i obniżenie ceny dla WORD-u nie pociągnie za sobą większych zakupów wśród instruktorów. Proste. Ciekawsze jest raczej, czemu inne koncerny poza GM, Toyotą i Fiatem nie podjęły rywalizacji. Np. taka Skoda, Ford, Citroen czy tradycyjnie obecny już w WORD - Nissan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: ogolnie wiadomo IP: *.info 14.10.04, 14:04 Z artykułu wynika że psują się nie Aveo tylko dodatkowe pedały. Jeżdżę Aveo i wszystko w nim działa jak należy, nie da się tego powiedzieć o niektórych małych samochodach innych marek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wheelerfan Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: *.marwit.gliwice.pl 14.10.04, 10:18 A gdzie leży Krakowów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minja problemy mówicie IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.10.04, 10:18 a ja bidna mam miec egzamin!!!!! hehehe przynajmniej jakby co bede sie klucic;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer zaraz, zaraz.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:25 To on już wyszedł z paki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer sorry! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 10:48 I Artura z Robertem. Ależ ze mnie gapa! Chociaż ta zbiezność imion, nazwisk i obszarów może trochę mylić. Niemniej bardzo przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: sorry! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:11 zbieżność imion: Artur i Robert? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: MORD!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:04 Nie ma się z czego śmiać. Poza klientami ośrodka nikt nie dostrzega kuriozalnej wymowy skrótu Małopolskiego Ośrodka Ruchu Drogowego. Może ktoś z Zarządu Województwa skonsultuje to wreszcie ze specjalistami od marketingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: 5.5R* / *.swr.de 14.10.04, 12:11 dlaczego, pedaly sa malownicze! lekko prowokuja, fakt ale czy taka nie jest "gazeta"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary kierowca Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: 137.158.128.* / *.tenet.saix.net 14.10.04, 12:12 Szkola nazywa sie MORD, wiec uczy jazdy w trumnach. Wszystko logiczne. Ofiare mozna pochowac razem z pojazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
ropsu Proste rozwiazanie z Holandii 14.10.04, 12:32 Czy w Polsce wszystko musi byc tak rozwiazane, ze o korupcje az sie prosi? Rok temu musialem zdawac egzamin na prawo jazdy w Holandii poniewaz polskie bylo( nie wiem czy wciaz jest) niehonorowane. Otoz jazda odbywala sie w tym samym samochodzie, w ktorym byly lekcje. Po prostu na czas egzaminu pojazd nalezacy do instruktora lub szkoly jazdy jest wynajmowany egzaminowanemu, instruktor idzie na kawe, a delikwent wraz z egzaminujacym maja ok godziny na przejazdzke po miescie i autostradzie. Proste? Chyba nie do zastosowania w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojużbyło Re: Proste rozwiazanie z Holandii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:00 Właśnie po to wymyślono ośrodki egzaminowania i kazano egzaminować na ośrodkowych samochodach, żeby egzaminator nie przekładał swojej sympatii/antypatii do instruktora na egzaminowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeży MORD to nie szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:36 to wojewódzki ośrodek ruchu drogowego (WORD), któremu dla zabawy poprzedni zarząd województwa zmienił nazwę na małopolski ośrodek ruchu drogowego (MORD). Ciekawe, że nie zmienił nazwy urzędu marszałkowskiego wojewodztwa małopolskiego (UMWM) na małopolski urząd marszałkowski (MUM), podobnie jak nie zmieniono nazw małopolskiego urzędu wojewódzkiego (MUW)na urząd małopolski (UM), komendy wojewódzkiej policji w Krakowie (KWP) na małopolską komendę policji (MKP), itp. Jeszcze zabawniejsze jest to, że w Prawie o ruchu drogowym i rozporządzeniu Ministra Infrastruktury o zasadach egzaminowania występują wyłącznie określenia - Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego. Sprawny prawnik może zakwestionaować legalność egzaminów przeprowadzanach w MORD, ponieważ nikt nie dał prawa do delegowania uprawnień WORD-ów innym istytucjom (w tym również MORD- om). Szkoda, że urzędniczy sarkazm tak blisko styka się z trudną rzeczywistością zdających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfred -> 5 gwiazdek w teście bezpieczeństwa NHTSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:32 5 gwiazdek w teście bezpieczeństwa NHTSA, daj Boże więcej takich "trumien" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taxio Re: -> 5 gwiazdek w teście bezpieczeństwa NHTS IP: *.autocom.pl 17.10.04, 19:39 Dla dociekliwych www.nhtsa.com/NCAP/Cars/3223.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtymsiedzący Re: -> 5 gwiazdek w teście bezpieczeństwa NHT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 13:59 Dla jeszcze bardziej dociekliwych strona Aveo u chevroleta: www.chevrolet.com/aveo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IVAN No to Chevrolet made in Poland IP: *.crowley.pl 14.10.04, 17:06 Ma od teraz super opinię!Sypie się od nowosći! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanka W Stanach ich nikt nie chcial IP: 165.200.86.* 14.10.04, 20:51 to poslali te "trumny" do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: W Stanach ich nikt nie chcial? Chciał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:26 chciał w USA i nawet wezwał kilka tysięcy Aveo do serwisu, bo się tylne pasy bezwładnosciowe nie zwijały, co mogło być przyczyną obrażeń w przypadku zderzenia. Ale Polski GM o tym milczy i nikogo do serwisu nie wzywa... www.chevrolet.com/cars/ The 2005 Chevy Aveo was designed with surprising features, roominess and refinement. Choose from Aveo Special Value, LS and LT, in 4-Door and 5-Door models. The versatile Aveo can comfortably seat five or, with the 60/40 rear seat folded, provide lots of room for your gear. Aveo 4-door and 5-door are the only cars in their class to earn the highest frontal crash test safety rating (1) — five stars for both the driver and front passenger. And Aveo comes with a 5-year/60,000-mile Powertrain Promise warranty.(2) Hehe i co teraz? Dalej "trumna"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:47 awaria sprzęgła -przyczyną oblania.-W niektórych krajach egzaminujący miałby zakaz posiadania potomstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Usterki w samochodach do nauki jazdy w Krakow IP: *.238.125.234.adsl.inetia.pl 16.10.04, 12:47 Panie i Panowie, czepiacie sie.Jaka by nie byla marka w MORDzie to i tak kazdy z was cos by wydrapal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruben Trumny?? IP: *.n4u.krakow.pl 16.10.04, 18:57 Do Aveo wsiadłem pierwszy raz w środę, bo miałem w piątek zdawać na takim aucie egzamin... od pierwszego momentu pozytywne wrażenie, a później było tak samo... tylko lusterka są dziwne- jedno przybliża, a drugie oddala, ale o tym informują stosowne napisy na nich, tyle że w języku angielskim. W aucie działało wszystko bez zarzutu... a wczoraj podobnie wsiadłem do Aveo, ale do egzaminacyjnego w MORD-zie... i było bardzo dobrze, plac na jednym, a na innym miasto, żeby było szybciej... i wszystko też było w porządku... no i najważniejsze, że egzamin zdałem ;) może tamte auta, opisywane w artykule to jakiś wyjątek, ale ja jestem do nich pozytywnie nastawiony. A propos... widział ktoś Daewoo Kalos, który jeździ także na nauce jazdy?? Jest to Chevy tylko sprzedawany jeszcze pod marką Daewoo na niektórych rynkach... on ma światła przednie, jak zaprezentowany ostatnio w Paryżu Aveo w wersji 3- drzwiowej. Dużo bardziej dynamiczny wygląd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: Trumny?? IP: *.238.116.12.adsl.inetia.pl 17.10.04, 11:02 samochody to rzecz oddzielna, kolejnym tematem to sprawność niektórych "instruktorów" , którzy uczą kursantów jak należy łamać przepisy i udają że nic się nie stało. Sam byłbym osobą poszkodowaną, gdy czerwony Chevrolet nauki jazdy wjechał na czerwonym świetle na skrzyżowanie koło Politechniki w Nowej Hucie (sobota), innym to razem stałem za nauką jazdy na ul.Karmelickiej przy alejach, po zmianie świateł samochód zaczął jakoś dziwnie jechać po czym skręcił w lewo na aleje- zakaz skrętu! Przypominam wam Panowie instruktorzy że to wy jesteście też odpowiedzialni za stan bezpieczeństwa na naszych drogach, jak nauczycie kursanta tak on będzie później jeździł i przestrzegał przepisy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taxio Re: Trumny?? IP: *.autocom.pl 17.10.04, 19:34 Jest OK, tylko trochę mulasty, ale to nie Aston DB8... Poza tym 5 gwiazdek w testach zderzeniowych też robi wrażenie, no i jedyny z exdaewoo sprzedawany w sieci Chevroleta w USA. Reasumując - bez zachwytu i bez większych wad. Zwykłe auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka uwazam,ze... IP: *.bruckneruni.at 19.10.04, 16:42 uwazam ze to starszna glupota kiedy MORD wyrzuca tyle pieniedzy na zmiane aut i nie rozumiem po co? Ja uczylam sie jezdzi na fiacie puntoI a zdawalam na punto II nigdy wczesniej nim nie jezdzac i zadalam.Nie jest wazne zeby uczyc sie na takim aucie w szkole jazdy,ktore ma MORD tylko zeby dobrze jezdzic-kazdym autem! Zycze wszystkim zeby mieli takiego madrego,spokojnego i wyrozumialego nauczyciela jak ja mialam... Trzymajcie sie cieplutko... Odpowiedz Link Zgłoś