Gość: janus IP: *.krak.gazeta.pl 30.04.02, 10:27 Jedna z największych hal produkcyjnych w Polsce, największy budynek w Hucie Sendzimira i jeden z jej symboli - stalownia martenowska - zostanie zburzona jeszcze w tym roku. A może należy ją ocalić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzychut Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 13:41 Pewnie, ze szkoda. Przecież to świadectwo tamtych czasów, które były paskudne , ale były. Wielu z nas przy budowie huty i w pracy w kombinacie spędziło kawał życia. W Niemczech widziałem, że w takich nieczynnych zakładach w Zagłębiu Rury urządza się muzea przemysłowe. Inny pomysł na zagospodarowanie takiej hali to urządzenia sportowe. Pomyślcie tylko, ile kortów tenisowych zmieściłoby się w budynku stalowni. Może znajdzie się inwestor, który zagospodaruje w ten sposób obiekty huty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 14:05 Mnie szkoda, nawet bardzo!!!! Przed chwilą na innym wątku, tego nie czytałem, napisałem tekst: "..Nie jestem miłośnikiem "ekonomii socjalizmu" wprost przeciwnie. Lecz czymś innym jest polityka,ekomomia, zamordyzm, głupota tamtych czasów a czymś innym są moje pierwsze miłości, moja młodość, moja szkoła, moi ówcześni przyjaciele. My razem żyliśmy w tych złych czasach lecz byliśmy młodzi mieliśmy fantazje, swoje przyjemności, swoje radości nawet w tych złych czasach. "Komuno wróć" to nie apel by powracał Gomułka, Gierek czy stan wojenny lecz by powróciła młodość./niestety nie wróci - to se ne wrati/ :-))) skks" I dlatego takie symbole mojej młodości chciałbym zachować. Najczęściej udaje mi się to zrabić we własnej pamięci, już słabszej niestety. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
ram123 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 15:17 Wspaniały skks A może byśmy tak na pochód 1 majowy!!! Czy szturmówki też po bramach zostawiałeś, czy aby dumnie do końca niosłeś? Ja nawaet raz za partyzanta robiłem na pochodzie a ponieważ miałem "na stanie atrapę kałacha to musiałem do końca. Buuuuuuuu HiHiHI -:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 15:29 Szkoda, że nie rozumiesz. Dorośniesz to zrozumiesz, lub nie zrozumiesz ale to już będzie twój problem. Bo mnie zarzucać szturmówki i pochody jest dużym nadurzyciem. Ale żyjemy w wolnym kraju masz prawo do własnego zdania nawet głupiego i niegrzecznego. Dziś każdy łatwo ocenia, śmieje się, wyśmiewa, protestuje. tylko gdzie byłeś 30 lat temu, jeżeli byłeś na świecie. Jeżeli nie byłeś to jesteś tylko gbur i cham pisząc do mnie i o mnie takie słowa. skks - bez uśmieszku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek G Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 23:32 Zburzyć, rekultywować. mieszkałem 6 lat w Krakowie. Po trzech dostałem ciężkiej alergii górnych dróg oddechowych.Powodem była ta przeklęta huta. Mam nadzieję że doczekam czasów gdy ten pokomunistyczny wrzód zniknie z miasta, które z racji położenia geologicznego (nieprzepuszczalne grunty, położenie w kotlinie) zawsze będzie miało gorsze przewietrzanie. Jedyną recesją która mnie cieszy jest recesja w przemyśle stalowym. Podobnie cieszy mnie napływ taniej stali azjatyckiej. wiem , że w hucie pracuje kilkanaście tysięcy ludzi. Zyskamy historycznie więcej jeśli rozmontujemy ją własnymi rękoma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.kki.krakow.pl 17.05.02, 15:49 pewnie ze szkoda mialem tam zerowa robotnicza przed pierwszym rokim studiow praktyke w 1988 roku Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 15:07 mnie nie szkoda. w ogole moze to symol minionej epoki, ale nie dla mnie - mnie kojarzy sie tylko z tym jak wyglada teraz. dobrze, ze ja zburza, bardziej martwi mnie co znajdzie sie na jej miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: mnie 30.04.02, 19:47 Wiecie co, ale to nie chodzi przecież o zachowanie stalowni jako Symbolu Czasów, Które Jak Wiemy Cudowne/ Wredne Były ;)) Tylko o zachowanie obiektu, który ma spore walory architektoniczno-użytkowe, a przy okazji jest świadectwem pewnej epoki. Rozwalać każdy może, ale to taki piękny kawałek pejzażu industrialnego, który można z pożytkiem dla miasta oswoić. W takim niujorku to się biją o takie postprzemysłowe wnętrza artystyczne, może by i tu na to pozwolić? Rozwinąć zdrowy snobizm na galerie albo pracownie. Mroczny jazz albo inne techno obok. Albo ta propozycja Kutza - zrobić tam tor kolarski. Też fajne ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 hala sportowa... 30.04.02, 19:53 jottka napisał(a): > Wiecie co, ale to nie chodzi przecież o zachowanie stalowni jako Symbolu > Czasów, Które Jak Wiemy Cudowne/ Wredne Były ;)) Tylko o zachowanie obiektu, > który ma spore walory architektoniczno-użytkowe, a przy okazji jest świadectwem > > pewnej epoki. > > Rozwalać każdy może, ale to taki piękny kawałek pejzażu industrialnego, który > można z pożytkiem dla miasta oswoić. W takim niujorku to się biją o takie > postprzemysłowe wnętrza artystyczne, może by i tu na to pozwolić? Rozwinąć > zdrowy snobizm na galerie albo pracownie. Mroczny jazz albo inne techno obok. > > Albo ta propozycja Kutza - zrobić tam tor kolarski. Też fajne ;)) jesli padnie projekt zrobienia tam hali sportowej 'z prawdziwego zdarzenia', o ile by sie dalo, to ma moje blogoslawienstwo. predzej stanie tam nowy hiperek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakfan Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 19:45 Szkoda tylko dlatego, że taka ogromna. Można by ją kiedyś pokazywać ewentualnym turystom (ale możę się mylę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 19:51 Udostępnienie starej Huty turystom przyniosłoby pewnie większe zyski dla nas wszystkich niż sztuczne podtrzymywanie trupa z naszych podatków. Takie centra kultury, galerii, pracowni istnieją w wielu miastach z porzytkiem dla ludzi i miast. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 19:57 Gość portalu: skks napisał(a): > Takie centra kultury, galerii, pracowni istnieją w wielu miastach z porzytkiem > dla ludzi i miast. zeby takie cos tam postawic trzeba najpierw zburzyc, to co jest. a poza tym takich centrow juz mamy kilka. moze nie ukierunkowanych bezposredniow kulture - galerie i pracownie. zreszta watpie, zeby takie centrum kulturowe mialo przyszlosc w krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 20:03 Może i masz rację ale to chodzi o toby właśnie nie walić tego co tam jest tylko pokazać ten wielki, ciężki, czarny przemysł w otoczeniu kultury przez duże K. Wręcz kulturę pokazać w tych wnętrzach. Ale pewnie z tego nic nie wyjdzie także poblubrać se można. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 20:20 Na razie i tak nic z tego nie wyjdzie, bo forsy na dynamit czy inny trotyl nie ma ;))) A siła opinii publicznej wiele może i dyskusje czasem się na coś przydają. Natomiast nie zgadzam się z opinią, że "w Krakowie" takich centrów rozrywkowych wiele, więc na cholerę nam następne. Mimo wszystko - to nie jest Kraków, to Huta. Mnie się np. nie chce jeździć do carrefoura, kiedy mam geanta pod nosem ;)) A poza tym - że wrócę do tematu, najłatwiej dojść do wniosku, że stare, brzydkie, i jeszcze drogie. Może by się zastanowić, co zrobić z Unikalnym Obiektem Przemysłowym. Nie mamy w końcu za wiele w Polsce zabytków czy muzeów techniki, może by zrobić - Unię naciągając na przykład - takie muzeum nauki i techniki jak w Monachium? Mnóstwo zabawek nowoczesnych i historycznych, mówiąc w skrócie, edukacyjno-rozrywkowe walorów do szaleństwa, ludność płaci z zachwytem ;))) No, nie chcielibyście takiego "Laboratorium Discovery" na żywo? Ogromna hala, tym lepiej, zmieści się parę pojazdów kosmicznych ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 30.04.02, 20:23 jottka napisał(a): > Na razie i tak nic z tego nie wyjdzie, bo forsy na dynamit czy inny trotyl nie > ma ;))) A siła opinii publicznej wiele może i dyskusje czasem się na coś > przydają. > > Natomiast nie zgadzam się z opinią, że "w Krakowie" takich centrów rozrywkowych > > wiele, więc na cholerę nam następne. Mimo wszystko - to nie jest Kraków, to > Huta. Mnie się np. nie chce jeździć do carrefoura, kiedy mam geanta pod > nosem ;)) > > A poza tym - że wrócę do tematu, najłatwiej dojść do wniosku, że stare, > brzydkie, i jeszcze drogie. Może by się zastanowić, co zrobić z Unikalnym > Obiektem Przemysłowym. Nie mamy w końcu za wiele w Polsce zabytków czy muzeów > techniki, może by zrobić - Unię naciągając na przykład - takie muzeum nauki i > techniki jak w Monachium? Mnóstwo zabawek nowoczesnych i historycznych, mówiąc > w skrócie, edukacyjno-rozrywkowe walorów do szaleństwa, ludność płaci z > zachwytem ;))) > > No, nie chcielibyście takiego "Laboratorium Discovery" na żywo? Ogromna hala, > tym lepiej, zmieści się parę pojazdów kosmicznych ;))) oj chcialbym takie cos bardzo. ale jak nie ma proste remonty, czy obiekty sportowe to na takie ekstrawagancje tym bardziej. a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 20:30 po co to komu ? czy tworzymy skansen pod nazwą hil-hts ? a któż to protestował, jak wyburzano solvay ? do piachu z tym i modernizować hutę, bo jak całkiem padnie, to Kraków ma zagwozdkę w postaci kilkunastu tysięcy bezrobotnych z rodzinami peteen z zadumą... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 01.05.02, 09:18 Gość portalu: peteen napisał(a): > po co to komu ? czy tworzymy skansen pod nazwą hil-hts ? a któż to protestował, > > jak wyburzano solvay ? do piachu z tym i modernizować hutę, bo jak całkiem > padnie, to Kraków ma zagwozdkę w postaci kilkunastu tysięcy bezrobotnych z > rodzinami > peteen z zadumą... Właśnie taki, jak to nazywasz, skansen mógłby być szansą, żeby się ci ludzie czymś zajęli. Huta i tak będzie musiała kilka tysięcy jeszcze co najmniej zwolnić, a myślę, że i turyści chętni do odwiedzenia czegoś takiego by się znaleźli. Nawet sam bym chętnie poszedł. A poza tym, taka hala jest też w pewnym sensie zabytkiem, i zgadzam się z opiniami, że w Polsce brakuje tego typu obiektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.02, 13:11 kuba203 napisał(a): > Gość portalu: peteen napisał(a): > > > po co to komu ? czy tworzymy skansen pod nazwą hil-hts ? a któż to protest > ował, > > > > jak wyburzano solvay ? do piachu z tym i modernizować hutę, bo jak całkiem > > > padnie, to Kraków ma zagwozdkę w postaci kilkunastu tysięcy bezrobotnych z > > > rodzinami > > peteen z zadumą... > > Właśnie taki, jak to nazywasz, skansen mógłby być szansą, żeby się ci ludzie > czymś zajęli. Huta i tak będzie musiała kilka tysięcy jeszcze co najmniej > zwolnić, a myślę, że i turyści chętni do odwiedzenia czegoś takiego by się > znaleźli. Nawet sam bym chętnie poszedł. > A poza tym, taka hala jest też w pewnym sensie zabytkiem, i zgadzam się z > opiniami, że w Polsce brakuje tego typu obiektów. chłopie, brakuje nam kasy na muzeum narodowe, na czartoryskich, na jagiellonkę, a ty myślisz, że się znajda na socland ? same nazwisko wajdy nie wystarczy, żeby projekt ożywić ( poza tym młodzi w większości mają gdzieś, co działo się w latach 50 ), a hala zabytkiem nie jest, a jak zostanie, to ja mam gdzieś takie zabytki, zabytkiem z całego hts-u to może być co najwyżej centrum adm. wzorowane na pałacu dożów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 01.05.02, 15:38 Gość portalu: peteen napisał(a): > kuba203 napisał(a): > > chłopie, brakuje nam kasy na muzeum narodowe, na czartoryskich, na jagiellonkę, > a > ty myślisz, że się znajda na socland ? same nazwisko wajdy nie wystarczy, żeby > projekt ożywić ( poza tym młodzi w większości mają gdzieś, co działo się w lata > ch > 50 ), a hala zabytkiem nie jest, a jak zostanie, to ja mam gdzieś takie zabytki > , > zabytkiem z całego hts-u to może być co najwyżej centrum adm. wzorowane na pała > cu > dożów > :))) Sponsor może wszystko, trzeba go poszukać :))) Że nie znalazło go Muzeum Narodowe, to nie znaczy, że nie znalazłby go Socland. Myślę, że tyle samo młodych interesuje się latami 50., ile malarstwem, a mimo tego MN istnieje i czasem nawet niezłe kolejki przed wejściem się ustawiają, bo w Krakowie nie mieszkają tylko ludzie młodzi, a poza tym jest jeszcze sporo turystów z zagranicy, którzy pewnie by chętnie hutę obejrzeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: 213.76.41.* 01.05.02, 18:38 qrde, ale to ciągle żywy zakład, jego się nie zwiedza i koniec, zresztż w takiej hali nie ma specjalnie co oglądać... do piachu ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 01.05.02, 21:41 Ależ właśnie go się zwiedza. W każdej chwili możesz, po uprzednim załatwieniu pewnych formalności i zapłaceniu (dwa lata temu było to 40 zł od osoby) zwiedzić sobie cały kombinat (tzn konkretnie jego czynne części). W tym kontekście to byłaby atrakcja, takie porównanie, jak jest teraz, a jak było na początku. Poza tym, niedawno w Gazecie pisali o projektowanym otwarciu terenów huty dla innych firm (tzn że będzie można tam coś wybudować albo zaadaptować jakiś budynek), a co za tym idzie, każdy będzie mógł wejść na teren huty. Więc wtedy nie byłoby większych problemów z urządzeniem w stalowni czegokolwiek, każdy by też mógł przyjść i to obejrzeć. Obecnie wycieczki po kombinacie nie są rozpropagowane, bo to jednak jest czynny zakład, a nie muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 00:17 kuba, na wycieczki po kombinacie, to jeszcze mnie wozili w podstawówce ( kiedy to było, btw pozdrowienia dla tatiany ), nic się nie zmieniło - huta umiera, nie wskrzesi jej hala-muzeum, ewentualna skala odwiedzin będzie tysiącznie niższa, niż w w narodówce, czy nawet w etnograficznym, uwierz ! dziś kopiec wandy stoi otworem: nie trzeba płacić, ważne historycznie miejsce... i co ? któż tam bywa, oprócz palantów niszczących pomniki i samą konstrukcję ? hala - do piachu Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 02.05.02, 09:09 Na wycieczki po kombinacie jeżdżą turyści zagraniczni, bo Krakusom się nie chce tego załatwiać, albo im się to właśnie kojarzy tak jak Tobie, a poza tym, jak już kiedyś tam byli, to faktycznie nie ma sensu iść znowu. Ale ja bym poszedł, gdyby ktoś to za mnie zorganizował :))) Chyba jest różnica między taką halą, w której można cokolwiek urządzić (może wystawę, a może np jakieś targi?), a Kopcem Wandy, który poza (wątpliwą zresztą) wartością historyczną nie przedstawia sobą nic ciekawego. Tam to można co najwyżej iść się poopalać. Atrakcja przyciągająca ludzi nie tkwiłaby oczywiście w samym budynku, tylko w tym, co w środku. Jakby to inteligentnie urządzić i znaleźć sponsora, to by ludzie przyszli (jak otworzą teren). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 16:25 jaka świnia, kopiec bez wartości - otóż wiedz, że jest on najciekawszym kopcem obok kraka i miał do niedawna piękny pomnik na szczycie ( matejko się kłania ), póki żule z huty nie zniszczyły pięknego piastowskiego orła a samo przetrwanie kopca, z którego można było przecież szpiegowsko fotografować hil, graniczy z cudem :))) PS1. za świnię się nie obraź ;))) PS2. do piachu z halą ! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 02.05.02, 18:57 Orzeł znowu stoi, i jest ozdobiony wpisami "turystów" z różnych części Krakowa... Czyli jednak ktoś ten kopiec odwiedza. :))) Ale tak zastanówmy się, jaką on ma wartość. Dla samego orła ludzie nie przyjadą, chyba, że się poopalać. Jest, owszem, fajnym punktem widokowym, do huty też można conieco zajrzeć, ale co poza tym? Platforma na szczycie się sypie, bez remontu już długo nie pociągnie, a nie wygląda, żeby ktoś z władz miasta był nim zainteresowany. Taki kopiec mógłby być popularny tylko jako dodatek do czegoś, co mogłoby powstać w hucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 664 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 01:24 Zwiedzanie HTS!!! Polecam wszystkim. Trzeba się śpieszyć póki jeszcze huta działa. Informacje: www.nh.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja.. Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.bi.hts / 172.17.2.* 16.05.02, 09:40 Wszystko fajnie, tylko na dzień dzisiejszy jest to majatek HTS S.A, który to huta musi utrzymywac-koszty!!!!! Pomysłów jest fura, ale kto to sfinansuje.Najpierw inwestor, a potem pomysł do realizacji.Gadac każdy może, jeden lepiej....... Dajcie kasę, to cos eie zrobi!!Z gadania nad pomysłami.......to tylko bicie PIANY. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 16.05.02, 13:40 Gość portalu: Alicja.. napisał(a): > Dajcie kasę, to cos eie zrobi!!Z gadania nad pomysłami.......to tylko bicie > PIANY. To sama coś daj, zamiast gadać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: co do gadania 16.05.02, 13:57 Czekaj, Alicjo, czyżbyś chciała, by ktoś tutaj przedstawił się imieniem i nazwiskiem oraz podał przystępną kwotę, jaką właśnie przelał na konto huty? To jest forum, czyli z założenia miejsce służące gadaniu, a nie składaniu ofert biznesowych :))) A po dalsze - z dyskusji często wykluwa się myśl intrygująca, do której potem łatwiej zachęcić potencjalnego krezusa. Być może stalownia pozostawiona sama sobie, tj. szefom huty, skończyłaby jedynie jako teren harców zajęczych, a tak - kto wie? Może uda się nadać rozgłos gazetowy, może zaciekawią się uczelnie? Taki młody architekt robiący dyplom z przeprojektowania stalowni na planetarium od razu będzie miał materiał na doktorat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Stalownia do Unii! 30.04.02, 20:32 Mikołaju, wstydź się. W Twoim wieku każdy przecież marzy o Rzeczach Wielkich, chce zostać kosmonautą, kowbojem albo policjantem, a tu taki defetyzm... To jest Śmiała Wizja, proszę zgromadzonych. Ona mi się podoba, trzeba teraz tylko zachęcać do jej realizacji. UE na projekta oświatowe i lokalno-rozwojowe daje, cóż szkodzi jej zaproponować? To lepsze i praktyczniejsze niż taka, fuj, olimpiada w Zakopanem i okolicy. Toż to ośrodek akademicki, kupa uczelni. Może by podyskutować z rektorami? Może AGH, UJ albo PK by się zaciekawiły wstępnie? Dostarczyły parę projektów? W Warszawie prosperuje wcale nieźle od kilku lat Festiwal Nauki, może u nas też coś takiego zacząć robić? Na przykład w Stalowni. Trochę ją tylko podfryzować ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Stalownia do Unii! IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 01.05.02, 10:02 Jednak zburzyć. Co komu po takiej historii? Huta zniszczyła takie piękne mogilskie ziemie, zniszczyła pare pokoleń ludzi, przeniosła tysiące ludzi ze wsi do miasta/ tzw. awanas cywilizacyjny/, Lepiej zapomnieć. Zburzyć i postawić z pięć hipermarketów i z siedem McDonaldów cztery stacje benzynowe, no i fryzjera. Wszystko to będzie lepsze niż jeszcze wieloletnie dokładanie milionów dolarów do trwale nierentownej Huty. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Stalownia do Unii! 01.05.02, 12:47 No, skks, nie podciągaj nieżywej od dziesięciu lat stalowni pod całą hutę. Ta ostatnia nierentowna, owszem, ale hala sobie stoi i zdycha za darmo. A można by ją ożywić - takie "Laboratorium Nauki i Techniki" to by przynosiło pieniądze, jak i na całym świecie. Jeszcze NASA filmy by u nas kręciła ;))) A poza tym nie rozumiem, dlaczego mamy rozwalać Unikalny Obiekt Przemysłowy tylko z tego powodu, że powstał w czasach Moralnie Niesłusznych? Budynek nie ponosi winy za historię, a można by go właśnie symbolicznie "zrehabilitować" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skks Re: Stalownia do Unii! IP: *.muszyny.sdi.tpnet.pl 01.05.02, 13:39 Wiem Jottko!!! Wcześniej to samo pisałem, tylko innymi słowami i zostałem zwyzywany przez ram123 i woyttka od idiotów, komuchów to sobie napisałem tekst słuszny moralnie, taki na dzisiejsze czasy. Nie masz racji, mury są winne i powinny ponieść konsekwencje swoich niecnych czynów. Należy je skazać na śmierć przez rozburzenie. Niech ramowi i woytkowi już nie przypominają pięknych lat mojej młodości, którą mimo strasznych czasów sobie cenię. :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Stalownia do Unii! 01.05.02, 20:46 Pozwolę sobie uporządkować nieco dyskusję, bo zauważyłam, że rozpada się ona na kilka tematów równoległych ;))) Po pierwsze - w wielu z nas kwitnie skłonność do utożsamiania pytania o Stalownię (zburzyć? zostawić?) z pytaniem o słuszność bądź niesłuszność czasów socrealu. To nie to samo. A ewentualne ocalenie Stalowni nie jest tożsame z hołdem dla budowniczych huty i polski ludowej ;))) Po drugie - silny jest też nurt "a-po-cholerę-dyskutować-i-tak-nie-ma- pieniędzy". Ale mogą być. Na początku był Pomysł ;))) I o to, zdaje się, tu chodzi. Po trzecie - snujemy wizje Stalowni Alternatywnej: muzeum, obiektu sportowego, ośrodka działań artystycznych (coś jeszcze?). I dobrze, moim zdaniem. Oswajamy potwora, który straszył przez lata, teraz miałby szanse stać się piękną bestią ;)) Po czwarte - mnie się podoba do szaleństwa mój własny pomysł Laboratorium Nauki/ Techniki :)) Przecież pan prezydent z agiehu, kolejki chciał nam budować nad miastem i olimpiady organizować, a na taki pożyteczny obiekt nie znalazłby nieco forsy? A jaka reklama.. ;))) Po piąte - wbrew pozorom w naszym kraju niewiele szacunku dla zabytków techniki, najogólniej mówiąc. W takich Niemczech czy innej Austryi głupia wąskotorówka jest dopieszczana przez lokalne stowarzyszenia do szaleństwa, a tutaj Taka Duuuża Hala..!!! Na tym też można zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk odwiedzić zagłębie ruhry i się zapoznać!!!!! 02.05.02, 01:54 "moj wlasny pomysl laboratorium nauki-techniki" - :)) noo widze ze towarzyszka jottka rozstawia po katach juz w drugim pokoiku Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: odwiedzić zagłębie ruhry i się zapoznać!!!!! 02.05.02, 11:38 Witaj, frannniu, na obczyźnie ;))) A właśnie chciałam odszukać linka do reklamowanego przez Ciebie "Globa" sztokholmskiego, tak dla odświeżenia wizji. I nie marudź, bo beze mnie to Stalownia skończy obrośnięta Glonem!!! A nie mogłeś od razu znaleźć jakichś linków do tych dusseldorffów czy innych essen? Teraz będę musiała sama szukać.. ;(( Aha, dla tych Spoza Szczecina - Glon to takie zielone, oślizłe paskudztwo, które obrasta w najlepsze późnobarokowy pałac w Szczecinie i Nikogo To Nie Interesuje!!! :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stalownia do Unii! 02.05.02, 11:57 jottka napisał(a): > Mikołaju, wstydź się. W Twoim wieku każdy przecież marzy o Rzeczach Wielkich, > chce zostać kosmonautą, kowbojem albo policjantem, a tu taki defetyzm... chyba sie nieco pomylilas co do wieku... ja takie smiale wizje (chcialem byc prezydentem stanow zjednoczonych, kieorwca f1, kosmonauta...) zostawilem w 3 klasie szkoly podstawowej... kiedy to bylo... pol zycia temu prawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Stalownia do Unii! 02.05.02, 12:06 Właśnie oglądałam sobie różnorakie strony zagłębia Ruhry, tu macie jeden link www.ruhrerlebnis.de/duisburg/landschaftspark.html Na 20 ha parki rozrywkowo-edukacyjne, stare huty i inne takie popodświetlane i w kolorze, trasy "szlakami kultury przemysłowej" na 300 km całego zagłębia (wejdźcie sobie na tę główną stronę), 6 muzeów historii techniczno-społecznej itp.itd. No to nad czym my się jeszcze zastanawiamy? ;))) Aha, te strony są po niemiecku, ale w razie czego dużo obrazków i można podziwiać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Stalownia do Unii! 02.05.02, 12:08 Jedno zero mi się zjadło - 200 ha ma ten park postindustrialny w Duisburgu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jak to robią w Duisburgu 02.05.02, 12:32 No jednak się złamałam i poczytałam uważnie. Oto skrót dla leniwych ;))) Landschaftspark Duisburg-Nord ma 200 ha, centrum wyznacza dawna huta Thyssen AG, działała od mniej więcej początku XXw. do 1985 r. Park Krajobrazowy zaczęto tworzyć na początku lat 90tych - rośnie tam teraz ponad 300 gatunków roślin i mieszka ok. 60 gatunków ptaków. "Specjalność lokalu" - wędrówki piesze i rowerowe, imprezy rodzinne i dziecięce. Stare obiekty przemysłowe wykorzystują m.in. nurkowie i alpiniści, w dawnych zbiornikach/ przechowalniach na rudę zrobiono urządzenia wspinaczkowe dla dzieci i różne inne atrakcje w stylu Anikina. Ogromne hale uzdatniono do celów konferencyjnych - organizują tam wszystko, od jubileuszów firmowych przez kongresy, koncerty symfoniczne po wielkie dyskoteki. Są też osobne warsztaty edukacyjne na części terenu. I najęli specjalistę, żeby umiejętnie podświetlił całość "starej architektury przemysłowej". Co wabi turystów i fotografów wszelkiej maści ;))) A my będziemy taką fajną Stalownię marnować?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: jak to robią w Duisburgu 02.05.02, 18:49 No właśnie, przecież można ją wykorzystać! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: jak to robią w Duisburgu 03.05.02, 00:19 No właśnie, znaczy, że ustaliliśmy, że należy Spożytkować Stalownię ;))) To ja teraz proponuję - skoro to wątek redakcyjnie moderowany - żeby zdobyć forsę, a przynajmniej widoki wstępne na tąże. Może by się PT Dziennikarze przelecieli po uczelniach i popytali, która by nie chciała takiego parku a la Duisburg w dawnej hucie? I jak by ewentualnie do tego podeszła, szerokie swoje możliwości i kontakty wyzyskując? Nie musimy tam od razu umieszczać tygrysów i basenów ze zjeżdżalniami, możemy zacząć od skromniejszych posunięć... I jeszcze do Urzędu Miasta i Samego Pana Prezydenta - przecież to lepsze niż olimpiada, a Pan Prezydent techniczne ma korzenie. Zgódźmy się na kolejkę gondolową do Stalowni i AGH stanie murem za nami! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: jak to robią w Duisburgu 03.05.02, 10:01 jottka napisał(a): > I jeszcze do Urzędu Miasta i Samego Pana Prezydenta - przecież to lepsze niż > olimpiada, a Pan Prezydent techniczne ma korzenie. Zgódźmy się na kolejkę > gondolową do Stalowni i AGH stanie murem za nami! ;))) Najlepiej z Placu Wszystkich Świętych, żeby Jego Wysokość mogła się przewieźć na samo miejsce :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doroboty Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? IP: *.kub.nl 10.05.02, 15:12 Koniec sentymentow Panowie i Panie. Trzeba to sfotografowac i nie cackac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Komu szkoda stalowni martenowskiej? 10.05.02, 15:24 zasadniczo Edward Nowak wiceprezes HIS właśnie pracuje z prof. Gołasiem nad przekazaniem miastu zbędnych terenów kombinatu. Temat więc w jakiś sposób jest ruszony. warto jednak by zapłodnić radnych dzielnicowych, bo to oni opiniuja wszystko co się dzieje na dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś