IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:37
Słuchajcie , wziąłem i zawiozłm Skks'ankę do XIII zakładu na Sądową w celu
napisania klasówki maturalnej, mam nerwicę. Chyba se chlapne rozluźniacza.
Peteenie dzięki!!!!
:-))) skks
Obserwuj wątek
    • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 08:46
      Gość portalu: skks napisał(a):

> Słuchajcie , wziąłem i zawiozłm Skks'ankę do XIII zakładu na Sądową w celu
      > napisania klasówki maturalnej, mam nerwicę. Chyba se chlapne rozluźniacza.
      > Peteenie dzięki!!!!
      > :-))) skks

Weż i wyobraż sobie,ze mój pingwin-junior toże w tym zakładzie za 15 min. będzie
      "dojrzewał" Co za zbieg okoliczności. Nerwuchy chodzą jak zawory w dieslu.
      Faktycznie potrzebne jakoweś rozlużniacze. A może tak wspólnie i w porozumieniu?
      :-() pingwiin
      • Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:48
        A gdzie się szlajasz tera?
        • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 08:50
          W fabryce. Ale kole połednia będę free.
          • Gość: skks To co przed XIII o 12,00? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:54
    • Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 08:53
      Muszę Ci się przyznać, że ponad ćwiatrkę wieku nazad tyż w XIII zakładzie się
      maturowałem. eszcze za Benia Strumidły i śp. Dorotowej/to była kobitka -
      wyjątkowa/.
      A "wychowywał" mnie mgr Krzysztofek - ZSRR-olog.
      • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:01
        Ja zwiedziłem kilka zakładów w celu wyrobienia sobie opinii o poziomie
        szkolnictwa w krakowskim...XIII też zaliczył - mieściła się w bud. obecnej
        ambasady Rosiji.Ostatecznie wylądowałem w V pod dyrekcją dyr. Potoczka.
        :-))) pingwin
        • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:03
          Sie zaczeło......
          • Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 09:08
            i co jest katastrofizm?
            • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:11
              Spoko...Czekam na telkom.Moze cuś będe wiedział
              • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:42
                Skks - e-milek do Ciebie
                :-)) pingwin
                • Gość: Ola Re: Matura IP: *.chello.pl / *.chello.pl 09.05.02, 09:49
                  kochani, gdzie mozna znalesc dzisiejsze tematy maturalne???? chce wyslac
                  siostrze sms-em:) jest jakas nieoficjalna stronka????
                  • Gość: skks Re: Matura IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 09:56
                    sam szukam:)))
                    :-)))) skks
                    • pingwin2809 Re: Matura 09.05.02, 09:58
                      Ja też . Ludzie pomocy dla starych !!!
                      • Gość: Ola Re: Matura IP: *.chello.pl / *.chello.pl 09.05.02, 10:07
                        jeszcze bardziej potrzebuje na jutro.....jestem anglistka a siostra zdaje
                        angielski:) gdybyscie cos wiedzieli dajcie znac tu na forum:)
            • kuba203 Re: Matura 09.05.02, 15:38
              Gość portalu: skks napisał(a):

> i co jest katastrofizm?
              > :-))) skks

Hehe wygląda na to, że Wy się dzisiaj bardziej denerwowaliście niż my... Ja
              miałem "doła" wczoraj, dziś już mi nic nie było :)))
    • mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 11:10
      trzeba troche temacik odswierzyc i zyczyc skks`ance
      najlepszych wynikow :D

i Kubie, 4klasie i An-Nah tez!!!
      • kropka. Re: Matura 09.05.02, 12:49
        Jej, Wy też tak przeżywacie? My w Łodzi już na rzęsach chodzimy ze
        zdenerwowania. Cholera, żeby choc tematy znać...
        Żadnych przecieków nie było? Aż dziwne :(
        Trzymajcie się :))
      • Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 14:43
        mikolaj7 napisał(a):

> trzeba troche temacik odswierzyc i zyczyc skks`ance
        > najlepszych wynikow :D
        >
        > i Kubie, 4klasie i An-Nah tez!!!

Poszlo calkiem calkiem :-) raczej zdalem, niz nie zdalem.. pozostaje jeszcze
        jutro matma, a tej sie troszke bardziej boje, bo wiecej czasu "wydalem" na polski

• kuba203 Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 15:37
          Przeżyłem, ale czy zdałem, to inna sprawa... Temat o "Granicy" na nowej był z
          lekka porypany (zwłaszcza jak się lektury nie przeczytało ;p), o "Panu
          Tadeuszu" też, ale może zdałem...
          • Gość: Joseph Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 09.05.02, 15:38
            Ich bin gratulieren:-)
            • mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:20
              jakie byly tematy na nowej maturze?
              • Gość: skks Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 16:25
                1. "Jesteśmy albo bohaterami, albo nicponiami; charakterów średnich, na których
                głównie spoczywa budowa społeczna, mamy bardzo mało". Rozważ myśl Wacława
                Berenta, odnosząc się do opinii o Polakach utrwalonych na kartach literatury.

2. Niewłaściwe wybory, fałszywe kroki, błędy. Oceń, jakie były ich konsekwencje
                w biografii wybranych bohaterów literackich.

3. Tomasz Mann wypowiedział myśl, iż człowiek nie żyje wyłącznie swoim życiem
                osobistym, jako jednostka, ale też życiem swojej epoki i swojego pokolenia.
                Odnieś się do tego spostrzeżenia, odszukując w dziełach wybranych twórców te
                idee i problemy, które były znakami czasów, w jakich żyli.

4. Ważne pytania Ryszarda Krynickiego. Zinterpretuj wiersz "Staram się ciebie
                zrozumieć".

skks melduje, że obrabiany był trzeci.
                • kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:27
                  Ejże, to są ze starej przecież... Zaraz podam z nowej, ino skończę jeść
                  obiad :)))
                  • kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:37
                    Ok, oto tematy:
                    1. Jaką rolę pełni w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza "Mazurek Dąbrowskiego"?
                    Odwołaj się do znajomości tekstu "Mazurka" oraz podanych fragmentów "PT".
                    2. Zanalizuj przytoczoną scenę "Granicy" Zofii Nałkowskiej, i wyjaśnij jej
                    kluczowy charakter dla powieści".

Niestety, nie wiem, co to za fragment, bo nie czytałem "Granicy", z tego samego
                    powodu pisałem na pierwszy. :)))
                    • mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:40
                      beznadziejne te tematy nowej matury, powinny byc
                      przegladowe, a tak jak ktos bedzie mial strasznego pecha
                      to trafi na dwie ksiazki, ktorych nie zna (wiem, ze
                      teoretycznie PT winien znac kazdy, ale jednak tematy winni
                      byc bardziej ogolne)

• kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:47
                        Tak, tylko że na nowej oprócz wypracowania jest jeszcze test z rozumienia
                        tekstu pisanego, i prawdę mówiąc, był dość prosty. Poza tym, żeby zdać,
                        wystarczy mieć z tego i tego w sumie 30 punktów na 100, a to można osiągnąć
                        samą inteligencją i elokwencją, nie przeczytawszy żadnej lektury. Temat 1.
                        można było napisać bez znajomości "PT", bo wystarczyło się tylko odwoływać do
                        podanych fragmentów, a hymn to chyba każdy zna (przynajmniej początek).
                        • mikolaj7 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:51
                          kuba203 napisał(a):

> Tak, tylko że na nowej oprócz wypracowania jest jeszcze test z rozumienia
                          > tekstu pisanego, i prawdę mówiąc, był dość prosty. Poza tym, żeby zdać,
                          > wystarczy mieć z tego i tego w sumie 30 punktów na 100, a to można osiągnąć
                          > samą inteligencją i elokwencją, nie przeczytawszy żadnej lektury.

ale te pkt sie potem licza na uczelni, prawda? :)

Temat 1.
                          > można było napisać bez znajomości "PT", bo wystarczyło się tylko odwoływać do
                          > podanych fragmentów, a hymn to chyba każdy zna (przynajmniej początek).

a no tak, nie zauwazylem, ze fragmenty byly podane, to
                          ulatwia zadanie... a test dotyczyl tych fragmentow, ktore
                          mieliscie podane?
                          • kuba203 Re: Ja żyjęęęęęęęę!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.02, 16:57
                            mikolaj7 napisał(a):

> ale te pkt sie potem licza na uczelni, prawda? :)

Zależy, na jaką uczelnię się idzie. Ja idę na PK albo AR (zależy od wyniku z
                            majcy), więc mi polskiego nie policzą. A ci, którym się będzie liczyło, muszą
                            zdawać poziom rozszerzony, więc w tej sytuacji podstawowy też się nie liczy.
                            Zawiłe, ale w sumie logiczne :)))
                            > a no tak, nie zauwazylem, ze fragmenty byly podane, to
                            > ulatwia zadanie... a test dotyczyl tych fragmentow, ktore
                            > mieliscie podane?

Nie, fragmenty były tylko do wypracowania potrzebne, test dotyczył zupełnie
                            innego tekstu (był to artykuł R. Ingardena o tym, dlaczego człowiek jest na
                            wyższym poziomie niż zwierzęta).
    • dreamlover Re: Matura 09.05.02, 17:44
      Ja zdawałam maturę rok temu i powiem Wam, że tegoroczne tematy starej matury
      były może nie łatwiejsze, ale na pewno ciekawsze niż wtedy. Teraz
      zastanowiłabym się nad wyborem tematu, bo zarówno 1. jak i 2. są rzeczywiście
      intrygujące. Niestety rok temu nie miałam takiego wyboru... Szkoda. Mimo to,
      zdałam i teraz sobie studiuję. I jest bosko!
      • Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 18:01
        dreamlover napisał(a):

> zdałam i teraz sobie studiuję. I jest bosko!

Jakies szczegoly? Gdzie, na czym, czestosc wystepowania imprez itp itd... ;)
        • dreamlover Re: Matura 09.05.02, 18:10
          Boskie studia na AE, kierunek: Finanse i Bankowość. Nauka od sesji do sesji,
          dużo wolnego czasu na imprezy i podróże po Polsce. Większość imprez w
          prywatnych mieszkaniach i akademikach, więc noclego zapewniony. Jeszcze jakieś
          info?
          • Gość: 4klasa Re: Matura IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 19:00
            dreamlover napisał(a):

> Boskie studia na AE, kierunek: Finanse i Bankowość. Nauka od sesji do sesji,
            > dużo wolnego czasu na imprezy i podróże po Polsce. Większość imprez w
            > prywatnych mieszkaniach i akademikach, więc noclego zapewniony.

To mi odpowiada! :-) Wlasciwie to AE ma szanse niedlugo stac sie moja ukofana
            uczelnia ;)

> Jeszcze jakieś info?

Po pierwsze to kiedy idziemy razem na impreze? =) a tak na serio znasz kogos z
            Informatyki? Jacy to sa ludzie? W miare normalni?

• dreamlover Re: Matura 09.05.02, 21:09
              Jutro na naszej uczelni Juwenalia, czyli dla studenta dzień święty! Poza tym, ja
              mam piątki wolne!!! Oby tak dalej... Teraz akurat zbliża się sesja, więc jest
              krucho - 5 egzaminów, z których nie mam jeszcze zielonego pojęcia, w tym
              informatyka w superszczegółach, w której nie jestem zbyt mocna.
              To co rzuca się na uczelni, to ogromna ilość studentów. Jedno wielkie mrowisko.
              Ogromny kontakt ma się z ludźmi z grupy, ewentualnie z kierunku, w ostateczności
              z roku. Ale to są setki osób. Tak więc każdy kierunek tworzy jakby zamkniętą
              grupę. Ja mam jeszcze gorzej, bo jestem oczywiście z Krakowa, więc nie mieszkam w
              akademiku. Od czasu do czasu są owszem imprezy, ale to przeciez nie to samo. O
              FiBie i stosunkach międzynarodowych zawsze krążą jakies nieprzyjemne plotki, o
              tym, że kujony itp., prawdopodobnie wymyślane przez naszych kolegów z
              zarządzania, którzy z powodu niewystarczającej ilości punktów są tam gdzie są.
              I jedna ważna rzecz: 90% osób na AE to ludzie spoza Krakowa, wielu moich kolegów
              nie dostało się na dzienne i są na wieczorowych. Więc naprawdę trzeba się
              przyłożyć! Czyżbyście myśleli o studiach na AE?

• an-nah Re: Matura 09.05.02, 18:05
      XIII LO?!? To przecież moja kochana buda!!!!!!!! ;)))))))
      • mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 18:22
        an-nah napisał(a):

> XIII LO?!? To przecież moja kochana buda!!!!!!!! ;)))))))

zaraz sie dowiemy, ze An-Nah siedziala cale liceum z
        skks`anka w lawce...
        • an-nah Re: Matura 09.05.02, 19:50
          Nie, bo moja partnerka z ławki siedzi w domu i nic nie
          pamięta ;(((((((((((
          • mikolaj7 Re: Matura 09.05.02, 20:14
            an-nah napisał(a):

> Nie, bo moja partnerka z ławki siedzi w domu i nic nie
            > pamięta ;(((((((((((

aaa... sorry, ze tak niefortunnie trafilem :-///

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka