Dodaj do ulubionych

Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy .

IP: *.poldim.pl 19.12.04, 08:53
UM Krakowa zaplanował wybudowanie na Ruczaju ponad 760 mieszkań socjalnych. W
opinii wielu autorytetów, takie podejście do budownictwa socjalnego
(grupowanie mieszkań w jednym miejscu) to błąd. To coś co grozi degradacją
kulturową i nie tylko całej okolicy. Władze miasta chcą zrobić getto biedy. I
ma to szansę stać się już niedługo raptem 30 minut piechotą od Wawelu.
Usytuowanie inwestycji jest bardzo niefortunne. Zagrożenie może objąć całkiem
spory obszar. Nie zakończy się przecież na Kobierzyńskiej, ale będzie miało
wpływ na całą okolicę (Kampus, Osiedla Inter budu i okoliczne, okolice ulicy
Grota-Roweckiego). Oficjalnie twierdzą, że mieszkania mają powstać dla
eksmitowanych z kamienic ale przeznaczenie mieszkania socjalnego jest dosyć
jasno zdefiniowane i takie deklaracje są niewiarygodne. Decyzja ta wymagała
zgody rady dzielnicy VIII. Podobno nie zgodziła się Nowa Huta oraz inne
dzielnice, a nasi rozgarnięci radni postanowili wyciagnąć rękę do ludzi w
nieprzystosowanych i pozbawionych stałego dochodu umożliwiającego im
utrzymanie się w dotychczasowych lokalach. Zrobili to naszym kosztem. W mojej
opinii może to mieć wpływ na nasze bezpieczeństwo ale też wartość mieszkań
które powstały w tej okolicy. O ile? Nie wiadomo, ale łatwo sobie wyobrazić,
że liczba chętnych do zakupu mieszkania w oklicy getta biedy dramatycznie
spadnie (spadek wartości o połowę, o 1/3? - ile kosztuje mieszkanie na
osiedlu Górali). Mieszkańcy Ruczaju, protestujcie bo to w waszym interesie.
emaile: prezydent@um.krakow.pl; jacek.majchrowski@um.krakow.pl;
Pawel.Pytko@rmk.krakow.pl.

Protetestujcie przeciw tworzeniu getta biedy. W tych miejscach Miasto z
powodzeniem może stworzyć park, tereny rekreacyjne lub nawet centra rozrywki.
Ruczaj to znakomite miejsce do mieszkania, ale zaraz miejsce to może zmienić
się to w koszmar.

Poinformujecie też znajomych, kto nie ma dostępu do e-maila niech prostestuje
w inny sposób.

Oczywiście powstaje pytanie, czy istnieją inne sposoby zapewnienia mieszkań
dla najuboższych. Z pewnością tak. Ja spotkałem się z opnią, że problem tkwi
nie w budowaniu mieszkań, ale stworzeniu skupiska, które szybko
przekształacją się własnie w getta biedy. Były już takie próby w przeszłości:
np. niektóre osiedla w Nowej Hucie.
Obserwuj wątek
    • ra_v2 Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 19.12.04, 09:38
      uzupełnienie: więcej informacji na www.protest.itour.pl
      • Gość: askarra Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.12.04, 10:10
        Niech Pan wybaczy ale ja to odebralam inaczej, ze w koncu miasto zaczelo
        interesowac sie biednymi i cos dla nich robic. Mysle ze jest to szansa dla
        najbiedniejszych by mogli zyc na przyzwoitym poziomie
        • ra_v2 Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 10:18
          To nie jest szansa dla biednych. Wystarczy spojrzeć na osiedla socjalne których
          kilka już w Krakowie jest. Oni gniją we własnym sosie, nie tworzą się wzorce,
          jest akcetacja dla stylu życia pt. nic nie robienie. Niestety cierpią na tym ci
          którym się chce. Dylemat czy dać rybę czy dać wędkę, został rozstrzygnięty już
          dawno. Dlaczego ja mam mieć mieszkanie za zarobione ciężko pieniądze, podczas
          gdy ktoś dostaje je bo woli sobie walnąć bełta niż iść do pracy, podjąc studia
          itp. itd.. Szanuje Pani zdanie, ale to nie intencja jest zła, ale idea jak ja
          zrealizować. Nie dość, że nie pomoże się w ten sposób biednym to jeszcze po raz
          kolejny zaszkodzi się tym którym się jeszcze chce.
          • Gość: askarra Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.12.04, 10:37
            Teraz to juz zupelnie nie rozumiem, czy Pana zdaniem biedny to tylko nierob i
            pijak ? Mysle ze teraz obraza Pan wiekszosc spoleczenstwa
            Biedny to lekarz zaraz po studiach majacy 1000 zl na reka mieszkajacy z
            rodzicami, biuedna to pielegniarka majaca 700 zl i mieszkajaca gdzies w hotelu
            robotniczym, biedny to emeryt ktory jest chory i ma 500 zl a cale zycie
            uczciwie pracowal, to dziewczyna ktora zgwalcil kolega tatusia alkoholika i
            ktora nie ma sie gdzie z dzieckiem podziac
            Wiec PROSZE liczyc sie ze slowami i jesli nie ma Pan pojecia co to bieda to
            niech Pan sie nie wypowiada
            • ra_v2 Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 11:23
              Nie, nie myślę że biedny znaczy nierób. Nieroby są i wśród biednych i wśród
              bogatych. Rozmawiamy tu jednak nie o ludzkich nieszczęściach, ale o ich
              generowaniu. Ja uważam, że dziecko które widzi, że w życiu można coś osiągnąć
              ma większe szanse coś zyskać (i nie mam na myśli tylko pieniędzy, ale też
              radość i miłość) niż żyjąc w geccie biedaków. Zwłaszca gdy wiąże się to z
              degradacją bogatej dzielnicy. Bogatej a więc dającej pracę biedakom, bo nie
              każdy może być Rokefellerem, ale każdy może żyć godnie o ile chce.

Jak widać też z pani e-maila agresja nie jest także przypisana do biedaków. Ma
              Pani dostęp do internetu więc pewnie nie jest Pani najbiedniejsza, a ma Pani w
              sobie ładunek agresji, którym można obdzielić wiele, wiele osób.

Co to jest bieda i głód też niestety wiem bardzo dobrze. Pamiętam z dzieciństwa
              jakim koszmarem jest wysłuchiwanie w nocy pijackich pieśni. Pamiętam, na którym
              osiedlu socjalnym w Hucie młody chłopak dostał siekierą w plecy. Wiem też co
              można osiągnąć pracą i wiem jak to boli kiedy próbują Ci to zabrać. Proszę mnie
              nie oceniać bo nie wie Pani o mnie nic. I niech tak pozostanie. ;-)

• Gość: andr74 Przeciez Ruczaj to biedna dzielnica IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.12.04, 11:55
                Ja z innej beczki, zawsze mi sie wydawalo ze w tamtych rejonach mieszkania
                kupuja biedni ktorzy wola rejony Kobierzyna niz Huty a nie stac ich na
                mieszkania w srodmiesciu czy krowodrzy . A tu sie nagle dowiaduje ze to bogata
                dzielnica :)) Od kiedy to? w Kobierzynie mieszkaja milionerzy dajacy prace
                biednym ale mnie gosciu ubawiles
                • ra_v2 Re: Przeciez Ruczaj to biedna dzielnica 19.12.04, 12:08
                  Ruczaj może tak, ale Ruczaj Zaborze czy też Kobierzyn jak kto woli już raczej
                  jest bogatszą dzielnicą.
                • stalynick Re: Przeciez Ruczaj to biedna dzielnica 19.12.04, 21:27
                  > Ja z innej beczki, zawsze mi sie wydawalo ze w tamtych rejonach mieszkania
                  > kupuja biedni ktorzy wola rejony Kobierzyna niz Huty a nie stac ich na
                  > mieszkania w srodmiesciu czy krowodrzy . A tu sie nagle dowiaduje ze to bogata
                  >

no sorry, ale osiedle Ruczaj, Bieżanów, Prokocim, Kurdwanów, to wszystko
                  osiedla należące do byłych (lub wiąż pracujących) pracowników Huty. Bardziej
                  prominentni dostawali mieszkania blisko kombinatu, a innych wysyłano tam.

Jak Nowohucianin słyszał, że ma dostać mieszkanie w tamtych rejonach to bronił
                  się rękami i nogami (z wielu powodów). Takie były czasy.
                  • ruczaj.x czasy się zmieniają 19.12.04, 23:49
                    ave :)
              • czesiekkk Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 11:56
                Taa, najlepiej do którejś z nowohuckich dzielnic, bo z daleko od Wawelu a potem
                znowu zacznie się pisanina jak to niebezpiecznie. To ja ci powiem dlaczego
                niebezpiecznie, bo z zakładów pracy pozostały już tylko magazyny albo
                hurtownie. Czasy kiedy można było Nową Hutę wykorzystywać już się skończyły!
                A te liberalne bajki o pracy i studiach zachowaj dla siebie, w Polsce godnie
                płatną pracę się dziedziczy, albo załatwia po znajomościach i studia w tym ani
                nie pomagają ani nie przeszkadzają.
                • Gość: rw Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.poldim.pl 19.12.04, 19:15
                  No i jest jeszcze nieliczne grono profesjonalistów. Ja na przykład swojej pracy
                  nie odziedziczyłem, ani nie kupiłem. Płacą mi za to co potrafię. Za to czego
                  się nauczyłem. A nauczyłęm się i potrafię sporo.
              • Gość: pamiętliwy Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 12:04
                pamiętasz ? no to na którym "socjalnym" osiedlu w Nowej Hucie ?
                jeśteś Pan wyjątkowym szowinistą, w dodatku niedouczonym
                i niech tak pozostanie ;-)
                • ra_v2 Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 19:01
                  Na osiedlu Kalinowym ...
                  • peteen Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 19:24
                    a zatem nazywasz pan os.kalinowe osiedlem socjalnym ?
                    po pierwsze co to znaczy, a po drugie na jakiej podstawie ?

pańska niewiedza jest porażająca...
            • olka_krakow Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych 19.12.04, 17:53
              > Biedny to lekarz zaraz po studiach majacy 1000 zl na reka mieszkajacy z
              > rodzicami, biuedna to pielegniarka majaca 700 zl i mieszkajaca gdzies w hotelu
              > robotniczym, biedny to emeryt ktory jest chory i ma 500 zl a cale zycie
              > uczciwie pracowal, to dziewczyna ktora zgwalcil kolega tatusia alkoholika i
              > ktora nie ma sie gdzie z dzieckiem podziac

Niestety, takie osoby nie dostana tych mieszkan, poniewaz komisja, ktora
              przyjdzie sprawdzac w jakich oni mieszkaja warunkach, stwierdzi, ze mieszkaja w
              miejscu jak najbardziej nadajacym sie do zamieszkania.
              Natomiast bezdomni spod mostu itp. nie maja w ogole gdzie mieszkac, i to oni
              dostana tu mieszkania.Albo tez alkoholicy, ktorzy przepili wszystko i teraz
              zapraszaja do siebie czlonkow komisji i mowia o przerazajacych warunkach w
              jakich mieszkaja.
              • Gość: rw Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.poldim.pl 19.12.04, 19:09
                I o to chodzi. Majchrowski buduje slamsy w Krakowie. Brawo Panie prezydencie.
                Czu chce Pan abyśmy Pana zapamiętali własnie jako twórcę i patrona Slumsów?
            • Gość: ajka Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.chello.pl 23.12.04, 09:36
              A bym chciala wiedzie jedno - dlaczego ja mam nieszkac w malej, ciasnej (ale wlasnej!) klitce w starym budownictwie, kupionej za ciezko zarobione pieniadze (i jestem bardzo szczesliwa, ze ja mam!) a ktos inny ma mieszkac w moze i tez klitce, ale za to nowiutkiej, czysciutkiej, pachnacej... Jestem przekonana, ze taki nowy blok szybko zostanie zaniedbany, upackany, pomalowany... Dlaczego nie mozna tym ludziom wykupic mieszkan w starym budownicwtie, o stosunkowo niskim standardzie? Przepraszam bardzo, ale moz mi sie w kieszeni otwiera na mysl, ze ktos bedzie mieszkal w lepszych warunkach za moje (i nie tylko) pieniadze i jeszcze nie bedzie umial tego docenic (w wiekszosci przypadkow), uwazajac, ze jemu sie po prostu nalezy. Moze nizszy standard mieszkan (czyli chociazby ich wiek i nie zawsze w 100% udana architektura) zmusilby chociaz czesc do podjecia jakiejsc dzialalnosci celem zmiany tego stanu rzeczy, a nie - przyjsc na gotowe i pasc sie na tym do konca zycia. Mam malutka klitke z ciemna kuchnia w wielkim bloku na wielkim osiedlu. Naparwde da sie w tym mieszkac i jezeli ktos by mi ja zaproponowal za darmo nie wahalabym sie. Dlaczego wiec tworzyc nowe osiedla specjalnie dla biednych? Nie lepiej wykorzystac to co juz jest, w miejscu, gdzie mieszkaja tylko ci, co ich nie stac na lepsze, lub tez lepszego nie potrzebuja? Czy tak nie byloby taniej? A ci ludzie to wcale nie degeneraci, ale wlasnie emeryci, pielegniarki, lekarze, studenci... Jak na studentke to jestm bardzo bogata, bo mam wlasne mieszkanie kupione za wlasne pieniadze :)
              • ruczaj.x Jest bardzo dobre rozwiązanie tego problemu... 23.12.04, 10:03
                I tu jest właśnie drugie rozwiązanie tego problemu, to osiedle mogło by powstać, tylko w zamian za umieszczenie tam ludzi najbiedniejszych (którzy na 100% nie stworzą zdrowej tkanki społecznej - to nie wiemy na podstawie doświadczeń z poprzednich inwestycji) powiniśmy tutaj PRZESIEDLAĆ ludzi z innych obszarów miasta. Zamiana lokum odbywała by się dobrowolnie. Ty masz klitkę z ciemną kuchnią, miasto proponuje Ci nowe mieszkanie na Ruczaju, a do twojego wprowdza się jakaś rodzina z przydziału. (ten sam metraż)
                Myśle, że Pan Prezydent nie miałby żadnych problemów ze znalezieniem chętnych na takie zamiany.

Taką metodą za te same pieniądze dostajemy:
                - ludzi ZADOWOLONYCH z nowych mieszkań na Ruczaju
                - zadowolone osoby z przydziału
                - zdrową tkankę społeczną w nowych osiedlach
                - rozproszeną lokalizacje mieszkań dla ludzi z przydziału
                - bezpieczeństwo i spokój w naszej okolicy
                - brak problemów miasta w przyszłości
                WSZYSCY NA TYM ZYSKUJĄ...
                tylko dlaczego miasto forsuje inne rozwiązanie???
                • Gość: rw Re: Jest bardzo dobre rozwiązanie tego problemu.. IP: *.poldim.pl 24.12.04, 08:52
                  Myślę, że warto zastanowić się nad tym pomysłem. Niestety władza jest
                  niesłowna. Gdy wybudują te osiedla to nawet jeżeli obiecają wczesniej
                  przesiedlanie ludzi to pewnie po prostu tej obietnicy nie dotrzymają.
                  Przykładów jest wiele. Ostatni to ceny biletów MPK.Miało nie być podwyżek ale
                  znalazło się uzasadnienie i radni nie pamietają już o swoich obietnicach. Nota
                  bene nie zapomnimy im tego przy wyborach. Nie jeżdżę tramwajem ani autobusem,
                  ale szalenie nie lubię niekonsekwentnych ludzi i kitologii uprawianej przez
                  polityków. Uważam, że pora wziąc się za tworzenie swojego miejsca życia bardzo
                  aktywnie, korzystając ze wszystkich dostępnych narzędzi.
        • Gość: Piotr Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.tvn.pl 03.01.05, 18:06
          Jaka szansa? Jaka do jasnej cholery szansa? To do czego ja dochodzę
          zapiepszając inni mają dostać za darmo? Ja będę szanował to co kupię, a oni?
          Może by tak programy pomocy mentalnej, czy jakiejś tam dla lumpów i
          nieudaczników, a nie fundowanie mieszkań!!!!
          Ale się wkurzyłem
        • Gość: Dinus Re: Mysle ze to jest szansa dla biednych IP: *.chello.pl 21.01.05, 19:33
          Prosze zobaczyc galerie ze zdjeciami mieszkan komunalnych:
          www.itour.pl/protest/zdjecia/galeria.php
      • Gość: Piotr Gdzie mieszka prezydent? IP: *.tvn.pl 03.01.05, 18:18
        Jak odszukamy miejsce zamieszknia Prezydenta dowiemy się może, że pan prezydent
        nie mieszka płot w płot z plebsem, którego się raczej boi i jak ktoś krzyczy na
        ulicy on ustępuje miejsca...
    • xrtdgene Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 19.12.04, 14:05
      nie jest to szansa dla biednych by mogli życ na przyzwoitym poziomie. Szansa dla
      biednych na poprawę to nowe miejsca pracy (wędka nie ryba) , szansa dla
      patologicznych rodzin a na pewno dla ich dzieci to rozproszenie , tak by nie
      kisiły się we własnym sosie , zobaczyły że jest inaczej.
      Podobne pomysły były w Polsce za socjalizmu w każdym mieście , nic z tego nie
      powstało dobrego , w europie też wyszły niezłe potworki z tego ( dzielnice
      blokowisk-slumsów pod Paryżem).
    • Gość: ciekawa Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.devs.futuro.pl 19.12.04, 14:54
      a co sie dzieje kiedy w jednym miejscu sami bogaci mieszkaja?....
      • Gość: chrepcio figurka Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 19.12.04, 17:31
        Urzad nie powinien dla biednych budowac nowego osiedla a wykupywac im
        mieszkania na tzw. normalnych osiedlach gdzie nie ma przestepczosci. Trzeba
        wymieszac biednych z bogatymi to da biednym szanse na podciagniecie sie w
        hierarchii spolecznej a nie duszenie sie w kregu biedaków takich samych jak oni
      • ra_v2 Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 19.12.04, 19:05
        Ale to nie dotyczy Ruczaju Zaborza i Kobierzyna. Tu nie ma milionerów, ale są
        ludzie trochę lepiej sytuowani. Tacy, którzy nadają sens istnieniu lokalnych
        sklepów, siłowni, lodziarni i cukierni. To nie jest miejsce gdzie forsa kapie,
        bo tam gdzie jest bardzo bogato, nikt by nie wpadł na postawienie tych bloków.
        • Gość: Fanotamas Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.04, 19:27
          Dzisiaj w „Dzienniku Polskim” napisano komentarz nt. planów budownictwa
          komunalnego na Ruczaju. Autor
          Stwierdził ze cześć radnych zaczyna się wyłamywać i zastanawia sie czy
          budowanie w takim miejscu komunalek będzie miało sens.
          Wydaje mi się ze sprawa jeszcze nie jest do końca przegrana.
          Jeżeli udowodnimy radnym że ziemia tutaj jest zbyt droga na takie budownictwo (
          1 ar = 20 000 ) i zaproponujemy inne konstruktywne rozwiązania ( sprzedaż
          ziemię deweloperem i dzieki temu wybudować lub kupić dwa razy wiecej mieszkań w
          miejscu alternatywnym) to wydaje mi się ze można spowodować żę
          inwestycja zostanie zastopowana.
          Pamiętajcie że pół roku temu inwestor planował wybudować na Wesołej Polanie (
          Zwierzyniec) osiedle mieszkaniowe, które jednak zostało przystopowane przez
          mieszkańców i radę osiedlową.
          Dlatego oprócz kluczowego „NIE” ze strony rady miasta ( która jest przeważnie
          w opozycji do Majchrowskiego) będziemy potrzebować jasnego i jednoznacznego
          protestu ze strony rady dzielnicy. Spotkajmy się ponownie na sesji rady i ostro
          postawmy im ultimatum – albo coś zrobią i będą protestować ( czytaj: wystąpią w
          imieniu mieszkańców dzielnicy czyli wypełnią swój mandat) albo opublikujemy
          teraz internecie przed wyborami internecie ( i nie tylko) nazwiska osób które
          pozytywnie zaopiniowały budowę osiedli komunalnych, Wydaje mi się iż są w tym
          wypadku konieczne ostrzejsze działania ( w końcu bronimy swojej własności –
          czyli wartości nowo zakupionych mieszkań oraz spokoju dla naszych dzieci).
          Konieczne jest użycie każdego środka, który zastopuje ten pomysł. Jeżeli znacie
          jakieś ważne osoby w Urzędzie Miasta, lub jeżeli znacie radnych, starajcie się
          ich zainteresować tą sprawą.

ZBUDUJMY W KOŃCU SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE .

POZDRAWIAM I DO ZOBACZENIA JUTRO NA RADZIE MIASTA – GODZ. 15.30 !!!
          • wiesniaczka Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 19.12.04, 20:22
            Jeśli już są tereny z mieszkaniami komunalnymi, dlaczego ich nie poszerzać,
            tylko szukać nowych lokalizacji?
          • Gość: ss Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.poldim.pl 19.12.04, 21:01
            a kiedy jest rada dzielnicy VIII?
            • ruczaj.x i to jest właśnie problem! 19.12.04, 23:47
              ponieważ padł wniosek o odwołaniu przewodniczącego, rada wg prawa może się spotkać dopiero po 30 dniach.. a więc około 15 stycznia - troszkę za późno

zresztą w radzie są kunktatorzy, jest kilka osob zdających sobie sprawę z wagi zagrożenia, jest też niestety kilka osób popierających ten pomysł i to jest najsmutniejsze osoby, które powinny nas reprezentować, w ogole nie są zainteresowane losem naszej dzielnicy... dla nich ważniejsze jest cytuje: "jeśli my zaprotestujemy, zaprotesuje każda inna dzielnica..."
              szaleństwo jakieś można by pomyśleć
              • Gość: KRuczaj Re: i to jest właśnie problem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 07:41
                A więc napiętnujmy ich. Niech w internecie znajdą się nazwiska tych którzy są
                przeciw nam!!! Zapamiętamy im to i rozliczymy ich w dniu wyborów, bez względu
                na to gdzie będą chcieli startować. To się w końcu nazywa narzędzie demokracji.
                • xed Re: i to jest właśnie problem! 11.01.05, 15:55
                  kark polityka podobno jest giętki ... ale czy aż tak bardzo ? Sprawa protestu i
                  stanowisko jakie zajmą radni w tej sprawie jest swoista naturaln polityczna
                  brzytwą Ockhama. Byty niepotrzebne (Majchrowski i inni) musz odejść
                • ruczaj.x a napiętnujemy... to pewne... 12.01.05, 10:06
                  W środę jest sesja rady gminy, wybieram się z kamerą oraz dyktafonem... będę się przysłuchiwał dyskusji na nasz temat.
                  Zobaczymy czy będą potrafili jawnie wystąpić przeciwko mieszkańcom...

a później w necie będziecie mogli przeczytać, który za nami, a który przeciwko, mam nadzieje, że panowie i panie radni kojarzą, że dzisiaj mogą się zdecydować losy ich kariery w radzie

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: ania Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.12.04, 19:16
        widać, że Pani nie wie, bo w przeciwnym razie nie zadawałaby Pani takich
        głupich pytań
    • stalynick Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 19.12.04, 21:22
      > Oczywiście powstaje pytanie, czy istnieją inne sposoby zapewnienia mieszkań
      > dla najuboższych. Z pewnością tak. Ja spotkałem się z opnią, że problem tkwi
      > nie w budowaniu mieszkań, ale stworzeniu skupiska, które szybko
      > przekształacją się własnie w getta biedy. Były już takie próby w przeszłości:
      > np. niektóre osiedla w Nowej Hucie.

no sory, ale trochę źle to ująłeś. zrobiono takie skupisko na osiedlu Złota
      Jesień, ale skupisko nie równa się całe osiedle (nie jest to nawet kropla w
      jego morzu)
    • Gość: gelarth Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 20.12.04, 11:41
      Ludzie czy można mnie nazwać bogatym tylko dlatego że mam pracę i dostałem
      wieloletni kredyt na mieszkanie- chyba poszaleliście.
      A Nowy Ruczaj,Kobierzyn czy jak chcecie to nazywajcie wybrałem dlatego że z okna
      widzę Bielany,z tarasu Wawel(co prawda nie tak wyraźnie jak z mostu...),była to
      spokojna okolica pełna domków jednorodzinnych i małych osiedli,już nawet
      Szuwarowa była dla mnie blokowiskiem mimo że zadbana i o wysokim standarcie - po
      prostu chciałem widzieć trochę zieleni i móc bezpiecznie przejść sie wieczorem
      na spacer uliczkami , w parku czy koło lasku.
      A teraz gdy powstanie takie osiedle komunalno-socjalne to co będzie...
      W gazetach są artykuły jak zmienia się życie ludzi gdy w ich okolicy powstanie
      blok czy dwa z takimi mieszkaniami, ludzie piszą jak ciężko jest gdy w klatce
      jest jedna taka rodzina... a jak ich będzie kilkaset. Jestem jak najbardziej za
      by miasto kupiło wiele mieszkań(jak najwięcej) ale nie w jednym skupisku...by
      tych kilku statystycznie złuch nie uczyniło piekła tysiącom w okolicy...
      A zastanówmy sie jak te osiedla będą wyglądały po latach - przecież miasto w
      pierwszej koleknosci umieści tam nie tylko samotne matki, rencistów, czy
      wysiedlonych z kamienic- ale także bezdomnych oraz w pierszej kolejności gdy
      "należy wyeksmitować osobę występującą w sposób rażący lub uporczywy przeciwko
      obowiązującemu porządkowi domowemu albo, która przez swoje niewłaściwe
      zachowanie czyni uciążliwym korzystanie z innych lokali lub nieruchomości
      wspólnej"cytat z załącznika do uchwały miasta.
      a to wypowiedź o blokach na Złotej Jesieni
      "Przecież Ci ludzie nie zapłacą nawet minimalnych czynszów bo nie płacili w
      przeszłości więc jak te bloki będą wyglądać i kto je utrzyma - oczywiście miasto
      Eugeniusz Roganowicz, dyrektor Wydziału Mieszkalnictwa UMK. - Z jednej strony
      problemem są więc rodziony patologiczne, z drugiej zaś narastające zadłużenie
      mieszkańców bloku. Rzeczywiście, na razie możemy powiedzieć, że pieniądze, w
      większości wypadków, wyrzucone zostały w błoto."
      A wy się dziwicie że nie chcę by takie osiedle powstało w okolicy...
      • Gość: ss Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.poldim.pl 20.12.04, 18:40
        Po co pracujesz? Poproś miasto o mieszkanie socjalne.
    • ra_v2 Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 21.12.04, 20:59
      Życzę Wszystkim Wesołych Świąt. Biednym pieniędzy, chorym zdrowia, samotnym
      miłosci, politykom zdrowego rozsądku, radnym VIII dzielnicy instyktu
      samozachowawczego, mieszkańcom Ruczaju i Kobierzyna - woli walki. Wszystkim
      Świętego Spokoju

pozdrawiam

Rafał Wiśniewski
    • zielonki Re: Czyli wraca idea Konsorcjum - w nowej szacie. 21.12.04, 21:10
      Zgodnie z prezydencką propozycją Miasto zaoferowałoby deweloperom bezużyteczne
      komunalne grunty w zamian za nowe, wykończone mieszkania. Deweloper musiałby
      jednocześnie zobowiązać się do oddania budynków w użytkowanie do dnia 31
      czerwca 2005 roku. Na początek wytypowano do zamiany 2 działki, każda o
      powierzchni ponad 0,5 hektara: przy ulicy Promienistych i przy ulicy Balickiej.
      Miasto jest właścicielem gruntów przy ul. Promienistych i użytkownikiem
      wieczystym nieruchomości przy ul. Balickiej. Propozycja, w wypadku akceptacji
      przez radnych, byłaby kolejną formą zapewnienia mieszkań potrzebującym
      krakowianom.
      • ruczaj.x tak... tylko, że okazało się... 21.12.04, 22:15
        że nie można tego przeprowadzić zgodnie z prawem, więc ostatecznie prezydent wymyślił projekt polegający na budowie (za bardzo duże pieniądze) osiedli mieszkań komunalnych na miejskich gruntach. Wykonawcą ma być prywatny inwestor, a płacic ma miasto. Później dalsza kasa pójdzie na utrzymywanie tych osiedli.
        Szkoda tylko, że zdecydowali się na kumulowanie mieszkańców 'komunalek' w jednej tylko dzielnicy (docelowo 7-8 tys. ludzi).
        BARDZO TO GENIALNE.
        Później się ogrodzi drutem kolczastym i problem miasta rozwiązany.

A kamienicznicy wreszcię będą mogli pozbyć się dużo większej ilości niechcianych najbiedniejszych i sprawiających problemy lokatorów.
        Gra warta świeczki, nie?
        Nie będę nawet pisał ile można dostać za nareszcie wolną od lokatorów kamienice.

Jakiż tam wspaniały 'lobbing' musiał się odbywać... możecie sobie tylko wyobrazić. Jeśli pomimo dosyć ostrych protestów nadal forsuje się ten pozbawiony wszelkiej logiki pomysł.

a że ludzi skazuje się na życie w gettcie..
        ale kogo to tak naprawdę interesuje panowie i panie?
        • mogw Kamienicznicy chca sie pozbyc wszystkich 22.12.04, 18:24
          Nie za bardzo Pana argumenty do mnie przemawiaja, Kamienicznicy chca sie
          pozbyc wszystkich lokatorow i uwolnic czynsze to chyba normalne.

Wiec te osoby zostana wykwaterowane i przeniesione do Kobierzyna oczywiscie jak
          sie zgodza na taka zamiane. Skad zalozenie ze w takich kamienicach mieszkaja
          patologiczne rodziny.
          Czy Pan zna jakies osoby z kamienic? (obawiam sie ze nie:). Czlowieku przeciez
          to czesci inteligencji krakowskiej to elita naszago spoleczenstwa , jak ktos
          napisal samotne panie profesor, wdowy po generalach itd
          I w czy Oni wam przeszkadzaja ??? przeciez to az ciezko zrozumiec miacie szanse
          zeby czesc inteligencji krakowskiej mieszkalo kolo Was !!! a Wy na nich z buta
          Och Kobierzynianie zastanowcie sie :))
          • ruczaj.x a może mi Pan napisać... 22.12.04, 23:20
            gdzie ja twierdze, że wszystkich...? napisałem najbardziej kłopotliwych

Proponuje poczytać sobie o poprzednich tego typu inwestycjach...
            www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/index.php?option=content&task=view&id=525&Itemid=
            www.protest.itour.pl/artykulgk1.jpg
            Zupełnie mi nie zależy, że mieszkało tutaj więcej inteligencji.. myślę, że jest wystarczająco dużo młodych i inteligentych.

pozdrawiam serdecznie
            M.

• Gość: MArl Kmcznicy i UMK chcą zbyc wszystkich -żywych !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:19
            -coś mi to przypomina, rodzina aktualnego (byłego)bajemcy ze Stanisławowa i
            Lwowa, repatriacje, praca naukowa na uczelni (AE i UJ), idące za tym w miarę
            blisko mieszkanie w kamienicy z tamtych czasach lekarza wojskowego, pokolenia
            się zmieniają, zmieniają się pokoleniowo aktualni właściciele i dziedziczacy
            najem, ktoś komuś nie odpowiada, to i fora ze dwora, ale że nie z każdym taka
            rozmowa, dla niegrzecznych (nie chcących grzecznie i bez pyskowania płacić co
            sobie ponad legalny program właściciel zażyczy) zaś wysiedlenia 3-letnie, a
            gmina prawem jakie dla siebie poukładała umywa sie od wszystkiego i jak na razie
            wypina na wszystkie takie tematy.

I czym się rożnię od sasiedlonych pzrez kwaterunek poprawnie bo w lokalu gminnym?
            Tym że płacę stawka prawie 7zl/m2, dopłacałem wielokrotnie do opłat normalnych,
            utrzymywałem kamienicę, (mam na to kwity!!), zawsze urażony właściciel obnosi
            się ze swoim włascicielstwem, przyp.się do człowieka o to że gmina mu lokatora
            narzuciła, filozof wymyśla tematy w rodzaju ze dlaczego nie kupiłem sobie na
            wolnym rynku mieszkania jakie tylko zechcę, bo przecież wszyscy kupują, a
            mieszkania tylko na to czekają, A nie odpowiada gamoń na pytanie, dlaczego
            pustej kamienicy nie odziedziczył, tylko taką z lokatorami po kwaterunku.

Do tego zero dostępu do piwnicy czy strychu, pełne ciągłe napięcie, a teraz
            wprdlenie z mieszkania i zamieszkiwania, a gmina rżnie gamonia to jej nie
            dytyczy. Żadnej oferty mieszkania do najmu, nawet po stawkach jaki płaciłem
            dotychczas czyli owe 7zł, NIC!! Płacę koszty regulacji włąsnosciowych na linii
            ustawodawca-właściciel, a ustawodawca ma to w dpie,, przed upływem okresy
            wypowiedzenia UMK zapewnia że "sprawami takimi zajmuje sie" dopiero po ustaniu
            okresu wypowiedzenia, potem zaś oświadcza że "niezaspokojone potrzeby
            mieszkaniowe" zaspakaja w trybie ... takie tam prdoły, jakbym to miał jakieś
            tam potrzeby niezaspokojeone w sytuacji kiedy jest najem jest mi przerywany w
            sytuacji kiedy spowodowany cały syf został tym, że zrealizowany został na lokalu
            niekomunalnym a nie komunalnym. A JA MAM ZA TO PŁACIĆ WŁASNYM ŻYCIEM.
            SKRWsyństwo w majestacie obnoszącej się potęgą własnej skali głupoty.

BCE jedni pokazują że można im skoczyc, jakby nie można było wcześniej już z
            powstaniem zapisów o wysiedleniach 30letnich przygotować procedur w rodzaju:
            lokator nie chce kontynuować najmu w lokalu prywatnym i chce się wynieść do
            lokalu komunalnego-proszę bardzo, pan się wyprowadza do normalnego lokalu
            gminego, adres np. do wyboru taki a taki do wyboru bo lokator pomaga tym
            regulować i rozładować też wcześniej sytuację właścicielską, właściciel ma co
            mieć zawsze winien, moasto ma wdzięzcnego wręcz lokatora, wszyscy się cieszą,
            właściciel lokal wynajmuje albo biega po tym jak zyd po pustym sklepie, sytuacja
            się czyści, i ciężko wymyśleć czemy TAKA NORMALNOŚĆ nie ma prawa powstać.
            -ja tego nie potrafię. Ktoś może to wymyśli?

-a moze chodzi o to by jak "tuba kamienicy" to głosi, że: masz wypowiedzenia
            3-letnie, to masz pecha,
            -i qwno do gadania, bo "w tym kraju" równie ckliwie i obrządkowo bliskim pana
            swego, co i zawziętym, tępym, zawistnym, pogardy i nienawiści pełnym, wyżej
            d.nie podskoczysz, bo się stado wchłonie. porażające aromatem.
            -a moze chodzi po prostu o kasę któą na tak postawionych po ścianą rozstrzelań
            lokatorach właściciele lokali chcą chcą wyegzekwować. sądem, komornikiem,
            perspektywą NĘDZY do końca życia i niemożliwościa wykonywania parcy, bo i jak
            pracować bez stałego meldunku. Trzeba być skrajnie ograniczonym matołem i
            sk.synem, by oczywistych skutków tych ruchów i działań nie widzieć, lub je
            wspierać w wersji z zupełnym pominięciem lokatora.
            A jeszcze ci bce sobie dzrwi mieszkań sobie K.M.B. poopisują.

Piepzrę ich .
            I to gwno równo z działaniami UMK-czyli z pełnym brakiem działań należnych
            jakichkolwiek.
            -jeśli macie zastrzeżenia co do pewnej skłądności tego tekstu to sorry, zyczę
            Wam byście się w syfie jakkolwiek podobnym do tego nie znależli i bezpośrednbio
            nie poczuli skad ta składność jak powyżej.
    • Gość: rw Re:powstaje Getto Biedy - zarządzenie . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 13:19
      Skopiowałem z innego wątku. Ciekawe jak to pogodzić z innym pomysłem p.
      Majchrowskiego.

ZARZĄDZENIE NR 1429/2003 PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA Z DNIA 14.10.2003 r. w
      sprawie przyjęcia i przekazania Radzie Miasta Krakowa
      projektu uchwały w sprawie polityki mieszkaniowej Gminy Miejskiej Kraków.
      Fragment uzasadnienia.

„..Jak wspomniano, obowiązkiem gminy jest podejmowanie odpowiednich działań
      pomocowych w formie budowy i utrzymania
      mieszkań socjalnych, tymczasowych dla grup ekonomicznie i socjalnie
      marginalizowanych przez ograniczony niedostatkiem dostęp do
      dóbr społecznych, materialnych, kulturowych i politycznych. Nie powinno to
      jednak oznaczać tworzenia enklaw biedy poprzez budowę
      czy pozyskiwanie i adaptację już istniejących budynków, przeznaczonych
      wyłącznie na mieszkania socjalne, lecz umożliwiać wynajem
      rodzinom wymagającym resocjalizacji pojedynczych lokali w budynkach
      zamieszkałych przez osoby prawidłowo funkcjonujące społecznie.
      Negatywnie oceniana jest koncepcja koncentracji lokali mieszkalnych o obniżonym
      standardzie przeznaczonych na lokale socjalne.
      Skupianie w jednym miejscu osób i rodzin o niskim statusie socjalnym, często
      patologicznych przy współistniejących innych
      obciążeniach dysfunkcyjnych, niekorzystnie wpływa na egzystencję wszystkich
      mieszkańców tych miejsc, jak i szerszej społeczności
      lokalnej, ponadto:

1. powiela negatywne wzorce, nasila proces tworzenia gett przestrzeni
      miejskiej, zjawisko wyobcowania w społeczeństwie,
      2. naraża rodziny społecznie zdrowe lub tylko ubogie na celowe umieszczanie w
      bliskim sąsiedztwie osób funkcjonujących
      patologicznie (uzależnienia i przestępczość). W konsekwencji spotykają się z
      negatywną i wrogą reakcją otoczenia, które ulega
      stereotypom i jednoznacznie kojarzy biedę z dewiacją,
      3. tworzy zjawisko naznaczenia społecznego, stygmatyzacji i patologizacji
      wszystkich członków rodziny przez otoczenie lokalne, co
      ogranicza możliwość poprawy ich szans życiowych na funkcjonowanie w
      społeczeństwie (znalezienie pracy, wychowanie i wykształcenie
      dzieci),
      4. sprzyja rozwojowi zjawisk z pogranicza przestępstw kryminalnych, spowalnia
      czy wręcz uniemożliwia resocjalizację osób z takich
      skupisk, które nie identyfikują się z miejscem zasiedlenia jako zamieszkaniem i
      nie dążą do poprawy warunków mieszkaniowych czy
      estetyki miejsca pobytu.

Tak więc polityka mieszkaniowa nie może stwarzać warunków, aby istniejący już
      niski status ekonomiczny rodzin wynikający np. z
      bezrobocia czy stanu zdrowia powodował popadanie tych rodzin w nędzę i
      abnegację, pojawianie się mechanizmów uruchamiających
      procesy narastania nierówności społecznych, polaryzacji ekonomicznej i
      kulturalnej prowadzącej do tworzenia „podklasy”
      osób żyjących poniżej granicy ubóstwa. Nie można zatem w pełni uznać za
      udzielenie pomocy przyznanie lokalu socjalnego w budynku
      zamieszkiwanym prawie wyłącznie przez osoby zmarginalizowane ludziom, którzy z
      niezależnych od siebie przyczyn nie są w stanie
      zapewnić sobie mieszkania. Przedstawione względy natury socjologicznej
      kategorycznie przemawiające przeciwko koncentracji w jednym
      miejscu osób o niskim statusie społecznym, zagrożonych patologią..."

bardzo dziękuje za uwage
    • Gość: Kaczor Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.kliny.net.pl / *.kliny.net.pl 24.12.04, 17:32
      podgórz byl jest i bedzie gettem biedy. Stary krakauer
      • Gość: hem ???? IP: 193.151.48.* 24.12.04, 18:15
        a tak konkretnie to o co Ci chodzi?
      • Gość: Kaczor Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.kliny.net.pl / *.kliny.net.pl 24.12.04, 22:51
        Konkretnie chodzi mi o to, że na podgórzu nie mieszka bynajmniej zamożna
        część krakusów lecz napływowa biedota i umieszczenie tam mieszkań socjalnych
        jest jak najbardziej na miejscu.
        • Gość: hem Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: 193.151.48.* 25.12.04, 11:52
          sugeruje przejechac sie np. na Ruczaj czy Pychowice... i mozesz sie bardzo
          zdziwic, kto w tej bajce jest biedotą
        • Gość: Łysy na stołówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 12:18
          w podgorzu. skoro mieszkasz, jak mowisz, "na podgorzu" (na co wskazuje twoj
          IP), tym bardziej powienienes to wiedziec.
      • Gość: rw Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.poldim.pl 27.12.04, 17:59
        a ty gdzie mieszkasz? Kliny to przecież o rzut kamieniem od przyszłych
        lokalizacji. Blizej niż wam się wydaje.
        • ruczaj.x Na Borkowskiej i Komuny Parsyskiej.. 27.12.04, 18:02
          będzie całkiem sporo takich mieszkań (nie ma jak zaufać Wawel-Service)
    • Gość: umiastowska Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.broker.com.pl / *.broker.com.pl 24.12.04, 22:18
      Popieram rękami i nogami! Nie po to inwestowaliśmy w mieszkanie w tej okolicy
      (miał być spokój, miało być czysto, przyjemnie, cicho...). Bez urazy, nie mowie
      tego po to, zeby komuś zrobić przykrość i przepraszam wszystkich, którzy czuja
      sie urazeni. Doswiadczenie uczy, ze dzielnice, gdzie powstaja mieszkania
      socjalne, nie ciesza sie dobra opinia (totalny "tumiwisizm", nic nie robienie,
      czekanie na manne z nieba, brak perspektyw...) rodza sie patologie, rodzi sie
      strach itp.
      NIE ZGADZAM SIE NA TO, ZEBY RUCZAJ STAL SIE SLUMSAMI!
      • Gość: Simone Dzięki za ostrzeżenie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:25
        a miałam już kupować mieszkanie na Szuwarowej, dzieki poszukam czegoś innego.
        • Gość: ellol koniecznie... IP: *.autocom.pl 27.12.04, 13:06
          i jeszcze zadzwon do dewelopera, żeby się upewnić czy aby na pewno obok powstana slumsy :)
          • Gość: drew00 Re: koniecznie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 13:37
            a co dewloper ma do tego? Z daleka od Szuwarowej! Szkoda kasy i zdrowia. Ma
            rację simone.
          • Gość: rw Re: może jednak nie powstaną IP: *.poldim.pl 29.01.05, 14:55
            zwycięża zdrowy rozsądek, radnych. Jacek stosując wybiegi rodem z Państwa które
            już nie istnieje, wzorowane na tym co wymyślił w tej materii pan G. miota się,
            ale jest to chyba miotanie. A miał szansę, zostać naszym ulubionym prezydentem,
            tak przegra a kości jego będą bieleć na wszystkich frontach świata.
      • Gość: ania Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.12.04, 19:22
        TEŻ SIĘ NIE ZGADZAM NA UCZYNIENIE Z RUCZAJU DZIELNICY BIEDY!!!
        • Gość: maryska to sie dziewczyno wez do roboty . IP: *.ists.pl / *.ists.pl 28.12.04, 19:58
          Wez sie dziewczyno do roboty a nie sluchaj paru krzykaczy co opowiadaja co to
          nie bedzie jak w Kobierzynie zamieszka kilka rodzin w gorszej sytuacji.
          Co tak Ci przeszkadza ze obok bedzie mieszkala matka samotnie wychowujaca
          dziecko ? czy moze przeszkadza Ci wdowa po profesorze ? Milionerka sie
          odezwala :))) myslalby kto. Wiec nie pisz bzdur
          • ruczaj.x To tylko jakiś urzędas do spraw prowokacji :) 28.12.04, 20:18
            skad ty wezmiesz 7 tys. wdów jakąś grubszą makaskrę planujecie w tym UMK??

Widze, że niczego się nie nauczyłeś przez ten czas a szkoda.

Aniu witaj w naszych szeregach!
            • inezja21 masakra wdów:)a raczej ich mężów:DDDDDD 29.12.04, 11:13
              O Rany, ruczaj.x,dziękuję ci ale się uśmiałam.
              Ciekawe ile tych profesorów chcą zabić żeby ich żonom vel wdowom po nich dac
              mieszkania na Ruczaju.Dobre,dobre.
    • Gość: rw Re:Kopia w innego postu - ciekawe IP: *.poldim.pl 27.12.04, 18:03
      Znalazłam coś co może być dobrym punktem zaczepienia - komentarz pewnego
      księdza trudniącego się pomocą społeczną potrzebującym, w której na
      pytanie: "Od wielu lat poświęca się Ojciec pracy dla biednych i z biednymi i
      jest, można powiedzieć, znawcą tego palącego społecznego problemu, jakim jest
      bieda. Co Ojciec sądzi o formach wsparcia, jakie stosują państwowe, gminne
      czy powiatowe instytucje pomocy społecznej?"

Odpowiada:
      "Mam co do tej "pomocy" kilka poważnych zastrzeżeń. Nie uważam na przykład,
      żeby dobrym pomysłem stosowanym przez pomoc społeczną było przesiedlanie
      ludzi ubogich do specjalnie dla nich budowanych mieszkań komunalnych o bardzo
      niskim standardzie. W ten sposób tworzy się całe osiedla biedy. A bieda
      często związana jest z różnymi patologiami, więc wspólne bycie takich ludzi
      blisko siebie powoduje, że patologie te rozwijają się i kumulują. Na przykład
      znam taką rodzinę, w której rodzice są pogrążeni w nałogu pijaństwa, ale
      pięcioro dzieci, które przychodzą do naszego domu, już nawet jako
      woluntariusze, jest wspaniałymi ludźmi. Bardzo zdolne. Troje rodzeństwa
      studiuje. Kilkoro jest w szkołach średnich, myślą o studiach. Teraz chcą ich
      wywieźć na osiedle socjalne do bloku, gdzie będą wręcz otoczeni melinami. Jak
      ci młodzi uczniowie, studenci będą przyprowadzać do tego domu swoich
      przyjaciół? Skarżą mi się, że będzie im wstyd."

Całość na kopii strony, niestety nie mogę dogrzebać się oryginału:( Podaję
      długaśny link do całości:

www.google.pl/search?
    • Gość: Fabio Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.spine.pl 29.12.04, 00:23
      Nie budujcie getta na Ruczaju! Pracuję w agencji nieruchomości i każdy
      zainteresowany kupnem mieszkania w tamtych rejonach pyta mnie właśnie o to
      getto! Ludzie chcą kupować Ruczaj. Jednak gdy w perspektywie pojawia się wizja
      biegających tam dresików, to zmieniają zdanie.
      • ninaspi Tego sie boje 29.12.04, 00:46
        spadku ceny mieszkan
        • ruczaj.x niestety miasto chce nas pozbawić dużej cześci.. 29.12.04, 10:13
          naszych oszczędności i robi to zupełnie świadomie.

Nie pojęte, a JEDNAK!

W przyszłości będzie bardzo ładna lawina pozwów... oj będzie Kraków płacił grube miliony, oj będzie.
        • ra_v2 Re: Tego sie boje 10.01.05, 08:57
          Cena mieszkania Majchrowskiego pewnie nie spadnie ;-(. Chyba, że obniżymy
          wartość jego nieruchomości. Gdzie mieszka Majchrowski?
    • kapitan.kirk Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 29.12.04, 12:14
      Wzruszająca jest okazywana w co drugim poście troska o to, by bezdomnych nie
      zamykać w gettach dla ubogich. Niewąpliwie nie powinno sie tego robić,
      zastanawiam sie jednak nad dwiema rzeczami:

1.) Czy społeczne protesty byłyby równie silne, gdyby owego "getta" nie
      zamierzano budować na snobistycznym Ruczaju, a np. gdzieś w Ruszczy albo
      Wadowie?
      2.) Czy ci, którzy tak naciskają na konieczność integracji ubogich w
      społeczeństwie z radością przywitaliby wykupienie kilku mieszkań w ich bloku
      przez miasto z przeznaczeniem dla "socjalnych"? Toż by się dopiero rumor
      zrobił, że sie pijaków i złodziei-nierobów do porządnych domów chce sprowadzić!
      • ruczaj.x Nawet nie wiesz jak pięknie trafiłeś... 29.12.04, 12:32
        Nie wiem skąd Ci się wzieło 'snobistyczne' - nie wnikam.

> 1.) Czy społeczne protesty byłyby równie silne, gdyby owego "getta" nie
        > zamierzano budować na snobistycznym Ruczaju, a np. gdzieś w Ruszczy albo
        > Wadowie?

konkretnie ulica Wadowska...
        ( www.lokatorzy.org.pl/s1spraw.html )
        Tak się składa, że miasto kilka lat temu planowało tam budowe osiedla na dużo mniejszą skale, protesty były tak ostre (zarówno ze strony mieszkańców jak i rady dzielnicy), że miasto musiało się wycofać z projektu. Mieszkańcy posuneli się, aż do wykupu terenów przeznaczonych pod to osiedle.

> 2.) Czy ci, którzy tak naciskają na konieczność integracji ubogich w
        > społeczeństwie z radością przywitaliby wykupienie kilku mieszkań w ich bloku
        > przez miasto z przeznaczeniem dla "socjalnych"? Toż by się dopiero rumor
        > zrobił, że sie pijaków i złodziei-nierobów do porządnych domów chce > sprowadzić!
        >
        Masz racje zamiast rozproszenia trzeba wszystkich ludzi zamknać w obozie, koniecznie z drutem kolczastym - to wg Ciebie dobre rozwiązanie?
        Na pewno to da szanse ich dzieciom... na pewno poprzez sąsiadów szybciej znajdą prace... a nagromadzenie ludzi o niższym statusie finansowym w błogąco wpłynie na wytworzenie się wspaniałego, zdrowego osiedla - gdzie wszyscy się szanują i sobie pomagają. Nawet jeśli osoby 'sprawiające problem' to będzie zaledwie 10-20% mieszkańców bez problemu mogą zrobić piekło na ziemii innym mieszkańcom.
        OBUDZIĆ SIĘ!

i tradycjnie zestaw lekturek do poczytania, żeby nie być gołosłownym:
        www.protest.itour.pl/artykulgk1.jpg
        • kapitan.kirk Nie zrozumieliśmy się 29.12.04, 12:46
          To, że lokatorzy z danego terenu protestują przeciwko stawianiu u
          nich "slumsów" nie jest żadną nowością ani zaskoczeniem. Interesujące jest
          natomiast, czemu wówczas gdy "socjal" miał powstać w Wadowie nie protestowali
          mieszkańcy Ruczaju i vice versa - wówczas bym może uwierzył w bezinteresowny
          motyw przewodni protestu (przecz z gettami sojalnymi), a nie tylko w niechęć
          do "innych". Zaś na drugie pytanie nadal nie udzieliłeś mi odpowiedzi.
          Pozdrawiam
          • ruczaj.x Re: Nie zrozumieliśmy się 29.12.04, 13:04
            To chyba oczywiste, że ludzie których ten problem będzie dotyczył nacodzień będą protestowali najgłośniej. Przecież z punktu widzenia mieszkańców Wadowa to nawet lepiej, że najubiedniejsi znajdą się w enklawie jak najdalej od nich.

Mniej więcej żadasz aby mieszkańcy Suwałk przejomowali się, że w środku Jeleniej Góry powstanie wysypisko śmieci radioaktywnych... [mimo, że to jest szaleńczo złe nikogo z Suwałk to niezainteresuje zbytnio]. Dbanie o własny interes jest chyba wpisane w ludzką naturę i zupełnie naturalne, nieprawdaż?

Co do drugiego pytania... tak się składa, że tuż obok moje bloku na Obozowej powstanie kilkanaście mieszkań komunalnych i jakoś mnie to nie rusza zbytnio.
            W PROTESCIE CHODZI O SKALE PROJEKTU I KONCETRACJE... docelowo 7-8 tys. ludzi w jedynym miejscu...

co do rozwiązań:
            Wg mnie osoby nieprzystowane i niereformowalne powinny lądować w barakach na obrzeżach miast (to jest zalecenie UMK.. o ile się nie myle), poza tym miasto powinno ZUPEŁNIE zrezygnować z inwestowanie w mieszkania komunalne zastępując je projektami wsparacia finansowego dla najuboższych.
            Osiedla socjalne to najgorsze z możliwych rozwiązań tego problemu.

SZALEŃSTWO.. bezgraniczne!

pozdrawiam
          • Gość: rw Re: A może to trzeba zmienić IP: *.poldim.pl 01.01.05, 19:33
            Przestać patrzeć tylko na swoje podwórko, ale protestować zawsze gdy
            jakiś "nawiedzony" prezydent, burmistrz, albo radny będzie chciał rozwiązać
            swoje problemy kosztem innych.
    • Gość: rw Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.poldim.pl 31.12.04, 10:35
      było spotkanie, szczegóły www.protest.itour.pl
      • Gość: Anka Ruczaj za przeproszeniem to zadupie jakich mało .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:41
        Psioczy jeden z drugim na Hutę(ciekawe , którą Starą czy Nową, bo i tu i tu
        lepiej i bezpiczniej a patrole często jeżdżą i spokój jest ) itd , a mnie
        napadnięto..w Środmieściu...a co do Ruczaja to w życiu bym tam nie zamieszkała,
        kradzieże non stop, włamania , rabunki itp, znajomi wyprowadzają się stamtad w
        expresowym tempie, a ceny mieszkań i tak są już tam niskie i będa spadać na łeb
        na szyję.
        • Gość: rw Re: Ruczaj za przeproszeniem to zadupie jakich ma IP: *.poldim.pl 01.01.05, 10:26
          Ceny spadają bo wszyscy wiedzą jaka może dzięki Machrowskiemu przyszłość tego
          rejonu. Kraków to w góle specyficzne miejsce. Hipermarkety nie powstały chyba
          jeszcze tylko na rynku głównym, mimo że sztuka nakazuje ich budowanie poza
          granicami miasta, co jakiś czas ujawniane sa przekręty (NFZ itp.), które gdzie
          indziej nie wpadły by nikomu do głowy. Miasto rządzone jest źle, i to jest
          powód dla którego ludzie ciekają nie tylko z niektórych dzielnic ale z tego
          miasta w ogóle.
        • arewi Ruczaj za przeproszeniem to zadupie jakich ma 01.01.05, 11:46
          Popieram Anke dla mnie Ruczaj to takie same peryferia jak Huta, ktos jakby na
          sile chce stworzyc z nowego ruczaju bog wie jaka dzielnice
          Mieszkam w srodmiesciu i zauwazylem ze ten podzial miedzy dzielnicami tworza
          glownie ludzie z poza krakowa.
          Chyba maja jakies komlepksy dla mnie liczy sie czlowiek i tak samo mozna dostac
          w leb w srodmiesciu jak w Hucie z tym ze z ta Huta to jest jeszcze jakas w
          miare sprawna komunikacja a na nowy ruczaj trzeba brac taksowke :)
          • Gość: rw Re: Ruczaj za przeproszeniem to zadupie jakich ma IP: *.poldim.pl 01.01.05, 15:54
            Ciekawa teoria. Tzn. że Kraków to tak na prawdę mieścina w której liczy się
            kilkadziesiąt (20?) tysięcy ludzi mieszkających w środmieściu. Reszta to
            napływowy motłoch, który powinien siedzieć na d... i cieszyć się, że nikt nie
            karze mu mówić Jaśnie Panie. Patrząc na to co się dzieje w Krakowie, to chyba
            podejście znacznej części radnych z Majchrowskim na czele. Teraz dochodzi do
            tego jeszcze (szowinistyczne) podejście niektórych mieszkańców.
    • rwkrak Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 02.01.05, 19:17
      Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze.
      • Gość: Davenport Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:16
        Albo moi poprzednicy nie chcą zrozumieć problemu albo nie potrafią.Atrakcyjność
        lokalizacji nie mierzy się decyzją kogo kolwiek tylko tym,kto i w jaki sposób
        nabywa tam mieszkania.Jeśli mieszkania dostawali urzędnicy i zasłużeni to była
        dzielnica dobra dla takich właśnie,jak mieszkania trzeba było kupić i to za
        duże pieniądze to kupowali tam tacy,których było na to stać.Przy czym ci
        kupujący to nie tylko bogaci ale i ci co dzięki rodzinie,ciężko spłacanemu
        kredytowi i wielkim oszczędnościom mogli kupić tam mieszkanie. I obok takich
        próbuje się umiejscowić biednych a w pewnej częsci patologicznych mieszkaców.
        I tu jest "pies pogrzebany".W terenie ,gdzie drogie mieszkania,gdzie droga
        ziemia buduje się mieszkania za gminne ,czyli nasze wspólne pieniądze dla
        biednych .Rozumiem ,oni muszą gdzieś mieszkać ,ale dlaczego na drogich
        terenach,w drogich mieszkaniach .Komu się to opłaca ? .Na całym świecie takich
        albo się rozprasza po całym mieście albo "koszaruje" w socjalnych budynkach na
        obrzeżach maista,tych najmniej atrakcyjnych.Bo to się tylko wtedy opłaca.Ale
        nasza władza albo tego nie rozumie albo nie chce zrozumieć,tak jak niektórzy
        nasi koledzy z forum. A więc jeszcze raz;czy jaśli kupiłeś mieszkanie za 120
        tys zł ,które będziesz spłacał przez 20 lat a obok ciebie powstać ma osiedle na
        300-600 mieszkańców ,których nie stać na płacenie normalnego czynszu a często
        stać na demolki samochodów ,wyciąganie od młodych pieniędzy i komórek , głupie
        odzywy i zastraszanie mieszkańców .I co ,moi poprzednicy - chcecie obok takich
        mieszkać ?.Jeżeli tak ,to dajcie adresy,poprosimy urzędników,aby koło was
        skoszarowali taką kompanię biednych i patologicznych.Już widzę wasze
        zadowolenie.I też się cieszę !!!
        • mogw Ruczaj to peryferia Krakowa 02.01.05, 20:29
          Nie raz juz poruszalem ten watek, czy tak ciezko zrozumiec ze Ruczaj poprawnie
          KObierzyn bo tam maja byc te bloki jest na peryferiach krakowa !!! a odnosze
          wrazenie ze ktos chce na sile zrobic z KObierzyna Wole Justowska :))
          Prosze Panstwa moze troche opamietania !!!
          Takie mieszkania musza byc i mysle ze wlasnie takie lokalizacje jak Ruczaj
          Kobierzyn, Nowa Huta, Kurdwanow sa dla tego typu mieszkan jak najbardziej
          odpowiednie przeciez nikt rosadny nie umiesci tego typu blokow na Woli,
          Bronowicach czy Srodmiesciu.
          Jeszcze raz sie powtorze komu sie poprawi wyprowadzi sie z gorszych dzielnic do
          lepszych i moga to zrobic zarowno mieszkancy blokow komunalnych jak rowniez
          inni mieszkancy Kobierzyna ktorym podniesie sie poziom zycia

• Gość: Anka Re: Ruczaj to peryferia Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:42
            Kolega cierpi chyba na kompleks topograficzny, Huta nie jest i nie będzie nigdy
            żadnym peryferiem ,a już na pewno nie Miastrzejowice, które już dawno powinny
            być odrębna dzielnic ajak Prądnik czy Krowodrza chyba ,że kolega ma na myśli
            Polskie Huty Stali, odsyłam do mapy i miłego wertowania.
            • mogw Mistrzejowice to piekna okolica przy Ruczaju 02.01.05, 21:02
              Kolezanka :)) chyba nie dokladnie czyta posty raz nic nie wspomnialem o
              Mistrzejowicach a dwa pisalem gdzie mieszkania komunalne powinny sie
              znajdowac i dalej uwazam ze takie okolice jak Ruczaj, Kobierzyn, czy Nowa Huta
              sa dla tego typu inwestycji idealne. A to ze faktycznei Mistrzejowice to bardzo
              fajna enklawa czesto kojatrzona juz pradnikem,oswiecenia to juz inna sprawa
              • Gość: Anka Re: Mistrzejowice to piekna okolica przy Ruczaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:45
                To w takim razie przepraszam:)ostatnio często zdarza się ,ze ktos mówiąc Huta
                ma na myśli nawet tereny , które zupełnie nie maja z nią nic wspólnego poza
                nieszczesliwym przyporządkowaniem dzielnicowym(to jak wrzucanie do jednego
                worka kota i psa) które tak a propos z małym skutkiem staraja sie zmienić
                niektórzy radni, a juz najbrdziej mnie smieszy, gdy przyjezdni uważaja
                Kurdwanów za atrakcyjną i lepszą dzielnicę choć to peryferia, a tereny na Północ
                ( o ironio nawet Prądnik) z Mistrzejowicami włącznie uważaja za slumsy...czasem
                ręce opadają...nie byli , nie widzieli,nie zadali sobie trudu , by pojechac i
                dopiero wtedy oceniac, ale oczywiscie bez tego wszystko wiedza najlepiej:/
                ha,moze to i dobrze więcej mądrych ludzi na tym skorzysta, a na peryferiach
                będa mieszkac "niewyedukowani":D
                • ruczaj.x Witaj w klubie nieszcześliwie przyporządkowanych.. 02.01.05, 21:55
                  ty masz problem z NH... a my z Ruczajem-Zaborze, ktory niestety kojarzy się z szarym, niebezpiecznym blokowiskiem. Tyle, że to jest mała cześć Ruczaju.. ul. Magnolii to już zupełnie inna sprawa. Nowe budownictwo, głównie młodzi wykształceni ludzi - spokój i bezpieczeństwo. Odkąd mam tam mieszkanie nie widziałem ani jengeo wymalowanego sprayem bloku, czy przykładów agresji. Naprawdę świetne miejsce do mieszkania.
                  Troszkę go szkoda... :( na urządzenie enklawy biedy.
                  pozdr.
          • Gość: ruczaj Re: Ruczaj to peryferia Krakowa IP: *.net.autocom.pl 02.01.05, 22:02
            > Nie raz juz poruszalem ten watek, czy tak ciezko zrozumiec ze Ruczaj
            poprawnie

Poruszałeś już nieraz, zgadza się. Jesteś w kolejce do tych komunalnych, tak?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=18712488&a=18715090

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=410&w=19003810&a=19040950

• Gość: urzednik Re: Ruczaj to peryferia Krakowa IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 17:15
            pamietam dobre stare czasy,ktore niektorzy nazywaja komume w tych dobrzch
            czasach byl zakaz meldowania na stale w naszy pieknym miescie co skutecznie
            chronilo go przed naplywem elementow z zewnatrz/po prostu z wiochy/.Niestety
            teraz kazdy kto ma kase moze kupic u nas mieszkanie i od razu czuje sie
            mieszkancem naszego miasta do czego nie dorosl/potrzeba conajmiej trzech
            pokolen by pozbyc sie slomy/.I oto oni chca decydowac co nasz szanowny Pan
            Prezydent ma budowac a co nie zapominajac,ze to nie ich laka ani miedza.
            • Gość: di Re: Ruczaj to peryferia Krakowa IP: *.su.krakow.pl 03.01.05, 17:25
              Oj człowieku, przestań z tym prowokowaniem rzekomą wiochą itp.Na wsiach tak jak
              i w miastach są ludzie mądrzy i głupi, dobrzy i źli itd. A jeśli do Krakowa
              przestaną przyjeżdżać ludzie(studenci, turyści) to miasto padnie bo przemysłu
              tu nie ma żadnego a i firmy średnio ciekawe.
        • Gość: Anka mąry po szkodzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:36
          Trzeba było kupić miszkanie na terenie już zabudowanym na Mistrzejowicach gdzie
          ceny były przyzwoite...ale oczywiście huta beee itp, tylko ,ze Mistrzejowice
          pod wzgledem wygladu , zieleni ,ciszy i świętego spokoju(najmniejszy wandalizm
          i znikomy odsetek jakichkolwiek przestepstw odsyłam do policyjnej statystyki i
          do wywiadu mieszkańców) biją na głowę Ruczaj pod kazdym wzgledem, a tak na boku
          to za 120 tys mozna było kupić piękne i całkiem spore mieszkanie na
          Kurdwanowie, czy w okolicach choć akurat ta strona Wisły nie jest dla mnie
          atrakcyjna wizualnie, no ale finansowo atrakcyjna jest, pracuje w jednym z
          Developerów i podamjako szczegół , bo widze ,że kolega sie nie orientuje ,ze
          te "getta" o jakich mowa miały powstać na terenie okolic Górki Narodowej, lecz
          wodocznie bogata czesć tamtejszych nowo wybudowanych osiedli,apartamentowców
          została wybronionaprzez zapewne jakiegoś radnego , który kupił sobie tam
          mieszkanko ot i co, możesz mówic co najwyzej o pechu choc jeszcze sprawa nie
          jest przesądzona , bo protesty czsem skutkują.
          • Gość: Davenport Tłumaczenia nigdy dosyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:23
            Jeszcze raz ,drukowanymi literami: ZŁA LOKALIZACJA TO TAKA W KTÓREJ MIESZKAJĄ
            CHULIGANI,A NIE TA KTÓRĄ SOBIE JAKIŚ URZĘDNIK ALBO I INTERNAUTA
            WYZNACZYŁ.Dlatego Ruczaj,a szczególnie okolica Magnoli,Raciborska, czy okolice
            osiedla na Szuwarowej czy Osiedla Europejskiego nie są złymi lokalizacjami.
            Sprzedawano tam atrakcyjne,drogie mieszkania ,ludzie brali kredyty ,
            zapożyczali się od rodziny i oszczędzają aby spłacić .A teraz w tym terenie
            wielkie oiedle komunalno-socjalne. Jeszcze raz,drukowanymi literami: TE TERENY
            SĄ DROGIE ,I MIESZKANIA TAM BUDOWANE SĄ DROGIE.Czy takie tereny muszą być dla
            biednych ?.A Nowa Huta ? Mieszkania tam dostawano w nagrodę,potem to się
            wymieszało .Czy tam powinny być takie mieszkania? .Jako wielkie osiedle
            zdecydowanie nie,może w bezpośredniej strefie HTS,może w starych hotelach
            robotniczych ale nie jako odrębne nowe osiedla . Tak się nie robi w
            świecie ,tak się tworzy getta rozwalające istniejące osiedla ,obniżające jakoś
            życia . Bierzmy przykład z tych któzy kiedyś popełnili takie błedy i z nich się
            wycofali.A przy okazji ,nie mieszkam na Ruczaju ale mam głowę i umiem z niej
            robić użytek. Myślę ,że w Krakowie jest sporo normalnie myslących i
            przewidujących ludzi aby spowodować wycofanie się z tego projektu i znaleść
            inne rozwiązania . I znaleść mniej konfliktowe lokalizacje i mniej konflikotwe
            rozwiązania .
            • Gość: Anka Nie ma i nie będzie trafnej lokalizacji na "getta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:46
              Jak świat stary i tak dalece jak siega moje doświadczenie , a pracuję akuratnie
              w branzy mieszkaniowej tyle ,ze oferowane przeze mnie mieszkania sa drogie
              (ponad 6 tys zł za metr)ale to juz szczegół , a konkrety są takie ,ze majac
              dostęp do planów zabudowy przestrzennej i podobnych topograficznych z
              przewidywanymi zmianami inwestycyjnymi moge powiedzieć,ze NIE MA obecnie takich
              miejsc ani terenów, które jako "getta" byłyby w wiekszosci zaakceptowane, bo
              albo radni albo mieszkańcy okolic będa myśleć inaczej albo inwestor nie będzie
              zainteresowany"psuciem" mu okolicy juz wykupionej pod przyszłą budowę osiedli
              lub domków jednor.niestety na codzień walczę z biurokracją (miliony rozmów z
              prawnikami) , teraz trzeba się zabezpieczać z każdej strony, zwłaszcza jeśli w
              gre wchodza poważne sumy jakimi Developer dysponuje, nie będę martwić tu co
              poniektórych i szanujac ich i tak wyostrzone nerwy nie napiszę o paru
              szczegółach , a nie będa one kolorowe , gdy zacznie się ich realizacja, powiem
              krótko obecna sytuacja Ruczaja i planowanego "getta" jest praktycznie
              przesądzona,były juz rozmowy , petraktacje itp...moja rada dla kupujacych i
              wybierajacych teraz miejsce zamieszkania-"kupuj, tam gdzie sa małe szanse ze
              cos się jeszcze na ziemi zmiesci:) to tyle ode mnie.
              • Gość: Davenport Re: Nie ma i nie będzie trafnej lokalizacji na "g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 00:37
                Wszystko rozumiem,kupujcie u mnie ,bo w okolicy mieszkań komunalnych nie
                będzie.A przecież osiedle europejskie jest kilkaset m dalej i tam też były
                drogie mieszkania. Wszystko zależy od polityki gminy albo raczej od braku
                polityki . A lokalizacja dla skoszarowanych budynków dla biednych i
                patologicznych ? .A może przy kombinacie w strefie tam gdzie dawne hotele
                robotnicze,a może okolica kujaw ,a może okolica baryczy ,tam gdzie zawiewa i
                trzeba było przenosić mieszkańców,a może dogadać się ze skawiną i kupić stare
                hotele robotnicze przy elektrownii ? To tyle na pierwszy krok a pewnie
                możliwości jest o wiele więcej.A jak jesteś taka obeznana to wiesz ,że gdyby
                biednych ale nie patologicznych rozproszono,to okazało by się ,że tak naprawdę
                potrzeba o wiele mniej takich mieszkań.A na koniec wyobraź sobie że obok twojej
                plomby budują taki dom na 100 mieszkań i mają się tam sprowadzić komunalni . I
                co,minka rzednie? Twój szef interweniuje? Ty sama nie śpisz po nocach bo ceny w
                dół i na pensje nie starczy ,nie mówiąc o premiach ? Czujesz bluesa? A twoi
                mieszkańcy ? Żądają zwrotu pieniędzy i czeka was wielka awantura ? Tak też i
                tobie się może zdarzyć bo jeśli buduje się na drogich terenach na ruczaju to
                wszystko jest możliwe . Czego tobie nie życzę i dzwonię jutro do mojego
                radnego ,żeby interweniował .On co prawda nie z tego rejonu ale mądry to może
                coś poradzi .I gotów jestem się założyć ,że miasto się wycofa .Co,zakład stoi ?
                Davenport
    • Gość: ss Re: Z innego Forum, ciekawostka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 10:24
      Od ktosia...
      Autor: ruczaj.x
      Data: 02.01.2005 23:38 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      kolejna 'fajna' historia.

"Walczcie!!! Na Kozłówku oddano 3 takie blok i jest
      koszmar! Ze spokojnej okolicy powstała niebezpieczna, zalumpiona mordownia, nie
      wyjdziesz ze sklepu aby nie być napastowanym przez moczymordy o wsparcie, a jak
      zostawisz coś w samochodzie to tak jakbyś tego nigdy nie miał. Kłótnie,
      pobicia, a nawet morderstwa (chyba 2 o ile mi wiadomo, 1 na pewno), mówią same
      za siebie.
      Jeżeli miasto musi budować takie bloki - powinno rozparcelować je po całym
      mieście - w innym przypadku powstanie bezkarne getto. Bądzcie pewni, że policja
      będzie bardzo niechętnie tam interweniowała (wiem to z doświadczenia). Do tej
      pory ataki na prezydenta wydawały mi się bezpodstawne, bo miasto (szczeg.
      komunikacja) się rozwija, ale po decyzji o utworzeniu getta zaczynam myśleć
      inaczej. I nie wierzcie że getto nie powstanie - na Kozłówku 3 małe bloki
      wystarczyły by powstał teren, który omija się z daleka, a niestety
      przestępczość nie ogranicza się już do jednego miejsca - ale "promieniuje" na
      kilkaset metrów dookoła. A co dopiero całe osiedle."

• ruczaj.x Mnie bardzo spodobała się ta wypowiedz 03.01.05, 11:58
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=19055480&a=19070811
        "Witam wszystkich którym jeszcze chce się coś robić dla swojej okolicy!
        Niestety nie mogłam być na spotkaniu z sz.p. Prezydentem bo jestem mamą
        malutkiej dziewczynki, ale wielkie dzięki dla tych którzy byli i w moim
        imieniu. Nie jest prawdą, że w zasadzie większość mieszkańców zgadza się na
        powstanie slumsów a grupa oszołomów z Szuwarowej, Obozowej czy Torfowej toczy
        pianę. Przykładem są np wszyscy moi sąsiedzi i znajomi z okolicy, którzy są
        zdecydowanie przeciwni takiej inwestycji. Poza tym chyba każdy kto jest przy
        zdrowych zmysłach, ma wszystkie klepki i mieszka tu już jakiś czas zawetuje
        takie sąsiedztwo.
        Czytając niektóre opinie dotyczące budowy enklawy biedy, po prostu toczę piane
        słysząc jak to nam bogaczom w głowach i d..... się poprzewracało od bogactwa!
        Oto jak wygląda to nasze bogactwo: mieszkania w większości na kredyt, skończone
        lub kończone właśnie studia, jakaś praca, małe dzieci, pies. Po prostu
        zwyczajni młodzi ludzie, którzy chcą mieszkać w spokojnej okolicy, wyjść bez
        obaw na spacer na polankę lub do lasku a latem w sobotnie popołudnie do
        stadniny na zimne piwko. Nie chcemy być drugą Justowską! Nasze jakże wygórowane
        wymagania to móc bez obaw pozwolić dzieciakom wieczorem pograć w piłkę.
        A jak będzie teraz??
        A tak w ogóle co robią nasi wspaniali radni, którzy pozwolili na taką
        inwestycję w swojej dzielnicy? Czy cokolwiek robią aby to odkręcić?
        I czy po takim spotkaniu z tym d... można jeszcze w ogóle mieć nadzieję, że coś
        jest do odkręcenia???
        Niestety nie jestem prawnikiem, bo z chęcią oferowałabym swoją pomoc. Ale jeśli
        na coś się przydam to dysponuję odrobiną wolnego czasu, który chętnie poświęcę
        dla swojej okolicy. Dajcie znać.
        Dzięki wszystkim, którym jeszcze się chce coś robić.
        Pozdrawiam."

nie można tego trafniej ująć
        • Gość: Greg Re:I bardzo wam dobrze nowobogaccy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 13:30
          To bogaci doprowadzają do tego że większa część ludzi jest biedna. Gdyby
          pracodawcy uczciwie płacili za uczciwie wykonaną prace to byłoby mniej
          biednych. Ale lepiej kupić synusiowi czy córuni nowe BMW bo Mercedes już sie
          znudził.
          • Gość: kika R IP: .48.242.* / 80.51.176.* 03.01.05, 16:16
            drogi gregu, przeciez mozesz spzredac swoje BMW i zamieszkac z paroma
            żulami .... kto ci broni?
            • Gość: Greg Re: R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 16:21
              a kto mówi że tam żule będą mieszkać ?
              • Gość: maria waskowicz Mieli sen ze tam beda zule :)) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.01.05, 17:36
                Wlasnie ogladalem caly program otwarte studio na 3 i wyraznie przedstawiciele
                prezydenta mowili ze to mieszkania dla ludzi wykwaterowanych z prywatnych
                kamienic krakowa czyli cala inteligencja krakowa przeniesie sie na ruczaj :)) i
                poco bylo tyle szumu robic
                • ruczaj.x wierz czerwonej TVP... to na pewno zajdziesz 03.01.05, 18:41
                  bardzo daleko.
                • Gość: HIHIHI A ta znowu swoje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:06
                  weźże zmień płytkę,stara dewotka co to Radia Maryja słucha nie może przeciez
                  myśleć logicznie...
                  Rotfl:)))
              • ruczaj.x w sumie nikt tak nie mowi... 03.01.05, 18:39
                Natomiast istnieje poważne ryzyko, że 15-30% ludzi to będą ludzie poważnie zagrożeni różnymi patologiami, jeśli dodamy pozostałe biedne osoby mam gotową recepte na getto.
                Zresztą cieżko tu teoretyzować... wystarczy spojrzeć na policyjne statystyki z Maryczynskiego... po kilku miesiącach od zasiedlenia mieszkań komunalnych 8 krotny wzrost przestępczości.
                poczytaj sobie
                jakie są skutki społeczne już wybudowanych mini osiedli.
                protest.itour.pl/artykulgk1.jpg
                czy inna lokalizacja...
                jeszcze raz dziękuje, bez Ciebie powiadamianie ludzi na forum było by nieco utrudnione :)
                mam Cie pozdrowić od innych uczestników protestu, jesteś naszą maskotką :)
                czy też tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=19078414
                poczytaj sobie jak to się robi w Europie... i by było najtańsze

zapraszam serdecznie na protest.itour.pl/
                • Gość: rw Re: w sumie nikt tak nie mowi... IP: *.poldim.pl 08.01.05, 15:38
                  ciekaw jestem tego prgramnu w TVP3
    • rwkrak Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 06.01.05, 14:05
      to ciekawy wątek więc podbijam
    • ra_v2 Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 10.01.05, 21:46
      spotkanie 13.01.2005 w UMK!!!

Szczegóły www.protest.itour.pl

• xed Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 11.01.05, 00:01
        Do zobaczenia w UMK - zobaczymy na kogo warto bedzie glosowac w przyszlych
        wyborach. Pan Majchrowski stracił moje zaufanie jako prezydent (nie glosowalem
        na niego)
        • ruczaj.x do zobaczenia...! 11.01.05, 00:27
    • Gość: abc Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:12
      Jeśli znajomi nie mają dostępu do maili mogą zaprotestować w nastepujący sposób:
      1. przyjść na posiedzenie komisji,
      2. napisać listy do Radnych, Prezydenta, Urzędu Miasta Krakowa
      3. w Magistracie na Pl. Wszystkich Świętych na ostatnim piętrze są skrzynki na
      korespondencję do poszczególnych Radnych. Można wrzucić swój protest.
    • ra_v2 Re: Wygraliśmy? 13.01.05, 22:07
      Podobno Prezydent powiedział, że decyzja jest ostateczna
      • ruczaj.x gra polityczna... 13.01.05, 22:35
        poza tym wypowiedz była nagrana przed sesją... przypuszczam, że Prezydent był kompletnie zaskoczony jej przebiegiem. (zresztą widać to było po jego urzędnikach, sprawę próbował ratować Bujakowski, ale bardzo nieudolnie)

Teraz raczej nie ma wyjścia, będzie zmuszony zmienić swoją ostateczną decyzje.
        • Gość: bdb Re: gra polityczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 09:25
          podobno Lasota reprezentował nas czytając gazetę (za to Rzeczpospolitą). Wg
          mnie to polityczne harakiri, w którym nożem stał się stosunek p. Prawie-
          Prezydenta do elektoratu.
          • ruczaj.x wiesz... akurat osoba która chce kandydować na 15.01.05, 09:58
            akurat osoba która chce kandydować na urząd Prezydenta Krakowa musi za wszelką cene unikać konfilktów i niepotrzebnych, ryzykownych wypowiedzi. Jest za nami, uwierz mi, ale od walki ma swoich ludzi.

Nie mogę doczekać się kampanii przed wyborami, każdego z kandydatów zapytam jaki jest ich stosunek do budowy taki osiedli.

pozdrawiam
            • ra_v2 Re: że się wtrące.... 16.01.05, 20:46

A dlaczego? Czyżby na wszelki wypadek chciałby mieć du_pochron? Gdyby zmieniła
              się koniunktura, jest w stanie zawsze w stanie powiedzieć "to nie ja"?

> akurat osoba która chce kandydować na urząd Prezydenta Krakowa musi za
              wszelką
              > cene unikać konfilktów i niepotrzebnych, ryzykownych wypowiedzi. Jest za

nami,
              > uwierz mi, ale od walki ma swoich ludzi.
              >
              > Nie mogę doczekać się kampanii przed wyborami, każdego z kandydatów zapytam
              jak
              > i jest ich stosunek do budowy taki osiedli.
              >
              > pozdrawiam
    • Gość: ss Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . IP: *.poldim.pl 20.01.05, 21:38
      i co się w końcu stało
    • Gość: lilok to moze biednych zamknąc w Oswięcimiu??? IP: *.veranet.pl 21.01.05, 16:55
      obóz jeszcze stoi.skoro bogaczom z ruczjaju nie pododa sie takie sasiedztwo.a
      moze na księżyc??w głowach sie poprzewracało .
      • ruczaj.x ale to Majchrowski chce zamknąć ludzi w obozie... 21.01.05, 18:48
        na Ruczaju, a nie my!!

więc może się zastanów!
        • po.likwiduje.zlobki Re: ale to Majchrowski chce zamknąć ludzi w obozi 21.01.05, 23:35
          Po Twojej wypowiedzi akceptującej likwidację żłobków w Krakowie proponowaną
          przez radnych PO
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=19674767&a=19678777

powiem krótko:

Nie obchodza mnie już Twoje problemy. Nie chcesz getta biedaków a tworzysz
          getto bogatych. W getcie bogatych będą takie same problemy jak w getcie
          biedaków, bo Wasze dzieci dostaną świra. Nie mozna żyć w okolicy, gdzie na
          parkingach stoją same ektra auta i wszystcy mają kupę szmalu. Ktoś będzie
          musiał się wychylić.
          Więc Wam się teraz wyrówna. = =
          • ruczaj.x skąd ci się wzieło, że Ruczaj jest bogaty?? 21.01.05, 23:41
            naprawdę nie wiem

najnormalniejsza na świecie dzielnica, tyle, że nie ma starych blokowisk
            reszta wszystko to samo.. no może tyle gorzej, że nie mamy żadnej infrastruktury czy szkół...

oj nie potrafisz dyskutować, nie potrafisz
            zamiast spokojnie odpowiedzieć w wątku na moje pytanie ślesz posty gdzie się tylko da, tłumaczę Ci jeszcze raz nie popieram likwidacji miejsc w żłobkach... ale jeśli tylko 57% miejsc w żłobkach jest wykorzystana w sposób aktywny - no to coś tu nie gra, prawda?

pozdrawiam serdecznie
            • po.likwiduje.zlobki Re: skąd ci się wzieło, że Ruczaj jest bogaty?? 22.01.05, 01:04
              Aktywnie oznacz, że akurat nie chorują i chodzą. Nieaktywnie oznacza, ze
              chorują. Zobaczysz kiedyś sam i zdziwisz się. Jeśli nie znasz sytuacji z
              autopski, to się nie wypowiadaj i pilnuj swojego interesu.

• ruczaj.x Re: skąd ci się wzieło, że Ruczaj jest bogaty?? 22.01.05, 10:45
                nie, nie... to jest akurat cytat z uzasadnienia, które przytoczyłeś (staram się po prostu zrozumięc sytuacje, a ty mnie ciągle atakujesz, za miast mi wyjaśnić, nie wszyscy siedzą w tym temacie jak ty)

w uzasadnieniu mamy:
                "...Zmiana organizacyjna ma na celu efektywniejsze
                wykorzystanie miejsc w żłobkach i racjonalizację istniejącej sieci żłobków.
                ... W żłobkach znajduje się ok. 1600 miejsc, zapisanych jest ok. 1200 dzieci, a
                uczęszcza średnio 75 % z zapisanych dzieci. "

i wyliczyłem Ci:
                Aktywnie zajętych jest jedynie: 900 miejsc - a więc 57%.. przyznasz, że to troszkę mało.
                Nawet jeśli nie będziemy brali pod uwage dzieci, które chodzą do żłobków tylko sporadycznie, to i tak miejsca żłobki zajęte sobie tylko w 75%.. a więc 1/4 miejsc zwyczajnie się marnuje.
                Prawda?

pozdrawiam serdecznie
    • xrtdgene Re: Ruczaj i kolice - powstaje Getto Biedy . 21.01.05, 22:58
      daleczego nikt rozsądny nie umiesci tego typu blokow na Woli, Bronowicach czy
      Srodmiesciu jak piszesz ? Wytłumacz mi swoją filozofię ?
      • Gość: rw Re: Może to podsumowanie Ci pomoże IP: *.poldim.pl 22.01.05, 13:52
        Cytat z innego postu, ale mogłeś go przegapić:

UM Krakowa zaplanował wybudowanie na Ruczaju-Z. 650 do 2000 (różne wersje)
        mieszkań przydziałowych (komunalnych lub socjalnych). W opinii wielu
        autorytetów, takie podejście do budownictwa socjalnego i komunalnego
        (grupowanie mieszkań w jednym miejscu) to błąd. To coś co grozi degradacją
        kulturową i nie tylko całej okolicy. Władze miasta chcą zrobić w Krakowie
        kolejne getto biedy.
        Mieszkańcy Ruczaju Zaborze i Kobierzyna wielokrotnie wyrażali swoje obawy
        związane z tym pomysłem, zwracając uwagę m. in. na:

- niebezpieczeństwo stworzenia enklaw "napiętnowanych-trędowatych".
        Mieszkańcy bloków komunalnych to często wartościowe osoby, jednak spotkałem
        się z opinią, że nawet w takich rodzinach w złym sąsiedztwie bardzo szybko
        dochodzi do powstawania zachowań przestępczych i patologicznych.

- pewny wzrost przestępczości z którą policja krakowska nie będzie potrafiła
        sobie poradzić. W jednym z najbardziej zdewastowanych bloków w Krakowie
        mieścił się i w zasadzie mieści nadal posterunek policji.

- realny spadek wartości nieruchomości, czyli realną stratę dla tych
        mieszkańców, którzy własnym wysiłkiem często podejmując duże zobowiązania
        stali się właścicielami tych że,

Mieszkańcy Ruczaju Zaborze i Kobierzyna proponują :

1. Zastąpienie budowania skupiskowego, kupowaniem mieszkań w normalnych
        blokach, w ilości nie większej niż 20% liczby mieszkań danego bloku. Da to
        szansę na tworzenie właściwych wzorców dla młodzieży, która w większości z
        nie swojej winy wraz ze swoimi rodzicami znalazła się w trudnej sytuacji
        życiowej.

2. Odstąpienie od budownictwa enklawowego, tworzącego getta "napiętnowanych"
        biedą mieszkańców.

3. Wybranie korzystniejszego także finansowo wariantu zakupu mieszkań
        komunalnych na rynku wtórnym. Wariant ten gwarantuje także szybsze
        rozwiązanie problemu braku mieszkań komunalnych, a więc spełnia podstawowy
        postulat prezydenta MK.

Wydaje mi się, że warto dać szansę im i nam, na prawidłowy rozwój i godne
        oraz bezpieczne życie. Aby odstąpić od sposobu rozwiązywania problemu, który
        nie zdał egzaminu w innych krajach UE. prezydent jest głuchy na argumenty
        kilku tysięcy osób, które zjednoczyły się w walce z tym niefortunnym
        pomysłem. Osobiście czuję się bezsilny wobec tego co się dzieje w moim
        mieście, dlatego szukam pomocy wszędzie gdzie to możliwe.

Nie potrafię zrozumieć, jakie przyczyny kierują prezydentem Miasta Krakowa.
        Skoro wszystko tj. historia, fakty, finanse, nawet czas przemawiają przeciw
        temu pomysłowi nie jestem w stanie zrozumieć postępowania prezydenta. Być
        może grają rolę tutaj inne czynniki.

Drodzy Krakusi. Za chwilę może się okazać, że to was dotknie polityka p. M.
        Stracicie coś na czym wam zależy, bo zostaniecie sami. Nie pozwólcie realizować
        jednostkowych interesów (być może tylko wyborczych) na wasz koszt. Bo jest to
        na wasz koszt bez względu na to gdzie mieszkacie. Piszcie protesty. Gdy macie
        wątpliwości co zapraszam, na www.protest.itour.pl

prezydent@um.krakow.pl
        do wiad.:
        listy@prezydent.pl
    • Gość: rw Re: Sesja Rady Miasta w Środę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:01
      o godzinie 10.00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka