Dodaj do ulubionych

Rozmiary stanikow Ewy Michalak?

04.08.11, 12:54
Dziewczyny,

Jestem na poczatku stanikowej drogi - do tej pory biustonosze traktowalam jak zlo konieczne i przewaznie chodzilam bez, ale ostatnio chyba zlapalam bakcyla. Z 80C, a potem 75 D i E, przesiadlam sie na 70F. Widze kolosalna roznice w wygladzie biustu i calej sylwetki i zapragnelam wiecej stanikow we wlasciwym rozmiarze. Od kilku dni buszuje po sklepach internetowych. Trafilam m.in. na strone Ewy Michalak i kalkulator rozmiaru z tej strony podpowiada mi rozmiar 75C. O ile roznice w obwodzie jestem w stanie zrozumiec, bo wyczytalam juz, ze te staniki nie sa rozciagliwe, to zupelnie nie rozumiem, skad taka roznica w wielkosci miseczki? Przed zmiana rozmiaru moj biust dobrze wypelnial miseczki w 75E np. Feliny. Czy Effuniaki maja jakas sobie tylko wlasciwa rozmiarowke? Czy znajac juz swoj rozmiar, staniki Ewy Michalak kupujecie w identycznym rozmiarze co Freye, Panache i inne? Bo troche zglupialam i nie mam pojecia, jaki rozmiar zamowic.

I jeszcze jedno pytanie. Ile stanikow w nowym rozmiarze warto kupic na poczatek? Czy rozmiar zawsze sie zmienia po jakims czasie noszenia dopasowanego stanika, czy nie jest to regula (przy zalozeniu, ze waga sie nie zmieni)? Bo nie bardzo wierze, ze przesiade sie kiedys na mniejszy obwod (zebra mi sie raczej nie zmniejsza), 70tki i tak sa dosc ciasn, ale jeszcze akceptowalne. W wieksza miseczke tez nie dowierzam. Myslicie, ze moge zaszalec z iloscia?

Pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • snowflake86 Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 13:38
      podstawowe pytanie w przypadku takiej różnicy w rozmiarze miski to: czy do effuniakowego kalkulatora wpisujesz obwód w biuście w pochyleniu? :>
      rozmiary miseczek u Ewy są takie jak w brytyjczykach (podwójne literki), więc kontynentalne 70F powinno odpowiadać ok. 75DD (albo 75D) w effuniakach.

ja z effuniaków noszę ten sam rozmiar, co w brytyjczykach (tylko te wymagają zwężenia ;)).
      • chestnut_lynx Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 13:59
        Mi również wydaje się, że Effuniaki wypadają miskowo tak jak brytyjczyki. Tylko Effuniaki są od większości brytyjskich marek zdecydowanie ściślejsze. Ja noszę zarówno z Effuniaków, jak i brytyjskiego Miss Mandalay, rozmiar 65F. Ściślejsze maskaradki również pasują na mnie w 65F. Ale na przykład Freye, które są luźne, to już 28FF.

A jeśli chodzi o zmianę rozmiaru/migrację to wszystko zależy od biustu. Mi na przykład nic nigdy nie migrowało w żadną stronę. Podejrzewam, że to dlatego, iż mam biust gruczołowy. Jak ktoś posiada biust o strukturze groczołowo-tłuszczowej, to pewnie większa szansa na migrację, bo to chyba właśnie tkanka tłuszczowa migruje.
        • alexis-z Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 15:23
          ania579, ja powiem ci tak. W angielskiej jak i u Ewy noszę 65f. Moje wymiary to ciasno 67 luźno 70cm. U mnie effuniaku kaltulator wylicza mi 70dd lub 65e gdzie mam miski strasznie za małe a 70 zapinam najciaśniej. Najlepiej podaj na swoje wymiary biust stojąco i w pochyleniu oraz obwód luźno i ciasno. Na koniec modele CH są luźniejsze a PL lub HM są ciaśniejsze. Ja i tak wszystkie mam ten sam rozmiar ale w obwodzie ja mam dużo tłuszczu więc jest co ścisnąć i jest mi wygodnie. Możesz też napisać do pani Ewy mi za pierwszym razem też pomogła.
          • pierwszalitera Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 17:13
            alexis-z napisała:

> ania579, ja powiem ci tak. W angielskiej jak i u Ewy noszę 65f.

To należysz jednak do mniejszości. Zwykle Effuniaki kupuje się o obwodowe oczko wyżej od brytyjskiego, zdarza się nawet o dwa. Przynajmniej w moich rozmiarowych kategoriach, a specjalnie sprawdzam na forum przed każdym kupnem nowego stanika, jaki effuniakowy rozmiar noszą kobiety (z podobnymi wymiarami) już go posiadające. To dla mnie coś w rodzaju dobrze się sprawdzającego odnośnika. Wszystkie moje efuniakowe 75-tki są też ciaśniejsze od moich brytyjskich 70-tek. Miski moim zdaniem są podobne do brytyjskich. Znaczy, w brytyjskiej rozmiarówce noszę głównie 32E, u Effuniaka odpowiednio 75DD, albo 80D.
            • slotna Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 19:42
              Do tej pory bazujac na tym przekonaniu kupowalam effuniaki niemal wylacznie w rozmiarze 75, ale stwierdzilam, ze jedyna posiadana 70 bardziej mi odpowiada. Ostatnio mierzylam ich sporo stacjonarnie i uznalam (z pomoca sprzedawczyni), ze powinnam jednak nosic 70. Takie tez nosze brytyjczyki z wyjatkiem bardziej rozciagliwych Freyi, w ktorych wole 65.
      • darchangel Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 17:10
        snowflake86 napisała:

> podstawowe pytanie w przypadku takiej różnicy w rozmiarze miski to: czy do effu
        > niakowego kalkulatora wpisujesz obwód w biuście w pochyleniu? :>

Wynik z kalkulatora też zależy od stanu piersi. Moje mają tendencje do zwisania, i kalkulator wylicza mi rozmiar, który raczej pasuje (w modelach usztywnianych, w miękkich okazało się, że powinnam brać większą miseczkę). Współlokatorce z kolei, która ma biust jędrny i nawet bez stanika wyglądający ok, nie odstający od klatki w pochyleniu bardziej niż w pionie, wylicza o 2 miski za mały rozmiar (i tu jak u mnie, miękkie - o rozmiar większa miska).
        Najlepiej, jeśli jest możliwość, pójść do sklepu stacjonarnego i tam zacząć się obkupywać ;)
    • iq133 Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 04.08.11, 19:10
      Mi na przykład przy brytyjskim 32H pasują effuniaki 75G (co prawda ich nie noszę, bo nie odpowiadają mi z innych powodów niż rozmiar i ogromna wygoda). Ale obwód biustu mierzony na stojąco i w zwisie mam w zasadzie taki sam i to chyba ma znaczenie. Co do obkupywania się po zmianie rozmiaru doświadczone forumki radzą, żeby tego nie robić i poczekać na migrację. I rzeczywiście wiele kobiet pisze, że jej doświadczyła. Widocznie należę do wyjątków, bo u mnie nie wystąpiła i od kilku lat noszę ten sam rozmiar. Ale też muszę powiedzieć, że u mnie nie było drastycznej zmiany rozmiaru - przejście z europejskiego 75F i 75G na brytyjskie 32(70)H to jednak nie jest bardzo duża zmiana i to też mogło mieć wpływ. A może mają też znaczenie skłonności osobnicze.
      • yaga7 Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 05.08.11, 20:04
        Mam podobnie.

Z tym że przy brytyjskim 32GG/34FF/G mam effu 75G. Natomiast wg kalkulatora effuniakowego na stronie powinnam nosić 80E/F które jednak miskowo jest za małe.
        AHa, rozmiar w zwisie i normalnie różni się o 1-2 cm.
    • akj77 Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 05.08.11, 18:50
      Taka różnica rozmiarów jest podejrzana. Owszem, zdarza się, że inną miskę nosi się w Effuniakach, a inną w brytyjczykach (ale ja np. noszę taką samą, wiele dziewczyn też), ale to są zwykle różnice rzędu miski. A między 70F a 75C są dwie. Chyba że to 70F jest w polskiej rozmiarówce (jakieś 70E na brytyjską). Wtedy rzeczywiście wychodzi jedna miska różnicy i taki rozmiar Effuniaka może pasować. Ale czy na pewno dobrze się zmierzyłaś, w tym pomiar "w zwisie", nie na stojąco?
      • slotna Re: Rozmiary stanikow Ewy Michalak? 05.08.11, 20:31
        Miedzy moim effuniakowym 75GG-H (wzglednie 70HH-J), a brytyjskim 70GG-H tez sa dwie miski roznicy, tylko w druga strone. Bywa.

Aha, mierzylam miekki half-cup w rozmiarze 75GG i byl nie tylko za luzny, ale tez zwyczajnie za duzy w miskach, wiec byc moze ta roznica wynika z usztywnianej miski? Aczkolwiek mam half-cup Curvy Kate, ktorego miski przylozone do sztywnego hp effuniaka wygladaja identycznie - tyle, ze effuniak ma rozmiar 75GG, CK - 70GG. Bez mierzenia nie razbieriosz ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka