Dodaj do ulubionych

Nowy hotel - dla kogo??

IP: *.digital.co.uk 29.08.01, 19:15
Mamy w Krakowie nowy hotel! Pytanie tylko dla kogo? Cena 840zł (217 euro) za
dwójkę stawia nas na równi z Paryżem i Londynem. Lubię Kraków, ale stolicą
europejskiego biznesu raczej nie jesteśmy, aż tak wielką atrakcją turystyczną
chyba też nie. Od dawna mówi się, że w Krakowie brakuje miejsc hotelowych dla
turystów ale nowy Holiday Inn tego problemu chyba nie rozwiąże... Co sądzicie o
takich inwestycjach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kwik Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 22:18
      Widzisz, tutaj zadziała niewidzialna ręka wolnego rynku. Jeśli cena będzie za
      wysoka - niedługo i tak ją obniżą, w myśl zasady, że lepiej zarobić mało niz
      nic. Natomiast z drugiej strony wydaje mi się, że hotelu nie buduje suie na
      zasadzie, że spotyka się 3 prezesów Holiday Inn''a, siadają, piją kawe i
      dyskutują: "no to gdzie sobie dziś walniemy hotel?" - "no, niech będzie w
      Krakowie". Podejrzewam, że taką inwestycję poprzedziły wnikliwe studia (choć
      skądinąd tak samo było pewnie z CB Lubicz :-P
      • Gość: T Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.digital.co.uk 29.08.01, 22:29
        Trochę się nie rozumiemy... ja nie mam nic przeciwko temu, żeby firma Holiday
        Inn brała nawet 1000 złotych za dobę w hotelu - ich inwestycja i ich ryzyko.
        Mnie chodzi o to, żeby władze miasta podejmowały rozsądne decyzje - jeśli w
        Krakowie brakuje bazy turystycznej, to stawiajmy hotele dla turystów a nie
        milionerów. Brak jest hoteli dla masowego turysty, który nie mając się gdzie
        zatrzymać omija Kraków szerokim łukiem.
        • Gość: Kwik Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 22:40
          Problem w tym, ze to nie "my" stawiamy, ani nawet nie "my-miasto", tylko
          prywatni inwestorzy, i oni mogą decydować o standardzie i cenie (skądinąd
          prawda jest taka, że dobrego 5* hotelu też nam brakuje)
          Ale tu znów nadzieja w "niewidzialnej ręce" - w którą wierzę - skoro jest
          potrzeba, a nie ma hotelu, to ktoś wcześniej czy później zwietrzy interes, i
          taki hotel zbuduje (jeśli nikt tego nie zrobi to zrobię to ja, jak tylko
          uzbieram troche pieniążków z kieszonkowego ;-)
          • Gość: T Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.digital.co.uk 29.08.01, 22:47
            Ale to "my-miasto" przygotowujemy plan zagospodarowania przestrzennego i
            decydujemy, co nam jest potrzebne. Jak zdecydujemy to szukamy inwestora.
            Oczywiście nie w każdym mieście to działa - patrz Zwierzyniecki Most Donikąd.
            • Gość: Kwik Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 22:52
              Ależ co Ty!!! Przecież niedługo już wykopiemy most pod wzgórzem bł. (albo św.?)
              Bronisławy i będzie ekstra! Co tam, 300 mln pln w tę lub w inna strone, dla
              obecnego zarządu miasta to pestka. Zresztą, szkoda pisać, wystarczy, że nam
              szybki tramwaj spieprzyli...
              • Gość: Turysta Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.ols.bptnet.pl 30.08.01, 00:25
                Ta dyskusja prezypomniala mi pewien problem, z którym borykałem się podczas
                ostatniego pobytu w Krakowie.
                Zauwazyłem mianowicie, że w okolicy ul. Wielopole/Starowiślna powstaje całkiem
                niezły /z wyglądu/ hotel. Gdzieś tam można było przeczytać, że jest to Holiday
                Inn...
                Otóż tutaj wynika całe moje zamieszanie.
                Jestem pewien /chyba nawet dałbym sobie głowę uciąć/ że Holiday już w Krakowie
                był. Sam zresztą w nim mieszkalem będąc w Krakowie w 1978 roku. Mieścił się na
                ul. Koniewa /wówczas!!!/.
                Wsiadłem w samochód, pojeczhałem na ul. Armii Krajowej /dawna Koniewa/ i co
                widzę ??? Stoi sobie ten sam budynek hotelowy jak wtedy /tak mnie się
                przynajmniej wydawało/ a na nim nazwa: NOVOTEL.
                W związku z tym zapytuję rodowitych Krakowian, co się porobiło z tymi hotelami
                w Waszym mieście.
                Nie przypuszczam, aby to o czym opowiedziałem tzn moim pobycie w 1978 r. i
                hotelu Holiday Inn było w jakis sposób zniekształcone upływem czasu. Na pewno
                był to Holiday !!!!!
                • Gość: T Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.digital.co.uk 30.08.01, 00:42
                  Oczywiście był to Holiday, z niezapomnianym korowodem prowadzonym przez Stuhr''a-
                  Wodzireja... Kilka lat temu hotel tak podupadł, że przestał spełniać wymogi
                  sieci Holiday i został z niej usunięty - stąd zmiana nazwy.
                  • Gość: Kwik Re: Nowy hotel - dla kogo?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 23:53
                    W KRakowie hotele zmieniają się jak w klaejdoskopie - niedawno zabrali mi mój
                    ulubiony Fotel Horum (nazwa Sotel Hofitel nie jest już taka poetycka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka