Gość: weronika IP: 2.2.STABLE* 29.05.02, 12:44 hej mam prosbe do tych cio umieja lamac hasla w kontach pocztowych,chcialam prosic o mala przysluge... piszcie na adres weroniqe@interia.pl dzieki pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.in Re: hakerzy pilnie potrzebni 29.05.02, 12:46 jesteś zazdrosna o faceta i chcesz go kontrolowac??? niedoczekanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patron Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 13:11 zapytaj w Interii !! albo zaczekaj coś ci skseruje, wiadomość z wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patron Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 13:13 Warszawski internauta dwukrotnie wykrył dziury w zabezpieczeniach systemu bezpłatnych kont pocztowych w portalu Interia.pl. Błędy usunięto, ale hakerowi i dziennikarzowi magazynu komputerowego "Chip", który napisał o tym artykuł, grozi proces. Przemek, uczestnik zajęć z informatyki w warszawskim Pałacu Młodzieży, 10 kwietnia odkrył sposób, jak osoba nieuprawniona może - bez żadnego hasła - wejść do skrzynki pocztowej dowolnego użytkownika poczty w portalu Interia.pl. Taka dziura w zabezpieczeniach sprawia, że ktoś zupełnie obcy może przeczytać nasze e-maile, a także wysyłać korespondencję w naszym imieniu. - Sposób był bardzo prosty - wspomina Jan Słupski, student-instruktor prowadzący zajęcia w Pałacu Młodzieży. - W formularzu wypełnianym podczas zakładania nowego konta należało jako nazwę użytkownika podać nazwę konta, na które chcemy się włamać. Przemek, odkrywca tego błędu, stworzył też w celach demonstracyjnych specjalną stronę, która umożliwiała niewprawnym internautom błyskawiczne wejście na dowolnie wybrane konto w Interii. "Muszę przyznać, że bardzo ciekawym dodatkiem do konta w Interia.pl. jest możliwość logowania bez znajomości hasła" - napisał w e-mailu zaadresowanym na adres portalu. Tego samego dnia Przemek poinformował o dziurze w zabezpieczeniach Interii także redakcję magazynu komputerowego "Chip" Informatycy Interii szybko usunęli błąd - co potwierdza zarówno wiceprezes firmy Grzegorz Wójcik, jak i sam autor zamieszania prowadzący w internecie dokumentację całej sprawy. Niestety, nie wszystko poprawiono. Tydzień temu ten sam młody człowiek znów znalazł sposób na obejście zabezpieczeń Interii. Dziennikarz "Chipa", chcąc sprawdzić, czy internauta mówi prawdę, wypróbował nowy sposób obejścia zabezpieczeń i opisał to w artykule, który ukazał się na stronach serwisu internetowego Chip-Online. Informacja znalazła się również w biuletynie rozsyłanym do prenumeratorów magazynu. Po kilku godzinach artykuł jednak usunięto. - Interia przysłała do mnie sprostowanie w sprawie tego materiału - mówi Jerzy Karwelis, prezes spółki Vogel wydającej "Chipa". - Poprosiłem ich o tydzień na zbadanie sprawy. Zobowiązałem się, że na ten czas strona zostanie usunięta - tłumaczy Karwelis. Tymczasem o sprawie zrobiło się głośno i w polskim internecie zawrzało. Powołując się na Chip-Online, informację o dziurze w Interii oraz o tym, jak pojawił się i zniknął tekst w "Chipie", podało kilka internetowych serwisów (m.in. Reporter.pl i poświęcony bezpieczeństwu Hacking.pl). W rozmowie z "Gazetą" wiceprezes Interii Grzegorz Wójcik przyznał, że przez bardzo krótki okres - dosłownie kilka godzin - rzeczywiście można było nielegalnie wejść na dowolne konto w portalu, ale dziura została błyskawicznie usunięta. Jedynymi osobami, które wypróbowały ten sposób, był odkrywca luki i dziennikarz "Chipa". Teraz obu im może grozić proces sądowy, bowiem w nowym kodeksie karnym łamanie zabezpieczeń komputerowych jest przestępstwem podlegającym nawet karze więzienia. - Haker z Warszawy i dziennikarz "Chipa" włamali się do naszego systemu kont. Teraz nasi prawnicy zastanawiają się, czy zgłosić rzecz do prokuratury. Nie podjęliśmy jeszcze decyzji w tej sprawie - twierdzi Wójcik. - Jeżeli zajdzie taka potrzeba, to oczywiście będziemy bronić naszego dziennikarza - zapewnia Jerzy Karwelis. - W Interii jest ponad 2 mln kont pocztowych - twierdzi Mariusz Kuziak odpowiedzialny w spółce za marketing i PR. - Od czasu upublicznienia sprawy nie zauważyliśmy zwiększonej liczby rezygnujących z naszych usług. Notujemy tyle samo co przedtem - czyli 3-4 tys. dziennie chętnych na nowe konta. Dziurawy e-mail Na świecie dziury w systemach bezpieczeństwa systemów pocztowych wykrywane są bardzo często. Nie ustrzegły się ich nawet największe serwisy, jak np. Hotmail Microsoftu. Nigdy jednak właściciele serwisu nie skarżyli osoby, która ich poinformowała o takim odkryciu, nie mówiąc już o dziennikarzach informujących o sprawie opinię publiczną. Standardem jest też natychmiastowe informowanie użytkowników o sprawie. Tak postąpił kilka miesięcy temu Onet.pl, który sam poinformował internautów i prasę o wykryciu dziury w swoim systemie. a ja tam miałem konto, dobrze że sie przeniosłem :) o !!! Ty masz w Interii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: hakerzy pilnie potrzebni 29.05.02, 13:46 kretynizm - powinni mu dziekowac za pokazanie bledu, a nie skarzyc. aaa... na konta gazety nie ma sznas sie wlamac. tzn. moze sa rozne sciezki, ale dwie odpadaja - zgadniecie hasla i zalogowanie sie przez wprowadzenie wlasnej cookie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: 2.2.STABLE* 30.05.02, 10:10 ejj chlopaki na serio potzrebuje pomocy,ruszcie mózgownicą:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: hakerzy pilnie potrzebni 30.05.02, 10:20 Gość portalu: weronika napisał(a): > ejj chlopaki na serio potzrebuje pomocy,ruszcie mózgownicą:)))) nikt nie ruszy mozgownica na publicznym forum w takiej sprawie. zreszta co chcesz zhakowac? od razu Ci mowie, ze gazeta jest bardziej zabezpieczona niz na to zasluguje, inne portale to nie wiem, nie interesowalem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.forum Re: hakerzy pilnie potrzebni 30.05.02, 12:58 To z pocztą w Interii to nie do końca prawda - sam przy zakładaniu nowego konta widziałem napis "Takie konto już istnieje". Coś nie tak. Pozdrawiam, Kriss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: *.krakow.pl 30.05.02, 13:04 W interi wogóle znależli ponoć kilka dziur przez które dało się włąmać bez żadnych haseł...Ja mam w Interii i jestem zadowolony ...mimo wszystko :) A do łamania haseł sąprogramy ...sam szukałem ale nie znalazłem,spróbuje jeszcze raz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: hakerzy pilnie potrzebni 30.05.02, 14:24 Gość portalu: bonzaj napisał(a): > W interi wogóle znależli ponoć kilka dziur przez które dało się włąmać bez > żadnych haseł...Ja mam w Interii i jestem zadowolony ...mimo wszystko :) > A do łamania haseł sąprogramy ...sam szukałem ale nie znalazłem,spróbuje > jeszcze raz...:) lamanie hasel to zmudna robota. jak chcialem sie wlamac na skrzynke s... no wiecie kogo to myslalem nad napisaniem strony, ktora by losowo dobierala ciagi znakow i podawala serwerowi gazety jako haslo spearow, ale to bez sensu, takich ciagow sa ogromne liczby, moj serwer by padl, jeszcze by mi pewnie konto www skasowali... o wiele latwiej jest rozgryzc w jaki sposob serwer poczty zapamiutuje, ze jestes zalogowany. w gazecie zaraz po zalogowaniu w twojej przegladrce laduje cookies - jedna z loginem, druga z 20-znakowym kodem... tego kodu nie da sie zlamac, bo zawiera informacje nawet o ip :( ale jakbym wrzucil cookie z takim kodem dla separow moglbym ominac logowanie i pisac jako oni. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: hakerzy pilnie potrzebni 31.05.02, 10:57 też mam na interii, ale niestety, nie jest tam najlepiej z zabezpieczeniami. jakiś czas temu przy logowaniu wszedłem na cudzą skrzynkę. podobno usunęli błąd, ale jak czytamy kilka innych zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: 2.2.STABLE* 31.05.02, 15:09 ok mikolaj nie mowie o podanie sposobu na forum tylko o przeslanie go na moja poczte ktora tam podalam:) ale przypominam ja i z gory dzieki za pomoc: weroniqe@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: hakerzy pilnie potrzebni 31.05.02, 18:59 Gość portalu: weronika napisał(a): > ok mikolaj nie mowie o podanie sposobu na forum tylko o przeslanie go na moja > poczte ktora tam podalam:) ale przypominam ja i z gory dzieki za pomoc: > weroniqe@interia.pl heh, ja Ci moge powiedziec co zaobserwowalem, lamanie dwoch 20-znakowych kodow pozostawiam Twojej domyslnosci, przy okazji moge powiedziec, ze tylko 8-9 liczb jest losowych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: hakerzy pilnie potrzebni IP: 2.2.STABLE* 01.06.02, 16:30 dziekuje:))) Odpowiedz Link Zgłoś