ruczaj.x 11.02.05, 13:33 16 LUTEGO środa godz. 10:00 !!! Na sesji Rady Miasta rozpatrywana będzie sprawa osiedli komunalnych, oraz zmiana polityki mieszkaniowej miasta. MUSIMY TAM BYĆ I POKAZAĆ JAK BARDZO ZALEŻY NAM NA TEJ SPRAWIE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xed Re: 16 lutego (środa) godz. 10 !!! 11.02.05, 14:07 No to pora rozpocząć akcję plakatową :) Myślę, że ten krótki komunikat z stron www.ruczaj.org orazpodanie adresu samej strony wystarczy .... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: 16 lutego (środa) godz. 10 !!! 11.02.05, 14:49 wymyśla się jaki 'bojowy plakat' :).. za jakiś czas powinien być na stronce... później znowu będę zbierał chętnych do plakatowania okolicznych klatek... To już chyba ostatni raz, łezka się w oku kręci ;) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x porządek obrad... 11.02.05, 14:52 jeśli ktoś jest ciekawy dokładnego brzmienia projektu oraz opinii prawnej www.krakow.pl/samorzad/rmk/index.php?dzial=sesje&info=porzadek pozycja 15 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
innyzruczaju Re: porządek obrad... 11.02.05, 16:52 Z opinii prawnej: "W kontekście przytoczonych zapisów pojawia się wątpliwość, czy tego rodzaju regulacje, „zapisane wprost", nie naruszają zapisu art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, póz. 483) Zgodnie z art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej: 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny." Niech mi ktoś to wytłumaczy. Dlaczego jest dyskryminacją nieprzyznawanie mieszkań osobom "u których stwierdzono zachowania społecznie szkodliwe" a nie jest dyskryminacją np. nieprzyznawanie mieszkań osobom których dochód na głowę w rodzinie wynosi > X ? Pytam poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi Re: porządek obrad... 14.02.05, 10:22 Ja dopiero dzisiaj przeczytałam tę opinię prawną i całkowicie się z Tobą zgadzam, że ten prawnik się rąbnął. Niedyskryminacja czy też zasada równości, ktore są zapisane w naszej Konstytucji nie mają przecież charatkeru bezwzględnego. Już przerabialiśmy interpretowanie tych zasad w ten sposób,że wszyscy mamy takie same żołądki-pamietacie? Dyskryminację można zarzucić dopiero wtedy jeżeli element ze względu na który rozróżnia się ludzi jest niemożliwy do zaakceptowania w państwie prawa. Moim zdaniem byłoby tak np. gdyby w uchwale było zapisane,że mieszkań komunalnych nie dodstaną muzułmanie albo osoby o innym kolorze skóry niż biały. Ale wprowadzenie rozróżnienia takiego jak zaproponowano w uchwale (zachowania społecznie szkodliwe)jest sprwawiedliwe społecznie. To nie są ludzie niepełnosprawni w jakikolwiek sposób tylko tacy , którzy sami wybrali z jakichś powodów, sposób życia nieakceptowany przez społeczeństwo. Każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny dlaczego ludzie, którzy przeznaczają swoje dochody (z pomocy społecznej) na alkohol i zaniedbują swoje dzieci mieliby być z tego zwolnieni. To nie jest dyskryminacja. Prawnik piszący tę opinię pewnie miał mało czasu na zastanowienie, może sie gdzieś spieszył...może na imieniy... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xed komunalne = socjalne 11.02.05, 17:03 Przytoczona opinia prawna, w której podkreśla się niemożność zdefiniowania, a tym samym klasyfikowania najemców lokali komunalnych na 'normalnych' i 'szkodliwych społecznie' - jest jeszcze jednym dowodem na to ze w praktyce KOMUNALNE = SOCJALNE I opowiesci o starannym doborze najemców są bajką bo niby na jakiej podstawie miałyby się odbywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
ivko24 Re: komunalne = socjalne 11.02.05, 19:01 Apropos starannego doboru najemców warto przytoczyć cytat z wczorajszej GW: - Rozporządzenie mówi o lokalach tymczasowych, ale Kraków takich lokali nie ma! Wszystkie mieszkania ze względu na ogromną kolejkę oczekujących na przydział przeznaczamy na mieszkania socjalne - zaznacza Elżbieta Szczawińska, zastępca dyrektora wydziału mieszkalnictwa w krakowskim magistracie. Odpowiedz Link Zgłoś
obozow-y Myślę, że Majchrowski chce przepchnąć wersję 20%! 15.02.05, 09:49 Myślę, że Majchrowski chce przepchnąć wersję z 20% mieszkań socjalnych na jego osiedlu (reszta niby do zamiany). Później okaże się że nikt nie chce mieszkania na osiedlu gdzie 20% mieszkań będzie socjalnych - i trzeba będzie 100% mieszkań przeznaczyć na lokale komunalne! Bo przecież pani z urzędu powiedziała, że jak wszystkie mieszkania są na jednym miejscu to jej łatwiej jest administrować... Protestujmy póki osiedle nie jest jeszcze przesądzone! Odpowiedz Link Zgłoś