Dodaj do ulubionych

Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!!

15.03.05, 09:31
Zaczyna być naprawdę źle !!!

Drodzy mieszkańcy bloków przy RACIBORSKIEJ ( tych budowanych przez PROINSA )

Mieszkańcy bloku 13 i budowlańcy INTER-BUDU parkują na naszych parkingach
i nic sobie z tego nie robią. Wczoraj gdy o 23.00 nie mogłem znaleźć ani
jednego miejsca na naszych parkingach, postanowiłem więc zaparkować na
osiedlu pseudo-Szuwarowa ( nowa Raciborska ) w miejscu, w którym nikomu to
nie przeszkadzało obok innych parkujących w tym miejscu samochodów.
Gdy zostawiłem samochód i pan z budki ( stróż ) zauważył, że nie zmierzam do
bloku 13 a na starą Raciborską , wybiegł z budki zaczął na mnie krzyczeć i
straszyć brygadą interwencyjną, że zaraz zadzwoni i założą mi blokadę na koła.
Nie pozostało nic innego jak wyjechać ze wspaniałego osiedla ( pseudo-
Szuwarowa ) i szukać miejsca, tylko nie wiadomo gdzie.

SYTUACJA ROBI SIĘ PARADOKSALNA!!!
Wszystkie miejsca na Racioborskiej są zajęte , na jezdni nie da się
zaparkować gdyż jest zbyt wąska.
Mieszkańcy bloku 13 parkują na parkingu przy Raciborskiej 18/20 pomimo że to
nie ich parking, dlatego że do tego parkingu mają bliżej a po drugie to
właściwie nie mają gdzie parkować ( takie to wspaniałe jest to osiedla INTER-
BUDU )- na naszym osiedlu w nocy nie ma praktycznie ani jednego wolnego
miejsca, gdy tymczasem na nowej Szuwarowej są wolne miejsca ( jeszcze ) na
których można zaparkować - ale nam ( mieszkańcom Raciborskiej - tej
Proinsowej ) nie wolno tam zaparkować !

ONI PARKUJĄ NA NA NASZYM !!!!
MY JEDNAK NIE MOŻEEMY ZAPARKOWAĆ U NICH( mimo że są wolne mejsca ) bo mają
CIECIA który straszy brygadą i pilnuje "porządku"

ZAJEBIŚCIE !!!

Żeby było śmieszniej INTER-BUD postawił przed wjazdem na osiedle od strony
Racioborskiej tabliczkę że to ten prywatny i parkingi między godz 6.00 a 22.00
tylko dla mieszkańców osiedla - Pytam: JAKIE PARKINGI ??? Gdzie te PARKINGI ?
Raptem na cały blok 13 i 15B jeden parking na 10 miejsc !!!

Drodzy Mieszkańcy nowych bloków przy Raciborskiej zapytajcie szanownego pana
Łukasika( po to aby nam się wszyskiem żyło lepiej i żeby nasze dzieci nie
strzelały do siebie z procy )
- ile miejsc parkingowych przypada na Wasz blok ? Gdzie te parkingi ?
- gdzie są te place zabaw o których piszą na billboardach i na których
mają się bawić Wasze pociechy ?

Bo odnoszę wrażenie, że pan Łukasik, bazując na renomie osiedla Szuwarowa,
ma Wam nie wiele do zaoferowania poza może nieco lepszym standardem mieszkań
niż tych Proinsowych. Już teraz korzystacie z naszych parkingów - ale nam z
Waszych, nota bene znacznie mniejszych, Waszych dróg i chodników nie wolno
mimo że są miejsca, bo jesteśmy straszeni brygadą interwencyjną i blokadą
kół, usnięciem samochodu, a już za chwilę zacznie korzystać chyba z naszych
placów zabaw - no bo przyznajcie sami, czy na tej nowej "SZUWAROWEJ" ( tzn
Racioborskiej macie dość parkingów , czy są jakieś place zabaw ? )
No chyba że placem zabaw są te dziwne formy kamienno - betonowe między
blokiem 13 a 15 B zupełnie nie wiadomo czemu mające służyć.

Wiem, że to nie Wasza wina ( specjalnie INTER-BUD wszedł sprytnie na teren
naszego osiedla z inwestycją w ten sposób abyście w 50 % korzystali z
infrastruktury naszego osiedla i aby w ten sposób mógł się uwolnic od budowy
większych parkingów, placów zabaw )

ALE PROSZĘ I APELUJĘ uszanujcie to że parkingi na Raciborskiej należą do
wspólnot mieszkaniowych ( 18/20/ 16 14, 12, 10 , 7,9,11 ) i NIE PARKUJCIE
TAM !!!!

Parkujcie na Waszym osiedlu ( o nazwie SZUWAROWA ) - gdzie nie wiem -
zapytajcie o to w INTER-BUDZIE !!!!

Mieszakaniec Racioborskiej ( tej PROINSOWEJ )
Obserwuj wątek
    • amb25 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 15.03.05, 13:57
      Jest forum Raciborska na naszym osiedlowym serwerze,może tam ustalimy co
      zrobić? Bo rzeczwyiście tak dalej byc nie może.
      • kojak.prv Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 15.03.05, 15:15
        A ten osiedlowy serwer to gdzie? Proszę o jakiś namiar, jestem zainteresowany
        ustaleniami.
        k
        • raciborek144 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 15.03.05, 16:48
          No właśnie gdzien ten serwer ?
          Proszę o namiary, jak się tam dostać
          ja akurat nie mam sieci w domu ...
          • kojak.prv Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 15.03.05, 17:20
            znalezione
            www.raciborska.kraina.pl/forum/index.php
            jendak to chyba wymarła kraina. Pojedyncze posty z tego roku.
            Może temat parkingów ją ożywi?
            k
            • amb25 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 16.03.05, 10:57
              niestety, macie rację. Ale zawsze można go ożywić.
              Zeby pisać tam posty trzeba być zalogowanym, nie wiem czy można zalogować się
              nie mając konta na serwerze raciborska.
              • krewetka Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 17.03.05, 15:22
                czyli jednym slowem Inter Bud teraz sie znas smieje, moze i my postawimy
                tabliczke z napisem " tylko dla mieszkancow" raciborskiej, 10,12,... itd? nie
                pozwolmy zabrac co nasze... co do tej stronki to ona jest od dawna martwa,
                chcialam sie zarejstrowac i czekam juz ze 2 miesiace
                • raciborek144 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 17.03.05, 15:48
                  No przecież my juz mamy tabliczki z takimi napisami
                  parkingi wyłącznie dla mieszkańców Raciborska 10, 12 itd
                  Z tym że my nie mamy stróża który by pilnował by nie stawali inni
                  i który mógłby postarczyć brygadą..

Krewetka - nie widziałeś tabliczek ?
                  Krewetka a może ty jesteś z tego filmu z Markim Konradem ?

Raciborek 144
                  • amb25 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 07:59
                    rzecież my tez możemy sobie wynająć stróża z jakiejs większej firmy
                    ochroniarskie. Tylko trzeba zawrzeć z nimi jakąś sensowna umowę. I ponieść tego
                    koszty. Zastanócie się nad systemem ochrony naszego osiedla i czego byśmy
                    żądali od ochroniarzy.
                    Nasze Osiedla niedługo zostanie "ogroszone" - na tym placu gdzie obecnie jest
                    dziki sad maja powstać domki jednorodzinne.
                    Raciborska poprzez Przemiarki zostanie połączona z Bobrzyńskiego po
                    realizacji "Plazy". Więc tym bardziej przydalby się ktoś kto bedzie pilnował
                    naszych parkingów i nie tylko.
                    • raciborek144 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 08:50
                      Był kiedyś pomysł przyjęcia firmy ochraniarskiej
                      Reduta robiła ankietę wśród mieszkańców i większość byla przeciwna, więc temat
                      raczej nie ma szans powodzenia.

Z drugiej strony jakoś nie widzę szansy na upilnowanie np. parkingów przez
                      takich ochraniarzy - musiało by być chyba trzech aby udało się upilnować - taki
                      gośc z Szuwarowej może równie dobrze stanąć przy 11 / 14 jak i przy 20

A co do Plazy - ten nowy blok w którym będzie Plaza jest budowany jeszcze
                      bliżej Raciborskiej niż 13-tka co świadczy o tym że INTER-BUD kontynuje
                      perfidny plan wykorzystywania obecnej infrastruktury stworzonej przez Proinsa.

P.S. Kilka tygodni temu udalo mi sie zrobić zdjęcie jak jak cięzarowy samochód
                      ( pompa do betonu ) wbił się podnosnikami w Raciborską ( Proins budując bloki 7-
                      9-11 podkładał specjalne podkładki pod łapy podnosnika aby nie zniszczyć
                      jezdni )
                      Dowód niszczenia mam - na zdjęciu tylko co to da ? Komu to przesłać ?

Druga rzecz - INTER-BUD uszkodził jeden z progów zwalniających na Racioborskiej
                      tak, że teraz istnieje ryzyko uszkodzenia opony w samochodzie - Uważajcie.
                      • amb25 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 11:00
                        Pomysł byl i upadl a to daltego, że nikt nie znał warunków umowy. A bez tego
                        ochroniarz chodzący niemoże nic. Myslę, że kwestię ochrony można by podnieść
                        ponownie, ale trzeba by najpierw znać warunki ochrony.
                        Pocieszające jest tyko to, że za Raciborską płaci miasto. Za to drogę z tyłu
                        bloków Raciborskiej utrzymujemy my.
                        Czy dzwoniłeś do Reduty w sprawie nieszczenia jezdni? No i czy dalej ciężarówki
                        i inne tego typu jeżdżą Raciborską? Reduta twierdzi, że interweniowali.
                        Plaza - ten budynek sprawdź na stronie interbudu - Blok G, o ile pamiętam.
                      • amb25 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 11:22
                        Raciborku 144
                        Zdjęcie prześlij Reducie na adres reduta@reduta.krakow.pl

Co do parkujących na naszych parkingach. Jeśli jesteście pewni że na naszym
                        parkingu stoi ktoś z poza - np. Szuwarowej, to podając numer rejestracyjny
                        samochodu między 8 a 16 można zadzwonić do Reduty - a ta zadzwoni na Straż
                        miejską i Ci po przyjęciu zgloszenia powinni taki samochód odcholować. Po
                        godzinie 16 można dzwonić na straż miejską. Przy zgłaszaniu straż miejska pyta
                        z reguły o dane zgłaszjącego, żeby się upewnić, że to nie kawał.
                        Myślę, że jesli sytuacja będzie się nadal powtarzać, to po kilku odholowaniach
                        pewnie przestali by u nas parkować. Zaznaczam, że gdyby u nas byl dostatek
                        miejsca to nie miałabym nic przeciwko temu, żeby inne samochody parkowały na
                        naszych miejscach.
                        Na Raciborskiej będą montowane dodatkowe znaki tylko dla mieszkańców, oraz znak
                        z ograniczeniem wagi przejeżdżających smaochodów chyba do 3,5 tony.
                    • nawoja1 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 10:05
                      o jakiej Plazie piszecie???
                      • opti7 Re: Szuwarowa/Raciborska - PARKINGI !!! 18.03.05, 12:06
                        Witam!
                        Mieszkam na Szuwarowej i wiem że problem z miejscem do parkowania faktycznie
                        istnieje. Wieczorami jak wracałem do domu często było tak że przez kilka minut
                        szukałem miejsca żeby postawić samochód. Trzy lata temu kupiłem miejcse na
                        parkingu podziemnym - znacznie lepsza sprawa niz garaż . Ludzie to jedyna
                        droga , miejsc do parkowania nie przybędzie a samochodów jest coraz więcej.
                        Może być tylko gorzej. Dotyczy to zarówno mieszkańców "nowej Szuwarowej" jak i
                        Raciborskiej. Wiem że w nowych blokach budowanych przez Interbud podziemne
                        parkingi są . Trzeba sie dowiedzieć , ale wydaje mi sie ze każdy moze takie
                        miejsce kupić ( również ktos z Raciborskiej ) .
                        Myśle że w sprawe parkowania na Waszych parkingach mieszkańców Szuwarowej
                        najlepiej zacząć od wizyty w Interbudzie . Trzeba zgłosić administracji osiedla
                        że jest taki problem . Wiem ze za kortem tenisowym przy Szuwarowej jest spory
                        plac na którym można zostawiać samochód . Zresztą jakis czas temu wisiały
                        kartki na klatkach schodowych że w razie braku miejsca przed blokiem , można
                        tam zostawiać auto.
                        pozdrawiam
                        Opti7
                      • ruczaj.x Plaza 18.03.05, 12:34
                        mieszkania.inter-bud.com.pl/m-os-inw-blok-str_gl.php?idi=54&id=102
                        • krewetka parkingi 18.03.05, 12:40
                          no faktycznie nie widzialam tych tabliczek, moze dlatego ze mam mieszkanko w 10
                          i zawsze prakuje zaraz na poczatu lubna dole, a co do tej krewetki to nie z
                          filmu tyko z tego ze sa pyszne:) niestety u nas w Polsce swieze nieosiagalne :(
                          • ruczaj.x Re: parkingi 18.03.05, 12:54
                            zawsze można mrożone z Tesco, lekko podsmażone, a później do sałatki, koniecznie oliwkami i innymi dodatkami...
                            palce lizać
                            • krewetka do ruczaj.x 19.03.05, 13:17
                              eh ja nie zabardzo przepadam za smazonymi, ewenualnie jeszcze sa dobre te w
                              zalewie ale daleko im do swiezych :(
    • pinkdotr (Trochę OT) Parkowanie na Szuwarowej - pochwała 21.03.05, 14:37
      To będzie troszkę nie na temat, ale chciałem dla odmiany napisać coś
      pozytywnego. Otóż idąc wczoraj z Chmieleńca do Kobierzyńskiej Szuwarową
      (najpierw oczywiście skok przez płot) zauważyłem niespotykane zjawisko - ładny
      rządek samochodów zaparkowanych kulturalnie na jezdni a nie na chodniku. Zawsze
      na Szuwarowej był wolny od samochodów tylko jeden chodnik - ten z gęsto
      ustawionymi słupkami. Po drugiej stronie ulicy na chodnikach odbywało się
      dzikie parkowanie. Oczywiście wczoraj część tego chodnika była jak zwykle
      zastawiona, ale naliczyłem chyba 8 czy 9 samochodów stojących grzecznie
      wszystkimi kołami na jezdni i obok nich wolny dla pieszych chodnik!

Takie parkowanie jest na tzw. Zachodzie normą ale u nas jest tak niespotykane,
      że aż postanowiłem o tym napisać. Podziękowania w imieniu pieszych dla tych
      kilku pań/panów kierowców i prośba do pozostałych o naśladowanie. Gdyby tak
      jeszcze podobny zwyczaj zapanował na Chmieleńcu i samochody zaczęły korzystać z
      jezdni a piesi z chodników a nie na odwrót (tak jak jest teraz), to byłoby
      pięknie. No ale chyba za bardzo się rozmarzyłem więc już będę kończył...

pozdrowionka

pinkdotR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka